52008PC0195




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 17.4.2008

COM(2008) 195 τελικό

2008/0084 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες απαιτήσεις κοινοποίησης για τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες και την υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων λογαριασμών

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

{SEC(2008) 466}{SEC(2008) 467}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο της πρότασης

1.1. Στόχοι της πρότασης

Στόχος της τροποποίησης της οδηγίας 78/660/ΕΟΚ (4η Οδηγία για το εταιρικό δίκαιο)[1] είναι η απλούστευση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)[2] και η ανακούφιση των ΜΜΕ από το φόρτο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, βραχυπρόθεσμα. Αναμένεται ότι οι μεταβολές αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση του διοικητικού φόρτου χωρίς απώλεια σημαντικών πληροφοριών.

Στόχος της τροποποίησης της οδηγίας 83/349/ΕΟΚ (7η Οδηγία για το εταιρικό δίκαιο)[3] είναι η αποσαφήνιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κανόνων για τους ενοποιημένους λογαριασμούς που περιλαμβάνονται στην εν λόγω οδηγία και των αντίστοιχων κανόνων που περιλαμβάνονται στα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

1.2. Γενικό πλαίσιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 8-9 Μαρτίου 2007 υπογράμμισε ότι η μείωση του διοικητικού φόρτου είναι σημαντική για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρώπης, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα δυνητικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις ΜΜΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι είναι απαραίτητη η έντονη κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στην ΕΕ[4]. Κατά τη σύνοδό του το Μάρτιο του 2008, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να επισημάνει νέες νομοθετικές προτάσεις «ταχείας υλοποίησης» προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος[5]. Η λογιστική και οι έλεγχοι έχουν επισημανθεί ως βασικοί τομείς για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις ευρωπαϊκές εταιρείες[6]. Ως οδηγίες για τη λογιστική στο πλαίσιο αυτό νοούνται οι οδηγίες 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ.

Η προτεινόμενη τροποποίηση αποτελεί μέρος της δεύτερης δέσμης ταχείας υλοποίησης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου[7] που περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα στους τομείς του εταιρικού δικαίου, της λογιστικής και των ελέγχων με στόχο την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες· αντιπροσωπεύει στοχοθετημένες και περιορισμένες μεταβολές που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε απλούστευση, βραχυπρόθεσμα. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπόκεινται συχνά στους ίδιους κανόνες με τις μεγαλύτερες εταιρείες, αλλά σπάνια αξιολογούνται οι συγκεκριμένες λογιστικές ανάγκες τους και οι εκτεταμένοι κανόνες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης επιβαρύνουν με υψηλό κόστος και μπορούν να παρεμποδίσουν την αποτελεσματική χρήση του κεφαλαίου για παραγωγικούς σκοπούς.

Η 4η οδηγία για το εταιρικό δίκαιο εκδόθηκε το 1978 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εναρμονισμένο σύνολο απαιτήσεων για την εξωτερική πληροφόρηση όλων των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης στην ΕΕ. Το 1983, εκδόθηκε η 7η οδηγία για το εταιρικό δίκαιο η οποία πρόσθεσε ένα κοινό σύνολο απαιτήσεων για τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Οι οδηγίες για τη λογιστική τροποποιήθηκαν αρκετές φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Με την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 για την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων (κανονισμός ΔΛΠ)[8] οι εισηγμένες εταιρείες (και οι εταιρείες με εισηγμένο χρέος) έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν λογαριασμούς ΔΠΧΠ και, κατά συνέπεια, απαλλάσσονται από μεγάλος μέρος των απαιτήσεων της 4ης και της 7ης οδηγίας. Ωστόσο, οι εν λόγω οδηγίες εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση για την λογιστική των ΜΜΕ στην ΕΕ.

Η εφαρμογή του κανονισμού ΔΛΠ τόνισε επίσης τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις οδηγίες και τα ΔΠΧΠ. Σύμφωνα με την οδηγία 83/349/ΕΟΚ, η μητρική εταιρεία πρέπει να συντάσσει ενοποιημένους λογαριασμούς ακόμη και αν μια θυγατρική ή όλες οι θυγατρικές είναι ασήμαντες. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω εταιρείες καλύπτονται από τον κανονισμό ΔΛΠ και πρέπει, επομένως, να συντάσσουν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις τους σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ. Αυτή η συνέπεια του συγκεκριμένου άρθρου της οδηγίας 83/349/ΕΟΚ θεωρείται υπερβολική όταν μια μητρική εταιρεία έχει μόνο ασήμαντες θυγατρικές. Οι σχετικές περιπτώσεις πρέπει να εξεταστούν και πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει «την Επιτροπή να συνεχίσει τις δραστηριότητες της σχετικά με την απλούστευση του εταιρικού δικαίου, της λογιστικής και των ελέγχων…, ιδίως της 4ης και της 7ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο»[9].

2. Αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερομενα μέρη και αξιολόγηση του αντικτύπου

2.1. Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

2.1.1. Οι προτάσεις απλούστευσης σχετικά με την 4 η οδηγία για το εταιρικό δίκαιο

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διενήργησαν έρευνες για να εντοπίσουν τις δυνητικά πιο επαχθείς απαιτήσεις των οδηγιών για τη λογιστική[10]. Από τα αρχικά πορίσματα φάνηκε ότι μπορούν να γίνουν πολλές τροποποιήσεις για την απλούστευσή τους.

Αυτές οι αρχικές ιδέες και υποδείξεις συζητήθηκαν με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων (ARC) σε πολλές συνεδριάσεις από το Δεκέμβριο του 2006 και ύστερα. Στη συνέχεια των συζητήσεων αυτών, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2007[11] όπου επισημαίνονται δυνητικές τροποποιήσεις/μεταβολές των οδηγιών για τη λογιστική. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην περαιτέρω μείωση της υποχρεωτικής υποβολής εκθέσεων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διατύπωσαν επιλογές πολιτικής προς εξέταση και, με βάση αυτές τις πιθανές επιλογές, επέλεξαν για νομοθετικές προτάσεις, μετά από δημόσια διαβούλευση, τα ακόλουθα νομοθετικά μέτρα.

Κατάργηση των απαιτήσεων δημοσιοποίησης για τις δαπάνες ίδρυσης

Η σαφής πλειοψηφία αυτών που υπέβαλαν παρατηρήσεις για την ανακοίνωση της Επιτροπής υποστήριξε την πρόταση. Λίγοι αντέδρασαν, με το επιχείρημα ότι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων παρέχει χρήσιμες πληροφορίες.

Κατάργηση των απαιτήσεων δημοσιοποίησης για την ανάλυση του κύκλου εργασιών κατά δραστηριότητα και κατά γεωγραφικές αγορές για τις ΜΜΕ

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τα τρία τέταρτα σχεδόν αυτών που ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ το ένα τέταρτο ήταν κατά. Ορισμένοι παρατηρητές θεώρησαν την πρόταση χρήσιμη για τις ΜΜΕ, αλλά όχι για τις άλλες εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο.

2.1.2. Αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων περί ενοποίησης που περιλαμβάνονται στην 7 η οδηγία για το εταιρικό δίκαιο και των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης

Διάφορες συζητήσεις με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερομένους έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ του κανονισμού ΔΛΠ και της 7ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο δεν είναι σαφής στις περιπτώσεις όπου οι μητρικές εταιρείες δεν έχουν σημαντικές θυγατρικές. Μετά τη συζήτηση με τα κράτη μέλη, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συμπεριέλαβαν το ζήτημα αυτό στην προαναφερθείσα ανακοίνωση, δεδομένου ότι συνδέεται με την απλούστευση, και πρότειναν την αποσαφήνιση της κατάστασης με μια τροποποίησης της 7ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο.

Οι ανταποκριτές υποστήριξαν έντονα μια τέτοια πρόταση, ενώ οι εταιρείες ήταν θετικές ομόφωνα. Οι παρατηρητές θεώρησαν σημαντική απλούστευση την προτεινόμενη μεταβολή.

2.2. Αξιολόγηση του αντικτύπου

2.2.1. Κατάργηση της απαίτησης δημοσιοποίησης για τις δαπάνες ίδρυσης

Όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Δανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται οι δαπάνες ίδρυσης ως στοιχεία του ενεργητικού και να υπόκεινται σε απόσβεση, και απαιτούν τη δημοσιοποίηση των σχετικών δαπανών[12]. Οι εταιρείες που εμπίπτουν στον πεδίο κάλυψης του άρθρου 11 (όπου ορίζονται οι μικρές επιχειρήσεις) της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο μπορούν ήδη να εξαιρούνται από αυτή την απαίτηση δημοσιοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 της ίδιας οδηγίας. Η εξαίρεση αυτή χρησιμοποιείται ευρέως, και μόνο η Ισπανία απαιτεί τη δημοσιοποίηση αυτή ως ξεχωριστό στοιχείο από τις μικρές εταιρείες. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν τη δημοσιοποίηση με τη μορφή άυλων στοιχείων του ενεργητικού. Επομένως, το αποτέλεσμα της προτεινομένης μεταβολής αφορά κυρίως τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπόνησε η Ramboll Management, στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 240.000 μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις[13].

Η μεταβολή οδηγεί σε μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει σημαντική απώλεια πληροφοριών για τους χρήστες των λογαριασμών. Οι πληροφορίες για τις δαπάνες ίδρυσης δεν μπορούν να θεωρηθούν πολύ σημαντικές για τους χρήστες. Τόσο αυτοί που συντάσσουν τις πληροφορίες όσο και οι χρήστες ωφελούνται από την πρόταση. Οι λοιποί ενδιαφερόμενοι δεν επηρεάζονται βασικά.

2.2.2. Κατάργηση των απαιτήσεων δημοσιοποίησης για την ανάλυση του κύκλου εργασιών κατά δραστηριότητα και κατά γεωγραφικές αγορές για τις ΜΜΕ

Όλα τα κράτη μέλη απαιτούν τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης του κύκλου εργασιών κατά δραστηριότητα και κατά γεωγραφικές αγορές[14]. Η δυνατότητα που προβλέπεται από το άρθρο 44 παράγραφος 2 της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο για εξαίρεση των εταιρειών του άρθρου 11 (των μικρών επιχειρήσεων) από την απαίτηση αυτή έχει αξιοποιηθεί από όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, το αποτέλεσμα της προτεινόμενης μεταβολής επηρεάζει μόνο τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής κρίνουν ότι τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν την προτεινόμενη μεταβολή, παρά το γεγονός ότι η ελάχιστη νομοθετική φύση της οδηγίας θα επιτρέψει σ’ αυτά να απαιτούν περισσότερες πληροφορίες.

Η κατάργηση της απαίτησης αυτής επιτρέπει στις εταιρείες να διαμορφώνουν την εσωτερική πληροφόρησή τους ανάλογα με τις διοικητικές ανάγκες τους, και όχι ανάλογα με τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Η μεταβολή οδηγεί σε μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες. Δεν υπάρχει σημαντική απώλεια πληροφοριών για τους χρήστες των λογαριασμών. Οι χρήστες των λογαριασμών των ΜΜΕ και των άλλων εταιρειών που εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης της οδηγίας, δεν απαιτούν συγκεκριμένα τέτοιου είδους πληροφορίες. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει δημοσιοποίηση ορισμένων πληροφοριών που θεωρούνται εμπιστευτικές για τις εταιρείες με μια μόνο δραστηριότητα. Τόσο αυτοί που συντάσσουν τις πληροφορίες όσο και οι χρήστες επωφελούνται από την πρόταση. Ορισμένοι ενδιαφερόμενοι που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες αυτές ενδέχεται να επηρεαστούν, όμως το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται περιορισμένο.

2.2.3. Τροποποίηση της 7 ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση των κανόνων περί ενοποίησης που περιέχει με τους κανόνες των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι πολύ ειδικό, και ότι είναι συγκεντρωμένο σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη. Τα μικρότερα κράτη μέλη φαίνεται ότι επηρεάζονται λιγότερο, κυρίως λόγω του μικρότερου αριθμού εισηγμένων ομίλων. Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν επιβάλει τη σύνταξη τέτοιων λογαριασμών, μπορεί όμως να αποφασίσουν να το πράξουν μετά την αποσαφήνιση που δόθηκε σε συζητήσεις στο πλαίσιο της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων κατά τη διάρκεια του 2007. Ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η σύνταξη τέτοιων λογαριασμών δημιουργεί προβλήματα[15].

Η σύνταξη αυτών των λογαριασμών συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες χωρίς αντίστοιχα οφέλη για την εταιρεία. Οι εν λόγω λογαριασμοί πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε λογιστικό έλεγχο, πράγμα που συνεπάγεται πρόσθετες μεγάλες δαπάνες. Κάτω από κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει απώλεια πληροφοριών δεδομένου ότι αυτοί οι ενοποιημένοι λογαριασμοί είναι σχεδόν ίδιοι με τους μεμονωμένους λογαριασμούς. Ενδέχεται ωστόσο να υπάρχουν πολύ λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει απώλεια πληροφοριών. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής αξιολογούν ότι αυτή η απώλεια πληροφοριών είναι ασήμαντη. Αυτές που ωφελούνται περισσότερο είναι οι μητρικές εταιρείες με ασήμαντες θυγατρικές που υποχρεούνται να συντάσσουν ενοποιημένους λογαριασμούς.

2.3. Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Η παρούσα πρόταση πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα απλούστευσης και ο αντίκτυπός τους θα αξιολογηθεί από κοινού. Η παρούσα πρόταση αντιπροσωπεύει μόνο το πρώτο μέρος των ενεργειών απλούστευσης στον τομέα της λογιστικής. Πρέπει να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων στα μελλοντικά στάδια της διαδικασίας απλούστευσης και, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορούν να προταθούν περαιτέρω αλλαγές σε μια επόμενη επανεξέταση.

3. Νομικά στοιχεία της πρότασης

3.1. Νομική βάση

Άρθρο 44 παράγραφος 1 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας[16].

3.2. Αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

Η παρούσα πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας. Είναι απαραίτητες οι ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα στο βαθμό που οι υποχρεώσεις που συνεπάγονται διοικητικό φόρτο απορρέουν από οδηγίες της ΕΕ. Στόχος της δράσης είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου με την απλούστευση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης εκ μέρους των ΜΜΕ, βραχυπρόθεσμα, και η αποσαφήνιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κανόνων για την ενοποίηση των λογαριασμών που περιέχονται στην οδηγία 83/349/ΕΟΚ και τα ΔΠΧΠ χωρίς απώλεια σημαντικών πληροφοριών.

Η πρόταση συνεχίζει την κοινοτική προσέγγιση βάσει αρχών για τη ρύθμιση λογιστικών θεμάτων στην ΕΕ. Επίσης, οι οδηγίες για τη λογιστική αντιπροσωπεύουν «ελάχιστη εναρμόνιση»[17]. Αυτό εξασφαλίζει την αναλογικότητα και παρέχει ευελιξία στις αρχές και τους οικονομικούς φορείς σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης των στόχων ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον οικονομικό και διοικητικό φόρτο τους. Επιπλέον, θα πρέπει να διενεργηθεί ανάλυση της εθνικής νομοθεσίας και πρέπει ενδεχομένως να διατυπωθούν συστάσεις για περαιτέρω μέτρα απλούστευσης σε εθνικό επίπεδο.

Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την τροποποίηση των σχετικών κανόνων της ΕΕ· επομένως, είναι δικαιολογημένη η δράση σε επίπεδο ΕΕ. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορίζονται σε αυτά που είναι απαραίτητα για την κατάργηση του αναίτιου διοικητικού φόρτου στους σχετικούς τομείς και είναι αναλογικές με το στόχο αυτό.

3.3. Επιλογή μέσου

Το προτεινόμενο μέσο τροποποιεί υπάρχουσες οδηγίες και, επομένως, είναι οδηγία.

4. Επεξήγηση της πρότασης

4.1.1. Κατάργηση των απαιτήσεων δημοσιότητας για τις δαπάνες ίδρυσης

Οι δαπάνες ίδρυσης είναι διάφορα είδη δαπανών που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας εταιρείας. Για παράδειγμα, τέλη καταχώρισης ή δαπάνες νομικής συνδρομής. Οι δαπάνες αυτές μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιμετωπίζονται ως στοιχείο του ενεργητικού στον ισολογισμό. Εάν συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 2 της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο αυτές οι «δαπάνες ίδρυσης» πρέπει να επεξηγούνται στο προσάρτημα των λογαριασμών. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να εξαιρεθούν από αυτή την απαίτηση δημοσιοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 της ίδιας οδηγίας.

Η Επιτροπή προτείνει την επέκταση του πεδίου κάλυψης αυτών των εξαιρέσεων ώστε να συμπεριληφθούν και οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει, στο άρθρο 44 παράγραφος 2 της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο να προστεθούν οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 44 παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας, επεκτείνοντας έτσι τη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να απαλλάσσουν τις επιχειρήσεις αυτές από την υποχρέωση που επιβάλλεται από το άρθρο 34 παράγραφος 2.

4.1.2. Κατάργηση των απαιτήσεων δημοσιότητας για την ανάλυση του κύκλου εργασιών κατά δραστηριότητα και κατά γεωγραφικές αγορές για τις ΜΜΕ

Η 4η οδηγία για το εταιρικό δίκαιο απαιτεί την κοινοποίηση της ανάλυσης του κύκλου εργασιών κατά δραστηριότητα και κατά γεωγραφικές αγορές. Αυτό απαιτείται για όλες τις εταιρείες, όμως οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να εξαιρεθούν σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 της ίδιας οδηγίας.

Η Επιτροπή προτείνει την επέκταση του πεδίου κάλυψης αυτών των εξαιρέσεων ώστε να συμπεριληφθούν και οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει στο άρθρο 44 παράγραφος 1 της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο να προστεθούν οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 43 παράγραφος 1 και παράγραφος 8 της εν λόγω οδηγίας, επεκτείνοντας έτσι τη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να απαλλάσσουν αυτές τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση που επιβάλλεται από το άρθρο 43 παράγραφοι 1 και 8.

4.1.3. Τροποποίηση της 7 ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση των κανόνων περί ενοποίησης που περιλαμβάνει με τους κανόνες των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης

Η σχέση μεταξύ του κανονισμού ΔΛΠ και της 7ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο δεν είναι σαφής στις περιπτώσεις στις οποίες οι μητρικές εταιρείες δεν έχουν σημαντικές θυγατρικές. Το πραγματικό ζήτημα είναι κατά πόσον μια τέτοια μητρική εταιρεία μπορεί να εμπίπτει στο πεδίο κάλυψης του κανονισμού ΔΛΠ και επομένως να υποχρεούται να συντάσσει λογαριασμούς βάσει των ΔΠΧΠ - ή όχι.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι υπερβολικό να απαιτείται η σύνταξη ενοποιημένων λογαριασμών στην περίπτωση όπου η μητρική εταιρεία έχει μόνο ασήμαντες θυγατρικές. Είναι παράλογο να απαιτείται ξεχωριστό σύνολο λογαριασμών δεδομένου ότι οι ενοποιημένοι λογαριασμοί θα ήταν, στην εν λόγω περίπτωση, ουσιαστικά ίδιοι με τους μεμονωμένους λογαριασμούς (που δεν εμπίπτουν υποχρεωτικά στο καθεστώς ΔΠΧΠ βάσει του κανονισμού ΔΛΠ).

Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει, στο άρθρο 13 της 7ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο να προστεθεί μια νέα παράγραφος 2α που θα εξαιρεί μια μητρική επιχείρηση που διέπεται από το εθνικό της δίκαιο από την υποχρέωση να συντάσσει ενοποιημένους λογαριασμούς και ενοποιημένη ετήσια έκθεση εάν η εν λόγω μητρική εταιρεία έχει μόνο θυγατρικές εταιρείες που θεωρούνται μη σημαντικές (για τους σκοπούς του άρθρου 16 παράγραφος 3), τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους.

5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό της Κοινότητας.

2008/0084 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες απαιτήσεις κοινοποίησης για τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες και την υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων λογαριασμών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 44 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής[18],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[19],

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης[20],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 8ης και 9ης Μαρτίου 2007 υπογράμμισε ότι η μείωση του διοικητικού φόρτου είναι σημαντική προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της Ευρώπης, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι είναι απαραίτητη η κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

(2) Η λογιστική και οι έλεγχοι έχουν επισημανθεί ως τομείς για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες εντός της Κοινότητας.

(3) Η ανακοίνωση της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2007[21] για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες στους τομείς του εταιρικού δικαίου, της λογιστικής και των ελέγχων επισημαίνει απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στην τέταρτη οδηγία 78/660/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουλίου 1978, με βάση το άρθρο 54 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της συνθήκης για τους ετήσιους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών[22] και την έβδομη οδηγία 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 1983 βάσει του άρθρου 54 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) της συνθήκης για τους ενοποιημένους λογαριασμούς[23]. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση περαιτέρω ανακούφισης των μικρομεσαίων εταιρειών από τις υποχρεώσεις πληροφόρησης.

(4) Στο παρελθόν είχαν γίνει ορισμένες αλλαγές προκειμένου να επιτραπεί στις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ να χρησιμοποιούν λογιστικές μεθόδους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (ΔΠΧΠ). Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2002 για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων[24], οι εταιρείες των οποίων οι κινητές αξίες είναι δεκτές προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά οποιουδήποτε κράτους μέλους υποχρεούνται να συντάσσουν τους ενοποιημένους λογαριασμούς τους σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ, και απαλλάσσονται συνεπώς από το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ. Οι εν λόγω οδηγίες αποτελούν ωστόσο τη βάση για τη λογιστική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κοινότητα.

(5) Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπόκεινται συχνά στους ίδιους κανόνες με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά σπάνια έχουν αξιολογηθεί οι ειδικές λογιστικές τους ανάγκες. Ιδίως ο αυξημένος αριθμός απαιτήσεων δημοσιοποίησης προκαλεί προβλήματα για τις εταιρείες αυτές. Οι εκτεταμένοι κανόνες περί παροχής πληροφοριών προκαλούν οικονομική επιβάρυνση και μπορούν να παρεμποδίσουν την αποτελεσματική χρήση του κεφαλαίου για παραγωγικούς σκοπούς.

(6) Η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 τόνισε επίσης την ανάγκη αποσαφήνισης της σχέσης μεταξύ των λογιστικών προτύπων που απαιτούνται από την οδηγία 83/349/ΕΟΚ και των ΔΠΧΠ.

(7) Στις περιπτώσεις όπου οι δαπάνες ίδρυσης μπορούν να αντιμετωπίζονται ως στοιχείο του ενεργητικού στον ισολογισμό, βάσει του άρθρου 34 παράγραφος 2 της οδηγίας 78/660/ΕΟΚ απαιτείται να επεξηγούνται οι εν λόγω δαπάνες στο προσάρτημα των λογαριασμών. Οι μικρές εταιρείες μπορούν να εξαιρεθούν από αυτή την απαίτηση δημοσιοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας. Προκειμένου να μειωθεί ο περιττός διοικητικός φόρτος, θα πρέπει να είναι δυνατή η εξαίρεση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αυτές τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης.

(8) Βάσει της οδηγίας 78/660/ΕΟΚ απαιτείται η δημοσιοποίηση ανάλυσης του κύκλου εργασιών κατά δραστηριότητα και κατά γεωγραφικές αγορές. Αυτό απαιτείται για όλες τις εταιρείες, αλλά οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να εξαιρεθούν σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας. Προκειμένου να μειωθεί ο περιττός διοικητικός φόρτος, θα πρέπει να είναι δυνατή η εξαίρεση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αυτή την απαίτηση δημοσιοποίησης.

(9) Βάσει της οδηγίας 83/349/ΕΟΚ απαιτείται η μητρική εταιρεία να συντάσσει ενοποιημένους λογαριασμούς ακόμη και αν η μοναδική θυγατρική της ή όλες οι θυγατρικές της συνολικά δεν είναι σημαντικές για τους σκοπούς του άρθρου 16 παράγραφος 3 της οδηγίας 83/349/ΕΟΚ. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες αυτές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 και, επομένως, υποχρεούνται να συντάσσουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ. Η απαίτηση αυτή θεωρείται επαχθής στις περιπτώσεις όπου η μητρική εταιρεία έχει μόνο μη σημαντικές θυγατρικές. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι δυνατή η εξαίρεση μιας μητρικής εταιρείας από την υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων λογαριασμών και ενοποιημένης ετήσιας έκθεσης εάν η εν λόγω μητρική εταιρεία έχει μόνο θυγατρικές επιχειρήσεις που θεωρούνται μη σημαντικές, είτε μεμονωμένα είτε στο σύνολό τους.

(10) Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας οδηγίας, δηλαδή η μείωση του διοικητικού φόρτου που συνδέεται με ορισμένες απαιτήσεις δημοσιοποίησης για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και με την υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων λογαριασμών για ορισμένες εταιρείες εντός της Κοινότητας, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και μπορούν επομένως, λόγω του μεγέθους και των αποτελεσμάτων, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Κοινότητας, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία επίσης διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(11) Συνεπώς οι οδηγίες 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1 Τροποποιήσεις της οδηγίας 78/660/ΕΟΚ

Το άρθρο 44 της οδηγίας 78/660/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής:

1. Παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«(1α) Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στις εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο 27 να συντάσσουν συνοπτικές σημειώσεις στους λογαριασμούς τους χωρίς τις πληροφορίες που απαιτούνται στο άρθρο 43 παράγραφοι 1 και 8».

2. Παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

«(2α) Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στις εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο 27 να εξαιρούνται από την υποχρέωση να δημοσιοποιούν στο προσάρτημα των λογαριασμών τους τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2.»

Άρθρο 2 Τροποποίηση της οδηγίας 83/349/ΕΟΚ

Στο άρθρο 13 της οδηγίας 83/349/ΕΟΚ παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

«(2α) Με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παράγραφος 2 και των άρθρων 5 και 6, μια μητρική εταιρεία που διέπεται από το εθνικό δίκαιο ενός κράτους μέλους και η οποία έχει μόνο θυγατρικές επιχειρήσεις που δεν είναι σημαντικές για τους σκοπούς του άρθρου 16 παράγραφος 3, είτε μεμονωμένα είτε στο σύνολό τους, εξαιρείται από την υποχρέωση που επιβάλλεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1).»

Άρθρο 3 Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2010. Κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών των διατάξεων και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την αναφορά αυτή καθορίζονται από τα κράτη μέλη.

2. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 4 Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Άρθρο 5 Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[1] ΕΕ L 222, 14.8.1978, σ. 11. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 224 της 16.8.2006, σ. 1 ).

[2] Ορισμοί στο άρθρο 11 (μικρές επιχειρήσεις) και στο άρθρο 27 (μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις) της 4ης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο.

[3] ΕΕ L 193 της 18.7.1983, σ. 1, οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/99/ΕΚ του Συμβουλίου ( ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 137 ).

[4] Συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών – έγγρ. 7224/07, Συμπέρασμα 1.

[5] Συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών – έγγρ. 7652/08, Συμπέρασμα 1.

[6] Σχέδιο της ΕΕ για τη βασική μέτρηση και τη μείωση των διοικητικών δαπανών, δεύτερη ενδιάμεση έκθεση, 15 Ιανουαρίου 2008, σελίδα 37. Η τελική έκθεση θα δημοσιευθεί στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής.

[7] Βλ. έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με θέμα «μείωση του διοικητικού φόρτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκθεση προόδου για το 200 και προοπτικές για το 2008» - COM(2008) 35.

[8] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2002 για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων ( ΕΕ L 243 της 11.9.2002, σ. 1).

[9] Έκθεση για τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) και τη διακυβέρνηση του συμβουλίου διεθνών λογιστικών προτύπων (ΣΔΛΠ) (2006/2248(INI)), EΚ, επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, εισηγητής: Alexander Radwan, A6-0032/2008, 5.2.2008, σ. 10.

[10] Συμπεριλαμβανόμενης της μελέτης που εκπόνησε η Ramboll Management, με ανάθεση από την Επιτροπή: μελέτη για το διοικητικό κόστος του κεκτημένου της ΕΕ για το εταιρικό δίκαιο, Ιούλιος 2007, διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/internal_market/company/docs/simplification/final_report_company_law_administrative_costs_en.pdf

[11] Ανακοίνωση της Επιτροπής για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες στους τομείς του εταιρικού δικαίου, της λογιστικής και των ελέγχων - COM(2007) 394 της 10.7.2007. Διατίθεται στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/internal_market/company/simplification/index_en.htm

[12] Έκθεση με τίτλο: εφαρμογή της 4ης οδηγίας στα κράτη μέλη, κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 1998, σελίδες 2, 38, 62. Διατίθεται στο δικτυακό τόπο της ΓΔ MARKT στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/internal_market/accounting/docs/studies/1998-fourth-dir_en.pdf.

[13] Ramboll Management. Ιούλιος 2007. Μελέτη για το διοικητικό κόστος του κεκτημένου της ΕΕ για το εταιρικό δίκαιο.Διατίθεται στο δικτυακό τόπο της ΓΔ MARKT στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/internal_market/company/docs/simplification/final_report_company_law_administrative_costs_en.pdf.

[14] Εφαρμογή της 4ης οδηγίας στα κράτη μέλη, περίληψη των πορισμάτων μελέτης για την εφαρμογή της 4ης οδηγίας 78/660/EΟΚ στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 1998, EΕ, ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – χρηματοοικονομική πληροφόρηση και εταιρικό δίκαιο (βλ. υποσημείωση 10), σ. 54, 59.

[15] Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,6 εκατ. ενεργές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, από τις οποίες 51.000 απαρτίζουν ομίλους εκ των οποίων μόνο 10.000 παρουσιάζουν ενοποιημένους λογαριασμούς. Επισημάνθηκε ότι 1.000 όμιλοι συντάσσουν ενοποιημένους λογαριασμούς ενώ έχουν μόνο ασήμαντες θυγατρικές.

[16] ΕΕ C 325 της 24.12.2002, σ. 35.

[17] Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν πιο εκτεταμένες απαιτήσεις σε εθνικό επίπεδο. Οι οδηγίες περιέχουν ήδη διάφορες επιλογές για τις ΜΜΕ, πολλές όμως από αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη.

[18] ΕΕ C […] […], σ.[…]

[19] ΕΕ C […] […], σ.[…]

[20] ΕΕ C […] […], σ.[…]

[21] COM(2007) 394, 10.7.2007.

[22] ΕΕ L 222 της 17.8.1978, σ. 11. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/99/ΕΚ (ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 137)

[23] ΕΕ L 193 της 18.7.1983, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/99/EΚ.

[24] ΕΕ L 243 της 11.9.2002, σ. 1.