52003PC0478

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατικών πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας /* COM/2003/0478 τελικό - COD 2003/0180 */


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατικών πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Μάρτιο του 1991, το Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 για τη μετανηολόγηση πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας. Με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 επιδιώκεται ο περιορισμός του κόστους και των διοικητικών διαδικασιών που συνεπάγεται η αλλαγή νηολογίου στο εσωτερικό της Κοινότητας, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της κοινοτικής ναυτιλίας, με παράλληλη εγγύηση της ασφάλειας στη θάλασσα, σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες.

Με τον κανονισμό επιδιώκεται η αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ, αφενός, μελημάτων που αφορούν την εσωτερική αγορά (εξάλειψη τεχνικών φραγμών για τη μετανηολόγηση πλοίων μεταξύ κρατών μελών) και, αφετέρου, επιταγών της ασφάλειας στη θάλασσα (υψηλό επίπεδο ασφάλειας πλοίου και περιβαλλοντικής προστασίας). Βασική του ιδέα είναι η αναγνώριση ότι ενδείκνυται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις του ΙΜΟ (ΔΝΟ).

Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα κράτη μέλη απώλεσαν το δικαίωμα άρνησης νηολόγησης, για τεχνικούς λόγους που προκύπτουν από τρεις συμβάσεις του ΙΜΟ (SOLAS του 1974, LL66 και MARPOL 73/78), φορτηγών πλοίων νηολογημένων σε άλλα κράτη μέλη τα οποία συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις των εν λόγω συμβάσεων και φέρουν έγκυρα πιστοποιητικά και εγκεκριμένο εξοπλισμό. Πλοία που εκπληρούν τις προϋποθέσεις αυτές δύνανται επομένως να αλλάζουν σημαία, υποκείμενα μόνο σε ενδεχόμενη επιθεώρηση από τις ναυτικές αρχές της χώρας υποδοχής, σκοπός της οποίας είναι να επιβεβαιωθεί ότι η κατάστασή τους αντιστοιχεί πράγματι στα πιστοποιητικά που διαθέτουν. Λοιπές διαφορές μεταξύ κρατών μελών ως προς την ερμηνεία των απαιτήσεων και διατάξεων, οι οποίες δυνάμει των συμβάσεων επαφίενται στα συμβαλλόμενα μέρη, παραπέμπονται στην Επιτροπή, η οποία λαμβάνει απόφαση επικουρούμενη από Επιτροπή εκπροσώπων των κρατών μελών, προεδρευόμενη από εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Περισσότερο από μία δεκαετία έπειτα από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 (1η Ιανουαρίου 1992), ενδείκνυται πλέον η επιδίωξη βελτίωσης των κοινοτικών κανόνων περί μετανηολόγησης. Οι λόγοι προς τούτο είναι τρεις:

- Κατ'αρχάς, οι σημαντικές εξελίξεις στις κανονιστικές ρυθμίσεις, διεθνώς και σε κοινοτικό επίπεδο, έπειτα από τη θέσπιση του κανονισμού. Πράγματι, έκτοτε δεν τροποποιήθηκαν μόνο από τον ΙΜΟ σχετικές διεθνείς συμβάσεις και θεσπίστηκαν συναφή ψηφίσματα, αλλά επίσης, γεγονός ακόμα σημαντικότερο, έπειτα από τη θέση σε ισχύ του κανονισμού θεσπίστηκε μεγάλο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά την ασφάλεια στη θάλασσα. Κείμενα που ενδεχομένως θα έχουν αντίκτυπο στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, όπως η οδηγία 98/18/ΕΚ του Συμβουλίου, για τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβατηγά πλοία [1], ή στη διατύπωση ορισμένων διατάξεών της, όπως η οδηγία 94/57/ΕΚ του Συμβουλίου, σχετικά με τους κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών [2], οδηγία 95/21/ΕΚ του Συμβουλίου, για την επιβολή σχετικά με την ναυσιπλοΐα που συνεπάγεται χρήση κοινοτικών λιμένων ή διέλευση από ύδατα υπό τη δικαιοδοσία κράτους μέλους, των διεθνών προτύπων για την ασφάλεια των πλοίων, την πρόληψη της ρύπανσης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας επί των πλοίων (έλεγχος του κράτους του λιμένα) [3] και την οδηγία 96/98/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων [4], θεσπίστηκαν και τροποποιήθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις ουσιαστικά, χωρίς επίσημη συνάρμοση με τον κανονισμό.

[1] ΕΕ L 144, 15.5.1998, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2003/../ΕΚ (ΕΕ L ..., ........., σ. ..).

[2] ΕΕ L 319, 12.12.1994, σ. 20, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2002/84/ΕΚ (ΕΕ L 324, 29.11.2002, σ. 53).

[3] ΕΕ L 157, 7.7.1995, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2002/84/ΕΚ (ΕΕ L 324, 29.11.2002, σ. 53).

[4] ΕΕ L 46, 17.2.1997, σ. 25, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2002/84/ΕΚ (ΕΕ L 324, 29.11.2002, σ. 53).

- Η δεύτερη δέσμη λόγων αναφέρεται στην κτηθείσα εμπειρία κατά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91. Οι πληροφορίες της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού αντλούνται κυρίως από στοιχεία που έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο της προδικαστικής φάσης διαδικασιών επί παραβάσει, έπειτα από καταγγελίες εκ μέρους φορέων εκμετάλλευσης καθώς και από πρόσφατα στοιχεία προερχόμενα από κοινοτικούς εφοπλιστές, όπου υπογραμμίζονται θέματα όπως η ύπαρξη αποκλινουσών ερμηνειών των συμβάσεων και η σχέση μεταξύ της μετανηολόγησης και των προνομίων των κρατών της σημαίας, και όπου, μεταξύ άλλων, ζητείται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού ώστε να καλύπτει και επιβατικά πλοία.

- Τέλος, οι υφιστάμενες δυσχέρειες είναι πιθανό να αυξηθούν στο πλαίσιο της επικείμενης διεύρυνσης της Ένωσης, που θα έχει σημαντικό, ποσοτικό και ποιοτικό, αντίκτυπο στον κοινοτικό στόλο. Οι εν λόγω δυσχέρειες θα καθίστανται επίσης περισσότερο έκδηλες στο βαθμό που οι εφοπλιστές ενδέχεται να υποβάλουν μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων μετανηολόγησης πλοίων εντός της Κοινότητας.

2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Γενικές θεωρήσεις

Η πρόταση στοχεύει στην εισαγωγή βελτιώσεων σε τρία κυρίως πεδία:

- Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού ώστε να καλύπτονται και επιβατικά πλοία.

- Βελτιωμένη συνάρμοση με άλλα κοινοτικά μέσα για την ασφάλεια στη θάλασσα. και

- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών ναυτικών αρχών.

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού ώστε να καλύπτονται και επιβατικά πλοία

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 613/91, ισχύει για φορτηγά πλοία (ολικής χωρητικότητας 500 κόρων και άνω). Κατά την εποχή θέσπισης του κανονισμού συζητείται το ζήτημα να συμπεριληφθούν σε αυτόν και επιβατικά πλοία. Τελικά, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών μελών κατέληξαν ότι, δεδομένων των διακριτών χαρακτηριστικών και χρήσεων των επιβατικών πλοίων (πρόσθετες ναυπηγικές απαιτήσεις) καθώς και της ύπαρξης διαφορών στην ερμηνεία των συμβάσεων, δεν ενδείκνυτο την εποχή εκείνη να συμπεριληφθούν τα επιβατικά πλοία στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Μολαταύτα, όπως δηλώνεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης που κατέληξε στον κανονισμό, η Επιτροπή ανέλαβε να επανεξετάσει, το ταχύτερο δυνατό, το εν λόγω ενδεχόμενο. Το 1996, στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης που κατέληξε στη θέσπιση της οδηγίας 98/18/ΕΚ, για τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβατικά πλοία, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του και στα επιβατικά πλοία.

Έπειτα από τη θέσπιση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91, το διεθνές καθεστώς που ισχύει για επιβατικά πλοία ενισχύθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας μέσω της θέσπισης σημαντικού αριθμού τροπολογιών του ΙΜΟ στη σύμβαση SOLAS του 1974 καθώς και αυξημένης σύγκλισης στην ερμηνεία των κανόνων και των προτύπων της σύμβασης. Με τη θέσπιση της οδηγίας 98/18/ΕΚ καθιερώθηκε πλήρως εναρμονισμένο τεχνικό καθεστώς σε κοινοτική κλίμακα για επιβατικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες και που έχουν ναυπηγηθεί την 1η Ιουλίου 1998 ή μεταγενέστερα. Το ενιαίο αυτό καθεστώς ενισχύθηκε με τη θέσπιση, στις 14 Απριλίου 2003, της οδηγίας 2003/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ειδικές απαιτήσεις ευστάθειας για επιβατικά οχηματαγωγά πλοία (ro-ro) [5] και της οδηγίας 2003/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τροποποίηση της οδηγίας 98/18/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαρτίου 1998, για τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβατικά πλοία [6].

[5] ΕΕ L 123, 17.5.2003, σ. 22

[6] ΕΕ L 123, 17.5.2003, σ. 18

Από τεχνική σκοπιά δεν υφίσταται ισχυρός λόγος για την εφαρμογή διαφορετικών προτύπων όσον αφορά επιβατικά πλοία, ανάλογα με την εμπορική τους χρήση σε εσωτερικούς ή διεθνείς πλόες. Πράγματι, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των υποχρεώσεων των κρατών της σημαίας, οι περισσότερες εθνικές διοικήσεις και αντίστοιχοι νηογνώμονες στην ΕΕ χρησιμοποιούν τα ίδια πρότυπα για την επιθεώρηση των επιβατικών πλοίων, χωρίς διαφοροποίηση όσον αφορά τη χρήση τους σε εσωτερικούς ή διεθνείς πλόες.

Η πρακτική αυτή, μαζί με την περαιτέρω επεξεργασία του διεθνούς καθεστώτος που ισχύει για τα επιβατικά πλοία και με την αύξουσα σύγκλιση στην ερμηνεία της σύμβασης SOLAS του 1974, οδηγούν την Επιτροπή να προτείνει την επέκταση του καθεστώτος της μετανηολόγησης του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 σε όλα τα επιβατικά πλοία που έχουν ναυπηγηθεί την ημερομηνία αναφοράς ή μεταγενέστερα, η οποία αναφέρεται στην οδηγία 98/18/ΕΚ (1η Ιουλίου 1998) ή που έχουν ναυπηγηθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία αλλά έχουν πιστοποιηθεί ως καλύπτοντα τις απαιτήσεις της σύμβασης SOLAS του 1974 για πλοία που έχουν ναυπηγηθεί την 1η Ιουλίου 1998 ή μεταγενέστερα.

Βελτιωμένη συνάρμοση με άλλα κοινοτικά μέσα για την ασφάλεια στη θάλασσα

Το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά την ασφάλεια στη θάλασσα εγκρίθηκε έπειτα από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 613/91. Είναι επομένως σημαντικό να υπάρξει ενδεδειγμένη συνάρμοση του νέου κανονισμού με διάφορα κοινοτικά μέσα, ιδίως με τα εξής:

- οδηγία 94/57/ΕΚ για τους νηογνώμονες. Τούτο εξασφαλίζεται με άμεση αναφορά στην παρούσα οδηγία για τον ορισμό του "αναγνωρισμένου οργανισμού".

- οδηγία 96/98/ΕΚ σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων. Τούτο εξασφαλίζεται μέσω άμεσης αναφοράς στην παρούσα οδηγία σε σχέση με τον εξοπλισμό που διαθέτει έγκριση τύπου (άρθρο 4 παράγραφος 1).

- οδηγία 95/21/ΕΚ για τον έλεγχο του κράτους του λιμένα. Απαιτείται συνάρμοση για να αποφευχθούν μη επιθυμητές συνέπειες κατά τη μετανηολόγηση, όσον αφορά την εφαρμογή του άρθρου 7 στοιχείο β) (απαγόρευση κατάπλου σε κοινοτικούς λιμένες). Πλοία για τα οποία απαγορεύεται ο κατάλογος εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών ναυτικών αρχών

Βάσει του άρθρου 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 613/91 μόνον πλοία που είναι σε ενεργό υπηρεσία υπό τη σημαία ενός κράτους μέλους για τουλάχιστον έξι μήνες δύναται να μετανηολογούνται σε άλλο κράτος μέλος βάσει του κανονισμού.

Έπειτα από μελέτη, κρίνεται προτιμητέο να αντικατασταθεί η αυθαίρετη αυτή εξάμηνη "καραντίνα" από διάταξη ανάλογη με τις ισχύουσες στο πλαίσιο των συμφωνιών για αλλαγή τάξης. Στην εν λόγω διάταξη θα ζητείται ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ναυτιλιακών αρχών που εμπλέκονται στη μετανηολόγηση πλοίων εντός της Κοινότητας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η ναυτική αρχή του αποδεσμεύοντος νηολογίου πρέπει να ενημερώσει την ομόλογή της του νηολογίου υποδοχής σχετικά με τις βελτιώσεις που ενδεχομένως απαίτησε για νηολόγηση του πλοίου ή ανανέωση των πιστοποιητικών του καθώς και σχετικά με εκκρεμείς εξετάσεις και να της διαθέσει το φάκελο του ιστορικού του σκάφους. Τούτο αναμένεται ότι θα διευκολύνει περαιτέρω τη μετανηολόγηση και θα επιτρέψει σε συντομότερο χρονικό διάστημα την εκτέλεση επιθεώρησης από τη ναυτιλιακή αρχή του νηολογίου υποδοχής.

Επιμέρους πτυχές

Άρθρο 1

Στο πρώτο άρθρο αποσαφηνίζεται ότι στόχος του κανονισμού είναι η επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ, αφενός, μελημάτων της εσωτερικής αγοράς (ελεύθερη μετανηολόγηση πλοίων) και, αφετέρου, των επιταγών της ασφάλειας στη θάλασσα (υψηλό επίπεδο ασφάλειας πλοίων και περιβαλλοντικής προστασίας).

Άρθρο 2

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει τους ορισμούς των βασικών όρων που χρησιμοποιούνται στον κανονισμό. Οι ορισμοί βασίζονται στη σύμβαση SOLAS του ΙΜΟ (Διεθνής σύμβαση για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα). Οι ορισμοί που αναφέρονται σε επιβατικά πλοία, απαραίτητοι δεδομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού, αντιστοιχούν επίσης με τους ορισμούς της οδηγίας 98/18/ΕΚ της 17ης Μαρτίου 1998, για τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβατικά πλοία.

Το σημείο α) αντιστοιχεί στις τροποποιήσεις που εισήγαγε το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2099/2002, για την επιτροπή ασφάλειας στη ναυτιλία και πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία (COSS).

Άρθρο 3

Στο άρθρο 3 ορίζεται το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Ο κανονισμός ισχύει για φορτηγά πλοία υπό τους όρους που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 και για επιβατικά πλοία που έχουν ναυπηγηθεί την 1η Ιουλίου 1998 ή μεταγενέστερα ή διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της σύμβασης SOLAS του 1974 για πλοία που έχουν ναυπηγηθεί την 1η Ιουλίου 1998 ή μεταγενέστερα.

Πλοία στα οποία έχει απαγορευθεί ο κατάπλους σε ευρωπαϊκούς λιμένες σύμφωνα με το άρθρο 7 στοιχείο β) της οδηγίας 95/21/ΕΚ για τον έλεγχο του κράτους του λιμένα εξαιρούνται από το καθεστώς ελεύθερης μετανηολόγησης του κανονισμού για τη διάρκεια της χρονικής περιόδου της απαγόρευσης κατάπλου σε λιμένες της ΕΕ. Η διάταξη αυτή είναι απαραίτητη υπό το φως της πιθανής συμπερίληψης ορισμένων κρατών μελών, ιδίως έπειτα από την επικείμενη διεύρυνση της Ένωσης, στη μαύρη λίστα του μνημονίου συνεννόησης (MoU) των Παρισίων. Η προτεινόμενη λύση, δηλαδή ο περιορισμός του αποκλεισμού μόνο στα πλοία που παραβαίνουν τους κανονισμούς, φαίνεται ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση των σχετικά λίγων αναμενόμενων "ακραίων" περιπτώσεων.

Άρθρο 4

Στο άρθρο 4 περιλαμβάνονται οι κύριες διατάξεις των κρατών μελών για τη μετανηολόγηση, ενώ παράλληλα προβλέπεται κατάλληλη συνάρμοση με την οδηγία 96/98/ΕΚ σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ναυτικών αρχών του αποδεσμεύοντος νηολογίου και του νηολογίου υποδοχής. Το πρώτο πρέπει ιδίως να ενημερώνει το τελευταίο σχετικά με τις βελτιώσεις που ενδεχομένως απαίτησε για νηολόγηση του πλοίου ή ανανέωση των πιστοποιητικών του, καθώς και σχετικά με εκκρεμείς εξετάσεις.

Η ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής διατηρεί το δικαίωμα επιθεώρησης περιορισμένης έκτασης ώστε να εξασφαλίζεται ότι το σκάφος ανταποκρίνεται στα πρότυπα ασφαλείας και αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης που ορίζονται στις συμβάσεις. Αναφέρονται ρητά οι υποχρεώσεις εκτέλεσης της εν λόγω επιθεώρησης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος καθώς και ότι η υπόθεση πρέπει να παραπέμπεται στην Επιτροπή σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η αντιστοιχία με τα πιστοποιητικά και τις δηλώσεις συμμόρφωσης.

Άρθρο 5

Το άρθρο αυτό προβλέπει τους κανόνες που διέπουν την έκδοση και την ανανέωση πιστοποιητικών. Δεν επήλθε τροποποίηση των διατάξεων του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91.

Άρθρο 6

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στο ρόλο της Επιτροπής σε περίπτωση άρνησης νηολόγησης από κράτος μέλος, καθώς και στην υποστήριξη εκ μέρους της επιτροπής COSS σε θέματα συναφή προς την ερμηνεία και την εφαρμογή του κανονισμού. Δεν επήλθαν σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με τους κανόνες που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 613/91. Συγκεκριμένα, διατηρείται η ρήτρα διασφάλισης σε περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια ή για το περιβάλλον, η οποία βασίζεται στα άρθρα 95 και 174 της Συνθήκης.

Άρθρο 7

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην επιτροπή που προβλέπεται να επικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερμηνεία και την εφαρμογή του κανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2099/2002 (COSS).

Άρθρο 8

Με το άρθρο 8 εισάγεται η υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν επίσημη, μολονότι, συνοπτική, ετήσια ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού.

Άρθρο 9

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην τροποποίηση των συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2099/2002 (COSS).

Άρθρο 10

Για λόγους σαφήνειας και απλοποίησης, προτιμήθηκε η κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 και η αντικατάστασή του από το κείμενο που προτείνεται στο παρόν αντί της εισαγωγής τροποποιήσεων στην πλειονότητα των άρθρων του.

Άρθρο 11

Χωρίς σχόλιο.

2003/0180 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατικών πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 80 παράγραφος 2,

την πρόταση της Επιτροπής [7],

[7] ΕΕ C [...] [...], σ. [...]

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [8],

[8] ΕΕ C [...] [...], σ. [...]

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [9],

[9] ΕΕ C [...] [...], σ. [...]

Ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης [10],

[10] ΕΕ C [...] [...], σ. [...]

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Στην καθιέρωση και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς περιλαμβάνεται η άρση των τεχνικών εμποδίων για τη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατικών πλοίων μεταξύ νηολογίων κρατών μελών. Μέτρα για τη διευκόλυνση της μετανηολόγησης φορτηγών και επιβατικών πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας απαιτούνται επίσης για τον περιορισμό του κόστους και των διοικητικών διαδικασιών που συνεπάγεται αλλαγή νηολογίου εντός της Κοινότητας, βελτιώνοντας έτσι τους όρους λειτουργίας και την ανταγωνιστική θέση της κοινοτικής ναυτιλίας.

(2) Είναι ταυτόχρονα απαραίτητη η εγγύηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των πλοίων και περιβαλλοντικής προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

(3) Οι απαιτήσεις που ορίζονται στη διεθνή σύμβαση για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα του 1974 (SOLAS 1974), τη διεθνή σύμβαση περί γραμμών φορτώσεως πλοίων του 1966 (LL 1966) και τη διεθνή σύμβαση για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας από πλοία του 1973, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1978 (MARPOL 73/78) προβλέπουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας των πλοίων και περιβαλλοντικής προστασίας. Η διεθνής σύμβαση του 1969 για την καταμέτρηση της χωρητικότητας των πλοίων προβλέπει ενιαίο σύστημα για τη μέτρηση της χωρητικότητας εμπορικών πλοίων.

(4) Το διεθνές καθεστώς που ισχύει για επιβατικά πλοία ενισχύθηκε και απετέλεσε αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας με τη θέσπιση σημαντικού αριθμού τροπολογιών στη σύμβαση SOLAS του 1974 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, καθώς και από αυξημένη σύγκλιση στην ερμηνεία των κανόνων και προτύπων της σύμβασης.

(5) Η μετανηολόγηση πλοίων που φέρουν σημαία κράτους μέλους μεταξύ νηολογίων κρατών μελών δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται από φραγμούς τεχνικού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη έχουν εκδώσει πιστοποιητικά σχετικά με τη συμμόρφωση των πλοίων με τις διατάξεις συναφών διεθνών συμβάσεων ή το έχουν πράξει για λογαριασμό τους οργανισμοί που αναγνωρίζονται βάσει της οδηγίας 94/57/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Νοεμβρίου 1994, σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών [11].

[11] ΕΕ L 319, 12.12.1994, σ. 20, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2002/84/ΕΚ (ΕΕ L 324, 29.11.2002, σ. 53).

(6) Για την εξασφάλιση ταχείας και ενημερωμένης απόφασης της ναυτικής αρχής του νηολογίου υποδοχής, η ναυτική αρχή του αποδεσμεύοντος νηολογίου της παρέχει κάθε σχετική διαθέσιμη πληροφορία για την κατάσταση του πλοίου και τον εξοπλισμό του. Η ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής παραμένει, μολοντούτο, σε θέση να υποβάλει το πλοίο σε επιθεώρηση ώστε να βεβαιωθεί για την κατάσταση και τον εξοπλισμό του.

(7) Πλοία στα οποία απαγορεύεται ο κατάπλους σε ευρωπαϊκούς λιμένες βάσει του άρθρου 7 στοιχείο β) της οδηγίας 95/21/ΕΚ της 19ης Ιουνίου 1995, για τον έλεγχο του κράτους του λιμένα [12] δεν μπορούν να μετανηολογηθούν σε άλλο κοινοτικό νηολόγιο έως την άρση της απαγόρευσης.

[12] ΕΕ L 157, 7.7.1995, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2002/84/ΕΚ (ΕΕ L 324, 29.11.2002, σ. 53).

(8) Η ερμηνεία σημαντικών σημείων των συναφών διεθνών συμβάσεων επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των συμβαλλομένων μερών. Τα κράτη μέλη, βάσει της ερμηνείας τους, εκδίδουν για όλα τα πλοία που φέρουν τη σημαία τους και που υπόκεινται στις διατάξεις των συναφών διεθνών συμβάσεων, πιστοποιητικά συμμόρφωσής τους με τις εν λόγω διατάξεις. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ εθνικούς τεχνικούς κανονισμούς, διατάξεις των οποίων περιλαμβάνουν απαιτήσεις εκτός των αναφερόμενων στις συνθήκες και στα αντίστοιχα τεχνικά πρότυπα. Θα πρέπει κατά συνέπεια να καθιερωθεί κατάλληλη διαδικασία για την επίλυση περιπτώσεων αποκλίνουσας ερμηνείας των υφιστάμενων απαιτήσεων, που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση αιτήματος μετανηολόγησης.

(9) Για να υπάρξει δυνατότητα παρακολούθησης της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή συνοπτικές ετήσιες εκθέσεις.

(10) Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, περί καθορισμού των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [13].

[13] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23.

(11) Οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91, της 4ης Μαρτίου 1991, για τη μετανηολόγηση πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας [14], ενισχύονται σημαντικά και επεκτείνονται με τον παρόντα κανονισμό. Κατά συνέπεια, πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 613/91,

[14] ΕΕ L 68, 15.3.1991, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2099/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι η άρση των τεχνικών φραγμών στη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατικών πλοίων μεταξύ νηολογίων των κρατών μελών, με ταυτόχρονη εγγύηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των πλοίων και περιβαλλοντικής προστασίας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού νοούνται ως

α) "Συμβάσεις", η διεθνής σύμβαση του 1974 για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (SOLAS 1974), η διεθνής σύμβαση του 1966 περί γραμμών φόρτωσης πλοίων ((LL66), η διεθνής σύμβαση του 1969 για τη μέτρηση χωρητικότητας των πλοίων, καθώς και η διεθνής σύμβαση για τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης (MARPOL 73/78) στις επικαιροποιημένες εκδόσεις τους, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα που έχει εγκρίνει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).

β) "Απαιτήσεις", οι απαιτήσεις ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης που ορίζονται στις συμβάσεις.

γ) "Πιστοποιητικά", πιστοποιητικά που εκδίδονται από κράτος μέλος ή από αναγνωρισμένο οργανισμό για λογαριασμό του σύμφωνα με τις συμβάσεις.

δ) "Επιβατικό πλοίο", πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από δώδεκα επιβάτες.

ε) "Επιβάτης", κάθε πρόσωπο εκτός από:

i) Τον πλοίαρχο και τα μέλη του πληρώματος ή άλλα άτομα που απασχολούνται ή έχουν προσληφθεί υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στο πλοίο για τις ανάγκες του εν λόγω πλοίου. και

ii) Παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

στ) "Εσωτερικός πλους", ο πλους σε θαλάσσιες περιοχές από έναν λιμένα κράτους μέλους προς τον ίδιο ή άλλο λιμένα του ίδιου κράτους μέλους.

ζ) "Διεθνής πλους", ο θαλάσσιος πλους από έναν λιμένα κράτους μέλους προς λιμένα εκτός αυτού του κράτους μέλους ή αντιστρόφως.

η) "Φορτηγό πλοίο", πλοίο ολικής χωρητικότητας 500 τόνων και άνω που δεν είναι επιβατικό πλοίο.

θ) "Αναγνωρισμένος οργανισμός", οργανισμός που αναγνωρίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 94/57/ΕΚ.

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής

1. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε:

α) Φορτηγά πλοία που διαθέτουν έγκυρα πιστοποιητικά, και τα οποία:

i) Ναυπηγήθηκαν την 25η Μαΐου 1980 ή μεταγενέστερα, ή

ii) Ναυπηγήθηκαν πριν από την εν λόγω ημερομηνία, αλλά για τα οποία έχει εκδοθεί, από κράτος μέλος ή από αναγνωρισμένο οργανισμό που ενεργεί για λογαριασμό του, πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για νέα πλοία της σύμβασης SOLAS του 1974 ή, για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν χημικές ουσίες και υγραεριοφόρα, με τους σχετικούς πρότυπους κώδικες για πλοία που έχουν ναυπηγηθεί την 25η Μαΐου 1980 ή μεταγενέστερα.

β) Επιβατικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς ή/και διεθνείς πλόες, διαθέτουν έγκυρα πιστοποιητικά, και τα οποία:

i) Ναυπηγήθηκαν την 1η Ιουλίου 1998 ή μεταγενέστερα, ή

ii) Ναυπηγήθηκαν πριν από την εν λόγω ημερομηνία, αλλά για τα οποία έχει εκδοθεί, από κράτος μέλος ή από αναγνωρισμένο οργανισμό που ενεργεί για λογαριασμό του, πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για πλοία που έχουν ναυπηγηθεί την 1η Ιουλίου 1998 ή μεταγενέστερα:

- της οδηγίας 98/18/ΕΚ, για πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.

- της σύμβασης SOLAS 1974, για πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες.

2. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε πλοία στα οποία απαγορεύεται η είσοδος σε λιμένες κρατών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 7 στοιχείο β) της οδηγίας 95/21/ΕΚ.

Άρθρο 4

Μετανηολόγηση

1. Ένα κράτος μέλος δεν αρνείται, για τεχνικούς λόγους που συνδέονται με τις συμβάσεις, τη νηολόγηση πλοίου που είναι νηολογημένο σε άλλο κράτος μέλος και το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και διαθέτει έγκυρα πιστοποιητικά και εξοπλισμό εγκεκριμένο ή με έγκριση τύπου σύμφωνα με την οδηγία 96/98/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1996, σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων [15].

[15] ΕΕ L 46, 17.2.1997, σ. 25, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2002/84/ΕΚ (ΕΕ L 324, 29.11.2002, σ. 53).

Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από περιφερειακά περιβαλλοντικά μέσα, επικυρωμένα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1992, τα κράτη μέλη δύνανται να επιβάλλουν πρόσθετους κανόνες σύμφωνα με τα παραρτήματα προαιρετικής εφαρμογής των συμβάσεων.

2. Με την παραλαβή της αίτησης μετανηολόγησης, η ναυτική αρχή του αποδεσμεύοντος νηολογίου παρέχει στη ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής κάθε σχετική πληροφορία για το πλοίο, ιδίως σχετικά με την κατάσταση και τον εξοπλισμό του. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν το φάκελο του ιστορικού του σκάφους και, κατά περίπτωση, κατάλογο των βελτιώσεων που απαιτήθηκαν από το αποδεσμεύον νηολόγιο για νηολόγηση του πλοίου ή ανανέωση των πιστοποιητικών του, καθώς και εκκρεμουσών εξετάσεων. Οι ναυτικές αρχές συνεργάζονται για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

3. Η ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής ενδέχεται να υποβάλει το πλοίο σε επιθεώρηση για να επιβεβαιωθεί ότι η πραγματική κατάσταση του πλοίου και του εξοπλισμού του αντιστοιχούν στα πιστοποιητικά του καθώς και στις δηλώσεις συμμόρφωσης του άρθρου 3.

Η επιθεώρηση εκτελείται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Εάν, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, η ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η πραγματική κατάσταση αντιστοιχεί με τα πιστοποιητικά και τις δηλώσεις συμμόρφωσης, ενημερώνει την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1.

Άρθρο 5

Πιστοποιητικά

Με τη μετανηολόγηση, η ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής εκδίδει πιστοποιητικά βάσει των ίδιων όρων που ίσχυαν υπό τη σημαία του κράτους μέλους του αποδεσμεύοντος νηολογίου.

Εφόσον δεν τεθούν νέες απαιτήσεις για υφιστάμενα πλοία, κατά την ανανέωση, επέκταση ή αναθεώρηση των πιστοποιητικών η ναυτική αρχή του νηολογίου υποδοχής δεν επιβάλλει άλλες απαιτήσεις εκτός εκείνων που αρχικά προβλέπονται για πιστοποιητικά πλήρους διάρκειας.

Άρθρο 6

Άρνηση μετανηολόγησης και ερμηνεία

1. Το κράτος μέλος του νηολογίου υποδοχής ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή σχετικά με κάθε άρνηση έκδοσης νέων πιστοποιητικών για λόγους που βασίζονται σε διαφορές ερμηνείας των απαιτήσεων ή των διατάξεων που, βάσει των συμβάσεων, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των συμβαλλομένων μερών.

Εφόσον η Επιτροπή δεν ενημερωθεί σχετικά με συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών εντός μηνός από τη σύναψή της, κινεί τις διαδικασίες για λήψη απόφασης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

2. Σε περίπτωση που κράτος μέλος θεωρήσει ότι πλοίο δεν μπορεί να νηολογηθεί βάσει του άρθρου 4 για λόγους σοβαρού κινδύνου για τη θαλάσσια ασφάλεια ή για το περιβάλλον, εκτός των αναφερόμενων στην παράγραφο 1, επιτρέπεται να αναβληθεί η νηολόγηση για χρονική περίοδο που να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Το κράτος μέλος θέτει αμέσως το ζήτημα υπόψη της Επιτροπής, αναφέροντας τους λόγους για την αναβολή της νηολόγησης. Η αναβολή επιβεβαιώνεται ή ανακαλείται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 2.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να συμβουλευθεί την επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 7 για κάθε θέμα συναφές με την ερμηνεία και εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, ιδίως με σκοπό να εξασφαλισθεί στο ακέραιο η τήρηση των προτύπων για την ασφάλεια στη θάλασσα και την περιβαλλοντική προστασία.

Άρθρο 7

Επιτροπή

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή ασφάλειας στη ναυτιλία και πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία (COSS) του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2099/2002.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

Η χρονική περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ είναι δύο μήνες.

Άρθρο 8

Εκθέσεις

Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή ετήσια συνοπτική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Στην έκθεση παρέχονται στατιστικά στοιχεία για τις μετανηολογήσεις, προσδιορίζονται τα ειδικά μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την ενημέρωση των φορέων εκμετάλλευσης, καθώς επίσης απαριθμούνται οι δυσχέρειες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του.

Άρθρο 9

Τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις των συμβάσεων δύναται να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2099/2002.

Άρθρο 10

Κατάργηση

Με τον παρόντα κανονισμό καταργείται ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 του Συμβουλίου.

Άρθρο 11

Θέση σε ισχύ

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα έπειτα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομέας πολιτικής: Θαλάσσιες μεταφορές

Δραστηριότητα: Βελτίωση των κοινοτικών κανόνων που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα

Τιτλοσ τησ δρασησ:

Προταση κανονισμου για τη μετανηολογηση φορτηγων και επιβατικων πλοιων στο εσωτερικο τησ κοινοτητασ

ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

1. ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΤΙΤΛΟΣ

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1. Συνολικο κονδυλιο τησ δρασησ (Μεροσ B): εκατομμυρια EUR σε ΠΑΥ

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

2.2. Περίοδος υλοποίησης:

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

2.3. Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

(α) Χρονοδιάγραμμα πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων/πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατομ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(β) Τεχνική και διοικητική συνδρομή (ΤΔΣ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(γ) Γενικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρωπίνων πόρων και άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές προοπτικές

[X] Πρόταση συμβατή με τον υπάρχοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού κεφαλαίου των δημοσιονομικών προοπτικών.

Ενδέχεται να συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας.

2.5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων: [16]

[16] Για περαιτέρω πληροφορίες βλ. χωριστό επεξηγηματικό σημείωμα.

[X] Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις (αφορά τις τεχνικές πτυχές που σχετίζονται με την εφαρμογή του μέτρου)

Ή

Η πρόταση έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις - οι επιπτώσεις επί των εσόδων είναι οι ακόλουθες:

(Σημείωση: όλες οι διευκρινίσεις και οι παρατηρήσεις σχετικά με τη μέθοδο υπολογισμού των επιπτώσεων επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό παράρτημα.)

(εκατομ. EUR μέχρι πρώτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να περιγραφεί κάθε σχετικό κονδύλιο του προϋπολογισμού, προσθέτοντας στον πίνακα τον κατάλληλο αριθμό κονδυλίων, εάν οι επιπτώσεις αφορούν περισσότερα κονδύλια του προϋπολογισμού)

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 80 παράγραφος 2 της Συνθήκης.

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1. Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης [17]

[17] Για περαιτέρω πληροφορίες βλ. χωριστό επεξηγηματικό σημείωμα.

5.1.1. Επιδιωκόμενοι στόχοι

Περαιτέρω διευκόλυνση της μετανηολόγησης μεταξύ κοινοτικών νηολογίων. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ναυτιλιακού κλάδου της ΕΕ με παράλληλη τήρηση των διεθνών προτύπων για την ασφάλεια στη θάλασσα.

5.1.2. Μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την εκ των προτέρων αξιολόγηση

Δεν εφαρμόζεται

5.1.3. Μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την εκ των υστέρων αξιολόγηση

Δεν εφαρμόζεται

5.2. Προβλεπόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

Δεν εφαρμόζεται

5.3. Μέθοδοι υλοποίησης

Απευθείας διαχείριση από την Επιτροπή με μόνιμο προσωπικό (ήδη υφιστάμενο)

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - Σημεία 6.1.1. έως 6.2: Δεν εφαρμόζεται.

6.1.1. Δημοσιονομική παρέμβαση

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (σε εκατομ. EUR με ακρίβεια τριών δεκαδικών ψηφίων)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά προβλεπόμενο μέτρο στο μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού) [18]

[18] Για περαιτέρω πληροφορίες βλ. χωριστό επεξηγηματικό σημείωμα.

(Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν περισσότερες δράσεις, πρέπει να δοθούν, για τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για κάθε δράση, οι αναγκαίες διευκρινίσεις για τον υπολογισμό του όγκου και του κόστους υλοποίησης.)

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (σε εκατομ. EUR με ακρίβεια τριών δεκαδικών ψηφίων)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Εάν κρίνεται αναγκαίο να εξηγηθεί ο τρόπος υπολογισμού

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Χωρίς επιπτώσεις σε δαπάνες προσωπικού. Τα σημεία 7.1 και 7.2 δεν εφαρμόζονται.

Χωρίς συγκεκριμένες επιπτώσεις σε διοικητικές δαπάνες. Η επιτροπή του τροποποιημένου κανονισμού δεν συνήλθε ποτέ (από το 1991). Πιθανά θέματα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της επιτροπής ασφάλειας στη ναυτιλία (COSS) που πραγματεύεται θέματα που προκύπτουν από διάφορες οδηγίες και κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα. Το σημείο 7.3 δεν εφαρμόζεται.

7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρωπίνων πόρων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν σε συνολικές δαπάνες δώδεκα μηνών.

7.3. Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν σε συνολικές δαπάνες δώδεκα μηνών.

1 Να προσδιοριστεί το είδος της επιτροπής, καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1. Διευθετήσεις παρακολούθησης

και

8.2. Ρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή "ετήσια συνοπτική έκθεση" (άρθρο 8).

9. ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Δεν εφαρμόζεται.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΜΕ)

Τίτλος της πρότασης

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατικών πλοίων στο εσωτερικό της Κοινότητας

Αριθμός αναφοράς του εγγράφου

COM(2003) 478 τελικό

Η πρόταση

1. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της επικουρικότητας, γιατί είναι απαραίτητη η κοινοτική νομοθεσία στον τομέα αυτόν και ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της;

Κύριος στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση ορισμένων πτυχών του καθεστώτος που ορίζει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 του Συμβουλίου, υπό το φως της κτηθείσας πείρας από την εφαρμογή του. Για λόγους νομικής σαφήνειας και απλοποίησης καταργείται ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 613/91 και αντικαθίσταται από νέο κείμενο. Ο κανονισμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη μορφή κοινοτικού μέτρου για την αναθεώρηση υφιστάμενου κανονισμού.

Επιπτώσεις στις επιχειρήσεις

2. Ποιοι επηρεάζονται από την πρόταση;

- ποιοι τομείς επιχειρήσεων

- ναυτιλιακές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες φορτηγών και επιβατικών πλοίων στα κράτη μέλη

- ποια μεγέθη επιχειρήσεων (και κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως;)

- θα επηρεαστούν επιχειρήσεις διάφορων μεγεθών, από εταιρείες που διαθέτουν μόνον ένα πλοίο έως ιδιοκτήτες πολύ μεγαλύτερων στόλων

- υπάρχουν εντός της Κοινότητας συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες στις οποίες βρίσκονται αυτές οι επιχειρήσεις

- Το θέμα αφορά όλα τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι επηρεάζονται όλες οι εθνικές διοικήσεις ως κράτη σημαίας.

3. Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με την πρόταση;

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα. Ο κανονισμός προβλέπεται για την περαιτέρω διευκόλυνση της μετανηολόγησης στο εσωτερικό της Κοινότητας.

4. Ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές συνέπειες της πρότασης;

Αναμένεται θετικός αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα μέσω του περιορισμού του κόστους και των διοικητικών διαδικασιών που συνεπάγεται η εκτέλεση μετανηολόγησης.

5. Η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μειωμένες ή διαφορετικές απαιτήσεις κλπ);

Όχι.

Διαβουλεύση

6. Κατάλογος των οργανισμών με τους οποίους έγιναν διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση και έκθεση των κυριοτέρων απόψεών τους.

Στη συνεδρίαση διαβούλευσης προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι ακόλουθοι οργανισμοί:

- Ένωση εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA)

- Ευρωπαϊκή ομοσπονδία εργαζομένων στις μεταφορές (ETF)

- Διεθνής ένωση νηογνωμόνων (IACS).

Οι ενδιαφερόμενοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στις προτάσεις της Επιτροπής, ιδίως όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύπτονται και επιβατικά πλοία, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης να φέρουν τα πλοία σημαία κράτους μέλους τουλάχιστον επί εξάμηνο ώστε να απολαύουν των διατάξεων του κανονισμού σχετικά με τη δωρεάν μετανηολόγηση.