5.9.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 206/7


Διάσκεψη των Επιτροπών Κοινοτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Εισήγηση που εγκρίθηκε από την XXXVII COSAC

Βερολίνο, 13-15 Μαΐου 2007

(2007/C 206/02)

1.   Το μέλλον της Ευρώπης

1.1

Η COSAC αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Προεδρία για να συγκεντρώσει στο Βερολίνο τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, για την πεντηκοστή επέτειο της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης. Η COSAC υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της Δήλωσης του Βερολίνου και ελπίζει ότι θα δώσει μια ώθηση διαρκείας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η COSAC καλεί τα εθνικά κοινοβούλια να συμβάλουν στη διάδοση του περιεχομένου του εγγράφου αυτού.

1.2

Η COSAC εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας να θέσει πάλι στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της Συνταγματικής Συνθήκης. Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό θα εισέλθει σε αποφασιστικό στάδιο με την έκθεση της γερμανικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η COSAC χαιρετίζει την σθεναρή στάση που τήρησε η Προεδρία υπέρ της επίτευξης μιας θεσμικής συμφωνίας, πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009.

1.3

Η COSAC υποστηρίζει την ιδέα να συγκληθεί μια διάσκεψη αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με σαφή εντολή και χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση μιας λύσης η οποία, ίσως με μια διαφορετική παρουσίαση, θα κάνει σεβαστή την ουσία και τους στόχους της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη, και να βελτιώνει τη δημοκρατικότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και την ενεργειακή ασφάλεια. Η COSAC ελπίζει ότι, στη διαδικασία αυτή, θα συμμετάσχουν πλήρως τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι οι απόψεις τους θα ληφθούν κατάλληλα υπόψη. Η COSAC επιμένει ότι οποιοσδήποτε θεσμικός διακανονισμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα εθνικά κοινοβούλια στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και στη διαδικασία για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο μελλοντικός ρόλος τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου ισχυρός με εκείνον που προβλεπόταν στη Συνθήκη για το Σύνταγμα. Το Πρωτόκολλο για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρωτόκολλο για την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, που είχαν προσαρτηθεί στη Συνθήκη για το Σύνταγμα, πρέπει να διατηρηθούν και να εφαρμοσθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, όπως και το νέο σύστημα μέσω του οποίου η Επιτροπή διαβιβάζει όλες τις προτάσεις απευθείας στα εθνικά κοινοβούλια, τα καλεί να εκφράσουν τη γνώμη τους, ώστε να βελτιωθεί η διαμόρφωση της πολιτικής, και απαντά γραπτώς στη γνώμη αυτή.

1.4

Η COSAC σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει και διοργανώνει μια συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (Αγορά) και προτείνει μικτές κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της προβλεπόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, για την ανταλλαγή απόψεων και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των προοπτικών αναθεώρησης των Συνθηκών.

2.   Συνεργασία με την Επιτροπή και το Συμβούλιο

2.1

Ο νέος μηχανισμός για την άμεση διαβίβαση από την Επιτροπή όλων των νέων προτάσεων και των εγγράφων διαβούλευσης στα εθνικά κοινοβούλια χαιρετίζεται από όλα τα κοινοβούλια, ως προστιθέμενη αξία. Με στόχο τη βελτίωση της ρύθμισης αυτής, η COSAC ζητεί μια τυποποιημένη διαδικασία για την παρουσίαση των εγγράφων διαβούλευσης που παράγει η Επιτροπή. Η COSAC χαιρετίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής να προσφέρει στα εθνικά κοινοβούλια αιτιολογημένες απαντήσεις στις παρατηρήσεις τους και να εξηγεί περαιτέρω τις προτάσεις της. Η COSAC καλεί την Επιτροπή να απαντά στις παρατηρήσεις των εθνικών κοινοβουλίων εντός διμήνου και να αντιδρά εμφανώς όταν ένας σημαντικός αριθμός εθνικών κοινοβουλίων εκφράζει ανησυχίες, για παρόμοιους λόγους, σε σχέση με μια συγκεκριμένη πρόταση. Η COSAC θα επιθυμούσε την περαιτέρω αποσαφήνιση του συστήματος βάσει του οποίου η Επιτροπή προτίθεται να διαχειρίζεται τις δηλώσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Η COSAC υπογραμμίζει, ακόμη τη σημασία που έχει η διαβίβαση των εγγράφων διαβούλευσης σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

2.2

Η COSAC καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την καλύτερη εξήγηση των προτάσεών της σε σχέση με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει το Πρωτόκολλο για την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, της Συνθήκης του Άμστερνταμ. Τα εθνικά κοινοβούλια θα έκαναν επίσης δεκτή με ικανοποίηση την προσφορά εξηγήσεων σε σχέση με την επιλογή νομικών βάσεων.

2.3

Η COSAC προτρέπει τα εθνικά κοινοβούλια να τροφοδοτούν τον δικτυακό τόπο ΙΡΕΧ με τις απόψεις τους σχετικά με συγκεκριμένες προτάσεις κοινοτικών μέτρων, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων. Η COSAC καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροφοδοτεί τον δικτυακό τόπο ΙΡΕΧ με την αλληλογραφία της με τα εθνικά κοινοβούλια.

2.4

Η COSAC καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροφοδοτεί τον δικτυακό τόπο ΙΡΕΧ με τις προτάσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα, ιδίως δε με τις νομοθετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες σε σχέση με τη διαμόρφωση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που θα μπορούσαν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσώπων.

3.   Η ετήσια στρατηγική πολιτικής της Επιτροπής για το 2008

Η COSAC υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενημερώνονται σε πρώιμο στάδιο τα εθνικά κοινοβούλια για τα σχέδια της Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική πολιτικής. Η COSAC ελπίζει ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής για την έναρξη ενός κριτικού διαλόγου με τα εθνικά κοινοβούλια σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητές της θα ακολουθηθεί από συγκεκριμένες πράξεις, και στο πλαίσιο της COSAC. Η COSAC ευελπιστεί ότι οι θέσεις των εθνικών κοινοβουλίων θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή κατά τη διαμόρφωση του νομοθετικού προγράμματος και του προγράμματος εργασίας της για το 2008.

4.   Αλλαγή και προστασία του κλίματος — Ο ρόλος της ΕΕ

4.1

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί σήμερα αιτία σημαντικής ανησυχίας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η COSAC υποστηρίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, θα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και θα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της.

4.2

Η COSAC υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα εναντίον της αλλαγής του κλίματος. Χαιρετίζει τη συμφωνία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2007, σχετικά με μια ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία του κλίματος και την ενέργεια. Η COSAC ενστερνίζεται τη δέσμευση της ΕΕ για την κατά 20 % μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 και εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ΕΕ να ανεβάσει το ποσοστό αυτό στο 30 %, εφόσον και άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν σε συγκρίσιμες μειώσεις των εκπομπών τους και οι οικονομικά ισχυρότερες αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλουν στην προσπάθεια αναλόγως των αντίστοιχων ευθυνών και δυνατοτήτων τους. Η COSAC εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την πρόθεση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να τηρήσουν μια περισσότερο δραστήρια στάση στις διαπραγματεύσεις για διεθνές καθεστώς για το κλίμα, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κυότο.

5.   Η ανατολική διάσταση — Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία

5.1

Η COSAC υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η επέκταση του ευρωπαϊκού χώρου ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας. Η COSAC χαιρετίζει, συνεπώς, τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις της ΕΕ με τους ανατολικούς γείτονές της και με την Κεντρική Ασία, για την προώθηση της ευημερίας και της δημοκρατίας στις περιοχές αυτές.

5.2

Η COSAC προτρέπει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειρισθούν την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας με πιο συνεκτικό και ομοιόμορφο τρόπο, κάνοντας πλήρη χρήση των μέσων και της εμπειρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η COSAC υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, ώστε οι ανατολικοί γείτονες της ΕΕ να φθάσουν σταδιακά σε ένα επίπεδο πολιτικά και οικονομικά συγκρίσιμο με αυτό της ΕΕ.

5.3

Η COSAC τονίζει τη σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ουκρανίας, για ολόκληρη την περιοχή, και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ισχυρή και μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ στη συνεργασία με τη χώρα αυτήν. Η COSAC καλεί όλους τους πολιτικούς που εμπλέκονται στην πρόσφατη πολιτική κρίση να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

5.4

Η COSAC αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης της περιφερειακής συνεργασίας, ιδίως στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, με την οποία η ΕΕ έχει πλέον κοινά σύνορα, μετά την προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η περιοχή αυτή διαθέτει μεγάλο δυναμικό οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης.

5.5

Η COSAC τονίζει τη στρατηγική σημασία της Κεντρικής Ασίας και ζητεί τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή αυτή, με στόχο τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Κασπία.

5.6

Επιθυμώντας να δοθεί πραγματική ώθηση στον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, η COSAC εκφράζει την ελπίδα ότι όλα τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας θα αρθούν κατά τη σύνοδο της Σαμάρα, στις 18 Μαΐου 2007. Η COSAC παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Μόσχα, την Πετρούπολη και το Νίζνι Νόβγκοροντ. Η COSAC χαιρετίζει, ωστόσο, τον πέμπτο γύρο των διαβουλεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 3 Μαΐου 2007. Η COSAC ζητεί τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Ρωσία, στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που θα θέτει τη σθεναρή υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών στον πυρήνα του διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας.