52003PC0273

Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υποστήριξη ειδικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης /* COM/2003/0273 τελικό - COD 2003/0114 */


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υποστήριξη ειδικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

(υποβάλλεται από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εισαγωγή

Η συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας προβλέπει ότι αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και, αν αυτό απαιτείται, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και την πολιτιστική και γλωσσική τους πολυμορφία, και ευνοεί τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Το λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας των επακόλουθων εργασιών σχετικά με τους στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 14 Ιουνίου 2002, ορίζει ένα πρόγραμμα δραστηριότητας που απαιτεί υποστήριξη σε κοινοτικό επίπεδο. Επίσης, η δήλωση του Λάακεν, που προσαρτάται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, επιβεβαιώνει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πώς να επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευκαιρία της 50ής επετείου της Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 10 Δεκεμβρίου 1998 στη Βιέννη, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, π.χ. με δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε συντονισμό με άλλους συναφείς οργανισμούς, και να εξασφαλίσει τη συνέχιση των μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που διοργανώνονται από 15 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».

Υπάρχει αυξημένη ανάγκη κατάρτισης εθνικών δικαστών στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και υποστήριξης αυτής της κατάρτισης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, κυρίως μετά την έγκριση του κανονισμού (ΕΚ) 1/2003 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της συνθήκης, που αυξάνει την εξουσία των εθνικών δικαστηρίων όσον αφορά την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων της συνθήκης.

Αναμένεται συνεπώς κοινοτική παρέμβαση στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, εκτός των ενεργειών που κατέστησαν δυνατές τα προγράμματα Σωκράτης και Leonardo da Vinci.

Ιστορικό

Εδώ και πολλά χρόνια παρέχεται υποστήριξη σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και για ειδικές ενέργειες στον τομέα αυτό, μέσω των γραμμών του προϋπολογισμού που ανήκουν στο μέρος Α του προϋπολογισμού:

-Η γραμμή A-3010 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κολεγίου.

-Η γραμμή Α-3011 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας..

-Η γραμμή A-3012 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου της Τρέβης.

-Η γραμμή A-3013 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ.

-Η γραμμή A-3014 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού.

-Η γραμμή A-3017 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας οργανώσεων δικαστικής συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

-Η γραμμή A-3022 συγχρηματοδοτεί ενέργειες που πραγματοποιούνται από κέντρα μελετών και ερευνών.

-Η γραμμή Α-3027 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του Διεθνούς κέντρου για την ευρωπαϊκή κατάρτιση.

-Η γραμμή A-3044 συγχρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανάπτυξη Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών.

Εξάλλου, δύο γραμμές του προϋπολογισμού του μέρους B του προϋπολογισμού, χωρίς νομική βάση, έδωσαν επίσης τη δυνατότητα υποστήριξης κοινοτικών παρεμβάσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης:

-Η γραμμή B3-1000 επέτρεψε, τα τελευταία χρόνια, να χρηματοδοτηθούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την προώθηση των συγκεκριμένων μελλοντικών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

-Η γραμμή B3-304 επιτρέπει, εδώ και πολλά χρόνια, την υποστήριξη δραστηριοτήτων με στόχο την παροχή στα πανεπιστήμια πληροφοριών σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κυρίως μέσω της δράσης Jean Monnet.

Χαρακτηριστικό όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι πραγματοποιούνταν έως τώρα χωρίς καμία νομική βάση.

Οι δραστηριότητες που υλοποιούνται από τα προαναφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κυρίως οι εξής:

-Ευρωπαϊκό Κολέγιο: μεταπτυχιακές σπουδές σε νομικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές επιστήμες και επιστήμες του ανθρώπου στην ευρωπαϊκή τους διάσταση.

-Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας: συμβολή στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας.

-Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ: κατάρτιση υπαλλήλων των κρατών μελών και υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ώστε να μπορούν αυτοί να αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητές τους στον τομέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δικαίου της Τρέβης: συνεχής κατάρτιση, πανεπιστημιακού επιπέδου, των επαγγελματιών και των υποκειμένων στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

-Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό: απόκτηση «ευρωπαϊκού μάστερ στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού», προχωρημένο πρόγραμμα πρακτικής εξάσκηση και άλλες δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού.

-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών: βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και δημιουργία, στον τομέα αυτό, ευρείας και μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής συνεργασίας.

-Διεθνές κέντρο για την ευρωπαϊκή κατάρτιση: μελέτη, διδασκαλία, κατάρτιση και έρευνα σχετικά με τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της παγκοσμιοποίησης, της ομοσπονδιοποίησης, της περιφερειοποίησης, και τις μεταβολές των δομών της σύγχρονης κοινωνίας, βάσει γενικής ομοσπονδιακής προοπτικής.

Πρέπει επίσης να χορηγηθούν επιδοτήσεις λειτουργίας σε ευρωπαϊκές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, οι οποίες επιδιώκουν στόχους γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και είναι αντιπροσωπευτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ενέργειες πληροφόρησης και μελέτης σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που υποστηρίζονται κυρίως από τη δράση Jean Monnet και τη γραμμή A-3022, αφορούν ιδιαίτερα:

-τη δημιουργία στα πανεπιστήμια μαθημάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

-τη δημιουργία και την υποστήριξη εθνικών ενώσεων καθηγητών ειδικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-την προώθηση του προβληματισμού και της συζήτησης σχετικά με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-την προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας σχετικά με θέματα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το μέλλον της Ευρώπης ή ο διάλογος μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, περιλαμβανομένης της έρευνας που διεξάγουν οι νέοι ερευνητές.

Οι ενέργειες υποστήριξης της κατάρτισης όσον αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο απευθύνονται σε οργανώσεις δικαστικής συνεργασίας και αποσκοπούν στην προώθηση της κατάρτισης στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως για εθνικούς δικαστές.

Στόχοι

Η έγκριση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [1] και η απόφαση να βασιστεί η δομή του προϋπολογισμού της Επιτροπής στην προσέγγιση ΠΒΔ (προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων) προϋποθέτουν την καθιέρωση βασικών ενεργειών για ένα σύνολο επιδοτήσεων που χρηματοδοτούνταν στο παρελθόν με βάση πιστώσεις εγγεγραμμένες στο μέρος Α (διοικητικές πιστώσεις) του τμήματος του προϋπολογισμού της Επιτροπής (τμήμα ΙΙΙ).

[1] ΕΕ L 248, 16.09.2002, σ. 1.

Εξάλλου, η διοργανική συμφωνία της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού [2] θέτει χρονικά όρια στη δυνατότητα ανάληψης προπαρασκευαστικών ενεργειών χωρίς νομική βάση.

[2] EE L 172, 16.9.2002, σ. 1.

Ο στόχος της παρούσας απόφασης είναι συνεπώς η έκδοση βασικής πράξης για τη χορήγηση επιδοτήσεων με σκοπό την προώθηση οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υποστήριξη ειδικών δραστηριοτήτων στων τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για περίοδο 5 ετών (2004-2008).

Σε δήλωσή της που συνδέεται με την έγκριση του νέου δημοσιονομικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέφρασε επισήμως την πρόθεσή της να θεσπίσει βασικές πράξεις για επιδοτήσεις που έως τότε χρηματοδοτούνταν από το μέρος Α του προϋπολογισμού. Στη δήλωση αυτή, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σημειώνουν την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση κανονισμού-πλαισίου στον οποίο θα προσδιορίζονται τα συνολικά κριτήρια επιλογής και χορήγησης των επιδοτήσεων λειτουργίας υπέρ των οργανισμών που αναφέρονται στο άρθρο 108 παράγραφος 1 β)».

Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στα άρθρα 149 και 150 της συνθήκης ΕΚ. Η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί είναι αυτή του άρθρου 251 της συνθήκης: η απόφαση πρέπει να εγκριθεί σε συναπόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που δρουν ομόφωνα) με βάση πρόταση της Επιτροπής.

Δημοσιονομικός αντίκτυπος

Δεδομένου ότι η πρόταση ουσιαστικά αντιμετωπίζει την τεχνική ανάγκη να θεσπιστεί μια νομική βάση για ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει επί του παρόντος τέτοια βάση, τα προβλεπόμενα ποσά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνα που διατίθενται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημοσιονομικό έτος 2003.

Το συνολικό προτεινόμενο ποσό ανέρχεται σε 129,620 εκατομμύρια EUR.

Ανάλυση των άρθρων

Το άρθρο 1 παρουσιάζει το στόχο του προγράμματος, δηλαδή την παροχή υποστήριξης σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για ειδικές δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Το άρθρο 2 παρουσιάζει τους όρους πρόσβασης στο πρόγραμμα και παραπέμπει στο παράρτημα, το οποίο περιγράφει τα τρία μέρη του προγράμματος:

-επιδοτήσεις για τη λειτουργία οργανισμών που ορίζονται στην απόφαση.

-επιδοτήσεις για τη λειτουργία άλλων οργανώσεων γενικού ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

-επιδοτήσεις δράσης για τις άλλες προαναφερόμενες παρεμβάσεις (υποστήριξη δραστηριοτήτων στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην παρακολούθηση των στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. υποστήριξη της κατάρτισης στο ευρωπαϊκό δίκαιο).

Η υποχρέωση για τους δικαιούχους να έχουν εγκατασταθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια δεν ισχύει για εκείνους που αναφέρονται στο σημείο 2.2.1 του παραρτήματος της απόφασης.

Το άρθρο 3 προβλέπει τη γεωγραφική επέκταση του προγράμματος στα κράτη μέλη και, ενδεχομένως, στις υποψήφιες χώρες και στις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ.

Το άρθρο 4 παραπέμπει στο παράρτημα για τις ρυθμίσεις όσον αφορά την επιλογή των δικαιούχων του προγράμματος. Προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις για τη λειτουργία άλλων οργανώσεων εκτός εκείνων που αναφέρονται στην απόφαση καθώς και το σύνολο των επιδοτήσεων δράσης χορηγούνται βάσει ετήσιων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Το άρθρο 5 παραπέμπει στο παράρτημα για τους όρους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

Το άρθρο 6 καθορίζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος στα 129,620 εκατομμύρια EUR για την περίοδο 2004-2008.

Το άρθρο 7 προβλέπει τις λεπτομέρειες για την εκπόνηση της ενδιάμεσης και της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος και την ανανέωσή του.

2003/0114 (COD)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υποστήριξη ειδικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως τα άρθρα 149 παράγραφος 4, και 150 παράγραφος 4,

την πρόταση της Επιτροπής [3],

[3] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [4],

[4] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [5],

[5] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της συνθήκης [6],

[6] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η συνθήκη προβλέπει ότι Κοινότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση των κρατών μελών, σεβόμενη, εφαρμόζει πολιτική επαγγελματικής κατάρτισης η οποία στηρίζει και συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών και ότι ενθαρρύνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

(2) Η δήλωση του Λάακεν, που προσαρτάται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, επιβεβαιώνει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πώς να επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών».

(3) Το λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας σχετικά με την παρακολούθηση των στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη [7], το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 14 Ιουνίου 2002, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα δραστηριότητας που απαιτεί υποστήριξη σε κοινοτικό επίπεδο.

[7] ΕΕ C142 της 14.6.2002,σ.1

(4) Η δήλωση της Ευρωπαϊκή Ένωσης με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 10 Δεκεμβρίου 1998 στη Βιέννη, αναφέρει ότι η Ένωση πρέπει να συνεχίσει περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, π.χ. με δραστηριότητες με δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε συντονισμό με άλλους συναφείς οργανισμούς, και να εξασφαλίσει τη συνέχιση των μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που διοργανώνονται από 15 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

(5) Στα συμπεράσματά του της 4ης Ιουνίου 1999, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της στην Κολωνία τόνισε ότι για να εξασφαλιστεί η διατήρηση και η συνέχεια του «ευρωπαϊκού μάστερ στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού», «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα της δημοσιονομικής ασφάλειας».

(6) Οι γραμμές A-3010, A-3011, A-3012, A-3013, A-3014, A-3017, A-3022, A-3027, A-3044, B3-1000 και B3-304 του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το οικονομικό έτος 2003 και τα προηγούμενα οικονομικά έτη απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

(7) Το Ευρωπαϊκό Κολέγιο, που παρέχει μεταπτυχιακά μαθήματα σε νομικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές επιστήμες και επιστήμες του ανθρώπου με ευρωπαϊκή διάσταση, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, που εκπαιδεύει υπαλλήλους των κρατών μελών και υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δικαίου, που παρέχει κατάρτιση πανεπιστημιακού επιπέδου στους επαγγελματίες και τους υποκειμένους στο ευρωπαϊκό δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό, το οποίο προτείνει ευρωπαϊκό μάστερ και ειδική εξάσκηση καθώς και άλλες δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών, της οποίας το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για μαθητές με ειδικές ανάγκες και στην ενθάρρυνση της βιώσιμης ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα αυτό, καθώς και το Διεθνές κέντρο για την ευρωπαϊκή κατάρτιση, το οποίο εξασφαλίζει εκπαίδευση, κατάρτιση και ερευνητική εργασία σχετικά με θέματα εξευρωπαϊσμού, παγκοσμιοποίησης, ομοσπονδιοποίησης, περιφερειοποίησης και τη μεταβολή των σύγχρονων κοινωνικών δομών, είναι οργανισμοί που επιδιώκουν στόχους γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

(8) Υπάρχει αυξημένη ανάγκη κατάρτισης εθνικών δικαστών στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και υποστήριξης αυτής της κατάρτισης από την Κοινότητα, κυρίως μετά την έγκριση του κανονισμού (ΕΚ) 1/2003 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της συνθήκης [8], που αυξάνει την εξουσία των εθνικών δικαστηρίων όσον αφορά την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων της συνθήκης.

[8] ΕΕ L 1 της 4.1.2003, σ.1.

(9) Ο κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [9], στο εξής «δημοσιονομικός κανονισμός» απαιτεί να θεσπιστεί βασική νομική πράξη για την κάλυψη αυτών των υφιστάμενων ενεργειών υποστήριξης.

[9] ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ.1.

(10) Το Ευρωπαϊκό τον Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, κατά την έγκριση του δημοσιονομικού κανονισμού [10], δεσμεύθηκαν να επιτύχουν το στόχο της έναρξης ισχύος αυτής της νομικής βάσης από το οικονομικό έτος 2004.

[10] 0 Δήλωση της 13ης Ιουνίου 2002 κατά την έγκριση του δημοσιονομικού κανονισμού, άρθρο 108

(11) Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί επαρκής σταθερότητα και συνέχεια στη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του νέου δημοσιονομικού κανονισμού, για τα ιδρύματα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

(12) Χρειάζεται να προβλεφθεί γεωγραφική κάλυψη του παρόντος προγράμματος η οποία να επεκτείνεται στα κράτη μέλη και, ενδεχομένως, για ορισμένες ενέργειες, στις υποψήφιες χώρες καθώς και στις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ.

(13) Οι ενδεχόμενες μη κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που θα προέλθουν από πόρους κρατών υπόκεινται στην τήρηση των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης.

(14) Η παρούσα απόφαση ορίζει, για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος, ένα οικονομικό πλαίσιο που συνιστά το κύριο σημείο αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαδικασίας, για την αρμόδια αρχή επί του προϋπολογισμού [11].

[11] 1 ΕΕ C 172 της 18.6.1999, σ. 1.

(15) Η ενίσχυση που παρέχεται βάσει της παρούσας απόφασης πρέπει να χορηγείται με απόλυτο σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1 - [Στόχος του προγράμματος]

1. Η παρούσα απόφαση θεσπίζει πρόγραμμα κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, για την υποστήριξη των οργανισμών και των δραστηριοτήτων τους που αποσκοπούν στην επέκταση και την εμβάθυνση των γνώσεων σχετικά με την οικοδόμηση της Ευρώπης, ή στη συμβολή για την επίτευξη κοινών στόχων στην πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τόσο εντός όσο και εκτός της Κοινότητας.

2. Ο γενικός στόχος του παρόντος προγράμματος είναι η υποστήριξη των δραστηριοτήτων οργανισμών στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Οι δραστηριότητες που αφορά το πρόγραμμα είναι

α) είτε το μόνιμο πρόγραμμα εργασίας ενός οργανισμού που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο και επιδιώκει στόχο γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ή στόχο που αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εν λόγω τομέα,

β) είτε ειδική ενέργεια ενθάρρυνσης της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό τον τομέα, ενημέρωση σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους στόχους της Ένωσης στα πλαίσια των διεθνών της σχέσεων ή υποστήριξης της κοινοτικής δράσης και διασύνδεσής της με το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να συμβάλουν ή να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής και των ενεργειών κοινοτικής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

3. Το παρόν πρόγραμμα εφαρμόζεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Άρθρο 2 - [Πρόσβαση στο πρόγραμμα]

Για να είναι επιλέξιμος για επιδότηση, ένας οργανισμός πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του παραρτήματος και να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α) οφείλει να είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που να ασκεί ιδίως δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και να επιδιώκει στόχους δημόσιου συμφέροντος.

β) πρέπει να έχει συσταθεί νομικά για περισσότερα από δύο έτη και οι ετήσιοι ισολογισμοί του για τα προηγούμενα δύο έτη να έχουν πιστοποιηθεί από ορκωτούς λογιστές.

γ) οι δραστηριότητές του πρέπει ιδίως να συμφωνούν με τις αρχές της κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και να λαμβάνουν υπόψη τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο παράρτημα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σημείο β), εφόσον αυτό δεν θίγει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας.

Άρθρο 3 - [Συμμετοχή στο πρόγραμμα]

Ενέργειες του παρόντος προγράμματος μπορούν να είναι ανοικτές στη συμμετοχή των χωρών ΕΟΧ/ΕΖΕΣ και των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των νομικών πράξεων που διέπουν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τις χώρες αυτές.

Άρθρο 4 - [Επιλογή δικαιούχων]

Η χορήγηση επιδότησης λειτουργίας στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος εργασίας ενός φορέα που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη ή στόχο ο οποίος εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν διέπεται από τα συνολικά κριτήρια που περιέχονται στο παράρτημα.

Η χορήγηση επιδότησης για ενέργεια που προβλέπεται το πρόγραμμα πρέπει να διέπεται από τα συνολικά κριτήρια που αναφέρονται στο παράρτημα. Η επιλογή των ενεργειών γίνεται με πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Άρθρο 5 - [Χορήγηση της επιδότησης]

Οι επιδοτήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο των διαφόρων ενεργειών του προγράμματος πρέπει να συμφωνούν με τις διατάξεις που καθορίζονται στο αντίστοιχο μέρος του παραρτήματος.

Άρθρο 6 - [Δημοσιονομικές διατάξεις]

1. Ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του παρόντος προγράμματος, για την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, ανέρχεται σε 129,620 εκατομμύρια EUR.

3. Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνεις τις ετήσιες πιστώσεις μέσα στα όρια των δημοσιονομικών προοπτικών.

Άρθρο 7 - [Παρακολούθηση και αξιολόγηση]

1 Το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και, εάν χρειαστεί, θα υποβάλει τροποποίηση με σκοπό την παράταση ή όχι του προγράμματος.

Αυτή η έκθεση βασίζεται κυρίως στην εξωτερική έκθεση αξιολόγησης που αναμένεται να είναι διαθέσιμη το αργότερο έως τα τέλη του 2006, εξετάζοντας τουλάχιστον τη γενικότερη καταλληλότητα και συνοχή του προγράμματος, την αποτελεσματικότητα της εκτέλεσής του (προετοιμασία, επιλογή, εφαρμογή ενεργειών), τη συνολική και την επιμέρους αποτελεσματικότητα των διάφορων ενεργειών (όσον αφορά την επίτευξη στόχων όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα).

2 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη συνθήκη, αποφασίζουν σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2009. Πριν από την υποβολή προτάσεων προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα προβεί στην επικαιροποίηση της εξωτερικής αξιολόγησης του προγράμματος και θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης στις προτάσεις της.

Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2009, η Επιτροπή θα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίτευξη των στόχων του παρόντος προγράμματος. Η εν λόγω έκθεση θα βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και θα εξετάζει τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι δικαιούχοι, ιδίως ως προς την αποτελεσματικότητα και την απόδοση των ενεργειών (εκτιμώμενων συνολικά ή επιμέρους) που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι του προγράμματος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα.

Άρθρο 8 - [Έναρξη ισχύος]

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Βρυξέλλες, ...............

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[...] [...]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι στόχοι που καθορίζονται στο άρθρο 1 πρέπει να επιτευχθούν με την υλοποίηση των ενεργειών που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα.

Το παρόν παράρτημα προβλέπει δύο κύριους τύπους ενεργειών:

-ο πρώτος τύπος, που περιλαμβάνει τις ενέργειες 1 και 2, αποσκοπεί στην υποστήριξη ειδικών ιδρυμάτων ή επιλεγμένων ενώσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της εκπαίδευσης.

-ο δεύτερος τύπος, στον οποίο αντιστοιχεί η ενέργεια 3, έχει ως στόχο την υποστήριξη των ειδικών δραστηριοτήτων ή σχεδίων που δίνουν έμφαση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (ενέργεια 3A), ή συμβάλλουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης εκτός των κοινοτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται σε αυτούς τους τομείς (ενέργεια 3B), ή προωθούν την κατάρτιση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως για τους εθνικούς δικαστές (ενέργεια 3Γ).

2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τους φορείς που είναι επιλέξιμοι για κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος εμπίπτουν σε ένα από τα ακόλουθα μέρη:

Ενέργεια 1: Υποστήριξη σε καθορισμένα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης του προγράμματος είναι δυνατό να χορηγηθούν επιδοτήσεις για τη συμμετοχή σε ορισμένες δαπάνες λειτουργίας και διοικητικές δαπάνες των παρακάτω ιδρυμάτων, τα οποία επιδιώκουν στόχους γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους τομείς:

-το Ευρωπαϊκό Κολέγιο (στα πανεπιστήμια των Bruges και Natolin), στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε νομικές, οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές επιστήμες και επιστήμες του ανθρώπου, στην ευρωπαϊκής τους διάσταση.

-το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, στη συμβολή του στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα.

-το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ, στην κατάρτιση υπαλλήλων των κρατών μελών και υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητές τους στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δικαίου της Τρέβης, στη συνεχή κατάρτιση, σε πανεπιστημιακό επίπεδο, των επαγγελματιών και των υποκειμένων στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

-το Ευρωπαϊκό Διαπενεπιστημιακό Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό, στη συνέχιση του ευρωπαϊκού μάστερ στα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό, το προχωρημένο πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης και άλλες δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού.

-η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και στην καθιέρωση, στον τομέα αυτό, εκτεταμένης και μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής συνεργασίας.

-το Διεθνές κέντρο για την ευρωπαϊκή κατάρτιση, στη μελέτη, τη διδασκαλία, την κατάρτιση και την έρευνα σχετικά με τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της παγκοσμιοποίησης, της ομοσπονδιοποίησης, της περιφερειοποίησης και της μεταβολής των δομών της σύγχρονης κοινωνίας, βάσει συνολικής ομοσπονδιακής προοπτικής.

Η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει επιδοτήσεις στα ιδρύματα που αναφέρονται παραπάνω, ύστερα από την παραλαβή κατάλληλου προγράμματος εργασίας και προϋπολογισμού. Οι επιδοτήσεις μπορούν να χορηγηθούν σε ετήσια βάση ή να ανανεώνονται βάσει συμφωνίας πλαισίου εταιρικής σχέσης με την Επιτροπή.

Οι επιδοτήσεις που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο της παρούσας δράσης δεν υπόκεινται στην αρχή της βαθμιαίας μείωσης που προβλέπεται στο άρθρο 113 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι δραστηριότητες των ιδρυμάτων που θα υποστηριχθούν στο πλαίσιο της παρούσας δράσης μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πόροι που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της δράσης 1 δεν θα υπερβαίνουν το 65% και θα είναι τουλάχιστον το 58% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για το πρόγραμμα αυτό.

Ενέργεια 2: Υποστήριξη των ευρωπαϊκών ενώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας του προγράμματος μπορούν να χορηγηθούν επιδοτήσεις για τη συμμετοχή σε ορισμένες δαπάνες λειτουργίας και διοικητικές δαπάνες ευρωπαϊκών ενώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και τηρούν τα εξής ελάχιστα κριτήρια:

-πρόκειται για ιδρύματα που επιδιώκουν στόχους ειδικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 162 των κανόνων εφαρμογής.

-δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιδιώκουν σαφείς και καλά καθορισμένους στόχους, οι οποίοι ορίζονται στο επίσημο καταστατικό τους.

-έχουν μέλη τουλάχιστον σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-αποτελούνται από εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές ενώσεις.

-έχουν την έδρα τους και να διαθέτουν νομικό καθεστώς σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-πραγματοποιούν τις περισσότερες δραστηριότητές τους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και/ή στις υποψήφιες χώρες.

Οι επιδοτήσεις στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας χορηγούνται ύστερα από επιλογή των προτάσεων που υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση μίας ή περισσότερων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Η κοινοτική επιδότηση δεν υπερβαίνει το 75% των επιλέξιμων δαπανών που υποβάλλονται σε εγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας για την ένωση. Οι επιδοτήσεις μπορούν να χορηγηθούν σε ετήσια βάση ή να ανανεώνονται βάσει συμφωνίας πλαισίου εταιρικής σχέσης με την Επιτροπή.

Οι επιδοτήσεις που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο της παρούσας ενέργειας δεν υπόκεινται στην αρχή της βαθμιαίας μείωσης που προβλέπεται στο άρθρο 113 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι πόροι που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της ενέργειας 2 δεν θα υπερβαίνουν το 4% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για το πρόγραμμα αυτό.

Ενέργεια 3A: Υποστήριξη δραστηριοτήτων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Αυτή η ενέργεια αφορά δραστηριότητες για την προώθηση της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων ομάδων όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους στόχους της Ένωσης στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεών της, ή για την υποστήριξη της κοινοτικής δράσης και τη διασύνδεσή της με το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας, μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι κυρίως, σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης:

-δημιουργία διδασκαλίας σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα πανεπιστήμια.

-δημιουργία και υποστήριξη εθνικών ενώσεων καθηγητών ειδικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-προώθηση του προβληματισμού και της συζήτησης σχετικά με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας σχετικά με θέματα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπως το μέλλον της Ευρώπης ή ο διάλογος των λαών και των πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας των νέων ερευνητών.

Οι επιδοτήσεις στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας χορηγούνται ύστερα από επιλογή των προτάσεων που υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση μίας ή περισσότερων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Η κοινοτική επιδότηση δεν υπερβαίνει το 75% των επιλέξιμων δαπανών των δραστηριοτήτων που επελέγησαν για να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής.

Οι πόροι που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της ενέργειας 3A δεν θα υπερβαίνουν το 24% και θα είναι τουλάχιστον το 20% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για το πρόγραμμα αυτό.

Ενέργεια 3B: Υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υλοποίηση των μελλοντικών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη

Η ενέργεια 3B αφορά μέτρα υποστήριξης, εφαρμογής, ευαισθητοποίησης και προώθησης για την επίτευξη των τριών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2010 [12], δηλαδή:

[12] 2 Λεπτομερές πρόγραμμα των επακολουθών εργασιών σχετικά με τους στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη (ΕΕ C142 της 14.6.2002, σ.1).

-βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

-άνοιγμα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στον εξωτερικό κόσμο.

καθώς και των 13 επιμέρους στόχων. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να περιλαμβάνουν μελλοντική προσέγγιση για την περίοδο έως το 2010 και να καλύπτουν τόσο τις ενδοευρωπαϊκές πτυχές όσο και εκείνες της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο.

Κατά την προώθηση των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας εφαρμόζεται η ανοικτή μέθοδος συντονισμού στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, κυρίως μέσω αξιολογήσεων από ομοτίμους, ανταλλαγής καλών πρακτικών, ανταλλαγής πληροφοριών και καθορισμού δεικτών και δεδομένων αναφοράς.

Αυτά αφορούν κυρίως:

-την προώθηση σπουδών, μελετών και ερευνών που συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων μελλοντικών στόχων.

-συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, σεμινάρια, συνέδρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις για την προώθηση της υλοποίησης του λεπτομερούς προγράμματος εργασίας βάσει των στόχων.

-την προετοιμασία και την υλοποίηση ενεργειών πληροφόρησης και δημοσιεύσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων ομάδων για τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών με σκοπό να εξασφαλιστεί η προώθηση της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτούς τους τομείς και να βελτιωθεί η ποιότητα, η πρόσβαση όλων και το άνοιγμα στον κόσμο των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

-διάφορες δραστηριότητες για την υποστήριξη της κοινοτικής δράσης με τη συμμετοχή συντελεστών της κοινωνίας των πολιτών που παρεμβαίνουν σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η ενέργεια αυτή θα υλοποιηθεί μέσω: επιδοτήσεων που θα χορηγηθούν ύστερα από επιλογή προτάσεων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο μιας ή περισσότερων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Οι επιδοτήσεις μπορεί να χορηγηθούν σε ιδρύματα εγκατεστημένα σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ή σε υποψήφιες χώρες. Για δραστηριότητες οι οποίες αφορούν τον τρίτο στόχο (άνοιγμα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κόσμο), μπορούν να χορηγηθούν κατ' εξαίρεση επιδοτήσεις σε ιδρύματα που έχουν την έδρα τους σε άλλες τρίτες χώρες.

Κατ' αρχήν, η κοινοτική επιδότηση δεν θα καλύψει περισσότερο από το 75% των διοικητικών δαπανών των προτάσεων που θα επιλεγούν.

Οι πόροι που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της ενέργειας 3B δεν θα υπερβαίνουν το 11% και θα είναι τουλάχιστον το 7% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για το παρόν πρόγραμμα.

Ενέργεια 3Γ: Υποστήριξη της κατάρτισης εθνικών δικαστών στον τομέα του κοινοτικού δικαίου και υποστήριξη των οργανώσεων δικαστικής συνεργασίας

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής είναι δυνατόν να χορηγηθούν επιδοτήσεις για την υποστήριξη οργανώσεων δικαστικής συνεργασίας και ενεργειών για την προώθηση της κατάρτισης στο κοινοτικό δίκαιο, ιδίως για εθνικούς δικαστές.

Οι δραστηριότητες που θα υποστηριχθούν στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής μπορούν να πραγματοποιηθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή στις υποψήφιες χώρες.

Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης οι επιδοτήσεις θα χορηγηθούν ύστερα από επιλογή μεταξύ προτάσεων που θα υποβληθούν ύστερα από δημοσίευση μίας ή περισσότερων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Κατ' αρχήν, η κοινοτική επιδότηση δεν θα καλύψει περισσότερο από το 75% των επιλέξιμων δαπανών της δραστηριότητας όπως υποβλήθηκαν αυτές στο εγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας.

Οι πόροι που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της ενέργειας 3Γ δεν θα υπερβαίνουν το 4% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για το πρόγραμμα αυτό.

3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ αξιολόγησης των ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Οι αιτήσεις επιδότησης υποβάλλονται στο πλαίσιο πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που θα αξιολογηθούν βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

-συνάφεια με τους στόχους του προγράμματος και της σχετικής ειδικής ενέργειας.

-συνάφεια με τις προτεραιότητες ή άλλα κριτήρια που ορίζονται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

-ποιότητα της πρότασης.

-πιθανός αντίκτυπος της πρότασης στην εκπαίδευση και/ή κατάρτιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

4. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κατά τον καθορισμό του ποσού μιας επιδότησης που χορηγείται στο πλαίσιο μιας από τις ενέργειες του παρόντος προγράμματος, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει σε κατ' αποκοπή χρηματοδότηση βάσει των δημοσιευμένων πινάκων κόστους ανά μονάδα.

5. διαχείριση του προγράμματος

Με βάση την ανάλυση κόστους/αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση του συνόλου ή μέρους των καθηκόντων διαχείρισης του προγράμματος σε εκτελεστικό οργανισμό, σύμφωνα με το άρθρο 55 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. η Επιτροπή μπορεί επίσης να προσφύγει σε εμπειρογνώμονες και σε κάθε άλλη τεχνική και διοικητική βοήθεια που δεν συνεπάγεται καθήκοντα δημόσιας αρχής, τα οποία η Επιτροπή έχει αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες στο πλαίσιο ειδικών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Εξάλλου, μπορεί να χρηματοδοτήσει μελέτες και να διοργανώσει συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την εφαρμογή του προγράμματος, και να αναλάβει ενέργειες πληροφόρησης, δημοσίευσης και διάδοσης, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του στόχου του προγράμματος.

6. Έλεγχοι και λογιστικοί έλεγχοι

6.1 Ο δικαιούχος μιας επιδότησης λειτουργίας πρέπει να μπορεί να θέσει στη διάθεση της Επιτροπής όλες τις αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο χορηγήθηκε η επιδότηση, ιδίως την επαληθευμένη κατάσταση των λογαριασμών, για μια περίοδο πέντε ετών η οποία υπολογίζεται από την τελευταία πληρωμή. Ο δικαιούχος επιδότησης φροντίζει ώστε, εφόσον χρειαστεί, τα δικαιολογητικά που βρίσκονται στην κατοχή των εταίρων ή των μελών να τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής.

6.2 Η Επιτροπή, είτε άμεσα μέσω του προσωπικού της είτε μέσω κάθε άλλου ειδικευμένου εξωτερικού οργανισμού της επιλογής της, δικαιούται να πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η επιδότηση. Οι έλεγχοι αυτοί είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, καθώς και κατά τη διάρκεια της περιόδου των πέντε ετών που υπολογίζεται από την ημερομηνία καταβολής του υπολοίπου της επιδότησης. Τα αποτελέσματα των λογιστικών αυτών ελέγχων μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αποφάσεις για ανάκτηση ποσών από την Επιτροπή.

6.3 Το προσωπικό της Επιτροπής καθώς και τα εντεταλμένα από την Επιτροπή εξωτερικά πρόσωπα πρέπει να έχουν την κατάλληλη πρόσβαση, ιδίως στα γραφεία του δικαιούχου, καθώς και σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, περιλαμβανομένων και αυτών που είναι σε ηλεκτρονική μορφή, για την ορθή διεξαγωγή των λογιστικών αυτών ελέγχων.

6.4 Το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και η Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) έχουν τα ίδια δικαιώματα με την Επιτροπή, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση.

6.5 Εξάλλου, προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες, η Επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να πραγματοποιεί ελέγχους και επαληθεύσεις επιτόπου, μέσα στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου [13]. Εφόσον χρειαστεί, διεξάγονται έρευνες από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) οι οποίες διέπονται από τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [14].

[13] 3 ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

[14] 4 ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομείς πολιτικής: 1. Εκπαίδευση και κατάρτιση, 2. Ανταγωνισμός, 3. Εξωτερικές σχέσεις

Δραστηριότητες: 1. Εκπαίδευση, 2. Έλεγχος των συγκεντρώσεων, αντιμονοπωλειακή πολιτική, ελευθέρωση των αγορών και καταπολέμηση των συμπράξεων, 3. Ανθρώπινα δικαιώματα και εκδημοκρατισμός

Ονομασια της δρασης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

1. ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

15.02.01.02 (πρώην-Α-3010) Ευρωπαϊκό Κολέγιο

15.02.01.03 (πρώην-Α-3011) Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας

15.02.01.04 (πρώην-Α-3012) Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δικαίου της Τρέβης

15.02.01.05 (πρώην-Α-3013) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ

15.02.01.06 (πρώην-Α-3022) Κέντρο μελετών και έρευνας

15.02.01.07 (πρώην-Α-3027) Διεθνές κέντρο για την ευρωπαϊκή κατάρτιση

15.02.01.08 (πρώην-Α-3044) Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών

όλες οι παραπάνω γραμμές ανήκουν στο πλαίσιο της δραστηριότητας για την εκπαίδευση και καλύπτονται από το κεφάλαιο 5 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006

19.04.01 (πρώην-Α-3014) Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό. γραμμή που σχετίζεται με τη δραστηριότητα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκδημοκρατισμός και καλύπτεται από το κεφάλαιο 5 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006

15.02.01.01 (πρώην-Β3-304) Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο πανεπιστήμιο

15.02.02.01 (πρώην-Β3-1000) Ενίσχυση της κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης

15.01.04.11 (πρώην-Β3-304A) Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο πανεπιστήμιο - δαπάνες διοικητικής λειτουργίας

15.01.04.01 (πρώην-Β3-1000A) Ενίσχυση της κοινοτικής δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης - δαπάνες διοικητικής υποστήριξης.

όλες οι παραπάνω γραμμές ανήκουν στο πλαίσιο της δραστηριότητας για την εκπαίδευση και καλύπτονται από το κεφάλαιο 3 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006.

03.03.01 (πρώην-Α-3017) Συνοδευτικά μέτρα μεταρρύθμισης των συγκεντρώσεων, αντιμονοπωλιακής πολιτικής, ελευθέρωσης των αγορών και συμπράξεων. γραμμή στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Έλεγχος των συγκεντρώσεων, αντιμονοπωλιακή πολιτική, ελευθέρωση των αγορών και καταπολέμηση των συμπράξεων» και καλύπτονται από το κεφάλαιο 5 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006.

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (μέρος Β): 129,620 εκατομμύρια EUR σε ΠΑΥ

2.2 Περίοδος εφαρμογής:

2004-2008

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων / των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β) Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ)

(πρβλ. σημείο 6.1.2)

κεφάλαιο 3

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

κεφάλαιο 5

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

κεφάλαιο 3

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές προοπτικές

|X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

| | Η πρόταση αυτή απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών,

| | συμπεριλαμβανόμενης, ενδεχομένως, προσφυγής στις διατάξεις της διοργανικής συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων

|X| Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

| |Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Σημείωση: η ενέργεια είναι νέα με αυτήν τη μορφή. ωστόσο, έπεται κοινοτικών παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται υπό άλλη μορφή επί αρκετά έτη και κύριος σκοπός της είναι να θεσπίσει νομική βάση για αυτές τις ενέργειες. Αφορά τις παλιές γραμμές A-3010, A-3011, A-3012, A-3013, A-3014, A-3017, A-3022, A-3027, A-3044, B3-1000 και B3-304.

4. NΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις...

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Η συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας προβλέπει ότι αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και, αν αυτό απαιτείται, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και την πολιτιστική και γλωσσική τους πολυμορφία, και ευνοεί τη συνεργασία με τρίτες χώρες: το λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας για την παρακολούθηση των στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 14 Ιουνίου 2002, περιγράφει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που απαιτεί υποστήριξη σε κοινοτικό επίπεδο. Η δήλωση του Λάκεν, που προσαρτάται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, επιβεβαιώνει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στους ενδιαφερόμενους κύκλους θεωρείται αναγκαία για να συμπληρωθούν οι ενέργειες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων Σωκράτης και Leonardo da Vinci στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Πράγματι, ο κοινοτικός προϋπολογισμός υποστηρίζει ήδη ιδρύματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω των γραμμών του προϋπολογισμού του Μέρους Α του προϋπολογισμού. Αυτές οι διάφορες επιδοτήσεις παρασχέθηκαν χωρίς καμία νομική βάση, δυνάμει γραμμών του προϋπολογισμού που εντάσσονται στις διοικητικές δαπάνες λειτουργίας της Επιτροπής. Η θέσπιση, από το 2004 και μετά, μιας δημοσιονομικής ονοματολογίας σύμφωνα με τις αρχές του ΠΒΔ καθιστά αναγκαίο να θεσπιστεί μια κατάλληλη νομική βάση για αυτές τις παρεμβάσεις, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή όταν εγκρίθηκε ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός.

Επίσης, ο κοινοτικός προϋπολογισμός επέτρεψε τα τελευταία χρόνια να υποστηριχθούν εργασίες παρακολούθησης των μελλοντικών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης από τη γραμμή B3-1000, με την οποία χρηματοδοτούνταν προπαρασκευαστικές ενέργειες στον τομέα της εκπαίδευσης και έδωσε τη δυνατότητα να υποστηριχθούν οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δράσης Jean Monnet, η οποία χρηματοδοτείται από το άρθρο B3-304. Αυτές οι δύο ενέργειες δεν έχουν νομικές βάσεις.

Η παρούσα πρόταση, η οποία είχε κατ' αρχάς ως κίνητρο τεχνικές εκτιμήσεις, επιδιώκει έτσι να δώσει μια σταθερή νομική βάση για τις επιδοτήσεις λειτουργίας που χορηγούνταν έως τώρα χωρίς νομική βάση:

-είτε πρόκειται για επιδοτήσεις λειτουργίας που χορηγούνται σε ορισμένους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

-ή για επιδοτήσεις για ενέργειες στον τομέα αυτόν.

5.1.2 Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων αξιολόγηση

Η παρούσα πρόταση αντιμετωπίζει κυρίως την τεχνική αναγκαιότητα να δοθεί μια σταθερή νομική βάση για τις επιδοτήσεις λειτουργίας που καταβαλλόταν παραδοσιακά στον τομέα αυτό από το Μέρος Α του προϋπολογισμού και να δοθεί έτσι συνέχεια στην κοινή δήλωση των τριών θεσμικών οργάνων όταν εγκρίθηκε ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός.

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες εφαρμογής της δημοσιονομικής παρέμβασης

Σκοπός της πρότασης είναι η υποστήριξη δύο τύπων παρεμβάσεων: επιδοτήσεις που προορίζονται για τη συγχρηματοδότηση δαπανών λειτουργίας ορισμένων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. επιδοτήσεις που προορίζονται για την υποστήριξη ενεργειών που συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Οι επιδοτήσεις λειτουργίας αφορούν πολλούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Κολέγιο της Bruges, καθώς και το παράρτημά του στη Natolin στην Πολωνία, το οποίο από τα μέσα του 2004 δεν θα ενισχύεται πλέον από το πρόγραμμα Phare. το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. το Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ. την Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου της Τρέβης. το Διεθνές κέντρο για την ευρωπαϊκή κατάρτιση), καθώς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη Εκπαίδευσης στον τομέα των ειδικών αναγκών για του μαθητές με ειδικές ανάγκες, που ανήκουν στον τομέα της πολιτικής για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. οι επιδοτήσεις αφορούν επίσης το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό, για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού μάστερ στα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό, το προχωρημένο πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης και άλλες δραστηριότητες της εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού.

Επίσης, είναι δυνατόν να χορηγηθούν επιδοτήσεις λειτουργίας σε ευρωπαϊκές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και πληρούν ορισμένα κριτήρια, κυρίως αντιπροσωπευτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. η Επιτροπή θεωρεί ότι εκτός από τα προγράμματα Σωκράτης και Leonardo da Vinci, πρέπει να υπάρχει ένα δημοσιονομικό μέσο που να επιτρέπει την ενίσχυση της λειτουργίας αντιπροσωπευτικών οργανισμών των ενδιαφερόμενων μερών σε αυτόν τον τομέα της πολιτικής.

Σκοπός της υποστήριξης σε αυτές τις ειδικές ενέργειες είναι η προώθηση της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων κύκλων όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους στόχους της Ένωσης στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεών της ή η υποστήριξη της κοινοτικής δράσης και τη διασύνδεσή τους με το εθνικό επίπεδο. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως τη δημιουργία μαθημάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα πανεπιστήμια, τη δημιουργία και την υποστήριξη εθνικών ενώσεων καθηγητών ειδικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την προώθηση του προβληματισμού και της συζήτησης σχετικά με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας σχετικά με τα θέματα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το μέλλον της Ευρώπης ή ο διάλογος των λαών και των πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας που διεξάγεται από τους νέους ερευνητές.

Επίσης, το πρόγραμμα πρέπει να επιτρέψει τη χρηματοδότηση των ενεργειών υποστήριξης, υλοποίησης, ευαισθητοποίησης και προώθησης όσον αφορά την παρακολούθηση των στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισσαβώνα το 2000, καθώς και τους συνδεόμενους επιμέρους στόχους. Οι εν λόγω ενέργειες μπορούν να περιλαμβάνουν μελλοντική προσέγγιση για την περίοδο έως το 2010 και να καλύπτουν τόσο τις ενδοευρωπαϊκές πτυχές όσο και εκείνες της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο.

Τέλος, οι επιδοτήσεις μπορούν να χορηγηθούν για την υποστήριξη της κατάρτισης στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως για εθνικούς δικαστές.

5.3 Όροι εκτέλεσης

Έχει αρχίσει η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας σχετικά με τη δημιουργία εκτελεστικού οργανισμού για να επικουρεί την Επιτροπή στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Εάν, με βάση την ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή αποφασίσει τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, αυτός θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μέρος των καθηκόντων που αφορούν τη διαχείριση του παρόντος προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 55 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών.

Η δυνατότητα αυτή εξετάζεται στο γενικό επίπεδο του τομέα της πολιτικής. στο επίπεδο αυτό θα αξιολογηθούν οι συνέπειες μιας τέτοιας προσέγγισης για τους πόρους που θα διατεθούν για τη διαχείριση του προγράμματος στην Επιτροπή. Στο στάδιο αυτό ακολουθείται η προσωρινή υπόθεση της συμβολής αυτού του προγράμματος (μέσω της γραμμής του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των διοικητικών δαπανών η οποία συνδέεται με τη γραμμή του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα) στο κόστος λειτουργίας του προβλεπόμενου εκτελεστικού οργανισμού.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Για το προτεινόμενο ποσό λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ιδίως για το κεφάλαιο 5, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό επελέγη ως γενικός κανόνας η υπόθεση ότι οι επιδοτήσεις στους οργανισμούς που ορίζονται στην απόφαση για τη θέσπιση του προγράμματος (μέρος 1) θα αυξάνονται κατά 2% ετησίως, εκτός από αιτιολογημένες περιπτώσεις λόγω της επιθυμίας της Επιτροπής να αναπτύξει τη συνεργασία της με ορισμένους από τους εν λόγω οργανισμούς.

Στην περίπτωση του παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου στο Natolin λήφθηκε επίσης υπόψη η ανάγκη αντικατάστασης της προηγούμενης χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Phare.

Η αβεβαιότητα όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού που προβλέπεται για να επικουρεί την Επιτροπή στη διαχείριση των προγραμμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης δεν επηρεάζει το ποσό των εκτιμώμενων δαπανών για τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος: εάν χρησιμοποιηθεί ο οργανισμός θα αντικατασταθεί η προσφυγή σε γραφείο τεχνικής υποστήριξης όπως γίνεται σήμερα για την παροχή βοήθειας για τη διαχείριση της δράσης Jean Monnet.

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού και διοικητικών πόρων θα καλυφθούν στο εσωτερικό των κονδυλίων που διατίθενται στη διαχειρίστρια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας διάθεσης.

7.1. Επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό

Πρόκειται για υπάρχον δυναμικό

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του ανθρώπινου δυναμικού

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

(1) Να προσδιοριστεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Σύστημα παρακολούθησης

Το άρθρο 7 της απόφασης προβλέπει τις λεπτομέρειες για την αξιολόγηση του προγράμματος (ενδιάμεση αξιολόγηση, που πραγματοποιείται πριν από ενδεχόμενη απόφαση ανανέωσης του προγράμματος. τελική αξιολόγηση).

8.2 Λεπτομέρειες εφαρμογής και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίτευξη των στόχων του παρόντος προγράμματος και, εφόσον κρίνεται κατάλληλο, προτάσεις τροποποίησης με σκοπό την παράταση ή όχι του προγράμματος. Η εν λόγω έκθεση βασίζεται κυρίως σε έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης που πρέπει να είναι διαθέσιμη το αργότερο έως το τέλος του 2006 και θα εξετάζει τουλάχιστον τη γενική σκοπιμότητα και συνοχή του προγράμματος, την αποτελεσματικότητα της εκτέλεσής του (προετοιμασία, επιλογή, εφαρμογή ενεργειών), τη γενική και ατομική αποτελεσματικότητα των διαφόρων ενεργειών (όσον αφορά την επίτευξη των στόχων όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη συνθήκη, αποφασίζουν σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Πριν από την υποβολή προτάσεων για αυτόν τον σκοπό, η Επιτροπή θα προβεί στην ενημέρωση της εξωτερικής αξιολόγησης του προγράμματος και θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής στις προτάσεις της.

Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2009, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίτευξη των στόχων του παρόντος προγράμματος. Η εν λόγω έκθεση βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και εξετάζει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τους δικαιούχους, ειδικότερα από την άποψη της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ενεργειών (γενικά και ατομικά) που εκτελούν οι δικαιούχοι του προγράμματος όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Όλα τα συμβόλαια, οι συμβάσεις και οι νομικές δεσμεύσεις της Επιτροπής και των δικαιούχων προβλέπουν τη δυνατότητα διεξαγωγής επιτόπιων ελέγχων στον άμεσο δικαιούχο της κοινοτικής επιδότησης από την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και το δικαίωμα απαίτησης αποδείξεων για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτών των συμβολαίων, συμβάσεων και νομικών δεσμεύσεων για χρονικό διάστημα πέντε ετών μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου. Επίσης οι δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν οικονομικό απολογισμό και έκθεση, που θα αναλύονται και από την άποψη του περιεχομένου και από την άποψη της επιλεξιμότητας των δαπανών, σύμφωνα με το αντικείμενο της κοινοτικής χρηματοδότησης και λαμβανομένων υπόψη των συμβατικών υποχρεώσεων και των αρχών της οικονομίας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.

Στις χρηματοδοτικές συμβάσεις επισυνάπτονται διοικητικές και οικονομικές πληροφορίες που αποσκοπούν ιδίως στη διευκρίνιση των επιλέξιμων δαπανών δυνάμει αυτών των συμβάσεων. Εάν χρειαστεί, ο περιορισμός της κοινοτικής παρέμβασης για την κάλυψη ορισμένων στοιχείων του κόστους, πραγματικών, προσδιορίσιμων και επαληθεύσιμων στα λογιστικά βιβλία του δικαιούχου θα είναι τέτοιας φύσεως ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος λογιστικός και μη (καθώς και η αξιολόγηση της επιλογής) των επιχορηγούμενων σχεδίων .