52010DC0588

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ (VIS) ΚΑΤΑ ΤΟ 2009 (υποβάλλεται σύμφωνα με την υποχρέωση που προβλέπεται στο άρθρο 6 της απόφασης αριθ. 2004/512/EΚ του Συμβουλίου) /* COM/2010/0588 τελικό */


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 22.10.2010

COM(2010) 588 τελικό

Ε ΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ (VIS) ΚΑΤΑ ΤΟ 2009 (υποβάλλεται σύμφωνα με την υποχρέωση που προβλέπεται στο άρθρο 6 της απόφασης αριθ. 2004/512/EΚ του Συμβουλίου)

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS)

Έκθεση προό δου για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2009 (COM (2010) 588 τελικό)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Εισαγωγή 3

2. Πρόοδος που σημειώθηκε κατά την περίοδο αναφοράς της έκθεσης 4

2.1. Ανάπτυξη του κεντρικού συστήματος – τεχνικά αποτελέσματα 4

2.2. Ανάπτυξη του Συστήματος Βιομετρικής Αντιστοιχίας (Biometric Matching System (BMS)) 4

2.3. Προετοιμασία των εγκαταστάσεων και δίκτυο 4

2.4. Εθνικός σχεδιασμός των κρατών μελών 5

2.5. Αλλαγή του χρονοδιαγράμματος VIS 5

2.6. Εγκατάσταση του VIS στις προξενικές υπηρεσίες και στα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων 6

3. Διαχείριση του σχεδίου 7

3.1. Νομικό πλαίσιο του VIS 7

3.2. Διαχείριση του σχεδίου από την Επιτροπή 9

3.2.1. Σχεδιασμός και προϋπολογισμός 9

3.2.2. Διαχείριση κινδύνων 9

3.2.3. Συμβούλιο διαχείρισης του σχεδίου (PMB) 10

3.3. Φίλοι του VIS 10

4. Συμπέρασμα 11

5. Παράρτημα: Ομάδες εργασίας του VIS 13

5.1. Επιτροπή SIS-VIS 13

5.2. Συνεδρίαση εθνικών διαχειριστών σχεδίου (NPM) για το VIS 13

5.3. Συμβούλιο διαχείρισης των αλλαγών (CMB) 13

5.4. Συμβουλευτική ομάδα δοκιμών (TAG)) 13

5.5. Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του VIS (VIS MEG)) 13

1. Εισαγωγή

Η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 6 της απόφασης 2004/512/EΚ του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2004 για τη δημιουργία του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις[1], υποβάλλει στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκτη έκθεση προόδου σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS)[2]. Η έκθεση καλύπτει τις εργασίες που διεξήγαγε η Επιτροπή από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2009.

Όσον αφορά τις δοκιμές συμμόρφωσης των κρατών μελών και την ανάπτυξη των περισσοτέρων εθνικών συστημάτων, η πρόοδος που σημείωσε το σχέδιο VIS ήταν ομαλή. Μέχρι τα τέλη του 2009, είχαν ολοκληρωθεί οι δοκιμές συμμόρφωσης σε 22 από τα 25 κράτη που είναι σήμερα συνδεδεμένα με το Σένγκεν, με ποσοστό επιτυχίας 100%. Απομένει η πραγματοποίηση δοκιμών συμμόρφωσης σε λίγα μόνο κράτη μέλη πριν από την τελική φάση των δοκιμών το 2010.

Ωστόσο, οι σχετικές με το VIS δοκιμές σε κεντρικό επίπεδο το 2009 αποτέλεσαν ιδιαίτερη πρόκληση. Η τεχνική ανάπτυξη του VIS και του συστήματος βιομετρικών αντιστοιχιών (BMS) εισήλθαν στη δεύτερη από τις τέσσερις φάσεις δοκιμών τον Απρίλιο του 2009 – τη δοκιμή της λύσης συστήματος (SST). Ο κύριος ανάδοχος ανάπτυξης (MDC) δεν εκπλήρωσε τα κριτήρια επιτυχίας όσον αφορά την πρώτη προσπάθεια υλοποίησης της δοκιμής η οποία οδήγησε σε δεύτερη και τρίτη διαδικασία δοκιμών κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Η καθυστέρηση της SST επηρέασε την έναρξη των επακόλουθων φάσεων δοκιμών στις οποίες συμμετέχουν τα κράτη μέλη.

Παράλληλα, η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου επηρεάστηκε και από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής καθυστέρησης που παρουσιάστηκε σε εθνικό επίπεδο σε τουλάχιστον ένα κράτος μέλος. Ως εκ τούτου, δεν ήταν πλέον δυνατή η τήρηση της ημερομηνίας στόχου του Δεκεμβρίου 2009 για την έναρξη λειτουργίας του VIS.

Μετά από παρουσίαση στους «Φίλους του VIS» και στη στρατηγική επιτροπή για τη μετανάστευση, τα σύνορα και το άσυλο (SCIFA) το Νοέμβριο του 2009, υποβλήθηκε στο συμβούλιο ΔΕΥ, στις 30 Νοεμβρίου 2009, το ακόλουθο νέο συνολικό χρονοδιάγραμμα:

- Έναρξη της δοκιμής λειτουργίας των συστημάτων (OST) - Φεβρουάριος 2010

- Δοκιμές προσωρινής αποδοχής του συστήματος (PSAT) - Σεπτέμβριος 2010

- Δοκιμή ετοιμότητας του κεντρικού συστήματος - Οκτώβριος 2010

- Έναρξη λειτουργίας του VIS - Δεκέμβριος 2010.

2. Πρόοδος που σημειώθηκε κατά την περίοδο αναφοράς της έκθεσης

2.1. Ανάπτυξη του κεντρικού συστήματος – τεχνικά αποτελέσματα

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 για την εφαρμογή τεσσάρων λειτουργικών αλλαγών που ζητήθηκαν από τα κράτη μέλη, χρειάστηκε να ενημερωθούν το έγγραφο ελέγχου διασύνδεσης (ICD) και οι λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές (DTS), Η τελική εκδοχή του ICD 1.82 έγινε αποδεκτή τον Μάρτιο του 2009. Πρόκειται για τις τεχνικές προδιαγραφές που χρησιμοποιούνται από κράτη μέλη για να αναπτύξουν τα δικά τους εθνικά συστήματα ώστε να είναι σε θέση να συνδεθούν με το VIS. Οι λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά για να γίνουν επίσημα δεκτές πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα όσον αφορά τους στόχους ασφάλειας. Η επίλυση των ζητημάτων αυτών τοποθετείται στα μέσα του 2010. Ο προσομοιωτής CD ενημερώθηκε επανειλημμένα και η πιο πρόσφατη ενημέρωσή του έγινε τον Σεπτέμβριο.

2.2. Ανάπτυξη του Συστήματος Βιομετρικής Αντιστοιχίας (Biometric Matching System (BMS))

Το BMS, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες αντιστοιχίας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο VIS, εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ενώ οι δοκιμές συστήματος (SST) για το BMS διεξήχθησαν επιτυχώς τον Μάιο του 2009. Από τη χρονική εκείνη στιγμή το σύστημα υποστηρίζει το VIS SST ενώ παράλληλα εφαρμόζει τη δική του δοκιμή λειτουργίας συστήματος (OST) χωρίς να εμφανιστούν προβλήματα μέχρι το Νοέμβριο όταν ανέκυψαν ορισμένα λειτουργικά προβλήματα. Τα τελευταία περιελάμβαναν καθυστέρηση στη διαδικασία μετάβασης στο BMS κατά τις δοκιμές εναλλακτικής σύνδεσης VIS, ζητήματα σχετικά με τη βάση δεδομένων Oracle και τις επιδόσεις στις πράξεις BMS. Οι βασικοί λόγοι που προκάλεσαν το κάθε ζήτημα προσδιορίστηκαν και παρουσιάστηκαν στα κράτη μέλη μαζί με τις εφαρμοζόμενες λύσεις, Τα κράτη μέλη συνέχισαν επίσης να χρησιμοποιούν στα δικά τους συστήματα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων τον εξοπλισμό λογισμικού που παρέχει ο ανάδοχος BMS, καθώς και τη δικτυακή πύλη BMS για την εφαρμογή των εθνικών βιομετρικών στοιχείων τους.

Μετά από συζήτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής SISVIS (σύνθεση VIS) η Επιτροπή εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2009 απόφαση[3] για τον καθορισμό προδιαγραφών όσον αφορά την ευκρίνεια και χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη βιομετρική ταυτοποίηση και επαλήθευση στο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις.

2.3. Προετοιμασία των εγκαταστάσεων και δίκτυο

Καθόλη τη διάρκεια του 2009, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στη χρήση και στη συντήρηση του εξοπλισμού VIS στη βασική κεντρική μονάδα και στην εφεδρική κεντρική μονάδα, στο Στρασβούργο και στο Σάλτσμπουργκ αντίστοιχα.

Το 2009, το δίκτυο απέμενε να εγκατασταθεί σε δύο μόνο κράτη μέλη. Τα βασικά σχέδια για το 2009 όσον αφορά το δίκτυο αποσκοπούσαν να διασφαλίσουν τη λειτουργία του «μηχανισμού εναλλακτικής σύνδεσης ή εφεδρείας» από τη βασική εγκατάσταση στην εφεδρική εγκατάσταση, και τη δημιουργία αναμεταδότη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου VIS. Ο μηχανισμός αυτός απαιτείται σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του εθνικού συστήματος οπότε τίθεται προσωρινά σε λειτουργία το εφεδρικό σύστημα. Η ανάπτυξη του δικτύου ολοκληρώθηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο σε μια κύρια εγκατάσταση και σε τρεις εφεδρικές εγκαταστάσεις σε κράτη μέλη. Ο «Μηχανισμός εναλλακτικής σύνδεσης» ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέχρι τον Οκτώβριο σε πέντε κράτη μέλη. Σε εννέα άλλα κράτη μέλη δεν είχε ακόμη ευρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση. Οι εργασίες θα συνεχιστούν σε εκείνα τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν την εν λόγω λύση.

2.4. Εθνικός σχεδιασμός των κρατών μελών

Πέραν της διαθεσιμότητας του κεντρικού VIS, ο παράγοντας κλειδί για να καταστεί το σύστημα λειτουργικό είναι η πρόοδος των εθνικών σχεδίων. Η κατάσταση προόδου διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.

Μέσω του μηχανισμού των μηνιαίων εκθέσεων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Φίλων του VIS (βλ. μέρος 3.2.4.), τα περισσότερα κράτη μέλη ανέφεραν σταθερά ότι προχωρούν σύμφωνα με τις τεθείσες για τα διάφορα στάδια προθεσμίες. Από τις εκθέσεις διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένα κράτη μέλη συνάντησαν δυσκολίες στην ανάπτυξη των εθνικών τους συστημάτων. Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις δοκιμές συμμόρφωσης και ήταν έτοιμα για την έναρξη των λειτουργικών δοκιμών (OST) και των δοκιμών προσωρινής αποδοχής του συστήματος (PSAT). Μέχρι τα τέλη της περιόδου αναφοράς, 22[4] εκ των 25 σημερινών κρατών μελών και συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν είχαν ολοκληρώσει τις δοκιμές συμμόρφωσης σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το 2009, ο οργανισμός FRONTEX κάλεσε εμπειρογνώμονες κρατών μελών να συμμετάσχουν στη Βαρσοβία σε σειρά εργαστηρίων σχετικών με το VIS. Τα εν λόγω εργαστήρια τα παρακολούθησαν αντιπρόσωποι 26 κρατών μελών και συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν. Στόχος τους ήταν η υποστήριξη της εφαρμογής του VIS μέσω της προώθησης της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ κρατών μελών. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνεδριάσεις των Φίλων του VIS, καθώς και στην τελευταία συνεδρίαση των εθνικών διαχειριστών του σχεδίου για την περίοδο αναφοράς, κατέδειξαν ότι τα κράτη μέλη βρίσκονται ακόμη σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του σχεδίου σε εθνικό επίπεδο, ενώ επίσης συνέβαλαν στον εντοπισμό και στην παρακολούθηση ορισμένων ζητημάτων.

2.5. Αλλαγή του χρονοδιαγράμματος VIS

Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου VIS πραγματοποιήθηκε λόγω καθυστερήσεων τόσο στο κεντρικό όσο και στο εθνικό επίπεδο.

Κεντρικό επίπεδο

Σε κεντρικό επίπεδο, ο κύριος ανάδοχος ανάπτυξης (MDC) ξεκίνησε τις δοκιμές των λύσεων του συστήματος (SST) στις 20 Απριλίου 2009. Στα μέσα Ιουνίου, από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων SST προέκυψε ότι δεν εκπληρώθηκαν τα κριτήρια επιτυχίας λόγω διαφόρων τεχνικών ζητημάτων σχετικών με λειτουργικές και μη λειτουργικές πτυχές του συστήματος. Κατέστη σαφές ότι οι SST δεν θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι την προγραμματισθείσα ημερομηνία για την έναρξη των λειτουργικών δοκιμών (OST) τον Ιούλιο του 2009. Για τον λόγο αυτό η φάση SST παρατάθηκε μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2009. Στην επίσημη έκθεσή του για τις SST, ο MDC ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια επιτυχίας είχαν εκπληρωθεί σε αντίθεση με την αξιολόγηση της Επιτροπής, του αναδόχου διασφάλισης της ποιότητας, καθώς και των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών στη συμβουλευτική ομάδα για τις δοκιμές (TAG).

Τον Οκτώβριο, ο MDC πρότεινε την εφαρμογή ορισμένων διορθωτικών μέτρων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις επιδόσεων του συστήματος, καθώς και μια συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών (SLA) που προβλέπει χαμηλότερες επιδόσεις. Τα κράτη μέλη αξιολόγησαν την επίπτωση των εν λόγω μέτρων στα εθνικά τους συστήματα και συμφώνησαν στο τέλος της περιόδου αναφοράς ότι ο MDC θα πρέπει να εφαρμόσει τα εν λόγω μέτρα. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να αποσυνδεθούν τα διορθωτικά μέτρα από τη συζήτηση για μια συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών (SLA) που προβλέπει χαμηλότερες επιδόσεις. Μετά την εφαρμογή και τη δοκιμή των διορθωτικών μέτρων, ο MDC θα υποβάλει εκ νέου πρόταση για συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών. Μέχρι τη λήξη της περιόδου αναφοράς, δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί η πλήρης εφαρμογή και δοκιμή των εν λόγω διορθωτικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ενώ εκκρεμούσε η αποδοχή των διορθωτικών μέτρων από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, ο MDC συνέχισε τις προσπάθειές του για την επίλυση των τεχνικών ζητημάτων και στη συνέχεια υπέβαλε νέα έκθεση για τις δοκιμές των λύσεων του συστήματος τον Νοέμβριο. Παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν βελτιωμένα, δεν ήταν ακόμη ικανοποιητικά ιδίως όσον αφορά πτυχές σχετικές με τις επιδόσεις. Συνεπεία τούτου, μέχρι τα τέλη της περιόδου αναφοράς δεν πληρούνταν ακόμη τα κριτήρια επιτυχίας των SST. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή συμβατικών κυρώσεων.

Εθνικό επίπεδο

Από την πλευρά της εθνικής προοπτικής, η Επιτροπή πληροφορήθηκε επίσης το 2009 ότι ένα από τα κράτη μέλη αντιμετώπισε σημαντικά συμβατικά προβλήματα στην ανάπτυξη του εθνικού του συστήματος και δεν θα ήταν έτοιμο να συνδεθεί με το VIS μέχρι τα τέλη του 2010. Το εν λόγω κράτος μέλος δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το χρόνο που διαθέτει για δοκιμές συμμόρφωσης. Σε δύο άλλα κράτη μέλη παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις μικρότερης σημασίας στην ανάπτυξη των εθνικών τους συστημάτων. Για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος όλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν συνδεθεί στο VIS. Συνεπώς, η καθυστέρηση ενός κράτους μέλους επηρεάζει άμεσα την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του VIS.

Όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα συνδυασμένα επηρέασαν την προγραμματισθείσα ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του VIS και χρειάστηκε να ετοιμαστεί νέο χρονοδιάγραμμα. Τα κύρια στοιχεία του νέου γενικού προγράμματος σχεδίου VIS παρουσιάστηκαν στην SCIFA και στο Συμβούλιο ΔΕΥ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Το Συμβούλιο έλαβε υπό σημείωση το νέο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει ότι το κεντρικό σύστημα θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2010 μετά την αποδοχή των PSAT. Λόγω της σημαντικής καθυστέρησης σε ένα κράτος μέλος και των καθυστερήσεων που προκάλεσε ο MDC όσον αφορά το SST, η έναρξη λειτουργίας του VIS δεν θα είναι δυνατή πριν από το Δεκέμβριο του 2010.

2.6. Εγκατάσταση του VIS στις προξενικές υπηρεσίες και στα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων

Σύμφωνα με τον εγκριθέντα κώδικα θεωρήσεων, τα κράτη μέλη συγκεντρώνουν βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν εικόνα του προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα των αιτούντων θεώρηση στις προξενικές υπηρεσίες τους. Κατά την προετοιμασία της εγκατάστασης του VIS στις προξενικές υπηρεσίες, ορισμένα κράτη μέλη συνέχισαν να ελέγχουν τη λήψη βιομετρικών στοιχείων για τις αιτήσεις θεώρησης σε ορισμένες προξενικές υπηρεσίες. Το πιλοτικό σχέδιο για τη λήψη, την αποθήκευση και την επαλήθευση βιομετρικών δεδομένων από αιτούντες θεώρηση (BIODEV II) εφαρμόστηκε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και μικρός αριθμός συμμετεχόντων κρατών μελών συνέχισαν να ελέγχουν τις διαδικασίες λήψης στοιχείων καθόλη τη διάρκεια του 2009 με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των λαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων καλής ποιότητας από τους αιτούντες θεώρηση, απαιτείται η ευρεία κατάρτιση των υπαλλήλων και η παροχή δυνατότητας πολλαπλών λήψεων για να μειωθούν τα ποσοστά αποτυχίας. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη εφοδιάσει τις προξενικές τους υπηρεσίες στη Βόρειο Αφρική ώστε να είναι σε θέση να λάβουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες των αιτούντων θεώρηση και προετοιμάζουν τον εξοπλισμό των επόμενων περιφερειών.

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής SISVIS πραγματοποιήθηκε, καθόλη τη διάρκεια του 2009, εντατικός διάλογος για τον προσδιορισμό των πρώτων περιφερειών εγκατάστασης του συστήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 48 του κανονισμού VIS,[5] η Επιτροπή καθορίζει τη σειρά επιλογής των περιφερειών στις προξενικές υπηρεσίες των οποίων εγκαθίσταται το VIS με βάση τρία κριτήρια: τον κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης, τις απειλές για την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών και τη δυνατότητα συλλογής βιομετρικών στοιχείων από όλες τις τοποθεσίες μιας συγκεκριμένης περιφέρειας. Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων, εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009 η απόφαση της Επιτροπής[6] για τον καθορισμό των πρώτων περιφερειών στις οποίες θα αρχίσει να λειτουργεί το VIS. Η πρώτη περιφέρεια θα είναι η Βόρειος Αφρική και θα ακολουθήσει η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου. Οι επόμενες περιφέρειες για την εγκατάσταση του VIS θα καθοριστούν με χωριστές αποφάσεις αφού πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια.

Όσον αφορά τις θεωρήσεις που εκδίδονται στα εξωτερικά σύνορα, τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων θεωρείται ότι συνιστούν χωριστή περιφέρεια. Ως εκ τούτου, η λήψη και διαβίβαση δεδομένων στο VIS από τα σύνορα θα ξεκινήσει μόλις τα κράτη μέλη γνωστοποιήσουν στην Επιτροπή ότι έχουν προβεί στις αναγκαίες τεχνικές και νομικές ρυθμίσεις για τη λήψη και διαβίβαση δεδομένων στο σύστημα σχετικά με όλες τις αιτήσεις θεώρησης που έχουν επεξεργαστεί στα σημεία διέλευσης των εξωτερικών τους συνόρων.

3. Διαχείριση του σχεδίου

3.1. Νομικό πλαίσιο του VIS

Το έτος 2009 εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν οι απαιτούμενες προ της έναρξης λειτουργίας του VIS νομικές πράξεις και συγκεκριμένα η τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν[7] και της κοινής προξενικής εγκυκλίου περί θεωρήσεων[8], το Φεβρουάριο και το Μάιο του 2009 αντίστοιχα. Η τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν προβλέπει ότι η χρήση του VIS για ελέγχους εισόδου στα εξωτερικά σύνορα καθίσταται υποχρεωτική 20 ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του στην πρώτη περιφέρεια. Η χρήση του VIS πρέπει να λαμβάνει τη μορφή συστηματικής έρευνας στο VIS χρησιμοποιώντας τον αριθμό της αυτοκόλλητης ετικέτας θεώρησης σε συνδυασμό με την επαλήθευση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια τριετούς μεταβατικής περιόδου, τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν το VIS χωρίς την επαλήθευση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η τροποποίηση της κοινής προξενικής εγκυκλίου ήταν απαραίτητη προκειμένου να θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο για τη λήψη των βιομετρικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την οργάνωση της παραλαβής και τη διεκπεραίωση των αιτήσεων θεώρησης. Οι εν λόγω διατάξεις ενσωματώνονται στον κώδικα θεωρήσεων[9], που εκδόθηκε τον Ιούλιο ο οποίος καταργεί την κοινή προξενική εγκύκλιο και τίθεται σε εφαρμογή από την 5η Απριλίου 2010.

Κατά την περίοδο αναφοράς εκδόθηκε με τη διαδικασία επιτροπολογίας σειρά αποφάσεων της Επιτροπής που αφορούν το VIS. Η απόφαση της Επιτροπής για τις τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του VIS[10], η οποία θα αντικαταστήσει τον μηχανισμό διαβουλεύσεων VISION, εκδόθηκε τον Μάιο του 2009. Η δεύτερη απόφαση για βιομετρική ταυτοποίηση[11], η οποία αφορά την ευκρίνεια και χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη βιομετρική ταυτοποίηση και επαλήθευση στο VIS και στο σύστημα βιομετρικής αντιστοιχίας (BMS), εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η απόφαση της Επιτροπής[12], η οποία καθορίζει τις πρώτες περιφέρειες στις οποίες θα αρχίσει να λειτουργεί το VIS, εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009, ταυτόχρονα με την απόφαση για τα τεχνικά μέτρα εφαρμογής[13] και προβλέπει διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων στο VIS.

Απομένει η έκδοση κατά το 2010 μιας σημαντικής νομοθετικής πράξης που αφορά την ασφάλεια στο VIS.

3.2. Διαχείριση του σχεδίου από την Επιτροπή

3.2.1. Σχεδιασμός και προϋπολογισμός

Το 2009, οι συνολικές διαθέσιμες πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για το VIS ανήλθαν σε 38,3 εκατ. ευρώ. Οι βασικές δαπάνες κατά το 2009 αφορούσαν την προετοιμασία συμπληρωματικών βιομετρικών στοιχείων, την εξωτερική βοήθεια για τη διαχείριση του σχεδίου και την εξασφάλιση ποιότητας, τα έξοδα εκμετάλλευσης κατά τις φάσεις ανάπτυξης και δοκιμών και τις αλλαγές στο VIS (που οφείλονταν κυρίως σε αιτήσεις αλλαγών υποβληθείσες από κράτη μέλη). Αναλήφθηκε υποχρέωση για το 74,65% του συνόλου των διαθέσιμων πιστώσεων για το VIS και καταβλήθηκε το 76,53% των πιστώσεων πληρωμών μέχρι τα τέλη της περιόδου αναφοράς της παρούσας έκθεσης. Η γραμμή του προϋπολογισμού για το VIS είναι η 18.02.05.

Πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών για το VIS το 2009

Διαθέσιμες πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων | Δαπανηθείσες[14] | Σύνολο % | Διαθέσιμες πιστώσεις πληρωμών | Δαπανηθείσες | Σύνολο % |

38.315.328,00 € | 28.601.077,00 € | 74,65% | 27.216.095,14 € | 20.828.088,00 € | 76,53% |

Η Επιτροπή γνωστοποίησε στον κύριο ανάδοχο ανάπτυξης (MDC) την έναρξη επιβολής κυρώσεων από την 15η Ιουνίου 2009, λόγω της αδυναμίας του εν λόγω αναδόχου να εξασφαλίσει την επιτυχή, έγκαιρη και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις λειτουργία των SST. Το συνολικό ποσό των κυρώσεων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 7,6 εκατ. ευρώ. [15]

3.2.2. Διαχείριση κινδύνων

Κατά την περίοδο αναφοράς μεταβλήθηκε εν μέρει όσον αφορά το σχέδιο η μεθοδολογία διαχείρισης κινδύνων καθώς κατά το 2009 πραγματοποιήθηκαν μόνο τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διαχείρισης του σχεδίου VIS. Το εν λόγω φόρουμ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη συζήτηση των κινδύνων με τα κράτη μέλη και τον κύριο ανάδοχο ανάπτυξης. Η προσέγγιση βάσει της οποίας η αξιολόγηση των κινδύνων γινόταν σε τρία χωριστά επίπεδα μεταβλήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο της περιόδου αναφοράς και με τη νέα προσέγγιση η Επιτροπή προσδιόρισε σε μηνιαία βάση τους σημαντικότερους κινδύνους για το σχέδιο και τους παρουσίασε στα κράτη μέλη κατά τις μηνιαίες συνεδριάσεις των εθνικών διαχειριστών του σχεδίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των φίλων του VIS, η σουηδική προεδρία πρότεινε την κατάρτιση ενιαίου καταλόγου κινδύνων. Η Επιτροπή εργάστηκε από κοινού με την προεδρία για τον προσδιορισμό των βασικών κινδύνων και την κατάταξή τους σε κατηγορίες ανάλογα με την επίπτωσή τους στο σχέδιο. Οι κίνδυνοι προσαρμόζονται κάθε μήνα λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες αλλαγές όσον αφορά τη σοβαρότητα των επιπτώσεών τους και προσδιορίζονται για κάθε κίνδυνο ενέργειες για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του. Οι εν λόγω κίνδυνοι και οι αντίστοιχες ενέργειες παρουσιάζονται στη συνέχεια από την προεδρία στα κράτη μέλη κατά τις συνεδριάσεις των φίλων του VIS όπου γίνεται ανοικτός και διαφανής διάλογος.

Η Επιτροπή τηρεί επίσης μητρώο υψηλού επιπέδου και παρακολουθεί την εφαρμογή των ενεργειών.

Στα τέλη του 2009, οι σοβαρότεροι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν ήταν οι ακόλουθοι: (i) αδυναμία έγκαιρης παράδοσης του VIS για τεχνικούς, νομικούς ή συμβατικούς λόγους και πιθανές επιπτώσεις για την καλή του φήμη, (ii) δυσχέρειες δημοσιονομικού προγραμματισμού και προγραμματισμού των πόρων σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο λόγω πρόσθετων καθυστερήσεων στην έναρξη λειτουργίας του VIS, (iii) κίνδυνος μη επίτευξης των αρχικών απαιτήσεων όσον αφορά τις επιδόσεις και τέλος (iv) συμβατικές επιπτώσεις του SIS II στο VIS. Οι πρώτοι τρεις κίνδυνοι παρέμειναν σταθεροί ενώ η ένταση του τέταρτου περιορίστηκε στα τέλη της περιόδου αναφοράς. Για όλους τους κινδύνους προσδιορίζονται τους και η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο MDC συνεργάζονται στενά για να περιορίσουν την επίπτωση των εν λόγω κινδύνων στο σχέδιο.

Παρά τις ενέργειες μετριασμού στις οποίες προέβη η Επιτροπή, ήταν προφανές ότι ο MDC δεν θα πετύχαινε το αρχικά συμφωνηθέν επίπεδο απαιτήσεων όσον αφορά τις επιδόσεις και ως εκ τούτου αναμενόταν να συνεχιστούν το 2010 τα προβλήματα που συνδέονται με το σύστημα λύσεων συστήματος.

3.2.3. Συμβούλιο διαχείρισης του σχεδίου (PMB)

Το 2009, το Συμβούλιο Διαχείρισης του Σχεδίου συνήλθε δύο φορές στην αρχή του έτους για να συζητήσει θέματα σχετικά με τη διαχείριση του σχεδίου VIS και τους κινδύνους με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τον MDC και τον ανάδοχο διασφάλισης της ποιότητας, καθώς και με τους αντιπροσώπους της προηγούμενης και της επόμενης προεδρίας. Το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε ένα τρίτο συμβούλιο διαχείρισης του σχεδίου μεταξύ του MDC και της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση των SST, το αίτημα αλλαγής των διορθωτικών μέτρων, το μελλοντικό αίτημα αλλαγής για συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών χαμηλότερου επιπέδου και η τροποποίηση της σύμβασης προκειμένου να περιληφθούν προπαρασκευαστικές δραστηριότητες επιχειρησιακής διαχείρισης.

3.3. Φίλοι του VIS

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι Φίλοι του VIS συναντήθηκαν εννέα φορές – τέσσερις φορές υπό την τσεχική προεδρία (2009/I) και πέντε φορές υπό τη σουηδική προεδρία (2009/II). Οι άτυπες συνεδριάσεις σε υψηλό επίπεδο αποτέλεσαν ένα φόρουμ στο οποίο κατέστη δυνατόν να συζητηθούν με διαφάνεια όλα τα ζητήματα που αφορούν το VIS. Η ημερήσια διάταξη καταρτίστηκε από την προεδρία σε συντονισμό με την Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονταν γενικά η ενημέρωση από την Επιτροπή για την κατάσταση του VIS, ο νέος μηχανισμός υποβολής εκθέσεων για την πρόοδο σε εθνικό επίπεδο, η εγκατάσταση του συστήματος στις προξενικές υπηρεσίες στις πρώτες περιφέρειες, η δυνατότητα διεξαγωγής μιας κεντρικά κατευθυνόμενης ενημερωτικής εκστρατείας, η διαχείριση κινδύνου και η διοργάνωση από τον FRONTEX εργαστηρίων σχετικών με το VIS.

Η ομάδα των Φίλων του VIS δημιούργησε νέο μηχανισμό υποβολής εκθέσεων υπό μορφή ερωτηματολογίου ως μέσο για την παρακολούθηση της προόδου που σημειώνουν τα κράτη μέλη στις προετοιμασίες τους στα τεχνικά, προξενικά και συνοριακά θέματα. Το μέσο αυτό αντικατέστησε τις μηνιαίες εκθέσεις προόδου που συμπλήρωναν συνήθως οι εθνικοί διαχειριστές σχεδίου του VIS και στα τέλη της περιόδου αναφοράς το ερωτηματολόγιο χωρίστηκε σε σταθερές ερωτήσεις και σε ερωτήσεις σχετικές με το χρόνο. Οι ερωτήσεις καλύπτουν τη γενική τεχνική προετοιμασία για την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος, τις προξενικές προετοιμασίες για την εγκατάσταση στις πρώτες περιφέρειες και τις προετοιμασίες στα σύνορα όσον αφορά τον έλεγχο των βιομετρικών στοιχείων στο VIS. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει και πιο ειδικές ερωτήσεις για την κατάρτιση και άλλους σημαντικούς στόχους. Αρκετά κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν σαφείς ημερομηνίες για την επίτευξη των ειδικών σημαντικών στόχων και για το λόγο αυτό η Επιτροπή δεν διέθετε ολοκληρωμένη εικόνα της προόδου σε όλα τα κράτη μέλη.

Κάθε μήνα η προεδρία και η Επιτροπή ετοιμάζουν πριν από τη συνεδρίαση ενιαίο κατάλογο κινδύνων και οι δέκα σημαντικότεροι κίνδυνοι για το σχέδιο κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα των επιπτώσεών τους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, στις συνεδριάσεις των Φίλων του VIS συζητήθηκε η διοργάνωση κεντρικά κατευθυνόμενης ενημερωτικής εκστρατείας. Ωστόσο, η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω της καθυστέρησης της αρχικά προγραμματισθείσας έναρξης λειτουργίας και των νομικών υποχρεώσεων της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών σε αιτούντες θεώρηση όπως προβλέπει ο κώδικας θεωρήσεων.

Πραγματοποιήθηκαν διεξοδικές συζητήσεις για τον καθορισμό της σειράς των πρώτων περιφερειών όσον αφορά την εγκατάσταση του VIS στις προξενικές υπηρεσίες. Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην ομάδα ενσωματώθηκε στα διάφορα σχέδια της σχετικής απόφασης πριν αυτή λάβει τη θετική γνώμη της επιτροπής SISVIS.

4. Συμπέρασμα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2009) εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τέσσερα μέτρα εφαρμογής όσον αφορά το VIS στα οποία συμπεριλαμβάνεται η απόφαση για τον καθορισμό των πρώτων περιφερειών στις οποίες θα ξεκινήσει η λειτουργία του VIS.

Το έτος αυτό χαρακτηρίστηκε από εντατικές δοκιμές κατά τη διάρκεια των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις δοκιμές συμμόρφωσης που προαπαιτούνται για την έναρξη της τελικής φάσης δοκιμών προ της θέσης σε λειτουργία του VIS.

Σε κεντρικό επίπεδο, η τεχνική ανάπτυξη του VIS εισήλθε τον Απρίλιο του 2009 στη δεύτερη από τις τέσσερις φάσεις δοκιμών, τις δοκιμές των λύσεων του συστήματος. Κατά τη φάση αυτή ο κύριος ανάδοχος ανάπτυξης αντιμετώπισε σειρά τεχνικών προβλημάτων, τόσο λειτουργικών όσο και μη λειτουργικών τα οποία σχετίζονται με τις επιδόσεις του συστήματος.

Σε εθνικό επίπεδο, ένα κράτος μέλος γνωστοποίησε σημαντικά συμβατικά προβλήματα στην ανάπτυξη του εθνικού του συστήματος. Τα προβλήματα αυτά δεν θα επιτρέψουν στο εν λόγω κράτος μέλος να συνδεθεί με το VIS πριν από το Δεκέμβριο του 2010.

Το Νοέμβριο του 2009 παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο ΔΕΥ ένα νέο συνολικό χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο το VIS έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2010. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το σχέδιο φορείς επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά για την έναρξη λειτουργίας του VIS.

Παράλληλα, η Επιτροπή τηρούσε τακτικά ενήμερη την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εξέλιξη και την κατάσταση προόδου του σχεδίου VIS και θα συνεχίσει να το πράττει στο μέλλον.

5. Παράρτημα: Ομάδες εργασίας του VIS

5.1. Επιτροπή SIS-VIS

Το 2009 πραγματοποιήθηκαν πέντε συνεδριάσεις της επιτροπής SISVIS στη σύνθεση VIS[16], κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τέσσερα σχέδια αποφάσεων της Επιτροπής. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα σχέδια αποφάσεων της Επιτροπής που αφορούν τις προδιαγραφές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου VIS, τις πρώτες περιφέρειες για την ανάπτυξη του VIS, τις προδιαγραφές όσον αφορά την ευκρίνεια και χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη βιομετρική ταυτοποίηση και επαλήθευση στο VIS. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν όλα τα τεχνικά εκτελεστικά μέτρα για τα οποία διατυπώθηκε θετική γνώμη. Η Επιτροπή παραμένει υπεύθυνη για τη λήψη κάθε σημαντικής απόφασης επιτροπολογίας κατά το 2010 όσον αφορά το VIS.

5.2. Συνεδρ ιάσεις εθνικών διαχειριστών σχεδίου (NPM) για το VIS

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς οργανώθηκαν από τις υπηρεσίες της Επιτροπής έντεκα συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων για τους εθνικούς διαχειριστές σχεδίου (NPM) των κρατών μελών προκειμένου να συζητηθούν το καθεστώς του σχεδίου VIS σε κεντρικό επίπεδο, τεχνικά λεπτομερή ζητήματα, θέματα προγραμματισμού, κίνδυνοι και δραστηριότητες όσον αφορά το σχέδιο σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο.

5.3. Συμβούλιο διαχείρισης των αλλαγών (CMB)

Κατά τη διάρκεια του 2009, το CMB, συμβουλευτική ομάδα εργασίας της επιτροπής SISVIS (σύνθεση VIS), συνεδρίασε μόνο τον Ιανουάριο και το Μάρτιο. Το CMB διατύπωσε συστάσεις για τη διαχείριση της διάρθρωσης του VIS κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών, ενώ συζήτησε επίσης τα αιτήματα αλλαγών.

5.4. Συμβουλευτική ομάδα δοκιμών (TAG))

Η TAG, συμβουλευτική ομάδα εργασίας της επιτροπής SISVIS (σύνθεση VIS), πραγματοποίησε συχνές συνεδριάσεις ή τηλεδιασκέψεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς λόγω της εντατικής περιόδου δοκιμών. Η TAG φροντίζει ώστε να χρησιμοποιείται διαρθρωμένη διαδικασία για την εξέταση και την επίλυση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις δοκιμές και παρέχει συμβουλές για την ολοκλήρωση των δοκιμών του VIS. Επίσης διατυπώνει συστάσεις για τις δοκιμές του VIS κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων των δοκιμών, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν άμεσα τα κράτη μέλη.

5.5. Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του VIS (VIS MEG))

Η εν λόγω ομάδα πραγματοποίησε συνεδριάσεις σε μηνιαία βάση καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής του μηχανισμού επικοινωνίας του VIS (VIS Mail).

Κατά το 2009 πραγματοποιήθηκε σημαντική πρόοδος στις δοκιμές και τη σύνδεση των κρατών μελών στο μηχανισμό επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου αναφοράς εφαρμόστηκε η λύση του κεντρικού αναμεταδότη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ οι συμμετέχοντες στο VIS MEG συμφώνησαν ότι οι δοκιμές του ήταν επαρκείς και ότι αποδείχθηκε λειτουργικό σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις. Όσον αφορά την εθνική εφαρμογή, και τα 25 συμμετέχοντα κράτη μέλη προετοιμάζονταν να ολοκληρώσουν τη φάση 1 του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του VIS, προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού τη λειτουργία του VIS.

Το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής[17] σχετικά με τις προδιαγραφές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου VIS υποβλήθηκε στην επιτροπή SISVIS (σύνθεση VIS) τον Ιανουάριο του 2009 και η επιτροπή εξέδωσε κατά τη συνεδρίαση αυτή θετική γνώμη για την εν λόγω απόφαση. Η απόφαση εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 5 Μαΐου 2009.

Οι εργασίες της Επιτροπής και των κρατών μελών για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο VIS υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ανάδοχο του δικτύου και στηρίζονται από τον ανάδοχο που είναι αρμόδιος για την υποστήριξη και την εξασφάλιση της ποιότητας.

[1] ΕΕ L 213 της 15.6.2004, σ. 5.

[2] Για την πέμπτη έκθεση μπορείτε να ανατρέξετε στην έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) κατά το 2007, COM(2008) 2009 τελικό της 15/9/2009.

[3] Απόφαση της Επιτγροπής της 9ης Οκτωβρίου 2009 για τον καθορισμό προδιαγραφών όσον αφορά την ευκρίνεια και χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη βιομετρική ταυτοποίηση και επαλήθευση στο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (ΕΕ L 270 της 15 Οκτωβρίου 2009)

[4] Το Λιχτενστάιν είχε επίσης ολοκληρώσει τις δοκιμές συμμόρφωσης από τεχνική άποψη, αλλά δεν εφαρμόζει ακόμη το κεκτημένο Σένγκεν.

[5] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (κανονισμός VIS) – ΕΕ L 218 της 13.08.2008, σ.60

[6] Απόφαση της Επιτροπής της 30ής Νοεμβρίου 2009 για τον καθορισμό των πρώτων περιφερειών στις οποίες θα αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (ΕΕ L 23 της 27ης Ιανουαρίου 2010, σ. 62).

[7] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 81/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιανουαρίου 2009, για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 562/2006 όσον αφορά τη χρήση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) στο πλαίσιο του κώδικα συνόρων του Σένγκεν (ΕΕ L 35 της 4 Φεβρουαρίου 2009, σ.56).

[8] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 390/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για την τροποποίηση της Κοινής Προξενικής Εγκυκλίου περί θεωρήσεων προς τις διπλωματικές και τις έμμισθες προξενικές αρχές όσον αφορά την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων καθώς και διατάξεων για την οργάνωση της παραλαβής και της εξέτασης των αιτήσεων θεώρησης (ΕΕ L 131 της 28 Μαΐου 2009, σ.1).

[9] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 810/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων (κώδικας θεωρήσεων) (ΕΕ L 243 της 15 Σεπτεμβρίου 2008, σ. 1)

[10] Απόφαση 2009/377 /ΕΚ της Επιτροπής της 5ης Μαΐου 2009 περί θεσπίσεως εκτελεστικών μέτρων όσον αφορά το μηχανισμό διαβούλευσης και τις λοιπές διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (κανονισμός VIS) (ΕΕ L 117της 12 Μαΐου 2009).

[11] Απόφαση της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2009 για τον καθορισμό προδιαγραφών όσον αφορά την ευκρίνεια και χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τη βιομετρική ταυτοποίηση και επαλήθευση στο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (ΕΕ L 270 της 15 Οκτωβρίου 2009)

[12] Απόφασή της Επιτροπής της 30ής Νοεμβρίου 2009 για τον καθορισμό των πρώτων περιφεριών στις οποίες θα αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (ΕΕ L 23 της 27 Ιανουαρίου 2010, σ. 62).

[13] Απόφαση της Επιτροπής της 30ής Νοεμβρίου 2009 σχετικά με τη θέσπιση τεχνικών μέτρων εφαρμογής για την εισαγωγή των δεδομένων και τη σύνδεση αιτήσεων, την πρόσβαση σε δεδομένα, την τροποποίηση, διαγραφή και πρόωρη διαγραφή δεδομένων καθώς και για την τήρηση αρχείων που αφορούν τις πράξεις επεξεργασίας δεδομένων και την πρόσβαση στα αρχεία αυτά στο πλαίσιο του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (ΕΕ L 315 της 2 Δεκεμβρίου 2009, σ. 30).

[14] Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2010 που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 27 Απριλίου 2010 προσδιορίζει το ποσό των πιστώσεων αναλήψεως υποχρεώσεων που δαπανήθηκαν το 2009 σε 37.601.077 ευρώ. Λόγω της αλλαγής των ημερομηνιών ορισμένων δραστηριιοτήτων του σχεδίου που είχαν αρχικά προγραμματιστεί το 2009, χρειάστηκε να γίνει προκαταβολική ανάληψη υπόχρέωσης ποσού 9.000.000 ευρώ προς ανάλωση το 2010.

[15] Η εντολή ανάκτησης για το ακριβές ποσό των κυρώσεων (7.635.000 ευρώ) εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου 2010.

[16] Δημιουργήθηκε από το άρθρο 51, παράγραφος 1, του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1987/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II).

[17] Απόφαση της Επιτροπής της 5ης Μαΐου 2009 περί θεσπίσεως εκτελεστικών μέτρων όσον αφορά το μηχανισμό διαβούλευσης και τις λοιπές διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (κανονισμός VIS)