52011PC0312

/* COM/2011/0312 τελικό - NLE 2011/0163 */ Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσαρμογή των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

- Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του παραρτήματος XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, οι ενδιάμεσες προσαρμογές των αποδοχών και των συντάξεων που προβλέπει το άρθρο 65 παράγραφος 2 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης αποφασίζονται, βάσει των πληροφοριών που διαθέτει η Eurostat, σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής του κόστους ζωής από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο και αφού ληφθεί δεόντως υπόψη η πρόβλεψη της εξέλιξης της αγοραστικής δύναμης κατά την τρέχουσα ετήσια περίοδο αναφοράς.

Η πρόταση της Επιτροπής, αν χρειαστεί, διαβιβάζεται στο Συμβούλιο το αργότερο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

- Γενικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του παραρτήματος XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, πρέπει να γίνονται ενδιάμεσες προσαρμογές για όλους τους τόπους εργασίας (περιλαμβανομένων και των Βρυξελλών), όταν έχει καλυφθεί ή υπερκαλυφθεί το όριο ευαισθητοποίησης για τις Βρυξέλλες. Εάν αυτό το όριο ευαισθητοποίησης για τις Βρυξέλλες δεν καλύπτεται, πρέπει να γίνουν ενδιάμεσες προσαρμογές μόνο για τους τόπους εκείνους στους οποίους έχει γίνει υπέρβαση του ορίου ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του παραρτήματος XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, το ύψος της ενδιάμεσης προσαρμογής ισούται με τον διεθνή δείκτη Βρυξελλών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται, κατά περίπτωση, επί το ήμισυ του ειδικού δείκτη των προβλέψεων εάν αυτός είναι αρνητικός.

Με τον ειδικό δείκτη υπολογίζεται η εξέλιξη των πραγματικών καθαρών αποδοχών, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, των εθνικών υπαλλήλων των κεντρικών διοικήσεων στα κράτη μέλη. Η Eurostat καθόρισε τον δείκτη αυτό με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τα οκτώ κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 του παραρτήματος ΧΙ του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης.

Με το διεθνή δείκτη Βρυξελλών υπολογίζεται η εξέλιξη του κόστους ζωής στις Βρυξέλλες για τους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Eurostat καθόρισε τον δείκτη αυτό με βάση τα στοιχεία που παρείχαν οι βελγικές αρχές.

Οι διορθωτικοί συντελεστές ισούνται με τον λόγο μεταξύ της σχετικής οικονομικής ισοτιμίας και της αντίστοιχης συναλλαγματικής ισοτιμίας που προβλέπεται στο άρθρο 63 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, ο οποίος, εάν το όριο ευαισθητοποίησης δεν καλύπτεται για τις Βρυξέλλες, πολλαπλασιάζεται επί το ύψος της προσαρμογής.

Με τις οικονομικές ισοτιμίες για τις αποδοχές καθορίζονται οι αντιστοιχίες της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών μεταξύ των Βρυξελλών ως πόλεως αναφοράς και των λοιπών τόπων υπηρεσίας. Η Eurostat υπολόγισε τις εν λόγω ισοτιμίες σε συμφωνία με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών.

Με τις οικονομικές ισοτιμίες για τις συντάξεις καθορίζονται οι αντιστοιχίες της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων μεταξύ του Βελγίου ως χώρας αναφοράς και των λοιπών χωρών διαμονής. Η Eurostat υπολόγισε τις εν λόγω ισοτιμίες σε συμφωνία με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών.

- Υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

Η παρούσα πρόταση προστίθεται στην πρόταση που υποβάλλεται κάθε έτος για την προσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων.

2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΣΕΩΝ

- Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Χρησιμοποιηθείσες μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι τομείς και γενικά χαρακτηριστικά των συνομιλητών

Τα στοιχεία της πρότασης συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους του προσωπικού σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Συνοπτική παρουσίαση των απαντήσεων και τρόπος με τον οποίο λήφθηκαν υπόψη

Στην πρόταση λήφθηκαν υπόψη οι γνώμες που εξέφρασαν τα μέρη που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

- Συγκέντρωση και χρησιμοποίηση εμπειρογνωμοσύνης

Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

- Αξιολόγηση των επιπτώσεων

- Η πρόταση αποσκοπεί στην προσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

- Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει άλλη εναλλακτική λύση.

3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

- Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του παραρτήματος XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ως στόχο την προσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων για τους τόπους όπου παρατηρήθηκε σημαντική εξέλιξη του κόστους ζωής.

Η εξέλιξη του κόστους ζωής για τις Βρυξέλλες, η οποία μετράται με τον διεθνή δείκτη Βρυξελλών για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, είναι 1,3%.

Η εξέλιξη του κόστους ζωής εκτός Βελγίου και Λουξεμβούργου κατά την περίοδο αναφοράς μετράται με τη βοήθεια των τεκμαρτών δεικτών που υπολογίζει η Eurostat. Οι δείκτες αυτοί αντιστοιχούν στο γινόμενο του διεθνούς δείκτη Βρυξελλών επί την μεταβολή της οικονομικής ισοτιμίας.

Το όριο ευαισθητοποίησης για σημαντική εξέλιξη του κόστους ζωής ανέρχεται σε ποσοστό 7% για περίοδο 12 μηνών (3,5% για περίοδο 6 μηνών).

Ο τεκμαρτός δείκτης που εφαρμόζεται στις αποδοχές έχει υπερβεί το όριο ευαισθητοποίησης στην Εσθονία (4,5 %).

Ο τεκμαρτός δείκτης που εφαρμόζεται στις συντάξεις δεν έχει φθάσει το όριο ευαισθητοποίησης για καμία από τις χώρες.

Το ύψος της ενδιάμεσης προσαρμογής ισούται με τον διεθνή δείκτη Βρυξελλών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται, ενδεχομένως, επί το ήμισυ του ειδικού δείκτη των προβλέψεων, εάν αυτός είναι αρνητικός.

Ο ειδικός δείκτης προβλέπεται να είναι -1,3%, που σημαίνει ότι η ενδιάμεση προσαρμογή θα ανέλθει στο 0,7%.

Οι διαρθρωτικοί συντελεστές ισούνται με το λόγο μεταξύ της σχετικής οικονομικής ισοτιμίας και της αντίστοιχης συναλλαγματικής ισοτιμίας ο οποίος, σε περίπτωση που η προσαρμογή του ορίου ευαισθητοποίησης δεν έχει καλυφθεί για τις Βρυξέλλες, πολλαπλασιάζεται επί το ύψος της ενδιάμεσης προσαρμογής.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων οι διαρθρωτικών συντελεστών είναι η 1η Ιανουαρίου. Εντούτοις, για τις χώρες ή τους τόπους υπηρεσίας όπου ο τεκμαρτός δείκτης υπερβαίνει το 6,3%, η ημερομηνία έναρξης ισχύος είναι η 16η Νοεμβρίου. Για τις χώρες ή τους τόπους υπηρεσίας όπου ο τεκμαρτός δείκτης υπερβαίνει το 12,6 %, η ημερομηνία έναρξης ισχύος είναι η 1η Νοεμβρίου.

Κατά συνέπεια, από την 1η Ιανουαρίου 2011, ο διορθωτικός συντελεστής που εφαρμόζεται στις αποδοχές των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ένωσης στην Εσθονία είναι: 78,5.

Οι διορθωτικοί συντελεστές που εφαρμόζονται στις συντάξεις και στις μεταφορές δεν τροποποιούνται.

- Νομική βάση

Η νομική βάση είναι ο Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης και ειδικότερα το παράρτημα ΧΙ.

- Αρχή της επικουρικότητας

Η πρόταση αφορά τομέα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης. Κατά συνέπεια, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

- Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τους ακόλουθους λόγους:

- Το παράρτημα XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης προβλέπει την έκδοση κανονισμού του Συμβουλίου.

- Η οικονομική επιβάρυνση προκύπτει άμεσα από την εφαρμογή της μεθόδου προσαρμογής που προβλέπεται στον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης.

- Επιλογή μέσων

Προτεινόμενη νομική πράξη: κανονισμός.

Η χρήση άλλων νομικών πράξεων δεν θα ήταν σκόπιμη για τους εξής λόγους:

- Το παράρτημα XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης προβλέπει την έκδοση κανονισμού του Συμβουλίου.

4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις της προσαρμογής των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις διοικητικές δαπάνες και έσοδα παρατίθενται λεπτομερώς στο συνημμένο δημοσιονομικό δελτίο.

2011/0163 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την προσαρμογή των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη το πρωτόκολλο περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 12,

Έχοντας υπόψη τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης, όπως θεσπίσθηκαν με τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68[1], και ιδίως τα άρθρα 64, 65 παράγραφος 2 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης και τα παραρτήματά του VII, XI και XIII, καθώς και το άρθρο 20 πρώτη παράγραφος, το άρθρο 64 και το άρθρο 92 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Δεδομένου ότι το κόστος ζωής στην Εσθονία αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2010, απαιτείται η προσαρμογή των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ένωσης.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι διαρθρωτικοί συντελεστές που εφαρμόζονται, δυνάμει του άρθρου 64 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης, στις αποδοχές των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού που υπηρετούν σε μία από τις ακόλουθες χώρες ή σε έναν από τους ακόλουθους τόπους υπηρεσίας, τροποποιούνται ως εξής:

- Εσθονία 78,5.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την προσαρμογή των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[2]

Αφορά ενδεχομένως όλους τους τομείς και δραστηριότητες.

Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση (περιοδική, που προσαρμόζει τον ισχύοντα κανονισμό)

Στόχοι

Αναμενόμενο(α) αποτέλεσμα(τα) και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

Η προσαρμογή των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εσθονία, μετά από σημαντική εξέλιξη του κόστους ζωής στη χώρα αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των αντιστοιχιών της αγοραστικής δύναμης, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης.

Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής του κόστους ζωής, οι διορθωτικοί συντελεστές που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζονται και, ενδεχομένως, με αναδρομική ισχύ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί, για τους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό της ΕΕ, εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης παράλληλη με εκείνη των δημοσίων υπαλλήλων στα κράτη μέλη, όπως αναφέρεται στο παράρτημα XI του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης.

Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

( Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

- Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2011,

- και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[3]

( Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή: PMO.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

- Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού για δαπάνες

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Συνεισφορά |

Αριθμός [Περιγραφή………………………...……….] | ΔΠ/ΜΔΠ ([4]) | χωρών ΕΖΕΣ[5] | υποψήφιων χωρών[6] | τρίτων χωρών | κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

XX.01.01.01 και Κεφάλαιο 11, Κεφάλαιο 42: δαπάνες σχετικές με τους βοηθούς των βουλευτών | ΜΔΠ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | Αριθμός | XX.01.01.01 και Κεφάλαιο 11, Κεφάλαιο 42 Δαπάνες σχετικές με τους βοηθούς των βουλευτών. |

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Εκτιμώμενες απαιτήσεις ανθρωπίνων πόρων

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με τον ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη

Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

[1] ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1.

[2] ΔΒΔ: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων – ΠΒΔ: Προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[3] Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[4] ΔΠ= διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

[5] ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών

[6] Υποψήφιες χώρες και, ενδεχομένως, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

[7] Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[8] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[9] Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[10] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.