52004DC0498

eγγραφο εργασιας της Επιτροπης - Πρόταση ανανέωσης της διοργανικης συμφωνιας για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού /* COM/2004/0498 τελικό */


Βρυξέλλες, 14.7.2004

COM(2004) 498 τελικό

EΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πρόταση ανανέωσης της ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το συνημμένο σχέδιο διοργανικής συμφωνίας (ΔΟΣ) για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού προορίζεται να χρησιμεύσει ως έγγραφο εργασίας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Σκοπός αυτής της διοργανικής συμφωνίας είναι να παρέχει ένα σύνολο κοινών κανόνων σχετικά με τη διαχείριση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την ακολουθία των πράξεων κατά τη διάρκεια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

Προσανατολισμοί για μία νέα συμφωνία για τη δημοσιονομική πειθαρχία

Διατήρηση των θεμελιωδών αρχών

Το πρόγραμμα Ατζέντα 2000 ολοκλήρωσε επιτυχώς τους κύριους στόχους του όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ομαλή εξέλιξη των δαπανών και τη διοργανική συνεργασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίστηκε εγκαίρως κάθε έτος, και τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής προσάρμοσαν από κοινού το Ατζέντα 2000 προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πρόσθετες δημοσιονομικές απαιτήσεις που συνδέονται με τη διεύρυνση στα δέκα νέα κράτη μέλη.

Η παρούσα διοργανική συμφωνία προτείνει συνεπώς να διατηρηθούν αμετάβλητα τα κύρια χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού πλαισίου:

- οι δαπάνες κατανέμονται ανά ευρείες κατηγορίες δαπανών που ονομάζονται «τομείς», για κάθε έτος της περιόδου 2007-2013·

- καθορίζονται ανώτατα ποσά καλούμενα «ανώτατα όρια» στον πίνακα του δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2007-2013 (βλ. το παράρτημα I) όσον αφορά τις πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων και για κάθε τομέα·

- συνολικά ετήσια ποσά αναγράφονται τόσο για τις πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων όσο και για τις πιστώσεις πληρωμών·

- το ετήσιο ανώτατο όριο για τις πιστώσεις πληρωμών πρέπει να τηρεί το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων το οποίο έχει καθοριστεί σήμερα σε 1,24 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απλούστευση, ενοποίηση

Η παρούσα διοργανική συμφωνία προβλέπει την ανανέωση της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 με γνώμονα την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή της, αλλά επίσης την ενοποίηση του συνόλου των κοινών δηλώσεων και διοργανικών συμφωνιών που συνάφθηκαν για θέματα προϋπολογισμού από το 1982 και εξής.

Ειδικότερα, η παρούσα συμφωνία αποβλέπει στην ενσωμάτωση της διοργανικής συμφωνίας της 7ης Νοεμβρίου 2002 για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), η οποία συνάφθηκε κατά την τρέχουσα περίοδο των δημοσιονομικών προοπτικών. Προτείνεται να μετατραπεί το ΤΑΕΕ σε Ευρωπαϊκό Μέσο Αλληλεγγύης και Άμεσης Αντίδρασης.

Με την προοπτική μελλοντικών θεσμικών εξελίξεων, η παρούσα διοργανική συμφωνία προτείνει να αντικατασταθεί ο όρος 'δημοσιονομικές προοπτικές' από τον όρο 'πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο', το οποίο αναφέρεται επίσης και ως 'δημοσιονομικό πλαίσιο'.

Ευελιξία και διαφάνεια: απολογισμός της εμπειρίας του Ατζέντα 2000

Η ευελιξία στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου αποτελεί την αναγκαία συνιστώσα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εφόσον σχεδιαστεί ορθά, η ευελιξία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικής διάθεσης των πόρων, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει την ανταπόκριση στις απρόβλεπτες ανάγκες ή τις νέες προτεραιότητες. Διάφορες παράμετροι επηρεάζουν το βαθμό ευελιξίας του δημοσιονομικού πλαισίου: η διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από τις δημοσιονομικές προοπτικές, ο αριθμός των τομέων δαπανών, τα διαθέσιμα περιθώρια στο πλαίσιο κάθε ανωτάτου ορίου δαπανών, το περιθώριο κάτω από το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων, το μερίδιο των δαπανών της ΕΕ που προκαθορίζονται βάσει «ποσών αναφοράς» τα οποία περιλαμβάνονται στην νομοθεσία που εγκρίνεται με συναπόφαση, τα πολυετή προγράμματα με προκαταβολικό καταλογισμό, η γενική στάση σε σχέση με τη χρησιμοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης.

Ο βαθμός ευελιξίας εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε συνάρτηση με την μεταβαλλόμενη συσχέτιση αυτών των παραμέτρων. Το Ατζέντα 2000 επέτυχε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες προκλήσεις που προέκυψαν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, μολονότι αυτό έγινε με τίμημα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μικρότερη διαφάνεια χωρίς να βελτιωθεί αναγκαστικά η αποτελεσματική διάθεση των πόρων. Το υφιστάμενο μέσο ευελιξίας και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) χρειάστηκε να δημιουργηθούν έξω από το πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αναγνωρισμένες ανάγκες. Η χρήση που γίνεται σήμερα του μέσου ευελιξίας αποκαλύπτει απόκλιση από τον αρχικό σκοπό του, γεγονός που υπάρχει κίνδυνος να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του συστήματος και να υπονομεύσει τη διοργανική συνεργασία σε θέματα προϋπολογισμού. Η Επιτροπή θεωρεί ότι διαφανέστερα μέσα πλήρως εντεταγμένα στο δημοσιονομικό πλαίσιο θα ενίσχυαν την δημοσιονομική πειθαρχία. Η Επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μελλοντικές προκλήσεις και να ανευρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και αποτελεσματικής διάθεσης των πόρων.

Πρώτον, η διαδικασία αναθεώρησης των ανώτατων ορίων δαπανών πρέπει να επανεύρει τον αρχικό ρόλο της ως κύριο μέσο που επιτρέπει τις προσαρμογές του δημοσιονομικού πλαισίου στις περιπτώσεις ουσιαστικών και διαρκών μεταβολών των πολιτικών προτεραιοτήτων. Η Επιτροπή, προκειμένου να δώσει στην διαδικασία αναθεώρησης τον αρχικό της ρόλο, προτείνει τακτική αναθεώρηση των αναγκών π.χ. με τη μορφή τριμερούς σύσκεψης μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής πριν από την παρουσίαση κάθε προσχεδίου προϋπολογισμού.

Δεύτερον, η έντονη χρήση του μέσου ευελιξίας κατά τη διάρκεια του Ατζέντα 2000 δείχνει ότι η δημιουργία του ήταν δικαιολογημένη. Ωστόσο, αυτό το μέσο δεν πληροί πλέον τον αρχικό του σκοπό και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως έμμεσο μέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου των εξωτερικών δράσεων. Αυτή η απόκλιση από τον αρχικό σκοπό υπάρχει κίνδυνος να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του συστήματος και να υπονομεύσει τη διοργανική συνεργασία σε θέματα προϋπολογισμού. Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει νέα ευελιξία επαναδιάθεσης, που αντικαθιστά το υφιστάμενο 'μέσο ευελιξίας', η οποία θα επιτρέψει στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να ανακατανέμει, βάσει πρότασης της Επιτροπής, τις πιστώσεις μεταξύ τομέων δαπανών εντός ορισμένων ορίων και με τήρηση των συνολικών ανώτατων ορίων.

Τρίτον, προτείνεται η δημιουργία ενός Ταμείου Προσαρμογής στην Ανάπτυξη προκειμένου να προσαρμοσθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οικονομικό περιβάλλον. Το ταμείο αυτό μπορεί να κινητοποιηθεί μέχρι ποσού 1 δισεκατ. ευρώ στον τομέα δαπανών (1α) ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση". Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση, με τις μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις των διαρθρωτικών μέσων, κατ' εφαρμογή του κανόνα N+2, μέχρι ανώτατου ποσού 1 δισεκατ. ευρώ ανά έτος.

Τέταρτον, η προτεινόμενη νέα κατάταξη των δαπανών πρόκειται επίσης να αυξήσει την ευελιξία και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων, με την αποφυγή των μη αναγκαίων στεγανών.Η δομή των δαπανών στο πρόγραμμα Ατζέντα 2000 αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κληρονομιά του καθορισμού των πρώτων δημοσιονομικών προοπτικών και αυτών που ακολούθησαν. Έχουν διαρθρωθεί σε 8 τομείς δαπανών, οι οποίοι γίνονται 11 όταν ληφθούν υπόψη και οι υποτομείς. Το κλείδωμα των πόρων σε μεγάλο αριθμό τομέων και υποτομέων καθιστά το σύστημα άκαμπτο και μπορεί να εμποδίσει την κατάλληλη προσαρμογή και την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της Ένωσης, και κατ' αυτό τον τρόπο να εμποδίσει τον απώτερο στόχο που είναι να υπάρχουν διαθέσιμα μέσα του προϋπολογισμού για την υλοποίηση ενός στόχου πολιτικής.Ο πιο περιορισμένος αριθμός τομέων του προϋπολογισμού, όχι μόνο θα αντικατοπτρίζει τους ευρείς στόχους πολιτικής, αλλά και θα παρέχει το αναγκαίο περιθώριο ελιγμών για εξελίξεις που δεν είναι πάντα δυνατό να προβλεφθούν επακριβώς πολλά έτη πριν. Για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013, η Επιτροπή προτείνει 5 κύριους τομείς δαπανών, οι οποίοι εμφαίνονται στον πίνακα του δημοσιονομικού πλαισίου (βλ. παράρτημα Ι).

Τέλος, προτείνεται να περιληφθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό μέσο αλληλεγγύης και άμεσης αντίδρασης, για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαφάνειας. Η δημιουργία του προκατόχου του, δηλαδή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου απέδειξε ότι, ελλείψει επαρκούς ευελιξίας εντός των δημοσιονομικών προοπτικών, σε περίπτωση ανάγκης οι λύσεις βρίσκονταν έξω απ' αυτές. Η Επιτροπή πιστεύει ότι αυτό το μέσο παραμένει αναγκαίο, αλλά προτείνει να ενταχθεί πλήρως στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Επιπτώσεις στον κανονισμό που αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία

Η εμπειρία από την εκτέλεση των δημοσιονομικών προοπτικών 2000-2006 έδειξε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη διατήρησης της γεωργικής κατευθυντήριας γραμμής που προβλέπεται στον κανονισμό του Συμβουλίου αριθ. 2040/2000 για τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς οι γεωργικές δαπάνες έχουν ήδη περιοριστεί με ανώτατα όρια καθορισμένα μέχρι το 2013. Οι λοιπές διατάξεις που αφορούν τη δημοσιονομική πειθαρχία για τη γεωργία θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν με τον προτεινόμενο νέο κανονισμό (άρθρα 18 έως 20) για τη χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής. Με τη μετάβαση από τις παρεμβάσεις στην αγορά προς τις άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, οι γεωργικές δαπάνες κατέστησαν επίσης περισσότερο προβλέψιμες.

Το νομισματικό αποθεματικό δεν υφίσταται πλέον και οι συνημμένες προτάσεις ανανέωσης της διοργανικής συμφωνίας δεν θα απαιτούν πλέον ειδικές διατάξεις σχετικά με τα αποθεματικά για τις εξωτερικές δράσεις και την έκτακτη βοήθεια.

Υπό τους όρους αυτούς, η Επιτροπή θεωρεί ότι ο κανονισμός του Συμβουλίου αριθ. 2040/2000 πρέπει να καταργηθεί. Η Επιτροπή θα προτείνει συνεπώς σε εύθετο χρόνο την κατάλληλη νομική πράξη.

Προσανατολισμοί για τη διοργανική συνεργασία κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο μέρος ΙΙ αποβλέπουν στη βελτίωση της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού. Οι περισσότερες από τις διατάξεις αυτές προκύπτουν από τη δημοσιονομική πρακτική ή από προγενέστερες συμφωνίες και δηλώσεις. Έχουν επικαιροποιηθεί σε συνάρτηση με το νέο δημοσιονομικό κανονισμό[1]. Τα παραρτήματα I έως IV αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προτεινόμενης νέας συμφωνίας.

Δομή και κατάταξη των δαπανών

Το παράρτημα III προβλέπει επικαιροποίηση της κατάταξης των δαπανών μεταξύ υποχρεωτικών και μη υποχρεωτικών δαπανών στο πλαίσιο της νέας δομής ανά τομέα. Διατηρείται η διάταξη που προβλέπει ότι τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής καθορίζουν την κατάταξη νέων θέσεων του προϋπολογισμού κατά τη διαδικασία ετήσιας συνεννόησης.

Δημοσιονομικές διατάξεις σε νομοθετικές πράξεις

Η αρχή που ορίστηκε στην κοινή δήλωση της 6ης Μαρτίου 1995 και η οποία περιλήφθηκε στο σημείο 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 διατηρείται· σύμφωνα με την αρχή αυτή, τα όργανα αναλαμβάνουν να συμμορφωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού με τα ποσά αναφοράς που θεσπίστηκαν κατά τη νομοθετική διαδικασία συναπόφασης. Ωστόσο η διαδικασία συναπόφασης επεκτάθηκε τακτικά από το 1995 και εξής και οι αυστηρές διατάξεις σχετικά με τα ποσά αναφοράς επιβάλλουν ολοένα και βαρύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική. Συνεπώς η Επιτροπή προτείνει να διαθέτει η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή και η Επιτροπή, κατά την κατάρτιση του προσχεδίου προϋπολογισμού της, περιθώριο ελιγμών μέσω της δυνατότητας απόκλισης από τα ποσά αυτά εντός ορισμένου ορίου (5%).

Συμπέρασμα

Η διοργανική συμφωνία για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού αποδείχθηκε αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση της ετήσιας πρακτικής του προϋπολογισμού εντός συμφωνημένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η ανανέωσή της θα πρέπει να χρησιμεύσει ως δυνατότητα επικαιροποίησης και απλούστευσης των διαφόρων υφιστάμενων συμφωνιών και κοινών δηλώσεων που αφορούν τα θέματα του προϋπολογισμού. Τέλος, η συμφωνία αυτή αποβλέπει στη βελτίωση των μέτρων ευελιξίας και διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και αποτελεσματικής κατανομής των πόρων.

Σχέδιο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

της [...]

μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού

Σημ.: λόγω της πιθανής έναρξης ισχύος του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από τις επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές, ο όρος «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» αντικαθιστά τον όρο «δημοσιονομικές προοπτικές» στο παρόν σχέδιο

Οι παρατηρήσεις αναφέρονται στις μεταβολές που έγιναν σε σχέση με το κείμενο της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999.

+++++ TABLE +++++

+++++ TABLE +++++

+++++ TABLE +++++

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2007-2013

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

+++++ TABLE +++++

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

+++++ TABLE +++++

ΔΗΛΩΣΕΙΣΔήλωση όσον αφορά την προσαρμογή των διαρθρωτικών ταμείων,της αγροτικής ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας προς τους όρους εκτέλεσης

Τα όργανα μπορούν να αποφασίζουν, μετά από πρόταση της Επιτροπής, ότι σε περίπτωση έγκρισης της νέας ρύθμισης των διαρθρωτικών ταμείων, της αγροτικής ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας μετά την 1η Ιανουαρίου 2007, οι πιστώσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος του δημοσιονομικού πλαισίου, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα επόμενα οικονομικά έτη.

[1] ΕΕ L 248, της 16.9.2002, σ. 1.

[2] Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αναφέρεται επίσης και ως «δημοσιονομικό πλαίσιο» στην παρούσα συμφωνία.

[3] ΕΕ C 172, 18.6.1999, σ. 1. Αυτή η διοργανική συμφωνία αντικατέστησε ήδη και κατάργησε τις ακόλουθες πράξεις :

- την κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, της 30ής Ιουνίου 1982, όσον αφορά διάφορα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερη λειτουργία της διαδικασίας του προϋπολογισμού, ΕΕ C 194, της 28.7.1982, σ. 1.

- τη διοργανική συμφωνία της 29ης Οκτωβρίου 1993 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού, ΕΕ C 331, της 7.12.1993, σ. 1.

- τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής της 6ης Μαρτίου 1995 σχετικά με την εγγραφή δημοσιονομικών διατάξεων στις νομοθετικές πράξεις, ΕΕ C 102, της 4.4.1996, σ. 4.

- την κοινή δήλωση της 12ης Δεκεμβρίου 1996 σχετικά με τη βελτίωση της ενημέρωσης της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής σχετικά με τις συμφωνίες αλιείας, ΕΕ C 20, της 20.1.1997, σ. 109.

- τη διοργανική συμφωνία της 16ης Ιουλίου 1997 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διατάξεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ΕΕ C 286, της 22.9.1997, σ. 80.

- τη διοργανική συμφωνία της 13ης Οκτωβρίου 1998 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις νομικές βάσεις και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ΕΕ C 344, της 12.11.1998, σ. 1.

[4] ΕΕ C 283, της 20.11.2002, σ. 1.

[5] ΕΕ L 248, της 16.09.2002, σ. 1.

[6] ΕΕ L 248, της 16.9.2002, σ. 1.

[7] ΕΕ L 161/1 της 26.6.1999, άρθρο 31(2).