17.11.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 277/49


453Η ΣΫΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ ΤΗΣ 13ΗΣ ΚΑΙ 14ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2009

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάργηση των οδηγιών 71/317/ΕΟΚ, 71/347/ΕΟΚ, 71/349/ΕΟΚ, 74/148/ΕΟΚ, 75/33/ΕΟΚ, 76/765/ΕΟΚ, 76/766/ΕΟΚ και 86/217/ΕΟΚ σχετικά με τη μετρολογία»

COM(2008) 801 τελικό – 2008/0227 (COD)

(2009/C 277/09)

Εισηγητής: ο κ. SALVATORE

Στις 19 Δεκεμβρίου 2008, και σύμφωνα με το άρθρο 95 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την:

«Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάργηση των οδηγιών 71/317/ΕΟΚ, 71/347/ΕΟΚ, 71/349/ΕΟΚ, 74/148/ΕΟΚ, 75/33/ΕΟΚ, 76/765/ΕΟΚ, 76/766/ΕΟΚ και 86/217/ΕΟΚ σχετικά με τη μετρολογία»

COM(2008) 801 τελικό – 2008/0227 (COD).

Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των εργασιών της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 24 Απριλίου 2009 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. SALVATORE.

Κατά την 453η σύνοδο ολομέλειάς της, της 13ης και 14ης Μαΐου 2009 (συνεδρίαση της 14ης Μαΐου 2009), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση ομόφωνα.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.   Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για την κατάργηση των οδηγιών 71/317/ΕΟΚ, 71/347/ΕΟΚ, 71/349/ΕΟΚ, 74/148/ΕΟΚ, 75/33/ΕΟΚ, 76/765/ΕΟΚ, 76/766/ΕΟΚ και 86/217/ΕΟΚ σχετικά με τη μετρολογία, και συμφωνεί με τους προβαλλόμενους λόγους. Οι υπό εξέταση οδηγίες μπορούν πράγματι να θεωρηθούν πλέον παρωχημένες και ακατάλληλες για την επιδίωξη του στόχου για τον οποίο θεσπίστηκαν, δηλαδή, την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών όσον αφορά τις διάφορες κατηγορίες των οργάνων μέτρησης.

1.2.   Η ΕΟΚΕ λαμβάνει γνώση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης και της εξωτερικής μελέτης που πραγματοποίησε η Επιτροπή με βάση τις οποίες προκύπτει ότι:

α)

στους τομείς που καλύπτουν οι οκτώ οδηγίες δεν υφίστανται φραγμοί στο εμπόριο·

β)

εκ των πραγμάτων οι οδηγίες χρησιμοποιούνται ολοένα και λιγότερο εφόσον αναφέρονται σε παρωχημένα πλέον όργανα·

γ)

η τεχνολογική πρόοδος έχει ληφθεί υπόψη από τα διεθνή πρότυπα και τις εθνικές διατάξεις βάσει της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης.

1.3.   Δεδομένου ότι οι εθνικές διατάξεις εγγυώνται την απουσία φραγμών στο εμπόριο, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των υπό εξέταση οδηγιών, η ΕΟΚΕ ελπίζει, από τη στιγμή που θα καταργηθούν οι οδηγίες, τα κράτη μέλη να μην επιφέρουν τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διατάξεις.

2.   Εισαγωγή

2.1.   Η απλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας αποτελεί πρωταρχική δράση της ΕΕ, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα «Βελτίωση της νομοθεσίας», το οποίο βασίζεται στη στρατηγική της Λισσαβώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η στρατηγική της Λισσαβώνας αποσκοπεί στο να καταστήσει την κοινοτική νομοθεσία απλούστερη, εύκολη στην εφαρμογή της και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερη όσον αφορά τους επιδιωκόμενους στόχους.

2.2.   Γενικός στόχος είναι η προώθηση ενός ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου που να ικανοποιεί και τα πιο αυστηρά νομοθετικά κριτήρια με την τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

2.3.   Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, η αναθεώρηση του κοινοτικού κεκτημένου προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά μιας συνεχούς και συστηματικής διαδικασίας η οποία επιτρέπει στις νομοθετικές αρχές να επανεξετάζουν τη νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.4.   Η Επιτροπή προσφεύγει στην κατάργηση - ως μέθοδο απλοποίησης - σε όλες τις περιπτώσεις ακατάλληλων ή παρωχημένων νομικών πράξεων λόγω της τεχνικής ή της τεχνολογικής προόδου, της εξέλιξης των πολιτικών που ακολουθεί η ΕΕ, των αλλαγών των κανόνων των Συνθηκών ή της ανάπτυξης διεθνών προτύπων.

3.   Ιστορικό

3.1.   Το ρυθμιστικό πλαίσιο των οδηγιών 71/317/ΕΟΚ, 71/347/ΕΟΚ, 71/349/ΕΟΚ, 74/148/ΕΟΚ, 75/33/ΕΟΚ, 76/765/ΕΟΚ, 76/766/ΕΟΚ και 86/217/ΕΟΚ, σχετικά με τη μετρολογία, θεσπίστηκε τη δεκαετία του 70 με στόχο την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά, εμπόδια που εμφανίζονταν λόγω της ποικιλίας των σχετικών εθνικών διατάξεων.

3.2.   Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορούν οι οκτώ οδηγίες ΕΟΚ για τη μετρολογία έχει στην πράξη ξεπεραστεί εφόσον έχουν εξελιχθεί οι σχετικές εθνικές νομοθεσίες λόγω της απαίτησης προσαρμογής στην τεχνολογική πρόοδο και στα πρότυπα που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες (1). Η εισαγωγή της ρήτρας της αμοιβαίας αναγνώρισης έχει εξασφαλίσει ότι γίνονται αποδεκτά τα όργανα μέτρησης με παρόμοιο επίπεδο απόδοσης έστω και αν έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλου κράτους μέλους.

3.3.   Η Επιτροπή διαπίστωσε μετά από δημόσια διαβούλευση και εξωτερική μελέτη ότι δεν υφίστανται σήμερα φραγμοί στο εμπόριο στους τομείς που καλύπτουν οι οκτώ οδηγίες, στις οποίες αναφέρεται η υπό εξέταση πρόταση. Εξάλλου οι οδηγίες αναφέρονται σε όργανα που χρησιμοποιούνται ολοένα και σπανιότερα.

3.4.   Η πρόταση της Επιτροπής για την κατάργηση των εν λόγω οκτώ οδηγιών υπαγορεύεται από την ανάγκη συνδυασμού δύο διαφορετικών στόχων: μείωση του όγκου της νομοθεσίας και πλήρης διαφύλαξη της εσωτερικής αγοράς.

4.   Παρατηρήσεις

4.1.   Η πρόταση της Επιτροπής, με βάση τον δηλωμένο στόχο της να μειώσει τον όγκο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και, παράλληλα, να διαφυλάξει πλήρως την εσωτερική αγορά, αποδεικνύεται καθ' όλα έγκυρη. Στον τομέα που καλύπτεται από τις υπό εξέταση οδηγίες, μια εθνική ρύθμιση που διαμορφώνεται από τα διεθνή σχετικά πρότυπα και που βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο. Θα έχει δε το ίδιο αποτέλεσμα με έναν ρυθμιστικό μηχανισμό εναρμόνισης όπως ο μηχανισμός που συνιστούν οι οκτώ προς κατάργηση οδηγίες.

4.2.   Η κατάργηση των οκτώ οδηγιών σχετικά με τη μετρολογία ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική που ακολουθείται σε επίπεδο ΕΕ για την απλοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου με την κατάργηση νομοθετικών πράξεων, οι οποίες εφόσον δεν έχουν κανένα αντίκτυπο έχουν καταστεί ακατάλληλες και κατά συνέπεια παρωχημένες.

4.3.   Μόλις καταργηθούν οι οδηγίες και για εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος που βασίζεται στην εθελοντική τυποποίηση, η ΕΟΚΕ κρίνει σκόπιμη τη θέσπιση περιοδικών ελέγχων των εθνικών ρυθμιστικών συστημάτων οι οποίοι να εφαρμόζονται τόσο στις νέες όσο και στις παλιές τεχνολογίες.

4.4.   Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου στον οποίο έχει επιπτώσεις η πρότασή της. Οι προσπάθειες αυτές καταδεικνύονται από την ευρεία εξωτερική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2008, με στόχο την καταγραφή των αντιδράσεων των κατασκευαστών οργάνων μέτρησης, των αγοραστών, των καταναλωτών και των αρχών.

Βρυξέλλες, 14 Μαΐου 2009

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Mario SEPI


(1)  Οι πάγιες διατάξεις και οι διεθνείς συστάσεις που αποσκοπούν στην παροχή μια κοινής διεθνούς βάσης, με την οποία να καθορίζονται οι αντίστοιχες εθνικές νομοθεσίες, είναι ιδίως αυτές που καθορίζονται από τον OIML (Διεθνής Οργανισμός Νόμιμης Μετρολογίας). Ο οργανισμός αυτός που ιδρύθηκε, βάσει σύμβασης, το 1955 με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας εναρμόνισης των διαδικασιών της νόμιμης μετρολογίας, είναι μια διακυβερνητική οργάνωση που, μέσω μιας τεχνικής δομής που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, παρέχει στα κράτη μέλη κατευθυντήριες γραμμές μετρολογίας για την επεξεργασία των εθνικών και περιφερειακών απαιτήσεων σχετικά με την κατασκευή και τη χρήση οργάνων μέτρησης για τις εφαρμογές της νόμιμης μετρολογίας.