16.9.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 223/23


Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2009/C 223/11

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου. Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

«TARTA DE SANTIAGO»

Αριθ. ΕΚ: ES-PGI-0005-0616-03.07.2007

ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Tarta de Santiago»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Ισπανία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος (όπως προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ):

Κλάση 2.4.

Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία:

Παραδοσιακό γλύκισμα (τάρτα) της Γαλικίας, παρασκευαζόμενο με αμύγδαλα, ζάχαρη και αυγά ως βασικά συστατικά, στις αναλογίες και με τον τρόπο που παρουσιάζονται στο τμήμα 3.3 του παρόντος εγγράφου.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Σχήμα: στρογγυλό με επικάλυψη από ζάχαρη άχνη στην οποία εμφαίνεται ο Σταυρός του Τάγματος του Αγίου Ιακώβου (Cruz de la Orden de Santiago) ως σήμα ταυτοποίησης.

Άρωμα: τυπικό κρόκου αυγού και αμύγδαλου.

Χρώμα: λευκό στην επιφάνεια, οφειλόμενο στη διακόσμηση με ζάχαρη άχνη, και χρυσοκίτρινο στην τομή.

Γεύση: τυπική αμυγδάλου.

Υφή: σπογγώδης και κοκκώδης.

Παρουσίαση: Υπάρχουν δύο βασικές παρουσιάσεις: «forrada», δηλαδή με βάση, και «sin forrar», δηλαδή χωρίς βάση. Με τη σειρά της, κάθε παρουσίαση έχει διαφορετικό σχήμα αναλόγως του μεγέθους της τάρτας.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Τα συστατικά της Tarta de Santiago (χωρίς βάση ή, στην περίπτωση της τάρτας με βάση, του σώματός της) είναι τα εξής:

υψηλής ποιότητας αμύγδαλα, τα οποία πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 33% του συνολικού βάρους του μίγματος. Τα αμύγδαλα πρέπει να έχουν περιεκτικότητα σε λίπος μεγαλύτερη του 50 %, μετρούμενη στο αναποφλοίωτο προϊόν. Οι προδιαγραφές αυτές πληρούνται γενικά από τις μεσογειακές ποικιλίες αμύγδαλου (συμπεριλαμβανόμενων των «Comuna», «Marcona», «Mollar», «Largueta» και «Planeta») που είναι οι συνήθως χρησιμοποιούμενες ποικιλίες·

ραφιναρισμένη ζάχαρη (σακχαρόζη), σε αναλογία τουλάχιστον 33 % του συνολικού βάρους του μίγματος·

αυγά, σε αναλογία τουλάχιστον 25 % του συνολικού βάρους του μίγματος·

ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη άχνη, γλυκός οίνος, μπράντι ή στέμφυλα σταφυλιών, αναλόγως της συνταγής.

Για την τάρτα με βάση, η βάση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25 % του βάρους της τάρτας και μπορεί να αποτελείται από:

ζύμη σφολιάτα, παρασκευαζόμενη με αλεύρι, βούτυρο, νερό και αλάτι·

ζύμη τάρτας (μπριζέ/masa quebrada), της οποίας τα συστατικά είναι: σιτάλευρο, βούτυρο, ραφιναρισμένη ζάχαρη (σακχαρόζη), ολόκληρα αυγά, γάλα και αλάτι.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή:

Παρασκευή και διακόσμηση της «Tarta de Santiago».

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λ.π.:

Η συσκευασία πρέπει να εκτελείται στις εγκαταστάσεις παραγωγής οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο που τηρεί ο οργανισμός ελέγχου. Η αναγκαιότητα να εκτελείται η συσκευασία στις ίδιες εγκαταστάσεις με αυτές της παραγωγής προκύπτει, κατά πρώτο λόγο, επειδή το προϊόν είναι εξαιρετικά ευαίσθητο γλύκισμα (εύθρυπτη μάζα και επικάλυψη με ζάχαρη άχνη), με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής ο χειρισμός και η μεταφορά του χωρίς την προστασία που προσφέρει η ίδια η συσκευασία. Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι συνθήκες υγιεινής και να αποφευχθεί η μόλυνση από παθογόνους παράγοντες. Υπό τις συνθήκες αυτές, η διεργασία συσκευασίας μπορεί να θεωρηθεί ως τμήμα της διεργασίας παραγωγής του προϊόντος.

Οι χρησιμοποιούμενες συσκευασίες πρέπει να είναι καινούργιες, καθαρές, χωριστές για κάθε μονάδα και κατασκευασμένες από υλικά κατάλληλα για την διατήρηση και την μεταφορά του προϊόντος.

3.7.   Ειδικοί κανόνες επισήμανσης:

Οι τάρτες που διατίθενται στο εμπόριο με την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Tarta de Santiago», αφού έχει πιστοποιηθεί ότι είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές, πρέπει να φέρουν στη συσκευασία σφραγίδα, ετικέτα ή συμπληρωματική ετικέτα με αλφαριθμητικό κωδικό συσχετιστικής αρίθμησης, η οποία εγκρίνεται και διατίθεται από τον οργανισμό ελέγχου και περιλαμβάνει τον επίσημο λογότυπο της γεωγραφικής ένδειξης (βλ. παρακάτω).

Τόσο οι εμπορικές, όσο και οι συμπληρωματικές ετικέτες πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη: «Indicación Geográfica Protegida “Tarta de Santiago”». Η ένδειξη «Indicación Geográfica Protegida “Tarta de Santiago”» πρέπει να εμφανίζεται υποχρεωτικά στις χρησιμοποιούμενες ετικέτες και συσκευασίες, επιπλέον των άλλων στοιχείων γενικού χαρακτήρα που απαιτούνται από τη νομοθεσία, και να ξεχωρίζει.

Image

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η γεωγραφική περιοχή της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Tarta de Santiago» καλύπτει το σύνολο της Αυτόνομης Κοινότητας της Γαλικίας.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Στη Γαλικία, παρόλο που οι αμυγδαλιές είναι ελάχιστες, καταναλώνονται προϊόντα από αμύγδαλο από παλαιοτάτων χρόνων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα παραδοσιακό γλύκισμα, το οποίο αποτελεί τμήμα της μαγειρικής παράδοσης που είναι σήμερα γνωστή ως «κουζίνα της Γαλικίας».

Αυτά τα προϊόντα με βάση το αμύγδαλο αρχικά καταναλώνονταν από τις εύπορες τάξεις, στη συνέχεια όμως η κατανάλωσή τους γενικεύθηκε, τόσο ώστε να αποτελούν σήμερα βασικό και τυπικό συστατικό των παραδοσιακών γλυκισμάτων της Γαλικίας. Η «Tarta de Santiago» αποτελεί ένα από τα τυπικά εδέσματα που συνδέονται με τις παλαιότερες παραδόσεις της υψηλής ζαχαροπλαστικής της Γαλικίας.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Η «Tarta de Santiago» είναι ένα γλύκισμα σαφώς διαφορετικό ως προς την εμφάνιση αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, που διακρίνεται όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για το χρώμα και την σπογγώδη και κοκκώδη υφή του. Το σχήμα του και ο Σταυρός του Τάγματος του Αγίου Ιακώβου (Cruz de la Orden de Santiago), που εμφανίζεται στην άνω πλευρά του, καθιστούν το γλύκισμα αυτό εύκολα αναγνωρίσιμο.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η παλαιότερη αναφορά στην παρασκευή και την κατανάλωση του σπογγώδους κέικ αμυγδάλου, γνωστού σήμερα ως «Tarta de Santiago», ανάγεται στο έτος 1577, στο πλαίσιο μιας επιθεώρησης ή επίσκεψης του Don Pedro de Portocarrero στο Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela και της μελέτης που εκπόνησε με θέμα τα γεύματα που προσφέρονταν στους καθηγητές κατά την τελετή απονομής των ακαδημαϊκών τίτλων.

Οι πρώτες αξιόπιστες συνταγές περιέχονται στο «Cuaderno de confitería», συλλογή συνταγών που συγκέντρωσε ο Luís Bartolomé de Leybar περίπου το 1838, καθώς και στο «El confitero y el pastelero», ένα βιβλίο του Eduardo Merín ιδιαίτερα χρήσιμο για μαγείρους, ξενοδόχους και ζαχαροπλάστες. Η χρονολογία αυτών των έργων και η αδιαμφισβήτητη προέλευσή τους από τη Γαλικία επιβεβαιώνουν τόσο την παλαιότητα της παρασκευής του προϊόντος, όσο και τη σύνδεσή του με την τοπική γαστρονομική παράδοση. Το γεγονός ότι το γλύκισμα αυτό δεν εμφανίζεται σε βιβλία ζαχαροπλαστικής άλλων περιοχών της Ισπανίας έως τον 20ό αιώνα αποδεικνύει ότι δεν θεωρούνταν τμήμα της κοινής ζαχαροπλαστικής παράδοσης και ότι, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνταν τοπικό παραδοσιακό έδεσμα. Όλες αυτές οι ενδείξεις ενισχύουν την άποψη περί προέλευσης του γλυκίσματος από τη Γαλικία και επιβεβαιώνουν τον στενό δεσμό του με την παράδοση, τη γαστρονομία και με τις γευστικές προτιμήσεις στην Γαλικία.

Παράλληλα, στα παραδοσιακά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της Γαλικίας, η «Tarta de Santiago» παρασκευάζεται ακόμη με συνταγές που ανάγονται τουλάχιστον στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο ιδρυτής του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής «Casa Mora» του Santiago de Compostela άρχισε το 1924 να διακοσμεί τις τάρτες αμυγδάλου με ένα περίγραμμα του Σταυρού του Αγίου Ιακώβου. Αυτή η ιδέα είχε μεγάλη επιτυχία και σύντομα διαδόθηκε σε όλη τη Γαλικία.

Τέλος, στον κατάλογο «Inventario Español de Productos Tradicionales», που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων το 1996, αναφέρεται η «Tarta de Santiago», στο κεφάλαιο για τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, γεγονός το οποίο αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη του δεσμού του προϊόντος με την Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

Orden de 29 de diciembre de 2006 por la que adopta decisión favorable en relación con la solicitud de registro de la indicación geográfica protegida Tarta de Santiago (Διάταγμα της 29ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με την έγκριση της αίτησης καταχώρισης της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Tarta de Santiago»).

Diario Oficial de Galicia número 5, del día 8 de enero de 2007 (Επίσημη Εφημερίδα της Γαλικίας αριθ. 5, της 8ης Ιανουαρίου 2007.

http://www.xunta.es/doc/Dog2007.nsf/a6d9af76b0474e95c1257251004554c3/9eff9ab5be0f8a9ec125725a004cf842/$FILE/00500D006P012.PDF