52007PC0315

Πρόταση κανονισμοσ του Συμβουλίου για τη συσταση της κοινης επιχειρησης Clean Sky {SEC(2007) 773} {SEC(2007) 774} /* COM/2007/0315 τελικό - CNS 2007/0118 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 13.6.2007

COM(2007) 315 τελικό

2007/0118 (CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ CLEAN SKY (υποβληθείσα από την Επιτροπή){SEC(2007) 773}{SEC(2007) 774}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο της πρότασης

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Οι κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες (ΚΤΠ) έχουν ενταχθεί στο 7o πρόγραμμα-πλαίσιο (ΠΠ7) ως μέσο δημιουργίας, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της έρευνας. Οι ΚΤΠ αντικατοπτρίζουν τη σταθερή προσήλωση της ΕΕ στο συντονισμό των προσπαθειών με σκοπό να συμβάλει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και των στόχων ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Οι ΚΤΠ απορρέουν κυρίως από τις εργασίες των ευρωπαϊκών τεχνολογικών “πλατφορμών” (ΕΤΠ). Σε κάποιες περιπτώσεις, η κλίμακα και το πεδίο των ΕΤΠ είναι τέτοια ώστε απαιτείται κινητοποίηση σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων καθώς και ουσιωδών ερευνητικών πόρων για την υλοποίηση καίριων στοιχείων των αντίστοιχων στρατηγικών ερευνητικών προγραμμάτων. Οι ΚΤΠ προτείνονται ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών των ΕΤΠ.

Στο ειδικό πρόγραμμα "Συνεργασία" προβλέπεται το ενδεχόμενο ανάληψης ΚΤΠ σε έξι πεδία: υδρογόνο και κυψέλες καυσίμου, αεροναυτική και εναέριες μεταφορές, καινοτόμα φάρμακα, ενσωματωμένα συστήματα πληροφορικής, νανοηλεκτρονική και GMES (παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας).

Σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργηθεί μια κοινή επιχείρηση Clean Sky ("Καθαρός Ουρανός"), ως σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα η οποία θα προωθήσει την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και θα αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές ικανότητες Ε&Α στον τομέα της αεροναυτικής και των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη θα υπερδιπλασιαστεί εντός των επόμενων 20 ετών, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών και δράσεων περιστολής των εκπομπών βλαβερών αερίων και του θορύβου.

Η ανάπτυξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος αερομεταφορών αποτελεί προτεραιότητα για τη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εξαρτάται και επωφελείται από το βιομηχανικό δίκτυο του αεροναυπηγικού κλάδου στον οποίο η αλυσίδα εφοδιασμού είναι προσαρμοσμένη κατά τρόπο ώστε να λειτουργεί στο πλαίσιο ενός μείζονος βιομηχανικού προγράμματος υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνου με το πνεύμα πρωτοβουλιών της Ένωσης όπως οι JET και ITER (σύντηξη) και η Galileo (δορυφορική πλοήγηση).

H Clean Sky θα αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες περιστολής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα θέσει τεχνολογικούς στόχους με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες της αγοράς, οι οποίοι θα αφορούν το σύνολο του συστήματος αερομεταφορών. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα συμμετάσχει και θα παράσχει συγχρηματοδότηση στο πρόγραμμα, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Γενικό πλαίσιο

Στην αεροναυτική, ο χρόνος μετράται σε δεκαετίες. Οι αεροπορικές μεταφορές αναπτύχθηκαν έχοντας ως βάση τομεακές καινοτομίες που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της αγοράς χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των μεταφορών στο περιβάλλον.

Τα μείζονα επιτεύγματα στις καθαρές τεχνολογίες αερομεταφορών προς υλοποίηση συντόμως είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και παράλληλα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Εντούτοις, λόγω των αδυναμιών της αγοράς, η εξάρτηση από τους μηχανισμούς της θα περιορίσει την αεροναυτική Ε&Α σε ένα μη βέλτιστο από κοινωνικοοικονομική άποψη επίπεδο. Κατά συνέπεια, η αεροναυτική βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις:

- οι επιπτώσεις στο περιβάλλον καθίστανται ένας μείζων ανασταλτικός παράγων για την ανάπτυξη της κινητικότητας·

- η αεροναυτική βιομηχανία έχει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της κινητικότητας, χαρακτηρίζεται από υψηλή ένταση Ε&Α, αξιοσημείωτο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και απασχολεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης·

- ο κύκλος ανανέωσης του στόλου προσφέρει μια ευκαιρία αξιοποίησης των καθαρών τεχνολογιών και παράδοσης αποτελεσμάτων Ε&Α πριν από το 2015·

- η μείωση των επιπτώσεων των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος, των εκπομπών και του θορύβου αποτελεί προτεραιότητα· απαιτούνται δραματικές τεχνολογικές αλλαγές για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών και των επιπτώσεων του κύκλου ζωής των προϊόντων στο περιβάλλον·

- η αεροναυτική βιομηχανία της ΕΕ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, και για το λόγο αυτό έχει καθοριστική σημασία η δημόσια στήριξη της αεροναυτικής Ε&Α. Οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι τριπλάσιες στις ΗΠΑ απ'ό,τι στην Ευρώπη. Ένα πρόσφατο προεδρικό διάταγμα καθορίζει την πρώτη αμερικανική πολιτική στον τομέα της αεροναυτικής Ε&Α, ενώ στην αγορά εμφανίζονται και άλλοι ανταγωνιστές·

- η δημόσια παρέμβαση δικαιολογείται για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς οι οποίες αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στην αεροναυτική Ε&Α λόγω των μακράς διάρκειας χρονοδιαγραμμάτων, του θετικού εξωτερικού αποτελέσματος που συνδέεται με το χάσμα μεταξύ κοινωνικού και ιδιωτικού ποσοστού απόδοσης και του αρνητικού εξωτερικού αποτελέσματος που συνδέεται με το περιβαλλοντικό κόστος για την κοινωνία.

Υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα που καλύπτει η πρόταση

Ουδεμία.

Συνέπεια με τις άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Μια πολιτική με σκοπό την τόνωση της αεροναυτικής Ε&Α και τη δημιουργία περιβαλλοντικώς αποδοτικών αεροσκαφών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποβλέπει στη μείωση των επιπτώσεων των αεροπορικών μεταφορών στο κλίμα. Η ενίσχυση της αεροναυτικής Ε&Α συμπληρώνει μέτρα όπως το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS). Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει αναγάγει την αεροναυτική σε μια από τις προτεραιότητές της στο πεδίο της Ε&Α, με τη φιλοδοξία να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των αεροσκαφών στο περιβάλλον και να βελτιώσει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και τη στάθμη θορύβου γύρω από τους αερολιμένες καθώς και την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η αεροναυτική Ε&Α θα συμβάλει στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσονται στη νέα στρατηγική της Λισαβόνας. Οι φιλικότερες προς το περιβάλλον αεροπορικές τεχνολογίες ευθυγραμμίζονται και θα συμβάλουν στην πολιτική της Ένωσης για την αύξηση της κινητικότητας σε μια διευρυμένη ΕΕ, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα υποψήφια για προσχώρηση κράτη που γνωρίζουν ταχεία αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας.

Μια πολιτική η οποία προσανατολίζεται στην επίτευξη καθοριστικών αλλαγών με στόχο τη συντομότερη δυνατή καθιέρωση καθαρών αεροπορικών μεταφορών θα συμβάλει κατά αειφόρο τρόπο στη βελτίωση της ευημερίας και των συνθηκών διαβίωσης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές στην ΕΕ.

Η προτεινόμενη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρεία και φιλόδοξη κοινοτική στρατηγική με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος καινοτομίας, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόταση ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Το ΕΙΤ έχει σκοπό να ενοποιήσει την εκπαίδευση, την έρευνα και την επιχειρηματική δραστηριότητα, και να προσφέρει στα υφιστάμενα δίκτυα νέα μοντέλα διακυβέρνησης για την περαιτέρω ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων τους.

2. Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμηση αντικτύπου

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι τομείς-στόχοι και γενικά χαρακτηριστικά των συνομιλητών

Πραγματοποιήθηκαν τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Επιτροπής και των ενδιαφερόμενων μερών, σε συνδυασμό με παρουσιάσεις στα κράτη μέλη και στα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα-πλαίσιο κράτη (Εθνικά Κράτη – ΕΚ) σχετικά με το τεχνικό περιεχόμενο και τη διοικητική διάρθρωση της Clean Sky.

Σύνοψη των απαντήσεων και τρόπος κατά τον οποίον ελήφθησαν υπόψη

Η συμμετοχή υπηρεσιών της Επιτροπής, εμπλεκόμενων παραγόντων, ΕΚ και της κοινωνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής (Κ-Ο&Π) ομάδας επέτρεψε τη συλλογή, σε τακτική βάση, παρατηρήσεων και εισηγήσεων σχετικά με το τεχνικό περιεχόμενο και τις διαχειριστικές και νομοθετικές πτυχές της Clean Sky.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στην τελική έκθεση της Κ-Ο&Π ομάδας. Όσον αφορά τη διοικητική διάρθρωση, στην πρόταση ελήφθησαν υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Συγκέντρωση και χρησιμοποίηση εκτιμήσεων εμπειρογνωμόνων

Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/τομείς εμπειρογνωμοσύνης

Στην εκτίμηση Κ-Ο&Π αντικτύπου και στην αρχική ανάλυση της διοικητικής διάρθρωσης της Clean Sky ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία

Η Κ-Ο&Π ομάδα συνεδρίασε δύο φορές, σε κτίρια της Επιτροπής, όπου διοργανώθηκε ακρόαση των εμπλεκόμενων παραγόντων του κλάδου με σκοπό μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση συγκεκριμένων ζητημάτων. Η έκθεση της ομάδας εκπονήθηκε από τους εισηγητές της ομάδας, αλλά με τη συμμετοχή όλων των μελών της.

Η ομάδα αξιολόγησης της διοικητικής διάρθρωσης έλαβε το σχέδιο πρότασης από τη βιομηχανία, καθώς και εντολή από την Επιτροπή.

Κυριότεροι οργανισμοί / εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις

Τα μέλη της Κ-Ο&Π ομάδας ορίστηκαν από τα ΕΚ. Η ανάλυση της διοικητικής διάρθρωσης της Clean Sky ανατέθηκε σε δύο εμπειρογνώμονες που κατέχουν ανώτατες διευθυντικές θέσεις στην κοινή επιχείρηση JET.

Σύνοψη των συμβουλών που λήφθη καν και χρησιμοποιήθηκαν

Δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη δυνητικά σοβαρών κινδύνων με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Η Κ-Ο&Π ομάδα συνέστησε αρχικά να ενισχυθεί η συνοχή και η διεπαφή μεταξύ των τεχνικών πεδίων, να διενεργηθεί περαιτέρω μακροοικονομική ανάλυση της Clean Sky και να ενισχυθεί η διοικητική διάρθρωση. Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν οι συστάσεις της.

Στη μελέτη της διοικητικής διάρθρωσης επισημάνθηκαν διάφορα σημαντικά ζητήματα που έπρεπε να ληφθούν υπόψη στη διοικητική διάρθρωση της Clean Sky, τα οποία συνεκτιμήθηκαν στην τελική πρόταση.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταστούν οι συμβουλές των εμπειρογνωμόνων διαθέσιμες στο κοινό.

Οι εκθέσεις της ομάδας τέθηκαν στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων και παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στα πλαίσια συνεδριάσεων με τα ΕΚ.

Εκτίμηση αντικτύπου

Διάφοροι παράγοντες αποτέλεσαν τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης των επιλογών πολιτικής:

- η κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων·

- η συνέχεια και η συνοχή·

- η κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων·

- η κρίσιμη μάζα συμμετεχόντων και η πολυεπιστημονική προσέγγιση·

- ο συντονισμός και η ενοποίηση των πόρων των συμμετεχόντων·

- η αποτελεσματικότητα της διοικητικής διάρθρωσης·

- o υψηλός βαθμός τεχνολογικής ετοιμότητας.

Η πρώτη επιλογή που εξετάστηκε ήταν "η μη ανάληψη δράσης στην ΕΕ" (καμία παρέμβαση ούτε σε επίπεδο κρατών μελών ούτε σε επίπεδο ΕΕ). Η επιλογή αυτή πρέπει να απορριφθεί διότι αρκετές αδυναμίες της αγοράς δεν επιτρέπουν την εξάρτηση μόνο από τους μηχανισμούς της αγοράς για την επίτευξη των σημαντικών καινοτομιών που απαιτούνται για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των αεροσκαφών. Μια μη κοινοτική προσέγγιση η οποία θα περιόριζε τη στήριξη της Ε&Α μόνο στο εθνικό επίπεδο δεν είναι κατάλληλη, διότι η κλίμακα και το πεδίο του προγράμματος ερευνών για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των αεροσκαφών υπερβαίνουν τις δυνατότητες των μεμονωμένων κρατών μελών, τόσο από άποψη χρηματοοικονομικής δέσμευσης, όσο και ερευνητικού δυναμικού. Οι εθνικές πολιτικές Ε&Α μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο συμπληρώνοντας κοινοτικά προγράμματα προώθησης της ανάπτυξης καθαρών αεροπορικών τεχνολογιών, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια δράση σε κοινοτικό επίπεδο.

Η δεύτερη επιλογή είναι η προσφυγή σε ένα διακυβερνητικό μηχανισμό όπως το "EUREKA". Η επιλογή αυτή δεν διασφαλίζει ωστόσο τον προϋπολογισμό και τα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται για την εξάλειψη των υψηλών τεχνολογικών και εμπορικών κινδύνων που αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας αεροσκαφών. Η λύση αυτή δεν ενδείκνυται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της καθιέρωσης οικολογικών αεροπορικών τεχνολογιών γενικού κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Η τρίτη επιλογή είναι η χρησιμοποίηση των παραδοσιακών μηχανισμών του προγράμματος-πλαισίου, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι με στόχο την τόνωση της ανάντη έρευνας και της στοχοθετημένης κατάντη έρευνας για τη βασική έρευνα και την επικύρωση σε επίπεδο υποσυστημάτων ή συστημάτων. Εντούτοις, οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι για την επίσπευση της ανάπτυξης καθαρών αεροπορικών τεχνολογιών ενόψει της συντομότερης δυνατής εφαρμογής τους, η οποία απαιτεί επίδειξη πλήρους συστήματος τεχνολογιών (δηλ. ολοκλήρωση και επίδειξη ενός συστήματος συστημάτων). Μια τακτική μεμονωμένη δράση συλλογικής έρευνας δεν έχει την κλίμακα ούτε προσφέρει το επίπεδο συντονισμού που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων, λόγω:

- του κατακερματισμού των προσπαθειών Ε&Α σε χωριστά έργα·

- της έλλειψης της αναγκαίας ολοκλήρωσης και συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων··

- των ανεπαρκών δυνατοτήτων επικύρωσης, στο κατάλληλο επίπεδο, του βαθμού τεχνολογικής ετοιμότητας·

- της έλλειψης μιας νομικής και διαχειριστικής δομής ικανής να ασκήσει τον αναγκαίο ηγετικό ρόλο.

Η ανάπτυξη μεμονωμένων συστημάτων επίδειξης δεν θα αποφέρει τα ίδια περιβαλλοντικά οφέλη όπως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Χωρίς δημόσια στήριξη, η βιομηχανία θα δημιουργεί νέα προϊόντα βάσει μιας στρατηγικής περιορισμού των επιπτώσεων των αδυναμιών της αγοράς. Η οικονομική αποδοτικότητα θα αποτελεί τον βασικό κινητήριο μοχλό των προσπαθειών, ενώ η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων θα αποτελεί απλώς πρόσθετο πλεονέκτημα και όχι προτεραιότητα. Ο χρόνος αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και την ανανέωση του στόλου· αν υιοθετείτο μια αποσπασματική προσέγγιση, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων μεμονωμένων έργων στην ανάπτυξη προϊόντων θα χαρακτηριζόταν από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας· τα περιβαλλοντικά οφέλη θα καθυστερούσαν διότι η κυκλοφορία θα αυξανόταν με ταχύτερο ρυθμό απ'ό,τι θα βελτιώνεται η τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές και ο θόρυβος που παράγουν οι αεροπορικές μεταφορές θα αυξάνονταν για 3-4 ακόμη έτη με ταχύτερο ρυθμό απ'όσο αν χρησιμοποιείτο ένα μόνο πρόγραμμα. Μια αποσπασματική προσέγγιση θα καθυστερούσε την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και την παραγωγή κοινωνικών πλεονεκτημάτων. Ένα πρόσθετο κοινωνικό μειονέκτημα θα ήταν η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αεροναυτικής βιομηχανίας, η οποία θα είχε αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στο βιοτικό επίπεδο.

Η προτεινόμενη λύση είναι η δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων Clean Sky, η οποία θα υλοποιήσει φιλόδοξα ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα που απαιτούν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Clean Sky θεωρείται κατάλληλη επιλογή προκειμένου να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου στην υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος ερευνών της ACARE για το περιβάλλον. Στην πρόταση που υπέβαλε ο κλάδος υπογραμμίζεται ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Clean Sky είναι τόσο φιλόδοξοι ώστε απαιτούν επικύρωση των τεχνολογικών επιτευγμάτων ταχύτερη από το συνήθη ρυθμό στο χώρο της Ε&Α. Η Clean Sky, ακολουθώντας μια καινοτόμο πολυεπιστημονική προσέγγιση, θα καλύψει το σύνολο των αεροναυτικών τεχνολογιών και θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση των νέων τεχνολογιών κατασκευαστικών στοιχείων, συστημάτων και οχημάτων, καθώς και την μεγάλης κλίμακας επικύρωση και επίδειξή τους, διαμορφώνοντας έτσι τη βάση για την προώθηση στην αγορά καινοτόμων οικολογικών προϊόντων με αποδεκτά επίπεδα κινδύνου.

Η ΚΤΠ Clean Sky θα έχει σημαντική θετική επίδραση σε πολλούς τομείς:

- μείωση των επιπτώσεων των αεροπορικών μεταφορών στο περιβάλλον, σε παγκόσμιο επίπεδο·

- αύξηση της αποτελεσματικότητας της αεροπορικής κοινότητας·

- αύξηση της ικανοποίησης των επιβατών και του βαθμού κινητικότητας·

- ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αεροναυτικής και αεροπορικής βιομηχανίας μέσω της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις του κλάδου είναι πολύ σημαντικές, οπότε είναι βέβαιη η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων. Η Clean Sky θα συμβάλει στη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μακροοικονομική κλίμακα. Δεδομένου ότι η αύξηση της ζήτησης αεροπορικών μεταφορών είναι μεγαλύτερη απ'ό,τι σε πολλούς άλλους τομείς, η συμβολή αυτή θα αυξηθεί. Η συμβολή είναι επίσης σημαντική και για την απασχόληση: 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Στη βάση αυτή, η Clean Sky θα έχει θετική επίδραση στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι παράγοντες που αναστέλλουν την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας θα μετριασθούν με τη χρησιμοποίηση καθαρότερων και λιγότερο θορυβωδών αεροσκαφών. Εν περιλήψει:

- Η Clean Sky έχει την κρίσιμη μάζα και την πολυεπιστημονική προσέγγιση ώστε να καλύψει όλες τις τεχνολογίες που είναι αναγκαίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της καθιέρωσης νέων εργαλείων βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των αεροπορικών μεταφορών. Ένας μηχανισμός συλλογικής έρευνας δεν θα επιτύγχανε την κρίσιμη μάζα και την πολυεπιστημονικότητα που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων, λόγω του αποσπασματικού του χαρακτήρα.

- Η διοικητική διάρθρωση της Clean Sky διασφαλίζει την ενοποίηση και το συντονισμό των διαφόρων δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας και την εμβέλεια της αεροναυτικής Ε&Α, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δυνατή τη συνέργεια μεταξύ των συμμετεχόντων. Μια παρέμβαση της ΕΕ η οποία απλώς θα υπαγόταν στο πρόγραμμα-πλαίσιο δεν θα είχε τα ίδια χαρακτηριστικά.

- Η Clean Sky θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει διάφορα συστήματα επίδειξης για την επικύρωση τεχνολογιών που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό τεχνολογικής ετοιμότητας, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

3. Νομικά στοιχεία της πρότασης

Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Η πρόταση συνίσταται σε κανονισμό του Συμβουλίου για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης Clean Sky.

Νομική βάση

Άρθρο 171 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Αρχή της επικουρικότητας

Η αρχή της επικουρικότητας εφαρμόζεται στο βαθμό που η πρόταση δεν αφορά τομέα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας.

Οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό από τα κράτη μέλη για τους εξής λόγους:

- Η αεροναυτική βιομηχανία είναι παγκόσμια. Οι διασυνοριακές ιδιαιτερότητες των αεροπορικών μεταφορών καθιστούν αναγκαία την τήρηση παγκόσμιων προτύπων πιστοποίησης που συνδέονται με ζητήματα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας, αλλά προκύπτουν από την καινοτομία. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατές νέες τεχνολογίες σε εθνικό επίπεδο. Διαφορετικοί θώκοι Ε&Α σε διαφορετικά κράτη μέλη συνεπάγονται μια ευρωπαϊκή τεχνολογική βάση ως το επίπεδο στο οποίο καθίσταται δυνατός ο χειρισμός της καινοτομίας σε κλίμακα συστήματος συστημάτων.

- Οι επιπτώσεις των αεροπορικών μεταφορών στο περιβάλλον αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αφορούν διάφορες πτυχές του συστήματος αερομεταφορών. Οι απαιτούμενοι πόροι υπερβαίνουν τις δυνατότητες των εμπλεκόμενων παραγόντων στα μεμονωμένα κράτη μέλη. Το επίπεδο διαχείρισης και συντονισμού που χρειάζεται για την έγκαιρη επίτευξη των στόχων καθιστά αναγκαία την ανάληψη ενός διεθνούς έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Η ευρωπαϊκή αεροναυτική βιομηχανία λειτουργεί σε μια παγκόσμια, αλλά υποκείμενη σε περιορισμούς, αγορά. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής και μειώνει την ικανότητα της βιομηχανίας να επενδύει σε τεχνολογική καινοτομία.

Είναι συνεπώς αναγκαία η συσπείρωση των προσπαθειών Ε&Α σε επίπεδο ΕΕ, όπως και η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας για την παγίωση της καινοτομίας.

Με την ανάληψη κοινοτικής δράσης μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι της πρότασης, για τους ακόλουθους λόγους:

324

- Οι προσπάθειες Ε&Α πρέπει να καταβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η υλοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών και η ανάπτυξη συστημάτων επίδειξης σε πραγματική κλίμακα πρέπει να συντονισθούν στο εσωτερικό της ΕΕ ώστε να διασφαλισθεί μέγιστη δυνατή άντληση των κοινωνικών οφελών σε όλη την Ευρώπη και των οικονομικών οφελών σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο συντονισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρησιμοποίηση των κοινοτικών νομικών διατάξεων που προκύπτουν από την Clean Sky.

- Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρειάζεται για τη μεγιστοποίηση των συνεργειών που απαιτούνται για την ουσιαστική τροποποίηση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των τεχνολογιών και την άσκηση κατάλληλης καταλυτικής επίδρασης στα κοινοτικά και τα εθνικά προγράμματα είναι δυνατή μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κοινοτική παρέμβαση θα επιτρέψει τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων Ε&Α. Η μεγάλη συμπληρωματικότητα των τεχνικών δεξιοτήτων θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας και θα αυξήσει τις πιθανότητες έγκαιρης παράδοσης των συστημάτων επίδειξης τεχνολογιών.

Η Κ-Ο&Π αξιολόγηση δείχνει ότι η Clean Sky θα συμβάλει ουσιωδώς στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αερομεταφορών, στη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Η λύση που επελέγη για την Clean Sky συνδυάζει τα οφέλη από μια ευρεία τεχνολογική και τεχνογνωστική βάση, μια επαρκή κρίσιμη μάζα και θα έχει την αναγκαία καταλυτική επίδραση και μια διοικητική διάρθρωση στο ύψος των στόχων.

Πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 86 οργανισμοί από 16 ΕΚ θα μοιράζονται τις διαχειριστικές και τεχνικές δραστηριότητες της Clean Sky. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της Clean Sky θα προσχωρήσουν και άλλοι οργανισμοί.

Επομένως, η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας.

Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τους ακόλουθους λόγους.

Η Clean Sky είναι επιφορτισμένη με δραστηριότητες Ε&Α εστιαζόμενες στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος αερομεταφορών· απαιτείται ορθή διαχείριση αυτού του προγράμματος ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη υλοποίηση των στόχων. Μια κοινή επιχείρηση είναι η απλούστερη λύση για τη διαχείριση της Clean Sky, δεδομένου ότι επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπράξει με τον ιδιωτικό τομέα. Η προβλεπόμενη διοικητική διάρθρωση της Clean Sky διασφαλίζει την ευελιξία και την ταχύτητα απόκρισης που χρειάζονται για την επίτευξη των τεχνολογικών στόχων, καθώς και το κατάλληλο επίπεδο διαφάνειας και ελέγχου για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που απαιτείται για την Clean Sky εκτιμάται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο 7 ετών με προβλέψεις δαπανών. Το ποσό αυτό πρέπει να κριθεί με βάση τις τρέχουσες Ε&Α δαπάνες στον αεροναυτικό τομέα στην Ευρώπη, υπό το φώς των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων, των πιθανών δευτερογενών αποτελεσμάτων και πλεονεκτημάτων προσθετικότητας.

Επιλογή νομικού μέσου

Προτεινόμενο νομικό μέσο: κανονισμός.

Άλλα μέσα δεν θα ήσαν κατάλληλα για τον ακόλουθο λόγο:

- Για τη δημιουργία μιας επιχείρησης στην οποία συμμετέχει η Κοινότητα απαιτείται κανονισμός του Συμβουλίου.

4. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με την προκαταρκτική δημοσιονομική εκτίμηση, προβλέπονται κοινοτικές δαπάνες ύψους 47 εκατ. ευρώ για το έτος 1, αυξανόμενες ετήσιες δαπάνες που φθάνουν στο ανώτατο ποσό των 140 εκατ. ευρώ το έτος 5 και ένας προϋπολογισμός εκκαθάρισης 267 εκατ. ευρώ για τα έτη 6 και 7.

5. Συμπληρωματικές πληροφορίες

Προσομοίωση, πιλοτική φάση και μεταβατική περίοδος

Υπήρξε ή θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την πρόταση.

Ρήτρα επανεξέτασης/αναθεώρησης/λήξης ισχύος

Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης.

Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος.

Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία Clean Sky

Τεχνολογική περίληψη

Η Clean Sky έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα ριζικά καινοτόμο σύστημα αερομεταφορών το οποίο θα βασίζεται στην ολοκλήρωση προηγμένων τεχνολογιών και συστημάτων επίδειξης σε πραγματική κλίμακα, με απώτερο στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αεροπορικών μεταφορών μέσω της μείωσης του θορύβου και των εκπομπών αερίων, και μέσω βελτίωσης της οικονομίας καυσίμου των αεροσκαφών. Οι δραστηριότητες θα καλύπτουν όλα τα κύρια τμήματα του συστήματος αερομεταφορών που έχουν σχέση με την πτήση και των αντίστοιχων βασικών τεχνολογιών που προσδιορίζονται στο στρατηγικό πρόγραμμα ερευνών για την αεροναυτική που ανέπτυξε η ACARE, η τεχνολογική πλατφόρμα για την αεροναυτική.

Η Clean Sky θα συγκροτηθεί γύρω από 6 διαφορετικά τεχνικά πεδία, τα οποία αποκαλούνται προγράμματα επίδειξης ολοκληρωμένης τεχνολογίας (ΠΕΟΤ), όπου θα εκπονηθούν προκαταρκτικές μελέτες και εργασίες προεπιλογής, συνοδευόμενες από επιδείξεις μεγάλης κλίμακας στο έδαφος ή εν πτήσει, προκειμένου να φθάσουν οι καινοτόμες τεχνολογίες σε τέτοιο βαθμό ωριμότητας ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους σε “οικολογικά αεροσκάφη” νέας γενεάς. Μεταξύ των διάφορων ΠΕΟΤ θα αναπτυχθούν πολλαπλοί δεσμοί που θα εξασφαλίζουν ειρμό και ανταλλαγή δεδομένων. Οι περισσότερες από τις τράπεζες δοκιμών θα χρησιμοποιούνται από κοινού, από περισσότερα του ενός ΠΕΟΤ. Τα ΠΕΟΤ είναι τα εξής:

1. Το ΠΕΟΤ αεροσκαφών ευφυών σταθερών πτερύγων εστιάζεται στις τεχνολογίες ενεργών πτερύγων που "αισθάνονται" τη ροή του αέρα και προσαρμόζουν ανάλογα το σχήμα τους, καθώς και σε νέες διατάξεις αεροσκαφών που ενσωματώνουν κατά τον βέλτιστο τρόπο αυτούς τους πρωτοποριακούς τύπους πτερύγων.

2. Το ΠΕΟΤ "οικολογικών" αεροσκαφών τοπικών πτήσεων εστιάζεται στις ελαφροβαρείς διατάξεις και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ευφυείς κατασκευές, τις διατάξεις χαμηλού θορύβου και την ολοκλήρωση τεχνολογιών (π.χ. κινητήρες, ενεργειακή διαχείριση και νέες διατάξεις) που αναπτύσσονται από άλλα ΠΕΟΤ.

3. Το ΠΕΟΤ οικολογικών στροφειοπτέρων εστιάζεται στα εξής: καινοτόμα πτερύγια στροφείου και εγκατάσταση κινητήρων για μείωση του θορύβου, μειωμένη οπισθέλκουσα αεροσκελετού, πετρελαιοκινητήρες και ηλεκτρικά συστήματα για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και φιλικές προς το περιβάλλον πτητικές διαδρομές.

4. Το ΠΕΟΤ αειφόρων και οικολογικών κινητήρων θα ενοποιήσει τεχνολογίες "σιωπηρών" και ελαφρών συστημάτων χαμηλής πίεσης, υψηλής απόδοσης, μείωσης των NOx, πυρήνων χαμηλού βάρους, καινοτόμων διατάξεων όπως τα ανοικτά στροφεία (ρότορες) ή οι ενδιάμεσοι ψύκτες.

5. Το ΠΕΟΤ συστημάτων οικολογικών επιχειρησιακών εργασιών εστιάζεται στον λειτουργούντα μόνο με ηλεκτρισμό τεχνικό εξοπλισμό αεροσκαφών και τις αντίστοιχες αρχιτεκτονικές συστημάτων, τη θερμική διαχείριση, τις δυνατότητες “οικολογικών” τροχιών πορείας και αποστολής και τις βελτιωμένες εργασίες εδάφους.

6. Το ΠΕΟΤ οικολογικού σχεδιασμού ασχολείται με ολόκληρο τον κύκλο ζωής των υλικών και των κατασκευαστικών στοιχείων, εστιάζεται δε σε ζητήματα όπως η βέλτιστη χρήση πρώτων υλών, η μείωση της χρήσης μη ανακυκλώσιμων υλικών, οι φυσικοί πόροι, η ενέργεια, η εκπομπή επιβλαβών αποβλήτων και η ανακύκλωση.

Ένας αξιολογητής τεχνολογιών θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πλήρες και ολοκληρωμένο εργαλείο που θα διαπιστώνει την άμεση σχέση μεταξύ προηγμένων τεχνολογιών που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και υψηλού επιπέδου τοπικών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα συνεκτιμά στοιχεία προερχόμενα από πηγές εντός και εκτός της περιμέτρου της “Clean Sky” για να παραδίδει συστήματα περιβαλλοντικών μετρήσεων και τα επίπεδα αεροσκαφών, αερολιμένων και αεροπορικών στόλων.

Ο αξιολογητής τεχνολογιών θα επιτρέπει την αξιολόγηση των υψηλού επιπέδου παραδοχών, μεθόδων και αποτελεσμάτων, διαδραματίζοντας έτσι έναν ρόλο παρακολούθησης που θα δίνει τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και στο κοινό να αξιολογούν την εγκυρότητά τους.

Δεδομένου ότι η οικονομία καυσίμων των αεροσκαφών επηρεάζεται επίσης από τη στρατηγική διαχείρισης των πτητικών τροχιών, η Clean Sky θα αναπτύξει στενούς δεσμούς με την κοινή επιχείρηση SESAR η οποία διερευνά τις τεχνολογίες διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM) στον άξονα της πρωτοβουλίας "Ενιαίος Ουρανός" της Επιτροπής. Οι δεσμοί αυτοί θα αναπτυχθούν μέσω του αξιολογητή τεχνολογιών, καθώς και μέσω του ΠΕΟΤ Συστημάτων που αναπτύσσει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό αεροσκαφών σε διεπαφή με την ATM.

Στον κατωτέρω πίνακα συνοψίζονται οι τεχνολογικοί στόχοι τους οποίους επιδιώκει να επιτύχει η Clean Sky:

Αξιολογητής τεχνολογιών |

08.07.01 10 | ΜΥΔ | ΔΠ[24] | ΟΧΙ | ΝΑΙ | ΝΑΙ | Αριθ. 1A |

08.07.01 20 | ΜΥΔ | ΜΔΠ | ΝΑΙ | ΝΑΙ | ΝΑΙ | Αριθ. 1A |

4. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

4.1.1. Ανακεφαλαιωτικό των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 και επόμενα | Σύνολο |

Επιχειρησιακές δαπάνες[25] |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1. | α | 45,000 | 86,375 | 119,375 | 129,375 | 136,375 | 259,500 | 776,000 |

Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | 38,250 | 80,169 | 114,425 | 127,875 | 135,325 | 279,956 | 776,000 |

Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[26] |

Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4. | γ | 2,000 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 7,500 | 24,000 |

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | 47,000 | 90,000 | 123,000 | 133,000 | 140,000 | 267,000 | 800,000 |

Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 40,250 | 83,794 | 118,050 | 131,500 | 138,950 | 287,456 | 800,000 |

Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[27] |

Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5. | δ | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.702 | 2.457 |

Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6. | ε | 0.013 | 0.013 | 0.013 | 0.363 | 0.013 | 0.376 | 0.791 |

Συνολικές ενδεικτικές δαπάνες της δράσης |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 47,364 | 90,364 | 123,364 | 133,714 | 140,364 | 268,078 | 803,248 |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 40,614 | 84,158 | 118,414 | 132,214 | 139,314 | 288,534 | 803,248 |

Για τις ΠΠ, προβλέπεται μηχανισμός παρακράτησης: το 85% της ονομαστικής συνεισφοράς πληρώνεται προκαταβολικά, και το υπόλοιπο 15% πληρώνεται μετά την έγκριση των (τεχνικών και χρηματοοικονομικών) εκθέσεων. Αυτό εξηγεί τις διαφορές μεταξύ ΠΑΥ και ΠΠ.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

Εάν η πρόταση προβλέπει συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη ή από άλλους οργανισμούς (διευκρινίστε ποιους), ο κατωτέρω πίνακας πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση του επιπέδου της συγχρηματοδότησης (μπορούν να προστεθούν γραμμές εάν προβλέπεται ότι περισσότεροι οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη συγχρηματοδότηση):

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Συγχρηματοδοτών οργανισμός | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 και επόμενα | Σύνολο |

Άλλα μέλη της κοινής επιχείρησης | στ | 2,000 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 7,500 | 24,000 |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ περιλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης | α+γ+δ+ε+στ | 49,481 | 94,106 | 127,106 | 137,456 | 144,106 | 275,812 | 828,067 |

Η συγχρηματοδότηση που λαμβάνεται υπόψη εν προκειμένω είναι η συνεισφορά των άλλων μελών στις δαπάνες λειτουργίας της κοινής επιχείρησης, η οποία ισοδυναμεί με τη συμμετοχή της Επιτροπής που αναφέρεται στο σημείο 8.2.4.γ) Το υπόλοιπο της συνεισφοράς των άλλων μελών θα είναι σε είδος, αυξάνοντας το συνολικό ύψος αυτής της συνεισφοράς στα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται στο καταστατικό, η κοινή επιχείρηση διαρθρώνεται γύρω από έξι τεχνολογικά θέματα, τα οποία αποκαλούνται “προγράμματα επίδειξης ολοκληρωμένης τεχνολογίας” (ΠΕΟΤ), και τα μέλη της είναι τα εξής:

- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- οι επικεφαλής των ΠΕΟΤ

- τα μέλη-εταίροι των ΠΕΟΤ

Η Επιτροπή προβλέπεται να συνεισφέρει σε χρήμα στους πόρους της κοινής επιχείρησης, με ποσό συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί μεταξύ των επιχειρησιακών δαπανών και των δαπανών λειτουργίας. Τα άλλα μέλη της κοινής επιχείρησης και οι συνδεόμενες με αυτά φορείς δεσμεύονται να συνεισφέρουν 776 εκατ. ευρώ σε είδος και 24 εκατ. ευρώ σε χρήμα για τις δαπάνες λειτουργίας. Για τα αρχικά στάδια της δραστηριότητας της κοινής επιχείρησης , οι επικεφαλής των ΠΕΟΤ δεσμεύονται να εξασφαλίσουν περίπου το 75% (ήτοι 600 εκατ. ευρώ) των συνεισφορών σε είδος, και οι εταίροι το υπόλοιπο 25% (ήτοι 200 εκατ. ευρώ).

Προκειμένου να διευρυνθεί η συμμετοχή στην ΚΤΠ, στη συνέχεια οι επικεφαλής των ΠΕΟΤ θα μεταβιβάσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, σε συνεργάτες μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων (τις οποίες θα επιβλέπει η Επιτροπή). Οι συνεργάτες αυτοί θα συνεισφέρουν σε είδος σε συγκεκριμένες δραστηριότητες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, και δεν θα είναι μέλη της κοινής επιχείρησης.

Σημειωτέον ωστόσο ότι οι επικεφαλής των ΠΕΟΤ δεσμεύονται να συνεισφέρουν (σε είδος) τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ: στην (απίθανη) περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε καμία πρόσκληση υποβολής προτάσεων, θα εκτελέσουν οι ίδιοι τα σχετικά καθήκοντα.

4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

( Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

( Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της Διοργανικής Συμφωνίας[28] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

4.1.3. Δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση – η επίπτωση στα έσοδα είναι η ακόλουθη:

εκατ. ευρώ (με 1 δεκαδικό ψηφίο)

Πριν από τη δράση [Έτος n-1] | Κατάσταση μετά τη δράση |

Σύνολο ανθρώπινων πόρων | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 ανά έτος |

5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

5.1. Ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

Η σύσταση της κοινής επιχείρησης ως σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα· η χρηματική συνεισφορά της Κοινότητας στους πόρους της κοινής επιχείρησης θα χρησιμοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων αεροναυτικής έρευνας με σκοπό τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των αεροπορικών μεταφορών και την υποστήριξη της υλοποίησης των στόχων του δεύτερου στρατηγικού προγράμματος ερευνών (SRA-2) της ACARE (βλ. ενότητα 1 της αιτιολογικής έκθεσης για πιο λεπτομερή περιγραφή).

5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και δυνατή συνέργεια

Βλ. ενότητα 1 της αιτιολογικής έκθεσης.

5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείρισης βάσει δραστηριοτήτων)

Οι γενικοί στόχοι εκτίθενται στην ενότητα 1 της αιτιολογικής έκθεσης, ενώ οι ποσοτικοί στόχοι διευκρινίζονται στην τεχνολογική περίληψη.

Στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης εκτίμησης του κοινωνικοοικονομικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου της πρότασης, η οποία πραγματοποιήθηκε από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που όρισαν τα κράτη μέλη, υποδείχθηκαν κατάλληλοι δείκτες. Οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων αυτών εκτίθενται στο σημείο 7.3 της εκτίμησης αντικτύπου.

5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

( Κεντρική διαχείριση

( άμεσα από την Επιτροπή

( έμμεσα με ανάθεση σε:

( εκτελεστικούς οργανισμούς

( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

( Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

( με τα κράτη μέλη

( με τρίτες χώρες

( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να διευκρινιστεί)

Παρατηρήσεις:

Το κεντρικό διευθύνον όργανο της Clean Sky είναι το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο η Επιτροπή κατέχει κεντρική θέση. Το διοικητικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό προσανατολισμό των δραστηριοτήτων της ΚΤΠ. Απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των επικεφαλής των ΠΕΟΤ (12 συνολικά), ενός εταίρου ανά ΠΕΟΤ, και τέλος της Επιτροπής, η οποία διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας επί όλων των θεμάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η επί καθημερινής βάσεως διαχείριση της ΚΕ ασκείται από τον διευθυντή της (με τη βοήθεια κατάλληλου προσωπικού), ο οποίος ενεργεί υπό την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της ΚΕ και με πλήρη ανεξαρτησία.

Την τεχνική διαχείριση της ΚΕ εξασφαλίζουν οι διευθύνουσες επιτροπές των ΠΕΟΤ, στις οποίες εκπροσωπούνται όλα τα μέλη που συμμετέχουν στο αντίστοιχο ΠΕΟΤ.

Το γενικό φόρουμ απαρτίζεται από έναν αντιπρόσωπο ανά συμμετέχοντα στην ΚΤΠ, και είναι συμβουλευτικό όργανο το οποίο απευθύνει συστάσεις στα κύρια διευθυντικά όργανα.

Εκτός της ΚΕ, προβλέπεται διεπαφή με διάφορα όργανα: με την ACARE, η οποία παρακολουθεί την τεχνική πρόοδο της ΚΤΠ, και με την ομάδα εκπροσώπων των εθνικών κρατών η οποία απαρτίζεται από ειδικούς που όχι μόνο παρακολουθούν την πρόοδο της ΚΤΠ αλλά και λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ενημερώνοντας, αφενός, την ΚΕ για τις σχετικές εθνικές πρωτοβουλίες και προγράμματα και, αφετέρου, τη βιομηχανική και την ερευνητική κοινότητα της χώρας τους σχετικά με τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ή προσφορών που προκηρύσσει η ΚΕ Clean Sky.

Επιπλέον, τόσο η ΚΕ όσο και η Επιτροπή μπορούν να προσφεύγουν στις υπηρεσίες μιας συμβουλευτικής επιτροπής, απαρτιζόμενης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η οποία θα διατυπώνει συστάσεις επί επιστημονικών, τεχνικών, χρηματοοικονομικών και διαχειριστικών ζητημάτων.

6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

6.1. Σύστημα παρακολούθησης

Στο σχέδιο καταστατικού της κοινής επιχείρησης προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τον εσωτερικό έλεγχο.

6.2. Αξιολόγηση

6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

Η μελέτη εκτίμησης αντικτύπου που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση, η οποία βασίζεται σε μια μελέτη εκτίμησης κοινωνικοοικονομικού αντικτύπου που πραγματοποίησε, σε δύο στάδια, μια ομάδα ανεξάρτητων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, περιέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για μια εκ των προτέρων αξιολόγηση με αντικείμενο τη σύσταση της κοινής επιχείρησης Clean Sky.

6.2.2. Μέτρα που ελήφθησαν μετά από ενδιάμεση / εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος)

ΧΑ

6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

Η εσωτερική αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης βασίζεται σε ετήσια έκθεση προόδου του έργου. Μια συμβουλευτική επιτροπή θα αναλάβει να διενεργεί ενδιάμεσες αξιολογήσεις της προόδου και να διατυπώνει συστάσεις επί επιστημονικών, τεχνικών, χρηματοοικονομικών και διαχειριστικών ζητημάτων.

Επιπλέον, προβλέπεται η διενέργεια ενδιάμεσης αξιολόγησης από εξωτερική εταιρεία συμβούλων, με σκοπό την αξιολόγηση των επιδόσεων του έργου και τη διατύπωση συστάσεων για διορθωτικά μέτρα.

7. Μέτρα για την καταπολέμηση της Απάτης

Το άρθρο 14 του κανονισμού για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης CLEAN SKY προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις όσον αφορά τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης.

8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 και επόμενα |

Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[30] (XX 01 01) | A*/AD | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |

B*, C*/AST | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται[31] από το άρθρο XX 01 02 |

Λοιπό προσωπικό[32] που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 04/05 |

ΣΥΝΟΛΟ | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |

8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

Απαιτούνται 2 ΙΠΑ AD για την εκτέλεση των ακόλουθων καθηκόντων:

- τεχνική παρακολούθηση της προόδου των δραστηριοτήτων της ΚΤΠ

- σύνδεση με την ομάδα εκπροσώπων των εθνικών κρατών, την ACARE και την επιτροπή του προγράμματος για τις μεταφορές

- επίβλεψη των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, των προσκλήσεων υποβολής προσφορών και της προσχώρησης νέων μελών

- συμμετοχή σε συνεδριάσεις, εκπροσώπηση της Επιτροπής στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυνουσών επιτροπών των προγραμμάτων επίδειξης ολοκληρωμένης τεχνολογίας

- οργάνωση της ενδιάμεσης και της τελικής αξιολόγησης

- διενέργεια δειγματοληπτικών επαληθεύσεων και ελέγχων

- εκπόνηση εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο των δραστηριοτήτων της ΚΤΠ.

Επιπλέον, προβλέπεται ένα ΙΠΑ AST για την υποστήριξη της εκτέλεσης των προαναφερόμενων καθηκόντων.

Τα ενδιαφερόμενα μέλη του προσωπικού θα εξασφαλίζουν την παρακολούθηση της ΚΤΠ από το εσωτερικό της Επιτροπής (δηλ. τα καθήκοντά τους θα είναι συγκρίσιμα με τα καθήκοντα 2 υπευθύνων έργου + υποστήριξη). Συνεπώς, δεν θα αποσπασθούν στην ΚΕ.

8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ (Ετήσιας Στρατηγικής Πολιτικής/Προσχεδίου Προϋπολογισμού) για το έτος n

( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία (εσωτερική αναδιάταξη)

( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος n αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

Άλλη τεχνική ή διοικητική βοήθεια |

- Εσωτερική (intra muros) |

- Εξωτερική (extra muros) | 2,000 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 7,500 | 24,000 |

Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας | 2,000 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 3,625 | 7,500 | 24,000 |

Τα ανωτέρω ποσά καλύπτουν τις δραστηριότητες διάλυσης της ΚΕ (η διάρκειά τους αναμένεται να υπερβεί το 2015). Αντιπροσωπεύουν την κοινοτική συνεισφορά του 50% στις δαπάνες λειτουργίας της κοινής επιχείρησης.

Λαμβάνεται υπόψη μέσο κόστος 117.000 ευρώ ετησίως για το προσωπικό AD/AST, και 51.000 ευρώ ετησίως για το εξωτερικό προσωπικό. Η κοινοτική συνεισφορά ανέρχεται σε 11,4 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες δαπάνες λειτουργίας: παρακολούθηση έργων, δραστηριότητες επικοινωνίας, διοργάνωση συνεδριάσεων, οδοιπορικά και έξοδα διαμονής, έξοδα λειτουργίας γραφείου, ΤΠ, λογιστικός έλεγχος, κλπ. Η κοινοτική συνεισφορά ανέρχεται σε 12,6 εκατομμύρια ευρώ.

8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 και επόμενα |

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (08 07 01 01) | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.702 |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί υπάλληλοι, συμβασιούχοι, κλπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.351 | 0.702 |

Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι |

Προβλεπόμενο κόστος €117 000/ΙΠΑ ετησίως |

Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 |

[…] |

8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία) |

2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

XX 01 02 11 01 – Αποστολές[34] | 0.013 | 0.013 | 0.013 | 0.013 | 0.013 | 0.026 | 0.091 |

XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[35] |

XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών[36] | 0.350 | 0.350 | 0.700 |

XX 01 02 11 05 – Συστήματα πληροφοριών |

2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) | 0.013 | 0.013 | 0.013 | 0.363 | 0.013 | 0.376 | 0.791 |

3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | 0.013 | 0.013 | 0.013 | 0.363 | 0.013 | 0.376 | 0.791 |

Υπολογισμός - Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς |

[…] |

[1] ΕΕ L 412 της 30.12.2006, σ. 1.

[2] ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 86-241.

[3] 9039/03.

[4] 12339/03.

[5] 12487/04.

[6] COM(2003) 226.

[7] 15717/06.

[8] 6044/07.

[9] 7224/07.

[10] Βλέπε COM(2007) 2.

[11] Την άνοιξη του 2005, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσαν τον στόχο της ΕΕ να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2°C κατ'ανώτατο όριο (στόχος των 2°).

[12] Άρθρο 185 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1· διορθωτικό στην ΕΕ L 25 της 30.1.2003, σ. 43.

[13] Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση δημοσιονομικού κανονισμού πλαισίου για τους κοινοτικούς οργανισμούς του άρθρου 185 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, ο οποίος θεσπίζει το δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72· διορθωτικό στην ΕΕ L 2 της 7.1.2003, σ. 39.

[14] ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

[15] ΕΕ L 292,15 της 15.11.1996, σ. 2.

[16] ΕΕ L 136 της 31.05.1999, σ. 1.

[17] ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72· διορθωτικό στην ΕΕ L 2 της 7.1.2003, σ. 39.

[18] ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43.

[19] ΕΕ L 264 της 25.9.2006, σ. 13.

[20] Ως "σημαντική" τροποποίηση του προϋπολογισμού νοείται κάθε τροποποίηση της τάξης του 10% του προϋπολογισμού του υπόψη ΠΕΟΤ.

[21] Αυτή η ανάλυση της κατανομής των δαπανών ευθυγραμμίζεται με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται στα έργα αεροναυτικής Ε&Α, όπου οι κύριοι ολοκληρωτές αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των εργασιών και του επενδυτικού κινδύνου.

[22] Η κατανομή αυτή προέκυψε από την εφαρμογή μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιονομικές ανάγκες των μεμονωμένων ΠΕΟΤ και του αξιολογητή τεχνολογίας προσδιορίστηκαν σε συνάρτηση με τους τεχνικούς τους στόχους.

[23] ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72· διορθωτικό στην ΕΕ L 2 της 7.1.2003, σ. 39.

[24] Διαχωριζόμενες πιστώσεις.

[25] Δαπάνες 08.07.01 01 – Συνεργασία – Μεταφορές (συμπεριλαμβανομένης της αεροναυτικής) "Επιχειρησιακές δαπάνες για τις ερευνητικές δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης Clean Sky".

[26] Δαπάνες 08.01.04 60 – "Δαπάνες στήριξης των δαπανών λειτουργίας της κοινής επιχείρησης Clean Sky".

[27] Δαπάνες Κεφαλαίου 08.07.01 εκτός των δαπανών των άρθρων 08.07.01 01 ή 08.01.04 60.

[28] Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[29] Να προστεθούν στήλες εάν είναι αναγκαίο, δηλαδή εάν η διάρκεια της δράσης υπερβαίνει τα έξι έτη.

[30] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[31] Του οποίου το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[32] Του οποίου το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς.

[33] Να γίνει παραπομπή στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που αφορά ειδικά τον (τους) εν λόγω εκτελεστικό (-ούς) οργανισμό (-ούς).

[34] Οι αποστολές του προσωπικού της Επιτροπής που έχει ορισθεί για το έργο θα εξαρτηθούν από την τοποθεσία της έδρας της κοινής επιχείρησης. Υποτίθεται εν προκειμένω ότι η έδρα θα είναι στις Βρυξέλλες και ότι οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα πραγματοποιούνται στην έδρα.Για τον υπολογισμό του κόστους των αποστολών, λαμβάνεται ως δεδομένο ένα μέσο κόστος 1.300 ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός των συνεδριάσεων είναι: 2 υπάλληλοι, 4 φορές το χρόνο, για συμμετοχή σε συνεδριάσεις διευθύνουσας επιτροπής ΠΕΟΤ· 2 πρόσθετες αποστολές.

[35] Να διευκρινιστεί το είδος της επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.

[36] Προβλέπονται μία ενδιάμεση και μία τελική αξιολόγηση, που θα ανατεθούν από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.