52011DC0713

/* COM/2011/0713 τελικό */ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Μέτρηση της εγκληματικότητας στην ΕΕ: στατιστικό σχέδιο δράσης 2011-2015


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέτρηση της εγκληματικότητας στην ΕΕ: στατιστικό σχέδιο δράσης 2011-2015

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Οι στατιστικές σχετικά με την εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την χάραξη μιας πολιτικής βασισμένης σε συγκεκριμένα στοιχεία στο επίπεδο της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις του αντικτύπου, η αξιολόγηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ από τα κράτη μέλη και η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των νεοθεσπιζόμενων νόμων είναι μερικά μόνο παραδείγματα της χρήσης στατιστικών πληροφοριών. Μολονότι τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν από καιρό αναγνωρίσει την ανάγκη κατάρτισης στατιστικών σχετικά με πραγματικά δεδομένα, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων.

Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι, αφενός, να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους σχετικά με την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά την τελευταία πενταετία όσον αφορά τη μέτρηση της εγκληματικότητας και του έργου της ποινικής δικαιοσύνης και, αφετέρου, να προσδιορίσει τις κύριες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στον συγκεκριμένο τομέα κατά την προσεχή πενταετία, υπό μορφή ενός σχεδίου δράσης 2011-2015.

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σχέδιο δράσης 2006-2010 - Ιστορικό

Τον Αύγουστο του 2006, η Επιτροπή εξέδωσε πενταετές σχέδιο δράσης για τη χάραξη ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μέτρηση της εγκληματικότητας και του έργου της ποινικής δικαιοσύνης. Την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής ανέλαβαν η ΓΔ Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας (ΔΕΑ) και, από το 2010, η ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων (HOME) σε στενή συνεργασία με την Eurostat.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων επιφορτισμένη με τη μελέτη των στρατηγικών αναγκών για τα δεδομένα σχετικά με την εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη[1] με καθήκον να επικουρεί την Επιτροπή, ώστε να εντοπίζει τις στρατηγικές ανάγκες δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, και να γνωμοδοτεί σχετικά με την αποτελεσματική κατάρτιση και χρήση δεικτών στον τομέα της εγκληματικότητας και της ποινικής δικαιοσύνης. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από αξιωματούχους της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης και των υπουργείων Εσωτερικών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και από τις υποψήφιες χώρες και τις χώρες της ΕΖΕΣ[2] , καθώς και από τους συναφείς οργανισμούς και υπηρεσίες της ΕΕ, τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες[3]. Εκπροσωπούνται επίσης πανεπιστημιακοί φορείς και ο ιδιωτικός τομέας. Από τη σύστασή της, το 2006, η ομάδα έχει συνεδριάσει πέντε φορές .

Παράλληλα, συστάθηκε ομάδα εργασίας της Eurostat για να θέσει σε εφαρμογή τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων. Όλα τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται στην ομάδα εργασίας από κρατικούς εμπειρογνώμονες των εθνικών στατιστικών ιδρυμάτων. Άλλοι συμμετέχοντες εκπροσωπούν την ΕΖΕΣ και τις υποψήφιες χώρες, καθώς και πολλούς διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν. Επιπλέον, άλλοι εμπειρογνώμονες καλούνται κατά περίπτωση για να συζητήσουν θέματα που συνδέονται με τους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις στρατηγικές ανάγκες καθορίζει τις προτεραιότητες, και η ομάδα εργασίας της Eurostat εξετάζει τη σκοπιμότητα και τους τρόπους υλοποίησής τους, αξιολογεί την ποιότητα των συλλεγόμενων δεδομένων και, κατά περίπτωση, καθορίζει τις μεθόδους και τις διαδικασίες που θα χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, συστάθηκαν ορισμένες υποομάδες εμπειρογνωμόνων και ειδικές ομάδες για να εξετάσουν ορισμένα ειδικά καθήκοντα του σχεδίου δράσης. Η ΓΔ HOME συγκρότησε πέντε υποομάδες[4] και η Eurostat δύο ειδικές ομάδες[5].

Σχέδιο δράσης 2006-2010 – Επιτεύγματα

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου δράσης. Τα κυριότερα επιτεύγματα συνοψίζονται ως εξής:

Διεθνής συνεργασία – Μηχανισμός συλλογής δεδομένων: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία μιας βάσης για τη συνεργασία με τις αρχές των κρατών μελών, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς μέσω της σύστασης δικτύων εμπειρογνωμόνων και μέσω του προσδιορισμού σημείων επαφής. Καρπός της συνεργασίας αυτής υπήρξε η δημιουργία ενός λειτουργικού μηχανισμού για τη συλλογή δεδομένων, ο οποίος καλύπτει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη διαμόρφωση των κοινών δεικτών ως τη δημοσίευση των συγκεντρωθέντων δεδομένων.

Καλύτερη κατανόηση των αναγκών : Εξίσου σημαντική ήταν η βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις ανάγκες, τα κενά και τους περιορισμούς όσον αφορά τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με την εγκληματικότητα σε επίπεδο ΕΕ. Σημαντικά συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών κατά τις συνεδριάσεις των εμπειρογνωμόνων, η αποκτηθείσα εμπειρία κατά τη συλλογή των δεδομένων καθ’όλη την περίοδο, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνητικών σχεδίων.

Ανάπτυξη δεικτών και βάσεων δεδομένων : Από το 2007 και μετά, η Eurostat δημοσιεύει σε ετήσια βάση την έκδοση «Statistics in Focus»[6], δηλαδή στατιστικές σχετικά με την εγκληματικότητα που περιέχουν δεδομένα σχετικά με τη συνολική εγκληματικότητα, τις ανθρωποκτονίες, τις βίαιες εγκληματικές ενέργειες, τις ληστείες, τις διαρρήξεις οικιών, τις κλοπές οχημάτων, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τον πληθυσμό των κρατουμένων στις φυλακές και τον αριθμό των αστυνομικών. Τον Νοέμβριο του 2010, εκδόθηκε το πρώτο έγγραφο εργασίας για τη νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες[7]. Οι στατιστικές καταρτίστηκαν βάσει δεικτών που καθορίστηκαν από την υποομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τη νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι λοιποί κατάλογοι δεικτών που έχουν καταρτιστεί μέχρι σήμερα αφορούν την εμπορία ανθρώπων και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Έρευνα της ΕΕ για την ασφάλεια (θυματοποίηση): Οι στατιστικές της αστυνομίας και οι δικαστικές στατιστικές θα πρέπει να συμπληρωθούν με στατιστικές για τα θύματα, ιδίως στους τομείς του ποινικού δικαίου, όπου τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται πάντοτε. Επιπλέον, οι έρευνες για τη θυματοποίηση αποτελούν έγκυρη πηγή πλήρως συγκρίσιμων δεδομένων, στο μέτρο που εφαρμόζεται κοινή μέθοδος. Επομένως, ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα του σχεδίου δράσης υπήρξε η ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας και μιας ενότητας για την έρευνα σχετικά με τη θυματοποίηση. Η πραγματοποίηση της έρευνας έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2013-2014 και θα παράσχει για πρώτη φορά στην ΕΕ 27 συγκρίσιμα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά επιπολασμού (ποσοστά θυματοποίησης) ορισμένων συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας και τις πτυχές που άπτονται του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η ενεργός συμμετοχή των εθνικών στατιστικών ιδρυμάτων σε όλα τα στάδια (από τον σχεδιασμό της ενότητας για την έρευνα μέχρι την εργασία πεδίου και τις εκτιμήσεις των ποσοστών επιπολασμού) εγγυάται πλήρη ευθύνη για την ποιότητα των δεδομένων, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για τις χώρες που δεν διενεργούν εθνικές έρευνες για τα θύματα, διότι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουν τις δικές τους ικανότητες.

Στήριξη για τη διενέργεια σχετικής έρευνας: Οι ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων υποστηρίχθηκαν σθεναρά στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας», το οποίο προσέφερε σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών ομάδων από τα 27 κράτη μέλη την ευκαιρία να διενεργήσουν μελέτες σε τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Επιτροπή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρησιμοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι ο κατάλογος δεικτών για την καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ο οποίος βασίζεται στις υποδείξεις και τις συστάσεις συναφών μελετών.

Σχέδιο δράσης 2006-2010 – Διδάγματα

Παρότι έχει επιτευχθεί σημαντικό έργο στους τομείς της έρευνας, του συντονισμού και της δικτύωσης, τα ορατά αποτελέσματα είναι λίγα. Τούτο ισχύει ιδιαιτέρως όσον αφορά τους στόχους οι οποίοι, πέραν από την ανάπτυξη κοινών δεικτών, απαιτούν επίσης την ουσιαστική συλλογή δεδομένων. Το στοιχείο αυτό εμφανίζει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση και αποτελεί την πλέον προβληματική πτυχή της υλοποίησης του σχεδίου δράσης.

Οι κυριότεροι λόγοι για την περιορισμένη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συλλογή συγκρίσιμων και εναρμονισμένων δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ συνοψίστηκαν στη μελέτη «Ανάπτυξη ενός συστήματος ταξινόμησης σε επίπεδο ΕΕ», την οποία δρομολόγησε η Επιτροπή το 2007[8]. Οι λόγοι αυτοί απαριθμούνται στη συνέχεια:

Διαφορές όσον αφορά τους ορισμούς των αξιόποινων πράξεων και των συστημάτων ταξινόμησης : Σε ολόκληρη την ΕΕ, τουλάχιστον 128 εθνικές αρχές συμμετέχουν στη συλλογή και παραγωγή στατιστικών για την εγκληματικότητα, ενώ έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 52 διαφορετικά συστήματα ταξινόμησης των αξιόποινων πράξεων.

Δυσκολίες στην ανταλλαγή δεδομένων: Ο συντονισμός σε εθνικό επίπεδο έχει αποδειχθεί δύσκολος, ιδίως στην περίπτωση πολλαπλών πηγών δεδομένων. Ακόμη και όταν υπάρχουν εθνικά σημεία επαφής, δεν έχουν πάντοτε πρόσβαση σε στοιχεία που καλύπτουν όλα τα στάδια του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, σε όλες τις συλλογές δεδομένων παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις πριν εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο στοιχείων.

Διαφορές στα συστήματα διαβίβασης στοιχείων: Τα διαφορετικά κράτη μέλη εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες υπολογισμού[9] για τη μέτρηση της εγκληματικότητας, γεγονός το οποίο περιορίζει τη συγκρισιμότητα και συχνά οδηγεί σε διπλό υπολογισμό. Οι διαφορές όσον αφορά τη χρονική στιγμή καταχώρισης των στοιχείων σχετικά με την αξιόποινη πράξη και το ευρύ φάσμα πρακτικών διαβίβασης των στοιχείων στο επίπεδο της Ένωσης δημιουργούν επιπλέον εμπόδια.

Αναπαραγωγή συλλεγόμενων δεδομένων από την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς : Η συλλογή δεδομένων για την εγκληματικότητα σε διεθνές επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πεδίο εφαρμογής και την εντολή του σχετικού οργανισμού. Κατά συνέπεια, οι αρχές των κρατών μελών αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοια, αλλά ελαφρώς διαφορετικά, αιτήματα παροχής δεδομένων, γεγονός το οποίο εντείνει τη σύγχυση και αυξάνει τον διοικητικό τους φόρτο.

Άλλοι λόγοι καθυστέρησης κατά την εκτέλεση των ενεργειών που περιγράφονται στο σχέδιο δράσης ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος ή η διαφορετική ιεράρχηση για ορισμένες δραστηριότητες σε εθνικό επίπεδο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι ελλείψεις προσωπικού και, τέλος, η αύξηση του διοικητικού φόρτου λόγω της υποβολής νέων αιτημάτων παροχής στοιχείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει εκπληρωθεί μόνο το 50% των στόχων[10].

Αληθεύει πάντως ότι τα στοιχεία σχετικά με τις παραδοσιακές μορφές εγκληματικότητας, οι οποίες θεωρείται ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ, είναι πιο αξιόπιστα, περισσότερο συγκρίσιμα και εν γένει καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα στοιχεία στον τομέα του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται στενότερα με τις στρατηγικές ανάγκες της ΕΕ. Παρατηρείται, ωστόσο, πρόοδος σε σύνθετα νέα πεδία, όπως η νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η εμπορία ανθρώπων και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Παρά ταύτα, γεγονός παραμένει ότι τα δεδομένα για το παραδοσιακό και το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα εξαρτώνται από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εθνικών δομών που στηρίζουν τη συλλογή και διαβίβαση των δεδομένων.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Στο πρόγραμμα της Στοκχόλμης[11], το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή

«να συνεχίσει την ανάπτυξη στατιστικών εργαλείων για τη μέτρηση του εγκλήματος και των εγκληματικών δραστηριοτήτων και να εξετάσει πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω, μετά το 2010, οι δράσεις που έχουν σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί εν μέρει στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ένωσης 2006-2010 για τη χάραξη ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής κατάρτισης στατιστικών σχετικά με την εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη, λόγω της αυξημένης ανάγκης για στατιστικές του είδους αυτού σε σειρά τομέων του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Η καταπολέμηση και η πρόληψη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και του ηλεκτρονικού εγκλήματος εντάσσονται στους πέντε στρατηγικούς στόχους της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας[12] που θέτει τις βάσεις για πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των οργάνων της ΕΕ με στόχο μια ασφαλέστερη Ευρώπη. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, ιδίως σε πεδία όπως η εμπορία ανθρώπων, η νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η διαφθορά, συμβαδίζουν με τις προτεινόμενες στη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας ενέργειες.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σχέδιο δράσης 2011-2015 - Στόχοι

Δεδομένου ότι βασικός στόχος του σχεδίου δράσης 2006-2010 ήταν η θέσπιση των αναγκαίων μηχανισμών, το σχέδιο αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα μιας μακροχρόνιας διεργασίας. Έθεσε τις βάσεις μιας στρατηγικής της ΕΕ για τη μέτρηση της εγκληματικότητας και του έργου της ποινικής δικαιοσύνης μέσω της ανάπτυξης και του ελέγχου ενός λειτουργικού μηχανισμού για την ομαλή ροή των πληροφοριών από και προς τα κράτη μέλη. Με βάση τα διδάγματα που έχουν αντληθεί, είναι πλέον δυνατή η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μηχανισμού αυτού.

Σκοπός του νέου σχεδίου δράσης 2011-2015 είναι να αναπτυχθεί και να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε το 2006 και να δοθεί έμφαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Οι στόχοι που παρουσιάζονται στο παρόν σχέδιο δράσης βασίζονται στις προτεραιότητες που καθορίζονται στη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς εγκληματικότητας, καθώς και στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στρατηγικές ανάγκες, όπως διατυπώθηκαν στη διάρκεια γραπτής διαβούλευσης το καλοκαίρι του 2010. Το κυριότερο μήνυμα της εν λόγω διαβούλευσης, το οποίο αντανακλά τις προτεραιότητες ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων, υπήρξε η ανάγκη ύπαρξης ενός εστιασμένου και εφικτού σχεδίου δράσης που θα δίνει έμφαση στην ποιότητα των συλλεγόμενων δεδομένων, στην ανάλυση και διάδοση των αποτελεσμάτων, και στον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων (κράτη μέλη, όργανα και οργανισμοί της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί, πανεπιστημιακοί φορείς). Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα αυτό, οι στόχοι του σχεδίου δράσης 2011-2015 υποδιαιρούνται στους ακόλουθους τέσσερις τομείς:

1. Συνεργασία και συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο

2. Ποιότητα των δεδομένων

3. Ανάλυση δεδομένων και διάδοση αποτελεσμάτων

4. Κατάρτιση δεικτών και συλλογές ειδικών δεδομένων

Συνεργασία σε ενωσιακό και σε διεθνές επίπεδο Οι στόχοι που τίθενται στο πλαίσιο αυτής της κατηγορίας ανταποκρίνονται στις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την καλύτερη χαρτογράφηση των αναγκών των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, την καλύτερη επικοινωνία των ενδιαφερόμενων φορέων, την προώθηση του έργου για την κατάρτιση στατιστικών σχετικά με την εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη ανάμεσα στα όργανα της ΕΕ και τη βελτίωση της συνεργασίας σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αποφεύγεται η επικάλυψη κατά τη συλλογή στοιχείων. Ορισμένες από τις προτεινόμενες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ενέργειες είναι οι εξής:

- σύσταση μιας νέας διευρυμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων

- τακτικές επικαιροποιήσεις των οικείων ομάδων εργασίας του Συμβουλίου σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης

- προώθηση και διάδοση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη και οι διεθνείς οργανισμοί, όσον αφορά τη συλλογή και τον τρόπο διαβίβασης των δεδομένων

- διοργάνωση συλλογής δεδομένων από κοινού με άλλους διεθνείς οργανισμούς και/ή υπηρεσίες της ΕΕ.

Ποιότητα των δεδομένων Οι στόχοι αυτής της κατηγορίας καθορίζονται με τρόπο που να βελτιώνει τη συγκρισιμότητα των δεδομένων που παράγονται ήδη σε τακτική βάση. Δεδομένου ότι οι κυριότεροι λόγοι έλλειψης συγκρίσιμων δεδομένων είναι οι διαφορές των ποινικών κωδίκων και των συστημάτων κοινοποίησης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ενός διεθνούς συστήματος ταξινόμησης των εγκλημάτων για στατιστικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διατύπωσης σε πολλές γλώσσες. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που γνωμοδότησαν σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος σχεδίου δράσης, πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Eurostat στην έκδοση «Statistics in Focus». Οι υποδειχθείσες ενέργειες περιλαμβάνουν:

- συνέχιση και προώθηση των εργασιών της ομάδας εργασίας UNODC-UNECE για την ταξινόμηση του εγκλήματος μέσω της παροχής χρηματοδότησης στα κράτη μέλη που επιθυμούν να δοκιμάσουν την προτεινόμενη ταξινόμηση,

- μείωση του επιπέδου συγκέντρωσης και επέκταση του καταλόγου των αξιόποινων πράξεων (στο τεύχος Statistics in Focus για την εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη) ώστε να επιτευχθούν περισσότερο ομοιογενείς κατηγορίες,

- εισαγωγή, κατά περίπτωση, δημογραφικών μεταβλητών (όπως το φύλο, η εθνικότητα, η ηλικιακή ομάδα),

- κατάρτιση σχεδίου κατευθυντηρίων γραμμών και κοινών ορισμών, ιδίως για τις νέες συλλογές δεδομένων σχετικά με τις μη παραδοσιακές μορφές εγκληματικότητας.

Ανάλυση δεδομένων και διάδοση αποτελεσμάτων Στη διάρκεια της διαβούλευσης οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν την ανάγκη να επενδυθούν περισσότεροι πόροι στην ανάλυση των συλλεγόμενων στοιχείων. Λόγω των διαφορών που παρατηρούνται στα κράτη μέλη όσον αφορά την καταχώριση, την κοινοποίηση και την ταξινόμηση των εγκλημάτων, οι συγκρίσεις των επιπέδων εγκληματικότητας μπορεί να είναι παραπλανητικές, ιδίως αν τα απόλυτα αριθμητικά στοιχεία δεν συνοδεύονται από συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητά τους (μεταδεδομένα), παραδείγματος χάρη, όταν δεν τηρούνται πλήρως οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές που διαβιβάστηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Παράλληλα, έχει προ πολλού αναγνωριστεί η ανάγκη εκπόνησης έκθεσης της ΕΕ για την εγκληματικότητα, στην οποία θα συγκεντρώνονται δεδομένα και εκθέσεις για την εγκληματικότητα και τις εγκληματολογικές στατιστικές. Η κατάρτιση ενός πλαισίου για την εκπόνηση μιας τέτοιας έκθεσης συμπεριλαμβανόταν ήδη στους στόχους του σχεδίου δράσης 2006-2010 και υπήρξε επίσης αντικείμενο μελέτης που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να συνεχιστεί ο προβληματισμός σχετικά με τη σκοπιμότητα των προτεινόμενων επιλογών.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς ζήτησαν επίσης τη διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα, τις μελέτες, τις εκθέσεις και τις ορθές πρακτικές. Για να ικανοποιηθούν τα ανωτέρω αιτήματα, προγραμματίστηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:

- Συστηματική συλλογή και δημοσίευση μεταδεδομένων και πληροφοριών πλαισίου, σύμφωνα με το παράδειγμα της έκδοσης «Statistics in Focus»

- Σύνταξη έκθεσης της ΕΕ σχετικά με την εγκληματικότητα με βάση τις συστάσεις της προκαταρκτικής μελέτης και την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των προτεινόμενων επιλογών

- Εκπόνηση εγγράφων εργασίας και επεξηγηματικών σημειωμάτων για κάθε νέα συλλογή δεδομένων.

Κατάρτιση δεικτών και συλλογές ειδικών δεδομένων Οι στόχοι αυτής της κατηγορίας απηχούν τη γενική συναίνεση για ένα συνοπτικό και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης και λαμβάνουν υπόψη το αίτημα των κρατών μελών όσον αφορά τον πρόσθετο φόρτο εργασίας. Παράλληλα, βασίζονται στις προτεραιότητες που τίθενται μέσω της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας αναφορικά με ορισμένους ειδικούς τομείς εγκληματικότητας.

Προγραμματίζονται δύο είδη δραστηριοτήτων:

- Εν εξελίξει δραστηριότητες, οι οποίες δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου σχεδίου δράσης, όπως η υλοποίηση της έρευνας για την ασφάλεια στην ΕΕ, η έρευνα για τη θυματοποίηση στις επιχειρήσεις και η τρίτη συλλογή δεδομένων για τη νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

- Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο σχέδιο δράσης οι οποίες δεν προχώρησαν ικανοποιητικά, όπως η συλλογή δεδομένων για το ηλεκτρονικό έγκλημα, ή οι οποίες δεν δρομολογήθηκαν ποτέ, όπως η ανάπτυξη δεικτών για τη διαφθορά.

Η συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με την εγκληματικότητα θα πρέπει να καταστεί ευκολότερη από το 2012 και μετά χάρη στην έγκαιρη εφαρμογή από τα κράτη μέλη της απόφασης (τρίτος πυλώνας) σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)[13].

Σχέδιο δράσης 2011-2015 - Προκλήσεις

Η επιτυχημένη υλοποίηση του σχεδίου δράσης απαιτεί εντατικές και συνεχείς εργασίες σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, ενωσιακό και διεθνές).

Σε εθνικό επίπεδο προβάλλει η ανάγκη βελτίωσης του εθνικού συντονισμού ανάμεσα στους διάφορους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς χρήστες και παρόχους δεδομένων σχετικά με την εγκληματικότητα. Η πείρα έχει δείξει ότι αυτή η έλλειψη συντονισμού αποτελεί σημαντική πηγή καθυστερήσεων κατά τη συλλογή των δεδομένων.

Η χρηματοπιστωτική κρίση ανάγκασε ορισμένα κράτη μέλη να μειώσουν το διοικητικό τους κόστος και, κατά συνέπεια, την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε ομάδες εμπειρογνωμόνων και σε επιτροπές. Η Επιτροπή, έχοντας επίγνωση της κατάστασης, θα μεριμνήσει για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των συναντήσεων και θα διερευνήσει και άλλα μέσα επικοινωνίας, όπως οι εικονοτηλεδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις.

Σε επίπεδο ΕΕ, κυριότερη πρόκληση παραμένει η συγκρισιμότητα των συλλεγόμενων δεδομένων. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται μια συνεκτική προσέγγιση όσον αφορά την ταξινόμηση των δεδομένων για την εγκληματικότητα. Η ανάγκη ενός κοινού συστήματος ταξινόμησης δεν ισχύει μόνο για τα κράτη μέλη, αλλά και για τους οργανισμούς της ΕΕ. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε ορισμένα κράτη μέλη, όπου οι πολλαπλές και συχνά διιστάμενες ταξινομήσεις αξιόποινων πράξεων καθιστούν ακόμη πιο περίπλοκη τη συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων.

Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δίνεται έμφαση στον συντονισμό και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Οι από κοινού συλλογές δεδομένων (δηλ. από την Επιτροπή, τους οργανισμούς των ΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, κτλ.) θα περιορίσουν σαφώς τον φόρτο εργασίας των στατιστικών ιδρυμάτων των κρατών μελών και, ως εκ τούτου, θα μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή, τον έλεγχο και τη διαβίβαση των στατιστικών στοιχείων.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης 2011-2015. Η Eurostat θα συνεχίσει τις δραστηριότητες που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου σχεδίου δράσης και θα παρέχει, εν ανάγκη, τεχνικές συμβουλές για τα νέα καθήκοντα.

Η επανασύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα επικουρεί την Επιτροπή στην επισήμανση των στρατηγικών αναγκών σχετικά με τα δεδομένα για την εγκληματικότητα θα συμβάλει στην αποτροπή της αλληλεπικάλυψης των εργασιών για το οργανωμένο και το κοινό[14] έγκλημα σε επίπεδο Επιτροπής, υπηρεσιών και οργάνων της ΕΕ και διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν.

Θα συγκροτηθούν υποομάδες και ειδικές ομάδες που θα εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα με τη σύμφωνη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων κατά την ετήσια συνεδρίασή της.

Το σχέδιο δράσης θα επικαιροποιείται παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών αυτών, και οι καθοριζόμενες δραστηριότητες θα περιληφθούν στα σχετικά προγράμματα εργασίας της Επιτροπής, καθώς και στο κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα και στα ετήσια προγράμματα εργασίας του. Το σχέδιο δράσης ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να καλύψει στοιχεία μέτρησης που συνδέονται με την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ μέσω μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς και ενδεχόμενα νέα μέσα που συνδέονται με το έγκλημα και την ποινική δικαιοσύνη. Οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές θα αντανακλούν την ανάγκη στήριξης των κρατών μελών κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

Η Επιτροπή θα ενημερώνει ετησίως τις σχετικές ομάδες εργασίας του Συμβουλίου για την πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης. Το 2013 η Επιτροπή θα προβεί σε ενδιάμεση επανεξέταση, και στα τέλη του 2015 θα υποβληθεί τελική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα επιτεύγματα και τους περιορισμούς της εφαρμογής του σχεδίου δράσης.

Πίνακας ενεργειών για το σχέδιο δράσης 2011-2015 της ΕΕ σχετικά με τη μέτρηση της εγκληματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1. Συνεργασία και συντονισμόσ σε επίπεδο ΕΕ και σε διεθνέσ επίπεδο

Στόχοι | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα | Ειδικές ενέργειες |

1.1 | Εγκαθίδρυση διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής (συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής), των παρόχων δεδομένων και των τελικών χρηστών | COM (HOME) | Απόφαση της Επιτροπής του 2011 Ετήσιες συσκέψεις, από το 2012 και εφεξής | α. Επανασύσταση και διεύρυνση[15] ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα γνωμοδοτεί στην Επιτροπή σχετικά με την υλοποίηση του παρόντος σχεδίου δράσης. β. Καθορισμός και τακτική επικαιροποίηση των στρατηγικών αναγκών μέσω συζητήσεων και γραπτών διαβουλεύσεων. γ. Παρατηρήσεις από τους χρήστες των συγκεντρωμένων στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του είδους των δεδομένων που απαιτούνται για τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων. |

1.2 | Αύξηση της ευαισθητοποίησης και μεγαλύτερη προβολή των εργασιών στον τομέα των στατιστικών για την εγκληματικότητα μεταξύ των οργάνων της ΕΕ | COM (HOME) | Συνεχής διαδικασία | α. Ετήσιες επικαιροποιήσεις των σχετικών ομάδων εργασίας του Συμβουλίου για την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης. β. Προώθηση και διάδοση βέλτιστων πρακτικών από τα κράτη μέλη και διεθνείς οργανισμούς |

1.3 | Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων και της ομάδας εργασίας της Eurostat | COM (HOME, ESTAT) | Συνεχής διαδικασία | Κοινή πρόσβαση σε πρακτικά συσκέψεων, παρουσιάσεις και επισυναπτόμενα έγγραφα. |

1.4 | Αποφυγή της αναπαραγωγής στατιστικών στοιχείων και της επικάλυψης πληροφοριακών στοιχείων χάρη στην οργάνωση συλλογής δεδομένων από κοινού με άλλα διεθνή ιδρύματα και/ή υπηρεσίες της ΕΕ. | COM (ESTAT, HOME. JUST) | Πρώτη κοινή συλλογή δεδομένων το 2011 | UNODC-EUROSTAT κοινή συλλογή δεδομένων. Διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων. Επιτροπή – Συμβούλιο της Ευρώπης για τον πληθυσμό των φυλακών (SPACE I και II) |

1.5 | Εργασίες σε στενή συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς και προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων στρατηγικής σημασίας στους τομείς προτεραιότητας όσον αφορά την πολιτική της ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων στον τομέα της εγκληματικότητας | COM (HOME, ESTAT, JUST, RTD, ENTR) | Συνεχής διαδικασία | α. Ουσιαστική εκπροσώπηση των πανεπιστημιακών φορέων στη σχετική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, καθώς και στις υποομάδες. β. Διάδοση πληροφοριών όσον αφορά τις ευκαιρίες για διενέργεια έρευνας στο πλαίσιο του 7ου και του 8ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα. γ. Ευρεία κοινοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων και των επιδόσεων των σχεδίων που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος ISEC. |

2. Ποιότητα των δεδομένων

2.1 | Παρακολούθηση και συνέχιση των εργασιών για τη θέσπιση διεθνούς συστήματος ταξινόμησης των εγκλημάτων για στατιστικούς σκοπούς σε συνεργασία με το UNODC και την UNECE | COM (HOME, ESTAT), UNODC, UNECE | Συνεχής διαδικασία | α. Συμβολή στην κατάρτιση αυτής της ταξινόμησης και προώθηση του τελικού αποτελέσματος στις σχετικές ομάδες. β. Χορήγηση χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος ISEC, στα κράτη μέλη που επιθυμούν να δοκιμάσουν την προτεινόμενη ταξινόμηση. |

2.2 | Συνέχιση και προώθηση της ετήσιας δημοσίευσης στοιχείων για την εγκληματικότητα και το έργο της ποινικής δικαιοσύνης (Statistics in Focus) ώστε να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες | COM (ESTAT, HOME, JUST, ) | Συνεχής διαδικασία | α. Θέσπιση δημογραφικών μεταβλητών (π.χ. φύλο και ηλικιακή ομάδα). β. Ενσωμάτωση πληροφοριών σχετικά με την ιθαγένεια και τη διαμονή των τροφίμων των φυλακών. γ. Επέκταση της δημοσίευσης σε άλλες μορφές αξιόποινων πράξεων. |

2.3 | Βελτίωση της συγκρισιμότητας των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί και δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. | COM (ESTAT και HOME) | Συνεχής διαδικασία | α. Διαχωρισμός των γενικών κατηγοριών αξιόποινων πράξεων σε, ει δυνατόν, περισσότερο ομοιογενείς κατηγορίες αξιόποινων πράξεων[16]. β. Κατάρτιση κοινών ορισμών και κατευθυντηρίων γραμμών, ιδίως για τις συλλογές δεδομένων που αφορούν εγκλήματα με συνοριακή διάσταση, όπου δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. |

3. Ανάλυση δεδομένων και διάδοση αποτελεσμάτων

3.1 | Θέσπιση ενός συνεκτικού πλαισίου για την υποβολή στοιχείων από την ΕΕ-27 σχετικά με την εγκληματικότητα αποφεύγοντας παραπλανητικές συγκρίσεις. | COM (HOME) με συμβολή άλλων Γενικών Διευθύνσεων και διεθνών ενδιαφερόμενων φορέων | Πρώτη έντυπη έκδοση την περίοδο 2013-2014 | Εκπόνηση έκθεσης για την εγκληματικότητα στην Ευρώπη βάσει των συστάσεων της προκαταρκτικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης 2006-2010 και της αξιολόγησης της σκοπιμότητας των προτεινόμενων επιλογών. |

3.2 | Συστηματική συλλογή και δημοσίευση μεταδεδομένων και πληροφοριών πλαισίου. | COM (ESTAT, HOME) | Συνεχής διαδικασία | Κάθε συλλογή δεδομένων θα συνοδεύεται από σειρά μεταδεδομένων και παρατηρήσεων που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη. |

3.3 | Δημοσίευση εγγράφων εργασίας και επεξηγηματικών σημειωμάτων | COM (HOME) και/ή εξωτερικοί εμπειρογνώμονες ανάλογα με την περίπτωση | Συνεχής διαδικασία | Για καθεμία από τις συλλογές ειδικών δεδομένων (στόχοι 4.1-4.6) θα υποβάλλονται αποτελέσματα και, ει δυνατόν, θα αναλύονται σε έγγραφο εργασίας που θα δημοσιοποιείται. |

4. Κατάρτιση δεικτών και συλλογέσ ειδικών δεδομένων

4.1 | Στατιστικά στοιχεία για τη νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες | COM (HOME, ESTAT) | Συλλογή δεδομένων το 2011. Δημοσίευση αποτελεσμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2012 | α. Τρίτη συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες βάσει των δεικτών που καταρτίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης 2006-2010. β. Αξιολόγηση της ανάγκης για τακτική συλλογή δεδομένων ανά διετία. |

4.2 | Στατιστικά στοιχεία για την εμπορία ανθρώπων | COM (HOME, ESTAT για τη συλλογή) | Πρώτη συλλογή δεδομένων την περίοδο 2011-2012 | α. Πρώτη συλλογή δεδομένων σχετικά με μικρό αριθμό δεικτών, σε συνεργασία με το δίκτυο εθνικών εισηγητών. β. Αξιολόγηση της σκοπιμότητας και της ανάγκης τακτικής συλλογής. |

4.3 | Στατιστικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό έγκλημα | COM (HOME, με τεχνικές συμβουλές της ESTAT) | Πρώτη συλλογή δεδομένων το 2012 | α. Πρώτη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις στην πρόταση οδηγίας της ΕΕ για τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφοριών[17]. β. Αξιολόγηση και συζήτηση της σταδιακής επέκτασης του καταλόγου ώστε να καλύπτει και άλλα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω Η/Υ, όπως για παράδειγμα η μαζική ηλεκτρονική απάτη. |

4.4 | Στατιστικά στοιχεία για τη διαφθορά | COM (HOME με τεχνικές συμβουλές από την ESTAT και την OLAF) | Πρώτη συλλογή δεδομένων το 2013 | Κατάρτιση δεικτών ακολουθούμενη από δοκιμαστική συλλογή δεδομένων. |

4.5 | Στατιστικά στοιχεία για τα ποσοστά θυματοποίησης και το αίσθημα ασφάλειας σε κοινή έρευνα σε επίπεδο ΕΕ (EU SASU – European Safety Survey) | COM (ESTAT, HOME. JUST), κράτη μέλη | Διενέργεια της έρευνας το 2013. Δημοσίευση αποτελεσμάτων το 2014-2015 | α. Διενέργεια έρευνας σε νοικοκυριά και ιδιώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση· το πρότυπο αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και αφορά τον επιπολασμό ειδικών μορφών εγκληματικότητας (ποσοστά θυματοποίησης), καθώς και άλλες πτυχές που συνδέονται με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. β. Ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων |

4.6 | Στατιστικά στοιχεία για την έκταση και το είδος θυματοποίησης στις επιχειρήσεις | COM (HOME) | Έρευνα την περίοδο 2011 – 2012 Αποτελέσματα το 2013 | Διενέργεια έρευνας για τη θυματοποίηση στις επιχειρήσεις βάσει μελέτης σκοπιμότητας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης 2006-2010. |

4.7 | Στατιστικά στοιχεία για τον αντίκτυπο της νομοθεσίας της ΕΕ στην εθνική πρακτική όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις | COM (JUST) | Αποτελέσματα το 2013 | Πρώτη συλλογή δεδομένων βάσει μελέτης για τη νομοθεσία και πρακτική όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις. |

[1] Απόφαση 2006/581/EΚ της Επιτροπής.

[2] Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

[3] Ευρωπαϊκό δίκτυο πρόληψης του εγκλήματος (EUCPN), Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ-EMCDDA), EUROJUST, ΕΥΡΩΠΟΛ, Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), Συμβούλιο της Ευρώπης, European Sourcebook, Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (UNODC), Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

[4] Υποομάδες για τον σχεδιασμό, τη νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την ποινική δικαιοσύνη, την εμπορία ανθρώπων, την αστυνομική συνεργασία και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

[5] Ειδικές ομάδες για τη θυματοποίηση και τη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με την εγκληματικότητα.

[6] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/crime/publications

[7] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/publication?p_product_code=KS-RA-10-003

[8] Πρόσκληση υποβολής προσφορών JLS/D2/2007/03. Μελέτη σχετικά με τη δημιουργία συστήματος ταξινόμησης σε επίπεδο ΕΕ και αξιολόγησης της ικανότητάς του να στηρίξει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για τη μέτρηση της εγκληματικότητας και του έργου της ποινικής δικαιοσύνης.

[9] Βασιζόμενους είτε στους δράστες αξιόποινων πράξεων είτε στις αξιόποινες πράξεις.

[10] Ένα επιπλέον ποσοστό 30% έχει επιτευχθεί εν μέρει ή βρίσκεται σε εξέλιξη.

[11] ΕΕ C 115/1 της 4.5.2010, σ. 21

[12] Η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της EE στην πράξη: Πέντε βήματα για μια ασφαλέστερη Ευρώπη. COM(2010)673 τελικό.

[13] ΕΕ L 93 της, 7.4. 2009, σ..33.

[14] Στο κοινό έγκλημα περιλαμβάνονται: διαρρήξεις, ληστείες, κλοπές οχημάτων, επιθέσεις, βανδαλισμοί, κτλ.

[15] Ώστε να καλύπτει τα 27 κράτη μέλη, τις υπό ένταξη και τις υποψήφιες χώρες, τη Γραμματεία του Συμβουλίου, τους οργανισμούς της ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τους οργανισμούς των ΗΕ, το European Sourcebook και εκπροσώπους πανεπιστημιακών φορέων.

[16] Που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του στόχου 2.1: θέσπιση διεθνούς συστήματος ταξινόμησης των αξιόποινων πράξεων για στατιστικούς σκοπούς.

[17] Όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 (COM(2010)517 τελικό).