14.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 37/24


Εθνική διαδικασία της Δανίας για τη χορήγηση περιορισμένων δικαιωμάτων αεροπορικής μεταφοράς

(2009/C 37/07)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 847/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διαπραγμάτευση και εφαρμογή των συμφωνιών περί αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει την κάτωθι εθνική διαδικασία για την κατανομή, μεταξύ των επιλέξιμων κοινοτικών αερομεταφορέων, δικαιωμάτων αεροπορικής μεταφοράς, όταν αυτά είναι περιορισμένα συνεπεία συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών με τρίτες χώρες.

Δανία — Υπουργείο Μεταφορών

Φεβρουάριος 2008

Κατευθυντήριες οδηγίες για την κατανομή περιορισμένων δικαιωμάτων αεροπορικής μεταφοράς

1.

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές θεσπίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διαπραγμάτευση και εφαρμογή των συμφωνιών περί αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών. Εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που περισσότεροι του ενός αερομεταφορείς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα δανικά δικαιώματα αεροπορικών μεταφορών τα οποία είναι περιορισμένα βάσει διμερούς συμφωνίας υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών που έχει συνάψει η Δανία με τρίτη χώρα και σε περιπτώσεις που η εμβέλεια των δικαιωμάτων αυτών δεν επαρκεί, ώστε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες όλων των ενδιαφερόμενων συμβαλλόμενων μερών για την παροχή των υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών στο πλαίσιο της συμφωνίας. Εφαρμόζονται επίσης, εάν στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας μπορεί να διορισθεί (udpeges) μόνο ένας αερομεταφορέας, έστω και εάν έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να διοριστούν περισσότεροι του ενός αερομεταφορείς.

2.

Εάν τα περιορισμένα δικαιώματα κυκλοφορίας ανήκουν στις τρεις σκανδιναβικές χώρες της Κοινότητας, η περίπτωση εξετάζεται με βάση τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, εάν η σχετική αεροπορική διαδρομή αρχίζει ή τελειώνει στη Δανία. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

3.

Στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές νοείται ως «αερομεταφορέας» ένας αερομεταφορέας που είναι εγκατεστημένος στη Δανία και υπέρ του οποίου έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2407/92 του Συμβουλίου.

4.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα κυκλοφορίας στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών που έχει συνάψει η Δανία για τη κατανομή των εν λόγω δικαιωμάτων βάσει των προαναφερόμενων κατευθυντηρίων γραμμών και σχετικά με τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις ενόψει της παροχής υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών παρέχονται από το Υπουργείο Μεταφορών και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο (www.trm.dk).

5.

Οι αιτήσεις για τη κατανομή των μεταφορικών δικαιωμάτων βάσει των προαναφερόμενων κατευθυντηρίων γραμμών εξετάζονται από το Υπουργείο Μεταφορών και οι αποφάσεις σχετικά με την κατανομή των εν λόγω δικαιωμάτων δημοσιεύονται.

6.

Οι αερομεταφορείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα περιορισμένα δικαιώματα κυκλοφορίας, πρέπει να υποβάλουν σχετική γραπτή αίτηση στο Υπουργείο Μεταφορών. Η αίτηση συντάσσεται στα δανικά ή στα αγγλικά και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του αερομεταφορέα, εφόσον αυτή δεν έχει εκδοθεί από δανική αρχή·

β)

περιγραφή των προγραμματισμένων υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών (π.χ. τύπος αεροσκάφους, διακριτικό σήμα εθνικότητας και σήμα νηολόγησης, ωράριο αναχώρησης και άφιξης, αεροπορική και εκτέλεση πτήσεων τις εργάσιμες μέρες)·

γ)

πληροφορίες για την ενδεχόμενη προγραμματισμένη μίσθωση των αεροσκαφών με τη μορφή «wetleasing» (με το πλήρωμα) ή «dryleasing» (ναύλωση γυμνού σκάφους) για την εκτέλεση των μεταφορών·

δ)

πληροφορίες για την ενδεχόμενη συνεργασία με άλλους αερομεταφορείς και τη φύση και το πεδίο της·

ε)

τη χρονική στιγμή της προγραμματιζόμενης έναρξης των μεταφορικών υπηρεσιών·

στ)

τον τύπο των μεταφορικών υπηρεσιών (π.χ. πτήσεις μεταφοράς επιβατών ή φορτίου)·

ζ)

τις ενδεχόμενες πτήσεις με ανταπόκριση·

η)

την προγραμματιζόμενη πολιτική ναύλων για την εκτέλεση των μεταφορικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο μπορεί να απαιτήσει την παροχή περαιτέρω πληροφοριών στην αίτηση που υποβάλλεται από τους υποψηφίους.

Το Υπουργείο ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας και της Σουηδίας σχετικά με τις αιτήσεις που παραλαμβάνει.

7.

Οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων πρέπει να μην θεσπίζουν διακρίσεις και να είναι διαφανείς. Κατά τη διαδικασία μπορεί να δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εκτέλεση υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών, οι οποίες:

αποφέρουν το μέγιστο δυνατό όφελος για τους χρήστες,

προωθούν τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό μεταξύ των κοινοτικών αερομεταφορέων στο μέγιστο δυνατό βαθμό,

προσφέρουν υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών σε όλες τις κατηγορίες γενικής ζήτησης αεροπορικών δρομολογίων με τους χαμηλότερους λογικούς ναύλους,

προάγουν την υγιή ανάπτυξη του κλάδου αεροπορικών μεταφορών της Κοινότητας, του εμπορίου και του τουρισμού ή/και,

πληρούν τους στόχους της δημόσιας πολιτικής μεταφορών, π.χ. στα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης.

8.

Κατά την εξέταση των αιτήσεων λαμβάνονται ιδίως υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών,

η συχνότητα των πτήσεων,

ο τύπος των αεροσκαφών και οι θέσεις καθισμάτων,

τα άμεσα ή έμμεσα δρομολόγια,

η χρονική στιγμή έναρξης των μεταφορικών υπηρεσιών,

η κατανομή των πτήσεων μέσα στο έτος,

ο τύπος των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. πτήσεις μεταφοράς επιβατών ή φορτίου),

η δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών στις εκτελούμενες υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών (κράτηση και αγορά εισιτηρίων),

οι δυνατότητες διασύνδεσης των πτήσεων,

η πολιτική ναύλων,

ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.

Μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλα πραγματικά περιστατικά, εάν γνωστοποιούνται στους υποψηφίους πριν από την έκδοση της απόφασης.

9.

Κατά την εξέταση της αίτησης λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη να διατηρηθεί η συνέχεια των υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών.

10.

Οι αποφάσεις σχετικά με την κατανομή των δικαιωμάτων αεροπορικών μεταφορών βάσει των προαναφερόμενων κατευθυντηρίων γραμμών πρέπει να αιτιολογούνται.

11.

Τα παραχωρούμενα δικαιώματα αεροπορικών μεταφορών δεν μεταβιβάζονται χωρίς ειδική άδεια.

12.

Οι αερομεταφορείς, στους οποίους παρέχεται άδεια χρήσης των δικαιωμάτων αεροπορικών μεταφορών βάσει των προαναφερόμενων κατευθυντηρίων γραμμών, πρέπει να αρχίσουν να εκτελούν τις υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών εντός των επόμενων δύο προγραμματιζόμενων περιόδων αεροπορικών μεταφορών. Εάν δεν συμβεί αυτό, η άδεια ακυρώνεται.

13.

Η άδεια ακυρώνεται επίσης, εάν:

α)

οι υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών διακόπτονται και δεν επαναλαμβάνονται μέσα σε έξι μήνες, υπό τον όρο ότι η διακοπή δεν οφείλεται σε περιστάσεις που διαφεύγουν από τον έλεγχο του εξουσιοδοτημένου αερομεταφορέα·

β)

ο αερομεταφορέας που είναι κάτοχος της άδειας γνωστοποιεί στο Υπουργείο Μεταφορών ότι δεν επιθυμεί πλέον να κάνει χρήση της παραχωρούμενης αδείας.

14.

Το Υπουργείο Μεταφορών μπορεί να ανακαλέσει εν μέρει ή ολοσχερώς την άδεια, εάν:

α)

οι υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών δεν διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τους όρους της άδειας ή με βάση τις ρυθμίσεις που καθορίζονται στη διμερή συμφωνία στην οποία βασίζονται οι εν λόγω υπηρεσίες·

β)

ο αερομεταφορέας που είναι κάτοχος της άδειας δεν συμμορφώνεται με οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις που διέπουν την παροχή των υπηρεσιών μεταφορών· ή

γ)

συντρέχουν άλλοι έκτακτοι λόγοι.

15.

Εάν η άδεια που παραχωρείται βάσει των προαναφερόμενων κατευθυντηρίων γραμμών ακυρώνεται ή ανακαλείται, το θέμα της άδειας μπορεί να αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο εξέτασης.

16.

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές δεν επηρεάζουν τα ισχύοντα δικαιώματα αεροπορικών μεταφορών, που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά με τρόπο σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο και τις ρυθμίσεις του εθνικού δικαίου ανταγωνισμού.