22.9.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 228/90


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα (Αναδιατύπωση)»

COM(2008) 778 τελικό/2 – 2008/0222(COD)

2009/C 228/17

Στις 30 Ιανουαρίου 2009, και σύμφωνα με το άρθρο 95 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την

«Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα (Αναδιατύπωση)»

Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 12 Μαρτίου 2009 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. PEZZINI.

Κατά την 452η σύνοδο ολομελείας της 24ης και 25ης Μαρτίου 2009 (συνεδρίασης της 24ης Μαρτίου 2009), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 180 ψήφους υπέρ και 3 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση:

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την αναπροσαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ σχετικά με την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών, μιας οδηγίας η οποία έχει πλέον καταστεί ευρέως γνωστή όχι μόνον σε εκατομμύρια καταναλωτές, αλλά και σε ολόκληρο τον κλάδο της βιομηχανίας και της διανομής των εν λόγω προϊόντων.

1.2

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, το σύστημα αυτό επέτρεψε:

στους κατασκευαστές να βελτιώσουν τη θέση των προϊόντων τους στην αγορά, τοποθετώντας τα σε ομάδες υψηλότερης ποιότητας και ενεργειακής απόδοσης·

στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές και να διαφοροποιήσουν τις συνήθειές τους και να θέσουν τους κατασκευαστές σε συνθήκες ανταγωνισμού·

στην κοινωνία να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και να προωθήσει τη βιώσιμη χρήση των πόρων, εξασφαλίζοντας συγχρόνως την εποπτεία της εσωτερικής αγοράς.

1.3

Η ΕΟΚΕ θεωρεί σημαντικό να επισημάνει τα στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάληψη μιας επιτυχημένης πολιτικής:

απλά, σαφή και κατανοητά κριτήρια·

λεπτομερείς, εύστοχες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την εκάστοτε συγκεκριμένη ενεργειακή κατανάλωση·

αποτελεσματικές αναλύσεις κόστους/οφέλους, αποδεκτές από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη·

αποδεδειγμένα επιστημονικά πορίσματα·

συγκράτηση των γραφειοκρατικών και διοικητικών επιβαρύνσεων και των λειτουργικών δαπανών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο·

συμβατότητα και συνοχή μεταξύ δεσμευτικών νομοθετικών πράξεων και εθελούσιων μέσων·

δυναμικά, ευέλικτα συστήματα τα οποία πρέπει να αφήνουν περιθώρια για καινοτομία και τεχνολογική πρόοδο·

απλή και εύκολα κατανοητή από όλους πληροφόρηση·

προαγωγή της βιωσιμότητας στην παγκόσμια αγορά, χωρίς δημιουργία παράνομων εμποδίων στο διεθνές εμπόριο.

1.4

Η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι μια πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στην επανεξέταση του συστήματος επισήμανσης οφείλει να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας της: απλότητα, διαφάνεια, αξιοπιστία και συγκρισιμότητα· να διασφαλίσει την αναπροσαρμογή της μέσω ευέλικτων και δυναμικών μηχανισμών ταξινόμησης των επιδόσεων των προϊόντων· και να επιδιώξει τη συνετή επιλογή αποδοτικότερων και ανθεκτικότερων προϊόντων και αξιόπιστων προτύπων εκ μέρους των καταναλωτών.

1.5

Η ΕΟΚΕ συνιστά, πριν την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας σε νέες ομάδες «συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων», τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων και ανάλυσης κόστους/οφέλους ανά τομέα, η οποία να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και διαφάνεια, να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις.

1.6

Επιπλέον, η ΕΟΚΕ θεωρεί σκόπιμο να διαφυλαχθεί η ορθή εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ (1), με την παράλληλη βελτίωσή της, καθώς και με την τελειοποίηση των δυναμικών μηχανισμών εκ νέου ταξινόμησης (2).

1.7

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της επέκτασης του συστήματος ενεργειακής επισήμανσης (Energy Label) και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια διότι το μήνυμα είναι σαφές και πρόδηλο, μπορεί εύκολα να υποβληθεί σε σύγκριση στην αγορά και έχει τη δυνατότητα να καταστεί επιτυχημένο μέσο εμπορίας (marketing).

1.8

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι, στην περίπτωση άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν καταναλώνουν ενέργεια παρότι συνδέονται με την ενεργειακή κατανάλωση, μπορούν να εξευρεθούν άλλα καταλληλότερα περιβαλλοντικά μέσα και μέσα ενημέρωσης.

1.9

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, είναι αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε επικάλυψη συχνά αποκλινουσών ή/και αντικρουόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων που επιφέρει πρόσθετες δαπάνες και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και να επικρατήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ανά τομέα η οποία να συνδυάζει τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας.

1.10

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η δυνατότητα παροχής κινήτρων, χωρίς παραβίαση του κοινοτικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων.

1.11

Όσον αφορά τις απαιτήσεις που προτείνονται για τις δημόσιες συμβάσεις, η ΕΟΚΕ συνιστά να επιδειχθεί σύνεση κατά την επιβολή δεσμευτικών μέτρων διότι θεωρεί σημαντικό να εξασφαλιστεί η παροχή ευελιξίας στα κράτη μέλη για την ανάληψη δράσης, καθώς και η επίτευξη ορθού συνδυασμού με τις εθελοντικές δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (Green Public Procurement).

2.   Εισαγωγή

2.1

Η οδηγία 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 1992, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων των οικιακών συσκευών με την επισήμανση αποτελεί οδηγία-πλαίσιο, η οποία αποσκοπεί στον προσανατολισμό των ηλεκτρικών συσκευών προς ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα χάρη στην παροχή χρήσιμων και συγκρίσιμων πληροφοριών στους καταναλωτές και στους παράγοντες της αγοράς.

2.2

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ενεργειακής επισήμανσης (Energy Label) είναι τα εξής:

ο δεσμευτικός χαρακτήρας της·

η προβολή της·

η απλότητα του μηνύματός της·

η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ προϊόντων της ίδιας οικογένειας.

2.3

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το σύστημα αυτό, παρότι περιορίζεται σε ορισμένους τομείς και υπόκειται σε διεξοδικές τομεακές αναλύσεις και μελέτες, επέτρεψε:

στους κατασκευαστές να βελτιώσουν τη θέση των προϊόντων τους στην αγορά, τοποθετώντας τα σε ομάδες υψηλότερης ποιότητας και ενεργειακής απόδοσης, προβαίνοντας σε απόσβεση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν για την εισαγωγή καλύτερων και πιο καινοτόμων οικιακών προϊόντων στην αγορά·

στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές και να διαφοροποιήσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες·

στην κοινωνία να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και να προωθήσει τη βιώσιμη χρήση των πόρων, μειώνοντας την κατανάλωσή τους.

2.4

Η ΕΟΚΕ θεωρεί σημαντικό να επισημάνει ότι η ισχύουσα οδηγία για την ενεργειακή επισήμανση αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κοινοτικά μέσα διότι βασίζεται σε:

απλά, σαφή και κατανοητά κριτήρια·

λεπτομερείς, εύστοχες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την εκάστοτε συγκεκριμένη ενεργειακή κατανάλωση·

αποτελεσματικές αναλύσεις κόστους/οφέλους, αποδεκτές από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη·

αποδεδειγμένα επιστημονικά πορίσματα·

συγκράτηση των γραφειοκρατικών και διοικητικών επιβαρύνσεων και των λειτουργικών δαπανών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο·

συμβατότητα, συνοχή και αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ αποκλινουσών δεσμευτικών νομοθετικών πράξεων και εθελούσιων μέσων·

δυναμικά, ευέλικτα συστήματα τα οποία πρέπει να αφήνουν περιθώρια για καινοτομία και τεχνολογική πρόοδο·

απλή, ευχερώς αντιληπτή και κατανοητή πληροφόρηση από όλους τους ενδιαφερόμενους, και κυρίως από τους καταναλωτές·

προαγωγή των αρχών της βιωσιμότητας στην παγκόσμια αγορά.

2.5

Στους στοχευόμενους τομείς, οι οποίοι έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλήφθηκαν τα εξής: ψυγεία, καταψύκτες και συνδυασμοί τους· πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια και συνδυασμοί τους· πλυντήρια πιάτων· φούρνοι· θερμοσίφωνες· φωτιστικές πηγές· και συσκευές κλιματισμού. Στους εν λόγω τομείς, οι ενεργειακές ετικέτες προβλέπεται να αναπροσαρμοστούν κατά το 2009 και το 2010.

2.6

Οι προκαταρκτικές μελέτες σχετικά με τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, οι οποίες δρομολογήθηκαν από την Επιτροπή, κατέδειξαν ότι το στάδιο της χρήσης των εν λόγω προϊόντων ευθύνεται για την πρόκληση ποσοστού υψηλότερου του 80 % των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

2.7

Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 92/75/EOK σε περισσότερα είδη οικιακού εξοπλισμού και σε όλα τα «συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα», εκτός των μεταφορών που αποτελούν ήδη αντικείμενο ιδιαίτερων κανονιστικών ρυθμίσεων, επιφέρει μια εκτεταμένη αλλαγή που προϋποθέτει την ανάληψη σημαντικής δέσμευσης. Ανάλογη δέσμευση επιδεικνύεται επίσης επί του παρόντος όσον αφορά την εν εξελίξει αναθεώρηση της οδηγίας 2005/32/ΕΚ για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού.

2.8

Η προβλεπόμενη εφαρμογή του στόχου περί «εξοικονόμησης ενέργειας» σε «κάθε προϊόν που, κατά τη χρήση του, έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας και διατίθεται στην αγορά ή/και τίθεται σε λειτουργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα» σημαίνει ότι ο εν λόγω στόχος δεν περιορίζεται μόνον στα προϊόντα με άμεση κατανάλωση ενέργειας, αλλά συμπεριλαμβάνει και εκείνα που επηρεάζουν, κατά τη χρήση τους, άμεσα ή έμμεσα την ενεργειακή κατανάλωση, όπως παραδείγματος χάρη οι πόρτες και τα παράθυρα, τα δομικά υλικά και οι επιστρώσεις.

2.9

Η ενσωμάτωση των εν λόγω νέων προϊόντων και τομέων στο πεδίο εφαρμογής μιας οδηγίας που έχει ήδη τροποποιηθεί θα μπορούσε να επιφέρει τροποποίηση των παραμέτρων που χρήζουν συνεκτίμησης για την «ενεργειακή» επισήμανση, παράλληλα με την τροποποίηση της ίδιας της ετικέτας, έτσι ώστε να προστεθούν διάφορες παράμετροι ανάλογα με τον τομέα και το προϊόν.

2.10

Η αναδιατύπωση της οδηγίας για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης εξαγγέλθηκε ως προτεραιότητα του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή απόδοση (3) και του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και τη βιώσιμη βιομηχανική πολιτική (ΒΚΠ/ΒΒΠ) (4), επί του οποίου η ΕΟΚΕ είχε την ευκαιρία να εκφραστεί στη σχετική γνωμοδότησή της (5). Σε αυτό το πλαίσιο δεν εμπίπτει μόνον η ενεργειακή επισήμανση (Energy Label), αλλά και το οικολογικό σήμα (EcoLabel), το σήμα «Energy Star», οι τεχνικές προδιαγραφές οικολογικού σχεδιασμού, τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (Building Efficiency Standards), το πρότυπο αριστείας του EMAS και άλλες περιβαλλοντικές πληροφορίες, όπως οι περιβαλλοντικές δηλώσεις προϊόντων (EPD -Environmental Product Declarations), καθώς και πολυάριθμες ετικέτες που έχουν τομεακό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον τομέα των ειδών διατροφής (6).

2.11

Κατά τον ίδιο τρόπο, η ΕΟΚΕ είχε τη δυνατότητα να συστήσει «να προωθηθεί η ανάπτυξη των οικολογικών (πράσινων) δημόσιων συμβάσεων (GPP) με τον ορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των προϊόντων», ξεκινώντας από τα προϊόντα με τις βέλτιστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, και πρότεινε ειδικότερα τα εξής:

τη συμπερίληψη του κόστους κύκλου ζωής του προϊόντων ή των υπηρεσιών στις προδιαγραφές τους·

τη δημιουργία ειδικής τράπεζας δεδομένων με επιγραμμική πρόσβαση (on-line)·

την προσαρμογή των κοινοτικών οδηγιών σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις με την προσθήκη μιας αναφοράς σε κοινώς αποδεκτά πρότυπα·

την επέκταση της πιστοποίησης κατά EMAS·

την απονομή οικολογικού σήματος (Ecolabel)·

την προώθηση του οικολογικού σχεδιασμού (7).

3.   Κύρια σημεία της πρότασης της Επιτροπής

3.1

Η υπό εξέταση πρόταση αποσκοπεί στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας (8) – το οποίο περιορίζεται προς το παρόν στις οικιακές συσκευές – σε όλα τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων των οικιακών προϊόντων, του εμπορίου και της βιομηχανίας, καθώς και ορισμένων προϊόντων που δεν καταναλώνουν ενέργεια, όπως τα παράθυρα, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη χρήση ή μετά την εγκατάστασή τους.

3.2

Γενικός στόχος της πρότασης είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων και η βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

3.3

Η προτεινόμενη οδηγία-πλαίσιο για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης προκύπτει από την αναδιατύπωση της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ και περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την παροχή κινήτρων· κατά την άποψη της Επιτροπής, η εν λόγω οδηγία θα αποτελέσει τον μοχλό μιας ενοποιημένης αειφόρου περιβαλλοντικής πολιτικής για τα προϊόντα, με την οποία θα προωθείται και θα τονώνεται η ζήτηση για καλύτερα προϊόντα και θα υποβοηθούνται οι καταναλωτές να επιλέγουν καλύτερα.

3.4

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η προτεινόμενη οδηγία-πλαίσιο αποτελεί συμπληρωματικό μέσο άλλων ήδη υφιστάμενων κοινοτικών νομοθετικών πράξεων, όπως είναι η οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό (9), ο κανονισμός Energy Star (10) και ο κανονισμός για το οικολογικό σήμα (11).

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1   Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την αναπροσαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ σχετικά με την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών, η οποία έχει πλέον καταστεί ευρέως γνωστή στους καταναλωτές και σε ολόκληρο τον κλάδο της βιομηχανίας και της διανομής των εν λόγω προϊόντων.

4.2   Μια πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στην επανεξέταση του συστήματος επισήμανσης οφείλει, κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, να διαφυλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στην επιτυχία της, δηλαδή την απλότητα, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα, και συγχρόνως να διασφαλίσει την αναπροσαρμογή της μέσω ευέλικτων και δυναμικών μηχανισμών για την ταξινόμηση των επιδόσεων των προϊόντων με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να διαβεβαιωθεί ο κλάδος της βιομηχανίας σχετικά με την προσαρμογή τους στην τεχνική και επιστημονική πρόοδο και να παρασχεθεί στους καταναλωτές δυνατότητα επιλογής αποδοτικότερων και ανθεκτικότερων προϊόντων, από την άποψη της ενεργειακής κατανάλωσης και των επιδόσεών τους, σύμφωνα με ολοένα και πιο αξιόπιστα πρότυπα.

4.3   Η ΕΟΚΕ συνιστά, πριν την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας σε νέες ομάδες «συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων», τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων και ανάλυσης κόστους/οφέλους ανά τομέα, η οποία να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και διαφάνεια, να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις.

4.4   Ενδείκνυται να αποφευχθεί η επικάλυψη συχνά αποκλινουσών κανονιστικών ρυθμίσεων που επιφέρει πρόσθετες δαπάνες και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και να συνεκτιμηθεί πλήρως «μια ολοκληρωμένη τομεακή προσέγγιση … που θα διαρθρώνεται γύρω από τους τρεις άξονες της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα πρέπει να συνεκτιμώνται από το στάδιο του σχεδιασμού με μια προσέγγιση όλου του κύκλου ζωής, με συνεχή βελτίωση από απόψεως στόχων ποιότητας, καινοτομίας και ικανοποίησης του καταναλωτή.» (12)

4.5   Η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι οι εν λόγω παρατηρήσεις σχετικά με την ανάλυση κόστους/οφέλους και την εκτίμηση επιπτώσεων πρέπει να συνοδεύονται από αναλύσεις σχετικά με την ικανότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των επιχειρήσεων να αναλάβουν πρόσθετες δαπάνες, χωρίς να χρειαστεί να επέλθει μείωση των παραγωγικών μονάδων, συρρίκνωση του ποσοστού απασχόλησης ή μετατόπιση της παραγωγής εκτός Ευρώπης. Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη πλήρους διασφάλισης της βιωσιμότητας των βιομηχανικών μεταλλαγών ανά τομέα.

4.6   Η ΕΟΚΕ επισημαίνει, εξάλλου, ότι απαιτείται αποσαφήνιση και διαφάνεια όσον αφορά τη φύση της ενεργειακής επισήμανσης (Energy Label):

πρόκειται για ετικέτα η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια και απλότητα την ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων κατά τη χρήση, σύμφωνα με μονοσήμαντες παραμέτρους οι οποίες διασφαλίζουν την πλήρη συγκρισιμότητα και τη δυναμική εκ νέου ταξινόμηση κατά τη δέουσα αναπροσαρμογή της ενεργειακής επισήμανσης – εναλλασσόμενα πρότυπα / απροσδιόριστης διάρκειας κλίμακα επισήμανσης + σταδιακή κατάργηση των προϊόντων με τις χειρότερες επιδόσεις (rolling standards / open-ended labelling scale + phasing out).

πρόκειται για ετικέτα η οποία, συγχρόνως με την κατανάλωση ενέργειας, αξιολογεί τις επιδόσεις από πλευράς ενεργειακής απόδοσης, κατανάλωσης ύδατος, θορύβου, πρόσφυσης κλπ.· πράγμα που δυσχεραίνει τόσο τη δυνατότητα σύγκρισης για την πραγματοποίηση αντικειμενικής επιλογής μεταξύ ενός προϊόντος που φέρει ετικέτα και κάποιου άλλου προϊόντος όσο και τα περιθώρια δυναμικού επαναπροσδιορισμού. Η εν λόγω ετικέτα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί καλύτερα σε ένα σήμα οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας 2005/32/ΕΚ.

ειδάλλως μπορεί να θεσπισθεί μια ειδική τομεακή οδηγία, όπως έπραξε η Επιτροπή με τη δημοσίευση πρότασης οδηγίας σχετικά με τη σήμανση των ελαστικών επισώτρων αναφορικά με την οικονομία καυσίμου (13).

4.7   Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, θα ήταν εποικοδομητικότερο να διαφυλαχθεί η ορθή εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ, με παράλληλη βελτίωσή της και με τελειοποίηση των δυναμικών μηχανισμών εκ νέου ταξινόμησης, ακόμη και με την καθιέρωση επακριβέστερων προτύπων δοκιμών, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω οδηγίας.

4.8   Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της επέκτασης του συστήματος ενεργειακής επισήμανσης (Energy Label) και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, από τη στιγμή που το μήνυμα είναι σαφές και πρόδηλο, μπορεί εύκολα να υποβληθεί σε σύγκριση στην αγορά και έχει τη δυνατότητα να καταστεί επιτυχημένο μέσο εμπορίας (marketing). Στην περίπτωση άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν καταναλώνουν ενέργεια, παρότι συνδέονται με την ενεργειακή κατανάλωση, θεωρούνται ενδεδειγμένα άλλου είδους μέσα ενημέρωσης όπως τα εθελοντικά συστήματα που εφαρμόζονται ήδη σε κοινοτικό επίπεδο για ορισμένα προϊόντα.

4.9   Σχετικά με τις προβλέψεις που αφορούν τη δυνατότητα παροχής κινήτρων χωρίς παραβίαση του κοινοτικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, η ΕΟΚΕ είχε ήδη την ευκαιρία να εκφέρει θετική γνώμη (14).

4.10   Όσον αφορά τις απαιτήσεις που προτείνονται για τις δημόσιες συμβάσεις, η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι οι δεσμευτικές νομοθετικές πράξεις που προτάθηκαν χρήζουν προσεκτικότερης αξιολόγησης προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση υπερβολικά υψηλών δαπανών εφαρμογής.

4.10.1   Η ΕΟΚΕ κρίνει εν προκειμένω σκόπιμο να εξασφαλισθούν κατάλληλα περιθώρια ευελιξίας στα κράτη μέλη με την καθιέρωση ενδεικτικών επιδόσεων ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων, καθώς και με την επίτευξη ορθής ισορροπίας μεταξύ εθελοντικών δράσεων – σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (Green Public Procurement) – και δεσμευτικών διατάξεων, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται ήδη από την οδηγία 2004/18/ΕΚ για την εισαγωγή περιβαλλοντικών απαιτήσεων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2009

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Mario SEPI


(1)  Η οποία αποτελεί αντικείμενο της παρούσας επανεξέτασης

(2)  Πρβλ. «Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση» COM(2006) 545 τελικό.

(3)  COM(2006) 545 τελικό

(4)  COM(2008) 397 τελικό

(5)  Βλ. Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ, CESE 337/2009 της 25.2.2009 με θέμα: Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, εισηγητής: ο κ. ESPUNY MOYANO.

(6)  Πρβλ. την έρευνα του National Consumer Council (ΗΒ, 2003) με θέμα «Green Choice: What Choice?», σύμφωνα με την οποία το υφιστάμενο σύστημα περιβαλλοντικών πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

(7)  Πρβλ. τη γνωμοδότηση CESE με θέμα «Οικολογικές μέθοδοι παραγωγής», εισηγήτρια: η κ. DARMANIN, ΕΕ C 224 της 30.8.2008, σελ. 1.

(8)  Οδηγία 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 1992, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων των οικιακών συσκευών με την επισήμανση και την παροχή ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα. ΕΕ L 297 της 13.10.1992, σελ. 16.

(9)  Οδηγία 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2005, για θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια και για την τροποποίηση της Οδηγίας 92/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 96/57/ΕΚ και 2000/55/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. ΕΕ L 191 της 22.7.2005, σελ. 29.

(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 106/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, σχετικά με το κοινοτικό πρόγραμμα επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού γραφείου (αναδιατύπωση). ΕΕ L 39 της 13.2.2008, σελ. 1.

(11)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού, σήματος. ΕΕ L 237 del 21.9.2000, σελ. 1.

(12)  Πρβλ. το σημείο 1.3 της γνωμοδότησης CESE με θέμα «Οικολογικές μέθοδοι παραγωγής», εισηγήτρια: η κ. DARMANIN, ΕΕ C 224 της 30.8.2008, σελ. 1.

(13)  Πρβλ. το έγγραφο COM(2008) 779 τελικό και τη γνωμοδότηση CESE 620/2009 της 25.3.2009 με θέμα «Σήμανση των ελαστικών επισώτρων αναφορικά με την οικονομία καυσίμου», εισηγητής: RANOCCHIARI.

(14)  Πρβλ. τη γνωμοδότηση CESE 337/2009, NAT/413, με θέμα «Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή», εισηγητής: ο κ. ESPUNY MOYANO – Σημείο 3.5: «Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόταση της Επιτροπής»