27.4.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 93/38


Γνωμοδότηση του ειδικευμένου τμήματος «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη »για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών Προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους — Η συμβολή της Ένωσης στην εφαρμογή της ατζέντας της αξιοπρεπούς εργασίας στον κόσμο»

COM(2006) 249 τελικό

(2007/C 93/09)

Στις 13 Ιουλίου 2006 και σύμφωνα με το άρθρο 262 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανωτέρω ανακοίνωση.

Το ειδικευμένο τμήμα «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 19 Δεκεμβρίου 2006 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Etty.

Κατά την 432η σύνοδο ολομέλειάς της, της 17ης και 18ης Ιανουαρίου 2007 (συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου 2007), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 128 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 11 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση:

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την Ανακοίνωση της Επιτροπής. Έχει την πεποίθηση ότι η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα έχει σημαντική συμβολή στην υλοποίηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας, τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και στις τρίτες χώρες.

Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψή της Επιτροπής ότι η ενίσχυση των κοινωνικών στόχων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προστατευτικούς σκοπούς.

1.1.1

Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συμμετάσχει η ΕΟΚΕ στην προετοιμασία της Έκθεσης Παρακολούθησης σχετικά με την Ανακοίνωση που πρέπει να υποβληθεί έως το καλοκαίρι του 2008.

1.1.2

Ζητεί από την Επιτροπή να επεξεργασθεί τους κατάλληλους δείκτες για την αξιολόγηση της εφαρμογής της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας από την Ε.Ε.

1.1.3

Η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει σαφείς ενδείξεις σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της συμβολής της στην προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας, εντός και εκτός της Ε.Ε.. Στις εν λόγω ενδείξεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να υποστηρίξει την ΔΟΕ στην εφαρμογή της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας.

1.2

Η Επιτροπή θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με αυτήν που συνιστάται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης: διατήρηση και ενίσχυση της θετικής επίδρασης της παγκοσμιοποίησης με παράλληλη ανάληψη της κατάλληλης δράσης για την καταπολέμηση των αρνητικών της επιπτώσεων. H OKE επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά της που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση του Μαρτίου 2005.

1.3

Οι πολιτικές σε ό,τι αφορά την Αξιοπρεπή Εργασία, τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., θα στεφθούν από επιτυχία μόνο εάν υπάρξει πλήρης συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών.

1.4

Στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του στόχου της Αξιοπρεπούς Εργασίας, ζωτική σημασία έχει η πολιτική συνοχής και συντονισμού σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού.

1.5

Βασικό παράγοντα στην προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης της ΔΟΕ.

1.6

Η ΕΟΚΕ ζητεί από την Επιτροπή να εξετάσει με τα κράτη μέλη το θέμα της μη κύρωσης από τις χώρες υποδοχής της Διεθνούς Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για τους διακινούμενους εργαζομένους.

1.7

Η επικύρωση και εφαρμογή στη νομοθεσία και στην πράξη των συναφών συμβάσεων της ΔΟΕ από τα κράτη μέλη, στα πλαίσια της Ε.Ε. και σε σχέση με τρίτες χώρες είναι ουσιαστικής σημασίας.

1.8

Η ΕΟΚΕ ζητεί από την Επιτροπή να προβάλει τη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στον τόπο της εργασίας ως ένα από τους βασικούς παράγοντες για την επίτευξη της Αξιοπρεπούς Εργασίας.

1.9

Η Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο δράσης για τις πολιτικές της σε ό,τι αφορά την Αξιοπρεπή Εργασία τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών στοιχείων.

2.   Γενικές παρατηρήσεις

2.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την Ανακοίνωση. Η Ατζέντα Αξιοπρεπούς Εργασίας αποτελεί μία σημαντική απάντηση προς την παγκοσμιοποίηση και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας που περιλαμβάνονται στο Διάγγελμα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σημαίνον μέλος της διεθνούς κοινότητας, έχει τη δυνατότητα να δώσει πρώτη το παράδειγμα, εφαρμόζοντάς την στη δική της επικράτεια αλλά και προωθώντας την στα πλαίσια των πολλών και ποικίλων σχέσεών της με τρίτες χώρες, ομίλους χωρών και διεθνείς οργανισμούς. Η αξιοπρεπής εργασία συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή της Ατζέντας της Λισσαβώνας, καθώς συμβάλλει σημαντικά στο να διαμορφωθεί ο εργασιακός βίος στην Ε.Ε κατά τρόπο βιώσιμο. H δραστηριοποίηση για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους δεν αποτελεί μόνο αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ατζέντας και των προσπαθειών της Ε.Ε. για την προώθηση των αξιών της, αλλά είναι και προς το συμφέρον της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει ότι η παγκοσμιοποίηση δεν θα υπονομεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρότυπο.

2.2

Η έννοια της «αξιοπρεπούς εργασίας» καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) το 1999 (1) Ορίστηκε ως «εστιακό σημείο σύγκλισης» των τεσσάρων στρατηγικών στόχων της ΔΟΕ:

προαγωγή του δικαιώματος στην εργασία,

απασχόληση,

κοινωνική προστασία, και

κοινωνικός διάλογος.

Το νοηματικό της περιεχόμενο είναι συστατικό μέρος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Προτύπου που επικεντρώνεται στο δικαίωμα για παραγωγική και ελεύθερα επιλεγμένη εργασία με προστασία των δικαιωμάτων από την οποία προκύπτει επαρκές εισόδημα, με κατάλληλη κοινωνική προστασία και στην οποία δίνεται έμφαση στις ίσες ευκαιρίες. Η τριμερής προσέγγιση και ο κοινωνικός διάλογος εξασφαλίζουν τη συμμετοχή και τη δημοκρατική διαδικασία.

Η διάσταση της ισότητας των φύλων και η διάσταση της ανάπτυξης θεωρείται ότι αποτελούν διατομεακά θέματα.

2.2.1

Σύμφωνα με την Ατζέντα Αξιοπρεπούς Εργασίας της ΔΟΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να τονίσει περαιτέρω τη σημασία της ισότητας των φύλων, καθώς και την παροχή στις γυναίκες της δυνατότητας να υπερνικήσουν τη φτώχεια, ειδικότερα όσον αφορά την ισότητα ευκαιριών και την ισότητα αμοιβών.

2.3

Στη γνωμοδότησή της για την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης (2), η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η αξιοπρεπής εργασία αποτελεί βασικό στόχο και ζήτημα προτεραιότητας για την ΕΕ και τα κράτη μέλη, τόσο στην επικράτειά τους, όσο και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αναπτυξιακή βοήθεια.

2.4

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τη δήλωση που περιλαμβάνεται στην εισαγωγή της Ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία η Ατζέντα Αξιοπρεπούς Εργασίας αποτελεί ένα σύνολο καθολικών στρατηγικών οι οποίες δεν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρότυπο αλλά συνιστούν ένα μέσον για την προσαρμογή της ανάπτυξης προς τις αξίες και τις αρχές δράσης και διακυβέρνησης που συνδυάζουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στα πλαίσια της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας, το κάθε κράτος, όποιο και αν είναι το επίπεδο ανάπτυξής του, θα καθορίζει τις επιμέρους επιδιώξεις του με σκοπό τη μείωση του χάσματος ανάμεσα στο στόχο και στην απουσία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, τη μη αναγνώριση του δικαιώματος στην εργασία, την ανεπαρκή κοινωνική προστασία και τις ελλείψεις του κοινωνικού διαλόγου.

2.5

Η ΕΟΚΕ εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την έμφαση που δίδεται στην Ανακοίνωση στην ανάγκη να υπάρξει πραγματική δέσμευση για την Αξιοπρεπή Εργασία σε ολόκληρο το φάσμα των πολυμερών οργανισμών και από όλες τις Κυβερνήσεις, πράγμα που, εξάλλου, επιβεβαιώνεται και στη δήλωση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ του Ιουλίου 2006.

2.6

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι αρκετές από τις συστάσεις που διατυπώνονται στη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης ελήφθησαν υπόψη από την Επιτροπή.

2.7

Εκφράζει τη λύπη της, όμως, για το γεγονός ότι το στοιχείο του συντονισμού και της συνοχής της πολιτικής εντός και μεταξύ των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (ΔΧΟ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), και συγκεκριμένα σε επίπεδο κρατών μελών, δεν αντιμετωπίσθηκε με τον τρόπο που θα επιθυμούσε η ΕΟΚΕ. Η ΕΟΚΕ είχε ζητήσει από την Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προώθηση μεγαλύτερου συντονισμού και συνοχής σε επίπεδο κρατών μελών με την πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της με σκοπό την προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στους εν λόγω οργανισμούς.

Η Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει μια περισσότερο ενοποιημένη προσέγγιση στα πλαίσια των ΔΧΟ από τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παροχή συμβουλών για θέματα πολιτικής, τα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας που αναπτύσσονται από κοινού με τις κυβερνήσεις και τα δάνεια που χορηγούν σε ιδιωτικές εταιρείες.

2.8

Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις τις οποίες υποβάλλει η Επιτροπή στην Ανακοίνωση σχετικά με την ανάληψη δράσεως είναι ορθές και εποικοδομητικές.

2.8.1

Μία σημαντικότατη έλλειψη ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται πόσο καίριο παράγοντα για την προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας αποτελεί η ενδυνάμωση του συστήματος παρακολούθησης της ΔΟΕ. Ναι μεν η επικύρωση των Συμβάσεων έχει σημασία, αλλά δεν αρκεί. Η επιτόπου πραγματικότητα, δηλ. η πλήρης νομοθετική πρόβλεψη και η πρακτική της εφαρμογή, πρέπει να αποτελεί μόνιμο μέλημα. Για τον σκοπό αυτόν, η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να προωθήσει και να αναλάβει τον συντονισμό κοινών δράσεων των κρατών μελών σε στενή συνεργασία με τη ΔΟΕ.

2.8.2

Ένα άλλο θέμα που η EOKE επιθυμεί να τονίσει είναι ότι στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης δεν απαιτείται μόνο η προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα από την ΔΟΕ των συμβάσεων και συστάσεών της, αλλά οπωσδήποτε και η κατάρτιση νέων πρότυπων της ΔΟΕ για την αντιμετώπιση των νέων πραγματικοτήτων που εμφανίζονται στο προσκήνιο, στον κόσμο της εργασίας. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα νέα μέσα είναι το αντικείμενο σχετικών θεματικών ενοτήτων και περιλαμβάνουν διατάξεις που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη (καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι των κρατών μελών) πρέπει να ενθαρρυνθούν, ώστε να αναλάβουν επί του θέματος προορατικό ρόλο.

3.   Ειδικές παρατηρήσεις

3.1   Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο: Παράγοντας ανάπτυξης, διακυβέρνησης και επιδόσεων

3.1.1

Στην Ανακοίνωση, η Επιτροπή αναφέρεται στον διμερή και τριμερή κοινωνικό διάλογο καθώς και στην «συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών»/ «συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και λοιπόν ενδιαφερομένων κοινωνικών φορέων». Η Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο «κοινωνικός διάλογος »διεξάγεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είτε με τη συμμετοχή είτε χωρίς τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, ενώ στο «διάλογο της κοινωνίας των πολιτών »συμμετέχουν και οι ΜΚΟ καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο γνήσιος κοινωνικός διάλογος επιτυγχάνεται μόνο μέσω ελεύθερων, ανεξάρτητων και δημοκρατικών οργανώσεων.

3.1.2

Στο κεφάλαιο αυτό θίγονται όλες οι πτυχές της Αξιοπρεπούς Εργασίας. Είναι όμως άξιον απορίας το γεγονός ότι η ασφάλεια και η υγεία στον τόπο της εργασίας αναφέρονται ακροθιγώς και μόνο με τη σύντομη αναφορά στην «ποιότητα της εργασίας». Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι η ασφάλεια και η υγεία στον τόπο της εργασίας δεν τονίζονται ιδιαιτέρως στο σύνολο του κειμένου της Ανακοίνωσης. Αυτό απορρέει ίσως από την προβληματική θέση της Επιτροπής και των κρατών μελών έναντι των σχετικών Συμβάσεων της ΔΟΕ. Δεν έχουν επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη, αν και το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων που εξασφαλίζει η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι βεβαίως κατά κανόνα υψηλότερο από αυτό που εξασφαλίζουν τα αντίστοιχα μέσα της ΔΟΕ. Η μη επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη δεν λειτουργεί προτρεπτικά για τα άλλα κράτη προκειμένου να επικυρώσουν τις Συμβάσεις της ΔΟΕ για την ασφάλεια και την υγεία στον τόπο εργασίας. Από την άποψη αυτή, η Ε.Ε. δεν προωθεί την Ατζέντα Αξιοπρεπούς Εργασίας. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν την μη ικανοποιητική αυτή κατάσταση με σκοπό τη σημαντική βελτίωσή της στο εγγύς μέλλον. Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβαίνουν στην καταγγελία μιας Σύμβασης της ΔΟΕ σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια μόνον όταν αποφασίζουν να επικυρώσουν μια επικαιροποιημένη σύμβαση για ανάλογα θέματα.

3.1.3

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την άποψη της Επιτροπής ότι η επιβεβαίωση των κοινωνικών στόχων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προστατευτισμού. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η «κοινωνική ρήτρα »των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, όπως έχει λεχθεί και σε προγενέστερες γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για σκοπούς προστατευτισμού, διότι αποτελείται αποκλειστικώς από τα πρότυπα της ΔΟΕ σε ό,τι αφορά τα οκτώ θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι/συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταναγκαστική εργασία, διακρίσεις στην εργασία και την απασχόληση, εργασία παιδιών) που έχουν επικυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΔΟΕ. Στις περιπτώσεις που τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν ανταποκριθεί στις συνταγματικές υποχρεώσεις τους, τα δικαιώματα αυτά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής τους νομοθεσίας, ή άλλων σχετικών νομοθεσιών, όπως απαιτείται από τη ΔΟΕ και υπό την παρακολούθησή της.

3.1.4

Η Ε.Ε. πρέπει να εντάξει πλήρως την Αξιοπρεπή Εργασία στην αναπτυξιακή της πολιτική και να συνοδεύσει τη δεδηλωμένη πολιτική της βούληση της με επαρκή χρηματοδοτική υποστήριξη.

3.2   Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο: Δεσμεύσεις και προσανατολισμοί για τις πολιτικές της Ε.Ε.

3.2.1

Η Ε.Ε. θα πρέπει να προωθήσει την Αξιοπρεπή Εργασία στην επικράτειά της, πείθοντας τα κράτη μέλη να επικυρώσουν και να θέσουν σε εφαρμογή όλες τις σχετικές Συμβάσεις της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη μη διακριτική μεταχείριση και την ένταξη των κοινωνικώς ευπαθών ομάδων.

3.2.2

Στο υποκεφάλαιο «Καλύτερη κινητοποίηση των εξωτερικών πολιτικών της Ε.Ε.», υπό τον τίτλο «Διεύρυνση», οι Συμβάσεις 87 και 98 της ΔΟΕ σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνακόλουθα δικαιώματα, φαίνεται να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή ως δικαιώματα αποκλειστικώς των εργαζομένων. Πρόκειται περί σφάλματος, διότι οι εν λόγω συμβάσεις αναφέρονται ρητώς και στα δικαιώματα των εργοδοτών. Η Επιτροπή πρέπει να προωθήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και των εργαζομένων και των εργοδοτών.

3.2.3

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τις απόψεις της Επιτροπής περί «Γειτονίας». Θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα προσοχή και στο ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου/της επικύρωσης της Σύμβασης 144 της ΔΟΕ όσον αφορά τις Τριμερείς Διαβουλεύσεις.

3.2.4

Σε ό,τι αφορά το υποκεφάλαιο «Περιφερειακές και διμερείς σχέσεις», η ΕΟΚΕ παρατηρεί ότι η Κίνα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα το οποίο και θα πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί από την Επιτροπή. Η Κίνα αντιτίθεται απροκάλυπτα στα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων που διασφαλίζονται με την ύπαρξη ανεξάρτητων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών. Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η Κίνα σε παγκόσμια κλίμακα, δεν πρέπει να παραγνωρισθεί το ζήτημα αυτό, εφόσον επιδίωξη είναι η πρόοδος μέσω της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας.

3.2.5

Στον κατάλογο των μέτρων που προτείνονται υπό τον τίτλο «Αναπτυξιακή συνεργασία», η Επιτροπή οφείλει να συμπεριλάβει και ορισμένες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την ΔΟΕ, για να υποστηριχθεί η απορρόφηση της παραοικονομίας από την επίσημη οικονομία. Η Αξιοπρεπής Εργασία έχει σημασία εξίσου για την παραοικονομία και για την επίσημη οικονομία. Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεργαστεί με τη ΔΟΕ ώστε να διερευνήσουν από κοινού τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι υφιστάμενοι φορείς να αναπτύξουν μορφές δράσεως για την προάσπιση των δικαιωμάτων και για την ενίσχυση των ικανοτήτων των ατόμων που κερδίζουν τα προς το ζην στην παραοικονομία και για την παροχή στους νέους φορείς της δυνατότητας να ενταχθούν στο πεδίο εκπροσώπησης των αντίστοιχων ομάδων συμφερόντων.

3.2.6

Εδώ, η ΕΟΚΕ προτείνει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης και η προώθηση των οργανώσεων κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί. Πρόκειται για ένα από τα θέματα προτεραιότητας της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ για την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης.

3.2.7

Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο χάραξης πολιτικών για την ενίσχυση, σε στενή συνεργασία με τη ΔΟΕ, του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας.

3.2.8

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Το εμπόριο, παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη», η ΕΟΚΕ παραπέμπει στις προτάσεις που διατυπώνονται στη γνωμοδότηση για την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης σχετικά με τα Κοινά διμερή παρατηρητήρια και τις Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες Εξαγωγών (ΕΒΖΕ).

3.2.9

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρωτοβουλία της Επιτροπής για ευρύτερη κύρωση και εφαρμογή των συμβάσεων της ΔΟΕ στην πράξη, σημειώνει, όμως ότι, στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, η δέσμευση αυτή μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο. Εν πρώτοις, σε διεθνές επίπεδο, η Επιτροπή οφείλει να συμπεριλάβει την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας μεταξύ των στόχων της ΕΕ στον ΠΟΕ. Πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα συγκρότησης επιτροπής Εμπόριο και «Αξιοπρεπής Εργασία »στη δομή της ΔΟΕ, όμοια με την επιτροπή «Εμπόριο και περιβάλλον». Η αξιοπρεπής εργασία πρέπει να αποτελέσει στοιχείο της «βιώσιμης ανάπτυξης »στο πλαίσιο της αναθεώρησης των εμπορικών πολιτικών του ΠΟΕ. Απαιτείται, επίσης, κοινό πρόγραμμα εργασίας με τον ΠΟΕ. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν έντονες προσπάθειες από κοινού προκειμένου να πείσουν τα λοιπά μέλη του ΠΟΕ όσον αφορά τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν εάν δοθεί προσοχή στο θέμα της αξιοπρεπούς εργασίας στις δομές του ΠΟΕ.

3.2.10

Κατά δεύτερο λόγο, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις της όπως, π.χ. στις Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ), η Επιτροπή οφείλει να δίδει κατά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερη προτεραιότητα στην κύρωση και εφαρμογή των βασικών κανόνων της ΔΟΕ. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διενεργούνται αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην αειφορία (ΑΕΑ), οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν δείκτες αξιοπρεπούς εργασίας, και να αναλαμβάνεται σχετική δράση.

3.2.11

Προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικό το νέο καθεστώς κινήτρων «plus», απαιτούνται ισχυρά συνοδευτικά μέτρα, ιδίως ενδιάμεσες επισκοπήσεις των χωρών GSP plus στις αρχές του 2007, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν πως οφείλουν να εφαρμόσουν τις σχετικές συμφωνίες και να αρχίσουν να αναλαμβάνουν κατάλληλη δράση.

3.2.12

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Καλύτερη διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης», η ΕΟΚΕ επιθυμεί να θέσει και πάλι το θέμα της Διεθνούς Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για τους διακινούμενους εργαζομένους. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυσύνθετο ζήτημα. Καμία από τις σημαντικές χώρες υποδοχής δεν έχει ως τώρα επικυρώσει την εν λόγω Σύμβαση. Η ΕΟΚΕ υιοθέτησε θετική στάση έναντι της Συμβάσεως στη σχετική γνωμοδότηση του Ιουνίου 2004 (3). Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η Επιτροπή αποσιωπά τελείως το μέσο αυτό στην Ανακοίνωσή της. Η ΕΟΚΕ ζητεί από την Επιτροπή να αναλύσει, από κοινού με τα κράτη μέλη, τους λόγους για τους οποίους δεν επικυρώθηκε η Σύμβαση και να χαράξει ακολούθως σαφή πολιτική επί του θέματος. Προτρέπει επίσης την Επιτροπή να διερευνήσει, από κοινού με τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις Συμβάσεις 97 και 143 της ΔΟΕ για τους διακινούμενους εργαζομένους, τις δυνατότητες επικύρωσής τους στο εγγύς μέλλον.

3.2.13

Η Επιτροπή σκοπεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη σύναψη υπερεθνικών συλλογικών συμφωνιών και συνολικών συμφωνιών-πλαίσιο (βλ. κεφάλαιο «Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις»). Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι το θέμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε στενή συνεργασία με τις συναφείς ομοσπονδίες εργοδοτών και εργαζομένων.

3.2.14

Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει, από κοινού με τις εν λόγω οργανώσεις και άλλες συναφείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, το θέμα της προώθησης πολιτικών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στις χώρες όπου υφίσταται ιδιαίτερα μεγάλο χάσμα μεταξύ της νομοθεσίας και της εφαρμογής του νόμου στην πράξη. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι συμπληρωματική ως προς τη νομοθεσία και δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν, στους εθελοντικούς τους κώδικες συμπεριφοράς, ρητές αναφορές στις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και στην Τριμερή Διακήρυξη της ΔΟΕ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και την Κοινωνική Πολιτική.

Βρυξέλλες, 17 Ιανουαρίου 2007.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


(1)  Αξιοπρεπής εργασία, Έκθεση του Γενικού Διευθυντή της ΔΟΕ προς την 87η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας, ΔΟΕ, Γενεύη, 1999.

(2)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 9.3.2005 με θέμα «Η κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης — Η συμβολή των πολιτικών της ΕΕ για να υπάρξουν οφέλη για όλους». Εισηγητές: ο κ. Tom Etty και η κα Renate Hornung Draus (ΕΕ C 234 της 22.9.2005).

(3)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 30.6.2004 για τη «Διεθνή σύμβαση για τους διακινούμενους εργαζομένους». Εισηγητής: ο κ. Pariza Castanos (ΕΕ C 302 της 7.12.2004).