52007SC0504

Εγγραφο εργασιασ των υπηρεσιων τησ Επιτροπησ - Eυρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα - Προκαταρκτική παρουσίαση {COM(2007) 212 τελικό} {SEC(2007) 505} {SEC(2007) 506} /* SEC/2007/0504 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 26.4.2007

SEC(2007) 504

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Eυρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα – Προκαταρκτική παρουσίαση {COM(2007) 212 τελικό}{SEC(2007) 505}{SEC(2007) 506}

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Εισαγωγή: σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος 3

2. Προσχέδια προγραμματικών στόχων 4

3. Δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που στηρίζουν τα προσχέδια στόχων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος 9

3.1. Δορυφορική πλοήγηση 9

3.2. Γεωσκόπηση 10

3.3. Δορυφορικές επικοινωνίες 11

3.4. Επιστήμη και τεχνολογία 12

3.4.1. Διαστημικές επιστήμες 12

3.4.2. Γεωεπιστήμες 13

3.4.3. Τεχνολογία 13

3.5. Διεθνής διαστημικός σταθμός και εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος 14

3.6. Πρόσβαση στο διάστημα 15

4. Ενδεικτικοί προϋπολογισμοί για τα σημαντικότερα διαστημικά προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο 16

Εισαγωγή: σκεπτικο του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος

Το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα αποτελεί αποτελεί μια κοινή, περιεκτική και ευέλικτη προγραμματική βάση για να μπορέσει να ασκήσει η Ευρώπη τις διαστημικές δραστηριότητές της αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους με τον πλέον αποδοτικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα. Το πρόγραμμα θα συμμορφώνεται με τους στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν στην ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική και θα παρέχει προγραμματικούς στόχους ανά διαστημικό τομέα ώστε να υποστηρίζεται η υλοποίησή του. Θα δώσει τη δυνατότητα στους σημαντικότερους συντελεστές να παρακολουθούν την επιτευχθείσα πρόοδο και να στηρίζουν τις προσπάθειες τους για αυξημένη διαφάνεια, μείωση των περιττών διπλών εργασιών και ενίσχυση της συμπληρωματικότητας σε όλα τα σχετικά με το διάστημα προγράμματα. Ως εκ τούτου, θα συντελέσει στην επίτευξη σε εύθετο χρόνο μιας συντονισμένης, κοινής, ευρωπαϊκής διαστημικής προσπάθειας ανταποκρινόμενης στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο .

Οι ευρωπαίοι συντελεστές που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι:

- Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕΔΥ): Για την υλοποίηση των στόχων σημαντικό ρόλο έχουν τα υποχρεωτικά και προαιρετικά προγράμματα στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΔΥ αφού όμως ληφθούν υπόψη ικανότητες και δραστηριότητες σε επίπεδο διακυβερνητικό, ΕΕ και εθνικό, έτσι ώστε να διαμορφωθούν συνέργειες και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μεταξύ αυτών.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): Για την υλοποίηση των στόχων σημαντικό ρόλο θα έχει το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη καθώς και τα προγράμματα του διευρωπαϊκού δικτύου και οι πόροι που προέρχονται από πηγές εκτός της Ε&Α.

- Τα κράτη μέλη: Τα εθνικά διαστημικά προγράμματα που δρομολογούνται και εκτελούνται σε επίπεδο κράτους μέλους σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες και τα εθνικά χρηματοδοτικά μέσα, ανταποκρίνονται σε εθνικές ανάγκες ενώ, παράλληλα, αποσκοπούν και στη στήριξη των γενικότερων στόχων της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής. Οι διμερείς και πολυμερείς δραστηριότητες θα συμβάλλουν επίσης.

- Άλλοι διακυβερνητικοί οργανισμοί που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο , ιδίως υπηρεσίες που χειρίζονται και εκμεταλλεύονται ευρωπαϊκά διαστημικά κεφάλαια, όπως η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών Δορυφόρων (ΕUMETSAT).

Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι δραστηριότητες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οργανισμών παροχής υπηρεσιών και να εξασφαλιστεί η συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας Ε&Α, καθώς και στους τομείς της επεξεργασίας της αποστολής και των επιχειρήσεων. Πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι συμπράξεις δημόσιου και ιδωτικού τομέα για εφαρμογές και παροχή υπηρεσιών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος στους τομείς των Εφαρμογών και των Βάσεων αντιπροσωπεύουν μια μη δεσμευτική συλλογή δραστηριοτήτων που βρίσκονται υπό εξέλιξη ή προγραμματίζονται σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Πρόκειται για συνεισφορές των αντίστοιχων συντελεστών και αποβλέπουν στην αύξηση της διαφάνειας των υφιστάμενων διαστημικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Στον τομέα των εφαρμογών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα GMES και GALILEO.

Οι δραστηριότητες που είχαν αποφασισθεί πριν από τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής έχουν χωρισθεί σε ομάδες με βάση τους στόχους της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής – πρόκειται για μια άσκηση που θα αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα καθώς, διαδοχικά, θα ανανεώνεται το πρόγραμμα. Άλλες δραστηριότητες που συναντώνται σε λεπτομερέστερο επίπεδο ανάλυσης, όπως η ανάπτυξη ωφέλιμων φορτίων, εργαλείων ή πειραμάτων, δεν αναφέρονται στο παρόν έγγραφο, συνεισφέρουν όμως ενεργά στη συνολική ευρωπαϊκή διαστημική προσπάθεια.

Το περιεχόμενο του προγράμματος και η μεθοδολογία χρήσης του θα επανεξετάζονται και θα επικαιροποιούνται τακτικά σε στενή συνεργασία με τους χρήστες και όλους τους συντελεστές ώστε να αντανακλώνται ή να προσαρμόζονται κατάλληλα οι γενικοί στόχοι πολιτικής. Οι μελλοντικές δραστηριότητες θα περιλάμβανονται σταδιακά ώστε να διαμορφωθεί ένα συντονισμένο και κοινό στρατηγικό πλαίσιο και κατ' αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί η συμπληρωματικότητα των διαστημικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Μετά τη συζήτηση για το μελλοντικό πεδίο και τον ειδικό σχεδιασμό του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου για τη διαστημική πολιτική, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανεξέταση του εγγράφου μεταξύ 2007 και 2008 από την κοινή γραμματεία ΕΔΥ/ΕΕ. Στην επανεξέταση θα ληφθούν υπόψη οι προετοιμασίες του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΔΥ και η εξέλιξη των κοινοτικών προγραμμάτων και των εθνικών σχεδίων. Το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην πέμπτη σύνοδο του Συμβουλίου Διαστημικών Υποθέσεων ώστε να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και το Συμβούλιο της ΕΔΥ σε επίπεδο υπουργών.

Καλούνται, συνεπώς, τα κράτη μέλη να ενημερώσουν την κοινή γραμματεία ΕΔΥ/ΕΕ για τα νέα προγράμματα που σχεδιάζουν να δρομολογήσουν καθώς και για τυχόν αλλαγές στα υφιστάμενα προγράμματα· από τα στοιχεία που θα καταθέσουν τα κράτη μέλη θα πρέπει να φαίνεται πώς τα προγράμματα ταιριάζουν με τους στόχους της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές.

Για τις σημαντικότερες δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρέχονται ενδεικτικές πληροφορίες για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-2013. Πρέπει επίσης να συλλεγούν παρόμοια αναλυτικά στοιχεία για τους εθνικούς προϋπολογισμούς ανά τομέα του διαστήματος κατά τη φάση της επανεξέτασης του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Το παρόν έγγραφο παρέχει ενδείξεις για το συνολικό βάρος των εθνικών προγραμμάτων εντός της συνολικής ευρωπαϊκής διαστημικής προσπάθειας και αναφέρει το μερίδιο τους σε ποσοστιαίες μονάδες με έτος αναφοράς το 2006. Η συμπερίληψη μιας δραστηριότητας στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα-πλαίσιο δεν συνεπάγεται ανταλλαγή κεφαλαίων ή μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ των συντελεστών.

Προσχεδια προγραμματικων στοχων

Για τη στήριξη των γενικών στόχων πολιτικής που αναπτύσσονται στη στρατηγική δήλωση αποστολής της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής, τα ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα προσδιορίζει τους προγραμματικούς στόχους ανά τομέα του διαστήματος βάσει προβλέψεων που διατυπώνονται στο έγγραφο της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής, στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης της ΕΔΥ 2007-2016 και στο 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογικά ανάπτυξη. Η υλοποίηση θα βασιστεί στις τρέχουσες, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δραστηριότητες όπως φαίνεται στο κεφάλαιο 3.

Γενικοί στόχοι της διαστημικής πολιτικής | Προσχέδια προγραμματικών στόχων |

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Για να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στις ανάγκες των χρηστών, θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένα διαστημικά συστήματα και θα προωθηθεί η ολοκλήρωση διαστημικών και επίγειων συστημάτων ώστε να παρέχονται αποτελεσματικές και αποδοτικές ως προς το κόστος υπηρεσίες. |

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ |

Να ενισχυθεί η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη Να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας Να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες. | Να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ευρώπης σχετικά με την τεχνολογία αιχμής για την πλοήγηση με δορυφόρο και να αναπτυχθούν υπηρεσίες που παρέχουν τα συστήματα πλοήγησης κατά τρόπο ώστε να αυξηθεί η ποιότητα, η ποσότητα και η ποικιλία των παρεχόμενων δεδομένων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μέσω: της διεκπεραίωσης της πλήρους ανάπτυξης της υποδομής GNSS της προετοιμασίας των μελλοντικών υποδομών GNSS και της δρομολόγησης της τεχνολογικής επίδειξης ενός συστήματος PNT 2ης γενιάς της προώθησης της χρήσης συστημάτων PNT στο πλαίσιο ολοκληρωμένων εφαρμογών της εξασφάλισης της υλοποίησης διεθνών συμπράξεων για το GNSS |

ΓΕΩΣΚΟΠΗΣΗ |

να ενισχυθεί η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον της Ευρώπης για χάραξη βιώσιμης πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών | Να αναπτυχθεί πλήρως η ευρωπαϊκή υποδομή γεωσκόπησης και οι συναφείς λειτουργικές υπηρεσίες για το περιβάλλον και την ασφάλεια, αφού ληφθούν υπόψη τα αγαθά διττής χρήσης, μέσω: της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης των διαστημικών συνιστωσών του GMES βάσει εθνικών κεφαλαίων και κεφαλαίων της ΕΔΥ. της ενδυνάμωσης του διαλόγου με τις κοινότητες των χρηστών και της ενίσχυσης της ανάπτυξης και επικύρωσης νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, της διερεύνησης πολιτικών για τα δεδομένα, μηχανισμών για την παροχή και τη διαχείριση δεδομένων (σε διαστημικό και επιτόπιο επίπεδο), με επίκεντρο την παροχή σε πρώτο στάδιο ενός συνόλου ταχύρρυθμων υπηρεσιών GMES έως το 2008. της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών οργανισμών και του καθορισμού του ρόλου του GMES μέσα στο GEOSS της εξασφάλισης της συνέχειας για τις ευρωπαϊκές ικανότητες στον τομέα της επιχειρησιακής μετεωρολογίας |

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ |

να ενισχυθεί η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη και να αποκτήσει η Ευρώπη ηγετική θέση στον εμπορικό διαστημικό χώρο· να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες | Να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας και στην ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας στην Ευρώπη, μέσω: της ανάπτυξης προηγμένων δορυφορικών τεχνολογιών στον τομέα των επικοινωνιών σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τους φορείς εκμετάλλευσης ώστε να υπάρξουν νέες αποστολές επίδειξης, αφού ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις διττής χρήσης της αύξησης της ολοκλήρωσης με τα επίγεια συστήματα προς στήριξη των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων υποδομών επικοινωνιών και μέσω της σύνδεσης με άλλους τομείς εφαρμογών της ανάπτυξης υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη μέσω δορυφορικών επικοινωνιών, με την αύξηση της ποιότητας, της ποσότητας και της ποικιλίας των δεδομένων, και μέσω της ανάπτυξης δορυφορικών συστημάτων πολυμέσων (συνδυασμός κινητών, ευρυζωνικών και ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών). |

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ Μελλοντικές εξελίξεις σε επίπεδο κρατών-μελών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. |

να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες | Μελλοντικές εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο |

ΒΑΣΕΙΣ |

ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ |

να ενισχυθεί η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη να ενισχυθεί η συμβολή της διαστημικής έρευνας στην κοινωνία της γνώσης να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον της Ευρώπης για χάραξη βιώσιμης πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών | ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ |

Στο πλαίσιο της ατζέντας της Λισαβόνας και των ενεργειών της ΕΔΥ για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των ανακαλύψεων, να αποκτήσει η Ευρώπη πρωταγωνιστικό επιστημονικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να διευρυνθεί η δεξαμενή γνώσεων, μέσω: της εστίασης σε ειδικές προτεραιότητες όπως: ζωή και πλανητικός σχηματισμός, ηλιακό σύστημα, θεμελιώδεις νόμοι του σύμπαντος της στήριξης συνεργειών μεταξύ διαστημικών επιστημονικών δραστηριοτήτων με άλλες επιστημονικές δραστηριότητες και μέσω της τεχνολογικής τροφοδότησης των εφαρμογών της έντασης των δραστηριοτήτων διεθνούς συνεργασίας |

ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ |

Να διευρυνθούν οι δραστηριόητες στον τομέα των γεωεπιστημών με προσανατολισμό την ανάλυση των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών και των περιβαλλοντικών πολιτικών, μέσω: της ανάπτυξης νέων αποστολών για την εξέταση των βασικών θεμάτων: Ωκεανός/υδρόσφαιρα, αέρας/ατμόσφαιρα, πάγοι/κρυόσφαιρα, επιφάνεια της γης/βιόσφαιρα, εσωτερικό της γης/γεώσφαιρα της εξασφάλισης της αποτελεσματικής αξιοποίησης των επιστημονικών δεδομένων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές γεωσκόπησης στο πλαίσιο των GMES της έντασης των δραστηριοτήτων διεθνούς συνεργασίας |

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ |

Να ενισχυθεί η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα, μέσω: της μεγιστοποίησης των συνεργειών μεταξύ του τομέα πολιτικής προστασίας και του στρατιωτικού τομέα, των τεχνολογικών εξελίξεων στο διαστημικό και στο μη διαστημικό τομέα, του εντοπισμού τεχνολογιών καίριας σημασίας και της εκτέλεσης συναφών αποστολών τεχνολογικής επίδειξης της εναρμόνισης των τεχνολογικών εξελίξεων |

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ |

να ενισχυθεί η συμβολή της διαστημικής έρευνας στην κοινωνία της γνώσης να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες | Να αξιοποιηθούν τα επιστημονικά και τεχνολογικά οφέλη από τις επενδύσεις που έγιναν για το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) και να προετοιμαστούν οι μελλοντικές εξερευνητικές δραστηριότητες για να γίνει η Ευρώπη πρωταγωνίστρια στη διεθνή εξερευνητική αρχιτεκτονική, μέσω: της εξασφάλισης της μέγιστης επιστημονικής απόδοσης, ιδίως στις βιοεπιστήμες και τις φυσικές επιστήμες όσον αφορά τις επενδύσεις και τη βέλτιστη χρήση του ISS της ενδυνάμωσης των δραστηριοτήτων στις βιοεπιστήμες και φυσικές επιστήμες με σκοπό την υποστήριξη μη διαστημικών εφαρμογών και εξερευνητικών δραστηριοτήτων. της προετοιμασίας και επίδειξης βασικών ικανοτήτων (τεχνολογίες και υποδομές ευρείας διάδοσης) για το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση, ιδίως στη ρομποτική εξερεύνηση του Άρη και ενδεχόμενες δραστηριότητες για τη σεληνιακή εξερεύνηση. Της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους για τη μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα σύμφωνα με σενάρια που θα αποφασιστούν από τα κράτη μέλη. |

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ |

να εξασφαλιστεί απεριόριστη πρόσβαση στις νέες, και καίριας σημασίας τεχνολογίες, συστήματα και ικανότητες να ενισχυθεί η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη | Να διατηρηθεί η ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα, μέσω: της διατήρησης της ευρωπαϊκής διαστημικής πύλης (διαστημικό κέντρο της Γουιάνα) σε επιχειρησιακή ετοιμότητα της εδραίωσης της ευρωπαϊκής οικογένειας εκτοξευτήρων: Ariane 5, Vega, Soyuz σε CSG της προετοιμασίας και της διασφάλισης τεχνολογικών και βιομηχανικών ικανοτήτων για την ανάπτυξη εκτοξευτήρων της επόμενης γενιάς της διερεύνησης πιθανών μακροπρόθεσμων επιλογών για τη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους |

EUROPEAN-LEVEL AND NATIONAL ACTIVITIES SUPPORTING THE DRAFT OBJECTIVES OF THE EUROPEAN SPACE PROGRAMME

The following tables provide an overview by space domain about activities that are currently on-going and envisaged for the short to medium term by the actors taking part in the European Space Programme and that are disposed to support the draft programmatic objectives outlined in chapter 2.

Satellite Navigation

Programmatic Objectives | Activities |

Proceeding with the full-fledged development of the GNSS infrastructure | I. European-level : Galileo IOV and EGNOS/GNSS support programme (funded by EC and ESA and technically managed by ESA) Galileo FOC deployment and Galileo EGNOS operations managed by the Galileo Supervisory Authority (GSA) and the Galileo Operating Company (GOC) under a concession contract. Giove-A (2005), Giove-B (2007), IOV 1-2-3-4, FOC |

Preparation of future GNSS infrastructures: Launch of technology demonstration of 2nd generation PNT System | I. European level : FP7 Programme (GSA) GNSS Evolution Programme (under preparation by ESA) |

II. National level : National PNT-related technology development |

Promoting the use of PNT systems within integrated applications | I. European-level : GSA: FP7 SESAR (air traffic management) Proposed ESA Integrated Applications Programme |

II. National level : Diverse National applications development activities [e.g. GATE (Galileo test environment for hardware, applications and services) (D), Galileo Test Range project (I), Navigation Project (F)] National PNT-related technology developments [e.g. Argos 3/Sarsat 3 (F), GATE (D), HIGAPS, INDOOR, GALTEC, SEAGATE (D)] |

Ensuring implementation of international partnerships on GNSS | I. European level : EC activities with technical support from GSA: cooperation with the United States (Galileo/GPS-Agreement of July 2004), Russia (GLONASS, negotiations ongoing) and other countries relating to interoperability and compatibility of Galileo with existing and coming GNSS Systems. ESA activities relating to Galileo and EGNOS |

Earth Observation

Programmatic Objectives | Activities |

Proceed with GMES space component development based on national and ESA developed assets | I. European level : GMES Space Component Programme (ESA) Planned : GMES Sentinel 1a (2011) and 2a (2012), Sentinel-3a (2012), Sentinel-1b and 2b (2013), Sentinel-3b (2014) FP7-Space Theme: Contribution to the GMES Space Component (EC) Coordination of national or bilateral/multilateral EO mission developments |

II. National level : National technology development programmes/Preliminary activities and precursor missions, e.g. PASO studies (F), SAFARI (D), METIMAGE (D) Development of national or bilateral/multilateral EO missions Under operation: TerraSAR-X (2006/D), DMC/Disaster monitoring constellation (UK2002/2005), Spot-4/5, Jason-1 (2001/F) Planned: Rapid-Eye (2007/D), TanDEM (2009/D), TerraSAR-X 2nd gen. (2012), Venus (2009/F), SARAL (2009/F) En MAP (2010/D), Bissat (2010/I) Future Spanish EO satellite, Future Norwegian Sea monitoring satellite; Pleiades (2008/F), Cosmo-SkymMed (2007/08/09/I) Cosmo-Skymed 2nd gen. (2012/2013/I), Pleiades (2009/2010/F-B), SVEA: Swedish national surveillance mission, HYPSEO (I), Microsat (I), Nanoform (I) |

Reinforce dialogue with user communities and foster the development + validation of new services and applications, also by exploring mechanisms for data provision and management (space and in-situ), focusing in the first place on a set of GMES fast-track services in the field of: Emergency Management Land Monitoring Maritime Services Atmospheric services (in preparation) | I. European level : FP7-Space Theme (e.g. grant agreement or other mechanisms for space and non-space data provision). Additional activities foreseen in other FP7 themes (e.g. ICT, environment), in JRC direct actions, and in other EU sectoral policies (e.g. agriculture, fisheries, development, …) (EC) GMES Service element transfer activities (ESA) EUSC activities in support of EU Security Policies |

II. National level : Availability of national or regional data Other service and product development activities: [e.g. SIASGE (Italian-Argentinian cooperation on emergency EO satellites/Cosmo-Skymed); Disaster Management Pilot project (I); MOSAIC (Microsatellites Applications in collaboration(UK); Stereo programme (B); Project on development of application products and Cosmo-SkyMed Ground segment (I); SatHav (maritime applications) and SatNat (land applications) (N); National Earth observation Users’ Platform (NL); Ether, Mercator, Postel, Aviso, Icare (F); EO centres of excellence (UK) DeCover, DeSecure, DeMarine, Enviland(D)] |

Reinforce dialogue within appropriate international bodies in view of embedding GMES into the GEOSS infrastructure | I. European level : a) EC: FP7-Environment Theme (additional activities foreseen in other FP7 themes (e.g. ICT, Space) and in JRC direct action) b) ESA: Availability of Earth observation data (e.g. Webportal, Data Clearinghouse) c) EUMETSAT: Continuation of Satellite Application Facilities, Geonetcast |

II. National level : National contributions |

Ensure continuity of European capacities in operational meteorology: developing and operating state-of the-art meteorology missions developing and operating innovative meteorological services and applications | I. European level : Development of meteorological satellites, also contributing to GMES (ESA/EUMETSAT) Under operation: Meteosat 5/6/7/8/9 (1991/93/97/02/05), Metop-A (2006) Planned:MSG-3 (2009), METOP-B (2010), MSG-4 (2012), MTG (2015) METOP-C (2015); Post-Eumetsat Polar System (EPS) satellite generation studies Development of associated services and applications (EUMETSAT) EUMETSAT Satellite Application Facilities (SAFs) within the Applications ground segment: Ocean + Sea Ice, Ozone Monitoring, Climate Monitoring, Numerical Weather prediction, Land surface analysis. High precision weather forecast for 4D-aircraft trajectory prediction (SESAR). |

II. National level activities, e.g. Jason-2 (2008/F), METIMAGE (D). |

Satellite Communications

Programmatic Objectives | Activities |

Development of advanced satellite communication technologies in cooperation with industry and operators leading to new demonstration missions, also by taking into account dual-use requirements | I. European level : EC: In FP7 and TEN-T, general (i.e. non-proprietary space) technologies development in research programmes in TREN, ENTR, RTD and INFSO. ESA: Preparatory mission, system and general configuration studies, technology for satellite based telecom and multimedia, development of payloads and ground segments, in-orbit validation, Alphabus/Alphasat, Small GEO platform (Artes-11 programme) ; Preliminary System and architecture studies (Proposed contribution to European Integrated Secured Communication network) Hylas, Alphasat (2010), Small GEO satellite |

II. National level : National telecom-related technology R+D activities: payload development (e.g. Programme Stentor (F);COMED NG/Santana/LCT (D); National in-kind contributions (Alphasat), telecom-related technology activities (I), parallel platform development programme (D) Spainsat/Xtar (E), Athena-Fidus (2010/F/I) |

Increasing integration with terrestrial systems in support of European and global communication infrastructures with other application domains | I. European level : EC: FP7: ICT Challenge, Pervasive and trusted network and service infrastructures ESA: Telecom application demonstration (e.g. Artes). Possible future Data-Transmission System (DTS) including a data relay component in support of Earth observation missions (proposed DTS architecture and technology study within TRP/GSTP) |

II. National activities : Integration of space/terrestrial infrastructures (e.g. ‘Village communicant’/F), Institutional Communication for security and emergency (I) |

Develop end-user services increasing quality, quantity and variety of data by developing a multimedia satellite system (merging mobile, broadband and broadcast) | I. European level : EC: FP7, TEN-T, Space Theme: Space-based end-user application developments (e.g. GMES, Galileo), Telemedicine; SESAR Joint Undertaking (air traffic management); ICT Pervasive and trusted network and service infrastructures ESA: Proposed contribution to SESAR as well as telemedicine applications |

II. National activities : TANGO: Telecom advanced networks for GMES operations (F); Activities in support of the integration of telecom and navigation services (e.g. D), Tele-Education/Tele-Medicine project (I) |

Provision of a harmon-ised regulatory environ-ment on a pan-European scale (e.g. concerning spectrum availability, service licensing). | I. European level : EC: Revised eCommunications and TV without frontiers regulation directives.Harmonised spectrum and standardisation activities (EC with ESA support). |

II. National activities: Harmonised spectrum and standardisation activities. |

Science and Technology

Space Science

Programmatic Objectives | Activities |

Focusing on specific priority issues: Life and planetary formation Solar System Fundamental laws of the Universe Origins and evolution of the Universe | I. European-level : ESA Scientific Programme: Cosmic Vision 2025 EC: FP7 activities for the optimal preparation of scientific payloads and for the effective scientific exploitation of their data. Under operation: HST (1990/US), SOHO (1995), Newton (1999/US), Cluster2 (2000), Integral (2002), Mars Express (2003), SMART-1 (2003), Rosetta(2004), Double Star (2003/04/China), Venus Express (2005), AKARI/Astro-F (2006/Japan), Solar B (2006/Japan) Planned: Chandrayaan1 (2007/India), Herschel-Planck (2008), Lisa PF (2009), Lisa, Gaia(2011), Bepi- Colombo (2013), MIRI/ JWST (2013/US) , Solar Orbiter (2015) |

II. National activities : National in-kind contributions to ESA missions by ESA Member States and European Cooperating States National science programmes: Development of instruments/platforms relying notably on national technical centres for R+T for orbital systems (e.g. Platform for mini-satellites Myriade and Proteus(F)), Balloon operation centre (F), Long-duration stratospheric balloons: SnowCake/ Boomerang (I) Under operation: Corot (2006/F) Planned: Picard (2008/F), T2L2 (2008/F), Pharao/ACES (F, CH), Microscope(2009/F), Taranis (F), Smese (F), Agile (I), New hard x-ray mission (2010/I), eRosita (2011+/D) |

Supporting synergies of space science activities with other science activities and towards applications | Diverse national data exploitation activities (e.g. CNES, DLR, ASI Science Data Center) [Scientific data treatment, archiving, processing capabilities, including data valorisation for ESA and national missions] Link between Space Science and Exploration activities (e.g. Exomars) |

Increasing international cooperation activities | Activities performed by ESA, its Member States and Cooperating states |

Earth Science

Programmatic Objectives | Activities |

Developing new missions in support of core topics: Ocean/Hydrosphere Air/Atmosphere Ice/Cryosphere LandSurface/ Biosphere Solid Earth/ Geosphere | I. European level : Earth Observation Envelope programme/Earth Explorer missions (ESA) FP7 Space work programme/actions area strengthening of the foundations of space sciences and technology (EC) Under operation: ERS-2 (1995), ENVISAT (2002) Planned: GOCE (2007), SMOS (2007), ADM-Aeolus (2008), Cryosat-2 (2009), SWARM (2010), EarthCare (2012) |

II. National level : Development of instruments/platforms relying notably on national technical centres and of full-fledged national missions. National in-kind contributions to ESA missions by ESA Member States and European Cooperating States Under operation: Champ (2001/D), Jason-1 (2001/F), Odin (2001/S), GRACE (2002/D), Parasol (2004/F), Demeter (2004/F), Calipso (2006/F), Spot 4/5 (F), Rosa (I) Planned: Jason-2 (2008/F), MeghaTropiques (2009/F), Venus (2009/F), SARAL (2009/F) |

Ensuring effective exploitation of science data in conjunction with EO applications within GMES | ESA and national data treatment capabilities (e.g. CADTS Centre Archivage et Traitement Données SMOS/ F, NL-SCIA-DC Sciamachy Data Center, Matera Space Geodesy Center (I)) National data valorisation activities/R+D for pilot applications/product development (e.g. Ether, Mercator, Aviso, Icare, Postel/F); German Remote Sensing Center DFD/D) |

Increasing international cooperation activities | Activities performed by ESA, its Member States and Cooperating States |

Technology

Programmatic objectives | Activities |

Maximising synergies between civil and defence, space and non-space technology developments Identifying critical technologies and perform associated technology demonstration missions | I. European level : Basic Technology Research programme/TRP (ESA) General Support Technology Programme/GSTP (ESA) European Component Initiative Technology Transfer Programme/TTP (ESA) ESA proposed NEWPro (technologies focusing on non-dependence, spin-in, security) Proposed in orbit demonstration for technologies and techniques (ESA) FP7 Space Work Programme/actions area strengthening of the foundations of space sciences and technology (EC) Planned: Proba-2, Proba-3, Expert. Proposed: Further Proba elements for technology demonstrators and precursors |

II. National level : National transversal technology R+D programmes Planned: Prisma (S), Simbol-X (F), Tandem-X (D), TET108/210 (D), Future national micro-satellite missions |

Harmonising technology developments | Technology harmonisation (ESA and EC) European Space technology Platform, European Space Technology Master Plan |

International Space Station and Exploration of the solar system

Programmatic objectives | Activities |

Ensuring maximum scientific return on investment and optimum utilisation of the ISS Strengthening life and physical sciences activities in support of non-space applications and exploration-related activities | I. European level : ISS Exploitation Programme (ESA) Planned: Node-2 (2007), ATV-1 (2007), Columbus (2007), ERA (2009) ATV-2(2009), ATV-3(2011), ATV-4(2012), ATV-5(2013) ISS utilisation programme/ELIPS (ESA) II. National level : Nationally funded experiments within the ELIPS programme National contributions to the ISS: [e.g. Declic facility/F; Multiuser facilities for Columbus/D; Pharao ACES (F, CH)] National activities promoting the commercial use of ISS. National infrastructure/activities: e.g. Cardiolab (D/F), Neurolab (D); Cardiomed (F); DCMC (I), OSMA (I), MOMA/Biotech applications (I), GPM and CAB (I) User Support Operational Centre USOC’s: e.g. CADMOS (F), MUSC (D), Immulab (D), BEC-Lab (D) |

Preparing and demonstrating core capabilities (enabling technologies and infrastructures) for next step in exploration, notably for robotic Mars exploration and possible activities linked to moon exploration and cooperation with international partners on human space transportation according to scenario to be decided by Member States | I. European level : Proposed Aurora Core Programme (MSR, MSR precursor mission, Lunar exploration/Moon Orbit infrastructure) Preliminary studies Crew Space Transportation System) (ESA) FP7 Space work programme/actions area strengthening the foundations of space science and technology (EC) Planned:ExoMars mission (2013) |

II. National technology development in support of exploration : e.g.: MSL-Mars Surface laboratory (F) Network of geophysical stations on Mars (2011/F) Moon exploration (I, D) Inflatable structures-FLECS (I) |

Access to space

Programmatic Objectives | Activities |

Maintaining Europe’s space port (Guiana Space Centre) under operation-al conditions/launch infrastructure | I. European level: CSG Kourou (ESA) Ariane 5 Infrastructure (ESA) VEGA (ESA) Soyuz at CSG (ESA), partly supported by Soyuz in Kourou/FP7 (EC) |

[II. National launch infrastucture] CNES-CSG Kourou (F) Esrange rocket range (S) Andoya rocket range (N), Other national rockets ranges: e.g. Broglio Space Center (I), Broglio launch base Trapani (I), Mobile rocket base (MORABA/D), Propulsion Test Center Lampoldshausen (D), Malindi (I) |

Consolidating the European family of launchers: Ariane 5, Vega, Soyuz at CSG | I. European level: Ariane (ACEP, ARTA, EVOLUTION, PLUS, EGAS, …) (ESA) VEGA(VERTA) (ESA) Soyuz at CSG (ESA), partly supported by Soyuz in Kourou/FP7 (EC) |

II. National technical support to Ariane, Vega. CNES/F as prime contractor for Soyuz at CSG. Exploration of potential upgrades for Ariane and Vega/Evolution of the family of Launchers e.g. Ariane (F) and VEGA surveillance (I) |

Preparing technological and industrial capabilities for the development of next generation launchers | I. European level: FLPP 1, FLPP 2 (ESA) Re-entry technology: Expert (ESA) FP7 programme on the Strengthening of space foundations (EC) |

II. National R+T for future launchers R+T launchers and phases 0/A (F) Launcher development activities: [Tekin 2010, Tehora 3, Astra, Phoenix 1, TETRA, Tanks and structures (D); Future launchers/LYRA (I) Re-entry technology: [SHEFEX(D); Pre-X(F), Compere(D/F)] |

Exploring possible long-term options for cooperation with strategic partners | Agreement between ESA and the Russian Federal Space Agency on long-term cooperation and partnership in the field of development, implementation and use of launchers First Implementing Arrangement between ESA and the Russian Federal Space Agency on cooperation in research and technology development for future launchers France-Russia long-term cooperation/OURAL EU-Russia Dialogue on Space Cooperation (EC, ESA) |

INDICATIVE BUDGETS FOR MAJOR SPACE PROGRAMMES ON EUROPEAN LEVEL

ORIGIN | NAME OF PROGRAMMATIC ACTIVITY | TIMEFRAME | BUDGET/EXPENDITURE (in bn€) |

European-level activities |

ESA | Indicative figures (current e.c.) provided for ESA represent overall expenditure as indicated in ESA’s Long Term Plan 2007-2016. They do not represent binding commitments for ESA Member States and include proposed future activities not yet approved. |

Navigation and Telecommunication | 2007-2013 | 3.4 |

Earth Observation | 2007-2013 | 4.5 |

Integrated Applications | 2007-2013 | 0.5 |

Basic Activities | 2007-2013 | 1.4 |

Science Programme and Science Support (Prodex) | 2007-2013 | 3.4 |

Technology | 2007-2013 | 0.8 |

Human Space Flight, Microgravity and Exploration | 2007-2013 | 4.2 |

Launchers | 2007-2013 | 5.0 |

EC | FP7 Space WP | 2007-2013 | 1.4 (of which 85% for GMES) |

FP7 Transport WP | 2007-2013 | 0.45 (incl. SESAR) |

FP7 Environment, ICT | 2007-2013 | Not determined (annual commitments) |

Galileo budget line | 2007 onward | 1,0 (under review) |

Activities other than Research or Galileo (e.g. AGRI, FISH, DEV, REGIO, …) | 2007 onward | Not determined (annual commitments) |

EUMETSAT | MSG | 1992-2018 | 2,1 incl. ESA contribution of 400 M€ |

EPS | 1994-2019 | 2,4 (estimates), incl. ESA contribution of 550 M€ |

Post-EPS | 2012-2034 | 2,4 (estimates) |

MTG | 2015-2034 | 2,5 (estimates), incl. ESA contribution |

National-level activities |

Taking 2006 as a reference year, national programmes, including civil and defence-dedicated activities account for approximately 40 % of the overall European space effort.[1] |

[1] In line with figures provided by EUROCONSULT.