26.6.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 168/10


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2010/C 168/09

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αίτηση τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 9

«ROBIOLA DI ROCCAVERANO»

Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0217-0024-13.09.2005

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση:

Ονομασία του προϊόντος

Image

Περιγραφή του προϊόντος

Image

Γεωγραφική περιοχή:

Image

Απόδειξη προέλευσης

Image

Μέθοδος παραγωγής

Image

Δεσμός

Image

Επισήμανση

Εθνικές απαιτήσεις

Image

Άλλο (να προσδιοριστεί)

2.   Τύπος τροποποίησης(-εων):

Τροποποίηση του ενιαίου εγγράφου ή της σύνοψης

Image

Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

Τροποποίηση των προδιαγραφών που δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου [άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Προσωρινή τροποποίηση των προδιαγραφών λόγω της επιβολής υποχρεωτικών υγειονομικών ή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις δημόσιες αρχές [άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

3.   Τροποποίηση(-εις):

3.1.   Περιγραφή του προϊόντος:

Εισάγεται η δυνατότητα τελειοποίησης του προϊόντος.

Ενώ στις προηγούμενες προδιαγραφές δεν αναφερόταν η δυνατότητα ωρίμασης του προϊόντος, σήμερα πλέον αποτελεί διαδεδομένη πρακτική ιδιαιτέρως εκτιμώμενη από τους καταναλωτές να υποβάλλεται ένα τμήμα της παραγωγής του «Robiola di Roccaverano» σε περίοδο ωρίμασης σύντομης ή μακρύτερης διάρκειας. Αυτή η πρακτική επαναφέρει μια πολύ παλιά παράδοση.

Τροποποιείται η παράμετρος που αφορά την ράχη. Το κατώτερο όριο μειώνεται από 4 cm σε 2,5 cm. Η τροποποίηση αυτή κατέστη αναγκαία καθώς τα τελευταία χρόνια η ποσότητα τυριού robiola που παράγεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον, έχει επιστρέψει η μαζική χρήση των δοχείων πήξης που ονομάζονται «bicchieroni» ή, στην τοπική διάλεκτο «Pignatin», τα οποία μπορούν να περιέχουν μέγιστη ποσότητα γάλακτος 1,8 λίτρα με μέγιστη χωρητικότητα 2 λίτρων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δοχεία, για να είναι δυνατή η σύμπτυξη του ορού που είναι χαρακτηριστική του «Robiola di Roccaverano» δεν είναι δυνατόν να τοποθετούνται στα δοχεία μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ή κυρίως κατσικίσιο γάλα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυσικοχημικής σύστασης του κατσικίσιου γάλακτος, λαμβάνεται ύψος ράχης μικρότερο από αυτό των τυριών «Robiola di Roccaverano» που παράγονται από γάλα κυρίως πρόβειο και αγελαδινό.

3.2.   Μέθοδος παραγωγής:

Μειώνεται η ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους επί ξηρού από 45 % σε 40 %. Αυτή η τροποποίηση επίσης συνδέεται με το γεγονός ότι τα τελευταία έτη το ποσοστό Robiola που παράγεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα έχει αυξηθεί σημαντικά. Στη μέση σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος η περιεκτικότητα σε λίπος επί ξηράς ουσίας είναι μικρότερη.

Τροποποιείται η εκατοστιαία αναλογία πρωτεϊνών και τέφρας. Ανέκαθεν το τυρί «Robiola di Roccaverano» παράγεται με γάλα που είναι διαθέσιμο στην εκμετάλλευση ανεξαρτήτως του είδους ζώου από το οποίο προήλθε. Επομένως το τυρί «Robiola» εμφανίσθηκε ως τυρί όξινης πήξης παραγόμενο από μικτό γάλα (κατσικίσιο, πρόβειο και αγελαδινό), του οποίου τα χαρακτηριστικά ορίζονται, επιπλέον της χρησιμοποιούμενης τεχνικής παραγωγής, από τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ των τριών ειδών γάλακτος ειδών. Επομένως, η αναλογία πρωτεϊνών και τέφρας εξαρτάται σημαντικά από τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε.

Τροποποιείται η μέγιστη επιτρεπόμενη αναλογία αγελαδινού γάλακτος μειωνόμενη από 85 % σε 50 %. Τροποποιείται επίσης η αναλογία πρόβειου γάλακτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50 %. Η τροποποίηση αυτή κατέστη αναγκαία, καθώς ήδη από την δεκαετία του 1990 σημειώνεται στην περιοχή σημαντική υποχώρηση ή και κατάργηση της βοοτροφίας και προβατοτροφίας προς όφελος την αιγοτροφίας. Οι λόγοι αυτής της μεταστροφής είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων αναμφίβολα δεν είναι αμελητέο το κόστος της εγκατάστασης και διαχείρισης της αιγοτροφικής εκμετάλλευσης, η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των ζώων και η δυνατότητα χρησιμοποίησης των εκτεταμένων ακαλλιέργητων εκτάσεων που διαθέτει η περιοχή. Ακόμη, συχνά η επιλογή αυτή συνδέεται επίσης με την επιστροφή σε παλιές παραδόσεις της περιοχής παραγωγής του «Robiola di Roccaverano» στην οποία, από το 1950 έως το 1960, η βοοτροφία και προβατοτροφία ήταν πολύ περιορισμένες και αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την παραγωγή ζώων έλξης, ενώ ήταν πολύ διαδεδομένη η αιγοτροφία. Επιπλέον, οι παραγωγοί που ζήτησαν αυτήν την τροποποίηση των προδιαγραφών, η οποία εγκρίθηκε προσωρινά, επέτυχαν ποιοτική βελτίωση του προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο (το οποίο έχει βραβευθεί και σε διάφορες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις) και συνεπώς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με την εισαγωγή νέων εκμεταλλεύσεων που ιδρύονται από νέους γεωργούς σε μια περιθωριακή και μειονεκτική περιοχή όπως η Langa Astigiana και τα γειτονικά χωριά.

Τόσο στο δελτίο όσο και στις προδιαγραφές προστέθηκαν οι φυλές αιγοπροβάτων και βοοειδών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του Robiola di Roccaverano· προσδιορίζεται η διατροφή των ζώων.

3.3.   Γεωγραφική περιοχή:

Στο δελτίο, η γεωγραφική περιοχή περιγράφεται αναλυτικότερα ώστε να συμφωνεί με τους νέους κανόνες.

3.4.   Απόδειξη προέλευσης:

Στο δελτίο και στις προδιαγραφές αναφέρεται ρητά η απόδειξη προέλευσης όπως προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία.

3.5.   Δεσμός:

Στο δελτίο και στις προδιαγραφές αναφέρονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν «Robiola di Roccaverano» προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή καθώς και στοιχεία σχετικά με τον δεσμό. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη γνωστά στην Επιτροπή δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των εγγράφων βάσει των οποίων εγκρίθηκε η καταχώριση.

3.6.   Επισήμανση:

Διευκρινίζονται οι ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση με την εισαγωγή του αναγνωριστικού κωδικού της εκμετάλλευσης, καθώς και του λογότυπου της ονομασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και, επομένως, να εξασφαλίζεται η πλήρης και σαφής ενημέρωση του καταναλωτή.

Επιπλέον, αναφέρονται υποχρεωτικά στην ετικέτα οι διάφορες αναλογίες του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται στο τυρί, μεταξύ άλλων και λόγω της αυξανόμενης σημασίας που έχουν προσλάβει τα τελευταία χρόνια οι τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες.

3.7.   Λοιπά:

Αναγράφεται με σαφή τρόπο ότι οι εργασίες συσκευασίας πρέπει να εκτελούνται εντός της περιοχής παραγωγής, καθώς δεν είναι δυνατόν, κατά την παραγωγή, να σημαίνεται το ίδιο το τυρί, διότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη η κρούστα και η μάζα είναι νωπή και μαλακή. Η έλλειψη κρούστας επίσης ενέχει για το τυρί κινδύνους αφυδάτωσης, οξείδωσης αλλά και αλλοίωσης των λιπαρών συστατικών.

ΣΥΝΟΨΗ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«ROBIOLA DI ROCCAVERANO»

Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0217-0024-13.09.2005

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( )

Στην παρούσα σύνοψη παρατίθενται τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών του προϊόντος για ενημερωτικούς σκοπούς.

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

Όνομα:

Ministero delle politiche agricole e forestali

Διεύθυνση:

Via XX Settembre 20

00187 Roma RM

ITALIA

Τηλ.

+39 0646655104

Φαξ

+39 0646655306

E-mail:

saco7@politicheagricole.gov.it

2.   Ομάδα:

Όνομα:

Consorzio per la Tutela del Formaggio Robiola di Roccaverano

Διεύθυνση:

Via Roma 8

Roccaverno AT

ITALIA

Τηλ.

+39 014488465

Φαξ

+39 014493350

E-mail:

info@robioladiroccaverano.com

Σύνθεση:

Παραγωγοί/μεταποιητές ( X ) Άλλοι ( )

3.   Τύπος του προϊόντος:

Κατηγορία 1.3 —

Τυριά

4.   Προδιαγραφές:

[σύνοψη των απαιτήσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

4.1.   Ονομασία:

«Robiola di Roccaverano»

4.2.   Περιγραφή:

Το τυρί «Robiola di Roccaverano» παράγεται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, με χρήση γαλακτικού τυροπήγματος, είναι νωπό και υποβάλλεται σε ωρίμαση ή τελειοποίηση.

Το τυρί «Robiola di Roccaverano» ΠΟΠ είναι κυλινδρικό με επίπεδες πλευρές ελαφρώς ανασηκωμένες και με ελαφρώς κυρτή ράχη. Η διάμετρος των πλευρών κυμαίνεται από 10 έως 14 cm, το ύψος της ράχης είναι από 2,5 έως 4 cm. Το βάρος του κεφαλιού ποικίλλει από 250 έως 400 γραμμάρια.

Οι παράμετροι αναφοράς του «Robiola di Roccaverano» που αφορούν τις λιπαρές ουσίες, τις πρωτεϊνικές ουσίες και την τέφρα είναι:

Λιπαρές ύλες: τουλάχιστον 40 % επί ξηρού

Πρωτεΐνες: τουλάχιστον 34 % επί ξηρού

Τέφρα: τουλάχιστον 3 % επί ξηρού

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού «Robiola di Roccaverano», βάσει του βαθμού ωρίμασης, διακρίνονται σε:

 

νωπό προϊόν από την τέταρτη έως την δέκατη ημέρα ωρίμασης: κρούστα: μπορεί να έχει τη μορφή ελαφριάς φυσικής στρώσης ευρωτομυκήτων ή να απουσιάζει εντελώς· εξωτερική όψη: καθαρό λευκό ή αχυροκίτρινο· μάζα: χρώμα καθαρό λευκό· δομή: κρεμώδης, μαλακή· γεύση και άρωμα: λεπτό, αρωματικό ή/και ελαφρώς όξινο.

 

προϊόν ωριμασμένο την ενδέκατη ημέρα ωρίμασης: κρούστα: καλύπτεται από φυσική στρώση ευρωτομυκήτων· εξωτερική όψη: υπόλευκο, αχυροκίτρινο ή ελαφρώς ερυθρωπό· μάζα: χρώμα καθαρό λευκό·δομή: μαλακή, ελαφρώς συμπαγής με την συνέχιση της ωρίμασης, μπορεί να είναι κρεμώδης στο εύγευστο τμήμα κάτω από την κρούστα.

4.3.   Γεωγραφική περιοχή:

Η γεωγραφική περιοχή καλύπτει το διοικητικό έδαφος των ακόλουθων κοινοτήτων: Provincia di Asti: Bubbio, Cessole, Loazzolo, Mombaldone, Monastero Bormida, Olmo Gentile, Roccaverano, San Giorgio Scarampi, Serole e Vesime· provincia di Alessandria: Castelletto d’Erro, Denice, Malvicino, Merana, Montechiaro d’Acqui, Pareto, Ponti, Spigno Monferrato και το έδαφος της κοινότητας Cartosio που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του χειμάρρου Erro.

4.4.   Απόδειξη προέλευσης:

Κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας παρακολουθείται με χωριστή καταγραφή των εισροών και των εκροών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγγραφή των επιχειρήσεων εκτροφής, παραγωγής, ωρίμασης και συσκευασίας, σε καταλόγους τους οποίους διαχειρίζεται ο οργανισμός ελέγχου, καθώς και με την έγκαιρη δήλωση, στον οργανισμό ελέγχου, των ποσοτήτων που έχουν παραχθεί, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Τα αγροτεμάχια λειμώνων, λειμώνων βόσκησης και δάσους πρέπει να είναι εγγεγραμμένα σε κατάλογο τον οποίον τηρεί ο οργανισμός ελέγχου. Όλα τα εγγεγραμμένα στους σχετικούς καταλόγους φυσικά ή νομικά πρόσωπα υπόκεινται σε έλεγχο εκ μέρους του οργανισμού ελέγχου.

4.5.   Μέθοδος παραγωγής:

Για την παραγωγή του «Robiola di Roccaverano» χρησιμοποιείται ωμό γάλα από κατσίκες των φυλών Roccaverano και Camosciata Alpina και διασταυρώσεών τους, πρόβατα των φυλών Pecora delle Langhe και αγελάδες των φυλών Piemontese και Bruna Alpina και διασταυρώσεών τους, προερχόμενα αποκλειστικά από την περιοχή παραγωγής στα ακόλουθα ποσοστά: πλήρες ανεπεξέργαστο γάλα κατσίκας, καθαρό ή αναμεμιγμένο — σε αναλογία που ποικίλλει αλλά ανέρχεται σε 50 % τουλάχιστον — με πλήρες ωμό γάλα αγελάδας ή/και προβάτου σε μέγιστο ποσοστό 50 %, προερχόμενο από διαδοχικά αρμέγματα εκτελούμενα σε χρονικό διάστημα 24 έως 48 ωρών. Επιπλέον, προβλέπεται η αναγραφή στην ετικέτα των ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του τυριού.

Η διατροφή των αιγοπροβάτων στηρίζεται στη βόσκηση των ζώων κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Μαρτίου έως 30 Νοεμβρίου και στη χρήση νωπών ή/και διατηρημένων χορτονομών, καθώς και κόκκων σιτηρών, ψυχανθών, ελαιούχων φυτών και παραγώγων τους. Η διατροφή των αγελάδων αποτελείται από βόσκηση και από νωπές ή/και διατηρημένες χορτονομές, καθώς και κόκκους σιτηρών, ψυχανθών, ελαιούχων φυτών και παραγώγων τους.

Η διατροφή όλων των ζώων πρέπει να προέρχεται από την περιοχή παραγωγής σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80 %.

Στο γάλα προστίθεται τυρόπηγμα ζωικής προέλευσης μετά την έναρξη της διεργασίας οξίνισης και σε θερμοκρασία μεταξύ 18 °C και 24 °C και αφήνεται σε ηρεμία για χρόνο πήξης 8 έως 36 ωρών, αναλόγως των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών επεξεργασίας. Η παραμονή στις μήτρες διαρκεί 48 ώρες με περιοδικές αναστροφές ώστε να διευκολύνεται η αποβολή του ορού.

Η αλάτιση πρέπει να εκτελείται επί ξηρού στις δύο πλευρές του προϊόντος κατά τη διάρκεια των αναστροφών ή στο τέλος της περιόδου διαμόρφωσης των κεφαλιών. Η φυσική ωρίμαση εκτελείται με διατήρηση του νωπού προϊόντος σε κατάλληλους χώρους επί τρεις τουλάχιστον ημέρες από τη στιγμή της τοποθέτησης στις μήτρες. Από την τέταρτη ημέρα μετά την τοποθέτηση του προϊόντος στις μήτρες επιτρέπεται η πώληση ή η συνέχιση της ωρίμασης στην εκμετάλλευση ή/και στην επιχείρηση ωρίμασης. Το τυρί «Robiola di Roccaverano» θεωρείται ώριμο από την δέκατη ημέρα μετά την τοποθέτηση στις μήτρες.

Οι εργασίες συσκευασίας πρέπει να εκτελούνται στην περιοχή παραγωγής, καθώς το τυρί έχει νωπή και μαλακή μάζα και η έλλειψη κρούστας ενέχει για το τυρί κινδύνους αφυδάτωσης, οξείδωσης αλλά και αλλοίωσης των λιπαρών συστατικών.

Επιπλέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα, κατά την παραγωγή, να σημαίνεται το ίδιο το τυρί, καθώς δεν έχει σχηματιστεί ακόμη η κρούστα.

4.6.   Δεσμός:

Το έδαφος είναι αργιλώδες με μαργώδες υπόστρωμα και σε ορισμένες περιοχές οι καθιζήσεις έχουν δημιουργήσει τα χαρακτηριστικά κορηματικής φύσης εδάφη με το αργιλώδες στρώμα μεγάλου βάθους που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ικανότητα συγκράτησης των υδάτων και πολύ υψηλό δείκτη γονιμότητας. Το κλίμα είναι τυπικό ηπειρωτικό χαρακτηριζόμενο από έντονο κρύο, άφθονες χιονοπτώσεις, συχνές εναλλαγές παγετού και τήξης του πάγου τον χειμώνα και από υψηλές θερινές θερμοκρασίες οι οποίες εμφανίζονται απότομα στα τέλη Ιουνίου. Οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν περιορισμένες διακυμάνσεις και το μέσο ετήσιο ύψος βροχοπτώσεων είναι 300 mm με ακραίες τιμές πολύ χαμηλές την εαρινή περίοδο, με αποτέλεσμα ορισμένα έτη να χαρακτηρίζονται από έντονη ξηρασία.

Χάρη σε αυτό το εδαφοκλιματικό περιβάλλον παράγεται μια τυπική μάζα χορτονομής που λαμβάνεται από λειμώνες και βοσκοτόπους. Πρόκειται για λειμώνες με ποικίλα φυτά όπου επικρατούν τα αγρωστώδη (περίπου 75 %) και τα ψυχανθή (περίπου 25 %) στα οποία προστίθενται πολυάριθμα αρωματικά φυτά και βότανα. Τα κυριότερα αγρωστώδη είναι: αίρα (Lolium spp.), δακτυλίδα η στρογγυλόμορφη (Dactylis glomerata), φεστούκα (Festuca spp.), πόα (Poa spp.), ανθόξανθο, κ.λπ.. Τα κυριότερα ψυχανθή είναι: τριφύλλι το ορεινό (Trifolium montanum), λωτός (Lotus corniculatus), αχίλλεια η χιλιόφυλλη (Achillea spp.) κ.λπ. Μεταξύ των αρωματικών φυτών, εκτός από το ανθόξανθο υπάρχει επίσης σειρά σκιαδανθών όπως το αγριοκαρότο (Daucus carota carota), το κίρσιο (Cirsium arvense), η φασκομηλιά (Salvia officinalis), η λεβάντα (Lavandula latifolia), πολλά είδη θυμαριού (Thymus spp.), ο απήγανος (Ruta graveolens), η αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina canina) κ.λπ. Από αυτή τη μάζα χορτονομής στην οποία οι θρεπτικές ουσίες, υπό τη μορφή σχέσης υδατανθράκων-πρωτεϊνών-βιταμινών, βρίσκονται σε φυσική ισορροπία προκύπτει τροφή υψηλής ποιότητας για την εκτροφή αιγοπροβάτων, καθώς επίσης και βοοειδών. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χλωρίδας με τις διάφορες οσμές και αρώματα απαντώνται στη συνέχεια και στο γάλα και για το λόγο αυτό το τυρί «Robiola di Roccaverano» διαθέτει χαρακτηριστικό άρωμα που το διακρίνει από κάθε άλλο τυρί.

Τα αιγοπρόβατα βόσκουν επίσης στα δάση τα οποία, όχι μόνον αποτελούν παράγοντα προστασίας του εδάφους αλλά και προστατεύουν τα ζώα από τη ζέστη κατά την θερινή περίοδο.

Σε χειρόγραφο του 1899 που φέρει την υπογραφή του ιερέα Pistone παρατίθεται η ιστορία από το έτος 960 έως το 1860 της ενορίας του Roccaverano και των οικισμών της. Μεταξύ των ιστορικών γεγονότων πολιτικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται στοιχεία οικονομικού χαρακτήρα που καθιστούν εμφανή τη σημασία του «Robiola», όπως το γεγονός ότι στην κοινότητα του Roccaverano διοργανώνονταν πέντε εμποροπανηγύρεις ετησίως. Στις εκδηλώσεις αυτές πωλούνταν προς εξαγωγή «εξαιρετικά τυριά Robiola»· το κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα σε εξαγωγές γιατί το τυρί Robiola, ήδη την εποχή εκείνη, ήταν τυρί φημισμένο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία. Επομένως, ήδη την εποχή εκείνη, το «Robiola» δεν ήταν ένα τυχαίο τυρί, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του που το διακρίνουν από όλα τα άλλα τυριά. Το «Robiola» που λαμβάνεται βιοτεχνικά διατηρείται ακόμη και 6 μήνες σε γυάλινα δοχεία, μέσα σε λάδι, ή τοποθετημένο μέσα σε άχυρο.

4.7.   Οργανισμός ελέγχου:

Όνομα:

I.N.O.Q.

Διεύθυνση:

Piazza Carlo Alberto Grosso 82

12033 Moretta CN

ITALIA

Τηλ.

+39 0172911323

Φαξ

+39 0172911320

E-mail:

inoq@isiline.it

4.8.   Επισήμανση:

Τη στιγμή της διάθεσης στην κατανάλωση, το τυρί πρέπει να φέρει αυτοκόλλητη ταινία που να κλείνει τη συσκευασία και στην οποία να αναγράφεται ο λογότυπος της ονομασίας ο οποίος αποτελείται από ένα σχηματοποιημένο «R». Στο γραφικό σύμβολο που αποτελείται από το κεφαλαίο σχηματοποιημένο γράμμα «R» σε καφέ χρώμα υπάρχει σχεδιασμένος ένας πύργος με τις πολεμίστρες του, εμπνευσμένος από τον ιστορικό πύργο της κοινότητας Roccaverano· ο βρόχος του γράμματος «R» αναπαριστάνει ένα κεφάλι Robiola di Roccaverano και στο σκέλος που βρίσκεται από κάτω λωρίδα σε χρώμα πράσινο και κιτρινοπράσινο που θυμίζει τους λειμώνες και τις τυπικές ελικοειδείς καμπύλες των λόφων της Langa. Το σύνολο είναι εγγεγραμμένο σε κυκλική στεφάνη βαθυπράσινου χρώματος στην οποία είναι εγγεγραμμένη με λευκούς κεφαλαίους χαρακτήρες η ένδειξη «Robiola di Roccaverano» και στο κατώτερο κεντρικό σημείο της σχηματοποιημένο άνθος λευκού χρώματος. Όλος ο λογότυπος είναι τυπωμένος σε λευκό υπόβαθρο. Στη βάση του λογότυπου της ονομασίας αναγράφεται ο αναγνωριστικός κωδικός της επιχείρησης παραγωγής και ο αύξων αριθμός της ετικέτας: σε υπόβαθρο χρώματος ώχρας, για το Robiola di Roccaverano που παράγεται μόνο από κατσικίσιο γάλα, και σε λευκό υπόβαθρο, για εκείνο που παράγεται από μικτό γάλα. Είναι ωστόσο υποχρεωτικό να αναγράφονται στην ετικέτα τα διάφορα ποσοστά γάλακτος που χρησιμοποιούνται. Κάθε χωριστό κεφάλι διατίθεται στο εμπόριο ακέραιο, συσκευασμένο και εφοδιασμένο με ταινία ασφαλείας.

Image


(1)  EE L 93 της 31.3.2006, σ. 12.