52008DC0447

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Μεξικού /* COM/2008/0447 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 15.7.2008

COM(2008)447 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Μεξικού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Μεξικού

1. Το Μεξικό στην παγκόσμια σκηνή

Το Μεξικό είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, με πληθυσμό άνω των 105 εκατομμυρίων και κατά κεφαλή εισόδημα περίπου 10 000 δολάρια. Το Μεξικό είναι μέλος της Βορειοαμερικανικής συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών (ΒΑΣΕΣ) από το 1994 και συνήψε μια σειρά συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών (ΣΕΣ) με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του. Επί του παρόντος, είναι μία από τις λίγες χώρες με αναδυόμενη οικονομία που έχουν ΣΕΣ με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία. Εξάλλου, το Μεξικό έχει συμφωνίες με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τις χώρες ΕΖΕΣ και με το Ισραήλ. Αυτό το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του εξωτερικού του εμπορίου.

Το Μεξικό είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που είναι μέλος του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο προσχώρησε το 1994. Ως αναδυόμενη οικονομία, το Μεξικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της διεύρυνσης και της ενίσχυσης της δέσμευσης του ΟΟΣΑ που έχει στόχο να φέρει και άλλες αναδυόμενες οικονομίες στη γενική διαδικασία διαλόγου του Heiligendamm. Το Μεξικό είναι επίσης ένα δραστήριο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη του Μεξικού είναι ισορροπημένα. Οι σχέσεις του με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σχεδόν «πρότυπο» στη σημερινή Λατινική Αμερική. Το Μεξικό είναι από τους κύριους προορισμούς για ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Ως χώρα αποδέκτης, το Μεξικό έχει τα υψηλότερα αποθέματα ΑΞΕ στη Λατινική Αμερική (174 δις ευρώ). Επιπλέον, το Μεξικό γίνεται μία από τις ελάχιστες σημαντικές πηγές ΑΞΕ της Λατινικής Αμερικής για τρίτες χώρες (26,7 δις ευρώ), οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και επιλεγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το Μεξικό γνώρισε κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες σημαντικές πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και πραγματοποίησε σημαντική διαδικασία εκσυγχρονισμού. Εντούτοις, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη ορισμένες σοβαρές προκλήσεις. Ειδικότερα, η χώρα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει το ιστορικό πρόβλημα της ανισότητας και της μη ικανοποιητικής κατανομής του πλούτου. Εξάλλου, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ανέκυψε μεγάλη διαφορά Βορρά-Νότου όσον αφορά την αύξηση και τα εισοδήματα. Η διαφορά αυτή οδηγεί σε σημαντικές ροές εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, με κύριο προορισμό για την τελευταία τις ΗΠΑ. Γενικότερα, χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω το επίπεδο της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε τομείς όπως η διακυβέρνηση και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε τοπικό επίπεδο. Το Μεξικό αντιμετωπίζει επίσης ένα πρόβλημα ασφάλειας που συνίσταται σε ένα επιθετικό κύμα οργανωμένου εγκλήματος και μεγάλης κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών. Στον οικονομικό τομέα, οι κύριες προκλήσεις αφορούν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και τον ανταγωνισμό, ιδίως σε βασικής σημασίας τομείς δικτύου, όπως οι τηλεπικοινωνίες, καθώς και την εφαρμογή φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση της εξάρτησης του προϋπολογισμού από τα έσοδα του πετρελαίου.

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το Μεξικό δεν πρέπει να μειώσουν τη σημασία της αλλαγής, στο δρόμο της οποίας βρίσκεται η χώρα εδώ και είκοσι χρόνια. Το Μεξικό αναπτύχθηκε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, έχει ακόμη ένα σημαντικό δυναμικό προς εκμετάλλευση και ο ρόλος του στην παγκόσμια σκηνή θα αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για το Μεξικό στη Λατινική Αμερική είναι η στρατηγική γεωγραφική του θέση στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Το Μεξικό είναι ένας σημαντικός πολιτικός, οικονομικός και πολιτιστικός παράγοντας στη Λατινική Αμερική και αναμένεται ότι, συν τω χρόνω, ο ρόλος του στα διεθνή θέματα θα ενισχυθεί. Η οικονομία του είναι πλήρως ενσωματωμένη στη ΒΑΣΕΣ και λόγω του πλούτου του πολιτισμού του η φωνή του ακούγεται σε όλη τη Λατινική Αμερική. Το Μεξικό αποτελεί πράγματι μια πολιτιστική, πολιτική και φυσική «γέφυρα» μεταξύ της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς επίσης, ως ένα ορισμένο βαθμό, μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών και των αναδυόμενων χωρών, Η θέση αυτή του Μεξικού αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του στο πλαίσιο μιας προοδευτικής πολυμερούς και πολυπολιτιστικής διεθνούς κοινότητας. Τώρα που η οικονομική σημασία της χώρας γίνεται όλο και πιο προφανής, το Μεξικό αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φιλοδοξεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη σημερινή ταχέως μεταβαλλόμενη διεθνή σκηνή.

Αυτή η νέα αυτοπεποίθηση είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σύγκριση με το παρελθόν όταν, για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους, το Μεξικό επέλεγε κατά παράδοση να υιοθετεί προσεκτική στάση στις διεθνείς υποθέσεις. Ωστόσο, ακόμη και στο παρελθόν, το Μεξικό υπογράμμιζε συστηματικά τη σημασία της πολυμέρειας – μια χαρακτηριστική θέση που με την πάροδο του χρόνου ενισχύθηκε περισσότερο. Το Μεξικό υπήρξε σταθερά ενεργό μέλος του ΟΗΕ παρέχοντας τη συμβολή του στον προϋπολογισμό. Είναι ο δέκατος κύριος χορηγός των Ηνωμένων Εθνών. Πράγματι, η οικονομική συμβολή του Μεξικού στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών είναι η σημαντικότερη της Λατινικής Αμερικής και αντιπροσωπεύει από μόνη της το 50% του συνόλου των οικονομικών συνεισφορών της περιοχής στον Οργανισμό.

2. Η ΕΕ και το Μεξικό

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, πολιτικού συντονισμού και συνεργασίας με το Μεξικό, η οποία υπεγράφη το 1997 και ετέθη σε ισχύ το 2000. Η συμφωνία αυτή, εφεξής καλούμενη «συνολική συμφωνία», αποτέλεσε κατάλληλο πλαίσιο και για την εμβάθυνση και για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων της ΕΕ με το Μεξικό (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1) Η συμφωνία βασίζεται σε τρεις κύριους πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, το εμπόριο και τη συνεργασία. Επέτρεψε επίσης στην ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική και εμπορική της θέση στο Μεξικό, η οποία υφίστατο σημαντική πίεση από τη θέση σε ισχύ της ΒΑΣΕΣ, το 1994.

Από τα τέλη του 2004, στηριζόμενα στους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς ΕΕ-Μεξικού, τα όργανα της ΕΕ και το Μεξικό αποφάσισαν να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να εντατικοποιήσουν τις υψηλού επιπέδου επαφές. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2007, όταν, κατά το κοινό συμβούλιο ΕΕ-Μεξικού, τα μέρη αναγνώρισαν ότι είναι πολύ σημαντική η ποιοτική αλλαγή που συνετελέσθη στις διμερείς τους σχέσεις και ότι οι αμοιβαίοι δεσμοί τους συσφίχθηκαν πολύ περισσότερο. Κατά το 2007 και 2008, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες υψηλού επιπέδου επίσημες επισκέψεις στο Μεξικό από αντιπροσώπους διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Μάιο του 2008. Κατά την ίδια περίοδο, ο Πρόεδρος Calderón μετέβη δύο φορές στην Ευρώπη, επισκέφθηκε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και τα κοινοτικά όργανα στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2007. Επίσης, ορισμένοι υπουργοί του Μεξικού πραγματοποίησαν εκτεταμένα ταξίδια στην Ευρώπη.

Από τη θέση σε ισχύ της συνολικής συμφωνίας και ιδίως κατά τα τελευταία έτη, η ΕΕ και το Μεξικό ανέπτυξαν ένα ενεργό και ειλικρινή πολιτικό διάλογο για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε καλή ατμόσφαιρα μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού καθώς και τις πολιτικές προϋποθέσεις για την καθιέρωση στενότερου διαλόγου για παγκόσμια θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αισθητή η ανάγκη να καθιερωθεί ένα ευρύτερο και πιο φιλόδοξο πολιτικό πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού, έτσι ώστε ο πολιτικός διάλογος να μετατραπεί σε αποτελεσματικό μέσο για το συντονισμό των θέσεων σε παγκόσμια θέματα καθώς και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο πολυμερών φόρουμ και διεθνών οργανισμών.

Η συνεργασία είναι ένας από τους πυλώνες της συνολικής συμφωνίας και η ΕΕ και το Μεξικό αναλαμβάνουν σημαντικές και καινοτόμες δραστηριότητες αναπτυξιακής συνεργασίας. Ξεκίνησαν διάλογοι σε τομείς όπως το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος καθώς και η κοινωνική συνοχή. Οι διάλογοι αυτοί έχουν σκοπό να προσανατολίσουν τις δραστηριότητες συνεργασίας και συγχρόνως να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού σε ευαίσθητα παγκόσμια θέματα. Πράγματι, όσον αφορά το θέμα της αλλαγής του κλίματος, το Μεξικό υιοθέτησε θέσεις που είναι παραπλήσιες με αυτές της ΕΕ. Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει πιθανότητα πολιτικός διάλογος για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ο οποίος θα οικοδομηθεί σε υφιστάμενα προγράμματα στους τομείς της νεολαίας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των μέσων συνεργασίας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στον τομέα του πολιτισμού.

Η σημαντική ικανότητα του Μεξικού στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας και η ποικιλία και το εύρος της τεχνολογικής του γνώσης το καθιστούν ελκυστικό εταίρο συνεργασίας ΕΕ για την Ευρώπη. Από τη θέση σε ισχύ της τομεακής συμφωνίας του 2004 ΕΕ/Μεξικού στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού αυξήθηκε σημαντικά. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν ορισμένα προγράμματα και πρωτοβουλίες σε τομείς όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη των ΜΜΕ, η διευκόλυνση του εμπορίου κλπ.

Η προοδευτική ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΕΕ-Μεξικού οδήγησε τελικά την ΕΕ και το Μεξικό να αναγνωρίσουν σαφώς την ανάγκη για καθιέρωση στενότερων διμερών πολιτικών δεσμών και, ιδίως, για την καθιέρωση μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Από την άποψη του Μεξικού, η σχέση με την ΕΕ είναι ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας για την πολιτική διαφοροποίηση και την ισορροπία στις διεθνείς του σχέσεις.

3 . Το σκεπτικό για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Μεξικού

Υπάρχουν ορισμένοι βάσιμοι λόγοι για να έχει η ΕΕ το Μεξικό ως στρατηγικό εταίρο. Το Μεξικό διαδραματίζει ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ενεργό μέλος στην ομάδα G8 + 5 και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη «διαδικασία Heiligendamm »[1]. Η σημασία και η επιρροή του θα αυξηθούν προφανώς συν τω χρόνω, ακόμη και πέρα των ορίων της Λατινικής Αμερικής. Η ΕΕ έχει γόνιμη διμερή σχέση με το Μεξικό, η οποία οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα και επιτεύγματα κατά τα πρόσφατα έτη. Εξάλλου, η ΕΕ μοιράζεται με το Μεξικό μια σειρά από βασικές θεμελιώδεις αξίες και διατηρεί με αυτό στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Ενώ η συνολική συμφωνία είναι ένα διμερές όργανο με εντυπωσιακό δυναμικό, το καθεστώς του στρατηγικού εταίρου έχει ως ειδικό προορισμό να αντλεί από την ικανότητα μιας χώρας εταίρου να ασκεί σημαντική επιρροή σε παγκόσμια θέματα. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι είναι σωστή πολιτική το να θεωρούνται όλα τα μέλη της ομάδας G5 ως στρατηγικοί εταίροι.

Από καθαρά πολιτική άποψη, η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και η μετατροπή τους σε καθεστώς στρατηγικού εταίρου θα ενισχύσει τον τόνο και το επίπεδο της σχέσης και θα αποτελέσει νέα πηγή δυναμισμού για τη συνεργασία μας. Ωστόσο, ο βασικός λόγος για την καθιέρωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Μεξικό έγκειται στη δυνατότητα να εδραιώσουμε περισσότερο το συντονισμό μας σε βασικής σημασίας πολυμερή φόρουμ και οργανισμούς. Η στρατηγική εταιρική σχέση θα σήμαινε ενισχυμένη συνεργασία ΕΕ-Μεξικού σε παγκόσμια θέματα. Ο συντονισμός με το Μεξικό θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμος εάν ληφθούν υπόψη τα πολυδιάστατα χαρακτηριστικά αυτής της χώρας που λειτουργεί ως «γέφυρα». Το Μεξικό ανέπτυξε την ικανότητα να εξισορροπεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ΟΟΣΑ τις καταστάσεις με τις ανησυχίες μιας αναπτυσσόμενης χώρας και το στοιχείο αυτό θα μπορούσε πράγματι να αποβεί πολύ χρήσιμο για την επίτευξη κοινής αντίληψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στενότερη σχέση με το Μεξικό θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την επίτευξη συναίνεσης σε βασικά περιφερειακά θέματα μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της της Λατινικής Αμερικής.

Στο πολυμερές πλαίσιο, η ΕΕ και το Μεξικό θα πρέπει συνεπώς να στοχεύουν στην ανάπτυξη κοινής αντίληψης για παγκόσμια και περιφερειακά θέματα και να λάβουν από κοινού πρακτικά μέτρα σε μια προσπάθεια για ευνοϊκότερη διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης.

4. Η στρατηγική εταιρική σχέση: ένας μηχανισμός δύο επιπέδων

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, ο κύριος στόχος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης συνίσταται στο να ενεργούν το Μεξικό και η ΕΕ ως παγκόσμιοι σύμμαχοι σε όλα τα σημαντικά πολυμερή φόρουμ και οργανισμούς.

Από πρακτική άποψη, η στρατηγική εταιρική σχέση θα έχει επιπτώσεις σε δύο επίπεδα. Καταρχήν, θα ενισχύσει το συντονισμό ΕΕ-Μεξικού σε πολυμερές επίπεδο σε παγκόσμια θέματα. Κατά δεύτερο, θα προσδώσει πρόσθετη πολιτική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και πρωτοβουλιών.

Κατά συνέπεια, η στρατηγική εταιρική σχέση θα λειτουργήσει βάσει ενός μηχανισμού δύο επιπέδων που θα αλληλοενισχύονται: οι διμερείς διάλογοι και η συνεργασία θα διεξάγονται ως μέρος του νομικού και λειτουργικού πλαισίου της υφιστάμενης συμφωνίας και θα ενισχύονται από το νεοσυσταθέν πολιτικό πλαίσιο και από τις δυναμικές που θα προκύψουν από αυτό. Αυτοί οι διάλογοι και η συνεργασία θα δημιουργήσουν εγγύτητα και θα διευκολύνουν τις ανταλλαγές μεταξύ εμπειρογνωμόνων, κρατικών υπαλλήλων και των αρμοδίων για τη χάραξη πολιτικής. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει το συντονισμό σε παγκόσμια θέματα στους αντίστοιχους τομείς.

Στο νέο πολιτικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί από τη στρατηγική εταιρική σχέση, η ΕΕ και το Μεξικό θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ασχοληθούν ενδελεχώς με ευαίσθητα θέματα, ακόμη και εσωτερικού χαρακτήρα. Το στοιχείο αυτό θα επιτρέψει στα μέρη να διασφαλίσουν, με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, τις κοινές αξίες, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη νόμιμη ασφάλεια.

5. Η προστιθέμενη αξία: συντονισμός ΕΕ-Μεξικού για τα παγκόσμια θέματα

Η ΕΕ και το Μεξικό μοιράζονται ήδη αξίες, αντιλήψεις και οράματα. Για την ΕΕ, το Μεξικό είναι μια χώρα με τις ίδιες πεποιθήσεις. Σε πολυμερή φόρουμ, το Μεξικό επανειλημμένα υιοθέτησε θέσεις παρόμοιες με αυτές τις ΕΕ. Η στρατηγική εταιρική σχέση θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της τάσης, παρέχοντας ένα ισχυρό πολιτικό πλαίσιο και ενισχύοντας το διάλογο και το συντονισμό μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού.

Η στρατηγική εταιρική σχέση με το Μεξικό θα προχωρήσει πέρα από το στόχο που αποσκοπεί στην καθιέρωση κοινού θεματολογίου ή την επεξεργασία ενός ειδικού σχεδίου δράσης. Θα ευνοήσει την υιοθέτηση μιας μεθόδου διαβουλεύσεων και συντονισμού. Θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας αμοιβαίας ευαισθησίας, ωθώντας τα μέρη να δώσουν τη δέουσα προσοχή στα αμοιβαία συμφέροντα και τις ανησυχίες τους κάθε φορά που οφείλουν να λάβουν θέση σε παγκόσμια θέματα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα προβλήματα εξελίσσονται. Κατά τα πρόσφατα έτη, η διεθνής κοινότητα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλα θέματα που είναι πηγή ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από την τρομοκρατία έως την αλλαγή του κλίματος, από την αστάθεια των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών μέχρι την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, κλπ. Αντί να κάνουμε απλώς τον κατάλογο των τομέων συνεργασίας, αυτό το οποίο έχει σημασία, στο σημερινό στάδιο, είναι να καλλιεργήσουμε τη συνήθεια της διαβούλευσης και του συντονισμού, να αναπτύξουμε τα αντανακλαστικά να λαμβάνουμε υπόψη τις αμοιβαίες απόψεις και ανησυχίες κατά την επεξεργασία και την υιοθέτηση των θέσεων σε συγκεκριμένα παγκόσμια θέματα Υπάρχουν πολλά παγκόσμια θέματα για τα οποία η ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία ΕΕ-Μεξικού είναι ήδη σαφώς αισθητή και, σε πολλές περιπτώσεις, έχει ήδη επιτευχθεί ορισμένος βαθμός συντονισμού στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας. Ωστόσο, για τους λόγους που εξηγήθηκαν προηγουμένως, ο κατάλογος αυτός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εξαντλητικός. Προς το παρόν, οι βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση για το συντονισμό είναι οι ακόλουθοι:

1. Πολιτικά θέματα , όπως πολυμέρεια, δημοκρατία, δικαιώματα του ανθρώπου, κράτος δικαίου, πολιτιστικός διάλογος, Λατινική Αμερική, περιφερειακή ολοκλήρωση, ομάδα του Ρίου·

2. Θέματα ασφάλειας , όπως καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποδυναμωμένα κράτη, οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά και εμπορία ανθρώπων·

3. Περιβαλλοντικά θέματα , όπως αλλαγή του κλίματος, φυσικές καταστροφές, καταπολέμηση της υπερεκμετάλλευσης των αλιευτικών αποθεμάτων

4. Κοινωνικοοικονομικά θέματα , όπως αναπτυξιακή πολιτική, επενδύσεις και κοινωνική ευθύνη, καινοτομία και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ανοικτές αγορές, κοινωνικές πολιτικές, αξιοπρεπής εργασία/κοινωνική προστασία, μετανάστευση, φτώχεια, παγκόσμια μακροοικονομική σταθερότητα, χρηστή διακυβέρνηση στο φορολογικό τομέα, ενεργειακή ασφάλεια, βιωσιμότητα και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, τιμές των τροφίμων, αλιεία, θαλάσσια πολιτική και διαχείριση των ωκεανών, θέματα μεταφορών κοινού ενδιαφέροντος.

6. Θετικός αντίκτυπος σε διμερή θέματα

Αναμένεται ότι ο νέος πολιτικός δυναμισμός που θα προκύψει από την καθιέρωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Μεξικού θα έχει και θετικό αντίκτυπο σε συγκεκριμένα διμερή θέματα ΕΕ-Μεξικού. Αναμένεται, ιδίως, να σημειωθεί πρόοδος σε τομείς όπως η κοινωνική και οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των πολιτιστικών ανταλλαγών, η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, του εμπορίου, του ανταγωνισμού και της πολιτικής αεροπορίας. Αναμένεται επίσης ότι θα συμβάλει στην καλύτερη εκμετάλλευση του δυναμικού που προσφέρει η συνολική συμφωνία στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.

7 . Θεσμικές ρυθμίσεις

Η υφιστάμενη θεσμική δομή που καθιερώθηκε στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας ΕΕ-Μεξικού αποδείχθηκε βιώσιμη και αποτελεσματική. Στο πλαίσιο αυτής της δομής επετεύχθη πολλαπλή πρόοδος η οποία κατέληξε στο σημερινό ικανοποιητικό επίπεδο σχέσεων.

Η στρατηγική εταιρική σχέση θα εμφυσήσει νέο πνεύμα στις εργασίες του υφιστάμενου πλαισίου. Τα μέρη θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία νέων επιτροπών και δομών εκτός αν αυτό είναι πράγματι απαραίτητο. Τα κοινά συμβούλια και οι κοινές επιτροπές είναι μηχανισμοί κατάλληλοι για το συντονισμό. Οι μόνες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μετά τη θέση σε ισχύ της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Μεξικού θα πρέπει να είναι οι προσαρμογές των προγραμμάτων εργασίας, για να αφιερωθεί μεγαλύτερο μέρος στο συντονισμό όσον αφορά τα παγκόσμια θέματα. Εξάλλου, για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η κατάλληλη παρακολούθηση, θα πρέπει να θεσπιστεί στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής ένας «απλουστευμένος» μόνιμος μηχανισμός άμεσου διαλόγου σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων. Επίσης, πρέπει να αφεθεί ανοιχτή η δυνατότητα για τη διοργάνωση ειδικών ad hoc συνεδριάσεων συντονισμού , όποτε υπάρχει ανάγκη να συντονιστούν οι θέσεις που θα υιοθετηθούν στα διεθνή φόρουμ.

Οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Μεξικού σε προεδρικό επίπεδο θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τη σημερινή πρακτική και να πραγματοποιούνται ανά δύο έτη και θα πρέπει επίσης να θεσμοποιηθούν. Το θεματολόγιό τους και η διάρκειά τους θα πρέπει να επεκταθούν για να διασφαλιστούν ο διεξοδικός πολιτικός διάλογος και ο κατάλληλος πολιτικός συντονισμός σε βασικά θέματα της επικαιρότητας.

Εκτός από τη θεσμοθέτηση των συνόδων κορυφής ΕΕ-Μεξικού, η βασική αλλαγή που πρέπει, συνεπώς, να επέλθει θα συνίσταται κυρίως στην ανάπτυξη συχνότερων ανταλλαγών σε λειτουργικό επίπεδο. Οι πρέσβεις του ΕΕ και του Μεξικού θα πρέπει να συνηθίσουν να έχουν συχνότερες επαφές στις χώρες υποδοχής, ακόμη και όταν είναι αποσπασμένοι εκτός Λατινικής Αμερικής ή των ευρωπαϊκών χωρών. Οι πρέσβεις, οι αρχηγοί αποστολών και οι εμπειρογνώμονες που είναι αποσπασμένοι στις πρωτεύουσες του ΟΗΕ θα πρέπει να ασχολούνται ιδιαιτέρως με το συντονισμό ενόψει των συνομιλιών με τα Ηνωμένα Έθνη. Συν τω χρόνω, ο διάλογος σε επίπεδο πρεσβειών μεταξύ διπλωματών και εμπειρογνωμόνων για συγκεκριμένα θέματα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εξοικείωση και θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην υιοθέτηση κοινής προσέγγισης των προβλημάτων. Αυτό ισχύει επίσης και για τις επαφές και ανταλλαγές σε επίπεδο υπαλλήλων ή εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας ΕΕ-Μεξικού.

8. Συμπέρασμα

Βάσει του σκεπτικού και των επιχειρημάτων που παρουσιάστηκαν προηγουμένως, η Επιτροπή συστήνει τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικού.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ, ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Από νομική άποψη, οι διμερείς σχέσεις διέπονται από τη συνολική συμφωνία, η οποία θεσμοθετεί τακτικό, υψηλού επιπέδου, πολιτικό διάλογο. Το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δύο φόρουμ στα οποία οι σχέσεις τους μπορούν να συντονίζονται, να παρακολουθούνται και να αποκτούν πολιτική ώθηση: τα κοινά συμβούλια σε υπουργικό επίπεδο, τα οποία συνέρχονται ανά δύο έτη και τις κοινές επιτροπές σε επίπεδο υφυπουργών ή ανωτέρων υπαλλήλων οι οποίες συνεδριάζουν μια φορά το χρόνο.

Εξάλλου, για να αναβαθμίσουν τον πολιτικό χαρακτήρα των διμερών τους σχέσεων και για να διατηρήσουν τακτικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο, η ΕΕ και το Μεξικό καθιέρωσαν τις προεδρικές συνόδους οι οποίες πραγματοποιούνται ανά δύο έτη.

Η ΕΕ και το Μεξικό καθιέρωσαν επίσης ενεργό διακοινοβουλευτικό διάλογο στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής κοινής επιτροπής ΕΕ-Μεξικού η οποία συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο.

Η συνολική συμφωνία δημιούργησε μια συνολική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ του Μεξικού και της ΕΕ, η οποία καλύπτει τόσο το εμπόριο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών. Κατά τα έτη που ακολούθησαν τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού αυξήθηκαν άνω του 100 %. Έτσι, το Μεξικό έγινε ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ στη Λατινική Αμερική, με σημαντικό δυναμικό αύξησης. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος του Μεξικού μετά τις ΗΠΑ.

Εκτός από το εμπόριο, η συνολική συμφωνία ΕΕ-Μεξικού καλύπτει ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων. Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 120% και η ΕΕ είναι τώρα ο δεύτερος σημαντικότερος επενδυτής στο Μεξικό μετά τις ΗΠΑ. Το 2006, υπεγράφη νέα συμφωνία πλαίσιο μεταξύ του Μεξικού και της ΕΤΕ η οποία παρέχει το πλαίσιο συνεργασίας στους τομείς των υποδομών και του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, η συμφωνία περιλαμβάνει ορισμένες ρήτρες αναθεώρησης με σκοπό την περαιτέρω απελευθέρωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού στους τομείς των υπηρεσιών, των επενδύσεων και των γεωργικών προϊόντων. Το Νοέμβριο του 2004, τα μέρη συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις ρυθμίσεις. Όταν οι διαπραγματεύσεις αυτές ολοκληρωθούν, θα εξασφαλίσουν δυναμικότερο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και θα συμπληρώσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά.

Η ΕΕ και το Μεξικό καθιέρωσαν ενεργή αναπτυξιακή συνεργασία. Για την περίοδο 2007-2013, λαμβανομένου υπόψη ότι το Μεξικό είναι τώρα χώρα ανωτέρου μεσαίου εισοδήματος, χορηγήθηκε ενδεικτικό ποσό 55 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου για την αναπτυξιακή συνεργασία. Έχουν προσδιοριστεί τρεις θεμελιώδεις τομείς συνεργασίας: κοινωνική συνοχή, βιώσιμη οικονομία και ανταγωνιστικότητα και εκπαίδευση και πολιτισμός. Αυτοί οι τρεις θεμελιώδεις τομείς συνδέονται στενά με διάφορα οριζόντια θέματα τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν, ιδίως τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα θέματα της ισότητας μεταξύ των φύλων και οι περιβαλλοντικές πτυχές. Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού έχει ως άξονα το καινοτόμο μέσο των πολιτικών διαλόγων και σκοπός της είναι να συμβάλει ποιοτικά στην ανάπτυξη του Μεξικού, χάρη στην ανταλλαγή και τη μεταφορά εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες. Στις 6 Ιουνίου 2007 υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας για το σκοπό της εφαρμογής της συνεργασίας κατά την περίοδο 2007-2013.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Επίσημο όνομα: | Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού |

Πρωτεύουσα: | Πόλη του Μεξικού (Distrito Federal) |

Έκταση: | 1,972,55 km2 |

Πληθυσμός : | 105,790,725 (2007) |

Επίσημη γλώσσα: | Ισπανικά / 56 αυτόχθονες γλώσσες |

Νόμισμα: | Πέσο |

Φύση του κράτους: | Ομοσπονδιακή Δημοκρατία |

Διοικητικές διαιρέσεις: | 31 κράτη και 1 ομοσπονδιακή περιφέρεια |

Αρχηγός της κυβέρνησης (πρόεδρος): | Felipe Calderón (PAN) |

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές: | Βουλευτικές: Ιούλιος 2009 – Προεδρικές: Ιούλιος 2012 |

Κατά κεφαλή ΑΕγχ.Π : | 9669 USD (2007) |

Συνολικό ΑΕγχ.Π | 1022,93 δις USD |

Αύξηση του ΑΕγχ.Π : | 3,2 % |

Πληθωρισμός | 3,8 % |

[1] Στο Heiligendamm οι ηγέτες της ομάδας G8 και οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής που συγκεντρώθηκαν στην Outreach 5 (πρώην O5, νυν G5) αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα νέο είδος διαλόγου σε θεματική βάση με επίσημο και διαρθρωμένο τρόπο. Ο διάλογος αυτός, που καλείται έκτοτε διαδικασία του Heiligendamm έχει σκοπό να ενισχύσει την κοινή αντίληψη για κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και να αναπτύξει κοινές βάσεις και μέτρα πρακτικού χαρακτήρα σε μια κοινή προσπάθεια για ευνοϊκότερη διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης. Η ομάδα G8 +O5 αποφάσισε να ασχοληθεί μ’ αυτή τη διαδικασία διαλόγου με τέσσερα θέματα: Καινοτομία και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (με την προώθηση και την προστασία της καινοτομίας)· επενδύσεις και κοινωνική ευθύνη (με την προώθηση διασυνοριακών επενδύσεων και υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά)· ανάπτυξη (κοινή αντίληψη, αποτελεσματικότητα της βοήθειας)· ενεργειακή απόδοση (ανταλλαγή γνώσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τεχνολογική συνεργασία με σκοπό τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα).