52010DC0434

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ αναφορικά με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης της Πολωνίας στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/2008 του Συμβουλίου, της 14ης Απριλίου 2008, σχετικά με την προσαρμογή των αλιευτικών ποσοστώσεων για το γάδο στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίες πρόκειται να κατανεμηθούν στην Πολωνία (υποδιαιρέσεις 25-32, ύδατα ΕΚ) από το 2008 έως το 2011 /* COM (2010) 0434 final */


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 16.8.2010

COM(2010) 434 τελικό

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

αναφορικά με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης της Πολωνίας στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/2008 του Συμβουλίου, της 14ης Απριλίου 2008, σχετικά με την προσαρμογή των αλιευτικών ποσοστώσεων για το γάδο στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίες πρόκειται να κατανεμηθούν στην Πολωνία (υποδιαιρέσεις 25-32, ύδατα ΕΚ) από το 2008 έως το 2011

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Εισαγωγή 3

2. Εθνικό σχέδιο δράσης σχετικά με τον έλεγχο 3

2.1. Νομοθετικό πλαίσιο 4

2.2. Ενιαία αρχή 4

2.3. Εφαρμογή και επιθεώρηση 4

2.4. Διοικητικός έλεγχος 5

3. Εθνικό σχέδιο σχετικά με την αναδιάρθρωση των στόλων της Βαλτικής Θάλασσας 5

3.1. Εξέλιξη του πολωνικού αλιευτικού στόλου 5

3.2. Μείωση του αριθμού ειδικών αδειών αλιείας γάδου 6

3.3. Δημόσια ενίσχυση για μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων 7

3.4. Μέτρα εκσυγχρονισμού (μεταφορά στον κλάδο της πελαγικής αλιείας) 8

3.5. Δημόσια ενίσχυση για προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων 8

4. Συμπεράσματα και συστάσεις 9

Εισαγωγη

Βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/2008 του Συμβουλίου, της 14ης Απριλίου 2008, σχετικά με την προσαρμογή των αλιευτικών ποσοστώσεων για το γάδο στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίες πρόκειται να κατανεμηθούν στην Πολωνία (υποδιαιρέσεις 25-32, ύδατα ΕΚ) από το 2008 έως το 2011, η Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί σε ετήσια βάση την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης της Πολωνίας σχετικά με τον έλεγχο και την αναδιάρθρωση των στόλων και να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο. Η πρώτη έκθεση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο στις 18 Νοεμβρίου 2008. Το εθνικό σχέδιο δράσης σχετικά με τον έλεγχο έχει σχεδιασθεί με στόχο την υπέρβαση των υφιστάμενων δυσκολιών ελέγχου και εφαρμογής και τη συνολική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης αλιείας και των παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για την αλιεία γάδου στη Βαλτική Θάλασσα. Το περιεχόμενο του σχεδίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε από τις πολωνικές αρχές και υπαλλήλους της Επιτροπής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 18 Μαρτίου 2008 σχετικά με το πολωνικό σύστημα ελέγχου της αλιείας στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας για τον έλεγχο της αλιείας. Το εθνικό σχέδιο δράσης σχετικά με τον έλεγχο σκιαγραφείται στα εγκεκριμένα πρακτικά της εν λόγω σύσκεψης.

Το εθνικό σχέδιο δράσης σχετικά με την αναδιάρθρωση των στόλων της Βαλτικής Θάλασσας, το οποίο καλύπτει επίσης την περίοδο από το 2008 έως το 2011, σχεδιάσθηκε με στόχο τον προσδιορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλισθεί βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών ποσοστώσεων για τον γάδο οι οποίες παραχωρήθηκαν στην Πολωνία, τόσο από άποψη διατήρησης όσο και από οικονομική άποψη, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) για την περίοδο 2007-2013. Σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και των πολωνικών αρχών, το εθνικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των στόλων της Βαλτικής Θάλασσας εγκρίθηκε από την Πολωνία τον Απρίλιο του 2008 και το σχέδιο προσαρμογής της αλιευτικής προσπάθειας (ΣΠΑΠ) εγκρίθηκε από την Πολωνία τον Ιανουάριο του 2009.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/2008 του Συμβουλίου, αμφότερα τα σχέδια θεσπίσθηκαν και εφαρμόζονται από την Πολωνία. Σύμφωνα με τα σχέδια, η Πολωνία απέστειλε εκθέσεις εφαρμογής στην Επιτροπή. Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι επιθεωρητές της Επιτροπής, υποστηρίζουν την αξιολόγηση που παρουσιάζεται στην παρούσα έκθεση. Η έκθεση υποδιαιρείται σε δύο τμήματα: το σχέδιο δράσης σχετικά με τον έλεγχο και το σχέδιο δράσης σχετικά με την αναδιάρθρωση των στόλων.

Εθνικο σχεδιο δρασησ σχετικα με τον ελεγχο

Το εθνικό σχέδιο δράσης σχετικά με τον έλεγχο θεσπίζει ένα χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του πολωνικού συστήματος ελέγχου της αλιείας σταδιακά στη διάρκεια διετούς περιόδου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Πολωνία πρέπει να υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση προόδου για κάθε σημείο του σχεδίου σε εξαμηνιαία βάση. Το 2009 η Πολωνία υπέβαλε έκθεση επιθεώρησης στις 2 Απριλίου και την τρίτη έκθεση προόδου στις 14 Ιουλίου.

Νομοθετικό πλαίσιο

Το 2008 η νομοθετική εξουσία ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης νέων εθνικών κανόνων για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του συστήματος ελέγχου και εφαρμογής, όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης, καταρτίζοντας τους νέους νόμους για την αλιεία και για την αγορά αλιευτικών προϊόντων. Ωστόσο, οι νόμοι αυτοί δεν έχουν εγκριθεί έως σήμερα. Ο νέος νόμος σχετικά με την οργάνωση της αγοράς αλιευτικών προϊόντων εξετάζεται επί του παρόντος από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ το σχέδιο του νέου νόμου για την αλιεία εκκρεμεί επί του παρόντος ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Ενιαία αρχή

Το 2008 το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησε μια θέση και όρισε τον Αναπληρωτή Διευθυντή Ελέγχου της Αλιείας ως ενιαία αρχή για τον συντονισμό της παρακολούθησης, του ελέγχου και της εποπτείας (ΠΕΕ) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η θέση καλύφθηκε και είναι λειτουργική.

Η ενιαία αρχή είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων καθηκόντων, για την εκπόνηση του ετήσιου εθνικού προγράμματος ελέγχου, το οποίο θεσπίζει τη στρατηγική και θέτει προτεραιότητες και στόχους. Η ενιαία αρχή προεδρεύει στις μηνιαίες συνεδριάσεις του συντονιστικού συμβουλίου επιθεωρητών.

Εφαρμογή και επιθεώρηση

Μαζί με ορισμένες θετικές διαρθρωτικές βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία το 2008 για την υπέρβαση των δυσκολιών ελέγχου και εφαρμογής, η έκθεση της Επιτροπής για το 2008 απαριθμεί ακόμη μερικές ανεπίλυτες δυσκολίες.

Το 2009 παρατηρήθηκαν περαιτέρω βελτιώσεις:

- Το νέο περιπολικό σκάφος για τον έλεγχο της αλιείας είναι πλήρως λειτουργικό.

- Θεσπίσθηκε απαίτηση επιθεώρησης του 100 % των εκφορτώσεων γάδου αντί του ποσοστού αναφοράς 20 %.

- Το εγχειρίδιο επιθεώρησης χορηγήθηκε σε όλους τους πολωνούς επιθεωρητές αλιείας.

- Οι επιθεωρήσεις εξοπλίσθηκαν με κινητούς ζυγούς.

Παρότι θεσπίσθηκε ποσοστό επιθεώρησης 100 % για τις εκφορτώσεις γάδου, η προτεραιότητα και η στρατηγική της επιθεώρησης δεν βασίζεται σε συνολική ανάλυση κινδύνου. Η συγκέντρωση των πόρων επιθεώρησης ενδέχεται να περιορίζει τον έλεγχο και τις επιθεωρήσεις σε τομείς άλλους από τις εκφορτώσεις γάδου. Κατά συνέπεια, άλλοι τομείς αλιείας και παράγοντες που μεσολαβούν μετά την εκφόρτωση, όπως αγοραστές, πωλητές και μεταποιητές, δεν υπόκεινται σε αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που επέδρασαν στην υπεραλίευση της ποσόστωσης ρέγγας στη Δυτική Βαλτική Θάλασσα το 2009 κατά 17,4 %.

Οι πολωνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι οι περιφερειακές επιθεωρήσεις θα εξοπλισθούν, έως τον Νοέμβριο του 2009, με κινητούς σταθμούς εργασίας για πρόσβαση στο σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης των σκαφών (VMS).

Ωστόσο, παρατηρήθηκε περιορισμένη μόνον πρόοδος στην ανάπτυξη του συστήματος πληροφοριών για την αλιεία. Βάσει του μνημονίου συνεννόησης, έπρεπε να θεσπισθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα επιγραμμικής πρόσβασης σε δεδομένα του VMS, εκθέσεις σχετικά με την αλιευτική προσπάθεια, εκθέσεις σχετικά με τα αλιεύματα, προηγούμενες κοινοποιήσεις και μηνύματα εισόδου/εξόδου και να καταστεί προσπελάσιμο στους επιθεωρητές στους λιμένες και στη θάλασσα έως το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στα τέλη του 2009 η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι είχε καταστεί διαθέσιμη μόνον η πρόσβαση σε δεδομένα του VMS.

Διοικητικός έλεγχος

Το κύριο εμπόδιο στην πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα είναι η στασιμότητα στην ανάπτυξη του νομοθετικού πλαισίου και στην εφαρμογή του συστήματος πληροφοριών για την αλιεία. Οι συνέπειες είναι οι ακόλουθες:

- Η επιγραμμική πρόσβαση και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες επιθεώρησης μεταξύ του τοπικού, του περιφερειακού και του κεντρικού επιπέδου δεν είναι διαθέσιμη.

- Δεν έχει συσταθεί ειδική ομάδα ανάλυσης δεδομένων με αρμοδιότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και ανάλυσης κινδύνων των αλιευτικών σκαφών.

- Οι παράγοντες που μεσολαβούν μετά την εκφόρτωση, όπως αγοραστές, πωλητές και μεταποιητές, δεν υπόκεινται σε αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου εν αναμονή της θέσπισης του νέου νόμου για την αγορά αλιευτικών προϊόντων.

Εθνικο σχεδιο σχετικα με την αναδιαρθρωση των στολων της Βαλτικησ Θαλασσασ

Το εθνικό σχέδιο σχετικά με την αναδιάρθρωση των στόλων της Βαλτικής Θάλασσας εγκρίθηκε από την Πολωνία τον Απρίλιο του 2008. Ως συνέχεια στο εν λόγω σχέδιο δράσης και σύμφωνα με το άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, η Πολωνία ενέκρινε τον Ιανουάριο του 2009 το σχέδιο προσαρμογής της αλιευτικής προσπάθειας (ΣΠΑΠ), κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΣΠΑΠ επικαιροποιεί την περιγραφή των στοιχείων που περιέχονται στο σχέδιο δράσης και θεσπίζει πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της ικανότητας του στόλου αλιείας γάδου και προσθέτει νέα στοιχεία, όπως τη θέσπιση δικαιωμάτων κυριότητας και των συνοδευτικών μέτρων ελέγχου.

Εξέλιξη του πολωνικού αλιευτικού στόλου

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθεται η συνολική μείωση της ικανότητας, εκπεφρασμένη σε αριθμό σκαφών, ολική χωρητικότητα (GT) και kW, από την 1η Μαρτίου 2008 έως την 1η Δεκεμβρίου 2009 στον αλιευτικό στόλο της Βαλτικής Θάλασσας.

Πίνακας 1 : Ο αλιευτικός στόλος της Πολωνίας κατά την περίοδο 01.03.2008–01.12.2009[1]

Σκάφη ανά ολικό μήκος | Αριθμός σκαφών | Ικανότητα σε kW | Ικανότητα σε GT |

Μήκος σκάφους | Αριθμός σκαφών | kW | GT |

0-8 m | 2 | 44 | 4 |

8-9,99 m | 5 | 275 | 27 |

10-11,99 m | 2 | 114 | 20 |

12-14,99 m | 3 | 342 | 67 |

15-18,49 m | 22 | 2 723 | 824 |

18,5-20,49 m |

20,5-25,49 m | 13 | 3 470 | 1 255 |

25,5 m και άνω | 19 | 8 421 | 3 178 |

Σύνολο | 66 | 15 388 | 5 375 |

Μέτρα εκσυγχρονισμού (μεταφορά στον κλάδο της πελαγικής αλιείας)

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών μήκους άνω των 24 m, καθώς και τη μεταφορά τους στον κλάδο της πελαγικής αλιείας έως το τέλος του 2011 (51 σκάφη σύμφωνα με το ΣΠΑΠ). Έως τις αρχές Νοεμβρίου του 2009 λήφθηκαν συνολικά 40 αιτήσεις συγχρηματοδότησης από το ΕΤΑ για τον εκσυγχρονισμό σκαφών και έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2010 υπογράφηκαν 20 συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό σκαφών με την υποστήριξη του ΕΤΑ.

Το συγκεκριμένο τμήμα του στόλου αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο του στόλου αλιείας γάδου όσον αφορά την εκπεφρασμένη σε ικανότητα kW και GT. Η μόνιμη μεταφορά των εν λόγω σκαφών στον κλάδο της πελαγικής αλιείας πρέπει να εξισορροπηθεί με τις αλιευτικές δυνατότητες, την κατάσταση των πελαγικών αποθεμάτων και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο σύστημα διαχείρισης των εν λόγω αποθεμάτων.

Δημόσια ενίσχυση για προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των στόλων της Βαλτικής Θάλασσας και προκειμένου να αντισταθμισθούν οι δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της μείωσης του αριθμού των ειδικών αδειών αλιείας γάδου, αποφασίσθηκε ότι μέρος του αλιευτικού στόλου που δεν έλαβε άδεια αλιείας γάδου για το 2009 (αλλά είχε λάβει την εν λόγω άδεια το 2008) θα εισπράξει αποζημίωση για προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η αποζημίωση αυτή πρόκειται να χορηγηθεί σε μειούμενο αριθμό αλιευτικών σκαφών, στα οποία απαγορεύθηκε η αλιεία γάδου, το αργότερο έως το τέλος του 2011. Συνολικά, λήφθηκαν 258 αποφάσεις επιδότησης τον Νοέμβριο του 2009.

Η μείωση του αριθμού αδειών αλιείας γάδου σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων των εκφορτώσεων είχε ως αποτέλεσμα αναλογικότερη χρήση της ποσόστωσης γάδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και βελτίωση της νοοτροπίας συμμόρφωσης στους πολωνούς αλιείς.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των στόλων απέχει ακόμη πολύ, παρά το γεγονός ότι η βοήθεια του ΕΤΑ χρησιμοποιήθηκε όπως είχε προγραμματισθεί. Από τα (περίπου) 450 σκάφη που απαρτίζουν τον πολωνικό στόλο, περισσότερο από το ήμισυ αναγκάσθηκαν να παραμείνουν εκτός αλιείας κατά την περίοδο από το 2009 έως το 2011 χάρη στην ενίσχυση προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, μπορούμε να αναμένουμε ότι μετά την περίοδο αυτή περίπου 200 σκάφη θα είναι έτοιμα να επανέλθουν στην αλιεία γάδου.

Συμπερασματα και συστασεισ

Στη διάρκεια της διετούς περιόδου η Πολωνία σημείωσε σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα, ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προγραμματισμένων μέτρων του ΕΤΑ για την υποστήριξη της προσωρινής και της μόνιμης παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Η μείωση του αριθμού αδειών αλιείας γάδου σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων των εκφορτώσεων είχε ως αποτέλεσμα αναλογικότερη χρήση της ποσόστωσης γάδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και βελτίωση της νοοτροπίας συμμόρφωσης στους πολωνούς αλιείς.

Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις στη δρομολόγηση του σχεδίου μόνιμου παροπλισμού που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, η διαδικασία μόνιμης παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων με την υποστήριξη του ΕΤΑ βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα είναι γενικά σύμφωνα προς τους στόχους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επισπευσθεί προκειμένου το μέγεθος του στόλου αλιείας γάδου να προσαρμοσθεί στις αλιευτικές δυνατότητες.

Παρ’ όλα αυτά, τα πλήρη οφέλη της αναδιάρθρωσης του εθνικού συστήματος στο πλαίσιο του ελέγχου και της διαχείρισης του στόλου που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο δράσης και στο εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των στόλων της Βαλτικής Θάλασσας απαιτούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων εμπρόθεσμα. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν καλύπτουν μέρος μόνον του εθνικού σχεδίου δράσης και οι παρατηρηθείσες βελτιώσεις δεν διασφαλίζουν πλήρη αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου. Επιπλέον, η διαρθρωτική ανισορροπία του πολωνικού στόλου δεν έχει διορθωθεί στον αναγκαίο βαθμό και, λόγω έλλειψης δεδομένων, ο αντίκτυπός της στην αλιεία γάδου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

Είναι κρίσιμης σημασίας για την Πολωνία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στα ακόλουθα ζητήματα:

- Πρέπει να θεσπισθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.

- Πρέπει να διαβιβάζονται προσηκόντως στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με την αλιευτική προσπάθεια.

- Πρέπει να αναπτυχθεί νοοτροπία συμμόρφωσης μέσω μιας οικονομικά βιώσιμης αλιείας η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας, και στην οποία η παράνομη αλιεία δεν θα είναι πλέον επικερδής και ανεκτή. Το σύστημα αποτροπής πρέπει να επανεξετασθεί και να διασφαλισθεί ότι οι κυρώσεις είναι αναλογικές προς τη φύση του αδικήματος, ώστε οι δράστες να στερηθούν τα οφέλη της παράνομης πράξης τους.

- Απομένει ακόμη να ληφθούν κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα ελέγχου και εφαρμογής, και ειδικότερα:

- Το σύστημα και οι διαδικασίες επιθεώρησης πρέπει να διασφαλίζουν κατάλληλη συνέχεια στις επιθεωρήσεις.

- Όλοι οι κλάδοι της αλιείας, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου που παρεμβαίνει μετά την εκφόρτωση, πρέπει να υπόκεινται σε επιθεώρηση και έλεγχο, και οι πόροι πρέπει να κατανέμονται αναλόγως.

- Το σύστημα πληροφοριών για την αλιεία πρέπει να εκσυγχρονισθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ.

- Πρέπει να συσταθεί ειδική ομάδα ανάλυσης δεδομένων με αρμοδιότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και ανάλυσης κινδύνων των αλιευτικών σκαφών.

Η Επιτροπή καλεί την Πολωνία να προσδιορίσει και να προβεί σε άμεση εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων ώστε να συμμορφωθεί με το μνημόνιο συμφωνίας. Ο κατάλογος διορθωτικών μέτρων πρέπει να υποβληθεί εγγράφως στην Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου 2010.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει τις εξουσίες της ως θεματοφύλακα των συνθηκών της ΕΕ.

[1] Σύμφωνα με το μητρώο του κοινοτικού αλιευτικού στόλου. Οι ημερομηνίες που επιλέγηκαν για σύγκριση αντιστοιχούν στις ημερομηνίες των πολωνικών αποτυπώσεων της κατάστασης.

[2] Η απορρόφηση της ποσόστωσης γάδου στην Ανατολική Βαλτική από την Πολωνία ήταν 97,3 % το 2009.

[3] Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέσχε το τμήμα αλιείας της Πολωνίας στη σύσκεψη της επιτροπής παρακολούθησης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΤΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 27 Ιανουαρίου 2010.