52006SC1443

Σύσταση για Απόφαση του Συμβουλίου με την οποία διαπιστώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8, ότι η δράση την οποία ανέλαβε η Πολωνία σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι ανεπαρκής /* SEC/2006/1443 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 14.11.2006

SEC(2006) 1443 τελικό

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία διαπιστώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8, ότι η δράση την οποία ανέλαβε η Πολωνία σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι ανεπαρκής

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Ιστορικό: η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Πολωνία

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) διέπεται από το άρθρο 104 της Συνθήκης και τον κανονισμό (EΚ) αριθ.1467/97 του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 1997[1], για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που αποτελεί μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με βάση τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2004[2], στις οποίες είχε διαπιστωθεί έλλειμμα ύψους 4,1% του ΑΕΠ για το 2003[3], η Επιτροπή κίνησε στις 12 Μαΐου 2004 τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Πολωνίας, βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 3 της Συνθήκης[4]. Το Μάιο του 2004, η Πολωνία υπέβαλε πρόγραμμα σύγκλισης και, με βάση σύσταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο εξέδωσε γνώμη σχετικά με την εν λόγω σύσταση στις 5 Ιουλίου 2004[5]. Συγχρόνως, το Συμβούλιο αποφάσισε, βάσει σύστασης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 6, ότι η Πολωνία είχε υπερβολικό έλλειμμα και, κατά συνέπεια, βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7, απηύθυνε σύσταση προς τις πολωνικές αρχές για τη διόρθωσή του[6]. Στη σύσταση αυτή, το Συμβούλιο κάλεσε τις πολωνικές αρχές “ να θέσουν τέρμα στην παρούσα κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος το συντομότερο δυνατό ” και “ να αναλάβουν ενέργειες σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο έτσι ώστε το έλλειμμα να μειωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ το 2007 με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο, σύμφωνα με την πορεία μείωσης του ελλείμματος που προσδιορίζεται στη γνώμη του Συμβουλίου της 5 ης Ιουλίου 2004 για το πρόγραμμα σύγκλισης που υποβλήθηκε το Μάιο του 2004 ” με τους ακόλουθους ετήσιους στόχους: “ 5,7% του ΑΕΠ το 2004,4,2% του ΑΕΠ το 2005, 3,3% το 2006 και 1,5% του ΑΕΠ το 2007 ”. Το Συμβούλιο όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 5η Νοεμβρίου 2004 για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης “ όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται για την επίτευξη του στόχου σχετικά με το έλλειμμα του 2005 ”. Επίσης, το Συμβούλιο συνέστησε στις πολωνικές αρχές “ να διαθέσουν τυχόν πρόσθετα έσοδα για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης ”. Επιπλέον, το Συμβούλιο κάλεσε τις πολωνικές αρχές “ να εξασφαλίσουν ότι θα τεθεί τέρμα στην αύξηση του δείκτη χρέους ”.

2. Τα στοιχεία που υποβάλλονται από τη γενική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος

Η απόφαση της Eurostat της 2ας Μαρτίου 2004 σχετικά με την τομεακή ταξινόμηση των συνταξιοδοτικών καθεστώτων ορίζει ότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος της γενικής κυβέρνησης. Επρόκειτο για μια απόφαση πλαίσιο που απαιτούσε διμερείς συζητήσεις με τα κράτη μέλη πριν την εφαρμογή της.

Κατά τις συζητήσεις που ακολούθησαν την απόφαση αυτή, η Eurostat αναγνώρισε ότι “ για ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να απαιτείται μια μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της απόφασης και την αποφυγή διαταραχών στην άσκηση των δημοσιονομικών πολιτικών τους .”[7] Η τριετής μεταβατική περίοδος που ορίστηκε από την Eurostat θα λήξει με την πρώτη δημοσιονομική κοινοποίηση του 2007, που πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2007.

Η Πολωνία κάνει επί του παρόντος χρήση αυτής της μεταβατικής περιόδου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που άρχισε να εφαρμόζει το 1999. Συνεπώς, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλα έσοδα που εισπράττονται (και οι αντίστοιχες δαπάνες) από τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών εγγράφονται ως κρατικά έσοδα (και δαπάνες), με αποτέλεσμα τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος να είναι χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν αν δεν γινόταν χρήση αυτής της παρέκκλισης. Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, θα ισχύει μόνο ο ορισμός που περιλαμβάνει το κόστος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Περίπου 20% των εσόδων από συνταξιοδοτικές εισφορές του διανεμητικού συστήματος διοχετεύτηκε στα πλήρη κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών. Ενώ αυτή η μεταρρύθμιση βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό σε βραχυπρόθεσμη βάση: σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το ετήσιο κόστος της μεταρρύθμισης θα φθάνει σε περίπου 2% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007.

Η πορεία για τη μείωση του ελλείμματος που ζητήθηκε από το Συμβούλιο στις 5 Ιουλίου 2004 δεν περιελάμβανε το κόστος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που εφαρμόστηκε από την Πολωνία το 1999. Κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος σύγκλισης της Πολωνίας που πραγματοποίησε το Συμβούλιο (5 Ιουλίου 2004), το ετήσιο κόστος της μεταρρύθμισης του πολωνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είχε εκτιμηθεί σε 1,6% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο ανέφερε στη γνώμη που εξέδωσε σχετικά με το πρόγραμμα ότι “ το έλλειμμα είναι πιθανό να πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα άνω κατά 1,6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ”. Δεδομένου ότι ο στόχος για το έλλειμμα για το 2007 είναι 1,5% του ΑΕΠ – και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους κινδύνους που περικλείει η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης – το Συμβούλιο κατέληγε στη γνώμη του ότι “ η δημοσιονομική στρατηγική του προγράμματος ενδέχεται να μην είναι επαρκής για τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος ” [δηλαδή μέχρι το 2007].

3. Εξελίξεις μέχρι το 2005

Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 5ης Νοεμβρίου 2004 που ορίστηκε από το Συμβούλιο στη σύσταση της 5ης Ιουλίου 2004, η Επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, στην ανακοίνωσή της στο Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου 2004, ότι – λαμβάνοντας υπόψη το στόχο για το έλλειμμα για το 2005– δεν απαιτούντο περαιτέρω μέτρα βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Πολωνία[8].

Στις 17 Φεβρουαρίου 2005, το Συμβούλιο εξέδωσε γνώμη σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Πολωνίας[9] του Νοεμβρίου 2004, βάσει σύστασης της Επιτροπής. Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα είχε αναθεωρηθεί προς τα άνω ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 και προβλεπόταν σταδιακή μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης από 5,4% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,2% του ΑΕΠ το 2007 (ενώ ο προηγούμενος στόχος για το 2007 ήταν 1,5% του ΑΕΠ). Αυτή η προς τα άνω αναθεώρηση έγινε παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη (η οποία στο πρόγραμμα προβλεπόταν να φθάσει κατά μέσο όρο σε ποσοστό άνω του 5% ετησίως), ενώ όλα τα αποτελέσματα ή οι προβλέψεις του ελλείμματος για τα έτη 2004-2006 είχαν εμφανίσει μείωση. Στη γνώμη του, το Συμβούλιο είχε επισημάνει τους κινδύνους που συνδέονταν με τη στρατηγική εξυγίανσης και προειδοποιούσε ότι “ το επίπεδο του ελλείμματος θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα άνω κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η προσαρμογή αυτή σημαίνει ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα και εφόσον δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης, η Πολωνία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% το τελευταίο έτος του προγράμματος ” δεδομένου ότι ο στόχος για το έλλειμμα για το 2007 θα ανέλθει σε περίπου 3,7% του ΑΕΠ περιλαμβανομένου του κόστους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Επιπλέον, το Συμβούλιο επισήμανε κίνδυνο καθυστέρησης ή πλημμελούς εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονταν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς, το Συμβούλιο κάλεσε την Πολωνία να ενισχύσει μεταξύ άλλων τη δημοσιονομική προσαρμογή μετά το 2005 και να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα για το 2007. Τελικά, εφαρμόστηκε ένας μικρός μόνο αριθμός των μέτρων. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2005 ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα φθάνοντας σε 2,5% του ΑΕΠ.

4. Εξελίξεις του 2006 και προοπτικές για το 2007

Παρά τη σύσταση που διατύπωσε το Συμβούλιο στη γνώμη του της 17ης Φεβρουαρίου 2005, η επικαιροποίηση του προγράμματος σύγκλισης του Ιανουαρίου 2006 στόχευε σε μια αργή μόνο μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης (κατά περίπου 0,3% του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο στο διάστημα από το 2006 έως το 2008) έτσι ώστε να τηρηθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια σύγκλισης έως το τέλος της βουλευτικής περιόδου (δηλ. έως τα τέλη του 2009). Επίσης, ενώ τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των μεγεθών του ελλείμματος για τα έτη 2004-2006 αναθεωρήθηκαν και πάλι προς τα κάτω, το πρόγραμμα διατηρούσε το στόχο για το έλλειμμα για το 2007 σε 2,2% του ΑΕΠ (εξαιρουμένου του κόστους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος). Επιπλέον, το πρόγραμμα αναθεωρούσε προς τα πάνω το κόστος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατά 0,4% του ΑΕΠ. Εάν συμπεριληφθεί το κόστος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 ήταν υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση (4,1% του ΑΕΠ έναντι 3,7% του ΑΕΠ) δεδομένου ότι η νέα εκτίμηση του κόστους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος προβλεπόταν να φθάσει σε 1,9% του ΑΕΠ το 2007.

Με βάση σχετική σύσταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο εξέδωσε γνώμη στις 14 Μαρτίου 2006 σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης του Ιανουαρίου του 2006. Το Συμβούλιο επισήμανε τους διαφόρους κινδύνους που συνδέονταν με τη στρατηγική εξυγίανσης, όπως τις σχετικά ευνοϊκές αναπτυξιακές παραδοχές κατά το τελευταίο έτος της περιόδου του προγράμματος (2008), τις σχετικά αισιόδοξες παραδοχές σχετικά με την ελαστικότητα των φόρων και τις πιθανές δυσχέρειες για τον έλεγχο των δαπανών εν όψει των πιέσεων για κοινωνικές δαπάνες. Tο Συμβούλιο κατέληγε ότι “ το πρόγραμμα σύγκλισης προβλέπει κάποια πρόοδο, όχι όμως την αποτελεσματική διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2007 (…) και ότι η Επιτροπή σκοπεύει να συστήσει περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος όπως απαιτείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ”. Επιπλέον, το Συμβούλιο ανέφερε ότι η προγραμματιζόμενη προσαρμογή του διαρθρωτικού αποτελέσματος (δηλαδή του κυκλικά προσαρμοσμένου αποτελέσματος χωρίς τα έκτακτα και τα λοιπά προσωρινά μέτρα όπως υπολογίζεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής βάσει των στοιχείων που παρέχει το πρόγραμμα όπως ορίζεται στην από κοινού συμφωνηθείσα μεθοδολογία), προβλεπόταν να βελτιωθεί κατά ¼% του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2007 (που εγκρίθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2006), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2006 εκτιμάται ότι θα φθάσει σε 2,1% του ΑΕΠ (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος), έναντι ποσοστού 2,6% του ΑΕΠ που είχε τεθεί ως στόχος στην επικαιροποίηση του προγράμματος σύγκλισης του 2006 (και 3,3% που είχε προβλεφθεί σύσταση του Συμβουλίου του Ιουλίου 2004 βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7). Τα θετικότερα αποτελέσματα αποτελούν απόρροια των υψηλότερων εσόδων (ιδίως του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) καθώς και πιο συγκρατημένης αύξησης των δαπανών, και ειδικότερα χάρη στον υψηλότερο από τον αναμενόμενο αναπτυξιακό ρυθμό καθώς στις χαμηλότερες από τις προγραμματισθείσες δημόσιες επενδύσεις. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2007, η πολωνική κυβέρνηση παρουσιάζει τους ακόλουθους στόχους για το έλλειμμα για τα προσεχή έτη: 1,7% το 2007, 1,2% το 2008 και 0,5% το 2009.

Ο αναθεωρημένος στόχος για το έλλειμμα, που ανέρχεται πλέον σε 1,7% του ΑΕΠ για το 2007 (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος) προσεγγίζει τώρα περισσότερο αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί στη σύσταση του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του φθινοπώρου 2006, το έλλειμμα του 2007 θα φθάσει σε 2% του ΑΕΠ (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος). Αυτό αντανακλά μια συντηρητικότερη εκτίμηση των προβλέψεων των υπηρεσιών της Επιτροπής για τα έσοδα, ιδίως όσον αφορά τους άμεσους φόρους (ονομαστική αύξηση των εσόδων κατά 9,7%, παρά την προγραμματιζόμενη τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων εισοδήματος και τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για οικογένειες, έναντι εκτιμώμενης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ κατά 6,2%). Επιπλέον, υπάρχουν επίσης αβεβαιότητες όσον αφορά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2007 σε επίπεδο αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, οι κοινωνικές δαπάνες είναι πιθανό να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της εκδοθείσας νομοθεσίας η οποία δεν είναι απολύτως συνεκτική με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2007.

Δημοσιονομικές εξελίξεις, 2005-2008

% του ΑΕΠ, εκτός αν προσδιορίζεται διαφορετικά | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

Κόστος μεταρρύθμισης συνταξιοδοτικού συστήματος (2) | 1,9 | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 2,1 | 2,1 |

Αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης βάσει της απόφασης της Eurostat | −4,4 | −4,2 | −4,1 | −4,0 | −3,7 | −3,9 | −3,3 |

Πρωτογενές αποτέλεσμα | 0,1 | 0,2 | 0,3 | 0,4 | 0,8 | 0,6 | 1,3 |

Διαθρωτικό αποτέλεσμα (1) | −2,3 | −2,3 | μ.δ.σ. | −2,1 | μ.δ.σ. | −1,8 | μ.δ.σ. |

Διαθρωτικό πρωτογενές αποτέλεσμα (1) | 0,2 | 0,1 | μ.δ.σ. | 0,3 | μ.δ.σ. | 0,6 | μ.δ.σ. |

Ακαθάριστο δημόσιο χρέος | 42,0 | 42,4 | 42,4 | 43,1 | 43,1 | 42,7 | 42,7 |

Π.υ. Αύξηση πραγματικού ΑΕΠ (%) | 3,5 | 5,2 | 5,2 | 4,7 | 4,6 | 4,8 | 4,8 |

Π.υ. Κενό παραγωγής | −0,3 | 0,4 | μ.δ.σ. | 0,3 | μ.δ.σ. | 0,1 | μ.δ.σ. |

(1) Κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα πλην εκτάκτων και λοιπών προσωρινών μέτρων (μηδενικά στην περίπτωση της Πολωνίας). (2) Το κόστος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ (i) του δημοσίου ελλείμματος που έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΟΛ95 και την απόφαση της Eurostat της 2ας Mαρτίου 2004 και (ii) ενός εναλλακτικού μεγέθους για το δημόσιο έλλειμμα που καταρτίζεται με την παραδοχή ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να ταξινομείται στον τομέα του δημοσίου. (3) Με την παραδοχή αμετάβλητης πολιτικής. Πηγές: Φθινοπωρινές προβλέψεις 2006 των υπηρεσιών της Επιτροπής (COM) και προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών του 2007 (ΥΟ) |

5. Συμπεράσματα

Η ανωτέρω αξιολόγηση οδηγεί στα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 (1,7% του ΑΕΠ μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος) είναι υψηλότερος από εκείνον που είχε συστήσει το Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2004 (1,5% του ΑΕΠ), παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι πολύ ευνοϊκότερα από τα αναμενόμενα στα έτη 2004-2006.

- Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 2,0% του ΑΕΠ το 2007, δηλαδή υψηλότερο κατά 0,3% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο που έχουν θέσει οι πολωνικές αρχές.

- Το 2007, η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της απόφασης της Eurostat της 2ας Μαρτίου 2004 σχετικά με την ταξινόμηση των συνταξιοδοτικών καθεστώτων θα λήξει και τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών δεν θα μπορούν να θεωρούνται ως μέρος της γενικής κυβέρνησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προς τα άνω αναθεώρηση των στοιχείων της Πολωνίας σχετικά με τα ελλείμματα. Για το 2007, ο στόχος για το έλλειμμα που ορίζεται σε 1,7% του ΑΕΠ (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος) αντιστοιχεί σε περίπου 3,7% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος). Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2006 των υπηρεσιών της Επιτροπής, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα φθάσει σε 4% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος).

- Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο το έλλειμμα του 2007 να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που είχε τεθεί ως στόχος, όπως επισημάνθηκε στις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006, το επίπεδο αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από την τιμή αναφοράς για το έλλειμμα που έχει οριστεί σε 3% του ΑΕΠ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2007.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα αυτά, η Επιτροπή έχει την άποψη ότι, ενώ η δημοσιονομική κατάσταση της Πολωνίας παρουσίασε βελτίωση, οι ενέργειες που ανέλαβαν οι πολωνικές αρχές σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου του Ιουλίου 2004 σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 αποδεικνύονται ανεπαρκείς για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2007 και συνιστά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8[10].

Στόχοι και αποτελέσματα σχετικά με το έλλειμμα/πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης και κόστος μεταρρύθμισης συνταξιοδοτικού συστήματος (% του ΑΕΠ)

2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

ΠΣ Μαΐου 2004 | δεν περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ | –5,7 | –4,2 | –3,3 | –1,5 | μ.δ.σ. |

εκτιμώμενο ΚΜΣΣ | 1,6 | 1,6 | 1,6 | 1,6 | μ.δ.σ. |

περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ * | –7,3 | –5,8 | –4,9 | –3,1 | μ.δ.σ. |

ΠΣ Νοεμβ. 2004 | δεν περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ | –5,4 | –3,9 | –3,2 | –2,2 | μ.δ.σ. |

εκτιμώμενο ΚΜΣΣ | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | μ.δ.σ. |

περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ * | –6,9 | –5,4 | –4,7 | –3,7 | μ.δ.σ. |

ΠΣ Ιαν. 2006 | δεν περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ | –3,8 | –2,9 | –2,6 | –2,2 | –1,9 |

εκτιμώμενο ΚΜΣΣ | 1,8 | 1,8 | 2,0 | 1,9 | 1,8 |

περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ * | –5,6 | –4,7 | –4,6 | –4,1 | –3,7 |

ΔΚ Οκτ. 2006 | δεν περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ | –3,9 | –2,5 | –2,1 | –1,7 | –1.2 |

και προσχέδιο προϋπολογισμού 2007 | εκτιμώμενο ΚΜΣΣ | 1,8 | 1,9 | 2,0 | 2,0 | 2.1 |

περιλαμβάνεται το ΚΜΣΣ * | –5,7 | –4,4 | –4,1 | –3,7 | –3,3 |

ΚΜΣΣ = κόστος μεταρρύθμισης συνταξιοδοτικού συστήματος, ΠΣ = Πρόγραμμα σύγκλισης, ΔΚ = δημοσιονομική κοινοποίηση * Ο ορισμός για το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης (έλλειμμα ή πλεόνασμα) ισχύει από την άνοιξη του 2007. |

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία διαπιστώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8, ότι η δράση την οποία ανέλαβε η Πολωνία σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι ανεπαρκής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 104 παράγραφος 8,

τη σύσταση της Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 104 της συνθήκης, τα κράτη μέλη αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

2. Στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά, που αποτελούν μέσο για την ενίσχυση των συνθηκών σταθερότητας των τιμών και για την ισχυρή διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 1997 για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος[11] που εκδόθηκε προκειμένου να προωθηθεί η ταχεία διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

3. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ της 17ης Ιουνίου 1997[12] καλεί επίσημα όλα τα μέρη, και συγκεκριμένα τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εφαρμόσουν αυστηρά και έγκαιρα τη Συνθήκη και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

4. Η απόφαση της Eurostat της 2ας Μαρτίου 2004 σχετικά με την τομεακή ταξινόμηση των συνταξιοδοτικών καθεστώτων[13] ορίζει ότι οι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος της γενικής κυβέρνησης. Επρόκειτο για μια απόφαση-πλαίσιο που απαιτούσε διμερείς συζητήσεις με τα κράτη μέλη πριν την εφαρμογή της. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, η Eurostat αναγνώρισε ότι για "ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να απαιτείται μια μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της απόφασης και την αποφυγή διαταραχών στην άσκηση των δημοσιονομικών πολιτικών τους"[14]. Αυτή η μεταβατική περίοδος, που ορίστηκε από την Eurostat, θα λήξει με την πρώτη δημοσιονομική κοινοποίηση του 2007, που πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2007. Η Πολωνία έχει αποφασίσει να κάνει χρήση αυτής της μεταβατικής περιόδου. Συνεπώς, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλα έσοδα που εισπράττονται (και οι αντίστοιχες δαπάνες) από τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών εγγράφονται ως κρατικά έσοδα (και δαπάνες), με αποτέλεσμα τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος να είναι χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν αν δεν γινόταν χρήση αυτής της παρέκκλισης.

5. Με την απόφαση 2005/183/EC[15] της 5ης Ιουλίου 2004, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 6 της Συνθήκης ότι υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα στην Πολωνία.

6. Σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της Συνθήκης και το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1467/97, το Συμβούλιο απηύθυνε στις 5 Ιουλίου 2004 σύσταση προς τις πολωνικές αρχές ζητώντας να θέσουν τέρμα το συντομότερο δυνατό στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος και να αναλάβουν δράση σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδο κάτω από το 3% ΑΕΠ μέχρι το 2007 κατά τρόπο αξιόπιστο και διατηρήσιμο, σύμφωνα με την πορεία μείωσης του ελλείμματος που προσδιορίζεται στο πρόγραμμα σύγκλισης το οποίο υποβλήθηκε από τις πολωνικές αρχές το Μάιο του 2004 και εγκρίθηκε με γνώμη που διατύπωσε το Συμβούλιο στις 5 Ιουλίου 2004, με τους ακόλουθους ετήσιους στόχους: 5,7% του ΑΕΠ το 2004, 4,2% του ΑΕΠ το 2005, 3,3% το 2006 και 1,5% του ΑΕΠ το 2007. Το Συμβούλιο έθεσε την 5η Νοεμβρίου 2004 ως προθεσμία ανάληψης αποτελεσματικής δράσης "όσον αφορά τα μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2005".

7. Η πορεία για τη μείωση του ελλείμματος που ορίστηκε από το Συμβούλιο την 5η Ιουλίου 2004 δεν περιελάμβανε το κόστος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που εφαρμόστηκε το 1999. Περίπου 20% των εσόδων από συνταξιοδοτικές εισφορές του διανεμητικού συστήματος διοχετεύτηκε στα πλήρη κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθορισμένων εισφορών. Κατά το χρόνο της σύστασης βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7, το Συμβούλιο έλαβε ρητά υπόψη το γεγονός ότι οι στόχοι για το έλλειμμα έπρεπε να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, και το ετήσιο κόστος της μεταρρύθμισης του πολωνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είχε εκτιμηθεί σε περίπου 1½% του ΑΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό καθώς και τους κινδύνους που περικλείει η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης, το Συμβούλιο κατέληγε στη γνώμη που διατύπωσε το Μάιο του 2004 ότι “η δημοσιονομική στρατηγική του προγράμματος ενδέχεται να μην είναι επαρκής για τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος” [δηλαδή μέχρι το 2007].

8. Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 5ης Νοεμβρίου 2004 που ορίστηκε από το Συμβούλιο στη σύσταση βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7, η Επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, στην ανακοίνωσή της στο Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου 2004, ότι δεν απαιτούντο περαιτέρω ενέργειες βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Πολωνία, δεδομένου ότι η πολωνική κυβέρνηση είχε αναλάβει αποτελεσματική δράση σχετικά με τα μέτρα που προβλέπονταν για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2005[16].

9. Στις 17 Φεβρουαρίου 2005, το Συμβούλιο εξέδωσε γνώμη σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Πολωνίας που υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2004. Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα είχε αναθεωρηθεί προς τα άνω ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 σε 2,2% του ΑΕΠ (έναντι 1,5% που προβλεπόταν στο πρόγραμμα σύγκλισης του Μαΐου 2004), δηλαδή 3,7% του ΑΕΠ περιλαμβανομένου του κόστους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτή η προς τα άνω αναθεώρηση έγινε παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη (η οποία στο πρόγραμμα προβλεπόταν να φθάσει κατά μέσο όρο σε ποσοστό άνω του 5% ετησίως), ενώ όλα τα αποτελέσματα ή οι προβλέψεις σχετικά με το έλλειμμα για τα έτη 2004-2006 είχαν εμφανίσει μείωση. Το Συμβούλιο επισήμανε κίνδυνο καθυστέρησης ή πλημμελούς εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονταν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Συμβούλιο, αναφερόμενο στους κινδύνους που συνδέονταν με τη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης, κάλεσε την Πολωνία να ενισχύσει μεταξύ άλλων τη δημοσιονομική προσαρμογή μετά το 2005 και να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα για το 2007. Τελικά, εφαρμόστηκε ένας μικρός μόνο αριθμός των μέτρων. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2005 ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα φθάνοντας σε 2,5% του ΑΕΠ.

10. Στις 14 Μαρτίου 2006, το Συμβούλιο εξέδωσε γνώμη σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Πολωνίας του Ιανουαρίου του 2006. Η επικαιροποίηση αποσκοπούσε σε βραδεία μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης (κατά περίπου 0,3% του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο από το 2006 έως το 2008) έτσι ώστε να τηρηθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια σύγκλισης έως το τέλος της βουλευτικής περιόδου (δηλ. έως τα τέλη του 2009). Επίσης, ενώ τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των μεγεθών του ελλείμματος για τα έτη 2004-2006 αναθεωρήθηκαν και πάλι προς τα κάτω, το πρόγραμμα διατηρούσε το στόχο για το έλλειμμα για το 2007 σε 2,2% του ΑΕΠ (μη περιλαμβανομένου του κόστους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος). Λαμβάνοντας υπόψη την προς τα άνω αναθεώρηση του κόστους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 περιλαμβανομένου αυτού του κόστους ήταν υψηλότερος κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση (4,1% του ΑΕΠ έναντι 3,7% του ΑΕΠ). Το Συμβούλιο επισήμανε τους διαφόρους κινδύνους που συνδέονταν με τη στρατηγική εξυγίανσης, όπως τις σχετικά ευνοϊκές αναπτυξιακές παραδοχές κατά το τελευταίο έτος της περιόδου του προγράμματος (2008), τις σχετικά αισιόδοξες παραδοχές σχετικά με την ελαστικότητα των φόρων και τις πιθανές δυσχέρειες για τον έλεγχο των δαπανών εν όψει των πιέσεων για κοινωνικές δαπάνες. Tο Συμβούλιο κατέληγε ότι “το πρόγραμμα σύγκλισης προβλέπει κάποια πρόοδο, όχι όμως την αποτελεσματική διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2007 (…)". Επιπλέον, το Συμβούλιο ανέφερε ότι η προγραμματιζόμενη προσαρμογή του διαρθρωτικού αποτελέσματος, (δηλαδή του κυκλικά προσαρμοσμένου αποτελέσματος χωρίς τα έκτακτα και τα λοιπά προσωρινά μέτρα όπως υπολογίζεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής βάσει των στοιχείων που παρέχει το πρόγραμμα όπως ορίζεται στην από κοινού συμφωνηθείσα μεθοδολογία), προβλεπόταν να βελτιωθεί κατά ¼% του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

11. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007, που εγκρίθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2006, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2006 εκτιμάται ότι θα φθάσει σε 2,1% του ΑΕΠ (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος), έναντι ποσοστού 2,6% του ΑΕΠ που είχε τεθεί ως στόχος στην επικαιροποίηση του προγράμματος σύγκλισης του 2006 (και 3,3% που είχε προβλεφθεί σύσταση του Συμβουλίου του Ιουλίου 2004 βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7). Τα θετικότερα αποτελέσματα αποτελούν απόρροια των υψηλότερων εσόδων (ιδίως του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) χάρη στον υψηλότερο από τον αναμενόμενο αναπτυξιακό ρυθμό καθώς και στις χαμηλότερες από τις παραγραμματισθείσες δημόσιες επενδύσεις. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007, η πολωνική κυβέρνηση παρουσιάζει τους ακόλουθους στόχους για το έλλειμμα για τα προσεχή έτη: 1,7% το 2007, 1,2% το 2008 και 0,5% το 2009.

12. Η αξιολόγηση της δράσης την οποία ανέλαβε η Πολωνία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2007 σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου του Ιουλίου 2004 σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 οδηγεί στα ακόλουθα συμπεράσματα:

13. Ο αναθεωρημένος στόχος για το έλλειμμα του 2007 που διαμορφώνεται σε 1,7% του ΑΕΠ (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος), στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2007, είναι υψηλότερος από το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ που είχε ορίσει το Συμβούλιο στη σύσταση της 5ης Ιουλίου 2004 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Ο στόχος για το 2007 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα σχετικά με το έλλειμμα κατά την περίοδο 2004-2006 ήταν πολύ χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στη σύσταση.

14. Η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της απόφασης της Eurostat της 2ας Μαρτίου 2004 σχετικά με την ταξινόμηση των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων θα λήξει με την πρώτη δημοσιονομική κοινοποίηση του 2007, που πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2007. Αν συμπεριληφθεί το κόστος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 διαμορφώνεται σε περίπου 3,7% του ΑΕΠ.

15. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 το έλλειμμα του 2007 θα διαμορφωθεί σε επίπεδο υψηλότερο κατά 0,3% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο που έχουν θέσει οι πολωνικές αρχές. Ειδικότερα, τα έσοδα από άμεσους φόρους αναμένεται να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον προγραμματισμό των αρχών, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες και οι δημόσιες επενδύσεις θα διαμορφωθούν κατά πάσα πιθανότητα σε υψηλότερα επίπεδα.

16. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα του 2007 θα είναι αισθητά υψηλότερο από την τιμή αναφοράς που έχει οριστεί σε 3% του ΑΕΠ πράγμα που δεν ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2007.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Πολωνία συμφώνησε να δημοσιευθεί η σύσταση του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004[17].

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η δράση που αναλήφθηκε από την Πολωνία σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004 σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 δεν είναι επαρκής για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της προθεσμίας που ορίστηκε στη σύσταση.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Πολωνίας.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

[1] ΕΕ L 209, 2.8.1997, σ. 6, (κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1056/2005, ΕΕ L 174, 7.7.2005, σ. 5).

[2] Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2004 έλαβαν υπόψη τα στοιχεία που χορηγήθηκαν από την Πολωνία το Μάρτιο του 2004.

[3] Στο διάστημα που μεσολάβησε, το μέγεθος του ελλείμματος για το 2003 αναθεωρήθηκε, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία και τώρα ανέρχεται σε 4,7% του ΑΕΠ.

[4] Βλ. http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities/sgp/edp/edppl_en.htm.

[5] ΕΕ C 320, 24.12.2004, σ. 15.

[6] Βλ. http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st11/st11220.en04.pdf

[7] Βλ. Δελτία τύπου της Eurostat αριθ. 30/2004 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ. 117/2004 της 23ης Σεπτεμβρίου 2004 και Κεφάλαιο I.1.3 – Ταξινόμηση των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων και επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά του εγχειριδίου της Eurostat για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος, που διατίθεται για τηλεφόρτωση στη διεύθυνση: http://eα pp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-BE-04-002/EN/KS-BE-04-002-EN.PDF.

[8] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία με σκοπό τη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του Συμβουλίου βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, SEC(2004) 1630.

[9] ΕΕ C 136, 3.6.2005, σ. 23.

[10] Το άρθρο 104 παράγραφος 8 αναφέρει ότι όταν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεών του βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημόσια. Ωστόσο, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, (ΕΕ C 236, 2.8.1997, σ. 1, η Πολωνία συμφώνησε ήδη να δημοσιοποιηθεί η σύσταση τον Ιούλιο του 2004 (βλ. http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st11/st11220.en04.pdf).

[11] ΕΕ L 209, 2.8.1997, σ. 6, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1056/2005 (ΕΕ L 174, της 7.7.2005, σ. 5).

[12] ΕΕ C 236, 2.8.1997, σ. 1.

[13] Βλ. Δελτία τύπου της Eurostat αριθ. 30/2004 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ. 117/2004 της 23ης Σεπτεμβρίου 2004 και Κεφάλαιο I.1.3 – Ταξινόμηση των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων και επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά του εγχειριδίου της Eurostat για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος, που διατίθεται για τηλεφόρτωση στη διεύθυνση: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-BE-04-002/EN/KS-BE-04-002-EN.PDF.

[14] Ομοίως

[15] ΕΕ L 62, 9.3.2005, σ. 18.

[16] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία με σκοπό τη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του Συμβουλίου βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, SEC(2004) 1630.

[17] Βλ. http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st11/st11220.en04.pdf