30.4.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 117/49


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη

[COM(2004) 96 τελικό — 2004/0025 (COD)]

(2004/C 117/12)

Στις 25 Φεβρουαρίου 2004, και σύμφωνα με το άρθρο 17 της συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανωτέρω πρόταση.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004, το Προεδρείο της ΕΟΚΕ ανέθεσε στο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών» την προετοιμασία των σχετικών εργασιών.

Κατά την 408η σύνοδο ολομελείας της, στις 29 Απριλίου 2004, και δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιών, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει γενικό εισηγητή τον κ. PEGADO LIZ και υιοθέτησε με 56 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 4 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση:

1.   Εισαγωγή

1.1.

Η παρούσα πρόταση για την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη, υπό το συντομευμένο τίτλο eContentplus (2005-2008) (1), λαμβάνει υπόψη της το στρατηγικό στόχο της ανακοίνωσης eEurope 2005 (2), καθώς και τα αποτελέσματα της υλοποίησης του ισχύοντος προγράμματος eContent (2001-2004) (3), την ενδιάμεση αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος (4) και τις εξελίξεις, οι οποίες εν τω μεταξύ διαπιστώθηκαν σε επίπεδο τεχνολογικό, ρυθμιστικό (5) και αγοράς και οι οποίες παρατίθενται ορθώς στην αιτιολογική έκθεση της εξεταζόμενης πρότασης.

2.   Το πρόγραμμα eContent (2001-2004)

2.1.

Οι στόχοι του προγράμματος eContent (2001-2004), η πρόταση του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο θετικής γνωμοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (6) (στο εξής ΕΟΚΕ), ορίζονταν ως εξής:

α)

η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας περιεχομένου πολυμέσων·

β)

η ενθάρρυνση της έρευνας και της χρήσης περιεχομένου πολυμέσων·

γ)

η συμβολή στην επαγγελματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των πολιτών·

δ)

η προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των χρηστών και των προμηθευτών.

2.2.

Το πρόγραμμα eContent καλύπτει την τετραετή περίοδο από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 και υλοποιείται βάσει τριών αξόνων δράσης:

α)

τη βελτίωση της πρόσβασης στις πληροφορίες του δημόσιου τομέα και τη διεύρυνση της χρήσης τους·

β)

την ανάπτυξη της παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου εντός ενός πολυγλωσσικού και πολυπολιτισμικού πλαισίου·

γ)

την ενίσχυση της αγοράς ψηφιακού περιεχομένου.

3.   Ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος eContent

3.1.

Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος eContent (7), αναγνωρίσθηκε ο θετικός αντίκτυπός του και συστάθηκε η συνέχιση της ενίσχυσης του ψηφιακού περιεχομένου μέσω των κοινοτικών πολιτικών και προγραμμάτων.

3.2.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για την εκτέλεση του ισχύοντος προγράμματος eContent προοριζόμενες για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εμπορικής διάστασης των σχεδίων. Ακόμη καλείται η Επιτροπή να ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη δικτυακή επικοινωνία μεταξύ των εθνικών σημείων επαφής, τα οποία διαδίδουν τις πληροφορίες για το πρόγραμμα, κατά τρόπο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας. Η έκθεση καταλήγει με τη διαπίστωση της ανάγκης ύπαρξης ενός συνεπούς προγράμματος και με την έκκληση προς την Επιτροπή για τη βελτιστοποίηση του αντίκτυπου του προγράμματος, με τον περιορισμό της δυνητικής ομάδας στόχου.

3.3.

Η Επιτροπή παραδέχθηκε ότι ο αντίκτυπος οφείλει να βελτιστοποιηθεί και ότι επιβάλλεται η σχετική εκλογίκευση των δραστηριοτήτων, ενώ εξέφρασε και τη συμφωνία της για την άποψη ότι τα πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά στοιχεία θα έπρεπε να βρίσκονται στο κέντρο όλων των χρηματοδοτούμενων σχεδίων.

4.   Η πρόταση για τη δημιουργία του προγράμματος eContentplus

4.1.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης eContentplus επιδιώκει την επίτευξη του στόχου της βελτίωσης της πρόσβασης, τηςχρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη, με τη διευκόλυνση της δημιουργίας και της διάδοσης πληροφοριών και γνώσεων σε τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος στην ΕΕ. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα θα μπορούσε να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος eEurope 2005.

4.2.

Το πρόγραμμα, του οποίου η προτεινόμενη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 163 εκατομμύρια ευρώ για τετραετή περίοδο (2005-2008), επικεντρώνεται ουσιαστικά στην ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα διάδοσης των πληροφοριών και των γνώσεων, και όχι μόνο στην παραγωγή σημαντικότερου όγκου περιεχομένου. Βασίζεται στη δημιουργία πανευρωπαϊκών πλαισίων (υπηρεσίες, υποδομές πληροφοριών, κ.λπ.), τα οποία διευκολύνουν το σχεδιασμό και τη χρήση ποιοτικού ψηφιακού περιεχομένου που να είναι περαιτέρω χρησιμοποιήσιμο και διαλειτουργικό με σκοπό τη δημιουργία νέων υπηρεσιών περιεχομένου. Οι καλυπτόμενοι τομείς είναι η ενημέρωση του δημόσιου τομέα, τα διαστημικά δεδομένα, καθώς και το διδακτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

4.3.

Συνοπτικά, τα πρόγραμμα επιδιώκει την επίτευξη τριών λειτουργικών στόχων:

α)

τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκό ψηφιακό περιεχόμενο·

β)

τη βελτίωση της ποιότητας, διευκολύνοντας βέλτιστη πρακτική συναφή με το ψηφιακό περιεχόμενο·

γ)

την ενίσχυση της συνεργασίας και την ευαισθητοποίησης μεταξύ ενδιαφερόμενων σε ψηφιακό περιεχόμενο (και κυρίως των επιστημόνων, των φοιτητών, των ερευνητών, τωνεπαγγελματιών, των «περαιτέρω χρηστών», των δημόσιων υπηρεσιών, κ.λπ.).

5.   Νομοθετική βάση

5.1.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τη νομική βάση που προτείνει η Επιτροπή για την εν λόγω πρωτοβουλία (άρθρο 157, αριθ. 3 της συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), η οποία, άλλωστε, είναι η ίδια με τη νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της απόφασης του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου, για την έγκριση του κοινοτικού προγράμματος eContent.

5.2.

Η ΕΟΚΕ εγκρίνει, επίσης, το νομικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή την απόφαση, το οποίο κρίνει κατάλληλο.

6.   Γενικές παρατηρήσεις

6.1.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής για την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη,υπό το συντομευμένο τίτλο eContentplus (2005-2008), προσφέροντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, μία συνέχεια στο πρόγραμμα eContent.

6.2.

Σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις, η ΕΟΚΕ εξέφρασε την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή της προς όλες τις πρωτοβουλίες με σκοπό την προώθηση της κοινωνίας της πληροφορίας, και κυρίως στο πρόγραμμα eEurope, στο πολυετές πρόγραμμα (2003-2005) MODINIS (8), στην πολιτική για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών (9), στην καταπολέμηση του εγκλήματος πληροφορικής (10), στην ανάπτυξη μίας κοινωνίας γνώσης χωρίς διακρίσεις (11), στο δικαίωμα πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε συνθήκες ασφάλειας όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις εμπορικές συναλλαγές και τις υπηρεσίες πληροφορικής (12), στην προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου με την καταπολέμηση του παράνομου και επιλήψιμου περιεχομένου, καθώς και στην περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (13).

6.3.

Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται πλήρως το στόχο της Επιτροπής που συνίσταται στη διασφάλιση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης, η οποία οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της κοινωνίας της πληροφορίας (14), ενώ πρόσφατα υιοθέτησε διερευνητική γνωμοδότηση για τις πολιτιστικές βιομηχανίες στην Ευρώπη (15), στην οποία υποστηρίζεται ρητώς ότι οι δημόσιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και των περιφερειών οφείλουν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολυμορφίας.

6.4.

Επίσης, η ΕΟΚΕ οφείλει να επιδοκιμάσει την εν λόγω πρόταση για κοινοτική παρέμβαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία των συνθηκών που επιτρέπουν την άρση των τεχνικών και οικονομικών εμποδίων που θέτει η πολυμορφία σε ιδιαίτερα περιορισμένες εθνικές αγορές. Ο προσανατολισμός του προγράμματος είναι ορθός, δεδομένου ότι εστιάζεται στις μεθόδους, τα μέσα, τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες που συνδέονται με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την πρόσβαση και τη διανομή ψηφιακού περιεχομένου υψηλής ποιότητας, αφήνοντας παράλληλα την παραγωγή του καθεαυτόν περιεχομένου στις δυνάμεις της αγοράς και, ενδεχομένως, σε άλλες εξειδικευμένες κοινοτικές πρωτοβουλίες.

6.5.

Η ΕΟΚΕ λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι σε ένα από τα συμπεράσματα της ενδιάμεσης έκθεσης αξιολόγησης του προγράμματος eContent επισημαίνεται η ανάγκη διασαφήνισης του κέντρου εστίασης της δράσης του προγράμματος, προκειμένου να αποφευχθεί ο διασκορπισμός στο επίπεδο των ομάδων χρηστών και ο κατατεμαχισμός των αγορών στόχων, που θα εμπόδιζαν την επίτευξη της κρίσιμης μάζας της απαραίτητης για την επιτυχία της πρωτοβουλίας.

6.5.1.

Κατά συνέπεια, η ΕΟΚΕ αντιλαμβάνεται και αποδέχεται ότι η κατευθυντήρια αρχή του προγράμματος eContentplus είναι η βελτιστοποίηση του αντίκτυπου στο επίπεδο μίας ομάδας παρεμβαινόντων και ότι, για την επίτευξη αυτού, πρέπει να καθορισθεί κατά περισσότερο περιοριστικό τρόπο ο κύκλος των παρεμβαινόντων και το πλαίσιο των επιδιωκόμενων στόχων.

6.5.2.

Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η όξυνση των ενδεχόμενων περιφερειακών ασυμμετριών μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος eContent, η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να εμβαθύνει το πεδίο δράσης του μέτρου «ενίσχυση της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης» και, εντός αυτού του πλαισίου, των «συνοδευτικών μέτρων».

7.   Ειδικές παρατηρήσεις

7.1.

Στο δελτίο δημοσιονομικών επιπτώσεων του προγράμματος, η ΕΟΚΕ θα επιθυμούσε την προσθήκη της αιτιολόγησης της μείωσης της προβλεπόμενης χορήγησης για τη δράση «διευκόλυνση πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου» το 2006 [βλέπε παράγραφο 6.1.1 δημοσιονομική παρέμβαση (πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων)], καθώς πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση σε σχέση με το σύνολο της περιόδου προγραμματισμού της πρωτοβουλίας.

7.2.

Πάντοτε στο δελτίο δημοσιονομικών επιπτώσεων και σύμφωνα με τις προηγούμενες παρατηρήσεις, η ΕΟΚΕ κρίνει ανεπαρκή τη συνολική χορήγηση για το μέτρο «ενίσχυση της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης» (μεταξύ 6 % και 10 %) και ειδικότερα τον προϋπολογισμό για τις δράσεις αξιολόγησης του προγράμματος.

7.2.1.

Επίσης, η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει την εν λόγω επιχορήγηση, επιδεικνύοντας αυξημένη προσοχή στην ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος.

7.3.

Λαμβανομένων, επίσης, υπόψη των συστάσεων της ενδιάμεσης αξιολόγησης όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προγράμματος που διασφαλίζουν τη συνέχεια του προγράμματος eContent (16), και κυρίως των συστάσεων σύμφωνα με τις οποίες οι δύο βασικές απαιτήσεις προς τήρηση για όλα τα προς ενίσχυση σχέδια πρέπει να είναι η εμπορία, με την προώθηση των σχεδίων υψηλού δυναμικού στην αγορά, η οποία παρουσιάζει ένα αποδείξιμο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές ομάδες χρηστών, και ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας, δηλαδή τα σχέδια πρέπει να ενδιαφέρουν μία διευρυμένη ομάδα ευρωπαϊκών ιδιωτικών επιχειρήσεων και χρηστών, με την παράλληλη ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολυμορφίας, η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι οι προγραμματισμένες δράσεις αξιολόγησης και η έκθεση αξιολόγησης, στις οποίες αναφέρεται το άρθρο 5 παράγραφος 3 της πρότασης απόφασης, πρέπει να περιλαμβάνουν, στο μέτρο του δυνατού, ένα είδος διαβάθμισης της ικανοποίησης των χρηστών των σχεδίων που ενισχύθηκαν.

7.4.

Θα πρέπει, εξάλλου, να υποστηριχθεί και να προωθηθεί η επεξεργασία εκπαιδευτικού περιεχομένου και επιστημονικών και τεχνικών βάσεων πληροφοριών δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης, την προετοιμασία των οποίων θα αναλάβουν ιδρύματα, πανεπιστήμια ή ενώσεις, γεγονός που θα αποτελεί σημαντική συμβολή στη στρατηγική της Λισαβόνας και στην ελεύθερη κυκλοφορία των γνώσεων στην Ευρώπη.

8.   Σύνοψη και τελικές θεωρήσεις

8.1.

Αναγνωρίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει το ψηφιακό περιεχόμενο για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις πληροφορίες και για την παρακίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη θέσπιση του προγράμματος eContentplus ως οργάνου ενθάρρυνσης της περαιτέρω χρήσης των πληροφοριών του δημόσιου τομέα και της δημιουργίας ευρωπαϊκού πολυγλωσσικού και πολυπολιτισμικού περιεχομένου.

8.2.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με το στόχο αυτού του προγράμματος που συνίσταται στη διασφάλιση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης, η οποία οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της κοινωνίας της πληροφορίας, και, κατά συνέπεια, κρίνει ορθό τον προσανατολισμό που δόθηκε στο πρόγραμμα και αφορά τους τομείς σχεδιασμού, ανάπτυξης, πρόσβασης και διανομής ψηφιακού περιεχομένου υψηλής ποιότητας.

8.3.

Αν και αντιλαμβάνεται και αποδέχεται την κατευθυντήρια αρχή του προγράμματος eContentplus που είναι η βελτιστοποίηση του αντίκτυπου σε μία περιορισμένη ομάδα παρεμβαινόντων, η ΕΟΚΕ επισύρει την προσοχή στην ανάγκη εμβάθυνσης στο θέμα του πεδίου δράσης και στις αντίστοιχες δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου «ενίσχυση της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης», ως μέσου διόρθωσης της ενδεχόμενης επιδείνωσης των περιφερειακών ασυμμετριών μεταξύ των δικαιούχων αυτής της κοινοτικής πρωτοβουλίας.

8.4.

Λαμβανομένης, επίσης, υπόψη της ενδιάμεσης έκθεσης αξιολόγησης όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του διαδόχου προγράμματος του eContentplus, η ΕΟΚΕ συνιστά τη, στο μέτρο του δυνατού, συμπερίληψη στις προγραμματισμένες δράσεις και τις εκθέσεις αξιολόγησης ενός είδους διαβάθμισης της ικανοποίησης των χρηστών των υπηρεσιών που ενισχύονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 2004.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Roger BRIESCH


(1)  Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικούπρογράμματος για τη βελτίωση της πρόσβασης, τηςχρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη. COM (2004) 96 τελικό — 2004/0025 (COD).

(2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «eEurope 2005: Κοινωνία της πληροφορίας για όλους» COM(2002) 263 τελικό.

(3)  Απόφαση 2001/48/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2000.

(4)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση του πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα και για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας στην κοινωνία των πληροφοριών (eContent). COM(2003) 591 τελικό.

(5)  Κυρίως την οδηγία για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (οδηγία 2003/98/ΕΚ της 17ης Νοεμβρίου 2003), την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2001 για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας (οδηγία 2001/29/ΕΚ της 22ας Μαΐου 2001), την οδηγία σχετικά με τη νομική προστασία των βάσεων δεδομένων (οδηγία 96/9/ΕΚ της 11ης Μαρτίου 1996) και μία σειρά οδηγιών για την προώθηση του on line εμπορίου και υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά: οδηγία σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο (22 Μαΐου 2001), την ηλεκτρονική τιμολόγηση (20 Δεκεμβρίου 2001), καθώς και την οδηγία και τους κανονισμούς (7 Μαΐου 2002) σχετικά με το ΦΠΑ επί των ψηφιακών προϊόντων.

(6)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα, καθώς και για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας στην κοινωνία των πληροφοριών, COM(2000) 323 τελικό — 2000/0128 (CNS).

(7)  Βλέπε ανωτέρω, COM(2003) 591 τελικό.

(8)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση πολυετούς προγράμματος (2003-2005) για την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης eEurope, τη διάδοση ορθής πρακτικής και τη βελτίωση της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών (MODINIS) COM(2002) 425 τελικό — 2002/0187 (CNS) της 25ης Οκτωβρίου 2002.

(9)  Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Ανακοίνωση από την Επιτροπή προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών: Πρόταση ευρωπαϊκής πολιτικής» — ΕΕ C 48 της 21.2.2002.

(10)  Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών — για μια ασφαλέστερη Κοινωνία της Πληροφορίας με τη βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών πληροφόρησης και την καταπολέμηση του εγκλήματος πληροφορικής: eEurope 2002» — ΕΕ C 311 της 7.11.2001.

(11)  Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τις «Πληροφορίες του δημόσιου τομέα: ένας βασικός πόρος για την Ευρώπη — Πράσινη Βίβλος για τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα στην κοινωνία των πληροφοριών» — ΕΕ C 169 της 16.6.1999.

(12)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών — ΕΕ C 123 της 25.4.2001.

(13)  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την περαιτέρω χρήση και εμπορική χρήση εγγράφων του δημόσιου τομέα» COM(2002) 207 τελικό — 2002/0123 (COD), της 11ης Δεκεμβρίου 2002.

(14)  Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών — Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική της Κοινότητας στον οπτικοακουστικό τομέα στην ψηφιακή εποχή» [COM(1999) 657 τελικό], της 19ης Οκτωβρίου 2000.

(15)  Διερευνητική γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τις πολιτιστικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, της 28ης Ιανουαρίου 2004.

(16)  Παράγραφος 3.2.3 «Πιθανά χαρακτηριστικά για το “eContent II”», COM(2003) 591 τελικό.