17.6.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 137/19


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 509/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2009/C 137/10

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 509/2006 του Συμβουλίου. Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΠΙΠ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 509/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«BELOKRANJSKA POGAČA»

Αριθ. ΕΚ: SI-TSG-007-0029-29.10.2004

1.   Όνομα και διεύθυνση της αιτούσας ομάδας:

Όνομα:

Društvo kmečkih žena Metlika

Διεύθυνση:

Mestni trg 24

8330 Metlika

SLOVENIA

Τηλ

+386 73059002

Φαξ

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Σλοβενία

3.   Προδιαγραφές:

3.1.   Ονομασία προς καταχώριση:

«Belokranjska pogača»

Η αίτηση καταχώρισης αφορά αποκλειστικά την ονομασία στην σλοβενική γλώσσα. Η ένδειξη που πρέπει να μεταφραστεί στις διάφορες ξένες γλώσσες είναι η ακόλουθη: «na tradicionalni slovenski način» (παράγεται σύμφωνα με την παραδοσιακή σλοβενική μέθοδο).

3.2.   Αναφέρετε αν η ονομασία:

Image

είναι ιδιότυπη αφ’ εαυτής

εκφράζει την ιδιοτυπία του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

Η ονομασία «Belokranjska pogača» δεν προσδιορίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος, αλλά χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την περιγραφή του προϊόντος αυτού, όπως προκύπτει από διάφορες μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρονται στο σημείο 3.8.

3.3.   Η αίτηση περιλαμβάνει δέσμευση του ονόματος δυνάμει του άρθρου 13 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 509/2006?

Image

Καταχώριση με δέσμευση του ονόματος

Καταχώριση χωρίς δέσμευση του ονόματος

3.4.   Τύπος προϊόντος:

2.3.

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας,

3.5.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου το οποίο αφορά η ονομασία του σημείου 3.1:

Το «Belokranjska pogača» έχει σχήμα πεπλατυσμένου καρβελιού και παρασκευάζεται με τη δική του ιδιαίτερη συνταγή. Τα συστατικά του είναι: λευκό μαλακό αλεύρι τύπου 500, χλιαρό νερό στο οποίο έχει προστεθεί αλάτι και μαγιά. Το «Belokranjska pogača» έχει στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 30 cm και πάχος 3 έως 4 cm στο κέντρο του και 1 έως 2 cm στα άκρα. Η επιφάνειά του είναι χαραγμένη με κάθετες μεταξύ τους γραμμές που απέχουν 4 cm η μία από την άλλη και σχηματίζουν ένα πλέγμα, έχει δε αλειφτεί με χτυπημένο αυγό και πασπαλιστεί με κύμινο και χονδρό αλάτι. Μετά το ψήσιμο, η κόρα του είναι ομοιόμορφη, χωρίς φουσκάλες και με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα και γεύση κύμινου και αλατιού.

Καταναλώνεται κατά προτίμηση ζεστό και δεν κόβεται με το μαχαίρι αλλά με το χέρι, κατά μήκος των κάθετων χαρακιών.

3.6.   Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου το οποίο αφορά η ονομασία του σημείου 3.1:

3.6.

Περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου το οποίο αφορά η ονομασία του σημείου 3.1. (άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1216/2007 της Επιτροπής):

Συστατικά:

 

500 g λευκό μαλακό αλεύρι (τύπου 500)

 

3 dl χλιαρό νερό

 

2 κουταλιές καφέ αλάτι

 

20 g μαγιά

 

μισή κουταλιά ζάχαρη

 

1 ολόκληρο αυγό

 

1 πρέζα κύμινο

 

1 πρέζα χονδρό θαλασσινό αλάτι

Παρασκευή της ζύμης για «Belokranjska pogača»:

 

Διόγκωση:

Σε 20 g μαγιάς προστίθενται 3 κουταλιές λευκό μαλακό αλεύρι, ½ dl χλιαρό νερό και η ζάχαρη. Το μίγμα μαλάσσεται έως ότου ληφθεί μια παχύρρευστη ζύμη η οποία αφήνεται σε ηρεμία ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της.

 

Ζύμωμα:

Το μίγμα που αποτελείται από λευκό μαλακό αλεύρι (τύπου 500), χλιαρό νερό και μαγιά ζυμώνεται επί 8 έως 10 λεπτά ή έως ότου ληφθεί λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα δάκτυλα. Η ζύμη τοποθετείται στο ίδιο δοχείο που χρησιμοποιήθηκε για το ζύμωμα και καλύπτεται, αφήνεται δε σε ηρεμία ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της.

 

Πλάσιμο:

Η διογκωμένη ζύμη τοποθετείται σε μήτρα αλειμμένη με λιπαρή ύλη, συμπιέζεται και πλάθεται με το χέρι ώστε να αποκτήσει διάμετρο 30 cm και πάχος 1 έως 2 cm που μειώνεται προς τα άκρα. Η ζύμη δεν πρέπει να αγγίζει το τοίχωμα της μήτρας και στα άκρα της πρέπει να είναι πιο λεπτή από ό,τι στο κέντρο της.

 

Επάλειψη, πασπάλισμα και χάραγμα της επιφάνειας:

Κατόπιν το καρβέλι χαράσσεται σταυρωτά με παράλληλες (σε απόσταση περίπου 4 cm) βαθιές (έως το δάπεδο της μήτρας) τομές. Στη συνέχεια αλείφεται με μίγμα από χτυπημένο αυγό στο οποίο έχουν προστεθεί δύο πρέζες σπόρων κύμινου και μία πρέζα χονδρό θαλασσινό αλάτι.

 

Ψήσιμο:

Η ζύμη ψήνεται επί 20 έως 25 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 °C.

Μετά το ψήσιμο, το «Belokranjska pogača» πρέπει να έχει ανοικτοκάστανο χρώμα. Η κόρα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και να είναι τραγανή, χωρίς φουσκάλες. Το κέντρο του καρβελιού πρέπει να έχει ομοιόμορφη σύσταση, χωρίς κυκλικές γραμμώσεις ούτε θρόμβους από αλάτι ή αλεύρι και δεν πρέπει να «κολλάει» στην αφή. Στο κέντρο πρέπει να έχει πάχος 3 έως 4 cm και στα άκρα 1 έως 2 cm. Το πασπάλισμα με κύμινο και αλάτι πρέπει να είναι ομοιόμορφο. Το άρωμα και η γεύση πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του «Belokranjska pogača», δηλαδή κύμινο και αλάτι.

3.7.   Ιδιοτυπία του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου:

Το «Belokranjska pogača» είναι τυπικό σλοβενικό αρτοσκεύασμα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην κοινότητα Metlika. Χαρακτηρίζεται από τη συνταγή του, τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίαση. Στην επιφάνεια εμφανίζει σταυρωτές τομές που απέχουν μεταξύ τους περίπου 4 cm. Μετά το ψήσιμο δεν κόβεται με το μαχαίρι αλλά με το χέρι κατά μήκος των κάθετων γραμμών. Χαρακτηριστικό του «Belokranjska pogača» είναι επίσης η επάλειψη με χτυπημένο αυγό και το πασπάλισμα με κύμινο και χονδρό αλάτι, χάρη στο οποίο αποκτά, μετά το ψήσιμο, το έντονο άρωμα και γεύση του κύμινου.

3.8.   Παραδοσιακός χαρακτήρας του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

Η παράδοση του «Belokranjska pogača», που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, έχει διατηρηθεί στην Bela Krajina με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ιδιότυπο διατροφικό προϊόν της περιοχής. Θεωρείται ότι εισήχθη στην περιοχή από τους Ουσκόκους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα υψίπεδα της οροσειράς Gorjanci, προς την πλευρά της Bela Krajina.

Υπάρχουν προφορικές και γραπτές μαρτυρίες της προέλευσης του «Belokranjska pogača», οι γραπτές ωστόσο είναι οι σπανιότερες.

Ο Janez Trdina, διάσημος σλοβένος συγγραφέας που κατάγεται από την περιοχή Dolenjska ήταν περιηγητής και συλλέκτης στοιχείων για την τοπική λαϊκή παράδοση και πολιτισμό. Ταξίδεψε πολύ στην περιοχή, ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους της ηλιόλουστης πλευράς της οροσειράς Gorjanci και έγραψε για τις εμπειρίες του αυτές. Στο έργο του «Bajke in povesti o Gorjancih» (1882) αναφέρεται στο «Belokranjska pogača».

Ο Ivan Navratil, γλωσσολόγος από την Metlika και μέγας γνώστης της λαϊκής παράδοσης αναφέρει επίσης στίχους από κάλαντα που τραγουδούσαν τα παιδιά όταν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι καλώντας τον «πράσινο Γιούρι»: «dajte mu pogače, da mu noga poskače…» (δώστε pogača για ν′ανθίσει το κατώφλι…). Στο βιβλίο του Kresovanje v Metliki (1849), αναφέρει τη γαλέτα από λευκό ψωμί που οι κάτοικοι ονόμαζαν «pogača».

Η «pogača» αναφέρεται επίσης στο έργο Enciklopedija jugoslovanske kuhinje (Εγκυκλοπαίδεια Γιουγκοσλαβικής Μαγειρικής) (1967) του L.Simeonovič.

Στο έργο Etnološki topografiji slovenskega etničnega ozemlja – 20. stoletje (1994) (Εθνολογική Τοπογραφία της εθνικής επικράτειας της Σλοβενίας στον 20ό αιώνα), ο εθνολόγος M. Balkovec, που εργάστηκε για το μουσείο της Bela krajina στην Metlika, αναφέρεται επίσης στο «Belokranjska pogača».

Στο έργο της Nerajska prehrana (1999), η Ksenja Vitkovič Khalil χρησιμοποιεί το όρο «prostača» όταν αναφέρεται στο «Belokranjska pogača». Το «Belokranjska pogača» αναφέρεται επίσης στο Leksikon Cankarjeve založbe (1973) και στο έργο Dobra kuharica (Ο καλός μάγειρας) του Minka Vasičeva (1902).

Το «pogača» αποτελεί μακρόχρονη παράδοση στην Bela Krajina και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σαν τοπικό ιδιότυπο έδεσμα. Στο παρελθόν, όταν οι νοικοκυρές έψηναν το καθημερινό τους ψωμί στο φούρνο, φούρνιζαν επίσης ένα «pogača» που τα παιδιά μπορούσαν να το γευτούν ζεστό, ενώ το ψωμί έπρεπε να κρυώσει για να καταναλωθεί.

Η παρουσία του «pogača» είναι ιδιαίτερα αισθητή έως σήμερα. Οι νοικοκυρές το παρασκευάζουν για να το προσφέρουν στους καλεσμένους, ως καλωσόρισμα, και προσφέρεται επίσης στα αγροκτήματα του αγροτουρισμού κατά την άφιξη των επισκεπτών. Προσφέρεται επίσης στα οινοπωλεία. Όπως υποστηρίζουν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής, το «pogača» απορροφά το κρασί και προφυλάσσει επομένως από τη μέθη.

3.9.   Στοιχειώδεις απαιτήσεις και διαδικασίες ελέγχου της ιδιοτυπίας:

Τα «Belokranjska pogača» πρέπει να παρουσιάζουν όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται στις προδιαγραφές (χρήση των προβλεπόμενων συστατικών, παραγωγή σύμφωνα με την προβλεπόμενη μέθοδο, τελικό προϊόν με τα προβλεπόμενα σχήμα, όψη, άρωμα, γεύση και υφή).

Οι παραγωγοί του «Belokranjska pogača» οφείλουν να καταγράφουν σε αρχείο τις πρώτες ύλες που έχουν προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει, την ποσότητα «Belokranjska pogača» που έχει παραχθεί και την ποσότητα που πωλήθηκε.

Η τήρηση των προδιαγραφών σχετικά με τη χρήση των συστατικών, τη μέθοδο παραγωγής καθώς και την εμφάνιση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος πρέπει να ελέγχεται από κάθε παραγωγό ή/και ένωση παραγωγών και, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, από οργανισμό πιστοποίησης που επαληθεύει την τήρηση του προτύπου EN 45011.

3.10.   Λογότυπος:

4.   Όργανα ή οργανισμοί ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών του προϊόντος:

4.1.   Όνομα και διεύθυνση:

Όνομα:

Bureau Veritas d.o.o.

Διεύθυνση:

Linhartova 49a

Τηλ

+386 14757670

Φαξ

E-mail:

info@bureauveritas.com

 Δημόσιο όργανο/οργανισμόςImage Ιδιωτικό όργανο/οργανισμός

4.2.   Ειδικά καθήκοντα του οργάνου ή του οργανισμού:

Το Bureau Veritas d.o.o. είναι ο οργανισμός παρακολούθησης που ευθύνεται για τον έλεγχο όλων των σταδίων παραγωγής που προβλέπονται στις προδιαγραφές του «Belokranjska pogača».