52009PC0183

Πρόταση Αποφασης του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 2007/250/ΕΚ του Συμβουλίου με την οποία επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να θεσπίσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 193 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (το κείμενο στην αγγλική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό) /* COM/2009/0183 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 21.4.2009

COM(2009) 183 τελικό

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης 2007/250/ΕΚ του Συμβουλίου με την οποία επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να θεσπίσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 193 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

(το κείμενο στην αγγλική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο της πρότασης

Σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας[1] (εφεξής: «οδηγία για τον ΦΠΑ»), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Με επιστολή που καταχωρήθηκε στη Γενική Γραμματεία της Επιτροπής στις 28 Ιουλίου 2008, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε άδεια παράτασης της ισχύος ενός μέτρου παρέκκλισης που είχε εγκριθεί με την απόφαση 2007/250/EΚ του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2007[2].

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας για τον ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 17ης Μαρτίου 2009, σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με επιστολή της 20ής Μαρτίου 2009, η Επιτροπή κοινοποίησε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος, όπως εξηγείται κατωτέρω.

Βάσει της απόφασης 2007/250/EΚ του Συμβουλίου, επετράπη στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει, έως τις 30 Απριλίου 2009, μηχανισμό αντίστροφης επιβάρυνσης για ορισμένες παραδόσεις κινητών τηλεφώνων και διατάξεων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, εφόσον το φορολογητέο ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 5 000 GBP. Στο πλαίσιο αυτό, o υποκείμενος στον φόρο στον οποίο παραδίδονται τα αγαθά καθίσταται υπόλογος για τον ΦΠΑ που βαρύνει τα σχετικά αγαθά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο προμηθευτής των αγαθών δεν χρεώνει ΦΠΑ στον πελάτη του στο μέτρο που ο πελάτης θεωρείται υποκείμενος στον φόρο για τους σκοπούς του ΦΠΑ. Ένας τέτοιος πελάτης, εφόσον έχει δικαίωμα πλήρους έκπτωσης του φόρου, ταυτόχρονα δηλώνει και αφαιρεί τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα αγαθά που προμηθεύτηκε. Αποτέλεσμα είναι να μην καταβάλλεται στην πράξη ΦΠΑ στο κράτος. Συνεπώς, είναι ο λιανοπωλητής, που πωλεί τα προϊόντα προς μη υποκείμενους στον φόρο πελάτες, ο οποίος στην ουσία καταβάλλει το πλήρες ποσό ΦΠΑ στο κράτος. Η κατάσταση αυτή παρεκκλίνει από το γενικό σύστημα τμηματικής πληρωμής του ΦΠΑ, βάσει του οποίου κάθε υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο (με δικαίωμα έκπτωσης) στην αλυσίδα προμηθειών καταβάλλει μέρος του συνολικού ΦΠΑ στο κράτος, ίσο προς τη διαφορά μεταξύ του ποσού ΦΠΑ που έλαβε από τον πελάτη του και του ποσού ΦΠΑ που κατέβαλε στον προμηθευτή του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει την παρέκκλιση αυτή προκειμένου να αντιμετωπίσει φορολογικές απάτες προμηθευτών οι οποίοι, υπό το κανονικό καθεστώς, χρεώνουν ΦΠΑ και μετά εξαφανίζονται χωρίς να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που οφείλουν, παραδίδοντας ωστόσο στον πελάτη τους έγκυρο τιμολόγιο προς έκπτωση του ΦΠΑ. Η πρακτική αυτή εξελίχθηκε σε «ενδοκοινοτική απάτη αφανούς εμπόρου» (ΕΑΑΕ), που αποτελεί κατάχρηση του συστήματος ΦΠΑ και αφορά την απαλλαγή στο κράτος μέλος αποστολής αγαθών τα οποία παραδίδονται σε υποκείμενους στον φόρο πελάτες που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος, και έλαβε διαστάσεις έως και αλυσιδωτής απάτης (τύπου «carousel» ή γαϊτανάκι), στην οποία τα αγαθά κυκλοφορούν επανειλημμένα μεταξύ κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού αποδείχθηκε η ιστορική σοβαρότητα του προβλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, χορηγήθηκε παρέκκλιση όσον αφορά την εφαρμογή διαδικασίας αντίστροφης επιβάρυνσης με όριο κατωφλίου 5 000 GBP και για περιορισμένο αριθμό προϊόντων που αποτελούν κατά κόρον αντικείμενο απάτης, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν τα περιθώρια για απάτες τύπου αφανούς εμπόρου, μέσω της μη χρέωσης ΦΠΑ.

Ωστόσο, η παρέκκλιση που αποσκοπούσε στην πρόληψη ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή απάτης και οδηγούσε σε επιπρόσθετο φόρτο συμμόρφωσης, υπέκειτο σε διάφορες προϋποθέσεις και εχορηγείτο για σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι σύμφωνα με την όγδοη αιτιολογική σκέψη της απόφασης 2007/250/EΚ του Συμβουλίου δεν μπορούσε να υπάρξει βεβαιότητα ως προς την επίτευξη των στόχων του μέτρου.

Τέθηκε το ερώτημα αν το μέτρο μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση της απάτης σε άλλα προϊόντα ή στο λιανικό επίπεδο. Από την άποψη αυτή, η απόφαση του Συμβουλίου υποχρέωσε το Ηνωμένο Βασίλειο να θεσπίσει κατάλληλες υποχρεώσεις ελέγχου και αναφοράς ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι απαιτούμενες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και να ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με αυτά τα ειδικά μέτρα, καθώς και σχετικά με την παρακολούθηση και τη γενικότερη αξιολόγηση. Αμφιβολίες υπήρξαν επίσης όσον αφορά τη μετατόπιση της απάτης σε άλλα κράτη μέλη συνεπεία του μέτρου και, κατ’ επέκταση, όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος ΦΠΑ στην εσωτερική αγορά. Οι συνέπειες αυτές έπρεπε να αξιολογηθούν κατάλληλα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επίσης ως υποχρέωση να υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου 2009 σχετικά με τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας των υπόψη μέτρων και ιδιαίτερα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου και οποιαδήποτε απόδειξη μετατόπισης της φοροδιαφυγής σε άλλα προϊόντα ή στο λιανικό επίπεδο.

Ωστόσο, την εποχή που υπέβαλε αίτηση ανανέωσης της παρέκκλισης, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν σε θέση να παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες και αιτιολόγηση και ιδίως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό η παρέκκλιση είχε ενδεχομένως οδηγήσει σε μείωση της απάτης τύπου αφανούς εμπόρου ή αλυσιδωτού τύπου για προϊόντα καλυπτόμενα από την παρέκκλιση. Πράγματι, μια σημαντική μείωση των απατών αυτών είχε ήδη παρατηρηθεί και πριν από την εισαγωγή της αντίστροφης επιβάρυνσης. Επίσης δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σημαντική αξιολόγηση της πιθανής μετατόπισης στον λιανικό τομέα ή σε άλλα κράτη μέλη, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι ως προθεσμία υποβολής της έκθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου είχε τεθεί η 31η Μαρτίου 2009. Κατά την άποψη της Επιτροπής η έκθεση πρέπει να τεθεί στη διάθεση όλων των άλλων κρατών μελών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για μια καλύτερη αξιολόγηση της επιτυχίας του μέτρου στην καταπολέμηση της απάτης τύπου "αφανούς εμπόρου" και αλυσιδωτού τύπου πέρα από το θεωρητικό επίπεδο που έχει ήδη αναπτυχθεί στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα δυνατά μέτρα μεταβολής του συστήματος ΦΠΑ με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης[3]. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρότεινε κριτήρια αξιολόγησης που θα υποστήριζαν μια τέτοια δήλωση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχική πρόταση της προηγούμενης παρέκκλισης[4] η Επιτροπή πρότεινε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2009, αλλά το Συμβούλιο, θεωρώντας επείγουσα την συντόμευση της περιόδου υποβολής αίτησης για την παρέκκλιση λόγω του ενδεχόμενου αρνητικού αντίκτυπου, συμφώνησε τελικά ομόφωνα να καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία η 30ή Απριλίου 2009.

Προκειμένου να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μια τελευταία ευκαιρία να αιτιολογήσει καλύτερα το αίτημά του για παράταση της τρέχουσας παρέκκλισης, η Επιτροπή είχε την πρόθεση να επαναλάβει την αρχική της πρόταση και με τον τρόπο αυτόν να προτείνει παράταση της ισχύος του μέτρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Ωστόσο, το Συμβούλιο ECOFIN της 10ης Μαρτίου 2009 κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την παράταση της τρέχουσας παρέκκλισης ακόμη και πέραν του τέλους του τρέχοντος έτους και τελικά συμφώνησε να παραταθεί η ισχύς του μέτρου κατά δύο έτη έως τις 30 Απριλίου 2011.

Η παράταση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί ως βάση για παράταση της ισχύος του μέτρου και πέραν του ορίου αυτού διότι, σε αντίθετη περίπτωση, με την πάροδο του χρόνου το μέτρο θα λάβει σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα. Η Επιτροπή, πάντως, είναι διατεθειμένη να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος παρόμοιας στοχοθέτησης έναντι του μηχανισμού αντίστροφης επιβάρυνσης σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, βάσει νομοθετικής πρότασης για την τροποποίηση της οδηγίας ΦΠΑ από την άποψη αυτή. Με βάση την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τα αποτελέσματα του μέτρου και την παρέκκλισή του από την τμηματική καταβολή του φόρου, που αποτελεί μια από τις βασικές αρχές του συστήματος ΦΠΑ, η δημιουργία ειδικής νομικής βάσης για ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα φαίνεται να είναι η μόνη δυνατότητα προόδου για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε συμφωνία με τις αρχές που θεσπίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τις δυνατότητες θέσπισης μέτρων αλλαγής του συστήματος ΦΠΑ με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης[5]. Με προκαθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης, ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να παραγάγει την μέχρι στιγμής απούσα αξιολόγηση της χρησιμότητας και της αναλογικότητας της εφαρμογής της αντίστροφης επιβάρυνσης κατά τομέα. Ωστόσο, υπό το πρίσμα των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα ήταν δυνατόν να υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση από το Συμβούλιο πριν τα τέλη του 2009, πράγμα το οποίο θα άφηνε ένα νομικό κενό ως προς την εφαρμογή του μέτρου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολύ εξαιρετικές αυτές αντικειμενικές περιστάσεις παρέχουν επιπρόσθετους λόγους υπέρ της παράτασης της προθεσμίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2011 εκτός εάν η προαναφερθείσα πρόταση οδηγίας εκδοθεί νωρίτερα.

2. Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμηση των επιπτώσεων

Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Η παράταση ισχύος της απόφασης αριθ. 2007/250/EΚ του Συμβουλίου αποσκοπεί στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής σε σχέση με τον ΦΠΑ και είναι πιθανό να έχει θετικό αντίκτυπο στα έσοδα του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ΦΠΑ. Όμως, κατά την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής της παρέκκλισης το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσε να αποδείξει σαφώς ότι η παρέκκλιση είχε οδηγήσει στην εξάλειψη ή τη μείωση της απάτης. Η παράταση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να επιτρέψει την δέουσα αιτιολόγηση του αιτήματος παράτασης της ισχύος του μέτρου.

3. Νομικά στοιχεία τησ πρότασησ

Η απόφαση τροποποιεί την απόφαση 2007/250/EΚ του Συμβουλίου, που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να θεσπίσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 193 της οδηγίας ΦΠΑ όσον αφορά τη χρήση ενός μηχανισμού αντίστροφης επιβάρυνσης για εγχώριες παραδόσεις κινητών τηλεφώνων και διατάξεων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Η παρούσα απόφαση βασίζεται στο άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

Η παρούσα απόφαση αφορά άδεια χορηγούμενη σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήσεώς του και δεν συνιστά υποχρέωση.

Δεδομένου του αυστηρού χρονικού περιορισμού, το ειδικό μέτρο φαίνεται αναλογικό προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας για τον ΦΠΑ, παρέκκλιση από τους κοινούς κανόνες σε θέματα ΦΠΑ επιτρέπεται μόνο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου έπειτα από πρόταση της Επιτροπής. Συνεπώς, η απόφαση του Συμβουλίου είναι το μόνο κατάλληλο μέσο, δεδομένου ότι μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένο κράτος μέλος.

4. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Η πρόταση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

5. Πρόσθετες πληροφορίες

Η πρόταση τροποποιεί τη ρήτρα λήξης ισχύος της απόφασης 2007/250/EΚ του Συμβουλίου.

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης 2007/250/ΕΚ του Συμβουλίου με την οποία επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να θεσπίσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 193 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

(το κείμενο στην αγγλική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2006/112/EΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, για το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας[6], και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής[7],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Με επιστολή που καταχωρήθηκε στη Γενική Γραμματεία της Επιτροπής στις 28 Ιουλίου 2008 το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε την άδεια να συνεχίσει να εφαρμόζει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 193 της οδηγίας αριθ. 2006/112/EΚ του Συμβουλίου όσον αφορά το πρόσωπο που είναι υπόχρεο καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) έναντι των φορολογικών αρχών, το οποίο είχε εγκριθεί με την απόφαση 2007/250/EΚ του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2007[8].

(2) Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 17ης Μαρτίου 2009, σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με επιστολή της 20ής Μαρτίου 2009, η Επιτροπή γνωστοποίησε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγηση του αιτήματος.

(3) Δυνάμει του άρθρου 193 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ως υπόχρεος του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) θεωρείται ο υποκείμενος στον φόρο ο οποίος πραγματοποιεί την παράδοση των αγαθών. Ωστόσο, το τρέχον μέτρο παρέκκλισης επέτρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει, υπό ορισμένους όρους, έναν μηχανισμό αντίστροφης επιβάρυνσης που συνεπαγόταν μετατόπιση της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ προς το υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο στο οποίο παραδίδονται τα αγαθά για ορισμένες παραδόσεις κινητών τηλεφώνων και διατάξεων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, υπό τον όρο ότι το φορολογητέο ποσό της παράδοσης αγαθών ήταν ίσο ή μεγαλύτερο από 5 000 GBP.

(4) Σκοπός του μέτρου παρέκκλισης ήταν η αντιμετώπιση ορισμένων επιθετικών μορφών φοροδιαφυγής και ιδίως εκείνων αλυσιδωτού τύπου στο πλαίσιο των οποίων αγαθά αποτελούσαν επανειλημμένα αντικείμενο παράδοσης χωρίς να καταβάλλεται ΦΠΑ, με έκδοση, όμως, έγκυρου τιμολογίου στους πελάτες με σκοπό την έκπτωση του ΦΠΑ. Η εφαρμογή της μεθόδου της αντίστροφης επιβάρυνσης, χωρίς πραγματική καταβολή του ΦΠΑ από τον πελάτη στον προμηθευτή, θα άρει τη δυνατότητα φοροδιαφυγής τέτοιας μορφής.

(5) Δεδομένου ότι την εποχή που προτάθηκε η παρέκκλιση δεν μπορούσε να διαπιστωθεί αν θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι και αν δεν θα υπήρχε αρνητικός αντίκτυπος, επιτράπηκε η εφαρμογή της παρέκκλισης μόνον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι η τρέχουσα ρύθμιση όντως κατέστησε δυνατή την πρόληψη αυτών των μορφών φοροδιαφυγής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μάλιστα, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υποχρέωση αξιολόγησης της συνολικής λειτουργίας του μέτρου, ιδίως όσον αφορά την πιθανή μετατόπιση της φοροδιαφυγής σε άλλα προϊόντα ή στο λιανικό επίπεδο και τον αντίκτυπο που αυτό θα είχε στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

(6) Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ακόμη σε θέση να παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες και ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αιτιολογηθεί το αίτημα που έχει υποβάλει για παράταση της ισχύος της αρχικής παρέκκλισης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

(7) Στην αρχική της πρόταση για την απόφαση αριθ. 2007/250/EΚ[9] του Συμβουλίου, η Επιτροπή είχε προτείνει ως ημερομηνία λήξης τις 31 Δεκεμβρίου 2009, που τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο σε 30 Απριλίου 2009 και συνεπώς θα θεωρούσε αποδεκτό να παραταθεί η ισχύς του μέτρου μέχρι την ημερομηνία εκείνη. Ωστόσο, το Συμβούλιο ECOFIN της 10ης Μαρτίου 2009 συμφώνησε ότι η παρέκκλιση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να παραταθεί κατά δύο έτη.

(8) Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη σοβαρότητα της απάτης ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που υπέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο με την αρχική του αίτηση, το μέτρο παραμένει αναλογικό καθώς η παράταση ισχύος περιορίζεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και δεν συνιστά ούτε τη βάση για ένα συνολικό μέτρο εφαρμογής ενός γενικευμένου συστήματος αντίστροφης επιβάρυνσης ούτε την αρχή για μια μονιμότερη εφαρμογή της εν λόγω παρέκκλισης.

(9) Κατ’ εφαρμογή της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με μέτρα που είναι δυνατό να ληφθούν για την αλλαγή του συστήματος ΦΠΑ με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης[10] και δεδομένου ότι τέτοια μέτρα μπορούν στην πράξη να περιλαμβάνουν ένα παρόμοιο μέτρο με τη μορφή πρότασης της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ με σκοπό τη θέσπιση πιλοτικού σχεδίου ανοικτού σε όλα τα κράτη μέλη, η ισχύς της παρούσας απόφασης πρέπει να λήξει σε περίπτωση που το εν λόγω μέτρο τεθεί σε ισχύ πριν από την προβλεπόμενη για την υπόψη παρέκκλιση καταληκτική ημερομηνία.

(10) Η παρέκκλιση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Κοινότητας που προέρχονται από τον ΦΠΑ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 4 της απόφασης 2007/250/ΕΚ του Συμβουλίου αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Η ισχύς της παρούσας απόφασης λήγει στις 30 Απριλίου 2011 ή την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EΚ, με την οποία προβλέπεται ένα τέτοιο μέτρο υπό μορφή πιλοτικού σχεδίου.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

[1] ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1

[2] ΕΕ L 109 της 26.04.2007, σ. 42

[3] COM (2008) 109 τελικό της 22.2.2008

[4] COM (2006) 555 τελικό της 28.9.2006

[5] COM (2008) 109 τελικό της 22.2.2008

[6] ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1

[7] ΕΕ C της , σ.

[8] ΕΕ L 109 της 26.04.2007, σ. 42

[9] COM (2006) 555 τελικό της 28.09.2006

[10] COM (2008) 109 τελικό της 22.2.2008