52003PC0452

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα /* COM/2003/0452 τελικό - COD 2003/0167 */


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σημείο 1 (άρθρο 4 αριθ. 14)

Σκοπός της παρούσας τροποποίησης είναι να ορίσει:

- αφενός, ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι πρέπει να εξασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή όχι μόνο της τελωνειακής νομοθεσίας αλλά και άλλων νομοθεσιών σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων,

- και

- αφετέρου, ότι και άλλες αρχές μπορούν να συμμετέχουν στους ελέγχους αυτούς (π.χ. οι κτηνιατρικές και αστυνομικές αρχές), γεγονός το οποίο απαιτεί το συντονισμό των υπηρεσιών αυτών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία "μιας και μοναδικής θυρίδας" ώστε να απαλλαγούν οι εισαγωγείς και εξαγωγείς από την υποχρέωση να απευθύνονται σε διαφορετικές υπηρεσίες για την ίδια πράξη εισαγωγής ή εξαγωγής.

Σημείο 2 (άρθρο 4 αριθ. 25 - 27)

Ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας δεν περιέχει σήμερα καμία αναφορά στον "κίνδυνο", τη "διαχείριση του κινδύνου" ή την "εξουσιοδοτημένη επιχείρηση". Ο όρος "επιχείρηση" καλύπτει όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαχειριστική αλυσίδα του διεθνούς εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων, των εξαγωγέων, των μεταφορέων και των εκτελωνιστών. Οι έννοιες αυτές υπάρχουν σήμερα σε όλα τα κράτη μέλη, εφαρμόζονται όμως σύμφωνα με εθνικά κριτήρια, γεγονός το οποίο δημιουργεί στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και κενά στον τομέα της ασφάλειας. Σκοπός των νέων διατάξεων είναι να καθιερωθούν κοινά κριτήρια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχετικοί ορισμοί συμπληρώνουν το τροποποιηθέν άρθρο 13 (βλ. σημείο 3).

Σημείο 3 (άρθρο 13)

Η παρούσα τροποποίηση εισάγει την υποχρέωση για τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τεχνικές ανάλυσης του κινδύνου. Εφόσον δεν υφίστανται κοινοτικά ή διεθνή κριτήρια, εφαρμόζονται τα εθνικά κριτήρια (όπως γίνεται σήμερα). Με βάση την τροποποίηση αυτή, η Επιτροπή οφείλει να καθορίσει ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου σύμφωνα με την επιτροπολογία. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, και την καθιέρωση αυτόματων συντονισμένων και αλληλοσυνδεόμενων συστημάτων. Η δίωξη εγκληματικών δραστηριοτήτων που υπάγονται στον τρίτο πυλώνα δεν καλύπτεται, δεδομένου ότι ισχύουν άλλοι κανόνες. Θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τα εθνικά συστήματα ανάλυσης του κινδύνου, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν επίσης να εφαρμόζονται εθνικά και τοπικά κριτήρια. Οι εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις θεωρείται γενικά ότι αντιπροσωπεύουν μικρότερο κίνδυνο και, συνεπώς, υπόκεινται σε λιγότερους έλεγχους. Καθιερώνεται η δυνατότητα άσκησης τελωνειακών ελέγχων σε τρίτες χώρες, εφόσον αυτό προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεδομένου ότι, καταρχήν, τα τελωνεία και οι άλλες υπηρεσίες πρέπει να ελέγχουν τα εμπορεύματα στο έδαφος στο οποίο έχουν αρμοδιότητα και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αρχές άλλων χωρών, εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο και προβλέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες (βλέπε σημείο 4).

Σημείο 4 (άρθρο 15)

Εκτός από την περίπτωση δικαστικών διαδικασιών, το άρθρο 15 δεν αναφέρει, επί του παρόντος, τις περιπτώσεις στις οποίες οι τελωνειακές αρχές ενός κράτους μέλους ή η Επιτροπή μπορούν να ανταλλάσσουν εμπιστευτικά στοιχεία τα οποία έχουν λάβει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία. Σκοπός της παρούσας τροποποίησης είναι να οριστεί σαφώς ότι τα εμπιστευτικά στοιχεία που συνδέονται με πράξεις εισαγωγής ή εξαγωγής (συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων αναστολής, όπως οι ζώνες διαμετακόμισης και οι ελεύθερες ζώνες) μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των εξής φορέων:

- των τελωνειακών διοικήσεων των κρατών μελών,

- των εν λόγω τελωνειακών διοικήσεων και της Επιτροπής,

- των τελωνειακών και φορολογικών διοικήσεων του ιδίου κράτους-μέλους ή διαφορετικών κρατών-μελών (π.χ. με σκοπό την επιστροφή του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά την εξαγωγή),

- των τελωνείων και άλλων αρχών (π.χ. κτηνιατρικών, αστυνομικών) του ιδίου κράτους μέλους ή διαφορετικών κρατών-μελών (π.χ. για να επισημανθούν πιθανόν επικίνδυνα εμπορεύματα),

- των τελωνείων και άλλων διοικήσεων (π.χ. υπηρεσιών ασφαλείας) τρίτων χωρών, εφόσον η εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών προβλέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες.

Βεβαίως, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

Σημείο 5 (άρθρα 36α και 36β)

Πρόκειται για την κυριότερη καινοτομία της πρότασης: Ενώ σήμερα η συνοπτική ή τελωνειακή διασάφηση πρέπει να κατατίθεται μόνο κατά την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο, προτείνεται να κατατίθεται η διασάφηση πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων. Αυτό θα επιτρέψει τον προκαταρκτικό έλεγχο του φορτίου καθώς και την ταχεία λήψη των κατάλληλων μέτρων, εφόσον κριθεί σκόπιμο. Ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και ορισμένοι από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Κοινότητας, απαιτούν ήδη διασαφήσεις πριν από την άφιξη. Η μέχρι στιγμής εμπειρία από τη λειτουργία των συστημάτων αυτών δείχνει ότι τόσο η βιομηχανία όσο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις αναγκαίες αλλαγές όσον αφορά τις διαδικασίες. Τα κύρια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι τα εξής:

- η οργάνωση της ροής των δεδομένων,

- η εγκατάσταση συμβατών συστημάτων πληροφορικής,

- η ακρίβεια του χρόνου παράδοσης ("just in time") ακόμα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση εύλογου χρόνου.

Ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας μπορεί να παράσχει μόνο ένα γενικό πλαίσιο και θα πρέπει να αφήσει τις διατάξεις εφαρμογής και τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές να ρυθμίσουν την πρακτική εφαρμογή των διασαφήσεων πριν από την άφιξη, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σ'ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και στη διευκόλυνση του εμπορίου.

Κατά συνέπεια, προτείνεται, ως βασικός κανόνας, να κατατίθεται η πριν την άφιξη διασάφηση 24 ώρες πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο. Σε περίπτωση που μια διεθνής συμφωνία προβλέπει διαφορετική προθεσμία, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις διατάξεις εφαρμογής. Οι εν λόγω διατάξεις θα πρέπει επίσης να αναφέρουν ότι αυτού του είδους η διασάφηση πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένες απαιτήσεις όσον αφορά τα παρεχόμενα στοιχεία και την ακρίβειά τους, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της τελωνειακής διασάφησης. Ειδικοί κανόνες εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων:

- στα εμπορεύματα που μεταφέρονται από ταξιδιώτες (εξαιρούνται),

- στα μικροδέματα (εξαιρούνται), όσο δεν υφίστανται ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και εντοπισμού καθώς και διεπαφές επιχειρήσεων/τελωνείων,

- στις χερσαίες και εναέριες μεταφορές, καθώς και στις θαλάσσιες μεταφορές εφόσον η διαδρομή είναι μικρότερη από 24 ώρες (μικρότερα χρονικά διαστήματα).

- στις παραδόσεις "just in time" από εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις (μικρότερα χρονικά διαστήματα).

Κατά τη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία δεν υφίσταται κοινή διεπαφή σε επίπεδο ΕΕ, ή ακόμα και σε επίπεδο κρατών μελών, θα εφαρμόζονται λιγότερο αυστηροί κανόνες. Εφόσον δεν υφίσταται διεπαφή επιχειρήσεων/τελωνείων για τις πληροφορίες πριν από την άφιξη, τα κράτη μέλη μπορούν είτε να επιτρέψουν την απαλλαγή, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά από διεθνή συμφωνία, είτε να ζητήσουν έγγραφα σε χαρτί. Επίσης, πιο ελαστικές διατάξεις θα απαιτηθούν για τις περιπτώσεις στις οποίες η μεν πριν την άφιξη διασάφηση έχει κατατεθεί σ' ένα τελωνείο εισόδου, τα δε εμπορεύματα έχουν φθάσει σε άλλο τελωνείο χωρίς να υφίσταται ακόμη διεπαφή μεταξύ των δύο τελωνείων.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κατάθεση συνοπτικής διασάφησης (π.χ. δηλωτικό φορτίου πλοίου) ή ελλιπούς, απλουστευμένης ή πλήρους τελωνειακής διασάφησης μόνο κατά τη στιγμή της προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο, μετά την είσοδό τους στο τελωνειακό έδαφος, δεν σημαίνει κατ'ανάγκη και απόρριψη της διασάφησης. Η κύρια συνέπεια θα είναι ότι η διεκπεραίωση της εν λόγω διασάφησης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ότι η άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων θα χορηγείται αργότερα απ' ό,τι θα εχορηγείτο αν είχε τηρηθεί η προθεσμία. Επίσης, η επιχείρηση η οποία συστηματικά δεν τηρεί τις προθεσμίες είτε παρέχει ανακριβείς πληροφορίες μπορεί να υποστεί διοικητικές κυρώσεις ή να απολέσει την ιδιότητά της ως εξουσιοδοτημένης επιχείρησης (βλ. σημεία 2 και 3). Αν μια εξουσιοδοτημένη επιχείρηση δεν γνωρίζει κατά την άφιξη των εμπορευμάτων για ποιο σκοπό αυτά εισάγονται (αυτό θα πρέπει να αποτελεί εξαιρετική περίπτωση), μπορεί να τα θέσει υπό καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης ή τελωνειακής αποταμίευσης με βάση τα δεδομένα μεταφοράς. Σύμφωνα με τις προτάσεις στο πλαίσιο της ανακοίνωσης "Ένα απλό και χωρίς χαρτιά περιβάλλον για τα τελωνεία και το εμπόριο", τα δύο αυτά καθεστώτα θα συγχωνευθούν (με τα άλλα καθεστώτα αναστολής).

Σημεία 6 - 8 (Tίτλος III κεφάλαιο 3, άρθρα και 43 - 45)

Οι διατάξεις σχετικά με τη συνοπτική διασάφηση (σημερινά άρθρα 43 έως 45) μεταφέρθηκαν στα άρθρα 36α και 36β για να συμπεριληφθούν οι διασαφήσεις πριν από την άφιξη. Κατά συνέπεια, πρέπει να τροποποιηθεί ο τίτλος III του κεφαλαίου 3 και να διαγραφούν τα άρθρα 43 έως 45.

Η σημερινή διατύπωση του άρθρου 40 ευνοεί τις ελεύθερες ζώνες, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται ούτε η προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο ούτε συνοπτική διασάφηση. Σκοπός της τροποποίησης είναι να καλυφθεί αυτό το κενό όσον αφορά την ασφάλεια. Ωστόσο, οι εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταθέσει τη διασάφηση που προβλέπεται στα άρθρα 36α και 36β.

Σημεία 9 και 10 (άρθρο 170 παράγραφος 2 και άρθρο 176 παράγραφος 2)

Η προσθήκη του στοιχείου δ) στο άρθρο 170 παράγραφος 2 εναρμονίζει τις διατάξεις για τις ελεύθερες ζώνες με τη νέα διατύπωση του άρθρου 40. Η τροποποίηση του άρθρου 176 παράγραφος 2 εισάγει την υποχρέωση κατάθεσης διασάφησης πριν την άφιξη και πριν την αναχώρηση και για τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί απευθείας σε ελεύθερη ζώνη ή έχουν εξέλθει από αυτήν, όπως προβλέπεται στα άρθρα 40, 182α και 182β (βλ. σημεία 8 και 13).

Σημείο 11 (άρθρο 81)

Στο άρθρο 181 έχει προστεθεί η αναφορά στον τίτλο V ώστε να καλυφθούν τα νέα άρθρα 182α και 182β.

Σημείο 12 (άρθρο 182 παράγραφος 3)

Δεδομένου ότι θα απαιτείται διασάφηση πριν την αναχώρηση σε όλες τις περιπτώσεις επανεξαγωγής (εκτός των περιπτώσεων που απαλλάσσονται από αυτή την υποχρέωση), η γνωστοποίηση που προβλέπεται σήμερα στο άρθρο 182 παράγραφος 3 δεν χρειάζεται πλέον και, συνεπώς, μπορεί να διαγραφεί.

Σημείο 13 (άρθρα 182α και 182β)

Τα άρθρα 182α και 182β αντιστοιχούν στα άρθρα 36α και 36β.

Η βασική διαφορά είναι η εξής:

- Κατά την εισαγωγή, το πρώτο τελωνείο που αναλαμβάνει τα εμπορεύματα είναι το τελωνείο εισόδου (δηλαδή το πρώτο τελωνείο από το οποίο διέρχονται τα εμπορεύματα αφού διασχίσουν τα κοινοτικά σύνορα). Συνεπώς, αυτό το τελωνείο πρέπει να παραλάβει τη διασάφηση πριν την άφιξη, ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσει κατά πόσον απαιτείται έλεγχος όσον αφορά την ασφάλεια.

- Κατά την εξαγωγή, το πρώτο τελωνείο που αναλαμβάνει τα εμπορεύματα είναι το τελωνείο εξαγωγής (δηλαδή το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο εγκατάστασης του εξαγωγέα ή τον τόπο συσκευασίας ή φόρτωσης των εμπορευμάτων προς εξαγωγή, άρθρο 161 παράγραφος 5). Συνεπώς, αυτό το τελωνείο πρέπει να παραλάβει τη διασάφηση πριν την αναχώρηση (η οποία είναι συνήθως η ελλιπής, η απλουστευμένη ή η πλήρης τελωνειακή διασάφηση) ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσει κατά πόσον απαιτείται έλεγχος όσον αφορά την ασφάλεια.

Άρθρο 2 (έναρξη ισχύος)

Tο παρόν άρθρο προβλέπει ότι οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ την εβδόμη ημέρα από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα. Αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα όσον αφορά τους ορισμούς (άρθρο 4), τη διαχείριση του κινδύνου αυτή καθεαυτή (άρθρο 13), την ανταλλαγή πληροφοριών (άρθρο 15) και την επέκταση των συνήθων κανόνων στις ελεύθερες ζώνες (άρθρα 170, 176, 181). Η εφαρμογή των συστημάτων επεξεργασίας στοιχείων πριν την άφιξη και πριν την αναχώρηση καθώς και η εγκατάσταση αυτόματων συντονισμένων και αλληλοσυνδεόμενων συστημάτων για τη διαχείριση του κινδύνου μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη στα οποία δεν λειτουργούν ακόμη τέτοια συστήματα. Ως εκ τούτου, προτείνεται τα άρθρα 13, 36α, 36β, 182α και 182β να τεθούν σε εφαρμογή δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, δεδομένου ότι τα εν λόγω άρθρα προϋποθέτουν την ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων.

2003/0167 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 26, 95, 133 και 135,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C [...] [...],σ. [...]

τη γνώμη της Ευρωπαϊκή Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [2],

[2] ΕΕ C [...] [...],σ. [...]

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 251 της συνθήκης,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Ο κανονισμός (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 1992 περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα [3], όπως τροποποιήθηκε την τελευταία φορά με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 2700/2000 [4] καθορίζει τους κανόνες σχετικά με την τελωνειακή μεταχείριση των εμπορευμάτων που εισάγονται ή πρόκειται να εξαχθούν.

[3] ΕΕ L 302, 19.10.1992, σ. 1.

[4] ΕΕ L 311, 12.12.2000, σ. 1.

(2) Πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι πληροφορίες που παρέχονται από τις επιχειρήσεις στα τελωνεία μπορούν να κοινολογούνται σε άλλες αρχές του ιδίου κράτους μέλους, άλλων κρατών μελών, στην Επιτροπή ή σε αρχές τρίτων χωρών.

(3) Είναι αναγκαίο να καθιερωθεί το ίδιο επίπεδο τελωνειακών ελέγχων στην Κοινότητα και να εξασφαλιστεί η εναρμονισμένη εφαρμογή των τελωνειακών ελέγχων από τα κράτη μέλη. Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τους ελέγχους αυτούς. Οι εν λόγω έλεγχοι πρέπει να βασίζονται σε κοινά αποδεκτά πρότυπα και κριτήρια κινδύνου για την επιλογή των εμπορευμάτων και των επιχειρήσεων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για την Κοινότητα και τους πολίτες της. Συνεπώς, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να θεσπίσουν, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου για μια κοινή στρατηγική με σκοπό τον αποτελεσματικό καθορισμό των προτεραιοτήτων και την αποτελεσματική χορήγηση των πόρων, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στους τελωνειακούς ελέγχους και τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου. Επίσης, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προβλέπει κοινά κριτήρια και εναρμονισμένες απαιτήσεις για τις εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις καθώς και να εξασφαλίζει την εναρμονισμένη εφαρμογή των εν λόγω κριτηρίων και απαιτήσεων. Η θέσπιση ενός πλαισίου διαχείρισης του κινδύνου, κοινού για όλα τα κράτη μέλη, δεν πρέπει να εμποδίζει τα εν λόγω κράτη μέλη να ελέγχουν τα εμπορεύματα με δειγματοληψία.

(4) Οι πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των εισαγόμενων ή εξαγόμενων εμπορευμάτων πρέπει να ανταλλάσσονται μεταξύ των αρμοδίων διοικήσεων των κρατών μελών και της Επιτροπής. Οι εν λόγω πληροφορίες θα είναι περισσότερο γενικές πληροφορίες για τον έλεγχο των εμπορευμάτων παρά συγκεκριμένα στοιχεία για την επιχείρηση ή την αποστολή του εμπορεύματος. Προς το σκοπό αυτό, πρέπει να καθιερωθεί ένα κοινό και ασφαλές σύστημα, χάρη στο οποίο θα μπορούν οι αρμόδιες αρχές να έχουν πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες, να τις διαβιβάζουν και να τις ανταλλάσσουν την κατάλληλη στιγμή και με αποτελεσματικό τρόπο. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν επίσης να ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες, εφόσον αυτό προβλέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες.

(5) Για να μπορεί να εφαρμοστεί ο κατάλληλος έλεγχος της επικινδυνότητας, είναι αναγκαίο να καθιερωθεί η υποχρέωση προσκόμισης πληροφοριών πριν από την άφιξη/αναχώρηση για όλα τα εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, εκτός των εμπορευμάτων που διέρχονται από το εν λόγω έδαφος αεροπορικώς ή δια θαλάσσης χωρίς ενδιάμεση προσγείωση ή προσέγγιση σε λιμένα του εν λόγω εδάφους. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες προτού τα εμπορεύματα εισέλθουν ή εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Μπορούν να καθοριστούν διαφορετικοί κανόνες και προθεσμίες ανάλογα με το είδος των εμπορευμάτων, το είδος μεταφοράς και το είδος της επιχείρησης. Η υποχρέωση αυτή πρέπει επίσης να επιβληθεί και για τα εμπορεύματα τα οποία τίθενται σε ελεύθερη ζώνη ή εξέρχονται από αυτήν, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κενό στον τομέα της ασφάλειας.

(6) Συνεπώς, ο κανονισμός (EΟΚ) αριθ. 2913/92 πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (EΟΚ) αριθ. 2913/92 τροποποιείται ως εξής:

1. Το άρθρο 4 αριθ. 14 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"(14) 'Τελωνειακοί έλεγχοι': οι διάφορες ειδικές πράξεις στις οποίες προβαίνουν οι τελωνειακές αρχές ή οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές, με σκοπό την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας και των άλλων νομοθεσιών σχετικά με την εισαγωγή και την εξαγωγή εμπορευμάτων, όπως η εξέταση των εμπορευμάτων, ο έλεγχος της ύπαρξης και της αυθεντικότητας των εγγράφων, η εξέταση των λογιστικών και άλλων βιβλίων των επιχειρήσεων, ο έλεγχος των μεταφορικών μέσων, ο έλεγχος των αποσκευών και άλλων εμπορευμάτων που μεταφέρονται ή φέρονται από πρόσωπα, η διενέργεια διοικητικών ερευνών και άλλων παρεμφερών πράξεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση της τελωνειακής νομοθεσίας και, ενδεχομένως, των άλλων διατάξεων που ισχύουν για τα εμπορεύματα που βρίσκονται υπό τελωνειακή επιτήρηση."

2. Στο άρθρο 4 προστίθενται τα ακόλουθα σημεία:

"(25) 'Κίνδυνος': η πιθανότητα να συμβεί, στη διεθνή κυκλοφορία και εμπορία εμπορευμάτων, ένα γεγονός το οποίο απειλεί την ασφάλεια της Κοινότητας και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης για την ορθή εφαρμογή των κοινοτικών ή εθνικών μέτρων σχετικά με τα εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κοινότητα.

(26) 'Διαχείριση του κινδύνου': η συστηματική θέσπιση και εφαρμογή κάθε μέτρου που είναι αναγκαίο για να περιοριστεί η έκθεση στον κίνδυνο. Ο όρος αυτός καλύπτει δραστηριότητες όπως η συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, η ανάλυση και εκτίμηση του κινδύνου, η λήψη και επιβολή μέτρων καθώς και η τακτική παρακολούθηση και επανεξέταση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της, βάσει των διεθνών, κοινοτικών και εθνικών πηγών και στρατηγικών.

(27) 'Εξουσιοδοτημένη επιχείρηση': συντελεστής της διεθνούς διαχειριστικής αλυσίδας εξουσιοδοτημένος από τις τελωνειακές αρχές, ο οποίος πληροί τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της επιτροπολογίας, όπως το να έχει ικανοποιητικό ιστορικό σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση προς τις τελωνειακές απαιτήσεις και το να εφαρμόζει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των εμπορικών καταχωρήσεων καθώς και κατάλληλα μέτρα ασφάλειας των εμπορευμάτων. Έτσι, η εξουσιοδοτημένη επιχείρηση παρέχει κάθε αναγκαία εγγύηση για την κατάλληλη και ασφαλή διεκπεραίωση των πράξεων και, συνεπώς, μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένες απλουστεύσεις, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ιδιότητα της εξουσιοδοτημένης επιχείρησης χορηγείται για μια ορισμένη περίοδο και ανανεώνεται κατά διαστήματα."

3. Στο άρθρο 13 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

"Οι τελωνειακοί έλεγχοι πρέπει να βασίζονται στην ανάλυση του κινδύνου, με σκοπό τον εντοπισμό και τον ποσοτικό προσδιορισμό των κινδύνων καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την εκτίμησή τους, σύμφωνα με κριτήρια που έχουν καθοριστεί σε εθνικό και, ενδεχομένως, κοινοτικό ή διεθνές επίπεδο. Πρέπει να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου, σύμφωνα με την επιτροπολογία, το οποίο θα παρέχει το οργανωτικό πλαίσιο καθώς και τη διαδικασία καθορισμού κοινών κριτηρίων και τομέων προτεραιότητας όσον αφορά τον έλεγχο. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θέτουν σε λειτουργία αυτόματα συντονισμένα και αλληλοσυνδεόμενα συστήματα για την εφαρμογή της διαχείρισης του κινδύνου. Οι τελωνειακοί έλεγχοι μπορούν, για τη συντονισμένη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, να διενεργούνται σε τρίτες χώρες, εφόσον αυτό προβλέπεται στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών."

4. Το άρθρο 15 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 15

1. Κάθε πληροφορία η οποία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα, ή παρέχεται ως εμπιστευτική, καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο και δεν δημοσιοποιείται από τις αρμόδιες αρχές χωρίς τη ρητή άδεια του προσώπου ή της αρχής που παρέχει την εν λόγω πληροφορία. Ωστόσο, η διαβίβαση πληροφοριών επιτρέπεται εφόσον οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται ή δικαιούνται να το πράξουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ιδίως σχετικά με την προστασία των δεδομένων ή στα πλαίσια δικαστικών διαδικασιών.

2. Οι τελωνειακές, φορολογικές και άλλες αρμόδιες αρχές μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα δεδομένα που λαμβάνουν κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή εμπορευμάτων καθώς και να τα διαβιβάζουν στα κράτη μέλη και την Επιτροπή, εφόσον αυτό απαιτείται στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών, με σκοπό την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων ή την ανίχνευση και αποτροπή τυχόν παρατυπιών. Η κοινοποίηση εμπιστευτικών δεδομένων σε διοικήσεις τρίτων χωρών επιτρέπεται μόνον εφόσον προβλέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες."

5. Στο κεφάλαιο I (Είσοδος εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος) προστίθενται τα ακόλουθα άρθρα:

"Άρθρο 36a

1. Προτού τα εμπορεύματα εισέλθουν στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, πρέπει να κατατίθεται συνοπτική διασάφηση στο τελωνείο εισόδου. Η κατάθεση συνοπτικής διασάφησης μπορεί να αντικατασταθεί από την υποβολή σχετικής γνωστοποίησης ή την πρόσβαση στα δεδομένα της συνοπτικής διασάφησης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της εξουσιοδοτημένης επιχείρησης, και τούτο πέρα από τη νομική υποχρέωση του διασαφιστή να καταθέτει τελωνειακή διασάφηση. Αν το τελωνείο που παραλαμβάνει την εν λόγω διασάφηση είναι διαφορετικό από το τελωνείο εισόδου, τότε την διαβιβάζει πάραυτα και ηλεκτρονικώς στο τελωνείο εισόδου.

2. Σε περίπτωση που απαιτείται τελωνειακή διασάφηση μετά την είσοδο των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, η ηλεκτρονική τελωνειακή διασάφηση αντικαθιστά τη συνοπτική διασάφηση, εφόσον αυτή κατατίθεται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τη συνοπτική διασάφηση. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται η ελλιπής ή απλουστευμένη διασάφηση, αυτή πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα δεδομένα.

3. Η κανονική προθεσμία για την κατάθεση συνοπτικής διασάφησης είναι 24 ώρες πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο, εκτός από την περίπτωση μικρότερου χρόνου μεταφοράς ή τις περιπτώσεις που προβλέπεται διαφορετική προθεσμία στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών. Η επιτροπολογία εφαρμόζεται για να καθοριστούν τα εξής:

- ένα κοινό σύνολο δεδομένων και ένας κοινός μορφότυπος για τη συνοπτική διασάφηση, λαμβανομένων υπόψη, όπου είναι δυνατόν, των διεθνών προτύπων,

- ειδικές προθεσμίες για ορισμένα είδη συναλλαγών και επιχειρήσεων, και

- οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή, κυρίως όσον αφορά τις εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις.

4. Δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων πριν από την προσκόμιση της συνοπτικής διασάφησης ή της τελωνειακής διασάφησης.

Άρθρο 36β

1. Η συνοπτική διασάφηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο πλαίσιο της επιτροπολογίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικές, λιμενικές ή μεταφορικές πληροφορίες, εφόσον αυτές περιέχουν τα απαιτούμενα δεδομένα. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να κάνουν δεκτές συνοπτικές διασαφήσεις σε χαρτί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εντός μιας διετούς περιόδου από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

2. Η συνοπτική διασάφηση κατατίθεται :

α) είτε από το πρόσωπο που πραγματοποιεί την είσοδο των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας ή από οποιοδήποτε πρόσωπο αναλαμβάνει τη μεταφορά των εμπορευμάτων μετά την είσοδό τους στο εν λόγω έδαφος,

β) είτε από το πρόσωπο εξ ονόματος του οποίου ενεργούν τα πρόσωπα που αναφέρονται στο εδάφιο α),

γ) είτε από τον αντιπρόσωπο, κατά την έννοια του άρθρου 5, ενός εκ των προσώπων που αναφέρονται στα εδάφια α) και β)."

6. Ο τίτλος III του κεφαλαίου 3 γίνεται: "Εκφόρτωση των εμπορευμάτων που προσκομίζονται στο τελωνείο".

7. Το άρθρο 40 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 40

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας προσκομίζονται στο τελωνείο από το πρόσωπο που έχει πραγματοποιήσει την είσοδό τους στο εν λόγω έδαφος ή, ενδεχομένως, από το πρόσωπο που έχει αναλάβει τη μεταφορά των εμπορευμάτων μετά την πραγματοποίηση αυτής της εισόδου, εκτός από την περίπτωση μεταφορικών μέσων τα οποία απλώς διασχίζουν τον εναέριο χώρο ή τα χωρικά ύδατα του τελωνειακού εδάφους, χωρίς ενδιάμεση προσγείωση ή προσέγγιση σε λιμένα του εν λόγω εδάφους. Οι εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων στο τελωνείο, εφόσον έχουν καταθέσει συνοπτική διασάφηση ή τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με τα άρθρα 36α και 36β."

8. Διαγράφονται τα άρθρα 43 έως 45

9. Το άρθρο 170 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"2 Πρέπει να προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές και να αποτελούν αντικείμενο των προβλεπόμενων τελωνειακών διατυπώσεων τα εμπορεύματα:

α) τα οποία έχουν υπαχθεί σε τελωνειακό καθεστώς και των οποίων η είσοδος σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη συνεπάγεται την εκκαθάριση του εν λόγω καθεστώτος. Ωστόσο, η προσκόμιση αυτή δεν είναι απαραίτητη αν στα πλαίσια του εν λόγω τελωνειακού καθεστώτος γίνεται δεκτή η απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων.

β) τα οποία έχουν τεθεί σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη βάσει απόφασης για τη χορήγηση επιστροφής ή τη διαγραφή των εισαγωγικών δασμών.

γ) τα οποία απολαύουν των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 166 στοιχείο β).

δ) τα οποία εισέρχονται απευθείας, από το εξωτερικό του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη, εκτός από την περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει άδεια να μην προσκομίσει τα εμπορεύματα και έχει καταθέσει συνοπτική διασάφηση ή τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με τα άρθρα 36α και 36β."

10. Το άρθρο 176 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"2. Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα μεταφορτώνονται εντός μιας ελεύθερης ζώνης, τα σχετικά έγγραφα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση των τελωνειακών αρχών. Η μικρής διάρκειας εναπόθεση των εμπορευμάτων, στο πλαίσιο αυτής της μεταφόρτωσης, θεωρείται ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μεταφόρτωσης.

Για τα εμπορεύματα τα οποία εισέρχονται σε ελεύθερη ζώνη απευθείας από το εξωτερικό του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας ή τα οποία εξέρχονται από μια ελεύθερη ζώνη εγκαταλείποντας απευθείας το εν λόγω τελωνειακό έδαφος, πρέπει να κατατίθεται συνοπτική διασάφηση σύμφωνα με τα άρθρα 36α και 36β ή 182α και 182β."

11. Το άρθρο 181 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 181

Οι τελωνειακές αρχές πρέπει να εξακριβώνουν ότι εφαρμόζονται οι κανόνες που διέπουν την εξαγωγή ή επανεξαγωγή καθώς και οι διατάξεις του τίτλου V, όταν τα εμπορεύματα εξάγονται ή επανεξάγονται από ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη."

12. Στο άρθρο 182 παράγραφος 3, πρώτη φράση, διαγράφονται οι λέξεις "επανεξαγωγή ή".

13. Στον τίτλο V (Εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας) προστίθενται τα ακόλουθα άρθρα:

"Άρθρο 182a

1. Προτού τα εμπορεύματα εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, πρέπει να κατατίθεται στο τελωνείο εξαγωγής συνοπτική διασάφηση 24 ώρες πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων στο εν λόγω τελωνείο, εκτός αν προβλέπεται διαφορετική προθεσμία στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας. Η κατάθεση συνοπτικής διασάφησης μπορεί να αντικατασταθεί από την υποβολή γνωστοποίησης ή την πρόσβαση στα δεδομένα της συνοπτικής διασάφησης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της εξουσιοδοτημένης επιχείρησης, και τούτο πέρα από τη νομική υποχρέωση του διασαφιστή να καταθέτει τελωνειακή διασάφηση.

2. Στις περιπτώσεις που απαιτείται τελωνειακή διασάφηση για την εξαγωγή ή επανεξαγωγή εμπορευμάτων, η συνοπτική διασάφηση αντικαθίσταται από ηλεκτρονική τελωνειακή διασάφηση, εφόσον η τελευταία κατατίθεται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τη συνοπτική διασάφηση. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ελλιπής ή απλουστευμένη διασάφηση, αυτή πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα δεδομένα.

3. Η επιτροπολογία χρησιμοποιείται για να καθοριστούν τα εξής:

- ένα κοινό σύνολο δεδομένων και ένας κοινός μορφότυπος για τη συνοπτική διασάφηση, λαμβανομένων υπόψη, όπου είναι δυνατόν, των διεθνών προτύπων,

- ειδικές προθεσμίες για ορισμένα είδη συναλλαγών και εξουσιοδοτημένων επιχειρήσεων, και

- οι προϋποθέσεις για την κατάθεση της διασάφησης καθώς και οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την υποχρέωση κατάθεσης, ιδίως σε σχέση με τις εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις.

Άρθρο 182β

1. Η συνοπτική διασάφηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο πλαίσιο της επιτροπολογίας. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να κάνουν δεκτές συνοπτικές διασαφήσεις σε χαρτί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εντός μιας διετούς περιόδου από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά, λιμενικά ή μεταφορικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα της εξουσιοδοτημένης επιχείρησης, εφόσον αυτά περιέχουν τα απαιτούμενα δεδομένα.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής τελωνειακής διασάφησης, κατατίθεται συνοπτική διασάφηση:

α) είτε από το πρόσωπο που πραγματοποιεί την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας ή το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη μεταφορά των εμπορευμάτων,

β) είτε από το πρόσωπο εξ ονόματος του οποίου ενεργούν τα πρόσωπα που αναφέρονται στο εδάφιο α),

γ) είτε από τον αντιπρόσωπο ενός εκ των προσώπων που αναφέρονται στα εδάφια α) και β)."

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εβδόμη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ηλεκτρονική διασάφηση και τα αυτόματα συστήματα για την εφαρμογή της διαχείρισης του κινδύνου, όπως ορίζεται στα άρθρα 13, 36α, 36β, 182α και 182β, καθώς και οι διατάξεις εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, τίθενται σε εφαρμογή δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ, ΙΔΙΩΣ, ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΜΕ)

Tιτλοσ τησ προτασησ

Πρότασης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (υποβληθέν από την Επιτροπή)

αριθμοσ αναφορασ εγγραφου

η προταση

1. Η Επιτροπή έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης. Λόγω της σημερινής πολιτικής κατάστασης και της απειλής της τρομοκρατίας, με επακόλουθο την ενίσχυση των απαιτήσεων ασφαλείας στον τομέα του παγκοσμίου εμπορίου, και επ'ευκαιρία των διαπραγματεύσεων για μια ικανοποιητική συμφωνία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της "Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια των Εμπορευματοκιβωτίων" ("Container Security Initiative"), είναι αναγκαία η θέσπιση νέων νομικών υποχρεώσεων στον Τελωνειακό Κώδικα για τις επιχειρήσεις. Η θέσπιση αυτή θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας.

Αν και η Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε πλήρη αναθεώρηση του Τελωνειακού Κώδικα, μετά την ανακοίνωση για την πρωτοβουλία "ηλεκτρονικά τελωνεία", είναι αναγκαίο να ληφθούν επειγόντως διάφορα είδη μέτρων για την αντιμετώπιση των αναγκών στον τομέα της ασφάλειας, λόγω της σημερινής παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης (και του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων). Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα αποκτήσει μια νομική βάση για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης του κινδύνου σε κοινοτικό επίπεδο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο ελέγχων στα κράτη μέλη.

Η λήψη των μέτρων αυτών, τα οποία είναι ήδη απαραίτητα σήμερα, καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία ενόψει της διεύρυνσης, δεδομένου ότι οι έλεγχοι ασφαλείας σε μεγάλα λιμάνια, όπως η Αμβέρσα και το Ρότερνταμ, εξαρτάται και από την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων στα κράτη μέλη, όπου διεκπεραιώνονται οι διατυπώσεις εξαγωγής. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, είναι πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των συναλλαγών, πράγμα το οποίο θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Κοινότητας.

επιπτωσεισ στισ επιχειρησεισ

2. Ποιους θα επηρεάσει η πρόταση;

Τις εταιρείες που εισάγουν και εξάγουν εμπορεύματα από και προς τρίτες χώρες.

- Ποιους τομείς δραστηριότητας; τους εισαγωγείς, τους εξαγωγείς, τα γραφεία μεταφορών, τους εκτελωνιστές.

- Ποια μεγέθη επιχειρήσεων (ποιο ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις); υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιούν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

- Υπάρχουν ιδιαίτερες γεωγραφικές περιοχές της Κοινότητας, όπου βρίσκονται αυτές οι επιχειρήσεις; Υπάρχουν σε κάθε κράτος μέλος.

3. Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με την πρόταση;

Να παρέχουν στο τελωνείο πληροφορίες πριν από την άφιξη (πριν από την αναχώρηση) προτού εισαγάγουν ή εξαγάγουν τα εμπορεύματα και εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας.

4. Ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές συνέπειες της πρότασης;

- Για την απασχόληση: καμία

- Για τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων: καμία

- Για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Για τις εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη παράδοση των εμπορευμάτων και, συνεπώς, μείωση του χρόνου των τελωνειακών διατυπώσεων. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει οι εν λόγω φορείς να παρέχουν ακριβέστερα στοιχεία πριν την εισαγωγή/εξαγωγή, πράγμα το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλέον φόρτο εργασίας. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος.

5. Η πρόταση προβλέπει μέτρα ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (λιγότερες ή διαφορετικές υποχρεώσεις κ.λπ);

Οι διευκολύνσεις θα εξαρτηθούν από το βαθμό συμμόρφωσης. οι ΜΜΕ μπορούν να προσφεύγουν σε παροχείς υπηρεσιών.

διαβουλευσεισ

6. Να αναφερθούν οι οργανώσεις των οποίων ζητήθηκε η γνώμη σχετικά με την πρόταση καθώς και οι κυριότερες απόψεις τους.

Μέσω της Ομάδας Εμπορικών Επαφών (Trade Contact Group), η οποία συγκροτήθηκε για τις διαβουλεύσεις, ζητήθηκε η γνώμη των εξής ενώσεων:

- FTA (Foreign Trade Association)

- UNICE

- EUROCOMMERCE

- EUROCHAMBERS

- EUROPEAN SMALL BUSINESS ALLIANCE

- CLECAT

- OCEAN (Οrganisation des Communautιs Europιenne des Avitailleurs de Navires)

- Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ

- Αντιπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών.

Αν και, καταρχήν, δεν εξέφρασαν αρνητική γνώμη, εντούτοις προβληματίζονται ως προς τις προθεσμίες πριν από την άφιξη και πριν από την αναχώρηση και ζήτησαν απαλλαγές για ορισμένα είδη μεταφορών και επιχειρήσεων. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις στο πλαίσιο των διατάξεων εφαρμογής του Τελωνειακού Κώδικα.