23.12.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 318/222


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Η γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος

COM(2006) 129 τελικό

(2006/C 318/36)

Στις 17 Απριλίου 2006, και σύμφωνα με το άρθρο 262 της συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με την ανωτέρω ανακοίνωση.

Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές και κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 4 Σεπτεμβρίου 2006 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. McDonogh.

Κατά την 429η σύνοδο ολομέλειάς της, της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου 2006 (συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου 2006), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 193 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 4 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Εισαγωγή

1.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της διότι το κρίσιμο πρόβλημα της διεύρυνσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αναπτυγμένων και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζεται με μια συντονισμένη προσέγγιση από τους Επιτρόπους που είναι αρμόδιοι για την κοινωνία των πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης, για τον ανταγωνισμό, για την περιφερειακή πολιτική, και για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

1.2

Εντούτοις, η ανακοίνωση της Επιτροπής — COM(2006) 129 «Γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος» — δεν είναι επαρκώς φιλόδοξη και δεν περιλαμβάνει επαρκείς συγκεκριμένες συστάσεις για να καταδείξει μια σοβαρή δέσμευση για τη γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος.

1.3

Η έκθεση του φόρουμ για το ψηφιακό χάσμα (1) παρουσίασε ανάλυση του γεωγραφικού ψηφιακού χάσματος στην Ευρώπη και εντόπισε δυνητικές κοινοτικές πρωτοβουλίες για την γεφύρωση του χάσματος. Δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος που εντόπισε το φόρουμ γα το ψηφιακό χάσμα, και λαμβανομένης υπόψη της καθυστέρησης της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης που οφείλεται στο ευρυζωνικό χάσμα, η Επιτροπή θα έπρεπε να λάβει δραστικότερα μέτρα για την γεφύρωση του διευρυνόμενου ψηφιακού χάσματος.

1.4

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την υπουργική δήλωση της Ρίγας για την ηλεκτρονική ένταξη της 11ης Ιουνίου 2006 (2), με την οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται να μειώσουν σημαντικά τις περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην ΕΕ αυξάνοντας την ευρυζωνική κάλυψη των υποεξυπηρετούμενων περιοχών και να μειώσουν κατά το ήμισυ το χάσμα όσον αφορά την χρήση του διαδικτύου έως το 2010 από τις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν να αποκλειστούν. Η Επιτροπή οφείλει τώρα να δώσει υπόσταση στην εν λόγω δήλωση με πολιτικές πρωτοβουλίες και συστάσεις που θα γεφυρώσουν γρήγορα το ψηφιακό χάσμα.

Με την παρούσα γνωμοδότηση επιδιώκεται να δοθεί έμφαση σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και να διατυπωθούν συστάσεις σχετικά με περαιτέρω δράση.

2.   Συστάσεις

2.1

Η ΕΟΚΕ κρίνει ότι δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας των ευρυζωνικών υπηρεσιών όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, η ευρυζωνική σύνδεση πρέπει να περιληφθεί στο πεδίο του ορισμού της καθολικής υπηρεσίας (3), ως ουσιαστική υπηρεσία δημόσιου συμφέροντος.

2.2

Η Επιτροπή οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν αυστηρά το ρυθμιστικό πλαίσιο των ηλεκτρικών επικοινωνιών (4).

2.3

Η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει τη σκοπιμότητα υιοθέτησης ειδικών μέτρων και κυρώσεων για την επίσπευση της διαδικασίας της αποτελεσματικής αποδέσμευσης του τοπικού βρόχου στα κράτη μέλη. Οι καθυστερήσεις και οι τεχνικοί φραγμοί στην εφαρμογή της αποτελεσματικής αποδέσμευσης του τοπικού βρόχου αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην εισαγωγή του ιδιαίτερα απαιτούμενου ανταγωνισμού στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και ιδιαίτερα της ευρυζωνικής συνδετικότητας.

2.4

Η Επιτροπή πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διεκδικήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα προκειμένου να διατηρήσουν ή να ανακτήσουν την επιρροή τους επί των βασικών υποδομών των τηλεπικοινωνιών — μετάδοση σε επίπεδο κορμού και δικτύων μεταγωγής. Η επιρροή των κυβερνήσεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η χρήση του στρατηγικού αυτού στοιχείου για την επίτευξη στόχων εθνικής πολιτικής όπως, π.χ., η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.

2.5

Οι εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να υιοθετηθούν ειδικές δράσεις για την γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος έως το 2010. Οι στρατηγικές θα πρέπει να αξιολογηθούν με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές.

2.6

Η Επιτροπή πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μια αποτελεσματική διαδικασία ευρυζωνικού σχεδιασμού και διαχείρισης σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα της δημιουργίας των ουσιαστικών αυτών υποδομών σε τοπικό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να εντάξει όλες τις εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές και τα τοπικά σχέδια σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα ευρωπαϊκής κλίμακας. Η διαδικασία αυτή θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στις αγροτικές και μειονεκτικές περιφέρειες προκειμένου να γεφυρωθεί το ευρυζωνικό χάσμα.

2.7

Η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει πώς θα μπορούσαν τα κράτη μέλη να παράσχουν οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τον τρόπο (5) να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον τομέα των υποδομών στις μειονεκτικές περιοχές ειδικότερα διαμέσου ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

2.8

Η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα πιο πρωτόβουλο ρόλο για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και την τόνωση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες στις περιοχές τους. Οι εν λόγω περιοχές θα πρέπει να συμμετάσχουν πλήρως στην ανάπτυξη και εκτέλεση των εθνικών ευρυζωνικών στρατηγικών, όπως αναφέρεται στο σημείο 2.6 παραπάνω. Εξάλλου, πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι μηχανισμοί — για παράδειγμα, ίσως οι εν λόγω αρχές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ως εμπορικοί εταίροι σε πρωτοβουλίες συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιβάλουν ρυθμίσεις οι οποίες θα επιβάλλουν την ευρυζωνική καλωδίωση ή την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλα τα νέα έργα στεγαστικής ανάπτυξης.

2.9

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνικών και εμπορικών γνώσεων μεταξύ των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή θα έπρεπε να δημιουργήσει μια ιστοθέση σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των ευρυζωνικών τεχνολογιών και υπηρεσιών. Θεωρείται ότι ένα παρόμοιο δίκτυο γνώσεων θα μπορούσε να τονώσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της παροχής ευρυζωνικής συνδετικότητας και υπηρεσιών.

2.10

Για να διασαφηνιστεί η πραγματικότητα της ευρυζωνικής διαθεσιμότητας στην Ευρώπη, η Επιτροπή οφείλει να ορίσει την ελάχιστη αποδεκτή ταχύτητα τηλεφόρτωσης μιας σύνδεσης προκειμένου μια διαδικτυακή σύνδεση να ονομάζεται ευρυζωνική. Τούτο θα διευκόλυνε την ορθή συγκριτική αξιολόγηση του γεωγραφικού ευρυζωνικού χάσματος στην Ευρώπη.

2.11

Τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για εστιασμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για την προώθηση της ζήτησης της αγοράς για ευρυζωνικές υπηρεσίες, ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές και μεταξύ ομάδων καταναλωτών στις οποίες η αφομοίωση των τεχνολογιών είναι προβληματική. Τούτο θα έχει το διπλό αποτέλεσμα, αφενός, να εκπαιδευτούν δυνητικοί καταναλωτές σχετικά με την τεχνολογία και, αφετέρου, να αυξηθεί η πίεση της αγοράς στους παρόχους να προσφέρουν τις απαιτούμενες ευρυζωνικές υπηρεσίες.

2.12

Η Επιτροπή πρέπει να εντείνει την υποστήριξη των προσπαθειών Ε&Α ώστε να εξευρεθούν οι ευρυζωνικές τεχνολογίες για αποτελεσματικές λύσεις του προβλήματος παροχής ευρυζωνικής συνδετικότητας υψηλής ταχύτητας σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από επαρκείς υποδομές τηλεπικοινωνιών.

2.13

Οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεσπίσουν κατευθυντήριες γραμμές προστασίας των καταναλωτών οι οποίες απλουστεύουν την ορολογία και εξηγούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα οφέλη σε μια εύκολα κατανοητή γλώσσα. Τούτο θα βοηθούσε τους καταναλωτές να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις στις αγορές τους.

2.14

Κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να παρέχει στους μαθητές του ευρυζωνική πρόσβαση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην εποχή των πληροφοριών.

2.15

Η Επιτροπή πρέπει να υποστηρίξει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των μαθητών, των ηλικιωμένων, και των κοινωνικά μειονεκτικών ομάδων σχετικά με τη χρήση της ευρυζωνικής τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ., μάθηση με τη βοήθεια του διαδικτύου, βιντεοδιασκέψεις, επιγραμμικές δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.).

2.16

Η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει ότι όλα τα μελλοντικά στατιστικά δεδομένα σχετικά με την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και την μέτρηση του ψηφιακού χάσματος θα συλλέγονται και θα προετοιμάζονται σύμφωνα με τον πρόσφατο κανονισμό της Επιτροπής περί των κοινοτικών στατιστικών σχετικά με την κοινωνία των πληροφοριών (6).

3.   Ιστορικό

3.1

Στις 20 Μαρτίου 2006, η Επιτροπή υιοθέτησε ανακοίνωση με τίτλο «Γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος». Η εν λόγω ανακοίνωση εστιάζεται στο γεωγραφικό χάσμα όσον αφορά την ευρυζωνική πρόσβαση. Επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις και φορείς σε όλα τα επίπεδα για το πρόβλημα αυτό και εκφράσει τις ανησυχίες της για την έλλειψη κατάλληλων ευρυζωνικών υπηρεσιών στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της ΕΕ. Η ανακοίνωση θέτει σε εφαρμογή μια από τις προτεραιότητες της πρωτοβουλίας i2010, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση (7).

3.2

Με την ευρυζωνική τεχνολογία καθίστανται δυνατές νέες εφαρμογές ΤΠΕ, ενώ βελτιώνονται οι δυνατότητες των σημερινών. Τονώνεται η οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και το άνοιγμα νέων ευκαιριών για επενδύσεις και απασχόληση. Με τις ευρυζωνικές συνδέσεις βελτιώνεται, επίσης, η παραγωγικότητα σημερινών διαδικασιών, με αποτέλεσμα υψηλότερους μισθούς και καλύτερη απόδοση των επενδύσεων. Οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα έχουν αναγνωρίσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ευρυζωνική τεχνολογία στην καθημερινή ζωή, έχουν δε αναλάβει τη δέσμευση να εξασφαλίσουν τη διάθεση των οφελών της σε όλους (8).

3.3

Η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης αειφορίας στις απόκεντρες και αγροτικές περιοχές απαιτεί στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πληροφοριών. Η διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών είναι στοιχείο καθοριστικής σημασίας που θα υποβοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να προσελκύσουν επιχειρήσεις, να καταστήσουν δυνατή την τηλεργασία, να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη, να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Προσφέρει καθοριστική σύνδεση με την πληροφόρηση.

3.4

Η ζήτηση για οικιακές ευρυζωνικές υπηρεσίες στην ΕΕ σημείωσε ταχεία αύξηση. Ο αριθμός των γραμμών ευρυζωνικής πρόσβασης έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την τελευταία διετία. Τον Οκτώβριο του 2005, υπήρχαν περίπου 53 εκατομμύρια συνδέσεις στην ΕΕ των 25, οι οποίες αντιστοιχούν σε βαθμό διείσδυσης 11,5 % και σε ποσοστό περίπου 20 % των νοικοκυριών. Οι εξελίξεις αυτές υπαγορεύτηκαν κυρίως από την αγορά και ενισχύθηκαν με την αύξηση του ανταγωνισμού.

3.5

Παρά τη γενική αύξηση της ευρυζωνικής συνδετικότητας, η πρόσβαση σε απόκεντρες και αγροτικές περιοχές παραμένει περιορισμένη εξαιτίας του υψηλού κόστους που οφείλεται στη χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού και στις αποστάσεις.

3.6

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να ενθαρρυνθεί η εξάπλωση ευρυζωνικών υπηρεσιών και να τονωθεί η περαιτέρω εγκατάστασή τους, ιδίως στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ένωσης. Οι δυνατότητες δημόσιας παρέμβασης σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές τονίστηκαν στο σχέδιο δράσης eEurope 2005 (9), το οποίο υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε η ευρυζωνική τεχνολογία να φτάσει στις μειονεκτούσες περιοχές.

3.7

Στην ανακοίνωση τονίζεται ο αποφασιστικός ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανάπτυξη του ευρυζωνικού περιβάλλοντος στις περιοχές τους. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην καλύτερη θέση για το σχεδιασμό ενός έργου που θα λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις τεχνολογικές απαιτήσεις. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές ώστε να περιλάβουν και να αντικατοπτρίζουν τις τοπικές ανάγκες.

3.8

Στην ανακοίνωση εντοπίζονται ορισμένα μέσα πολιτικής που διαθέτουν οι κυβερνήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος:

(i)

Υλοποίηση του πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες,

(ii)

Δημόσια χρηματοδότηση,

(iii)

Κοινοτική χρηματοδότηση: Διαρθρωτικά ταμεία και ταμείο αγροτικής ανάπτυξης,

(iv)

Συγκέντρωση της ζήτησης και δημόσιες συμβάσεις,

(v)

Ενίσχυση της δημιουργίας σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών.

3.9

Συνοπτικά, με την υπό εξέταση ανακοίνωση οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ καλούνται να αναλάβουν εντονότερη δράση στη χρήση των διαθέσιμων μέσων και τεχνολογιών. Τα κράτη μέλη καλούνται να επικαιροποιήσουν τις σημερινές εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές τους, ώστε να δοθούν στους εμπλεκόμενους παράγοντες περαιτέρω κατευθύνσεις. Στα έγγραφα και τα σχέδιά τους, μπορούν να καθορίζονται οι στόχοι ως προς την κάλυψη καθώς και ως προς την αφομοίωση, βάσει ενεργού εταιρικής συνεργασίας με τις περιφερειακές αρχές και αξιοποιώντας τη συνέργια εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης (εθνικοί πόροι, διαρθρωτικά ταμεία, ταμείο αγροτικής ανάπτυξης). Στις εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές θα πρέπει, επίσης, να ορίζονται σαφείς στόχοι για την συνδετικότητα σχολείων, δημόσιων διοικήσεων και κέντρων υγείας.

4.   Παρατηρήσεις και συστάσεις

4.1   Γενικές παρατηρήσεις και συστάσεις

4.1.1

Η καθολική διαθεσιμότητα της υψηλής ευρυζωνικής συνδετικότητας ταχύτητας είναι ουσιαστική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε περιοχής στην ΕΕ — αστικής και αγροτικής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη παγκόσμια οικονομία που βασίζεται στη γνώση η οποία αποτελεί σημαντικό κινητήρα της ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις που βασίζονται στη γνώση θα αυξηθούν όπου υπάρχουν οι δεξιότητες και η υποδομή που θα τις στηρίξουν. Η χαμηλού κόστους και άριστης ποιότητας ευρυζωνική υποδομή είναι θεμελιώδης συντελεστής μιας ακμάζουσας οικονομίας του 21ου αιώνα. Αυξανόμενος αριθμός προηγμένων υπηρεσιών στην υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα εξαρτηθεί από την ευρυζωνική διαθεσιμότητα. Χωρίς μια τέτοια διαθεσιμότητα, οι πολίτες των μειονεκτικών κοινοτήτων θα υφίστανται πρόσθετες διακρίσεις.

4.1.2

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ασιατικές χώρες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ αργές στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στους πολίτες τους. Ακόμη και ο μέτριος αριθμός διείσδυσης που αναφέρεται στην επικοινωνία για την ευρυζωνική συνδετικότητα του 20 % των νοικοκυριών στην ΕΕ των 25 τον Οκτώβριο του 2005, αποκρύπτει το γεγονός ότι η ποιότητα της συνδετικότητας (ταχύτητα πρόσβασης) είναι κακή σε πολλές περιπτώσεις — με ταχύτητες τηλεφόρτωσης αρκετά κάτω από 512kbps τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές, και ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευρυζωνικής πυκνότητας συναντάται στις αστικές περιοχές ενώ μόνο το 8 % των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές διαθέτει σύνδεση.

4.1.3

Οι αγροτικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις ταχείες μακροοικονομικές μεταβολές. Εάν οι κοινότητες αυτές δεν διαθέτουν ισότιμη πρόσβαση στην ευρυζωνική συνδετικότητα, τότε οδεύουν αναπόφευκτα προς την παρακμή. Στις χώρες με οικονομία της γνώσης, οι περιφέρειες και οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, ανταγωνίζονται θετικά προκειμένου να προσελκύσουν και να αναπτύξουν επιχειρήσεις έντασης πληροφορίας, οι οποίες θα αυξήσουν την ευημερία τους και, για το σκοπό αυτό, η ευρυζωνική υποδομή αποτελεί αποφασιστικό συντελεστή.

4.1.4

Η εύκολη πρόσβαση, από το σπίτι ή τη δουλειά, στο διαδίκτυο πρέπει να αποτελεί «δικαίωμα» κάθε πολίτη της ΕΕ και η ΕΟΚΕ αποδοκιμάζει τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι «… η ευρυζωνική συνδετικότητα δεν έχει ι ακόμη καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονική συμμετοχή στην κοινωνία σε βαθμό που η έλλειψή της να συνεπάγεται κοινωνικό αποκλεισμό». Η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει το θέμα της ένταξης της ευρυζωνικής συνδετικότητας στο πεδίο του ορισμού της καθολικής υπηρεσίας με την πρώτη ευκαιρία.

4.1.5

Εξάλλου, η Επιτροπή οφείλει να ορίσει την ελάχιστη αποδεκτή αποτελεσματική ταχύτητα τηλεφόρτωσης προκειμένου μια σύνδεση να ονομάζεται ευρυζωνική σύνδεση διαδικτύου. Τούτο είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα υποδομών και υπηρεσιών είναι αρκετά καλά για να υποστηρίξουν την παροχή αναδυόμενων διαδικτυακών υπηρεσιών. Εάν η Επιτροπή έδινε έναν τέτοιο προσανατολισμό, τότε θα διασαφηνιζόταν η πραγματική κατάσταση στην Ευρώπη σχετικά με την παροχή ευρυζωνικής συνδετικότητας — σήμερα έχουμε διογκώσει τις στατιστικές σύνδεσης επειδή η ποιότητα της ευρυζωνικής υπηρεσίας που παρέχεται στους τελικούς πελάτες είναι εξαιρετικά χαμηλή για να θεωρηθεί πραγματικά ευρυζωνική — και επίσης θα μπορούσε να ασκήσει την κατάλληλη πίεση στους παρόχους να προσφέρουν πραγματική ευρυζωνική πρόσβαση στους πελάτες τους.

4.2   Τεχνολογικοί φραγμοί στην ευρυζωνική συνεκτικότητα

4.2.1

Παρά το γεγονός ότι η ευρυζωνική σύνδεση μπορεί να παρασχεθεί με διάφορες τεχνικές μεθόδους, ορισμένες σημερινές τεχνολογίες εμποδίζουν την παροχή συνεκτικότητας σε πολλές αγροτικές περιοχές.

4.2.2

Η ικανότητα μετάδοσης υψηλής ταχύτητας των συστημάτων καλωδιακής τηλεόρασης μπορεί να παράσχει εξαίρετο φορέα ευρυζωνικών υπηρεσιών. Δυστυχώς, πολλές αγροτικές περιοχές δεν διαθέτουν συστήματα καλωδιακής τηλεόρασης και όταν η καλωδιακή τηλεόραση είναι διαθέσιμη, τα συστήματα συχνά απαιτούν δαπανηρή αναβάθμιση προκειμένου να παράσχουν ευρυζωνική πρόσβαση.

4.2.3

Η ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (DSL) αποτελεί την κυρίαρχη συνδρομητική κοινή τεχνολογία ευρείας ζώνης στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και οι παραλλαγές της DSL μπορούν να παρέχουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης σε πολύ χαμηλό κόστος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί:

Η εφαρμογή της DSL απαιτεί η αναβάθμιση των τοπικών κέντρων στα οποία συνδέονται οι πελάτες. Οι πάροχοι είναι συχνά απρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις διότι έχουν καλύτερες ευκαιρίες απόδοσης των επενδύσεών τους σε άλλους τομείς των επιχειρήσεων τους. Κατά συνέπεια, οι πελάτες δεν αποκτούν ευρυζωνική σύνδεση.

Οι περισσότερες εφαρμογές της DSL μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες που βρίσκονται σε ακτίνα 3 με 5 χιλιομέτρων από κέντρο που είναι εξοπλισμένο με DSL. Οι πελάτες που βρίσκονται πέραν της ακτίνας αυτής, δεν έχουν πρόσβαση σε ευρεία ζώνη μέσω DSL.

Η DSL χρησιμοποιεί την υπάρχουσα υποδομή χάλκινων καλωδίων του τοπικού δικτύου για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ωστόσο, συχνά, τα καλώδια αυτά είναι πεπαλαιωμένα και χρήζουν αναβάθμισης προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η DSL. Οι πάροχοι μπορεί να είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σ' αυτή την αναβάθμιση. Έτσι, ακόμα και εάν το τοπικό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ευρυζωνική τεχνολογία και ο πελάτης βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από το κέντρο, ο τοπικός βρόχος χάλκινων καλωδίων μπορεί να είναι άχρηστος για την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης DSL σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

4.2.4

Η παρωχημένης τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακή υποδομή κορμού μπορεί να καταστεί εμπόδιο στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας, ειδικότερα σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Στις δεκαετίες του '80 και του '90, πολλές χώρες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των ψηφιακών μικροκυμάτων προκειμένου να παράσχουν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κορμού. Αυτή η τεχνολογία ραδιοκυμάτων ήταν αποτελεσματική για την παροχή υψηλής ποιότητας ψηφιακής τηλεφωνίας και υπηρεσιών μεταφοράς δεδομένων μικρής ταχύτητας. Ωστόσο, πολυάριθμες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας μικροκυμάτων έχουν αφήσει μια σημαντική υποδομή κορμού που δεν ενδείκνυται στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν σήμερα την ευρυζωνική συνδετικότητα, δηλαδή συγκεκριμένα τις διαδικτυακές υπηρεσίες οπτικού σήματος (βίντεο). Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 50 % των κέντρων σε εθνική κλίμακα (εκείνα σε αγροτικές περιοχές), που εξυπηρετούν περίπου το 15 % των πελατών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τροφοδοτούνται με κορμούς ψηφιακού ραδιοσύστηματος και δεν θα τους παρασχεθεί ποτέ ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα εθνική τηλεπικοινωνιακή υποδομή. Η επίλυση του προβλήματος της παρωχημένης τεχνολογίας με την εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών με κορμούς οπτικών ινών είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από καθαρά εμπορικούς σκοπούς· το κράτος θα πρέπει να επιδοτήσει την αναβάθμιση του δικτύου.

4.2.5

Η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει ιδιαίτερα πώς μπορεί να υποστηριχθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο η δαπανηρή αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής (κυκλώματα καλωδίων κορμού, τηλεφωνικά κέντρα, τοπικοί βρόχοι) προκειμένου να παρασχεθούν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας — ίσως με φορολογικά κίνητρα ή/και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

4.2.6

Οι δορυφορικές και οι ιδιόκτητες (proprietary) ασύρματες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε περιοχές όπου η δημόσια τηλεπικοινωνιακή υποδομή δεν είναι σε θέση να παρέχει ευρυζωνική συνδετικότητα. Ωστόσο, το κόστος και τα τεχνολογικά προβλήματα περιορίζουν τη χρησιμότητα των τεχνολογιών αυτών για την γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος. Η Ε&Α προοδεύει σε πολλούς τομείς για την εξεύρεση οικονομικών, υψηλού εύρος ζώνης, ασύρματων τεχνολογιών που θα παρέχουν ουσιαστική ευρυζωνική συνδετικότητα. Οι αρμόδιοι για την χάραξη των πολιτικών θα πρέπει να στηρίξουν ενεργά τις εξελίξεις αυτές και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαθεσιμότητας του ραδιοφάσματος, προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμες τις λύσεις αυτές.

4.2.7

Η καινοτομία στην παροχή των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλο τον πληθυσμό μπορεί να τονωθεί περαιτέρω με την ανάπτυξη ενός δικτύου γνώσεων των ΜΜΕ σε κοινοτικό επίπεδο στον τομέα της προηγμένης ευρυζωνικής τεχνολογίας. Η δημιουργία του δικτύου γνώσεων θα μπορούσε να διευκολυνθεί χάρη σε μια ιστοθέση η οποία θα συγκεντρώνει και θα διαδίδει τις πληροφορίες.

4.3   Προβλήματα παροχής ευρυζωνικής σύνδεσης

4.3.1

Με την εμφάνιση των δικτύων υψηλού ζωνικού εύρους και της τεχνολογίας δικτύων πρωτοκόλλου Ίντερνετ (IP), το κόστος των δικτύων έχει μειωθεί σημαντικά και η ευελιξία στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών είναι σχεδόν απεριόριστη. Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το ΗΒ, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών έχουν εγκαταστήσει δίκτυα που βασίζονται αποκλειστικά στο πρωτόκολλο Ίντερνετ (IP), με αποτέλεσμα μαζική μείωση του λειτουργικού κόστους του δικτύου. Το χαμηλότερο κόστος της δημιουργίας νέων δικτύων πρωτοκόλλου Ίντερνετ (IP) και η απορύθμιση, έχουν μειώσει την ισχύ των δεσποζόντων παρόχων υπηρεσιών και έχουν αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τον αριθμό των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών που παρέχουν λιανικές υπηρεσίες.

4.3.2

Οι τεχνολογικές μεταβολές επηρέασαν και το επιχειρησιακό πρότυπο των εγχειρήσεων τηλεπικοινωνιών. Το νέο πρότυπο διαχωρίζει την ιδιοκτησία του δικτύου από την παροχή υπηρεσιών στον τελικό χρήστη. Στις αποτελεσματικές αναπτυγμένες αγορές, το αναδυόμενο πρότυπο διαχωρίζει τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής, όπου πολυάριθμοι πάροχοι υπηρεσιών χονδρικής ανταγωνίζονται για την πώληση εύρους ζώνης στις μυριάδες των παρόχων λιανικών υπηρεσιών. Τούτο αντικατοπτρίζει τις νέες τεχνολογίες, τη δυναμική κόστους και τα ρυθμιστικά πλαίσια που μεταβάλλουν τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις από δικτυοστρεφείς σε κοστοστρεφείς. Ωστόσο, σε λιγότερο αναπτυγμένες και λιγότερο αποδοτικές αγορές όπου η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ελέγχεται από δεσπόζοντες παρόχους υπηρεσιών που δεν έχουν κανένα κίνητρο να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές τους και να επιτρέψουν την εμφάνιση του πραγματικού ανταγωνισμού. Ένας τέτοιος διαχωρισμός θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής ενθαρρύνουν τον διαχωρισμό μέσω της κατάλληλης πολιτικής για τον ανταγωνισμό.

4.3.3

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής τηλεπικοινωνιών ανήκε σε κρατικούς φορείς και αυτά τα στοιχεία ενεργητικού αξιοποιούνταν για το κοινό όφελος. Έκτοτε, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών ιδιωτικοποιήθηκε σταδιακά στην ΕΕ, με θετικά αποτελέσματα για τον τομέα, τους πελάτες και την κοινωνία. Ωστόσο, οι εμπορικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών δεν έχουν κοινωνικούς στόχους, ή στόχους όσον αφορά την υγεία, την εκπαίδευση ή ακόμη την οικονομική ανάπτυξη. Επιδίωξή τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, η αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού τους, και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Σήμερα, στις μη αναπτυγμένες περιοχές με καθυστέρηση στις απαραίτητες δικτυακές υποδομές για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών, οι εμπορικές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα κίνητρο να επενδύσουν στην ουσιαστική αυτή κοινωνική υποδομή. Όπου είναι δυνατόν, το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει έντονη επιρροή στην παροχή και διατήρηση της εθνικής υποδομής τηλεπικοινωνιών, ώστε να ισορροπεί το υψηλό κέρδος που αποκτάται από τις επενδύσεις υποδομής σε περιοχές υψηλής πυκνότητας με τις πολύ λιγότερο οικονομικά ελκυστικές επενδύσεις που απαιτούνται για τις μη αναπτυγμένες περιοχές.

4.3.4

Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ευρώπη, ιδίως σε μη αναπτυγμένες περιοχές, επιβραδύνεται από την ευρεία αποτυχία της αγοράς. Μη ανταγωνιστικές συνθήκες για ενδεχόμενους νέους παρόχους υπηρεσιών υφίστανται ακόμη σε πολλές αγορές, ενώ οι δεσπόζοντες πάροχοι υποδομής καθυστερούν όσο μπορούν την αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόγχου (LLU) και οι περιοριστικές τακτικές εμποδίζουν την πρόσβαση στα εθνικά δίκτυα κορμού. Ακόμη, στις περιοχές όπου η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη, παρατηρούνται συχνά ανεπαρκή επενδυτικά κίνητρα για τους παρόχους της υφιστάμενης υποδομής.

4.4   Προβλήματα ζήτησης ευρυζωνικών συνδέσεων

4.4.1

Το πρόβλημα της λανθάνουσας ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες και ειδικότερα η διαφοροποίηση μεταξύ της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων υπηρεσιών στις αναπτυγμένες περιοχές και του πολύ χαμηλότερου βαθμού στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, οφείλεται σε πολλές συντρέχουσες αιτίες: κοινωνικοοικονομικές, χαμηλή ποιότητα των διαθέσιμων συνδέσεων, περιορισμένος ανταγωνισμός, υψηλό κόστος και άγνοια σχετικά με τα οφέλη η τη χρήση της τεχνολογίας.

4.4.2

Οι πολιτικοί και το κράτος μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες και η EOKE συμφωνεί με τις συστάσεις της Επιτροπής προκειμένου τα κράτη μέλη να διερευνήσουν δυνατότητες χορήγησης φορολογικών κινήτρων σε συνδρομητές ώστε να μειωθεί το πραγματικό κόστος χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών, να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη επιγραμμικών δημοσίων υπηρεσιών και την παροχή συνδετικότητα στην δημόσια διοίκηση, τα σχολεία και τα κέντρα υγείας, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν τους χρήστες στα πλεονεκτήματα των ευρυζωνικών συνδέσεων και να τονώσουν τη ζήτηση.

4.4.3

Η καταναλωτική ζήτηση για ευρυζωνικότητα επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ευρυζωνική ορολογία και τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τις δέσμες υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να απλουστευθεί η ορολογία και να παρουσιαστούν με τρόπο κατανοητό οι υπηρεσίες και τα πλεονεκτήματα.

4.4.4

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική ζήτηση υπηρεσιών ευρείας ζώνης στις περιπτώσεις που η αφομοίωση της τεχνολογίας είναι προβληματική. Τούτο θα επιδράσει σε δύο κατευθύνσεις, τόσο στην επιμόρφωση των ενδεχόμενων καταναλωτών στην τεχνολογία όσο και στην αύξηση των πιέσεων της αγοράς στους προμηθευτές προκειμένου να παράσχουν τις αναγκαίες ευρυζωνικές υπηρεσίες.

4.5   Ευρυζωνικές προοπτικές για μια συνδεδεμένη Ευρώπη

4.5.1

Η ευρυζωνική συνδετικότητα αποτελεί ουσιαστική υπηρεσία στην εποχή των πληροφοριών που διανύουμε. Η ανάγκη για ταχύτερες, φθηνότερες, και πανταχού παρούσες ευρυζωνικές υπηρεσίες αυξάνεται γεωμετρικά όσο αυξάνεται και η οικονομία της γνώσης και ο πλούτος από την διαδικτυακή εμπειρία.

4.5.2

Έως το 2010 θα χρειαστούμε καθολική ευρυζωνική υπηρεσία στην Ευρώπη με επαρκές εύρος ζώνης που να στηρίζει μια πραγματική πολυμεσική εμπειρία για όλους τους χρήστες. Τότε, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία μπορούν να κάνουν αλματώδη βήματα προς την κοινωνία των πληροφοριών.

4.5.3

Η EOKE συνιστά στην Επιτροπή να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη έτσι ώστε το 2010 κάθε περιφέρεια της ΕΕ να διαθέτει: Η Επιτροπή μπορεί να υλοποιήσει το όραμα αυτό οριοθετώντας το με ορθά τεχνικά και εμπορικά κριτήρια και χαράσσοντας πολιτικές με τις οποίες μπορούν να υπερπηδηθούν τα υπάρχοντα εμπόδια.

4.6   Ανάγκη κρατικού σχεδιασμού και δράσης

4.6.1

Οι ανταγωνιστικοί πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών προσβλέπουν σε μια οργανωμένη αγοραστική ζήτηση: μια αγορά όπου οι πελάτες γνωρίζουν ποιες υπηρεσίες θέλουν και πόσο προτίθενται να πληρώσουν και μια αγορά όπου η ζήτηση συνδέεται με μια ελκυστική πρόταση υπηρεσιών για ένα νέο πάροχο. Η οργανωμένη ζήτηση θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πραγματικού ανταγωνισμού. Επίσης, θα κάνει σαφή στους παρόχους υπηρεσιών τα οφέλη από την παροχή υπηρεσιών σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ένωσης. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της Επιτροπής να δημιουργήσει μια ιστοθέση όπου θα συγκεντρώνεται η ζήτηση και θα διευκολύνεται η προσφορά.

4.6.2

Για κάθε περιφέρεια, η ΕΕ χρειάζεται ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρυζωνικής υποδομής και υπηρεσιών. Οι εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές πρέπει να συμπληρωθούν από λεπτομερή σχέδια για τοπική παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές. Η EOKE συμφωνεί με την Επιτροπή ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διαθέτει και να διαχειρίζεται αυτά τα λεπτομερή σχέδια. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν αναλυτικό χάρτη της συνολικής ευρυζωνικής υποδομής στην περιφέρεια και ένα λεπτομερές σχέδιο (που να φτάνει έως τον κάθε δρόμο) σχετικά με το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η επιθυμητή η υποδομή (πώς, πότε και τι). Το σχέδιο θα πρέπει, επίσης, να προσδιορίζει το ελάχιστο φάσμα ευρυζωνικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στις διάφορες ομάδες χρηστών και στις διάφορες περιοχές.

4.6.3

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών και η ολοένα και πιο δυναμική φύση του τηλεπικοινωνιακού τομέα συνεπάγονται ότι η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να διαχειρίζονται μια συνεχή διεργασία η οποία θα διασφαλίζει ότι κάθε περιοχή της ΕΕ εξυπηρετείται με την καλύτερη, λιγότερο δαπανηρή, και πιο αποτελεσματική, από απόψεως κόστους, ευρυζωνική υποδομή.

4.6.4

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την προώθηση της ευρυζωνικής συνδετικότητας στις περιοχές τους — προωθώντας συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εφαρμόζοντας ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν ότι οικοδομικές επιχειρήσεις οφείλουν να συμπεριλαμβάνουν στα σχέδιά τους τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

4.6.5

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλες όσον αφορά την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος και έχουν συμπεριλάβει ειδικές δράσεις στις εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές τους για την γεφύρωση του γεωγραφικού ψηφιακού χάσματος (10).

4.6.6

Με την πολιτική η οποία ασκείται διαμέσου των εθνικών ευρυζωνικών στρατηγικών, η Επιτροπή μπορεί να συντονίσει και να προωθήσει μια συνεκτική δράση των εθνικών κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ένωση. Η πολιτική αυτή μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές στα σχέδιά τους, ώστε να αναπτυχθεί ένα συνεκτικό σχέδιο στην Ευρώπη το οποίο θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα έως το 2010.

Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2006

Η Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Anne-Marie Sigmund


(1)  Digital Divide Forum Report (Έκθεση του φόρουμ για το ψηφιακό χάσμα): Broadband Access and Public Support in Under-served areas, Βρυξέλλες 15 Ιουλίου 2005.

(2)  Υπουργική δήλωση, Ρίγα 11 Ιουνίου 2006, IP/06/769.

(3)  COM(2005) 203 και οδηγία 2002/22/ΕΚ του ΕΚ και του Συμβουλίου για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 51.

(4)  Οδηγία 2002/21/ΕΚ σχετικά με ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο, οδηγία 2002/19/ΕΚ σχετικά με την πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και οδηγία 2002/77/EC σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

(5)  Ο όρος«εταιρείες τηλεπικοινωνιών» καλύπτει κάθε εταιρεία η οποία προσφέρει αμφίδρομες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης οι ποίες παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες.

(6)  Κανονισμός της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 1031/2006 της 4ης Ιουλίου 2006 περί εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 808/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των κοινοτικών στατιστικών σχετικά με την κοινωνία των πληροφοριών.

(7)  COM(2005) 229.

(8)  «Συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη: Εθνικές ευρυζωνικές στρατηγικές», COM(2004) 369.

(9)  COM(2002) 263.

(10)  Το νέο ευρυζωνικό σχέδιο (Σεπτέμβριος 2004) της διυπουργικής επιτροπής χωροταξίας της Γαλλίας (CIADT), αποτελεί ενδιαφέρον παράδειγμα ολοκληρωμένης πολιτικής.