52006SC1117

Εγγραφο εργασιας των υπηρεσιων της Επιτροπης - Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση οδηγία του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί την οδηγία 92/49/ΕΟΚ του Συμβουλίου και τις οδηγίες 2002/83/ΕΚ, 2004/39/ΕΚ, 2005/68/ΕΚ και 2006/48/ΕΚ όσον αφορά τους διαδικαστικούς κανόνες και τα κριτήρια αξιολόγησης για την προληπτική αξιολόγηση της απόκτησης και αύξησης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα - Σύνοψη της εκτίμησης του αντικτύπου {COM(2006) 507 τελικό} {SEC(2006) 1118 /* SEC/2006/1117 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 12.9.2006

SEC(2006) 1117

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που τροποποιεί την οδηγία 92/49/ΕΟΚ του Συμβουλίου και τις οδηγίες 2002/83/ΕΚ, 2004/39/ΕΚ, 2005/68/ΕΚ και 2006/48/ΕΚ όσον αφορά τους διαδικαστικούς κανόνες και τα κριτήρια αξιολόγησης για την προληπτική αξιολόγηση της απόκτησης και αύξησης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα Σύνοψη της εκτίμησης του αντικτύπου {COM(2006) 507 τελικό}{SEC(2006) 1118

Σύνοψη της εκτίμησης του αντικτύπου Πρόταση για την αναθεώρηση της εποπτικής αξιολόγησης της απόκτησης ειδικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα και τον τομέα των κινητών αξιών[1]

Η παρούσα εκτίμηση του αντικτύπου («ΕΑ») αποτέλεσε μέρος της αναθεώρησης της διαδικασίας έγκρισης, στο πλαίσιο της εποπτείας, σημαντικών συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα και τον τομέα των κινητών αξιών. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς και κράτη μέλη επεσήμαναν ότι από τους ισχύοντες κανόνες λείπουν επακριβή κριτήρια και διαδικασίες για τις εποπτικές αρχές, όταν αξιολογούν και εγκρίνουν τέτοιες περιπτώσεις απόκτησης συμμετοχής, και το γεγονός αυτό έχει προσφέρει έτσι σημαντική ελευθερία δράσεως στις σχετικές αρχές όσον αφορά την αποδοχή, την αποθάρρυνση ή την απόρριψη της όποιας προτεινόμενης απόκτησης συμμετοχής. Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, οι διάφορες εποπτικές αρχές ακολούθησαν αντιφατικές πρακτικές. Στην ΕΑ εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Η ΕΑ αναφέρει το πλαίσιο και το ιστορικό των σημερινών τάσεων όσον αφορά τις διασυνοριακές ενοποιήσεις και, παράλληλα, εξηγεί πώς η διαδικασία έγκρισης, στο πλαίσιο της εποπτείας, έχει δημιουργήσει, στην πράξη, ενδεχόμενα εμπόδια στις διασυνοριακές ενοποιήσεις· η καταχρηστική εφαρμογή των υφισταμένων διατάξεων είναι δυνατόν ακόμη και να αποτρέψει την υλοποίηση μιας κατά τα άλλα οικονομικώς επιθυμητής συγχώνευσης ή απόκτησης συμμετοχής.

Εάν ένα πιστωτικό ίδρυμα αποφασίσει να αποκτήσει ειδική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ενός ιδρύματος που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος, ο υποψήφιος αγοραστής χρειάζεται να το γνωστοποιήσει στην εποπτική αρχή του ιδρύματος στόχου. Στο ισχύον νομικό πλαίσιο, για την αξιολόγηση, από την εποπτική αρχή του ιδρύματος στόχου, της «καταλληλότητας» («suitability»-όρος που χρησιμοποιείται στον τομέα των τραπεζών και των κινητών αξιών) ή της «καταλληλότητας»/των «επαγγελματικών προσόντων» («qualifications»-ασφαλιστικός τομέας) του υποψήφιου αγοραστή, προκειμένου «να εξασφαλιστεί χρηστή και συνετή διαχείριση» του εν λόγω ιδρύματος, τα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να εξεταστεί η απόκτηση συμμετοχής δεν είναι επαρκώς ακριβή. Υπάρχει, επομένως, υπέρμετρο περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες από τις εποπτικές αρχές του ιδρύματος στόχου και άρα έλλειψη ασφάλειας δικαίου για τους παράγοντες της αγοράς.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε αγορές εντός της ΕΕ είναι σε θέση να ακολουθήσουν τη στρατηγική τους, χωρίς να πρέπει να υπερβούν αδικαιολόγητα εμπόδια. Στην ΕΑ περιγράφονται λεπτομερώς τα προβλήματα των υφισταμένων κανόνων και παρουσιάζεται ένας κατάλογος διαφόρων μη νομοθετικών και νομοθετικών μέσων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.

Το συμπέρασμα είναι ότι η προτιμότερη επιλογή πολιτικής είναι η τροποποίηση των κειμένων οδηγιών, με συγκεκριμένες αλλαγές εντός του ισχύοντος πλαισίου. Παρουσιάζονται επίσης τα κυριότερα στοιχεία του σχεδίου πρότασης της Επιτροπής για τροποποιητική οδηγία, μαζί με ένα τμήμα σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση αυτών των αλλαγών.

[1] Άρθρο 19 της οδηγίας 2006/48/EK σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων, άρθρα 15 της οδηγίας 2002/83/ΕΚ, της 5ης Νοεμβρίου 2002, σχετικά με την ασφάλιση ζωής και της οδηγίας 92/49/ΕΟΚ, της 18ης Ιουνίου 1992, (τρίτη οδηγία για την πρωτασφάλιση εκτός της ασφάλειας ζωής), άρθρα 19-23 της οδηγίας 2005/68/ΕΚ, της 16ης Νοεμβρίου 2005, σχετικά με τις αντασφαλίσεις και άρθρο 10 της οδηγίας, της 21ης Απριλίου 2004, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.