26.7.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 173/8


Κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 της συνθήκης ΕΚ

Νομοσχέδιο της Πολωνίας για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, το οποίο περιλαμβάνει παρεκκλίσεις από τις διατάξεις της οδηγίας 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2007/C 173/05)

1.

Στις 13 Απριλίου 2007, η Πολωνία κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του άρθρου 95 παράγραφος 5 της συνθήκης ΕΚ, τα άρθρα 111 και 172 ενός νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς», τα οποία περιέχουν εθνικές διατάξεις που παρεκκλίνουν από την οδηγία 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2001 για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον (1).

2.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Στόχος του είναι η εφαρμογή της οδηγίας 90/219/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 1990 για την περιορισμένη χρήση γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών (2) και της οδηγίας 2001/18/ΕΚ για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον. Επιπλέον, το νομοσχέδιο καθορίζει απαιτήσεις όσον αφορά τις καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και τη συνύπαρξή τους με τις συμβατικές και τις βιολογικές καλλιέργειες.

3.

Το άρθρο 95 παράγραφος 5 της συνθήκης ΕΚ ορίζει τα εξής:

«Επίσης, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 4, εάν, μετά την εκ μέρους του Συμβουλίου ή της Επιτροπής θέσπιση μέτρου εναρμόνισης, ένα κράτος μέλος θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση εθνικών διατάξεων επί τη βάσει νέων επιστημονικών στοιχείων σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος ή του χώρου εργασίας, για λόγους οι οποίοι συντρέχουν μόνον στην περίπτωσή του και οι οποίοι έχουν ανακύψει μετά τη θέσπιση του μέτρου εναρμόνισης, κοινοποιεί στην Επιτροπή τις μελετώμενες διατάξεις και τους λόγους που υπαγορεύουν τη θέσπισή τους.»

Σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 6, η Επιτροπή, μέσα σε έξι μήνες από την κοινοποίηση, εγκρίνει ή απορρίπτει τις εν λόγω εθνικές διατάξεις αφού επαληθεύσει αν αποτελούν ή όχι μέσο αυθαίρετης διάκρισης ή συγκεκαλυμμένο περιορισμό για το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών ή εμπόδιο για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

4.

Το άρθρο 111 παράγραφος 2 σημεία 5 και 6 του πολωνικού νομοσχεδίου ορίζει ότι κάθε αίτηση για σκόπιμη ελευθέρωση συνοδεύεται από

α)

πιστοποιητικό εκδοθέν από τον δήμαρχο της πόλης ή τον κυβερνήτη της περιφέρειας, το οποίο βεβαιώνει ότι η δυνατότητα εισαγωγής ΓΤΟ στο περιβάλλον έχει προβλεφθεί στο τοπικό σχέδιο χωροταξικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να προστατευθεί το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό (παραδοσιακό) τοπίο στη σχετική περιοχή, και

β)

γραπτές δηλώσεις από τους κατόχους των εκμεταλλεύσεων που γειτνιάζουν με την τοποθεσία της σκόπιμης ελευθέρωσης στις οποίες αναφέρουν ότι δεν έχουν αντίρρηση για την ελευθέρωση.

5.

Σύμφωνα με το άρθρο 172 παράγραφος 1 του πολωνικού νομοσχεδίου, απαγορεύεται η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 172 παράγραφος 2. Η παράγραφος 2 του εν λόγω άρθρου προβλέπει ότι κατόπιν αιτήματος ενδιαφερόμενου μέρους, ο υπουργός γεωργίας δύναται να λάβει απόφαση όσον αφορά τον καθορισμό ζώνης για την καλλιέργεια ΓΤΟ μετά από διαβούλευση με τον υπουργό περιβάλλοντος και το συμβούλιο της περιφερειακής αρχής (gmina) στο έδαφος όπου πρόκειται να καλλιεργηθούν ΓΤΟ.

6.

Οι κοινοποιηθείσες διατάξεις έχουν σκοπό να εισαγάγουν γενική απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ προβλέποντας δυνατότητα χορήγησης έγκρισης κατά περίπτωση. Οι διατάξεις αυτές καθιερώνουν μια πρόσθετη διαδικασία έγκρισης από τις πολωνικές αρχές και εξαρτούν την καλλιέργεια ΓΤΟ από τη συγκατάθεση των κατόχων των γειτονικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

7.

Οι εν λόγω διατάξεις συνιστούν καθεαυτές παρεκκλίσεις από τις διατάξεις της οδηγίας 2001/18/ΕΚ, και ιδίως από το άρθρο 22 το οποίο ορίζει ότι «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορεύουν, να περιορίζουν ή να παρεμποδίζουν τη διάθεση στην αγορά ΓΤΟ ως προϊόντων ή εντός προϊόντων οι οποίοι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας», και το άρθρο 19 σύμφωνα με το οποίο «μόνον εάν έχει χορηγηθεί γραπτή συγκατάθεση για τη διάθεση ενός ή περισσοτέρων ΓΤΟ στην αγορά ως προϊόντος ή εντός προϊόντος, το προϊόν αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς άλλη κοινοποίηση σε ολόκληρη την Κοινότητα, εφόσον τηρούνται αυστηρά οι ειδικοί όροι χρήσης και τα περιβάλλοντα ή/και οι γεωγραφικές περιοχές που προβλέπονται στους όρους αυτούς».

8.

Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι:

α)

η σκόπιμη ελευθέρωση ΓΤΟ απαιτεί την εφαρμογή ειδικών μέτρων ασφάλειας, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβανομένων υπόψη του πλούτου της βιοποικιλότητας στην Πολωνία και της ανάγκης να παρεμποδιστεί κάθε σοβαρή διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας του περιβάλλοντος·

β)

η δομή της πολωνικής γεωργίας είναι μία από τις πιο κατακερματισμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 2 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων μέγεθος είναι κατά μέσο όρο μικρότερο από 8 εκτάρια·

γ)

δεν υφίσταται εθνική νομοθεσία που να αφορά τη συνύπαρξη των τριών τύπων καλλιεργειών — ΓΤΟ, συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες — ούτε διατάξεις σχετικά με την αποζημίωση των απωλειών ή ζημιών στις καλλιέργειες σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διασταυρωτής επικονίασης.

9.

Η παρούσα κοινοποίηση θα διεκπεραιωθεί λαμβανομένης δεόντως υπόψη της οδηγίας 2001/18/ΕΚ για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 της συνθήκης ΕΚ. Η Επιτροπή διαθέτει εξάμηνη προθεσμία για να εξετάσει τις κοινοποιηθείσες διατάξεις που παρεκκλίνουν από την οδηγία 2001/18/ΕΚ και μπορεί να παρατείνει την περίοδο για έξι ακόμη μήνες εάν αυτό δικαιολογείται λόγω της πολυπλοκότητας των πραγματικών περιστατικών και εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

10.

Τυχόν σχόλια σχετικά με την παρούσα κοινοποίηση πρέπει να διαβιβαστούν στην Επιτροπή εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης. Τα σχόλια που θα υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας των 30 ημερών δεν θα ληφθούν υπόψη.

11.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοινοποίηση της Πολωνίας μπορούν να ζητηθούν από:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος

DG ENV. B.3 — Βιοτεχνολογία, Φυτοφάρμακα και Υγεία

κ. Ιωάννης Καραμήτσιος

Τηλ.: (32-2) 298 30 89

Ηλεκτρονική διεύθυνση: yannis.karamitsios@ec.europa.eu


(1)  ΕΕ L 106 της 17.4.2001, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 24 ).

(2)  ΕΕ L 117 της 8.5.1990, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2005/174/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 59 της 5.3.2005, σ. 20).