52008SC0389

Εγγραφο εργασιας των υπηρεσιων της Επιτροπης - Έγγραφο που συνοδεύει την Πρόταση κανονισμου του Συμβουλιου Περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2004 όσον αφορά την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 - Συνοψη της αξιολογησης αντικτυπου Όσον αφορά την πρόταση για τη θέσπιση αναθεωρημένων μέτρων σχετικά με την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου {COM(2008)162} /* SEC/2008/0389 τελικό */


Αποκατάσταση του γάδου

[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 2.4.2008

SEC(2008) 389

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Έγγραφο που συνοδεύει την Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2004 όσον αφορά την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ Όσον αφορά την πρόταση για τη θέσπιση αναθεωρημένων μέτρων σχετικά με την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου {COM(2008)162}

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ Όσον αφορά την πρόταση για τη θέσπιση αναθεωρημένων μέτρων σχετικά με την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου

Η αξιολόγηση του αντίκτυπου αφορά πρόταση για τη θέσπιση αναθεωρημένης προσέγγισης όσον αφορά την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου. Το αντικείμενο της πρότασης αφορά την αλιεία γάδου στις τέσσερις περιοχές οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό περί αποκατάστασης του γάδου – ήτοι (1) στη Βόρειο Θάλασσα, στο Skagerrak και στην Ανατολική Μάγχη· (2) στο Kattegat· (3) στη Δυτική Σκωτία· (4) στη Θάλασσα της Ιρλανδίας καθώς και σε μια νέα περιοχή - (5) στην Κελτική Θάλασσα.

Λόγω της συνεχούς ελάττωσης της βιομάζας αναπαραγωγικού αποθέματος γάδου με την πάροδο των ετών, το Διεθνές Συμβούλιο Εξερεύνησης της Θάλασσας (ICES) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα απειλούνταν με κατάρρευση και σύστησε τη θέσπιση καθεστώτος αποκατάστασης. Έτσι, το 2004 εγκρίθηκε το σχέδιο αποκατάστασης γάδου ως δέσμευση του Συμβουλίου Υπουργών για τον καθορισμό συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και ορίων αλιευτικής προσπάθειας με βάση προκαθορισμένους κανόνες, υπαγορευόμενους από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.

Δυστυχώς, ύστερα από τετραετή εφαρμογή του καθεστώτος, δεν σημειώθηκε μείωση της θνησιμότητας που οφείλεται στην αλιεία, μείωση απαραίτητη για την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου. Η αργή πρόοδος που σημειώνεται όσον αφορά την ανασύσταση του αποθέματος καθιστά απαραίτητη την αναθεώρηση των όρων και των προϋποθέσεων του σχεδίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του.

Με την παρούσα έκθεση αξιολογούνται οι εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η Κοινότητα για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων όσον αφορά την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου. Αναλύονται οι εξής εναλλακτικές επιλογές:

Επιλογή 1: Η επιλογή «status quo»– βάσει της οποίας δεν αλλάζει το υφιστάμενο σχέδιο.

Το υφιστάμενο σχέδιο αποκατάστασης του γάδου βασίζεται στην απαίτηση περί ετήσιου καθορισμού των TAC σε επίπεδο το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση κατά ποσοστό 30% της βιομάζας αναπαραγωγικού αποθέματος έως ότου επιτευχθούν ασφαλή βιολογικά όρια για την αποφυγή ανάλωσης του αποθέματος. Η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

Επιλογή 2: Βελτίωση της επιβολής

Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η υφιστάμενη νομοθετική πρόταση αλλά να βελτιωθεί η επιβολή της. Εντούτοις, πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι, τόσο οι αναφερθείσες εκφορτώσεις όσο και η αλιευτική προσπάθεια που ασκήθηκε είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Εκτιμάται ότι πρόσφατα έχει σημειωθεί βελτίωση ως προς την επιβολή και ότι αυτή δεν αποτελεί τη σημαντικότερη συνιστώσα του προβλήματος της υπεραλίευσης. Η βελτίωση της επιβολής, μολονότι πολύ επιθυμητή, δεν επαρκεί ώστε να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση του γάδου.

Επιλογή 3: Απαγόρευση της αλιείας

Ως μια από τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές διαχείρισης που έχει εξεταστεί, με στόχο την ανασύσταση των αποθεμάτων, είναι η πλήρης απαγόρευση της αλιείας γάδου. Τέτοιου είδους δραστικά μέτρα θα έχουν πολύ ουσιαστικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες καθώς στα ίδια ύδατα αλιεύονται άλλα, σημαντικά από εμπορική άποψη, είδη (όπως είναι ο εγκλεφίνος, το νταούκι του Ατλαντικού, η πεσκαντρίτσα και η καραβίδα). Παρά την εξαντλητική ανάλυση, δεν εντοπίστηκαν, ουσιαστικά, υποψήφιες ζώνες απαγόρευσης της αλιείας για την προστασία του γάδου. Η δυσκολία έγκειται στο ότι ο γάδος είναι πολύ διαδεδομένος και η απαγόρευση οιασδήποτε συγκεκριμένης ζώνης είναι πιθανόν (εάν εφαρμοστεί χωρίς μείωση της προσπάθειας) να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της αλιευτικής προσπάθειας σε διαφορετική περιοχή όπου ενδέχεται να αλιεύεται μεγαλύτερη ποσότητα γάδου.

Επιλογή 4: Χρησιμοποίηση οικονομικών μέσων

Τα οικονομικά μέσα εξετάστηκαν ως εναλλακτική επιλογή για την αποκατάσταση του γάδου. Αυτά μπορεί να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της περιβαλλοντικής διαχείρισης, να δημιουργήσουν κίνητρα για επενδύσεις και οικονομικούς πόρους για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, η προσφυγή σε οικονομικά κίνητρα, για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, ως μέσα που αποσκοπούν πρωτίστως στη διατήρηση, δεν προβλέπεται βάσει της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Επιλογή 5: Απλούστευση και ενίσχυση του Σχεδίου Αποκατάστασης του Γάδου

Η εναλλακτική αυτή επιλογή συνίσταται στην αναθεώρηση των υφιστάμενων μέτρων αποκατάστασης του γάδου με στόχο τη διατύπωση πιο απλών και σαφών κανόνων για τον καθορισμό των TAC, κανόνων με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και περιπτώσεις ανεπαρκούς ή ελλιπούς επιστημονικής γνωμοδότησης. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα των ημερών στη θάλασσα με μια μέθοδο αποκέντρωσης της διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας στα κράτη μέλη, εντός επιπέδων τα οποία θα καθοριστούν στην κοινοτική νομοθεσία. Το σχέδιο αυτό θα επικεντρώνεται στη μείωση της προσπάθειας των σκαφών τα οποία αλιεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα γάδου.

Με βάση τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ ενδιαφερομένων μερών, ο στόχος της αύξησης του μεγέθους των αποθεμάτων γάδου κατά ένα καθορισμένο ποσοστό ετησίως μπορεί να αντικατασταθεί με μια μέθοδο για τη σταδιακή μετακίνηση προς χαμηλότερη θνησιμότητα που οφείλεται στην αλιεία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του αποθέματος και, ενδεχομένως, υψηλές αποδόσεις.

Συμπεράσματα

Η έκθεση συμπεραίνει ότι πρέπει να υιοθετηθεί η εναλλακτική επιλογή 5 – το βελτιωμένο σχέδιο το οποίο προτείνει αλλαγές στα μέτρα αποκατάστασης του γάδου σε διάφορα επίπεδα – καθώς οι υπόλοιπες επιλογές θα είναι είτε αναποτελεσματικές, είτε μη πρακτικές, είτε θα έχουν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα στην απασχόληση και στα εισοδήματα βραχυπρόθεσμα.

Την εν λόγω εναλλακτική επιλογή πολιτικής στήριξαν και οι ενδιαφερόμενοι φορείς, η γνώμη των οποίων ζητήθηκε εκτενώς κατά την επεξεργασία της εν λόγω πολιτικής.