52010DC0559

/* COM/2010/0559 τελικό */ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Γνωμοδότηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 355 παράγραφος 6 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της πρωτοβουλίας της γαλλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του καθεστώτος του Αγίου Βαρθολομαίου έναντι της Ένωσης


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 18.10.2010

COM(2010) 559 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γνωμοδότηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 355 παράγραφος 6 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσηςεπί της πρωτοβουλίας της γαλλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του καθεστώτος του Αγίου Βαρθολομαίου έναντι της Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γνωμοδότηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 355 παράγραφος 6 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσηςεπί της πρωτοβουλίας της γαλλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του καθεστώτος του Αγίου Βαρθολομαίου έναντι της Ένωσης

Η Γαλλική Δημοκρατία υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρωτοβουλία για την τροποποίηση του καθεστώτος της νήσου του Αγίου Βαρθολομαίου έναντι της Ένωσης με βάση το άρθρο 355 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ. Η εν λόγω εδαφική οντότητα υπάγεται σήμερα στις συνδυασμένες διατάξεις του άρθρου 355 παράγραφος 1 και του άρθρου 349 της ΣΛΕΕ. Η πρωτοβουλία της Γαλλικής Δημοκρατίας στοχεύει στην υπαγωγή της, από 1ης Ιανουαρίου 2012, στο καθεστώς των υπερπόντιων χωρών και εδαφών (ΥΧΕ) που αναφέρεται στις συνδυασμένες διατάξεις του άρθρου 355 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και του τέταρτου μέρους της ίδιας Συνθήκης.

Το άρθρο 355 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ ορίζει ότι: « Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου κράτους μέλους, δύναται να θεσπίσει απόφαση, η οποία τροποποιεί το καθεστώς, έναντι της Ένωσης, χώρας ή εδάφους της Δανίας, της Γαλλίας ή των Κάτω Χωρών των παραγράφων 1 και 2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει ομοφώνως μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή ».

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, στις [ ημερομηνία ], το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαβουλεύθηκε με την Επιτροπή επί της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Η Επιτροπή εξέτασε την πρωτοβουλία της Γαλλίας από την άποψη των συνεπειών και μόνο που θα επιφέρει η αλλαγή αυτή σύμφωνα με τις ίδιες τις διατάξεις του άρθρου 355 της ΣΛΕΕ. Όντως, σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις και από τη στιγμή που θα αρχίσει να ισχύει η αλλαγή στο καθεστώς, το δίκαιο της Ένωσης δεν θα εφαρμόζεται πλέον στο έδαφος του Αγίου Βαρθολομαίου, με εξαίρεση το τέταρτο μέρος της ΣΛΕΕ.

Με βάση αυτή την εξέταση, η Επιτροπή εκτιμά ότι στην παρούσα γνωμοδότηση δύο τομείς χρήζουν τοποθέτησης, ήτοι οι τομείς που αφορούν το νόμισμα και τις φορολογικές διατάξεις.

Επί του νομισματικού καθεστώτος

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γαλλία επιθυμεί να συνεχιστεί η χρήση του ευρώ στον Άγιο Βαρθολομαίο. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να συναφθεί νομισματική συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στους τομείς που έχουν ζωτική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ιδίως η νομοθεσία για τα νομισματικά και τα χρηματοπιστωτικά θέματα, καθώς και η νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων προσόδων και της παραχάραξης), κατά το πρότυπο των συνομολογημένων ή των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών.

Στο επεξηγηματικό έγγραφο που επισύναψε στον φάκελο της πρωτοβουλίας της, η Γαλλία δήλωσε ρητά ότι « θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εφαρμογή, στον Άγιο Βαρθολομαίο, των κανόνων που αφορούν την καταπολέμηση της παραχάραξης, την καταπολέμηση της παράνομης κυκλοφορίας κεφαλαίων και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων προσόδων, καθώς και τη διοικητική συνεργασία ».

Η Επιτροπή καταγράφει αυτή τη δέσμευση και θα συστήσει σε εύθετο χρόνο στο Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί νομισματική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας, βάσει του άρθρου 219 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ. Η εν λόγω σύσταση θα περιλαμβάνει κυρίως ένα σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών προς την Επιτροπή, οι οποίες θα είναι εν προκειμένω αναγκαίες. Με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται για την εκπόνηση νομισματικών συμφωνιών, στη διαπραγμάτευση πρέπει να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επί του φορολογικού καθεστώτος

Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, η Ένωση διαθέτει ευρωπαϊκή πολιτική χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης που περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής COM(2009)201. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην πρόληψη της διασυνοριακής φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Περιλαμβάνει επίσης κώδικα δεοντολογίας στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο την καταπολέμηση του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού[1].

Στον τομέα της φορολογικής συνεργασίας, η Ένωση έχει εκδώσει την οδηγία 77/799/ΕΟΚ σχετικά με την αμοιβαία συνδρομή των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών στον τομέα των άμεσων φόρων και των φόρων επί των ασφαλίστρων[2], καθώς και την οδηγία 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις[3].

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, μετά την αλλαγή του καθεστώτος του Αγίου Βαρθολομαίου, οι διατάξεις της συμφωνίας που θα υπογραφεί πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μηχανισμοί των δύο προαναφερόμενων οδηγιών για τη φορολογική συνδρομή και συνεργασία και για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων θα εφαρμόζονται και στο μέλλον στο εν λόγω έδαφος.

Στο επεξηγηματικό έγγραφο που επισύναψε στον φάκελο της πρωτοβουλίας της, η Γαλλία δήλωσε ρητά ότι «θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εφαρμογή, στον Άγιο Βαρθολομαίο, των κανόνων που αφορούν τη φορολογική διαφάνεια».

Η Επιτροπή καταγράφει αυτή τη δέσμευση και θα συστήσει σε εύθετο χρόνο στο Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθούν οι αντίστοιχες συμφωνίες, βάσει του άρθρου 218 της ΣΛΕΕ. Η εν λόγω σύσταση θα περιλαμβάνει κυρίως ένα σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών, οι οποίες θα είναι εν προκειμένω αναγκαίες.

Όσον αφορά τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό, η Επιτροπή υπενθυμίζει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Γαλλία από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στο πλαίσιο του προαναφερόμενου κώδικα δεοντολογίας σχετικά με τον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να προωθήσουν την υιοθέτηση αρχών με στόχο την κατάργηση των επιζήμιων φορολογικών μέτρων στα εδάφη όπου δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη. Η Επιτροπή τεκμαίρει ότι αυτή η δέσμευση, η οποία αφορά ειδικά τα εν λόγω εδάφη, θα ισχύει και στην περίπτωση του Αγίου Βαρθολομαίου από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η τροποποίηση του καθεστώτος του νησιού.

Επί των λοιπών τομέων

Για λόγους πληρότητας, η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η αλλαγή του καθεστώτος ενδέχεται να καταστήσει αναγκαίες κάποιες τεχνικές προσαρμογές σε διάφορους τομείς του παράγωγου δικαίου, ιδίως όσον αφορά τη σύνδεση των ΥΧΕ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την περιφερειακή πολιτική, την απασχόληση, τη γεωργία, τη ναυτιλία και την τελωνειακή ένωση. Οι εν λόγω προσαρμογές πρέπει να μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τρόπον ώστε να ληφθεί υπόψη η αλλαγή καθεστώτος σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα (αλλαγή καθεστώτος την 1η Ιανουαρίου 2012).

Συμπέρασμα

Η αλλαγή του καθεστώτος του Αγίου Βαρθολομαίου δεν προκαλεί, ως επί το πλείστον, ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά το δίκαιο της Ένωσης. Ωστόσο, είναι αναγκαίες ορισμένες τεχνικές προσαρμογές του παράγωγου δικαίου. Επίσης, η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι σημαντικό, κυρίως προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Ένωσης και πέραν της ημερομηνίας της αλλαγής καθεστώτος, να συναφθούν συμφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα εξής:

- τη διατήρηση του ευρώ, καθώς και τη νομοθεσία που αποβλέπει στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης·

- τη χρηστή φορολογική διακυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα την αμοιβαία συνδρομή σε φορολογικά θέματα και τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων.

[1] Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μέλων συνερχόμενων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 1997, σχετικά με έναν κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ΕΕ C 2 της 6.1.1998, σ. 2.

[2] ΕΕ L 336 της 27.12.1977, σ. 15.

[3] ΕΕ L 157 της 26.6.2003, σ. 38.