28.1.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 24/106


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με θέμα “Η ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού” »

[COM(2011) 12 τελικό]

2012/C 24/23

Εισηγητής: ο κ. Alfredo CORREIA

Στις 18 Ιανουαρίου 2011, και σύμφωνα με το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με θέμα «Η ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού»

COM(2011) 12 τελικό.

Το ειδικευμένο τμήμα «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 28 Σεπτεμβρίου 2011.

Κατά την 475η σύνοδο ολομέλειάς της, της 26ης και 27ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την παρούσα γνωμοδότηση με 79 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 7 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1   Η ΕΟΚΕ εκφράζει το μεγάλο ενδιαφέρον και την προσήλωσή της στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού. Είναι θεμελιώδους σημασίας να δοθεί συνέχεια στις πολιτικές ανάπτυξης του αθλητισμού στην ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και με σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη.

1.2   Ο αθλητισμός συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της σωματικής και πνευματικής υγείας και στην καλλιέργεια αξιών όπως η πειθαρχία και το ομαδικό πνεύμα, οι οποίες προωθούν την κοινωνική ένταξη. Η φυσική άσκηση επιτελεί ζωτικό ρόλο στην πρόληψη πολυάριθμων ασθενειών. Τα προβλήματα υγείας συνδέονται άμεσα με τη χαμηλή παραγωγικότητα. Ο αθλητισμός βελτιώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων και αυξάνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΟΚΕ απευθύνει έκκληση υπέρ της προώθησης του αθλητισμού και της παρέμβασης της ΕΕ προς τούτο.

1.3   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) στον αθλητισμό. Είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει συντονισμός μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κοινωνικής πληγής. Η φαρμακοδιέγερση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, ιδίως των νέων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με αυτόν, καθώς και να αλλοιώσει τις αξίες του αθλητισμού.

1.4   Αξίζει συγχαρητηρίων η θέση της Επιτροπής αναφορικά με την πρακτική και την ανάπτυξη του αθλητισμού στην εκπαίδευση, όπως έχει ήδη εισηγηθεί η ΕΟΚΕ (1). Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τη σημασία της βελτίωσης των αθλητικών κέντρων, των αποδυτηρίων και λοιπών υποδομών με στόχο την προώθηση της φυσικής άσκησης υπό κατάλληλες συνθήκες και με μειωμένο κόστος.

1.5   Η ΕΟΚΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους αθλητές. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο νέοι να εγκαταλείπουν την εκπαίδευση προς όφελος του αθλητισμού. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον αθλητισμό χωρίς να υπονομεύονται οι σπουδές, σύμφωνα με την αρχή της διπλής σταδιοδρομίας. Η εφαρμογή της αρχής αυτής είναι σημαντική και για τον πρόσθετο λόγο ότι επιτρέπει στους αθλητές να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά το τέλος της αθλητικής σταδιοδρομίας τους, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα προσόντα. Προς τούτο, πρέπει να ενθαρρυνθεί επίσης η εκπαίδευση όσων καθοδηγούν τους αθλητές προκειμένου αυτοί να μεταφέρουν την αξία της εκπαίδευσης στους μαθητές τους.

1.6   Η βία στον αθλητισμό είναι θλιβερό φαινόμενο το οποίο χρειάζεται αποφασιστική δράση για την εξάλειψή του, είτε μέσω αστυνόμευσης είτε μέσω κατάλληλης ποινικής νομοθεσίας. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να επιτελέσει ρόλο συντονισμού των πρωτοβουλιών των κρατών μελών για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τα αποτελεσματικότερα μέσα δράσης.

1.7   Η ΕΟΚΕ πρέπει να συνεχίσει να δίνει ειδική έμφαση στις μειονεκτικές ομάδες στον αθλητισμό, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι. Έχουν και αυτοί δικαίωμα να συμμετέχουν υπό ισότιμες συνθήκες. Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: είναι θεμελιώδους σημασίας η εγγύηση της εφαρμογής της Σύμβασης από τα κράτη μέλη.

1.8   Όπως το έπραξε το 2008 (2), η ΕΟΚΕ ζητά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκπροσώπηση των γυναικών στον αθλητισμό και να προωθηθεί η ισότητα των φύλων στον εν λόγω τομέα.

1.9   Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει το ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κερδοσκοπικοί αθλητικοί σύλλογοι στην καλλιέργεια του αθλητισμού. Είναι καθοριστικής σημασίας η στήριξη αυτών των συλλόγων, είτε μέσω κατάλληλων χρηματοοικονομικών μέτρων είτε μέσω της τόνωσης του εθελοντισμού στους εν λόγω συλλόγους.

1.10   Είναι επίσης αναγκαία η ενεργή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών και των μη κερδοσκοπικών σωματείων, καθώς από αυτήν εξαρτάται η ανάπτυξη του αθλητισμού. Η ΕΟΚΕ θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την εύρεση βιώσιμων τρόπων χρηματοδότησης για την αναζωογόνηση αυτής της συνεργασίας.

1.11   Η ΕΟΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον αναπτυσσόμενο κλάδο των παράνομων και παράτυπων στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων, όπου παρατηρείται σαφής έλλειψη ρύθμισης και καταλλήλων κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί η σημασία που έχει για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού ο κλάδος των τυχερών παιγνίων και των στοιχημάτων τα οποία διαχειρίζεται το κράτος ή οι εξουσιοδοτημένοι από αυτό οργανισμοί, μέσω της επένδυσης των εσόδων στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών. Έχει ζωτική σημασία η θέσπιση διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να εντοπισθούν τα πρότυπα που συνάδουν περισσότερο με τις αρχές της ΕΕ. Η ρύθμιση της αγοράς στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων στο χώρο του αθλητισμού είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας όσον αφορά την εντιμότητα και τη διαφάνεια στον αθλητισμό.

1.12   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει τις δυσκολίες της ΕΕ στη ρύθμιση της αγοράς στοιχημάτων. Πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός στους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού, χωρίς να αγνοείται η ανάγκη συμμόρφωσης στην αρχή της επικουρικότητας. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να παρακολουθεί με προσοχή το ζήτημα και να δημιουργήσει πλαίσιο κατευθύνσεων για τη ρύθμιση αυτής της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις εν λόγω αρχές και τις πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να προκύψουν από την τρέχουσα διαβούλευση (3).

2.   Γενικές παρατηρήσεις

2.1   Εισαγωγή

2.1.1   Στις 18 Ιανουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Ανακοίνωση για την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, στην οποία πραγματοποιεί γενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Λευκής βίβλου για τον Αθλητισμό. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 165 ΣΛΕΕ καθόρισε σχέδιο δράσης βασισμένο σε ομάδες εργασίας, με στόχο την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

2.1.2   Η σημασία του αθλητισμού αναγνωρίζεται από όλους, τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από όλους τους σχετικούς φορείς. Η προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο αθλητισμός στην κοινωνία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Τα οφέλη που έχει ο αθλητισμός για την υγεία, την κοινωνική ένταξη και την οικονομία της ΕΕ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας και ανάπτυξης συντονισμένων στρατηγικών. Η ΕΕ αποτελεί τον ιδανικό φορέα που θα οδηγήσει τα κράτη μέλη στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στον τομέα αυτό.

2.1.3   Η σημασία της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού είναι προφανής, είτε αφορά τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων και δράσεων είτε την ανάπτυξη βημάτων διαλόγου και ανταλλαγής πληροφοριών.

2.1.4   Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο αποτελούν ευκαιρία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού σε διάφορα επίπεδα, είτε πρόκειται για πρότυπα οργάνωσης, παρακολούθησης και συντονισμού, είτε για τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων φορέων.

2.2   Στόχοι και περιεχόμενο της Ανακοίνωσης

2.2.1   Με την θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης, η ΕΕ απέκτησε νέες αρμοδιότητες στον τομέα του αθλητισμού. Μέχρι τότε, η Ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού αναπτυσσόταν έμμεσα μέσω των αρμοδιοτήτων στους τομείς της κοινωνικής δράσης, της παιδείας και της υγείας, και ακόμα πιο έμμεσα σε τομείς που σχετίζονταν με τις αρχές της εσωτερικής αγοράς και με το δίκαιο για τον ανταγωνισμό.

2.2.2   Παρά τους περιορισμούς αυτούς, ήταν ανέκαθεν εμφανής η σκοπιμότητα της συνεργασίας των κρατών μελών για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Η ΕΕ αναδείχθηκε στον κατάλληλο φορέα ανάπτυξης αυτής της πολιτικής.

2.2.3   Επιχειρήθηκε η κατανόηση των αναγκών και της σημασίας του αθλητισμού στην ευρωπαϊκή διάσταση. Αναγνωρίστηκαν οι σημαντικότερες πτυχές ενδεχόμενης δράσης σε επίπεδο ΕΕ. Προς τούτο, διεξήχθηκαν δημόσιες διαβουλεύσεις με τους διάφορους φορείς προκειμένου να καθοριστούν οι τομείς προτεραιότητας. Έτσι καθορίστηκαν τρεις πρωταρχικοί τομείς, και ειδικότερα:

Ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού

Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Τα οργανωτικά ζητήματα στον αθλητισμό

Εντός των τριών αυτών τομέων καθορίστηκαν οι σημαντικότερες πτυχές.

2.2.4   Η εν λόγω ανακοίνωση επιχειρεί την ανάπτυξη/εμβάθυνση της Λευκής βίβλου λαμβανομένων υπόψη όσων έγιναν έκτοτε και την εξερεύνηση των νέων αρμοδιοτήτων με τη θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης (και κατά συνέπεια του άρθρου 165 ΣΛΕΕ).

3.   Ειδικές Παρατηρήσεις

3.1   Υγεία

3.1.1   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι ο αθλητισμός βελτιώνει τις συνθήκες σωματικής και πνευματικής υγείας των πολιτών εν γένει και επηρεάζει άμεσα κατά τρόπο θετικό τόσο την εργασιακή τους παραγωγικότητα όσο και την ποιότητα ζωής τους, αποτελώντας ιδιαίτερα σημαντικό μέσο κατά της καθιστικής ζωής.

3.1.2   Ο αθλητισμός συμβάλλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και διαφόρων σοβαρών νοσημάτων, ιδίως καρδιαγγειακών. Κατά συνέπεια, πέραν των αυξημένων οικονομικών οφελών, ο αθλητισμός μπορεί να μειώσει το κόστος που σχετίζεται με την υγεία και τις επιβαρύνσεις της κοινωνικής ασφάλισης.

3.1.3   Επιπλέον, ο αθλητισμός επιτελεί καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική ένταξη και την ευημερία των ηλικιωμένων. Δεν επηρεάζει μόνο την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των γενεών.

3.2   Καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης

3.2.1   Η καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης έχει εξέχουσα σημασία. Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των αθλητών και της εντιμότητας στον αθλητισμό απαιτεί συντονισμένη δράση σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο μεταξύ των 27 κρατών μελών και των αρμοδίων οργανισμών τους, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όσο πιο στενή είναι η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων ως προς τους καλύτερους τρόπους δράσης, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν οι προσπάθειές τους.

3.2.2   Ιδιαίτερη σημασία έχει η καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης όχι μόνο στον επαγγελματικό αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

3.2.3   Η αποφασιστική και συντονισμένη δράση των κρατών μελών για τη ρύθμιση και φορολόγηση του εμπορίου φαρμακοδιεγερτικών ουσιών έχει ζωτική σημασία, και για το λόγο αυτό η ΕΟΚΕ στηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής περί σχεδίου εντολής για την προσχώρηση στη Σύμβαση κατά της φαρμακοδιέγερσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

3.3   Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματικά προσόντα στον τομέα του αθλητισμού

3.3.1   Η φυσική αγωγή στα σχολεία αποτελεί το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια των αξιών του αθλητισμού στους νέους, αξίες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους. Οι δράσεις για την εφαρμογή ορθών αθλητικών πρακτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και για τη βελτίωση των αναγκαίων υποδομών τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της ΕΟΚΕ.

3.3.2   Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των αθλητών πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη η σημασία της διπλής σταδιοδρομίας.

3.3.3   Η ΕΟΚΕ στηρίζει επίσης τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Δια βίου μάθηση», το οποίο θεωρεί καίρια στρατηγική για την εφαρμογή των ευεργετικών αξιών του αθλητισμού.

3.3.4   Τα κατάλληλα προσόντα των εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων στον αθλητισμό αποτελούν έναν ακόμα ουσιαστικό παράγοντα για τη διασφάλιση των αξιών του αθλητισμού. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή όσον αφορά τη συμπερίληψη σχετικών με τον αθλητισμό προσόντων στα εθνικά συστήματα επαγγελματικών προσόντων, ώστε να υπάρξει αντιστοίχισή τους με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ).

3.3.5   Ο εθελοντισμός στον αθλητισμό, που απαντάται κυρίως σε τοπικά αθλητικά σωματεία, έχει σημαντική αξία για το σύνολο της κοινωνίας. Ωστόσο, τα εθελοντικά μη κερδοσκοπικά αθλητικά σωματεία συχνά δεν αναγνωρίζονται επαρκώς από τις πολιτικές αρχές και αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι η σημασία του εθελοντισμού στον αθλητισμό δε λαμβάνεται δεόντως υπόψη στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Προς τούτο καλεί την Επιτροπή να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω προώθηση του εθελοντισμού στον αθλητισμό. Ειδικότερα, η απόκτηση επαγγελματικών προσόντων και η κατάρτιση των εθελοντών, καθώς και η απόκτηση και αναγνώριση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους πρέπει να ενθαρρυνθούν πιο ενεργά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, η Επιτροπή θα πρέπει να εποπτεύει αυτή τη διαδικασία και να αποφεύγει ενδεχόμενες ανεπιθύμητες και βλαβερές συνέπειες για τα μη κερδοσκοπικά αθλητικά σωματεία κατά την κατάρτιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

3.4   Καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό

3.4.1   Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής για ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων κατάρτισης που σχετίζονται με τη βία στον αθλητισμό και η οποία απευθύνεται τόσο στους θεατές όσο και στους αστυνομικούς.

3.4.2   Η εκπαίδευση των θεατών λαμβάνει επίσης χώρα, από μικρή ηλικία, στα σχολικά θρανία. Οι αξίες της φυσικής άσκησης και του αθλητισμού πρέπει να υπερβαίνουν αυτές του βλαβερού ανταγωνισμού.

3.4.3   Η βία στον αθλητισμό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βία συνδέεται γενικά με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να αποσκοπούν στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων που αντιβαίνουν πλήρως στις αξίες του αθλητισμού.

3.4.4   Η ενημέρωση, η παρακολούθηση και η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων οργανισμών για την ευημερία των θεατών πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη αδικημάτων που διαπράττονται από προκαθορισμένες ομάδες κινδύνου, κυρίως στις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις.

3.5   Κοινωνική ένταξη στον αθλητισμό και μέσω αυτού

3.5.1   Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες πρόσβασης στις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων. Οι κρατικές ενισχύσεις θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

3.5.2   Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία χρήζει έρευνας προκειμένου να καταστεί εφικτή η ενασχόλησή τους με όλα τα αθλήματα. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη σχετική πρωτοβουλία της Επιτροπής.

3.5.3   Η προσχώρηση των κρατών μελών και της ΕΕ στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία συνεπάγεται την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για τη συμμόρφωση με τη Σύμβαση. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να ελέγξει τα μέτρα που έλαβαν προς τούτο τα κράτη μέλη.

3.5.4   Η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό πρέπει να διασφαλισθεί, καθώς οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε πολλούς τομείς του αθλητισμού. Η ΕΟΚΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο σεβασμό της αρχής της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών. Προς τούτο, συμφωνεί με την ένταξη της κατηγορίας «αθλητισμός» στη βάση δεδομένων για τις γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις.

3.5.5   Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει δίαυλο για την ένταξη και το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και για την προώθηση του πνεύματος ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Πρέπει να αξιοποιηθεί το δυναμικό του αθλητισμού για την ένταξη των μειονεκτικών και ευπαθών ομάδων. Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη υποστήριξης προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον τομέα αυτό και πρέπει να τους δοθούν κίνητρα.

3.5.6   Η μετανάστευση των αθλητών ενισχύεται ολοένα περισσότερο. Η ένταξη αυτών και των οικογενειών τους στις χώρες υποδοχής οδηγεί στην πολιτισμική και κοινωνική πρόοδο των ίδιων των χωρών. Η ΕΟΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών και της Επιτροπής για τη δημιουργία νομοθετικών κινήτρων για την υποδοχή, τη διαμονή και τη μη διακριτική μεταχείριση αυτών των πολιτών.

3.6   Οικονομική διάσταση του αθλητισμού

3.6.1   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει την οικονομική ανάπτυξη του αθλητισμού. Ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 2 % του ΑΕγχΠ της ΕΕ. Η αγορά του αθλητισμού συνεισφέρει στην απασχόληση και στους δείκτες ανάπτυξης. Πολλά σωματεία έχουν πλέον εταιρική μορφή, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών παραμένουν μη κερδοσκοπικά. Είναι αναγκαία η δημιουργία ή η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο ειδών σωματείων προκειμένου να καταστούν οικονομικά βιώσιμα.

3.6.2   Ο ιδιωτικός τομέας έχει κοινωνική σημασία στην ανάπτυξη του αθλητισμού, είτε άμεσα μέσω ειδικών εισφορών είτε μέσω των εμπορικών χορηγιών.

3.6.3   Η ΕΟΚΕ εκτιμά και υποστηρίζει τη δημιουργία δορυφόρου λογαριασμού για τον αθλητισμό. Προκειμένου να υιοθετηθούν οι καταλληλότερες πολιτικές, είναι ουσιαστικό να διατίθενται αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τα οικονομικά οφέλη που οφείλονται στον αθλητισμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η συνεργασία και οι πληροφορίες που συλλέγονται, τόσο ευκολότερη θα είναι η αναζήτηση των καταλληλότερων πολιτικών.

3.6.4   Η υπό εξέταση ανακοίνωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που έχουν οι διοργανωτές επί των αθλητικών εκδηλώσεων που οργανώνουν, καθώς και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την έμφαση αυτή. Η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς και του διαφημιστικού υλικού, αποτελεί μεγάλο μέρος των εσόδων των αθλητικών συλλόγων. Συνεπώς, η νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να ενισχύει τα δικαιώματα των αθλητικών σωματείων. Οι οργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητούν δίκαιη αμοιβή για την υπό οιαδήποτε μορφή εκμετάλλευση των εκδηλώσεών τους και για όλο το εύρος του σχετικού οικονομικού οφέλους.

3.6.5   Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τη νομική ανάλυση που παρατίθεται στην Ανακοίνωση αναφορικά με το ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού λόγω συλλογικής πώλησης των δικαιωμάτων. Ωστόσο, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις απαλλαγής που ορίζει το άρθρο 101 παρ. 3 της ΣΛΕΕ, η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η συλλογική πώληση αποφέρει σαφή πλεονεκτήματα στα αθλητικά σωματεία και πως τούτη πραγματοποιείται έτσι ώστε να μην εμπίπτει στο άρθρο 101 παρ. 1 της ΣΛΕΕ.

3.6.6   Η παραγωγή και το εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, ενδυμάτων και άλλων συναφών ειδών αποτελούν ένα τομέα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη. Η διαφήμιση και η χορηγία στον τομέα του αθλητισμού αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές χρηματοδότησης. Σε πολλές μελέτες ευρωπαϊκών οργανώσεων έχει καταδειχθεί ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή ειδών αθλητισμού συνδέεται με πολλές καταχρήσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, πράγμα που ενδέχεται να αποδυναμώσει την ηθική αξιοπιστία του αθλητικού κινήματος. Αθλητές, αθλητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και χορηγοί αθλητικών εκδηλώσεων θα πρέπει να απαιτούν αξιόπιστη και διαφανή παρακολούθηση των αλυσίδων παραγωγής και των συνθηκών εργασίας (και των ηθικών κανόνων που βασίζονται στα διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα εργασίας της ΔΟΕ).

3.6.7   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η αγορά στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων που ανήκει ή αδειοδοτείται από το κράτος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του αθλητισμού. Τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά και χρησιμεύουν εμμέσως στην οικονομική βιωσιμότητα των διαφόρων πτυχών του αθλητισμού. Ομοίως, οι φορείς διαχείρισης αθλητικών στοιχημάτων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο θα πρέπει να επιτρέπουν, βάσει σύμβασης, στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων να ελέγχουν τα είδη των προτεινόμενων στοιχημάτων και να λαμβάνουν αντίτιμο για τη χρήση των εκδηλώσεων αυτών ως βάσης για αθλητικά στοιχήματα στο διαδίκτυο.

3.6.8   Η δημιουργία ευρωπαϊκού αθλητικού λαχνού θα καταστήσει ελκυστικότερο αυτό το κομμάτι της αγοράς και θα συγκεντρώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των περιφερειακών αθλητικών υποδομών και της αθλητικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

3.6.9   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει τις δυσκολίες ρύθμισης αυτής της αγοράς, υπενθυμίζει δε στην Επιτροπή ότι, στο πλαίσιο των αρχών της εσωτερικής αγοράς και του δικαίου για τον ανταγωνισμό, είναι δυνατόν να αναληφθούν νομικές πρωτοβουλίες που θα προσδώσουν διαφάνεια στον κλάδο.

3.6.10   Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα συνδέονται με την αγορά του παράνομου στοιχήματος. Οι εγκληματικές οργανώσεις επιχειρούν, ενίοτε επιτυχώς, να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, συμβάλλοντας αρνητικά στην έλλειψη αξιοπιστίας στον αθλητισμό, διαφθείροντας φορείς και συμμετέχοντες και διαστρεβλώνοντας τις αξίες του αθλητισμού. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση νομοθετικής εναρμόνισης που θα αντιμετωπίσει αυτά τα παράνομα φαινόμενα.

3.6.11   Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία για την εποπτεία της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα του αθλητισμού, προκειμένου να διασφαλισθεί ο πλήρης σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

3.6.12   Η ΕΟΚΕ στηρίζει πλήρως τη διερεύνηση των δυνατοτήτων στήριξης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, δεδομένου ότι οι εθελοντικές οργανώσεις χρειάζονται αυτή τη στήριξη που ενδυναμώνει την περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη των κρατών μελών.

3.7   Οργάνωση του αθλητισμού

3.7.1   Η αποσαφήνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που εφαρμόζεται στον τομέα του αθλητισμού έχει μείζονα σημασία. Η ΕΟΚΕ θεωρεί αξιέπαινη την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την παροχή υποστήριξης και καθοδήγησης ανά περίπτωση όσον αφορά τη δέουσα εφαρμογή της έννοιας της «ιδιαιτερότητας του αθλητισμού».

3.7.2   Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται πλήρως τον αυξανόμενο προβληματισμό σχετικά με τη δραστηριότητα των αθλητικών εκπροσώπων (μάνατζερ) εντός του νομικού πλαισίου. Προέχει η κατανόηση και η μελέτη του αντικτύπου αυτών των δραστηριοτήτων στις αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές και η μέριμνα για την καλύτερη προστασία των αθλητών.

3.7.3   Η ΕΟΚΕ στηρίζει σταθερά και επιθυμεί να συμμετάσχει στη διοργάνωση διάσκεψης για την περιοδική ανάλυση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού και του αντικτύπου του.

3.7.4   Συμφωνώντας με την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΟΚΕ κρίνει καθοριστική τη στήριξη και υλοποίηση του συνεχούς διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και των αθλητικών σωματείων προκειμένου να διερευνηθούν και να συζητηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με συναφείς του αθλητισμού τομείς, όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η προστασία των ανηλίκων, η υγεία και η ασφάλεια, η απασχόληση, οι συνθήκες εργασίας και η συμβατική σταθερότητα.

Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2011.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


(1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «Λευκή βίβλος για τον αθλητισμό», ΕΕ C 151 της 17.06.2008.

(2)  Ό.π.

(3)  COM(2011) 12 τελικό, σελ. 10.