52009PC0340




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 2.7.2009

COM(2009) 340 τελικό

2009/0091 (COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1672/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη – Progress

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η ύφεση επηρεάζει πρώτα και κύρια τους ανθρώπους: η κορυφαία πρόκληση για την ΕΕ σήμερα πρέπει να είναι η πρόληψη των υψηλών επιπέδων ανεργίας, η προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την οικονομική ανανέωση και τη βιώσιμη ανάκαμψη και μεγέθυνση. Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα στην κρίση με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος ανάκαμψης στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση· ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος είναι αισιόδοξα και τα κοινωνικά δίκτυα ασφάλειας λειτουργούν σταθεροποιητικά. Ωστόσο, επειδή η κατάσταση των αγορών εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, απαιτείται η ανάληψη συμπληρωματικής δράσης.

Η Ευρώπη δεν καλείται μόνο να αντιμετωπίσει την ύφεση, αλλά και να την μετατρέψει σε ευκαιρία για τη δημιουργία μιας οικονομίας παραγωγικότερης, με περισσότερες καινοτομίες, με υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων και με χαμηλή χρήση ορυκτών καυσίμων. μιας οικονομίας με ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς αγορές εργασίας που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ισότητας και θα προσφέρει θέσεις εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις παραμέτρους της ηλικίας, της ισότητας των δύο φύλων και του συνδυασμού ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής. Τα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση του αντικτύπου της σημερινής κρίσης στην απασχόληση και στην κοινωνία πρέπει να συνοδεύονται από τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και της δημογραφικής και κλιματικής αλλαγής.

Οι αγορές εργασίας της Ευρώπης θα υποστούν αλλαγές εξαιτίας της κρίσης. Πρέπει να δοθούν τα αναγκαία μέσα στους εργαζόμενους και στις εταιρείες για να προσαρμοστούν στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα: να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν τις δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα, να διευκολύνουν την επιστροφή στην εργασία και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης»[1] η Επιτροπή υπογραμμίζει ορισμένα σημεία που μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή κατάλληλων και αποτελεσματικών πολιτικών για την απασχόληση. Σ’ αυτή τη βάση, το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι τρεις επιστημονικές συναντήσεις για θέματα απασχόλησης που πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη, στη Στοκχόλμη και στην Πράγα τον Απρίλιο του 2009 καθόρισαν τρεις βασικές προτεραιότητες: διατήρηση της απασχόλησης, δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθηση της κινητικότητας· αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας· και αύξηση της πρόσβασης στην απασχόληση. Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση, της 7ης Μαΐου, επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων για τις εν λόγω προτεραιότητες με την επίτευξη συναίνεσης για 10 ενέργειες[2].

Αξιοποιώντας τις κοινές αυτές προσπάθειες, η Επιτροπή εξέδωσε μια ανακοίνωση στις 3 Ιουνίου με τίτλο «Κοινή δέσμευση για την απασχόληση»[3], με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, καθώς και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της ΕΕ, όσον αφορά τις τρεις βασικές προτεραιότητες μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και με τη στήριξη όλων των διαθέσιμων κοινοτικών μέσων και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Για να περιοριστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης, είναι σημαντικό να παραμένουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους και να προσελκύονται ακόμη περισσότεροι στην αγορά εργασίας, ειδικά γυναίκες, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και άλλες ομάδες που υφίστανται διακριτική μεταχείριση, ούτως ώστε να αποφεύγεται η μακροχρόνια ανεργία και αεργία. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης του αποκλεισμού είναι η απασχόληση: η κοινωνική Ευρώπη αρχίζει από τις θέσεις εργασίας – άλλωστε ακόμη και πριν ξεσπάσει η κρίση πάρα πολλοί πολίτες της ΕΕ που ήθελαν και μπορούσαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας δεν είχαν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας.

Για να δοθεί στους άνεργους η ευκαιρία μιας νέας αρχής και για να ανοίξει ο δρόμος για την επιχειρηματικότητα για ορισμένες ομάδες της Ευρώπης που βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση, συμπεριλαμβανομένων των νέων, η Επιτροπή έχει προτείνει έναν νέο μηχανισμό της ΕΕ για μικροχρηματοδοτήσεις για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη – Progress[4], ώστε να αναπτυχθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και η κοινωνική οικονομία. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα επεκτείνει το φάσμα της στοχοθετημένης οικονομικής στήριξης σε νέους επιχειρηματίες που στη σημερινή συγκυρία έχουν περιορισμένη δανειοληπτική ικανότητα. Οι ιδρυτές πολύ μικρών επιχειρήσεων θα λαμβάνουν επίσης στήριξη μέσω της παροχής συμβουλών, της κατάρτισης, της ατομικής καθοδήγησης και της δημιουργίας ικανοτήτων εκτός από τη στήριξη των επιτοκίων από το ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006[5] μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, η Επιτροπή προτείνει την ανακατανομή 100 εκατ. ευρώ από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, που θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, σε μια κοινή πρωτοβουλία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικά τον όμιλο της ΕΤΕπ.

Το κοινοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη – Progress (2007-2013)[6] παρέχει οικονομική υποστήριξη για την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της απασχόλησης, των κοινωνικών υποθέσεων και των ίσων ευκαιριών, όπως καθορίζονται στην ατζέντα κοινωνικής πολιτικής[7] και στην αναθεωρημένη ατζέντα κοινωνικής πολιτικής[8].

Σκοπός του προγράμματος Progress είναι να συνδράμει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους για δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη συνοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος του προγράμματος Progress είναι καταλυτικός όσον αφορά:

1. την παροχή συμβουλών ανάλυσης και πολιτικής·

2. την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την υλοποίηση της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ·

3. την προώθηση της μεταφοράς πολιτικής·

4. τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγών εμπειρίας μεταξύ των κρατών μελών·

5. τη μεταφορά των απόψεων των ενδιαφερομένων μέρων και της κοινωνίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία του 2006, ένα επιπλέον ποσό 114 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές)[9] διατέθηκε στο πρόγραμμα Progress. Επομένως, ο συνολικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2013 αυξήθηκε από 628 800 000 ευρώ (τρέχουσες τιμές), που ήταν η αρχική πρόταση της Επιτροπής, σε 743 250 000 ευρώ (τρέχουσες τιμές). Η Επιτροπή, αφού εξέτασε όλες τις πιθανές επιλογές, προτείνει τη μεταφορά 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Progress στο νέο μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη - Progress.

Η πρόταση για την ανακατανομή τμήματος του προϋπολογισμού δεν θέτει σε κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος Progress. Ωστόσο, θα απαιτήσει από το Progress να είναι αποτελεσματικότερο στις λειτουργίες του, στρατηγικότερο στο σχεδιασμό του και πιο επικεντρωμένο στις δραστηριότητές του. Θα απαιτήσει, επίσης, περαιτέρω την προώθηση της οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής και την ανάπτυξη συνδέσμων με άλλα μέσα της ΕΕ, όπως διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ή υποστήριξη για κοινωνικό διάλογο. Τέλος, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια της δράσης της ΕΕ για την υποστήριξη των στόχων και των προτεραιοτήτων της ΕΕ στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

2009/0091 (COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1672/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη – Progress

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 2, το άρθρο 129 και το άρθρο 137 παράγραφος 2 στοιχείο α),

την πρόταση της Επιτροπής[10],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[11],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[12],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης[13],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στις 3 Ιουνίου 2009, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Κοινή δέσμευση για την απασχόληση»[14], με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, καθώς και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της ΕΕ, όσον αφορά τρεις βασικές προτεραιότητες: διατήρηση της απασχόλησης, δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθηση της κινητικότητας· αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας· και αύξηση της πρόσβασης στην απασχόληση.

(2) Για να δοθεί στους άνεργους η ευκαιρία μιας νέας αρχής και για να ανοίξει ο δρόμος για την επιχειρηματικότητα για ορισμένες ομάδες της Ευρώπης που βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων, η Επιτροπή έχει προτείνει έναν νέο μηχανισμό της ΕΕ για μικροχρηματοδοτήσεις για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη[15], σε μια κοινή πρωτοβουλία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικά τον όμιλο της ΕΤΕπ, ώστε να αναπτυχθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και η κοινωνική οικονομία.

(3) Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006 μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[16], 100 εκατ. ευρώ πρέπει να ανακατανεμηθούν από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό στη χρηματοδότηση ενός νέου μέσου μικροχρηματοδοτήσεων της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη – Progress.

(4) Αφού εξετάστηκαν όλες οι πιθανές επιλογές, κρίθηκε ότι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ πρέπει να μεταφερθεί από το πρόγραμμα Progress, το οποίο θεσπίστηκε με την απόφαση αριθ. 672/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη – Ρrogress, στο νέο μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη – Progress.

(5) Η απόφαση αριθ. 1672/2006/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 17 της απόφασης αριθ. 1672/2006/ΕΚ η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή των κοινοτικών δράσεων που σημειώνονται στην παρούσα απόφαση για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 ορίζεται σε 643 250 000 ευρώ.»

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την […] ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Κοινοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη - PROGRESS (2007-2013)

2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ / ΠΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων/ προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων)

Τομέας(-είς) δραστηριότητας και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες):

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣΠΒΔ 04 04 Απασχόληση, κοινωνική αλληλεγγύη και ισότητα των δύο φύλων

3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

3.1. Γραμμές προϋπολογισμού

04 04 01 PROGRESS

04 01 04 10 PROGRESS – Διοικητικές δαπάνες

3.2. Διάρκεια της δράσης και της δημοσιονομικής επίπτωσης

01/01/2007 – 31/12/2013

3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά

Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Nέα | Συνεισφορά ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψήφιων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

04 04 01 | ΜΥΔ | ΔΠ[17] | ΝΑΙ | ΝΑΙ | ΝΑΙ | 1a |

4. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

4.1.1. Ανακεφαλαιωτικός πίνακας των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

εκατ. ευρώ (με 2 δεκαδικά ψηφία)

Eίδος δαπάνης | 2007 έως 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | > 2013 | Σύνολο |

Επιχειρησιακές δαπάνες[18] |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | Αρχικά χαρακτηριστικά | α | 268,05 | 105,44 | 109,00 | 112,33 | 117,76 | 712,58 |

αναπροσαρμογή | - | -24,37 | -24,37 | -24,37 | -24,37 | -97,48 |

Νέα χαρακτηριστικά | 268,05 | 81,07 | 84,63 | 87,96 | 93,39 | 615,10 |

Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | 154,30 | 82,00 | 87,00 | 87,00 | 87,00 | 117,70 | 615,10 |

Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[19] |

Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | Αρχικά χαρακτηριστικά | γ | 12,15 | 4,63 | 4,63 | 4,63 | 4,63 | 30,67 |

αναπροσαρμογή | - | -0,63 | -0,63 | -0,63 | -0,63 | -2,52 |

Νέα χαρακτηριστικά | 12,15 | 4,00 | 4,00 | 4,00 | 4,00 | 28,15 |

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | Αρχικά χαρακτηριστικά | α+γ | 280,20 | 110,07 | 113,63 | 116,96 | 122,39 | 743,25 |

αναπροσαρμογή | - | -25,00 | -25,00 | -25,00 | -25,00 | -100,00 |

Νέα χαρακτηριστικά | 280,20 | 85,07 | 88,63 | 91,96 | 97,39 | 643,25 |

Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 166,45 | 86,00 | 91,00 | 91,00 | 91,00 | 117,70 | 643,25 |

Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[20] |

Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5 | δ | -0,122 | -0,122 | -0,122 | -0,122 | -0,488 |

Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6 | ε |

Συνολικές ενδεικτικές δαπάνες της δράσης

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 280.200 | 84.948 | 88.508 | 91.838 | 97.268 | 642.762 |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 166.450 | 85.878 | 90.878 | 90.878 | 90.878 | 117.80 | 642.762 |

4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

X Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό. Η πρόταση συνδέεται με την πρόταση ενός νέου προγράμματος Progress για μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων για τον οποίο διατίθεται το πόσο των 100 εκατ. ευρώ.

( Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας[21] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

4.1.3. Δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

X Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση – η επίπτωση στα έσοδα είναι η ακόλουθη:

ΣΗΜ.: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη μέθοδο υπολογισμού της επίπτωσης στα έσοδα πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό παράρτημα.

4.2. Ανθρώπινοι πόροι σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) (περιλαμβανομένων των μόνιμων υπαλλήλων και του έκτακτου και εξωτερικού προσωπικού) – βλέπε λεπτομέρειες στο σημείο 8.2.1.

Ετήσιες ανάγκες | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

Σύνολο ανθρώπινων πόρων | -1 | -1 | -1 | -1 |

5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

5.1. Ανάγκη υλοποίησης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και πιθανές συνέργειες

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείρισης βάσει δραστηριοτήτων)

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

X Κεντρική διαχείριση

X Απευθείας από την Επιτροπή

ٱ Έμμεσα με ανάθεση σε:

ٱ Εκτελεστικούς οργανισμούς

ٱ Οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

ٱ Εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

6.1. Σύστημα παρακολούθησης

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

6.2. Αξιολόγηση

6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

6.2.2. Mέτρα που ελήφθησαν μετά από ενδιάμεση/εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος)

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

7. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Καμία αλλαγή από την αρχική απόφαση.

8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 2 δεκαδικά ψηφία)

2007 έως 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[22] (XX 01 01) | A*/AD | -1 | -1 | -1 | -1 |

B*, C*/AST |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται[23] από το άρθρο XX 01 02 |

Λοιπό προσωπικό που χρηματοδοτείται[24] από το άρθρο XX 01 04/05 |

ΣΥΝΟΛΟ | -1 | -1 | -1 | -1 |

Η θέση αυτή θα αναδιατεθεί στο μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων PROGRESS.

8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ (Ετήσιας Στρατηγικής Πολιτικής/Προσχεδίου Προϋπολογισμού) για το έτος n

( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

X Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία (εσωτερική αναδιάταξη)

( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος 2010, αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

8.2.4. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | Σύνολο |

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) | -0,122 | -0,122 | -0,122 | -0,122 | -0,488 |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες (=ΑΕΕ), συμβασιούχοι υπάλληλοι κλπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) |

Υπολογισμός – Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Να γίνει παραπομπή στο σημείο 8.2.1, κατά περίπτωση

-1*122.000 = -122.000 ανά έτος

8.2.5. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία) |

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

XX 01 02 11 01 – Αποστολές |

XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[25] |

XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

XX 01 02 11 05 – Συστήματα πληροφοριών |

2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) |

Υπολογισμός – Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς [pic][pic][pic]

[1] COM(2009) 114 της 4.3.2009.

[2] Βλ. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=103&langId=en&eventsId=173&furtherEvents=yes

[3] COM(2009) 257 της 4.6.2009.

[4] COM(2009) xxx της xx.xx.2009

[5] (2008/818/EK)

[6] Απόφαση αριθ. 1672/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη — Ρrogress (ΕΕ L 315 της 15.11.2006, σ. 1-8).

[7] COM(2005) 33 της 9.2.2005.

[8] COM(2008) 412 της 2.7.2008.

[9] 100 εκατ. ευρώ σε τιμές 2004.

[10] ΕΕ C της …, σ. .

[11] ΕΕ C της …, σ. .

[12] ΕΕ C της …, σ. .

[13] ΕΕ C της …, σ. .

[14] COM(2009) 257 της 3.6.2009.

[15] COM(2009) xxx της xx.xx.2009

[16] (2006/C 139/01)

[17] Διαχωριζόμενες πιστώσεις.

[18] Δαπάνες εκτός κεφαλαίου xx 01 του σχετικού τίτλου xx.

[19] Δαπάνες του άρθρου xx 01 04 του τίτλου xx.

[20] Δαπάνες κεφαλαίου xx 01 εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

[21] Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[22] Του οποίου το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[23] Του οποίου το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[24] Του οποίου το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς.

[25] Να διευκρινιστεί το είδος της επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.