52006PC0111

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 417/2002 για την εσπευσμένη σταδιακή καθιέρωση απαιτήσεων διπλού κύτους ή ισοδύναμου σχεδιασμού για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2978/94 του Συμβουλίου /* COM/2006/111 τελικό - COD 2006/0046 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, xxx

COM(2006) yyy τελικό

2006/aaaa (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 417/2002 για την εσπευσμένη σταδιακή καθιέρωση απαιτήσεων διπλού κύτους ή ισοδύναμου σχεδιασμού για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2978/94 του Συμβουλίου

(υποβάλλεται από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ο κανονισμός (ΕΚ) 417/2002 όπως εγκρίθηκε αποσκοπεί στην καθιέρωση προδιαγραφών για τα θέματα διπλού κύτους ή ισοδύναμων προτύπων σχεδιασμού για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους με στόχο να περιορισθούν οι κίνδυνοι ρύπανσης από υδρογονάνθρακες.

Στο πλαίσιο των επειγουσών πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν μετά από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Prestige , η Επιτροπή αποφάσισε στις 20 Δεκεμβρίου 2002 να προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 417/2002 με στόχο να επιταχυνθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των πετρελαιοφόρων μονού κύτους και να απαγορευθούν άμεσα οι μεταφορές βαρέως πετρελαίου από πετρελαιοφόρα μονού κύτους με προορισμό ή αναχώρηση από λιμένες κράτους μέλους της ΕΕ.

Ήδη τον Ιουνίου του 2003 η πρόταση της Επιτροπής είχε εγκριθεί ως προς τα κύρια στοιχεία της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τοιουτοτρόπως, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1726/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22 Ιουλίου 2003 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 417/2002 ετέθη σε ισχύ στις 21 Οκτωβρίου 2003.

Παράλληλα η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έπραξαν ότι ήταν δυνατόν ώστε οι εν λόγω νέοι κανόνες να υιοθετηθούν και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της τροποποίησης της Διεθνούς Σύμβασης του 1973 για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία όπως τροποποιήθηκε με το σχετικό Πρωτόκολλο του 1978, (σύμβαση MARPOL 73/78).

Η Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (OMI) ενέκρινε τοιουτοτρόπως το Δεκέμβριο του 2003 τροποποιήσεις στο παράρτημα I της σύμβασης MARPOL 73/78 με πρότυπο τα μέτρα που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τούτοις οι ως άνω τροποποιήσεις περιέχουν ορισμένες εξαιρέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του κανόνα 13G(Ζ)[1] σχετικά με το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των πετρελαιοφόρων μονού κύτους και στις παραγράφους 5, 6 και 7 του κανόνα 13H[2] σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς προϊόντων βαρέων κλασμάτων πετρελαίου από πετρελαιοφόρα μονού κύτους.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 417/2002 τα πλοία υπό σημαία κράτους μέλους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εξαιρέσεις του κανόνα 13G.

Αντίθετα ένα πλοίο υπό σημαία κράτους μέλους μπορεί να επωφεληθεί των εξαιρέσεων του κανόνα 13H εφόσον αναπτύσσει δραστηριότητες εκτός των λιμένων ή των εξέδρων ανοικτής θαλάσσης υπό κοινοτική δικαιοδοσία δίχως να παραβαίνει τον τροποποιημένο κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 417/2002.

Η ιταλική αντιπροσωπεία που ήταν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη σε δήλωση κατά την ολομέλεια της MEPC εξ ονόματος των 15 κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ανακοινώσει σε όλα τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης MARPOL 73/78, ότι τα κράτη μέλη δεν θα επιτρέψουν στα δεξαμενόπλοια υπό τη σημαία τους να χρησιμοποιήσουν οιαδήποτε των ως άνω εξαιρέσεων. Δήλωσε επίσης ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν τις διατάξεις της παραγράφου 8 β) των δύο κανόνων 13G και 13H με αποτέλεσμα να αρνούνται στα δεξαμενόπλοια που έχουν προς το παρόν επιτρέψει τη χρήση παρεκκλίσεων ως προς τα θεσπισμένα πρότυπα, την πρόσβαση στους λιμένες τους και τις εξέδρες ανοικτής θαλάσσης[3].

Κατά συνέπεια, αφού τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Απριλίου 2005 οι τροποποιήσεις του παραρτήματος I της σύμβασης MARPOL 73/78, οι κανονιστικές διατάξεις της Κοινότητας είναι παρεμφερείς προς τα διεθνή πρότυπα τα οποία είναι δεσμευτικά για όλα τα πλοία ανεξαρτήτως σημαίας και προορισμού. Επιτρέπουν εν τούτοις στα πετρελαιοφόρα μονού κύτους υπό σημαία κράτους μέλους να αναπτύσσουν δραστηριότητες εκτός των λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των εξαιρέσεων του κανόνα 13H.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η νομική δυνατότητα είναι απαράδεκτη από πολιτική σκοπιά έναντι τρίτων κρατών τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης MARPOL 73/78, προς τα οποία τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επισήμως δεσμευθεί να μη χρησιμοποιούν τις εν λόγω εξαιρέσεις. Ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι τα πλοία υπό σημαία τρίτων κρατών δεν έχουν πρόσβαση στους λιμένες και τις εξέδρες ανοικτής θαλάσσης που βρίσκονται υπό κοινοτική δικαιοδοσία εάν εφαρμόζουν της ως άνω εξαιρέσεις.

Η θέση που υιοθετήθηκε εξ ονόματος των κρατών μελών το Δεκέμβριο του 2003 αντανακλούσε εξάλλου την πολιτική βούληση που κατ' επανάληψη εξέφρασαν επιμέρους σχηματισμοί του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όντως το Συμβούλιο «μεταφορών» της 6ης Δεκεμβρίου 2002, « αναγνωρίζοντας τις αποφασιστικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) μετά το ατύχημα του ERIKA, τονίζοντας την πλήρη ευθύνη του κράτους της σημαίας, στην οποία περιλαμβάνεται η αποτελεσματική επιτήρηση των νηογνωμόνων που εργάζονται για λογαριασμό τους, και θεωρώντας ότι η αποτελεσματική εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ελέγχου του κράτους του λιμένα, στα οποία περιλαμβάνεται η απαγόρευση των πλοίων, έχει μέγιστη σημασία για τον παροπλισμό των σκαφών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές,» συμφώνησε «ότι τα βαρέα κλάσματα του πετρελαίου θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο με δεξαμενόπλοια διπλού κύτους[4].»

Το Συμβούλιο «περιβάλλοντος» επιβεβαίωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2002 « τα συμπεράσματα για την ασφάλεια των πλοίων και την πρόληψη της ρύπανσης που ενέκρινε το Συμβούλιο (μεταφορές) στις 6 Δεκεμβρίου 2002 προκειμένου να ενισχυθούν αμφότερες η θαλάσσια ασφάλεια και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πετρελαιοφόρα,» και επικρότησε ειδικότερα « τις δράσεις με σκοπό την επιτάχυνση του σταδιακό παροπλισμού των πετρελαιοφόρων μονού κύτους, την απαγόρευση της χρησιμοποίησης πετρελαιοφόρων μονού κύτους για τη μεταφορά βαρέων κλασμάτων πετρελαίου …».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2002 επιβεβαίωσε ότι « η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων καταστροφών και εκφράζει την ικανοποίησή της για την ταχεία ανταπόκριση του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Η Ένωση θα εξακολουθήσει επίσης να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου, ιδίως στο πλαίσιο του ΔΝΟ. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου «Μεταφορών» της 6 ης Δεκεμβρίου 2002 και του Συμβουλίου «Περιβάλλοντος» της 9 ης Δεκεμβρίου 2002 θα πρέπει να εφαρμοσθούν δίχως καθυστέρηση πλήρως. »

Φαίνεται λοιπόν ότι το κοινοτικό πρότυπο το οποίο επιτρέπει στα πλοία υπό σημαία κράτους μέλους να αναπτύσσουν κατά παρέκκλιση δραστηριότητες εκτός των κοινοτικών υδάτων δεν ευθυγραμμίζεται με τις ληφθείσες πολιτικές θέσεις.

Κατά συνέπεια ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 417/2002 πρέπει να τροποποιηθεί τόσο για να εξασφαλισθεί η τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων των κρατών μελών σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και για να εξασφαλισθεί η συνέπεια της κοινοτικής πολιτικής σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στη θάλασσα.

Το πρώτο άρθρο αποσκοπεί στη τροποποίηση του άρθρου 4 παράγραφος 3. Με την τροποποίηση αυτή επιχειρείται να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων που σχετίζονται με τη μεταφορά βαρέως πετρελαίου του ενώ λόγω κανονισμού στα πλοία υπό σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Επιδιώκεται δηλαδή να απαγορευθεί η μεταφορά προϊόντων βαρέων κλασμάτων πετρελαίου από πετρελαιοφόρα μονού κύτους υπό σημαία κράτους μέλους, ανεξάρτητα υπό ποία δικαιοδοσία είναι οι λιμένες, οι εξέδρες ανοικτής θαλάσσης ή η θαλάσσια ζώνη στην οποία αναπτύσσουν δραστηριότητα.

2006/aaaa (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της […]

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 417/2002 για την εσπευσμένη σταδιακή καθιέρωση απαιτήσεων διπλού κύτους ή ισοδύναμου σχεδιασμού για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2978/94 του Συμβουλίου

(Κείμενο που ενδιαφέρει τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 80, παράγραφος 2,

την πρόταση της Επιτροπής[5],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[6],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[7],

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της συνθήκης[8],

Έχοντας υπόψη τα εξής:

1. O κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 417/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[9] προβλέπει την επιτάχυνση της καθιέρωσης των προδιαγραφών για το διπλό κύτος ή προτύπων σχεδιασμού που να είναι ισότιμα προς τα καθιερωθέντα από τη Διεθνή Σύμβαση του 1973 για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα πλοία της όπως τροποποιήθηκε με το σχετικό Πρωτόκολλο του 1978, (εφεξής «σύμβαση MARPOL 73/78» ) για τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι συμπτωματικής ρύπανσης από υδρογονάνθρακες στα ευρωπαϊκά ύδατα.

2. Με τον εν λόγω κανονισμό θεσπίστηκαν διατάξεις βάσει των οποίων απαγορεύεται η μεταφορά προϊόντων βαρέων κλασμάτων του πετρελαίου από πετρελαιοφόρα μονού κύτους με αφετηρία ή προορισμό λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Μετά από ενέργειες των κρατών μελών και της Επιτροπής στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), η απαγόρευση αυτή επιβλήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, με τροποποίηση του παραρτήματος I της σύμβασης MARPOL 73/78.

4. Οι παράγραφοι 5, 6 και 7 του κανόνα 13Η του ως άνω παραρτήματος όσον αφορά την απαγόρευση της μεταφοράς προϊόντων βαρέων κλασμάτων πετρελαίου με πετρελαιοφόρα μονού κύτους, περιέχουν εξαιρέσεις ως προς τον εν λόγω κανόνα. Η δήλωση της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καταχωρίστηκε στην επίσημη έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (MEPC 50), εκφράζει την πολιτική δέσμευση να μην χρησιμοποιηθούν οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

5. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 417/2002 προβλέπει ότι πλοίο υπό σημαία κράτους μέλους δύναται να επωφεληθεί των εξαιρέσεων του κανόνα 13H καθόσον αναπτύσσει δραστηριότητες εκτός λιμένων ή εξέδρων ανοικτής θαλάσσης υπό κοινοτική δικαιοδοσία ενώ συμμορφούται προς τον εν λόγω κανονισμό.

6. Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 417/2002 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 417/2002, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 3α:

« 3α. Κανένα πετρελαιοφόρο το οποίο μεταφέρει βαρέα κλάσματα πετρελαίου δεν επιτρέπεται να πλέει υπό σημαία κράτους μέλους εάν δεν είναι πετρελαιοφόρο διπλού κύτους. »

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι υποχρεωτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, […]

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[…] […]

[1] Κανόνας 20 σύμφωνα με την νέα αρίθμηση του παραρτήματος I της τροποποιημένης σύμβασης MARPOL 73/78

[2] Κανόνας 21 σύμφωνα με την νέα αρίθμηση του παραρτήματος I της τροποποιημένης σύμβασης MARPOL 73/78

[3] Έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος σχετικά με τις εργασίες της πεντηκοστής συνόδου της, εγγρ. MEPC 50/3, παράρτημα VI, σ.1.

[4] Περιλαμβάνονται το μαζούτ, η πίσσα, η άσφαλτος και τα βαρέα ακατέργαστα πετρέλαια.

[5] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[6] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[7] ΕΕ C […] της […], σ. […].

[8] ΕΕ C […]της […], σ. […].

[9] ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2172/2004 της Eπιτροπής (EE L 371 της 18.12.2004, σ. 26 ).