52009PC0499




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 23.9.2009

COM(2009) 499 τελικό

2009/0140 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την κοινοτική μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

{COM(2009) 500 τελικό}{COM(2009) 501 τελικό}{COM(2009) 502 τελικό}{COM(2009) 503 τελικό}{SEC(2009) 1234}{SEC(2009) 1235}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο της πρότασης

Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση επεσήμανε κάποιες αδυναμίες στο εποπτικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο παραμένει κατακερματισμένο σε εθνικά καθεστώτα, παρά την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ενοποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς και στην αυξημένη σημασία των διασυνοριακών νομικών προσώπων. Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος Barroso ζήτησε από μια ομάδα ειδικών υψηλού επιπέδου, υπό την προεδρία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Jacques de Larosière, να διατυπώσει συστάσεις με στόχο τη δημιουργία ενός περισσότερο αποδοτικού, ολοκληρωμένου και βιώσιμου εποπτικού πλαισίου.

Οι βασικές συστάσεις της ομάδας de Larosière εστιάζουν στα εξής:

(i) Στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κοινότητα, προκειμένου να προλαμβάνονται ή να μετριάζονται οι συστημικοί κίνδυνοι, να αποφεύγονται τα επεισόδια χρηματοοικονομικού κινδύνου ευρείας κλίμακας, να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να εξασφαλίσει τη βιώσιμη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη.

(ii) Στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ) που αποτελείται από ένα δίκτυο εθνικών χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ), που δημιουργήθηκαν με τη μετατροπή των υφισταμένων ευρωπαϊκών εποπτικών επιτροπών[1] σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), και σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ). Το ΕΣΧΕ πρέπει να οικοδομηθεί με βάση κοινές και αλληλοενισχυόμενες αρμοδιότητες, συνδυάζοντας εποπτεία εταιρειών σε εθνικό επίπεδο με καθορισμένα καθήκοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΕΣΧΕ θα ενθαρρύνει επίσης τους εναρμονισμένους κανόνες και την συνεκτική πρακτική και επιβολή των εποπτικών μέτρων.

Τον Μάρτιο 2009, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδοκίμασε ευρέως τις συστάσεις της ομάδας de Larosière. Στις 27 Μαΐου 2009, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την χρηματοπιστωτική εποπτεία στην ΕΕ, περιγράφοντας αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω συστάσεις μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ, εστιάζοντας ιδίως στην δημιουργία των προτεινόμενων ΕΣΧΕ και ΕΣΣΚ. Το Συμβούλιο Ecofin της 9 Ιουνίου 2009 ενέκρινε αναλυτικά συμπεράσματα, στα οποία συμφώνησε με τους στόχους που όριζε η ανακοίνωση της Επιτροπής και τόνισε ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ρύθμιση και εποπτεία στην ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν με φιλόδοξο τρόπο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18-19 Ιουνίου 2009 επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής του Μαΐου και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin έδειξαν τον τρόπο για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για τη μικροπροληπτική και τη μακροπροληπτική εποπτεία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να παρουσιάσει όλες τις απαραίτητες προτάσεις το αργότερο ως τις αρχές του φθινοπώρου 2009, ώστε το νέο πλαίσιο να τεθεί σε πλήρη ισχύ κατά τη διάρκεια του 2010.

2. Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Επιτροπή διεξήγαγε δυο ανοικτές διαβουλεύσεις για τη συνολική δέσμη μέτρων, δηλαδή για το ΕΣΧΕ και για το ΕΣΣΚ. Η πρώτη διαβούλευση διεξήχθη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ομάδας de Larosière και διήρκεσε από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2009 με τη μορφή σχολίων στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ευρώπη, η οποία εκδόθηκε στις 27 Μαΐου 2009. Μια συνοπτική παρουσίαση των 116 δημόσιων εισηγήσεων που ελήφθησαν βρίσκονται στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2009/fin_supervision/summary_en.pdf

Μια δεύτερη διαβούλευση διεξήχθη την περίοδο από 27 Μαΐου έως 15 Ιουλίου 2009, στην οποία όλοι οι φορείς του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι φορείς εκπροσώπησής τους, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να διατυπώσουν σχόλια για τις λεπτομερέστερες μεταρρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν με την ανακοίνωση του Μαΐου 2009. Οι απαντήσεις που ελήφθησαν παρείχαν κατά το πλείστον υποστήριξη στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, με σχόλια σχετικά με αναλυτικές απόψεις των προτεινόμενων ΕΣΣΚ και ΕΣΧΕ. Μια συνοπτική παρουσίαση των δημόσιων εισηγήσεων που ελήφθησαν βρίσκονται στο:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2009/fin_supervision_may/replies_summary_en.pdf

3. Εκτίμηση επιπτώσεων

Η ανακοίνωση του Μαΐου 2009 συνοδεύτηκε από εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία ανέλυε τις κύριες επιλογές πολιτικής για τη σύσταση του ΕΣΣΚ και του ΕΣΧΕ. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε δεύτερη αξιολόγηση επιπτώσεων όσον αφορά τις αναλυτικότερες πτυχές της πρότασης, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Επιτροπής.

4. Νομικά στοιχεία της πρότασης

Μόνο με τη θέσπιση διατάξεων στις οποίες αναγνωρίζεται δεόντως η αλληλεξάρτηση μεταξύ μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών κινδύνων είναι δυνατόν όλοι οι εμπλεκόμενοι, π.χ. χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές και καταναλωτές, να αποκτήσουν επαρκή εμπιστοσύνη προκειμένου να ασχοληθούν με διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Πολύ συχνά κατά το παρελθόν, η προληπτική εποπτεία εστιαζόταν αποκλειστικά στο μικροοικονομικό επίπεδο, οι δε εποπτικές αρχές που αξιολογούσαν τους ισολογισμούς των επιμέρους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν έδιναν την δέουσα προσοχή στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ιδρυμάτων και μεταξύ αυτών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά. Η εξασφάλιση της ευρύτερης αυτής προοπτικής είναι αρμοδιότητα των αρχών μακροπροληπτικής εποπτείας. Οι εν λόγω εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τους δυνητικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που απορρέουν από εξελίξεις οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε τομεακό επίπεδο ή στο επίπεδο ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, το ΕΣΣΚ θα αποτελέσει ουσιαστικό δομικό στοιχείο μιας ενοποιημένης εποπτικής διάρθρωσης της ΕΕ, αναγκαίας για την προώθηση έγκαιρων και συνεκτικών πολιτικών απαντήσεων μεταξύ των κρατών μελών, αποφεύγοντας έτσι τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις και βελτιώνοντας τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Το ΕΣΣΚ ιδρύεται βάσει του άρθρου 95 της Συνθήκης ΕΚ ως σώμα χωρίς νομική προσωπικότητα. Η εν λόγω νομική βάση θα επιτρέψει στο ΕΣΣΚ να έχει τα βασικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν ανωτέρω και η εντολή του να καλύπτει ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα χωρίς εξαιρέσεις. Παράλληλα, θα επιτρέψει στο ΕΣΣΚ, μαζί με το ΕΣΧΕ, να αποτελέσουν ένα κοινό καινοτόμο πλαίσιο χρηματοπιστωτικής εποπτείας, διατηρώντας παράλληλα σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΕΣΣΚ και των άλλων οργανισμών.

Ο κανονισμός που θεσπίζει το ΕΣΣΚ συμπληρώνεται από απόφαση του Συμβουλίου, η οποία αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το καθήκον να εξασφαλίσει τη γραμματεία του ΕΣΣΚ. Επίσης, η ΕΚΤ θα παρέχει διοικητική, υλικοτεχνική, στατιστική και αναλυτική υποστήριξη στο ΕΣΣΚ. Με την απόφαση αυτή θα τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή το άρθρο 105 παράγραφος 6 της Συνθήκης, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μετά από διαβούλευση με την ΕΚΤ και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναθέσει στην ΕΚΤ ειδικά καθήκοντα σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία.

5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Το δημοσιονομικό κόστος του ΕΣΣΚ θα επωμιστεί η ΕΚΤ και δεν θα επηρεάσει άμεσα τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το κόστος της εν λόγω υποστήριξης θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο το υπάρχον προσωπικό και οι πόροι της ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκπληρωθούν τα καθήκοντα της γραμματείας του ΕΣΣΚ.

6. Λεπτομερής εξήγηση της πρότασης

Απαιτείται κανονισμός του Συμβουλίου για να θεσπιστεί το ΕΣΣΚ ως νέο ευρωπαϊκό όργανο, ανεξάρτητο από τις υφιστάμενες δομές.

6.1. Ίδρυση του ΕΣΣΚ

Το ΕΣΣΚ είναι ένα εντελώς νέο ευρωπαϊκό όργανο, άνευ προηγουμένου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την μακροπροληπτική εποπτεία. Ο στόχος του ΕΣΣΚ είναι τρίπτυχος:

- Πρέπει να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή μακροπροληπτική προοπτική για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατακερματισμένης μεμονωμένης ανάλυσης κινδύνου σε εθνικό επίπεδο,

- Πρέπει να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης, βελτιώνοντας την αλληλεπίδραση μικροπροληπτικής και μακροπροληπτικής ανάλυσης. Η υγεία των μεμονωμένων εταιρειών πολύ συχνά ελεγχόταν μεμονωμένα, δίνοντας πολύ λίγη έμφαση στο βαθμό αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος,

- Θα πρέπει να επιτρέπει τη μετατροπή των αξιολογήσεων κινδύνου σε δράση από τις αρμόδιες αρχές.

Δεδομένου του ευρέος φάσματος και της ευαισθησίας των αποστολών του, το ΕΣΣΚ δεν θα πρέπει να θεωρείται όργανο με νομική προσωπικότητα και δεσμευτική ισχύ, αλλά όργανο το οποίο νομιμοποιείται με τη φήμη του για την ανεξαρτησία των κρίσεών του, την υψηλή ποιότητα της ανάλυσής του και την σαφήνεια των συμπερασμάτων του.

Το κύριο όργανο, αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων στο ΕΣΣΚ θα είναι το γενικό συμβούλιό του.

Η σύνθεση του γενικού συμβουλίου αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΣΚ. Η επιλογή πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή αντιπροσώπευση των κεντρικών τραπεζών. Στα περισσότερα κράτη μέλη, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάποιο βαθμό ευθύνης για τη μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Λόγω αυτής της ευθύνης και των εξειδικευμένων γνώσεών τους, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν άνετα να συνεισφέρουν στην ανάλυση των επιπτώσεων του αλληλοσυνδεδεμένου χαρακτήρα του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος επί της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Την αναλυτική εργασία και την υλικοτεχνική υποστήριξη στο ΕΣΣΚ θα παράσχει μια γραμματεία, την οποία θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η παραχώρηση της γραμματείας από την ΕΚΤ θα επιτρέψει στο ΕΣΣΚ να αξιοποιήσει την εις βάθος μακροπροληπτική εξειδίκευση και τον κεντρικό ρόλο της ΕΚΤ στο νομισματικό σύστημα της ΕΕ. Σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συντάσσει και κοινοποιεί ένα ευρύ φάσμα νομισματικών στατιστικών και δεικτών που αφορούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών παρακολουθούν τις κυκλικές και διαρθρωτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη/ τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, καθώς και σε άλλους οικονομικούς τομείς, προκειμένου να αξιολογήσουν τα πιθανά τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αντοχή του σε ενδεχόμενες αναταράξεις.

6.2. Καθήκοντα και αρμοδιότητες του ΕΣΣΚ

Το ΕΣΣΚ δεν θα έχει δεσμευτικές εξουσίες, με τις οποίες θα μπορεί να επιβάλλει μέτρα στα κράτη μέλη ή στις εθνικές αρχές. Δημιουργήθηκε ως όργανο «καλής φήμης» με σύνθεση υψηλού επιπέδου, το οποίο αναμένεται ότι θα επηρεάζει τις ενέργειες των υπεύθυνων διαμόρφωσης πολιτικής και των εποπτικών αρχών μέσω τού ηθικού κύρους του. Για το σκοπό αυτό, δεν θα παρέχει μόνο υψηλής ποιότητας αξιολόγηση της μακροπροληπτικής κατάστασης, αλλά μπορεί επίσης να εκδίδει προειδοποιήσεις κινδύνου και συστάσεις που θα καθορίζουν τις πιθανές ανισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν τους συστημικούς κινδύνους, και τις κατάλληλες επανορθωτικές ενέργειες. Το ΕΣΣΚ θα έχει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, χωρίς να περιορίζεται σε έναν καθορισμένο τύπο νομικών προσώπων ή σε μια συγκεκριμένη αγορά. Οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε πτυχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει ένα συστημικό κίνδυνο. Θα συνεργάζεται επίσης με τα αρμόδια διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΔΝΤ, FSB…) καθώς και με φορείς τρίτων χωρών για ζητήματα σχετικά με τη μακροπροληπτική εποπτεία. Δεδομένου ότι η παρούσα πρόταση βασίζεται στο άρθρο 95 της Συνθήκης, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο (ΕΟΧ). Οι λεπτομέρειες για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών ΕΖΕΣ που συμμετέχουν στον ΕΟΧ και του ΕΣΣΚ θα συζητηθούν στην Μεικτή Επιτροπή του.

6.2.1. Προειδοποιήσεις και συστάσεις

Ένας ουσιώδης ρόλος του ΕΣΣΚ είναι ο εντοπισμός κινδύνων με συστημική διάσταση και η αποτροπή ή η αντίκρουση της επίπτωσής τους επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, το ΕΣΣΚ μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις κινδύνου. Οι προειδοποιήσεις αυτές πρέπει να ευνοούν τις έγκαιρες αντιδράσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση μεγαλύτερων προβλημάτων και ενδεχομένως μια μελλοντική κρίση. Αν είναι ανάγκη, το ΕΣΣΚ μπορεί επίσης να συστήσει συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση τυχόν εντοπισμένων κινδύνων.

Οι συστάσεις του ΕΣΣΚ δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές. Ωστόσο, οι αποδέκτες των συστάσεων δεν μπορούν να υιοθετήσουν παθητική στάση απέναντι σε έναν κίνδυνο που εντοπίστηκε και αναμένεται να αντιδράσουν με κάποιο τρόπο. Αν ο αποδέκτης είναι σύμφωνος με μια σύσταση, πρέπει να ανακοινώσει όλες τις δράσεις που ανέλαβε για να ακολουθήσει αυτά που ορίζονται στη σύσταση. Αν ο αποδέκτης δεν είναι σύμφωνος με μια σύσταση και επιλέξει να μην αναλάβει δράση, πρέπει να εξηγήσει δεόντως τους λόγους που τον έκαναν να μην αντιδράσει. Επομένως, δεν είναι δυνατό να αγνοεί κανείς τις συστάσεις του ΕΣΣΚ.

Το ΕΣΣΚ θα αποφασίζει ανάλογα με την περίπτωση αν οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Αφενός μεν, η δημοσιοποίηση μιας σύστασης μπορεί να αυξήσει την πίεση για την ανάληψη κατάλληλων επανορθωτικών ενεργειών. Αφετέρου δε, μπορεί να ενεργοποιήσει αρνητικές αντιδράσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Δεδομένης της ευαίσθητης κρίσης που πρέπει να γίνει για να αποφασιστεί αν πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις, οι εν λόγω αποφάσεις πρέπει να γίνονται ανάλογα με την περίπτωση. Επιπλέον, φαίνεται σωστό να μην δημοσιοποιούνται οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις, εκτός αν αποφασίσει για το αντίθετο μια ειδική πλειοψηφία των δυο τρίτων του διοικητικού συμβουλίου.

Οι αποδέκτες των προειδοποιήσεων και των συστάσεων μπορούν να είναι το σύνολο της Κοινότητας, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και μία ή περισσότερες εθνικές εποπτικές αρχές. Όλες οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις πρέπει να διαβιβάζονται στο Συμβούλιο, ενώ εκείνες που αφορούν θέματα εποπτείας πρέπει επίσης να διαβιβάζονται στη σχετική ΕΕΑ. Η διαβίβαση των προειδοποιήσεων και των συστάσεων στο Συμβούλιο και στις ΕΕΑ δεν έχει αποβλέπει στην αποδυνάμωση του περιεχομένου τους, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην αύξηση της ηθικής πίεσης στον αποδέκτη είτε να αναλάβει δράση είτε να αιτιολογήσει την αδράνειά του και παρέχει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να διατυπώσει σχετικά σχόλια.

6.2.2. Πρόσβαση σε πληροφορίες

Η διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών συνεπάγεται ότι η παρακολούθηση και εκτίμηση δυνητικών συστημικών κινδύνων πρέπει να βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα συναφών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών δεδομένων και δεικτών. Επομένως, το ΕΣΣΚ πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την επιτέλεση των καθηκόντων του, διατηρώντας ταυτόχρονα τον απόρρητο χαρακτήρα των εν λόγω δεδομένων. Το ΕΣΣΚ θα μπορεί να βασίζεται στο ευρύ φάσμα δεδομένων που έχει ήδη συγκεντρώσει η ΕΚΤ μέσω του ευρωσυστήματος όσον αφορά τα νομισματικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Εκτός από την εκπλήρωση των καθηκόντων του και τη διασφάλιση συνέπειας μεταξύ των μικροπροληπτικών εποπτικών αρχών και του ΕΣΣΚ, το ΕΣΣΚ, μέσω της γραμματείας του, θα μπορεί επίσης να ζητήσει από τις ΕΕΑ να παράσχουν συνοπτικές ή συγκεντρωτικές πληροφορίες. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες (ή δεν καθίστανται διαθέσιμες), το ΕΣΣΚ θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει δεδομένα απευθείας από τις εθνικές εποπτικές αρχές, τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ή άλλες αρχές των κρατών μελών. Επιπλέον, ο κανονισμός δημιουργεί μια γενική υποχρέωση στις ΕΕΑ, τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μέλη να παρέχουν στο ΕΣΣΚ όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, εξασφαλίζοντας έτσι ευρεία πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αναγκαία για την μακροπροληπτική ανάλυση.

Καθώς κάποια μεμονωμένα ιδρύματα μπορούν να είναι συστημικής φύσης (λόγω του μεγέθους, της διασύνδεσής τους με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή το προφίλ κινδύνου τους), το ΕΣΣΚ – μέσω της γραμματείας του – θα έχει επίσης πρόσβαση σε μεμονωμένα δεδομένα κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος προς τις ΕΕΑ.

6.3. Σχέση με το ΕΣΧΕ

Το προτεινόμενο πλαίσιο εποπτείας για την ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνον εφόσον τα ΕΣΣΚ και ΕΣΧΕ συνεργάζονται αποτελεσματικά. Όντως, ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλισθεί ομαλότερη διάδραση της εποπτείας στο μακροπροληπτικό και στο μικροπροληπτικό επίπεδο. Στην εκπλήρωση του ρόλου του ως οργανισμού μακροπροληπτικής εποπτείας, το ΕΣΣΚ θα χρειαστεί μια έγκαιρη ροή εναρμονισμένων δεδομένων σε μικροεπίπεδο, ενώ η μικροπροληπτική εποπτεία εκ μέρους των εθνικών αρχών θα επωφεληθεί από την λεπτομερή γνώση που θα αποκτήσει το ΕΣΣΚ σχετικά με το μακροπροληπτικό περιβάλλον. Επίσης, οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΕΕΑ για να ενεργήσουν κατόπιν συστάσεων του ΕΣΣΚ και το πώς οι ΕΕΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες τους για να εξασφαλίσουν έγκαιρη παρακολούθηση των συστάσεων που πραγματοποίησαν προς μια ή περισσότερες αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές.

6.4. Απόρρητο

Τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΕΣΣΚ και το προσωπικό που εργάζεται για λογαριασμό του θα υπόκεινται στην υποχρέωση του επαγγελματικού απορρήτου. Τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνουν τα μέλη του γενικού συμβουλίου ή τα πρόσωπα που εργάζονται σε σχέση με το ΕΣΣΚ δεν θα πρέπει να κοινοποιούνται προς τα έξω, παρά μόνο σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή, έτσι ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν μεμονωμένα ιδρύματα. Αυτοί οι κανόνες απορρήτου ισχύουν ιδίως για το προσωπικό της ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ θα παρέχει τη γραμματεία στο ΕΣΣΚ. Από αυτή την άποψη, οι πληροφορίες που λαμβάνει η ΕΚΤ όταν ενεργεί υπό το ρόλο της γραμματείας του ΕΣΣΚ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ. Σύμφωνα με την υφιστάμενη πρακτική στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα πρόσωπα που εργάστηκαν σε σχέση με το ΕΣΣΚ θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης απορρήτου ακόμα και μετά την παύση των καθηκόντων τους.

Οι αποδέκτες, το Συμβούλιο και οι ΕΕΑ λαμβάνουν επίσης τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των προειδοποιήσεων και συστάσεων.

6.5. Εσωτερική οργάνωση του ΕΣΣΚ·

Το ΕΣΣΚ αποτελείται από: (i) ένα γενικό συμβούλιο, (ii) μια διευθύνουσα επιτροπή και (iii) μια γραμματεία.

6.5.1. Το Γενικό Συμβούλιο

Το γενικό συμβούλιο είναι το όργανο λήψης αποφάσεων του ΕΣΣΚ και υπ’ αυτή την ιδιότητά του θα είναι υπεύθυνο για την έγκριση των προειδοποιήσεων και των συστάσεων που περιγράφονται στην ενότητα 6.2.1 της παρούσας αιτιολογικής έκθεσης.

Τα μέλη του γενικού συμβουλίου με δικαιώματα ψήφου είναι τα εξής:

- οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών,

- ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,

- ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

- οι πρόεδροι των τριών Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών.

Τα μέλη του γενικού συμβουλίου χωρίς δικαιώματα ψήφου είναι τα εξής:

- ένας αντιπρόσωπος υψηλού επιπέδου ανά κράτος μέλος από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές,

- ο πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

Ο αντιπρόσωπος των εθνικών εποπτικών αρχών μπορεί να εναλλάσσεται ανάλογα με τα θέματα υπό συζήτηση (αυτή η εναλλαγή θα είναι απαραίτητη σε πολλά κράτη μέλη, όπου υπάρχουν διαφορετικοί φορείς εποπτείας, για παράδειγμα, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα των ασφαλίσεων).

Τα μέλη του συμβουλίου θα πρέπει να ενεργούν αμερόληπτα. Αυτό συνεπάγεται ότι κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων συναφών με το ΕΣΣΚ, δεν θα πρέπει ούτε να ακολουθούν οδηγίες ούτε και να λαμβάνουν υπόψη τα ξεχωριστά συμφέροντα κανενός κράτους μέλους. Η αμεροληψία αποτελεί προϋπόθεση κρίσιμης σημασίας, καθώς τα συμφέροντα έκαστου κράτους μέλους ενδέχεται να μην συμπίπτουν πάντοτε με τον κύριο στόχο του ΕΣΣΚ, που είναι να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη συνολικά.

Τα μέλη του γενικού συμβουλίου με δικαιώματα ψήφου θα έχουν μια ψήφο έκαστο. Οι αποφάσεις του γενικού συμβουλίου θα εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία (εκτός από τις αποφάσεις δημοσιοποίησης κάθε προειδοποίησης ή σύστασης, για τις οποίες απαιτείται ειδική πλειοψηφία δυο τρίτων των ψήφων. Σύμφωνα με την κοινή πρακτική, απαιτείται απαρτία για τις ψηφοφορίες).

Το γενικό συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές ετησίως. Οι συνεδριάσεις θα συγκαλούνται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

6.5.2. Πρόεδρος

Ο πρόεδρος θα εκλέγεται για 5 έτη από τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΕΣΣΚ, τα οποία είναι και μέλη του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος θα είναι επικεφαλής του γενικού συμβουλίου, καθώς και της διευθύνουσας επιτροπής και θα δίνει εντολές στη γραμματεία του ΕΣΣΚ εκ μέρους του γενικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα σύγκλησης έκτακτων συνελεύσεων του γενικού συμβουλίου κατόπιν ιδίας πρωτοβουλίας. Όσον αφορά τις ειδικές διατάξεις της ψηφοφορίας στο γενικό συμβούλιο, σε περιπτώσεις ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Ο πρόεδρος θα εκπροσωπεί το ΕΣΣΚ εξωτερικά.

6.5.3. Η διευθύνουσα επιτροπή

Δεδομένου του μεγέθους του γενικού συμβουλίου – το οποίο αποτελείται συνολικά από 61 μέλη – τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του γενικού συμβουλίου θα υποστηρίζει μια διευθύνουσα επιτροπή. Η διευθύνουσα επιτροπή θα προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου, θα εξετάζει τα προς συζήτηση έγγραφα και θα παρακολουθεί την πρόοδο της τρέχουσας εργασίας του ΕΣΣΚ.

Η διευθύνουσα επιτροπή θα αποτελείται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του γενικού συμβουλίου τους προέδρους των τριών ΕΕΑ, τον πρόεδρο της ΟΔΕ, το μέλος της Επιτροπής και πέντε μέλη του γενικού συμβουλίου, τα οποία είναι επίσης μέλη του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ (12 μέλη).

6.5.4. Η γραμματεία

Η ΕΚΤ εξασφαλίζει γραμματειακή υποστήριξη στο ΕΣΣΚ. Η γραμματεία θα δέχεται εντολές απευθείας από τον πρόεδρο του γενικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της γραμματείας θα πρέπει να οριστεί από την ΕΚΤ, κατόπιν διαβούλευσης με το γενικό συμβούλιο του ΕΣΣΚ. Η γραμματεία θα παρέχει αναλυτική, στατιστική, διοικητική και υλικοτεχνική υποστήριξη στο ΕΣΣΚ, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας των συνελεύσεων, της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας ποιοτικών και ποσοτικών πληροφοριών για το ΕΣΣΚ, της διεξαγωγής των αναλύσεων και των αξιολογήσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΣΚ. Η γραμματεία θα παρέχει επίσης υποστήριξη στην εργασία της Συμβουλευτικής Τεχνικής Επιτροπής (βλ. 6.5.5).

6.5.5 Η Συμβουλευτική Τεχνική Επιτροπή και άλλες πηγές συμβουλών

Ρόλος της Συμβουλευτικής Τεχνικής Επιτροπής (εφεξής, «ΣΤΕ») είναι να παρέχει συμβουλές και υποστήριξη στο γενικό συμβούλιο σχετικά με θέματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΣΣΚ, κατόπιν αιτήματος του συμβουλίου.

Τα μέλη της ΣΤΕ είναι:

- ένας εκπρόσωπος κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας,

- ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ,

- ένας εκπρόσωπος της εθνικής εποπτικής αρχής ανά κράτος μέλος,

- ένας εκπρόσωπος κάθε Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής,

- δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

- ένας εκπρόσωπος της ΟΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΣΤΕ θα πρέπει να ορίζεται από το γενικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης του προέδρου του. Ο εκπρόσωπος των εθνικών εποπτικών αρχών μπορεί να εναλλάσσεται ανάλογα με τα υπό συζήτηση θέματα.

6.6. Υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων

Το ΕΣΣΚ θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και επομένως θα πρέπει να τους υποβάλλει εκθέσεις τουλάχιστον δύο φορές ανά έτος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενδέχεται επίσης να απαιτήσουν από το ΕΣΣΚ να υποβάλλει εκθέσεις συχνότερα.

2009/0140 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την κοινοτική μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

την πρόταση της Επιτροπής[2],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας[3],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[4],

Ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης[5],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις στην χρηματοπιστωτική εποπτεία, η οποία δεν κατάφερε να αποτρέψει τη συσσώρευση υπερβολικών κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συγκεκριμένα υπογράμμισε την αδυναμία της υπάρχουσας μακροπροληπτικής εποπτείας.

(2) Το Νοέμβριο του 2008, η Επιτροπή ανέθεσε σε ομάδα υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κυρίου Jacques de Larosière («ομάδα de Larosière») να προτείνει συστάσεις σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εποπτικών ρυθμίσεων για την καλύτερη προστασία των πολιτών της και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

(3) Στην τελική έκθεσή της, την οποία παρουσίασε στις 25 Φεβρουαρίου 2009, η ομάδα de Larosière συνιστούσε, μεταξύ άλλων, να θεσπιστεί ένας φορέας σε κοινοτικό επίπεδο, επιφορτισμένος με την επίβλεψη των κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά.

(4) Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Η υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης» της 4ης Μαρτίου 2009[6], η Επιτροπή χαιρέτισε και παρέσχε την ευρεία υποστήριξή της στις συστάσεις της ομάδας de Larosière. Στη συνεδρίασή του της 19ης και 20ης Μαρτίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ρύθμιση και η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ και να χρησιμοποιηθεί η έκθεση της ομάδας de Larosière ως εφαλτήριο για δράση.

(5) Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική εποπτεία» της 27ης Μαΐου 2009[7], η Επιτροπή όρισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στις ισχύουσες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΕΣΚ), που θα είναι αρμόδιο για την μακροπροληπτική εποπτεία. Το Συμβούλιο στις 9 Ιουνίου 2009 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 18 και 19 Ιουνίου υποστήριξαν την άποψη της Επιτροπής και χαιρέτισαν την πρόθεση της Επιτροπής να προωθήσει νομοθετικές προτάσεις, ώστε να μπορέσει να θεσπιστεί πλήρως το νέο πλαίσιο μέσα στο 2010. Σε συμφωνία με τις απόψεις της Επιτροπής, το Συμβούλιο έκρινε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ «θα πρέπει να παρέχει αναλυτική, στατιστική, διοικητική και υλικοτεχνική στήριξη στο ΕΣΣΚ, βασιζόμενη επίσης στις τεχνικές συμβουλές των εθνικών κεντρικών τραπεζών και εποπτικών αρχών».

(6) Οι παρούσες κοινοτικές ρυθμίσεις δίνουν πολύ λίγη έμφαση στη μακροπροληπτική εποπτεία. Η ευθύνη για την μακροπροληπτική ανάλυση παραμένει κατακερματισμένη, και η ανάλυση αυτή πραγματοποιείται από διάφορες αρχές σε διαφορετικά επίπεδα, χωρίς μηχανισμό που να εξασφαλίζει ότι οι μακροπροληπτικοί κίνδυνοι εντοπίζονται επαρκώς και ότι οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις εκδίδονται με σαφήνεια, παρακολουθούνται και μετατρέπονται σε δράσεις.

(7) Η Κοινότητα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο φορέα υπεύθυνο για τη μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, ο οποίος θα εντοπίζει τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και, όπου είναι αναγκαίο, θα εκδίδει προειδοποιήσεις και συστάσεις λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων. Κατά συνέπεια, πρέπει να συσταθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) ως νέος ανεξάρτητος φορέας, υπεύθυνος για τη μακροπροληπτική εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(8) Το ΕΣΣΚ πρέπει, κατά περίπτωση, να εκδίδει προειδοποιήσεις και συστάσεις γενικής φύσεως, οι οποίες αφορούν την Κοινότητα συνολικά, μεμονωμένα κράτη μέλη ή ομάδες κρατών μελών, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για τη συναφή πολιτική αντίδραση.

(9) Προκειμένου να αυξηθεί το βάρος και η νομιμότητά τους, οι εν λόγω προειδοποιήσεις και συστάσεις πρέπει να διαβιβάζονται μέσω του Συμβουλίου και, κατά περίπτωση, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία συγκροτείται με τον κανονισμό (EΚ) αρ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[8], της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, η οποία συγκροτείται με τον κανονισμό (EΚ) αρ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[9], και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, η οποία συγκροτείται με τον κανονισμό (EΚ) αρ. …/… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[10].

(10) Το ΕΣΣΚ πρέπει να παρακολουθεί επίσης τη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του, βάσει των εκθέσεων των αποδεκτών, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι προειδοποιήσεις και συστάσεις του τηρούνται πράγματι . Οι αποδέκτες των συστάσεων πρέπει να λάβουν μέτρα για την πραγματοποίησή τους, εκτός αν η αδράνειά τους μπορεί να αιτιολογηθεί επαρκώς (μηχανισμός «δράσης ή εξήγησης»).

(11) Το ΕΣΣΚ πρέπει να αποφασίζει αν μια σύσταση πρέπει να παραμείνει εμπιστευτική ή να δημοσιοποιείται, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συμμόρφωσης προς τις συστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις.

(12) Το ΕΣΣΚ πρέπει να υποβάλλει εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τουλάχιστον δυο φορές ανά έτος και ακόμη συχνότερα σε περίπτωση χρηματοπιστωτικών δυσχερειών μεγάλης κλίμακας.

(13) Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην μακροπροληπτική εποπτεία, λόγω της εξειδικευμένης γνώσης τους και των υφιστάμενων ευθυνών τους στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η συμμετοχή των μικροπροληπτικών εποπτικών αρχών στις εργασίες του ΕΣΣΚ έχει ουσιαστική σημασία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η αξιολόγηση του μακροπροληπτικού κινδύνου βασίζεται στην πλήρη και ακριβή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντίστοιχα, οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών πρέπει να είναι μέλη με δικαίωμα ψήφου, ενώ μια εθνική εποπτική αρχή ανά κράτος μέλος πρέπει να παρίσταται ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

(14) Η συμμετοχή ενός μέλους της Επιτροπής θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός δεσμού με την μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική εποπτεία της Κοινότητας, ενώ η παρουσία του Προέδρου της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής παρουσιάζει το ρόλο των υπουργείων οικονομικών στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

(15) Είναι σημαντικό τα μέλη του ΕΣΣΚ να επιτελούν τα καθήκοντά τους αμερόληπτα και να ασχολούνται μόνο με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψηφοφορία για τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις στο πλαίσιο του ΕΣΣΚ δεν πρέπει να είναι σταθμισμένη και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατά κανόνα με απλή πλειοψηφία.

(16) Η διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών συνεπάγεται ότι η παρακολούθηση και εκτίμηση δυνητικών συστημικών κινδύνων πρέπει να βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα συναφών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών δεδομένων και δεικτών. Επομένως, το ΕΣΣΚ πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την επιτέλεση των καθηκόντων του, διατηρώντας ταυτόχρονα τον απόρρητο χαρακτήρα των εν λόγω δεδομένων, όπως απαιτείται.

(17) Οι φορείς της αγοράς μπορούν να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των εξελίξεων που επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όποτε ενδείκνυται, το ΕΣΣΚ πρέπει επομένως να διαβουλεύεται με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα (εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, οργανώσεις των καταναλωτών, ομάδες χρηστών του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι οποίες θεσπίστηκαν δυνάμει της νομοθεσίας της Επιτροπής ή της κοινοτικής νομοθεσίας…) και να τους παρέχει ίσες ευκαιρίες να διατυπώσουν τα σχόλιά τους.

(18) Δεδομένης της ενοποίησης των διεθνών χρηματαγορών σε διεθνές επίπεδο και του κινδύνου μετάδοσης των διεθνών κρίσεων, το ΕΣΣΚ πρέπει να συντονίζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με το νεοϊδρυθέν Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία αναμένεται ότι θα παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις των μακροπροληπτικών κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο.

(19) Η σύσταση του ΕΣΣΚ αναμένεται να συμβάλλει άμεσα στην επίτευξη των στόχων της εσωτερικής αγοράς. Η κοινοτική μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των συνολικών νέων εποπτικών ρυθμίσεων στην Κοινότητα, καθώς η μακροπροληπτική πτυχή συνδέεται στενά με τα μικροπροληπτικά εποπτικά καθήκοντα που ανατίθενται στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Μόνο με τη θέσπιση διατάξεων στις οποίες αναγνωρίζεται δεόντως η αλληλεξάρτηση μεταξύ μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών κινδύνων, είναι δυνατόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν επαρκή εμπιστοσύνη προκειμένου να αναλάβουν διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Το ΕΣΣΚ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τους κινδύνους προς την χρηματοπιστωτική σταθερότητα που απορρέουν από εξελίξεις οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε τομεακό επίπεδο ή στο επίπεδο ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, το ΕΣΣΚ θα συμβάλει άμεσα στη δημιουργία μιας ενοποιημένης εποπτικής διάρθρωσης της Κοινότητας, αναγκαίας για την προώθηση έγκαιρων και συνεκτικών πολιτικών αντιδράσεων μεταξύ των κρατών μελών, αποφεύγοντας έτσι τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις και βελτιώνοντας τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

(20) Δεδομένου ότι η αποτελεσματική μακροπροληπτική εποπτεία της Κοινότητας είναι αδύνατο να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, λόγω της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία προς επίτευξη των στόχων αυτών,

EΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1 Σύσταση

Ιδρύεται Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, εφεξής αποκαλούμενο «ΕΣΣΚ».

Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) «χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» είναι οποιαδήποτε επιχείρηση με κύρια δραστηριότητα να λαμβάνει καταθέσεις, να χορηγεί πιστώσεις, να παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης ή άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στους πελάτες ή στα μέλη της ή να συμμετέχει σε χρηματοπιστωτικές επενδύσεις ή σε εμπορικές δραστηριότητες για δικό της λογαριασμό.

β) «χρηματοπιστωτικό σύστημα» είναι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι αγορές και οι υποδομές αγορών.

Άρθρο 3 Αποστολή, στόχοι και καθήκοντα

1. Το ΕΣΣΚ είναι υπεύθυνο για την μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κοινότητα, με σκοπό να προληφθούν ή μετριαστούν οι συστημικοί κίνδυνοι εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποτρέψει επεισόδια χρηματοοικονομικού κινδύνου ευρείας κλίμακας, να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να διασφαλίσει τη βιώσιμη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, το ΕΣΣΚ επιφορτίζεται με τα εξής καθήκοντα:

α) καθορίζει ή/και συγκεντρώνει, όταν είναι αναγκαίο, και αναλύει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αποστολή που περιγράφεται στην παράγραφο 1,

β) εντοπίζει και κατατάσσει τους κινδύνους αυτούς βάσει προτεραιότητας,

γ) εκδίδει προειδοποιήσεις όταν οι κίνδυνοι θεωρούνται σημαντικοί,

δ) εκδίδει συστάσεις για επανορθωτικές ενέργειες, κατά περίπτωση,

ε) παρακολουθεί τη συνέχεια στις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις,

στ) συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας και, κατά περίπτωση, παρέχει στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές τις πληροφορίες για τους συστημικούς κινδύνους που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους,

ζ) συντονίζεται με τα διεθνή ιδρύματα, ιδίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και με τους συναφείς φορείς σε τρίτες χώρες για θέματα σχετικά με την μακροπροληπτική εποπτεία.

η) επιτελεί άλλες συναφείς εργασίες, όπως καθορίζεται στην κοινοτική νομοθεσία.

Κεφαλαιο II Φορέας

Άρθρο 4 Σύνθεση

1. Το ΕΣΣΚ έχει ένα γενικό συμβούλιο, μια διευθύνουσα επιτροπή και μια γραμματεία.

2. Το γενικό συμβούλιο λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για να διασφαλίζει την επιτέλεση των εργασιών που έχουν ανατεθεί στο ΕΣΣΚ.

3. Η διευθύνουσα επιτροπή συμβάλλει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΕΣΣΚ, υποστηρίζοντας την προετοιμασία των συνεδριάσεων του γενικού συμβουλίου, εξετάζοντας τα προς συζήτηση έγγραφα και παρακολουθώντας την πρόοδο της υπό διεξαγωγή εργασίας του ΕΣΣΚ.

4. Η γραμματεία παρέχει αναλυτική, στατιστική, διοικητική και επιμελητειακή υποστήριξη στο ΕΣΣΚ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του γενικού συμβουλίου, σύμφωνα με την απόφαση XXXX/ΕΚ/2009[11] του Συμβουλίου.

5. Το ΕΣΣΚ υποστηρίζεται από τη συμβουλευτική τεχνική επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 12, η οποία παρέχει συμβουλές και συνδρομή ως προς θέματα συναφή με το έργο του ΕΣΣΚ, όταν είναι αναγκαίο.

Άρθρο 5 Προεδρία

1. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΣΚ εκλέγονται για πενταετή θητεία από τα μέλη του γενικού συμβουλίου, τα οποία είναι επίσης μέλη του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η θητεία τους είναι ανανεώσιμη.

2. Ο πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου και της διευθύνουσας επιτροπής.

3. Ο αντιπρόεδρος προεδρεύει στο γενικό συμβούλιο ή/και στη διευθύνουσα επιτροπή όταν ο πρόεδρος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κάποια συνεδρίαση.

4. Αν η διάρκεια της θητείας των μελών του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ που εξελέγησαν ως πρόεδρος ή αντιπρόεδρος λήξει πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς θητείας ή αν για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, εκλέγεται νέος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σύμφωνα με την παράγραφο 1.

5. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί το ΕΣΣΚ εκτός του οργάνου.

Άρθρο 6Γενικό συμβούλιο

1. Τα εξής πρόσωπα είναι μέλη του γενικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου:

(α) ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,

(β) οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών,

(γ) ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

(δ) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,

(ε) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων,

(στ) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών.

2. Τα εξής πρόσωπα είναι μέλη του γενικού συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου:

(α) ένας εκπρόσωπος υψηλού επιπέδου ανά κράτος μέλος από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές,

(β) ο πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

3. Όταν στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης συμπεριλαμβάνονται σημεία που αφορούν την αρμοδιότητα πολλών εθνικών εποπτικών αρχών στο ίδιο κράτος μέλος, ο αντίστοιχος εκπρόσωπος υψηλού επιπέδου συμμετέχει μόνο στη συζήτηση των στοιχείων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

4. Το γενικό συμβούλιο θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΣΣΚ.

Άρθρο 7Αμεροληψία

1. Κατά τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του γενικού συμβουλίου και της διευθύνουσας επιτροπής ή κατά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας σχετικής με το ΕΣΣΚ, τα μέλη του ΕΣΣΚ επιτελούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία και δεν ζητούν ούτε λαμβάνουν οδηγίες από τα κράτη μέλη.

2. Τα κράτη μέλη δεν προσπαθούν να επηρεάσουν τα μέλη του ΕΣΣΚ κατά την επιτέλεση των συναφών με το ΕΣΣΚ εργασιών τους.

Άρθρο 8Επαγγελματικό απόρρητο

1. Για τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΕΣΣΚ και τυχόν άλλα πρόσωπα που εργάζονται ή που εργάστηκαν κατά το παρελθόν για λογαριασμό ή σε σχέση με το ΕΣΣΚ (συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου προσωπικού των κεντρικών τραπεζών, της συμβουλευτικής τεχνικής επιτροπής, των ΕΕΑ και των αρμόδιων εθνικών εποπτικών αρχών των κρατών μελών) απαιτείται να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες που διέπονται από το επαγγελματικό απόρρητο, ακόμη και μετά την παύση των καθηκόντων τους.

2. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν τα μέλη του ΕΣΣΚ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και για την επιτέλεση των εργασιών που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2.

3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 16 και της εφαρμογής του ποινικού δικαίου, τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται από τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν στην παράγραφο 1 κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν επιτρέπεται να κοινοποιούνται σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή αρχή, παρά μόνο σε περιληπτική ή συγκεντρωτική μορφή, τέτοια ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση των μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

4. Το ΕΣΣΚ συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές σχετικά με καθορισμένες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, με στόχο την προστασία πληροφοριών για μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή πληροφοριών μέσω των οποίων είναι δυνατός ο εντοπισμός μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Άρθρο 9 Συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου

1. Οι τακτικές συνεδριάσεις ολομέλειας του γενικού συμβουλίου συγκαλούνται από τον πρόεδρο του γενικού συμβουλίου και πραγματοποιούνται τουλάχιστον τέσσερις φορές το έτος. Οι έκτακτες συνεδριάσεις μπορούν να συγκαλούνται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του γενικού συμβουλίου ή κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών με δικαίωμα ψήφου.

2. Έκαστο μέλος παρίσταται αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου και δεν είναι δυνατό να εκπροσωπείται.

3. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, ένα μέλος που δεν μπορεί να προσέλθει στις συνεδριάσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ορίσει αναπληρωτή. Το μέλος αυτό μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από ένα πρόσωπο που ορίστηκε επίσημα, δυνάμει των κανόνων που διέπουν το εκάστοτε ίδρυμα όσον αφορά την προσωρινή αντικατάσταση εκπροσώπων.

4. Οι εργασίες των συνεδριάσεων είναι μυστικές.

Άρθρο 10 Ιδιαίτερες διατάξεις ψηφοφορίας του γενικού συμβουλίου

1. Κάθε μέλος του γενικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου έχει μία ψήφο.

2. Το γενικό συμβούλιο ενεργεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

3. Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε ψηφοφορίας στο γενικό συμβούλιο απαιτούνται για την απαρτία τα δύο τρίτα των μελών με δικαίωμα ψήφου. Αν δεν υπάρχει απαρτία, ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται χωρίς την ανωτέρω αναφερόμενη απαρτία.

Άρθρο 11Διευθύνουσα επιτροπή

1. Η διευθύνουσα επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη:

(α) τον πρόεδρο του ΕΣΣΚ,

(β) τον αντιπρόεδρο του ΕΣΣΚ,

(γ) πέντε άλλα μέλη του γενικού συμβουλίου, τα οποία είναι επίσης μέλη του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πρέπει να εκλέγονται από τα μέλη του γενικού συμβουλίου τα οποία είναι επίσης μέλη του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ για περίοδο δυο ετών.

(δ) ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

(ε) τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,

(στ) τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων,

(ζ) τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών,

(η) τον πρόεδρο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

Οποιαδήποτε κενή θέση εκλεγέντος μέλους της διευθύνουσας επιτροπής πληρούται με την εκλογή ενός νέου μέλους από το γενικό συμβούλιο.

2. Ο πρόεδρος συγκαλεί τη διευθύνουσας επιτροπή σε συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο, πριν από κάθε συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να συγκαλεί ad-hoc συνεδριάσεις.

Άρθρο 12Συμβουλευτική τεχνική επιτροπή

1. Η συμβουλευτική τεχνική επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη:

(α) ένα εκπρόσωπο κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας και έναν εκπρόσωπο της ΕΚΤ,

(β) ένα αντιπρόσωπο ανά κράτος μέλος από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές,

(γ) έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,

(δ) ένα εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων,

(ε) ένα εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών,

(στ) δύο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

(ζ) ένα εκπρόσωπο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

Οι εποπτικές αρχές κάθε κράτους μέλους επιλέγουν ένα εκπρόσωπο στην επιτροπή. Όταν στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης συμπεριλαμβάνονται σημεία που αφορούν την αρμοδιότητα πολλών εθνικών εποπτικών αρχών στο ίδιο κράτος μέλος, ο αντίστοιχος αντιπρόσωπος συμμετέχει μόνο στα στοιχεία της ημερήσιας διάταξης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

2. Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής τεχνικής επιτροπής ορίζεται από το γενικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης του προέδρου του.

3. Η επιτροπή επιτελεί τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 κατόπιν αιτήματος του προέδρου του γενικού συμβουλίου.

4. Η γραμματεία του ΕΣΣΚ υποστηρίζει το έργο της συμβουλευτικής τεχνικής επιτροπής και ο επικεφαλής της γραμματείας συμμετέχει στις συνεδριάσεις.

Άρθρο 13Λοιπές πηγές συμβουλών

Κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του, το ΕΣΣΚ ζητά, κατά περίπτωση, τις συμβουλές των συναφών εμπλεκόμενων φορέων του ιδιωτικού τομέα.

Άρθρο 14Πρόσβαση σε έγγραφα

1. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[12] εφαρμόζεται για τα έγγραφα που τηρεί το ΕΣΣΚ.

2. Το γενικό συμβούλιο εγκρίνει τις πρακτικές ρυθμίσεις εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

3. Οι αποφάσεις που λαμβάνει το ΕΣΣΚ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 επιδέχονται καταγγελίας στον διαμεσολαβητή ή προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου, υπό τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 195 και 230 της Συνθήκης, αντίστοιχα.

Κεφαλαιο III Εργασίες

Άρθρο 1 5 Συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών

1. Το ΕΣΣΚ θέτει στη διάθεση των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών τις πληροφορίες σχετικά με τους συστημικούς κινδύνους που απαιτούνται για την επιτέλεση των εργασιών τους.

2. Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μέλη συνεργάζονται στενά με το ΕΣΣΚ και παρέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

3. Το ΕΣΣΚ μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή, ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση των μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αν τα απαιτούμενα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα στις εν λόγω αρχές ή αν δεν διατεθούν εγκαίρως, το ΕΣΣΚ μπορεί να ζητήσει τα δεδομένα από τις εθνικές εποπτικές αρχές, τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ή άλλες αρχές των κρατών μελών.

4. Το ΕΣΣΚ μπορεί να απευθύνει αιτιολογημένο αίτημα στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, για να του παράσχουν δεδομένα που να μην είναι σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή.

5. Πριν ζητήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4, το ΕΣΣΚ διαβουλεύεται δεόντως με τη συναφή Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το αίτημα είναι αναλογικό.

Άρθρο 1 6 Προειδοποιήσεις και συστάσεις

1. Όταν εντοπίζονται σημαντικοί κίνδυνοι για την επίτευξη του στόχου που ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, το ΕΣΣΚ αποστέλλει προειδοποιήσεις και, κατά περίπτωση, εκδίδει συστάσεις για επανορθωτική δράση.

2. Οι προειδοποιήσεις ή οι συστάσεις που εκδίδει το ΕΣΣΚ σύμφωνα με τα σημεία (γ) και (δ) του άρθρου 3 παράγραφος 2 μπορούν να είναι είτε γενικής είτε ειδικής φύσης και απευθύνονται στην Κοινότητα συνολικά ή σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή σε μία ή περισσότερες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, ή σε μία ή περισσότερες εθνικές εποπτικές αρχές. Στις συστάσεις συμπεριλαμβάνεται καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για πολιτική αντίδραση. Συστάσεις μπορούν επίσης να γίνονται προς την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη συναφή κοινοτική νομοθεσία.

3. Οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις διαβιβάζονται επίσης στο Συμβούλιο και, σε περιπτώσεις που απευθύνονται προς μία ή περισσότερες εθνικές εποπτικές αρχές, διαβιβάζονται και προς τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.

4. Οποιοδήποτε μέλος του συμβουλίου μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει να τεθεί υπό ψηφοφορία κάποια πρόταση προειδοποίησης ή κάποια πρόταση σύστασης.

Άρθρο 1 7 Παρακολούθηση των συστάσεων του ΕΣΣΚ

1. Όταν μια σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο (δ) απευθύνεται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή σε μια ή περισσότερες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, ή σε μια ή περισσότερες εθνικές εποπτικές αρχές, οι αποδέκτες ενημερώνουν το ΕΣΣΚ για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σε ανταπόκριση στις συστάσεις ή εξηγούν το λόγο για τον οποίο παρέμειναν αδρανείς. Το Συμβούλιο και, κατά περίπτωση, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές ενημερώνονται σχετικά.

2. Αν το ΕΣΣΚ διαπιστώσει ότι η σύστασή του αγνοήθηκε και ότι οι αποδέκτες δεν αιτιολόγησαν κατάλληλα την αδράνειά τους, ενημερώνει το Συμβούλιο και, κατά περίπτωση, τις οικείες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.

Άρθρο 1 8 Δημοσιοποίηση προειδοποιήσεων και συστάσεων

1. Το γενικό συμβούλιο του ΕΣΣΚ αποφασίζει ανάλογα με την περίπτωση εάν μια προειδοποίηση ή σύσταση πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 10 παράγραφος 2, απαιτείται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων για να δημοσιοποιηθεί μια προειδοποίηση ή σύσταση.

2. Σε περίπτωση που το γενικό συμβούλιο του ΕΣΣΚ αποφασίσει να δημοσιοποιήσει μια προειδοποίηση ή σύσταση, ενημερώνει εκ των προτέρων τον αποδέκτη/τους αποδέκτες.

3. Σε περίπτωση που το γενικό συμβούλιο του ΕΣΣΚ αποφασίσει να μην δημοσιοποιήσει μια προειδοποίηση ή σύσταση, οι αποδέκτες και, κατά περίπτωση, το Συμβούλιο και οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του απορρήτου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου μπορεί να αποφασίσει να μην κυκλοφορήσει μια προειδοποίηση ή σύσταση στα άλλα μέλη του Συμβουλίου.

Κεφάλαιο IV Τελικές διατάξεις

Άρθρο 19 Υποχρέωση υποβολής εκθέσεων

1. Το ΕΣΣΚ υποβάλλει εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά ανά έτος.

2. Το ΕΣΣΚ εξετάζει επίσης συγκεκριμένα θέματα κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Άρθρο 2 0 Ρήτρα επανεξέτασης

Το Συμβούλιο θα εξετάσει τον παρόντα κανονισμό βάσει έκθεσης της Επιτροπής τρία έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του και θα αποφανθεί εάν πρέπει να επανεξεταστούν οι αποστολές και η διάρθρωση του ΕΣΣΚ, αφού ληφθεί η γνώμη της ΕΚΤ.

Άρθρο 2 1 Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της ημέρας δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε Κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[1] Πρόκειται για την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΕΑΤΕ), την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΕΑΕΑΕΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών και Αγορών Κινητών Αξιών (ΕΕΡΑΑΚΑ).

[2] ΕΕ C της, σ. .

[3] Απόφαση XXXX

[4] ΕΕ C της, σ. .

[5] ΕΕ C της, σ. .

[6] COM(2009) 114 τελικό

[7] COM(2009) 252 τελικό

[8] ΕΕ L της , σ. .

[9] ΕΕ L της , σ. .

[10] ΕΕ L της , σ. .

[11] ΕΕ L της , σ. .

[12] ΕΕ