52011DC0816




ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 30.11.2011

για την αξιολόγηση του ΕΙΤ από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες

Ιστορικό του φακέλου

1. Στις 11 Μαρτίου 2008, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 294/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[1] (στο εξής «ο κανονισμός»), ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (στο εξής «ΕΙΤ»).

2. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού ΕΙΤ, η Επιτροπή προβλέπει αξιολόγηση του ΕΙΤ. Αυτό βασίζεται σε ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση του ΕΙΤ και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το ΕΙΤ εκπληρώνει την αποστολή του.

3. Η εξωτερική αξιολόγηση του ΕΙΤ ολοκληρώθηκε την 31η Μαΐου 2011 από την ECORYS.

4. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3 του κανονισμού EIT, η Επιτροπή διαβιβάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, μαζί με τη γνώμη της και, κατά περίπτωση, ενδεχόμενες προτάσεις τροποποίησης του παρόντος κανονισμού, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

Σχόλια

5. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης εξωτερικής αξιολόγησης του ΕΙΤ.

6. Η Επιτροπή εγκρίνει τις ακόλουθες συστάσεις της ανεξάρτητης εξωτερικής αξιολόγησης και ζητά από το ΕΙΤ να τις εφαρμόσει:

7. Το ΕΙΤ πρέπει να συνεχίσει με την παρούσα μορφή του για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο. Η προσέγγισή του έχει επιδείξει ισχυρή δυναμική. Το ΕΙΤ πρέπει να επεκταθεί βαθμιαία και να συνεχίσει να εστιάζεται στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων κέντρων αριστείας.

8. Αποβλέποντας στην επιλογή και τον ορισμό μελλοντικών κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας (KICs), το ΕΙΤ πρέπει να παρέχει σαφή και συνεκτική καθοδήγηση ως προς τις προσδοκίες του καθώς και τις υποχρεώσεις και ευθύνες των μελλοντικών KICs. Πριν από τη δημόσια πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή και το ορισμό νέων KICs, το EIT πρέπει να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση των γενικών θεμάτων ενδιαφέροντος ώστε να επιτρέψει στις κοινοπραξίες να αναπτύξουν τα σχέδιά τους και να τους εξασφαλίσει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους.

9. Ο στόχος του ΕΙΤ για την περίοδο 2011-2014 πρέπει να είναι η εδραίωση και η παράδοση. Πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικές διαδικασίες που θα δημιουργηθούν μέσω μιας διαδικασίας αμοιβαίας μάθησης με τις υπάρχουσες KICs. Το ΕΙΤ πρέπει να συνεχίσει αναπτύσσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπάρχουσες KICs, περαιτέρω απλοποιημένες διαδικασίες για τις εργασίες του ΕΙΤ στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020» – το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία.

10. Το ΕΙΤ πρέπει να καθιερώσει αποτελεσματικές διαδικασίες εποπτείας σε συνδυασμό με τις KICs και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιδόσεων του ΕΙΤ συγκριτικά με τους στόχους του. Ο στόχος πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας προσέγγισης που θα στηρίζεται στα αποτελέσματα. Άμεση προτεραιότητα είναι η χρήση των αποτελεσμάτων μιας ανάλογης διαδικασίας εποπτείας για την αξιολόγηση των επιδόσεων των μεμονωμένων KICs και του ΕΙΤ συνολικά.

11. Το ΕΙΤ πρέπει να βασίζεται στο ανοικτό πνεύμα και την εξωτερική δέσμευση, μέσω των οποίων μπορεί να αναπτύξει και να μοιραστεί διδάγματα πρακτικής. Πρέπει να επιδιώκει τη δέσμευση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων στην ανάπτυξη νέων μοντέλων επιχειρηματικού πνεύματος, καινοτομίας και εκπαίδευσης, να εργάζεται ενεργά με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν παρόμοιους στόχους και να εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους οι δραστηριότητές του μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων εντός της ΕΕ.

12. Το ΕΙΤ πρέπει να διακρίνεται αλλά πρέπει να επιδιώκει την προώθηση συνεργειών με άλλες πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Η συμμετοχή του ΕΙΤ στον «Ορίζοντα 2020» -το πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία- θα συνεισφέρει στη δημιουργία στενότερων δεσμών με άλλες πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ που έχουν ως στόχο την προώθηση κοινών προγραμμάτων.

13. Το ΕΙΤ πρέπει να δημοσιεύσει τα διδάγματα που έχει αποκομίσει κατά την εφαρμογή των παρεκκλίσεων που υπάρχουν στους δημοσιονομικούς του κανόνες και τους κανονισμούς που διέπουν τις εργασίες του. Αυτό πρέπει να βασίζεται στα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τη δημιουργία των πρώτων KICs και πρέπει να επιδιώκει την εύρεση ισορροπίας μεταξύ της επιθυμίας για ευελιξία και μιας απλουστευμένης προσέγγισης και της ανάγκης ευθύνης για τους δημόσιους πόρους. Αυτό πρέπει να συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη του «Ορίζοντα 2020» – του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία.

14. Το ΕΙΤ πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική επικοινωνίας που διαθέτει και την δημιουργία του σήματος ΕΙΤ. Το ΕΙΤ πρέπει να αποκτήσει μια πιο ενεργητική προσέγγιση ως προς τη δημιουργία του σήματος και να αναγνωρίσει με σαφήνεια τις αξίες που επιθυμεί να προωθήσει.

15. Το ΕΙΤ πρέπει να επανεξετάσει τα επίπεδα στελέχωσης, το σχέδιο ανθρωπίνων πόρων και τις διαδικασίες εσωτερικής διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη το στρατηγικό μοντέλο που έχει επιλεγεί για τον οργανισμό. Η αύξηση του προσωπικού πρέπει να είναι σταδιακή και να συνδέεται με ενδεχόμενη αύξηση των λειτουργιών του ΕΙΤ.

16. Το ΕΙΤ πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω τον στρατηγικό του ρόλο. Πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο τα διδάγματα που έχουν αποκομιστεί από τις εργασίες των KICs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της ικανότητας για καινοτομία στα κράτη μέλη ολόκληρης της ΕΕ. Αυτή η δραστηριότητα δεν απαιτεί πολλούς πόρους, αλλά πρέπει να συμπληρώνει τις εργασίες των KICs.

Βρυξέλλες, 30.11.2011

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα Βασιλείου

Μέλος της Επιτροπής

[1] ΕΕ L 97 της 9.4.2008, σ. 1.