52010PC0720




Βρυξέλλες, 13.12.2010

COM(2010) 720 τελικό

2010/0350 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέση που πρέπει να λάβει η Ένωση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσον αφορά τη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την ιδιότητα παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αντίστοιχες λεπτομέρειες, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, τη χρηματοδοτική συνεισφορά και το προσωπικό

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Το πλαίσιο

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ο Οργανισμός») ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007[1] του Συμβουλίου (εφεξής «ο κανονισμός»).

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού, ο Οργανισμός έχει ως στόχο να παρέχει στα συναφή θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Ένωσης και των κρατών μελών της, όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, συνδρομή και συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, ώστε να τα βοηθήσει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματα αυτά κατά τη λήψη μέτρων ή τον καθορισμό δράσεων στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Βάσει του άρθρου 28 παράγραφος 1 του κανονισμού 168/2007/ΕΚ του Συμβουλίου, ο Οργανισμός είναι ανοικτός στη συμμετοχή υποψήφιων χωρών ως παρατηρητών. Η συμμετοχή και οι σχετικές λεπτομέρειες θα πρέπει να καθορίζονται με απόφαση του εκάστοτε συμβουλίου σύνδεσης, στην οποία θα προσδιορίζονται η ειδική φύση, η έκταση και ο τρόπος συμμετοχής. Με την έκδοση της απόφασης αυτής, ο Οργανισμός θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην εν λόγω υποψήφια χώρα στο πλαίσιο του άρθρου 3 παράγραφος 1, στο βαθμό που απαιτείται για τη σταδιακή ευθυγράμμιση της χώρας προς τη νομοθεσία της Ένωσης.

2. Η προτεινόμενη απόφαση

Η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο την έκδοση απόφασης για τη θέση που θα λάβει η Ένωση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με το θέμα της συμμετοχής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον Οργανισμό. Η προτεινόμενη απόφαση περιλαμβάνει σχέδιο απόφασης του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης, που συνάδει με τις απαιτήσεις του άρθρου 28.

Σύμφωνα με μια από τις βασικές αρχές που διέπουν τον κανονισμό (ήτοι, ο Οργανισμός εργάζεται βάσει θεματικής προσέγγισης και όχι ειδικής ανά χώρα προσέγγισης) το σχέδιο απόφασης επιτρέπει στον Οργανισμό να ασκήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα καθήκοντα που θεσπίζονται στα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού.

Επίσης, το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διορίζει παρατηρητή και αναπληρωτή παρατηρητή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που θεσπίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού. Συμμετέχουν στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου επί ίσοις όροις με τα μέλη και αναπληρωματικά μέλη που διορίζονται από τα κράτη μέλη, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η απόφαση για τη συμμετοχή στις εργασίες του Οργανισμού περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που αφορούν τη χρηματοδοτική συνεισφορά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το προσωπικό.

Η προτεινόμενη απόφαση προβλέπει μια χρηματοδοτική συνεισφορά η οποία στηρίζεται σε συμμετοχή που θα αρχίσει το 2011 (πρώτο έτος συμμετοχής στο παράρτημα I, σημείο 5).

Το σχέδιο απόφασης συνάδει επίσης προς τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το καθεστώς που εφαρμόζεται στους λοιπούς υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο λόγος μεταξύ διοικητικών και επιχειρησιακών δαπανών στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται επίσης, κατά μέσο όρο, επί των εκτιμήσεων της υποψήφιας χώρας.

Το σχέδιο απόφασης συνοδεύεται από δημοσιονομικό δελτίο.

2010/0350 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέση που πρέπει να λάβει η Ένωση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσον αφορά τη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την ιδιότητα παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αντίστοιχες λεπτομέρειες, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, τη χρηματοδοτική συνεισφορά και το προσωπικό

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 352 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

την πρόταση της Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα εξής:

1. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, τον Δεκέμβριο 1997, αποφασίστηκε η συμμετοχή στους οργανισμούς της Ένωσης ως τρόπος ενίσχυσης της προενταξιακής στρατηγικής. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπεται ότι «τα υποψήφια κράτη θα μπορούν να συμμετέχουν σε οργανισμούς της Ένωσης, κατόπιν αποφάσεως που θα λαμβάνεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

2. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός στη συμμετοχή υποψήφιων χωρών εντός του πλαισίου των άρθρων 4 και 5.

3. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συμμερίζεται τους σκοπούς και τους στόχους που ορίζονται για τον Οργανισμό και αποδέχεται το πεδίο εφαρμογής και την περιγραφή των καθηκόντων του Οργανισμού, όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007.

4. Απώτατος στόχος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η συμμετοχή της στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην επίτευξη αυτού του στόχου,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο μόνο

Η θέση που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με τη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την ιδιότητα παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αντίστοιχες λεπτομέρειες βασίζονται στο σχέδιο απόφασης του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σχέδιο

ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. …./

για τη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αντίστοιχες λεπτομέρειες, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο οργανισμός, τη χρηματοδοτική συνεισφορά και το προσωπικό

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΕ – ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αφετέρου,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, τον Δεκέμβριο 1997, αποφασίστηκε η συμμετοχή στους οργανισμούς της Ένωσης ως τρόπος ενίσχυσης της προενταξιακής στρατηγικής. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπεται ότι «τα υποψήφια κράτη θα μπορούν να συμμετέχουν σε οργανισμούς της Ένωσης, κατόπιν αποφάσεως που θα λαμβάνεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

(2) Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συμμερίζεται τους σκοπούς και τους στόχους που ορίζονται για τον Οργανισμό και αποδέχεται το πεδίο εφαρμογής και την περιγραφή των καθηκόντων του Οργανισμού, όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007.

(3) Είναι σκόπιμο να επιτραπεί η συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ιδιότητα του παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων σχετικών με τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, τη χρηματοδοτική συνεισφορά και το προσωπικό.

(4) Επίσης, θα πρέπει να χορηγηθεί στον Οργανισμό η δυνατότητα να ασχολείται με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του άρθρου 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο βαθμό που απαιτείται για τη σταδιακή ευθυγράμμισή της προς τη νομοθεσία της Ένωσης.

(5) Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο α) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στους λοιπούς υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το οποίο προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68, ο Διευθυντής του Οργανισμού μπορεί να επιτρέψει την πρόσληψη υπηκόων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, συμμετέχει υπό την ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτός ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου.

Άρθρο 2

1. Ο Οργανισμός μπορεί να ασχολείται με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του άρθρου 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο βαθμό που απαιτείται για τη σταδιακή ευθυγράμμισή της προς τη νομοθεσία της Ένωσης.

2. Προς τούτο, ο Οργανισμός θα μπορεί να εκτελεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα καθήκοντα που ορίζονται στα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007.

Άρθρο 3

H χρηματοδοτική συνεισφορά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις δραστηριότητες του Οργανισμού που αναφέρονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 διέπεται από τις διατάξεις που καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 4

1. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διορίζει πρόσωπα τα οποία πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού ως παρατηρητή και αναπληρωτή παρατηρητή αντιστοίχως. Τα πρόσωπα αυτά συμμετέχουν στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου επί ίσοις όροις με τα μέλη και τα αναπληρωματικά μέλη που διορίζονται από τα κράτη μέλη, δεν έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

2. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διορίζει ένα δημόσιο υπάλληλο ως εθνικό αξιωματικό σύνδεσμο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007.

3. Εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ονόματα, τα προσόντα και τα στοιχεία επικοινωνίας των προσώπων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2.

Άρθρο 5

Τα δεδομένα που παρέχονται ή ανακοινώνονται από τον Οργανισμό μπορούν να δημοσιευθούν και να τεθούν στη διάθεση του κοινού, με την επιφύλαξη ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες τυγχάνουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας του ιδίου βαθμού προστασίας που τυγχάνουν και στην Ένωση.

Άρθρο 6

Ο Οργανισμός απολαύει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας της ίδιας νομικής ικανότητας της οποίας απολαύουν οι νομικές οντότητες σύμφωνα με το δίκαιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Άρθρο 7

Για να μπορεί ο Οργανισμός και το προσωπικό του να εκτελούν τα καθήκοντα τους, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χορηγεί τα ίδια προνόμια και ασυλίες με αυτά που περιλαμβάνονται στα άρθρα 1 έως 4, τα άρθρα 5 και 6, τα άρθρα 10 έως 13 και τα άρθρα 15, 17 και 18 του Πρωτοκόλλου (αριθ. 7) περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 8

Τα μέρη λαμβάνουν τα γενικά ή ειδικά μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει της παρούσας απόφασης και τα κοινοποιούν στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Άρθρο 9

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την ημερομηνία έκδοσής της.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

I

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

5. Η χρηματοδοτική συνεισφορά που πρέπει να καταβληθεί από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τον Οργανισμό), όπως θεσπίζεται παρακάτω στο σημείο 2, αντιπροσωπεύει το πλήρες κόστος της συμμετοχής της.

6. Η χρηματοδοτική συνεισφορά που πρέπει να καταβληθεί από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ακόλουθη:

Έτος 1: | 165.000 EUR |

Έτος 2: | 170.000 EUR |

Έτος 3: | 175.000 EUR |

7. Η ενδεχόμενη παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο προγραμμάτων συνδρομής της Ένωσης θα αποφασισθεί χωριστά με βάση το σχετικό πρόγραμμα της Ένωσης.

8. Η διαχείριση της συνεισφοράς της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα γίνεται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9. Τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής στα οποία υποβάλλονται οι αντιπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε σχέση με τη συμμετοχή τους στον Οργανισμό ή σε συνεδριάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος εργασιών του Οργανισμού επιστρέφονται από τον Οργανισμό υπό τους ίδιους όρους και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν επί του παρόντος για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10. Μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και στην αρχή κάθε επομένου έτους, η Επιτροπή θα απευθύνει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρόσκληση για την καταβολή ποσού αντίστοιχου προς τη συνεισφορά της στον Οργανισμό δυνάμει της παρούσας απόφασης. Για το πρώτο ημερολογιακό έτος της συμμετοχής της, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα καταβάλει κατ’ αναλογία συνεισφορά η οποία θα υπολογισθεί από την ημερομηνία έναρξης της συμμετοχής της έως το τέλος του έτους. Για τα επόμενα έτη, η συνεισφορά θα είναι η προβλεπόμενη από την παρούσα απόφαση.

11. Η συνεισφορά αυτή εκφράζεται σε ευρώ και καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρώ.

12. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα καταβάλει τη συνεισφορά της σύμφωνα με την πρόσκληση καταβολής για το τμήμα που της αναλογεί το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την αποστολή της πρόσκλησης από την Επιτροπή.

13. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή της συνεισφοράς οδηγεί σε πληρωμή τόκων από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το οφειλόμενο ποσό από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής. Το επιτόκιο αντιστοιχεί στο επιτόκιο που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, για τις συναλλαγές της σε ευρώ, προσαυξημένο κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2. Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.4. Στόχος(οι)

1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.6. Διάρκεια της δράσης και του δημοσιονομικού της αντικτύπου

1.7. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1. Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.3. Μέτρα πρόληψης περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1. Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες

3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

3.2.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3. Εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Απόφαση του Συμβουλίου για τη θέση που πρέπει να λάβει η Ένωση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσον αφορά τη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την ιδιότητα παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αντίστοιχες λεπτομέρειες, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, τη χρηματοδοτική συνεισφορά και το προσωπικό.

Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[2]

Τομέας πολιτικής : 18 «Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη»

Δραστηριότητα ΠΒΔ: 18 04 «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια»

Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση .

Στόχοι

Ο(Οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Η παρούσα απόφαση θα συμβάλλει στην επιτυχή προετοιμασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικός(οί) στόχος(οι) και σχετική(ές) δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος: Η απόφαση θα επιτρέψει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού και στον Οργανισμό να ασχοληθεί με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Σχετική δραστηριότητα ΔΒΔ/ΠΒΔ: 18 04 «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια»

Αναμενόμενο(α) αποτέλεσμα(τα) και αντίκτυπος

Η παρούσα απόφαση θα συμβάλλει στην επιτυχή προετοιμασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείκτες αποτελεσμάτων και αντικτύπου

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας

Η απόφαση επιτρέπει στον Οργανισμό να ασκεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα καθήκοντα που θεσπίζονται στα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού.

Το πλαίσιο αξιολόγησης επιδόσεων του Οργανισμού θα αρχίσει να λειτουργεί το 2011 και συμπληρώνεται από τα μέτρα επιδόσεων που βοηθούν στον καθορισμό του βαθμού στον οποίο ο Οργανισμός θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το μοντέλο λογικής του Οργανισμού, το οποίο είναι κοινό και για τους εννέα διαφορετικούς αλλά αλληλοσυνδεόμενους θεματικούς τομείς, προβλέπει προκαθορισμένα είδη αποτελεσμάτων που πρέπει να παραχθούν (outputs) στα διάφορα σχέδια, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε άμεσα αποτελέσματα και ενδεχομένως να συμβάλλουν στα ενδιάμεσα αποτελέσματα και στον οριστικό, συνολικό αντίκτυπο του Οργανισμού ( τελικό αποτέλεσμα ).

Στο επίπεδο των αποτελεσμάτων που πρέπει να παραχθούν, η ικανότητα συγκριτικής αξιολόγησης του είδους των υλοποιήσεων (π.χ. αριθμός θεσμικών εκθέσεων, έρευνες, θεματικές εκθέσεις, διαπιστωθείσες καλές πρακτικές, ανάπτυξη στατιστικών εργαλείων και μεθόδων, κατάρτιση και αμοιβαία μάθηση κ.λπ.) και ο καθορισμός περισσότερο συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών που πρέπει να συλλεγούν κατά τη διάρκεια του έτους (τυποποιημένα υποδείγματα υποβολής εκθέσεων, έρευνες συμμετεχόντων που βασίζονται σε τυποποιημένο ερωτηματολόγιο, τυποποιημένος κατάλογος σημείων ελέγχου για την αξιολόγηση της ποιότητας των επιτευχθεισών υλοποιήσεων) θα παράγουν συνεχώς δεδομένα παρακολούθησης τα οποία θα συνοψίζονται, θα αναλύονται και θα ερμηνεύονται δύο φορές ανά έτος (για την ενδιάμεση και την ετήσια έκθεση παρακολούθησης επιδόσεων).

Παρομοίως, για να επιτραπεί η συλλογή περισσότερο συγκεκριμένων πληροφοριών στο επίπεδο των αποτελεσμάτων, το πλαίσιο παρακολούθησης προβλέπει τη διενέργεια μερικών ετήσιων ερευνών (για κάθε θεματικό τομέα)· αυτές οι έρευνες θα βασίζονται σε ομοιόμορφα σε μεγάλο βαθμό ερωτηματολόγια, που θα προσαρμόζονται για να αντανακλούν τα ειδικά ζητήματα που αφορούν κάθε συγκεκριμένο θεματικό τομέα.

Επίσης, θα χρειαστεί μια περισσότερο εμπεριστατωμένη ποιοτική τεκμηριακή αναζήτηση στο επίπεδο των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων για να καταστούν δυνατές η ανίχνευση και η υποβολή εκθέσεων για την ανάλυση και την ερμηνεία των επιτευγμάτων στους θεματικούς τομείς. Επιπρόσθετα, οι συναντήσεις των ομάδων προβληματισμού θα βοηθήσουν στην ερμηνεία των συλλεγεισών πληροφοριών παρακολούθησης, με την ένταξή τους σε ένα πλαίσιο και τη σύνθεσή τους (για να αξιολογηθεί π.χ. ο τρόπος και ο βαθμός στον οποίο ο Οργανισμός συμβάλλει (1) στην αποτελεσματική διαβίβαση πληροφοριών και στην ενημέρωση καθώς και στην καλύτερη κοινή αντίληψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων από αυτούς που χαράσσουν την πολιτική ή λαμβάνουν αποφάσεις και τους ενδιαφερομένους φορείς στα κράτη μέλη (2) στις πολιτικές της ΕΕ που βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και στη νομοθεσία στο εσωτερικό της και που αφορούν τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις συνθήκες στα κράτη μέλη και (3) στην καλύτερη ενσωμάτωση διατομεακών ζητημάτων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και στη μεγαλύτερη συνοχή των σχετικών πολιτικών της ΕΕ και της νομοθεσίας κ.λπ.).

Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Η απόφαση θα πρέπει να επιτρέψει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού και στον Οργανισμό να ασχοληθεί με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Προστιθέμενη αξία της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ενασχόληση του Οργανισμού με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα βοηθήσει την αναγκαία σταδιακή ευθυγράμμιση της χώρας με το δίκαιο της Ένωσης.

Βασικά διδάγματα που αποκομίστηκαν από συναφείς εμπειρίες

Η πρόταση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 περιλάμβανε εκτίμηση επιπτώσεων που εξέταζε το ζήτημα του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής των δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας (EUMC), το οποίο ήταν πρόδρομος του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποίησε σχέδια PHARE σε διάφορες υποψήφιες χώρες (δηλαδή RO, BG, TR και HR) που αποδείχθηκαν πολύ θετικά τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για το Παρατηρητήριο.

Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα δημοσιονομικά μέσα

Τμήμα του κόστους της συμμετοχής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα βαρύνει τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (IPA).

Διάρκεια της δράσης και του δημοσιονομικού της αντικτύπου

Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

- Ισχύουσα πρόταση/πρωτοβουλία από το 2011 ως την ημερομηνία προσχώρησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ

- Δημοσιονομικός αντίκτυπος από 2011 έως 2013

Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[3]

( Έμμεση κεντρική διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

- ( οργανισμούς που έχουν συστήσει οι Κοινότητες[4]

ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι των διατάξεων αυτών.

Οι εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των υποψήφιων χωρών στις δραστηριότητες του Οργανισμού, αξιολογούνται σε τακτά διαστήματα σύμφωνα με το πλαίσιο που θεσπίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007 και λαμβανομένου υπόψη του πολυετούς πλαισίου του Οργανισμού καθώς και των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας.

Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

Κίνδυνος(οι) που έχει(ουν) επισημανθεί

(1) Γνώσεις του προσωπικού σχετικά με τη συγκεκριμένη αγορά.

(2) Ειδικά προβλήματα στη συλλογή δεδομένων για τα θεμελιώδη δικαιώματα λόγω της έλλειψης παρόχων στην αγορά.

(3) Αντίκτυπος στη διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων λόγω της έλλειψης παρόχων υπηρεσιών όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

(4) Αντίκτυπος στα αποτελέσματα της έρευνας λόγω της ανεπαρκούς συλλογής δεδομένων ή της έλλειψης δεδομένων.

Προβλεπόμενο(α) μέσο(α) ελέγχου

(1) Ανάλυση των συγκεκριμένων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση της δράσης και καθορισμός της αναγκαίας κατάρτισης του προσωπικού.

(2) Ενίσχυση της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των αναδόχων ιδίως εάν η παροχή δεδομένων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελεί νέα δραστηριότητα γι’ αυτούς.

Σαφής περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και της συγγραφής υποχρεώσεων και χρήση πολλαπλών συμβάσεων-πλαισίων. Μέτρα πρόληψης περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 εφαρμόζονται χωρίς περιορισμούς στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ο Οργανισμός προσχωρεί στη διοργανική συμφωνία της 25ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και εκδίδει χωρίς καθυστέρηση τις κατάλληλες διατάξεις που εφαρμόζονται σε όλο το προσωπικό του.

Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση και οι εκτελεστικές συμφωνίες καθώς και οι πράξεις που απορρέουν από αυτές ορίζουν ρητά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και η OLAF μπορούν να διενεργήσουν, εάν απαιτείται, επιτόπιους ελέγχους στους δικαιούχους της χρηματοδότησης του Οργανισμού και στο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την κατανομή της.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

- Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή του προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Συμμετοχή |

Αριθμός [Ονομασία………………………...……….] | ΔΠ/ΜΔΠ ([5]) | χωρών ΕΖΕΣ[6] | υποψηφίων χωρών[7] | τρίτων χωρών | κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

5 | XX 01 01 01 Δαπάνες σχετικές με το προσωπικό στην έδρα | ΜΔΠ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες

Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 5 | «Διοικητικές δαπάνες» |

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

ΓΔ: JUST | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

( Ανθρώπινοι πόροι | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

( Άλλες διοικητικές δαπάνες | - | - | - | - |

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ JUST | Αναλήψεις υποχρεώσεων | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τους ΤΟΜΕΙΣ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Πληρωμές | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

- Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

Συνοπτική παρουσίαση

- Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου |

Ανθρώπινοι πόροι | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Άλλες διοικητικές δαπάνες | - | - | - | - |

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5[8] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου |

Ανθρώπινοι πόροι | - | - | - | - |

Άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα | - | - | - | - |

Υποσύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | - | - | - | - |

ΣΥΝΟΛΟ | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

- Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 |

( Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) |

XX 01 01 01 (Προσωπικό στην έδρα) | 0,5 | 0,5 | 0,5 |

( Εξωτερικό προσωπικό (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης ΙΠΑ)[9] |

ΣΥΝΟΛΟ | 0,5 | 0,5 | 0,5 |

Οι ανθρώπινοι πόροι που απαιτούνται από την Επιτροπή θα καλυφθούν από προσωπικό της ΓΔ στο οποίο έχει ήδη ανατεθεί η διαχείριση της δράσης.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι | Συλλογή δεδομένων σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. |

Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

- Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με τον ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

- Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος N | Έτος N+1 | Έτος N+2 | Σύνολο |

Να προσδιοριστεί η πηγή/οργανισμός συγχρηματοδότησης | 0,165 | 0,170 | 0,175 | 0,510 |

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτημένων πιστώσεων | 0,165 | 0,175 | 0,175 | 0,510 |

Εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

- Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

- ( στους ιδίους πόρους

- ( στα διάφορα έσοδα

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού: | Εγγεγραμμένα ποσά για το τρέχον οικονομικό έτος | Αντίκτυπος της πρότασης/πρωτοβουλίας[10] |

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 |

Άρθρο 603.1 | 0,165 | 0,170 | 0,175 |

Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

18 04 05 03 και 18 04 05 04

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

Βλέπε παράρτημα I της απόφασης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας:

Απόφαση του Συμβουλίου για τη θέση που πρέπει να λάβει η Ένωση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όσον αφορά τη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την ιδιότητα παρατηρητή στις εργασίες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις αντίστοιχες λεπτομέρειες, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, τη χρηματοδοτική συνεισφορά και το προσωπικό.

14. ΑΡΙΘΜΟΣ και ΚΟΣΤΟΣ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ

15. ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

16. Αριθμός και κόστος των ανθρώπινων πόρων που θεωρούνται απαραίτητοι

17. Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 |

( Εξωτερικό προσωπικό |

| ΙΠΑ | Πίστωση | ΙΠΑ | Πίστωση | ΙΠΑ | Πίστωση | | ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΜΕΑ 5 & εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου |0,5 |0,061 |0,5 |0,061 |0,5 |0,061 | |

Οι ανθρώπινοι πόροι που απαιτούνται από την Επιτροπή θα καλυφθούν από προσωπικό της ΓΔ στο οποίο έχει ήδη ανατεθεί η διαχείριση της δράσης.

18. Κόστος άλλων δαπανών διοικητικού χαρακτήρα

19. Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν απαιτεί τη χρήση καμιάς πίστωσης διοικητικού χαρακτήρα.

[1] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2007, για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΕ L 53 της 22.2.2007, σ.1.

[2] ΔΒΔ: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων. – ΠΒΔ: Προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[3] Οι εξηγήσεις σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό διατίθενται στον δικτυακό τόπο BudgWeb site: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[4] Όπως προβλέπονται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

[5] ΔΠ= διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

[6] ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.

[7] Υποψήφιες χώρες και, ενδεχομένως, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

[8] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[9] ΣΥ = συμβασιούχος υπάλληλος, ΤΥ= τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας, ΠΥ = προσωρινός υπάλληλος, ΝΕΑ = νέος εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία.

[10] Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμοί, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.