52007SC1312

Έγγραφο εργασιας των υπηρεσιων της Επιτροπης - Έγγραφο που συνοδεύει την Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας - Συνοψη της εκτιμησης του αντικτυπου {COM(2007) 602 τελικό} {SEC(2007) 1310} {SEC(2007) 1336} /* SEC/2007/1312 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 17.10.2007

SEC(2007) 1312

ΈΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έγγραφο που συνοδεύει την Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ {COM(2007) 602 τελικό}{SEC(2007) 1310}{SEC(2007) 1336}

ΣΥΝΟΨΗ

Η έκθεση περί εκτίμησης του αντίκτυπου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για μια νέα κοινοτική στρατηγική αναφορικά με την πρόληψη, την αποτροπή και την εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, περιλαμβάνει πιθανές εναλλακτικές επιλογές που αποβλέπουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κοινοτικής πολιτικής για τον περιορισμό της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών της επιπτώσεων.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι σοβαρές ζημίες που προκαλεί η ΠΛΑ αλιεία στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην οικονομική κατάσταση του κλάδου της αλιείας (τόσο εντός όσο και εκτός της Κοινότητας). Περιέχει στοιχεία για την έκταση του προβλήματος και αποσαφηνίζει τα κίνητρα που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν δραστηριότητες ΠΛΑ αλιείας.

Στην έκθεση συνοψίζονται τα κυριότερα αποτελέσματα που έχει πετύχει η Κοινότητα όσον αφορά την πολιτική της κατά της ΠΛΑ αλιείας, από τη θέσπιση του σχετικού σχεδίου δράσης το 2002 μέχρι σήμερα. Προσδιορίζει τις σημερινές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κοινότητα για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δράσης της (απαγόρευση της εισαγωγής στην Κοινότητα των αλιευτικών προϊόντων που προέρχονται από ΠΛΑ αλιεία· αποθάρρυνση των αλιευτικών επιχειρήσεων και των Κρατών να υποστηρίζουν ή να ασκούν ΠΛΑ αλιεία, ιδίως μέσω της χρήσης «σημαιών μη συμμόρφωσης» βελτίωση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής εντός των υδάτων της Κοινότητας).

Στην έκθεση αναλύονται η αποτελεσματικότητα και οι επιπτώσεις των τεσσάρων εναλλακτικών επιλογών για την μελλοντική δράση της Κοινότητας:

1. Συνέχιση της σημερινής πολιτικής και εστίαση στην εφαρμογή και στην επιβολή του υφιστάμενου πλαισίου μόνον, χωρίς την υποβολή νέων νομοθετικών προτάσεων.

2. Εστίαση στις αλιευτικές δραστηριότητες εκτός της ΕΚ μόνον (μέσω δράσεων σε διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο ΠΟΔΑ).

3. Περιπτωσιολογική προσέγγιση ανάλογα με τα αποθέματα και τις περιοχές που αποτελούν αντικείμενο σημαντικής ΠΛΑ αλιείας.

4. Κατάρτιση ενδελεχούς πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει κανονιστικά μέτρα και πολιτικές αρχές που θα διέπουν την πολιτική της ΕΚ, θα καλύπτουν ταυτόχρονα τα κοινοτικά και τα εξωτερικά ύδατα, θα συμπληρώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο και θα εξασφαλίζουν καλύτερη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπουν στην ΕΚ να θεσπίζει μονομερώς φιλόδοξα μέτρα όταν τα πολυμερή μέτρα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Κοινότητας.

Η έκθεση θεωρεί ότι η τελευταία εναλλακτική επιλογή θα ήταν η μόνη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημερινές προκλήσεις της Κοινότητας σχετικά με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνει κατά της ΠΛΑ αλιείας. Το εκτεταμένο πεδίο εφαρμογής της θα επιτρέψει να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά που επηρεάζουν το κοινοτικό σύστημα και ενθαρρύνουν τη συνέχιση της ΠΛΑ αλιείας. Στο πλαίσιο αυτής της εναλλακτικής επιλογής υποστηρίζονται μακρόπνοα μέτρα σε όλους τους συναφείς τομείς (καθεστώς πιστοποίησης για της εισαγωγές δυνατότητα της Κοινότητας να εφαρμόσει μονομερή μέτρα έναντι κρατών ή αλιευτικών σκαφών που διεξάγουν ή υποστηρίζουν ΠΛΑ αλιεία προσέγγιση των μέγιστων κυρώσεων όσον αφορά σοβαρές παραβάσεις των κανόνων της ΚΑλΠ). Η εν λόγω εναλλακτική επιλογή συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές και πιθανώς κάποιες δαπάνες, που συνδέονται κυρίως με την εμπορική διάσταση της προωθούμενης προσέγγισης, και θα απαιτήσει συνοδευτικά μέτρα για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι η φιλόδοξη προσέγγιση που προωθείται μέσω της εν λόγω εναλλακτικής επιλογής είναι η μόνη που αντιστοιχεί στην κλίμακα του προβλήματος.