26.3.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 72/67


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

(2009/C 72/11)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι ενστάσεις διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός έξη μηνών από την παρούσα δημοσίευση.

ΣΥΝΟΨΗ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE»

Αριθ. ΕΚ: SI-PGI-0005-0418-29.10.2004

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

Στην παρούσα σύνοψη παρατίθενται τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών του προϊόντος για ενημερωτικούς σκοπούς.

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

Όνομα:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Διεύθυνση:

Dunajska 58

SI-1000 Ljubljana

SLOVENIJA

Τηλ.

+386 14789109

Φαξ

+386 14789055

Ηλ. διεύθυνση:

varnahrana.mkgp@gov.si

2.   Ομάδα:

Όνομα:

GOLICA GIZ

Διεύθυνση:

Trg svobode 3,

SI-2310 Slovenska Bistrica

SLOVENIJA

Τηλ.

+386 28432611

Φαξ

+386 28432613

Ηλ. διεύθυνση:

Σύνθεση:

Παραγωγοί/μεταποιητές ( X ) Λοιποί ( )

3.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.5 — Έλαια και λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, κλπ.)

4.   Προδιαγραφές:

[σύνοψη των απαιτήσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

4.1.   Όνομα

«Štajersko prekmursko bučno olje»

4.2.   Περιγραφή

Το «Štajersko prekmursko bučno olje» είναι ένα φυτικό, βρώσιμο, μη ραφιναρισμένο έλαιο που παρασκευάζεται με έκθλιψη των υψηλής ποιότητας ψημένων σπόρων κολοκύθας.

Το «Štajersko prekmursko bučno olje» έχει χρώμα πράσινο σκούρο έως ερυθρό και ιδιαίτερο άρωμα και αρωματική γεύση. Η σύνθεσή του παρουσιάζει ενδιαφέρον: περιέχει περίπου 20 % κορεσμένα λιπαρά οξέα, περίπου 35 % μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και περίπου 45 % πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το «Štajersko prekmursko bučno olje» είναι, επιπλέον, πλούσιο σε τοκοφερόλες, διότι περιέχει περίπου 50 mg βιταμίνης E ανά 100 gr ελαίου. Το έλαιο αυτό περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες, μικροστοιχεία, καροτενοειδή, σπάνια αμινοξέα και φυσικές χρωστικές (χλωροφύλλη).

4.3.   Γεωγραφική περιοχή

Η γεωγραφική περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η μεταποίηση των σπόρων της κολοκύθας σε «Štajersko prekmursko bučno olje», οριοθετείται από τη γραμμή που εκτείνεται από το Dravograd έως τα Slovenj Gradec, Mislinja και Velenje (όπου η εθνική οδός αποτελεί το όριο), Šoštanj, Mozirje, Nazarije, Vransko, Prebold, Zabukovica και Laško. Από το σημείο αυτό, το όριο είναι παράλληλο με τους ποταμούς Savinja και Sava, διερχόμενο από τις πόλεις Radeče, Sevnica, Krško, Brežice προς Obrežje, έπειτα συνεχίζει παράλληλα με τα σύνορα με την Κροατία έως τα σύνορα με την Ουγγαρία και παράλληλα με τα σύνορα με την Ουγγαρία έως τα σύνορα με την Αυστρία, τέλος ακολουθεί τα σύνορα με την Αυστρία (κατά μήκος της οροσειράς Karavanke) για να επανέλθει στο Dravograd.

4.4.   Απόδειξη της προέλευσης

Όλοι οι παραγωγοί του «Štajersko prekmursko bučno olje» πρέπει να έχουν καταχωριστεί εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής και να μεταποιούν τους σπόρους της κολοκύθας σε έλαιο σπόρων κολοκύθας σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Οι παραγωγοί υποχρεούνται να τηρούν μητρώο του πωλητή και της ποσότητας των σπόρων κολοκύθας για κάθε πωλητή σπόρων κολοκύθας. Επιπλέον, πρέπει να καταγράφονται η ημερομηνία της ανάλυσης, τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων και οι φυσικοχημικές παράμετροι. Οι παραγωγοί υποχρεούνται επίσης να διατηρούν εκθέσεις για τη διαδικασία παραγωγής στις οποίες αναφέρονται η κατανάλωση πρώτων υλών και υλικών και η ποσότητα ελαίου κολοκύθας που παράγεται.

Το σύνολο των παραμέτρων αυτών ελέγχεται από οργανισμό πιστοποίησης διαπιστευμένο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 45011.

4.5.   Μέθοδος παραγωγής

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες ποικιλίες σπόρων κολοκύθας για την παραγωγή του «Štajersko prekmursko bučno olje», υπό τον όρο ότι πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια ποιότητας.

Η παραγωγή των εν λόγω σπόρων κολοκύθας μπορεί να πραγματοποιείται εκτός της καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής, όμως πρέπει να μεταποιούνται σε «Štajersko prekmursko bučno olje» μόνο εντός της καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής.

1)

Συλλογή των σπόρων κολοκύθας [έλεγχος των φυσικοχημικών παραμέτρων (προσμίξεις, περιεκτικότητα σε υγρασία, περιεκτικότητα ελαίου, αναλογία κατεστραμμένων σπόρων) και της όψης των σπόρων της κολοκύθας].

2)

Αποθήκευση των σπόρων.

3)

Καθαρισμός των σπόρων (απομάκρυνση των προσμίξεων).

4)

Ξήρανση των σπόρων για την επίτευξη υγρασίας της τάξεως του 6-7 %.

5)

Σύνθλιψη των σπόρων κολοκύθας.

6)

Ζύμωμα.

7)

Ψήσιμο των σπόρων (μέγιστη θερμοκρασία ψησίματος στη μάζα της ζύμης 120 °C, 30-60 λεπτά).

8)

Έκθλιψη των ψημένων σπόρων.

9)

Καθίζηση του ελαίου.

10)

Έλεγχος ποιότητας (φυσικοχημική και οργανοληπτική ανάλυση του ελαίου).

11)

Εμφιάλωση και επισήμανση.

4.6.   Δεσμός

Το «Štajersko prekmursko bučno olje» είναι τυπικό προϊόν της γεωγραφικής περιοχής που αναφέρεται στο σημείο 4.3. Η παραγωγή ελαίου σπόρων κολοκύθας στις περιοχές Štajerska και Prekmurje αποτελεί παράδοση, όπως το αποδεικνύουν τα έγγραφα που αναφέρουν τη δημιουργία του πρώτου ελαιοτριβείου στο Fram το 1750. Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή σπόρων κολοκύθας στην περιοχή επέτρεψε επίσης τη δημιουργία πολλών επιχειρήσεων μεταποίησης των σπόρων κολοκύθας σε έλαιο με βιοτεχνικές μεθόδους (Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Selo pri Pragerskem, κ.λπ.). Το 1904, στο Slovenska Bistrica, ο Albert Stigar δημιούργησε εργοστάσιο μεταποίησης σπόρων κολοκύθας σε έλαιο με βιοτεχνικές μεθόδους. Στην περιοχή Prekmurje δεν υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια παραγωγής παρά μόνο μικρές μονάδες που ανήκουν σε γεωργούς. Μια τέτοια μονάδα είναι αυτή του Feri Vučak στο Vadarci στο Goričkem η οποία δημιουργήθηκε πριν από 130 έτη και σήμερα λειτουργεί ακόμη με την τέταρτη γενιά της οικογένειας.

Η φήμη του «Štajersko prekmursko bučno olje» ξεπέρασε τα σύνορα της Σλοβενίας και έφθασε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στην Ρωσία, κλπ., όπως αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από το βραβείο που κέρδισε ως το πιο καινοτόμο προϊόν στον διαγωνισμό IFE07 (International food & drink event) στο Λονδίνο το 2007.

4.7.   Οργανισμός ελέγχου

Όνομα:

Bureau Veritas d.o.o.

Διεύθυνση:

Linhartova 49a

SI-1000 Ljubljana

SLOVENIJA

Τηλ.

+386 14757670

Φαξ

+386 14747602

Ηλ. διεύθυνση:

info@bureauveritas.si

4.8.   Επισήμανση

Εάν το «Štajersko prekmursko bučno olje» συσκευάζεται εντός της γεωγραφικής περιοχής, κάθε παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του συσκευασία και τη δική του ετικέτα. Ωστόσο, πρέπει να εμφαίνονται στην ετικέτα ή σε άλλο σημείο η προστατευόμενη ονομασία «Štajersko prekmursko bučno olje» και ο έγχρωμος λογότυπος «Štajersko prekmursko bučno olje», καθώς και το κοινοτικό σήμα ή το εθνικό σύμβολο ποιότητας του προϊόντος.

Εάν το προϊόν συσκευάζεται εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα της καταγωγής του «Štajersko prekmursko bučno olje». Στην περίπτωση αυτή, η συσκευασία του «Štajersko prekmursko bučno olje» πρέπει να φέρει την προστατευόμενη ονομασία, τον λογότυπο και το αντίστοιχο κοινοτικό σήμα.


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.