52006SC1726

Εγγραφο εργασιας των υπηρεσιων της Επιτροπης - Συνοδευτικό στην Πρόταση οδηγία του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων - Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων {COM(2006) 852 τελικό SEC(2006) 1725} /* SEC/2006/1726 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 22.12.2006

SEC(2006) 1726

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Συνοδευτικό στην

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων {COM(2006) 852 τελικόSEC(2006) 1725}

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων

Αρμόδια ΓΔ: Ενέργεια και Μεταφορές

Τμήμα 1: Διαδικαστικα θεματα και διαβουλευση με τους ενδιαφερομενους

Η προετοιμασία της πρωτοβουλίας άρχισε στις αρχές του 2005. Η εκτίμηση των επιπτώσεων άρχισε τον Μάιο του 2006 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2006, χωρίς τη χρήση εξωτερικής εμπειρογνωμοσύνης.

Τα κράτη μέλη και οι χώρες ΕΖΕΣ γνωμοδότησαν μέσω της κανονιστικής επιτροπής για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερωνόταν τακτικά για τις εργασίες της επιτροπής.

Οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες, πέραν της συμμετοχής τους στην επιτροπή ως παρατηρητές, γνωστοποιούσαν τις απόψεις τους συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η δημόσια διαβούλευση μέσω του ιστότοπου “Η φωνή σας στην Ευρώπη” άρχισε στις 21/05/2006 και έκλεισε στις 31/07/2006.

Τμήμα 2: Ορισμός του προβλήματος

2.1 Επισκόπηση των εσωτερικών μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων

Ο συνολικός όγκος των εσωτερικών εμπορευματικών μεταφορών στην ΕΕ των 15 ανά τρόπο μεταφοράς κατά τη διάρκεια του 2002 φαίνεται στον κάτωθι πίνακα.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (δισεκατ. τονοχιλιόμετρα) | ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (δισεκατ. τονοχιλιόμετρα) |

Σύνολο εμπορευμ. μεταφορών | Επικίνδυνα εμπορεύματα | Σύνολο εμπορευμ. μεταφορών | Επικίνδυνα εμπορεύματα |

Οδικές μεταφορές | 1100 | 64 | 990 | 58 |

Σιδηροδρομικές μεταφορές | 218 | 28 | 131 | 19 |

Εσωτερική ναυσιπλοΐα | 99 | 19 | 29 | 6 |

Σύνολο | 1417 | 111 | 1150 | 84 |

Με την προσθήκη των νέων κρατών μελών στα στοιχεία αυτά, εκτιμάται ότι το σύνολο των εμπορευματικών μεταφορών θα αυξηθεί κατά 25% και τα επικίνδυνα εμπορεύματα κατά 30%.

2.2 Ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις διεθνείς εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων

Οι διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων διέπονται από διεθνείς συμφωνίες, βασιζόμενες στις Συστάσεις για πρότυπους κανονισμούς για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Οι συστάσεις των ΗΕ εφαρμόζονται έως σήμερα στον τομέα των εσωτερικών μεταφορών με τρία κείμενα:

- την ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με τις διεθνείς οδικές μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων ( ADR ),

- τους κανονισμούς για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων ( RID ),

- την ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας ( ADN ).

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει τη συμφωνία ADR και τους RID.

Η συμφωνία ADN δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Βρίσκεται στο στάδιο της κύρωσης και αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο το 2009. Εννέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει τη συμφωνία ADN. Σήμερα, δύο άλλα συστήματα που βασίζονται στη συμφωνία ADN, (ADN-R, ADN-D) εφαρμόζονται σε όσες περιοχές του Ρήνου και του Δούναβη ανήκουν σε χώρες που τα έχουν υπογράψει. Επίσης, υπάρχουν εθνικοί κανόνες για τις εγχώριες μεταφορές.

2.3 Νομοθεσία της ΕΕ για τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων

Η νομοθεσία της ΕΕ συμπληρώνει τους διεθνείς κανονισμούς για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εισάγοντας την εφαρμογή των κανόνων των διεθνών συμφωνιών στις εγχώριες μεταφορές, συνίσταται δε στους κανόνες που ακολουθούν.

Οι ADR και RID ενσωματώθηκαν στο κοινοτικό δίκαιο με δύο νομοθετήματα, οδηγίες-πλαίσιο όπως αποκαλούνται: τις οδηγίες 94/55/ΕΚ (ADR) και 96/49/ΕΚ (RID) του Συμβουλίου.

Το 1997 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων με πλοία της εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Η πρόταση δεν εγκρίθηκε ποτέ, διότι δεν συνήφθη η συμφωνία ADN όπως αναμενόταν, και η πρόταση αποσύρθηκε το 2004.

Σε σχέση με τις οδηγίες-πλαίσιο, έχουν εγκριθεί δύο ειδικές οδηγίες σχετικά με τους συμβούλους ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, οι οποίες καλύπτουν τους τρεις τρόπους εσωτερικής μεταφοράς: η οδηγία 96/35/EΚ του Συμβουλίου και η οδηγία 2000/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου .

Τέλος, υπάρχουν οι εξής τέσσερις αποφάσεις της Επιτροπής για τη χορήγηση εθνικών παρεκκλίσεων στα κράτη μέλη από τις οδηγίες-πλαίσιο: 2005/263/EΚ, 2005/903/EΚ, 2005/180/EΚ και 2005/777/EΚ.

2.4 Προβλήματα που απαιτούν την ανάληψη δράσης

Η κοινοτική νομοθεσία που διέπει τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων καλύπτει μόνον τις οδικές και τις σιδηροδρομικές, δεν υπάρχουν όμως ευρωπαϊκοί κανόνες για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Στις πολυτροπικές μεταφορές, δεν είναι σκόπιμο να διατηρηθούν διαφορετικές δέσμες κανόνων για κάθε τρόπο μεταφοράς, τις οποίες θα πρέπει να τηρεί ο χρήστης. Όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να ισχύουν ίδιοι κανόνες.

Για ιστορικούς λόγους, η υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι αρκετά σύνθετη και μπορεί να απλουστευθεί.

2.5 Ενδιαφερόμενα μέρη

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι επιχειρήσεις που μετέχουν στις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων.

2.6 Δικαίωμα της ΕΕ να αναλάβει δράση

Άρθρο 71 της Συνθήκης

2.7 Επικουρικότητα και αναλογικότητα

Η ενίσχυση και η επέκταση της εφαρμογής των ADR και RID με την ενσωμάτωσή τους στην κοινοτική νομοθεσία που διέπει τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέδειξε ότι η παρέμβαση της ΕΕ ήταν δικαιολογημένη. Για να διαμορφωθεί παρεμφερής κατάσταση όσον αφορά την εσωτερική ναυσιπλοΐα και την ADN, χρειάζεται επίσης κοινοτική παρέμβαση.

Για τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν ή προτίθενται να εφαρμόσουν ένα από τα συστήματα της AND, θα απαιτηθεί πολύ μικρή πρόσθετη προσπάθεια για να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής ούτως ώστε να καλυφθούν και οι εγχώριες μεταφορές. Το θέμα της αναλογικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κράτη μέλη που έχουν πολύ περιορισμένες ή μηδενικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Το θέμα εξετάζεται στο σημείο 5.3.

2.8 Ορατά προβλήματα

Με την αυξανόμενη χρήση των πολυτροπικών μεταφορών, οι διάφοροι κανόνες για κάθε διαφορετικό τρόπο μεταφοράς θα εντείνουν τα καθημερινά προβλήματα στα πολυτροπικά δρομολόγια και θα αυξήσουν άσκοπα το κόστος. Στην εσωτερική ναυσιπλοΐα, οι διαφορετικοί κανόνες, αναλόγως εάν πρόκειται για διεθνείς ή για εγχώριες μεταφορές, θα εμποδίσουν την ανάπτυξη αυτού του τρόπου μεταφοράς, ο οποίος, με βάση τις στατιστικές, μπορεί κατά τα άλλα να προτιμάται σε πολλές περιπτώσεις.

Τμήμα 3: Στόχοι

Γενικός πολιτικός στόχος είναι η ασφάλεια των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων στο έδαφος της ΕΕ.

Οι διεθνείς συμφωνίες ADR, RID και, σύντομα, η ADN πληρούν τους στόχους στις διεθνείς μεταφορές. Στο έδαφος της ΕΕ, υπάρχει η πρόσθετη ανάγκη να ισχύουν οι ίδιοι στόχοι και στις εγχώριες μεταφορές.

Μέχρι σήμερα, το πεδίο των κοινοτικών κανόνων για τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων περιοριζόταν στις οδικές και στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η τρίτη διεθνής συμφωνία, η ADN, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ· είναι επομένως δικαιολογημένο να αντιμετωπισθούν όλοι οι τρόποι εσωτερικών μεταφορών με εναρμονισμένο τρόπο στο μέλλον. Η εξασφάλιση του ίδιου επιπέδου ασφαλείας στις εγχώριες μεταφορές με εκείνο που ισχύει για τις διεθνείς θα αποτρέψει τα ατυχήματα στις εσωτερικές πλωτές οδούς, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Οι δύο υπάρχουσες οδηγίες-πλαίσιο για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές. Η Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής άρχισε λοιπόν διαδικασία κωδικοποίησης προκειμένου να απλουστευθεί η νομοθεσία, η διαδικασία διεκόπη όμως όταν εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι παρεμβάσεις της ΕΕ και στην εσωτερική ναυσιπλοΐα. Κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να αντικατασταθούν οι υπάρχουσες οδηγίες από ένα και μόνον νομοθέτημα που θα έχει εκτενέστερο πεδίο εφαρμογής. Αυτό σημαίνει απλούστευση της κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία άλλωστε συμβαδίζει με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Εφόσον ληφθεί αυτό το μέτρο απλούστευσης της νομοθεσίας, υπάρχουν στη συνέχεια και άλλοι στόχοι απλούστευσης:

Πρώτον, εάν περιληφθεί η συμφωνία ADN στο πεδίο της κοινοτικής νομοθεσίας, δεν θα είναι πλέον αναγκαίες οι δύο οδηγίες για τους συμβούλους ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και θα είναι δυνατόν να καταργηθούν.

Δεύτερον, οι διατάξεις των δύο οδηγιών-πλαίσιο δεν είναι κατ’ανάγκη παρόμοιες ακόμη και στα σημεία που αυτό θα ήταν δυνατόν, σήμερα μάλιστα ορισμένες από αυτές είναι παρωχημένες ή θα αποβούν παρωχημένες στο εγγύς μέλλον. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία να θεσπισθούν διατάξεις, οι οποίες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες και για τους τρεις τρόπους μεταφοράς, να αφαιρεθούν όσες είναι παρωχημένες και να προετοιμασθεί η ανάκληση διατάξεων, οι οποίες θα καταστούν ξεπερασμένες στο μέλλον.

Τρίτον, οι τέσσερις αποφάσεις της Επιτροπής για τις εθνικές παρεκκλίσεις μπορούν να ενσωματωθούν στην επικείμενη νέα οδηγία-πλαίσιο.

Τέλος, είναι δυνατόν να μειωθεί ο όγκος του κεκτημένου κατά 2000 σελίδες περίπου.

Τμήμα 4: Επιλογές πολιτικησ

Εξετάστηκαν οι ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις:

4.1 Επιλογή 1: Μόνον κωδικοποίηση χωρίς αλλαγή πολιτικής

Το πεδίο εφαρμογής και το περιεχόμενο της κοινοτικής νομοθεσίας για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων θα παρέμεναν ως έχουν σήμερα. Οι μεταφορές μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας δεν θα περιλαμβάνονταν στην κοινοτική νομοθεσία. Θα ολοκληρωνόταν μόνον η διαδικασία κωδικοποίησης της υπάρχουσας νομοθεσίας.

4.2 Επιλογή 2: Κωδικοποίηση και νέα νομοθεσία για την εσωτερική ναυσιπλοΐα

Η κωδικοποίηση θα γινόταν όπως στην επιλογή 1, με την επιπλέον προσθήκη νέου κοινοτικού νομοθετήματος για να καλυφθούν οι μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και η ADN.

4.3 Επιλογή 3: Αναθεώρηση της νομοθεσίας για να καλυφθεί η εσωτερική ναυσιπλοΐα

Θα γινόταν αναθεώρηση και απλούστευση της υπάρχουσας κοινοτικής νομοθεσίας για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, συγχώνευση των οδηγιών-πλαίσιο που υπάρχουν και το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας θα επεκτεινόταν στις μεταφορές μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας με την ADN.

Τμήμα 5: Αναλυση των επιπτωσεων

5.1 Πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών πολιτικής

Οι επιλογές πολιτικής έχουν διαφορετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μολονότι οι επιπτώσεις φαίνονται αρκετά περιορισμένες.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων απαιτούνται κανόνες, οι οποίοι να εξασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για το κοινό εν γένει, το περιβάλλον και τους εργαζόμενους στις μεταφορές αυτές. Έτσι, δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία να εγκαταλειφτούν οι κανόνες αυτοί ή να τροποποιηθεί θεμελιωδώς το σύστημα: δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν τα επικίνδυνα εμπορεύματα και οι μεταφορές τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι αναπόφευκτες.

Η επιλογή 1 δεν θα άλλαζε στην πραγματικότητα τις πολιτικές ή τους κανόνες. Η κωδικοποίηση θα καταστήσει κατά πάσα πιθανότητα την εφαρμογή των κανόνων, σε κάποιο βαθμό, πιο εύχρηστη λόγω του απλού γεγονότος ότι ο αριθμός των νομοθετικών πράξεων, των τροποποιήσεων και των διαφόρων παραπομπών θα μειωθεί ουσιαστικά. Οι απλουστευμένοι κανόνες αναμένεται ότι θα γίνουν πιο εύκολα δεκτοί και ότι οι κίνδυνοι θα μειωθούν αναλόγως, με αποτέλεσμα να ελαττωθούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα πεδία: οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Ωστόσο, καίτοι οι αλλαγές αυτές θα ήταν ευπρόσδεκτες από τους ενδιαφερόμενους, ο αντίκτυπός τους σε όλα τα πεδία πιστεύεται ότι θα ήταν περιορισμένος.

Η επιλογή 2 προσθέτει τη συνιστώσα της εσωτερικής ναυσιπλοΐας στην επιλογή 1. Όπως οι οδικές και οι σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, έτσι και οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται χωρίς κανόνες, οι οποίοι να εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για την κοινωνία εν γένει, τους εργαζόμενους στον κλάδο και το περιβάλλον. Κανόνες που διέπουν τις διεθνείς μεταφορές υπάρχουν για τις μεταφορές στις περιοχές του Ρήνου (ADN-R) και του Δούναβη (ADN-D) και για τις εγχώριες μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων στις χώρες αυτές που πραγματοποιούνται μεταφορές μέσω των δύο αυτών ποταμών. Ανάλογα με τη φύση των σχετικών διεθνών συμφωνιών, οι διεθνείς κανόνες είναι άλλοτε δεσμευτικοί και άλλοτε όχι· στη δεύτερη περίπτωση, είναι δυνατόν να ορισθούν άλλοι κανόνες. Οι εθνικοί κανόνες συμπληρώνουν εκείνους για τις διεθνείς μεταφορές.

Μολονότι είναι εκτιμητέο ότι πολλά κράτη μέλη προσπάθησαν να ευθυγραμμίσουν τους εθνικούς τους κανόνες με τους διεθνείς, είναι γεγονός ότι υπάρχει ακόμη σωρεία από κανόνες, ιδίως στη διευρυμένη Κοινότητα. Δεδομένου ότι οι κανόνες για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι αναπόφευκτα σύνθετοι λόγω της πληθώρας των σχετικών προϊόντων, οι οικονομικοί παράγοντες πρέπει να συμμορφώνονται μόνον με μια δέσμη κανόνων, είτε πρόκειται για εγχώριες είτε για διεθνείς μεταφορές. Καθόσον η δέσμη διεθνών κανόνων θα καταστεί σύντομα υποχρεωτική για τα κράτη μέλη που έχουν υπογράψει την ADN, είναι λογικό να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι κανόνες και για τις εγχώριες μεταφορές.

Παράλληλα με τα προφανή οικονομικά πλεονεκτήματα για τους μεταφορείς, είναι θετικός επίσης και ο κοινωνικός αντίκτυπος. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ιδιαίτερα στο πεδίο των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων. Αναγνωρίζεται ότι η ADN παρέχει ένα επίπεδο προστασίας από ατυχήματα και ακούσιες εκλύσεις επικίνδυνων ουσιών κατά τη μεταφορά· η πλειονότητα των εργαζομένων όντως έτυχαν αυτής της προστασίας με τους κανόνες ασφαλείας που περιέχει η AND για τον Ρήνο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας ADN. Οι κανόνες παρέχουν επίσης καλή προστασία για τις σωστικές δυνάμεις σε περίπτωση συμβάντος ή ατυχήματος. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα είναι επίσης πολύ σημαντικός λόγω της μείωσης του κινδύνου ατυχήματος ή περιστατικού στις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, στην οποία οι κανόνες που έχουν προταθεί εφαρμόζονται ικανοποιητικά.

Είναι φυσικά αναγκαίο να ενισχυθούν οι κανόνες αυτοί. Μια και μόνον δέσμη κανόνων θα διευκόλυνε ουσιαστικά την επιβολή του νόμου στα κράτη μέλη. Όντως, η επιθυμία για ευκολότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κανόνων είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη καταβάλει προσπάθεια να ελαττώσουν τον αριθμό των καθεστώτων που ισχύουν στις εσωτερικές τους αγορές.

Εν περιλήψει, η διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού καθεστώτος για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, το οποίο θα καλύπτει τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς μεταφορές, θα έχει θετικές οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και θετικό αντίκτυπο στην εφαρμογή των κανόνων. Η αγορά χρειάζεται κανόνες λόγω των εγγενών κινδύνων των συγκεκριμένων μεταφορών. Είναι λογικό να χρησιμοποιείται αυτή η δέσμη κανόνων στα κράτη μέλη που έχουν ανεπτυγμένες αγορές εσωτερικής ναυσιπλοΐας, την οποία θα υποχρεωθούν να εφαρμόζουν ούτως ή άλλως, λόγω των διεθνών υποχρεώσεών τους, και πιο συγκεκριμένα λόγω του καθεστώτος ADN.

Η επιλογή 3 θα πρόσθετε τη συνιστώσα της αναθεώρησης στην πρόταση της επιλογής 2. Η αναθεώρηση αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο αποβλέπει στην εξάλειψη των παρωχημένων διατάξεων. Η λύση αυτή δεν θα ήταν δυνατή με μια διαδικασία κωδικοποίησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σκόπιμο να εξαλειφθούν οι παρωχημένες διατάξεις. Η συνεχιζόμενη ύπαρξή τους απλώς καθιστά ένα εκ φύσεως σύνθετο θέμα ασκόπως περίπλοκο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι και το κόστος. Το δεύτερο μέρος αφορά την όσο το δυνατόν εκτενέστερη εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν τους τρεις τρόπους εσωτερικής μεταφοράς: τις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές. Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των μεταφορών απαιτεί περισσότερους από έναν τρόπους μεταφοράς και η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων για κάθε τρόπο μεταφοράς καθιστά τις μεταφορές άσκοπα δαπανηρές και σύνθετες. Είναι σαφές ότι μια δέσμη εναρμονισμένων κανόνων θα διευκολύνει ουσιαστικά τις πολυτροπικές μεταφορές.

Οι σύνθετοι κανόνες εμπεριέχουν εγγενείς κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Αναγνωρίζεται επομένως ότι η εναρμόνιση των κανόνων θα είχε θετικό αντίκτυπο σε όλα τα πεδία: το οικονομικό διότι μειώνει το κόστος· το κοινωνικό, διότι οι κανόνες μπορούν να εφαρμοσθούν ευκολότερα και άρα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια· και για το περιβάλλον για τους ίδιους λόγους. Η εφαρμογή των κανόνων από τις αρμόδιες αρχές καθίσταται ευκολότερη λόγω των μικρότερων αποκλίσεων στους κανόνες αυτούς. Μια εναρμονισμένη, πιο εύχρηστη δέσμη κανόνων θα βελτίωνε επίσης σημαντικά τη συμμόρφωση των ενδιαφερομένων.

Είναι σαφές ότι όλες οι επιλογές προσφέρουν θετικές επιπτώσεις από άποψη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και εφαρμογής, η επιλογή 3 όμως προσφέρει τις περισσότερες θετικές επιπτώσεις εν γένει.

Η ιδιαίτερη κατάσταση των κρατών μελών, στα οποία δεν πραγματοποιούνται εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων ή όπου δεν υπάρχουν εσωτερικές πλωτές οδοί συνδεόμενες με άλλα κράτη μέλη, εξετάζεται στο σημείο 5.3.

5.2 Επιπτώσεις στην απλούστευση του κοινοτικού δικαίου

Οι επιλογές 1 και 2 θα απλούστευαν το κοινοτικό δίκαιο μόνον ως προς την κωδικοποίησή του, το οποίο σημαίνει στην πράξη κωδικοποιημένες εκδόσεις των οδηγιών που υπάρχουν.

Η επιλογή 3 θα επέφερε πιο εκτεταμένη απλούστευση και μεγαλύτερη χρηστικότητα, λόγω της ένταξης όλων των οδηγιών και των αποφάσεων που ισχύουν σε ένα και μόνον νομοθέτημα.

5.3 Περιφερειακές διαφορές στις επιπτώσεις

Στην νομοθετική πρωτοβουλία της επιλογής 3 ορίζεται ότι ένα κράτος μέλος, το οποίο δεν διαθέτει εσωτερικές πλωτές οδούς συνδεόμενες με άλλα κράτη μέλη, δύναται να αποφασίσει εάν θα εφαρμόζει τους κοινοτικούς ή άλλους κανόνες. Επίσης ένα κράτος μέλος, στο οποίο δεν πραγματοποιούνται μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, δεν υποχρεούται να εφαρμόσει την προτεινόμενη οδηγία.

5.4 Επιπτώσεις έξω από την ΕΕ

Στις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, καμιά από τις επιλογές δεν αλλάζει την κατάσταση σε σχέση με τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Με τις επιλογές 2 και 3 θα προωθηθεί ίσως η εναρμόνιση των κανόνων για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και στις ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της ΕΕ.

5.5 Αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης

Η συντριπτική πλειονότητα των συνομιλητών τάσσονται υπέρ της πολιτικής που προτείνει η ΓΔ Ενέργειας και Μεταφορών στο σημείο 6.2.

Τμήμα 6: Σύγκριση των επιλογών

6.1 Σύνοψη των επιπτώσεων

Η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τριών επιλογών συνίσταται στο κατά πόσον περιλαμβάνουν την εσωτερική ναυσιπλοΐα ή όχι στο κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, οι επιλογές 2 και 3 διαφέρουν ως προς το επίπεδο εναρμόνισης και απλούστευσης των κανόνων για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Στον κάτωθι συγκριτικό πίνακα φαίνονται οι εκτιμώμενες επιπτώσεις των τριών επιλογών.

Επιπτώσεις | Επιλογές πολιτικής |

1. Μόνον κωδικοποίηση χωρίς αλλαγή πολιτικής | 2. Κωδικοποίηση + Εσωτερική ναυσιπλοΐα | 3. Αναθεώρηση + Εσωτερική ναυσιπλοΐα |

Μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των μεταφορών | όχι | πιθανόν | πιθανόν |

Ελεύθερη παροχή των προσφερόμενων μεταφορών | όχι | πιθανόν | πιθανόν |

Μειωμένος περιβαλλοντικός κίνδυνος ατυχήματος | όχι | πιθανόν | πιθανόν |

Απλουστευμένη κοινοτική νομοθεσία | έως ένα βαθμό | έως ένα βαθμό | σημαντικά |

Επικαιροποιημένη κοινοτική νομοθεσία | έως ένα βαθμό | έως ένα βαθμό | πλήρως |

Εναρμονισμένοι κανόνες για όλους τους τρόπους μεταφοράς | όχι | όχι | ναι |

6.2 Προτιμώμενη επιλογή

Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της υπάρχουσας κοινοτικής νομοθεσίας στις εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων δικαιολογείται τώρα που η ADN πρόκειται να αρχίσει να ισχύει σύντομα. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν οι επιλογές 2 ή 3. Καθόσον η επιλογή 3 είναι η μόνη με την οποία επιτυγχάνονται οι στόχοι της πλήρους εναρμόνισης και της απλούστευσης του κοινοτικού δικαίου στο δεδομένο πεδίο, προτιμάται ως επιλογή η αναθεώρηση της νομοθεσίας και η επέκτασή της στην εσωτερική ναυσιπλοΐα.