52003PC0180

Πρόταση κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί του καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών /* COM/2003/0180 τελικό - COD 2003/0071 */


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί του καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

I. Τρέχουσα κατάσταση

Ο κύριος σκοπός της τρέχουσας οδηγίας 95/69/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1995 για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων (όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 95/29/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Απριλίου 1999) είναι να εξασφαλίζει ότι ορισμένες εγκαταστάσεις και ενδιάμεσοι που παρασκευάζουν, παράγουν ή θέτουν στην κυκλοφορία πρόσθετες ύλες, προμείγματα, σύνθετες ζωοτροφές και προϊόντα που καλύπτονται από την οδηγία 82/471/ΕΟΚ έχουν εγκριθεί ή εγγραφεί από τις αρμόδιες αρχές για να επαληθεύεται η τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα.

Η οδηγία 98/51/ΕΚ της Επιτροπής της 9ης Ιουλίου 1998 θεσπίζει ορισμένα μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας 95/69/ΕΚ.

Η παραγωγή ή η χρήση ορισμένων προϊόντων απαιτεί μόνο την εγγραφή, με βάση τη δέσμευση της εγκατάστασης ότι θα τηρήσει ορισμένους όρους.

Η παραγωγή ή η χρήση ορισμένων άλλων προϊόντων απαιτεί έγκριση του εργοστασίου με βάση αυστηρότατους όρους προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Η έγκριση αυτή υπόκειται σε υποχρεωτικό επιτόπιο έλεγχο από την αρμόδια αρχή σχετικά με την τήρηση των όρων που καθορίζονται στην οδηγία.

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, το διαφορετικό επίπεδο κινδύνου που διατρέχει η υγεία των ανθρώπων, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον αιτιολογεί την ύπαρξη του διπλού συστήματος για την παραγωγή και τη χρήση των διαφόρων ουσιών. Έγκριση απαιτείται για τις εγκαταστάσεις που σκοπεύουν να παρασκευάσουν ή να χρησιμοποιήσουν προϊόντα που θεωρούνται ευαίσθητα, ενώ απλή εγγραφή χρειάζεται για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν συνήθη προϊόντα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορηγείται στους αιτούντες ένας αριθμός έγκρισης ή ένας αριθμός εγγραφής, κατά περίπτωση, και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καταχωρούνται σε καταλόγους που καταρτίζονται από την αρμόδια αρχή.

Οι επιχειρήσεις του τομέα ζωοτροφών με δραστηριότητες άλλες από αυτές που περιγράφονται στην οδηγία 95/69/ΕΚ εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής ή έγκρισης.

Η οδηγία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 1996 και τα κράτη μέλη όφειλαν να θεσπίσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με αυτήν, το αργότερο έως την 1η Απριλίου 1998.

ΙΙ. Η αναγκαιότητα των αλλαγών

Μετά την κρίση της ΣΕΒ, τις δύο περιπτώσεις σοβαρών μολύνσεων από διοξίνη και των άλλων ανησυχιών που αφορούν τη μόλυνση των πρώτων υλών των ζωοτροφών και των ζωοτροφών από nitrofen ή ορμόνες, δημιουργήθηκε η ανάγκη να υπάρξει ένα κατάλληλο νομικό μέσο με σκοπό:

- να εξασφαλιστεί η ασφάλεια κάθε είδους ζωοτροφών.

- να εξασφαλιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις του τομέα ζωοτροφών λειτουργούν σύμφωνα με εναρμονισμένες απαιτήσεις υγιεινής. και

- να βελτιωθεί η ανιχνευσιμότητα.

ΙΙΙ. Υγιεινή των ζωοτροφών

Η εφαρμογή της οδηγίας 95/69/ΕΚ έδειξε ότι κάποιες από τις προϋποθέσεις εξακολουθούν να ισχύουν και ότι η εφαρμογή τους θα μπορούσε να επεκταθεί στην παραγωγή κάθε είδους ζωοτροφών.

Είναι επομένως λογικό αυτή τη στιγμή να καθοριστούν οι απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις του τομέα των ζωοτροφών οι οποίες σήμερα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 95/69/ΕΚ και, ταυτόχρονα, να αναθεωρηθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν γενικοί και σαφέστεροι κανόνες οι οποίοι θα εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις του τομέα των ζωοτροφών, θα παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και θα λαμβάνουν υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην υγιεινή των ζωοτροφών:

α) Το σύστημα ΗACCP

Για να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία που αφορά τη διατροφή των ζώων με τις αρχές υγιεινής των τροφίμων που ορίζονται από τον Codex Alimentarius, προτείνεται να εισαχθούν οι αρχές του συστήματος Aνάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP), οι οποίες υποδεικνύονται από τον εν λόγω οργανισμό. Η εφαρμογή των αρχών αυτών θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του τομέα των ζωοτροφών εκτός από εκείνες της πρωτογενούς παραγωγής. Το σύστημα αυτό υποδεικνύει ένα σύνολο βημάτων που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός πλήρους κύκλου παραγωγής, ώστε να διευκολύνεται, μέσω της ανάλυσης κινδύνου, ο εντοπισμός των σημείων στα οποία ο έλεγχος έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια των ζωοτροφών.

Κατά την εφαρμογή του HACCP, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα χρειασθεί να καταρτίσουν ένα ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Πρέπει να εντοπίζονται όλες οι πιθανές πηγές κινδύνου και να καθιερώνονται διαδικασίες ελέγχου για κάθε επιχείρηση ζωοτροφών. Πρέπει να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, όταν οι έλεγχοι δείχνουν την ενδεχόμενη εμφάνιση προβλημάτων. Πρέπει να γίνεται τακτική επικαιροποίηση του συστήματος.

Στις αρχές περιλαμβάνεται η υποχρέωση να τηρούνται έγγραφα και αρχεία όλων των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Έτσι θα γίνεται αποδοτικός και αποτελεσματικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

β) Ανιχνευσιμότητα

Η ανιχνευσιμότητα περιλαμβάνεται ήδη στις γενικές απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Η πείρα έχει αποδείξει σαφώς ότι στις ζωοτροφές είναι δυνατόν να οφείλονται ορισμένα περιστατικά που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων.

Οι διαδοχικές κρίσεις στις ζωοτροφές έχουν αποδείξει ότι η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης της ζωοτροφής έχει πρωταρχική σημασία όσον αφορά την προστασία της υγείας. Ειδικότερα, η ανιχνευσιμότητα διευκολύνει την απόσυρση ζωοτροφών και τροφίμων και προσφέρει στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε προϊόν.

Η νέα πρόταση εισάγει την υποχρεωτική εγγραφή όλων των επιχειρήσεων ζωοτροφών από την αρμόδια αρχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει ανάγκη να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις ζωοτροφών τηρούν τους κανόνες υγιεινής, θα απαιτείται έγκριση. Στις περιπτώσεις αυτές η αρμόδια αρχή θα δίνει επίσημη έγκριση μετά από επιτόπια επίσκεψη με σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσης.

γ) Αρμοδιότητες και υγιεινή

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα, ιδίως τη νομοθεσία περί υγιεινής, η πρωταρχική ευθύνη για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, και ιδίως την ασφάλεια των τροφίμων, εναπόκειται στις επιχειρήσεις τροφίμων. Η πρόταση αυτή θα επεκτείνει την αρχή αυτή σε όλο τον τομέα των ζωοτροφών.

Η παρούσα πρόταση επιζητεί να εξασφαλίσει ότι η ασφάλεια των ζωοτροφών θα εξετάζεται σε όλα τα στάδια που έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων ή των ζωοτροφών. Συνεπώς μια επιχείρηση ζωοτροφών πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι ζωοτροφές για τις οποίες ευθύνεται δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν πρόβλημα στην ασφάλεια των τροφίμων ή των ζωοτροφών και πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι πρακτικές εργασίας που ακολουθεί είναι τέτοιες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών. Στην πρόταση διατυπώνεται η απαίτηση να διατίθενται στην αγορά μόνο ασφαλείς ζωοτροφές και αυτό συνδέεται με την ανάγκη να εξασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με τέτοιες ζωοτροφές είναι ασφαλή.

Οι όροι για τις επιχειρήσεις ζωοτροφών είναι δυνατόν να διαφέρουν ανάλογα με το εάν λειτουργούν ή όχι σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής.

Για παράδειγμα, η διάρκεια του κύκλου παραγωγής σε πρωτογενές επίπεδο είναι πιθανόν να επηρεάζεται από αναπόφευκτα γεγονότα, όπως παράγοντες που συνδέονται με τον καιρό ή το περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να αναπτυχθεί η απαιτούμενη ευαισθητοποίηση για να προσδιοριστούν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου για την αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου, απαράδεκτοι κίνδυνοι είναι δυνατόν να υπάρξουν στις εγκαταστάσεις παρασκευής, για παράδειγμα, λόγων λανθασμένων πρακτικών σε κάποιο στάδιο της προετοιμασίας, της μεταποίησης, της παρασκευής, της συσκευασίας, της αποθήκευσης, της μεταφοράς, της διανομής και του χειρισμού των ζωοτροφών. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν τα προληπτικά μέτρα με τη δημιουργία κατάλληλων συστημάτων ελέγχου, όπου θα αναλύονται τα διάφορα στάδια της μεταποίησης με σκοπό τον εντοπισμό των σχετικών κινδύνων. Η αλυσίδα των ζωοτροφών είναι αρκετά πολύπλοκη, όπως είναι πολλές φορές και η σύνθεση των ζωοτροφών που αποτελούνται από διάφορα συστατικά, και επομένως οι τυχόν ελλείψεις σε οποιοδήποτε στάδιο είναι δυνατόν να έχουν τεράστιες συνέπειες. Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις ζωοτροφών πρέπει να εξασφαλίζουν, με την κατάθεση χρηματοοικονομική εγγύησης, ότι είναι καλυμμένες για κινδύνους που συνδέονται με τις επιχειρήσεις τους, και ειδικότερα, για τις δαπάνες που είναι δυνατόν να προκύψουν από την απόσυρση από την αγορά, την επεξεργασία και/ή την καταστροφή ζωοτροφών και τροφίμων, που είναι δυνατόν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, την υγεία των ζώων και για το περιβάλλον.

δ) Εισαγωγές ζωοτροφών από τρίτες χώρες

Στην πρόταση κανονισμού (ΕΚ) .../... της Επιτροπής σχετικά με τους επίσημους ελέγχους στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές υπάρχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι ζωοτροφές που εισάγονται στην Κοινότητα πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινοτικές προδιαγραφές υγιεινής ή σε άλλες ισότιμες προδιαγραφές.

Ειδικότερα:

- η τρίτη χώρα αποστολής πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρίτων χωρών από τις οποίες επιτρέπονται οι εισαγωγές ζωοτροφών.

- η εγκατάσταση αποστολής πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εγκαταστάσεων από τις οποίες επιτρέπονται οι εισαγωγές ζωοτροφών.

ε) Η προσέγγιση «από το αγρόκτημα ώς το τραπέζι» και η πρωτογενής παραγωγή

Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια με τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, δηλ. την προσέγγιση «από το αγρόκτημα ώς το τραπέζι», και να περιληφθεί το στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής στους όρους εγγραφής και υγιεινής των ζωοτροφών. Οι πηγές κινδύνου για τις ζωοτροφές είναι δυνατόν να εντοπίζονται στο αγρόκτημα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται οι κανόνες υγιεινής να επεκταθούν για να καλύψουν και την υγιεινή σε επίπεδο αγροκτήματος. Έτσι η κοινοτική νομοθεσία θα αποκτήσει ένα μέσο το οποίο θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα των ζωοτροφών και των τροφίμων, από το αγρόκτημα ώς το τραπέζι. Για να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής στο αγρόκτημα, προτείνεται οι πιθανές πηγές κινδύνου που εμφανίζονται στην πρωτογενή παραγωγή και οι μέθοδοι για τον έλεγχο των κινδύνων αυτών να αντιμετωπισθούν με τη σύνταξη οδηγών ορθής πρακτικής.

Η απαλλαγή των αγροκτημάτων που παράγουν ζωοτροφές και η εξαίρεση των ζωοτροφών θα προκαλούσε διαφοροποίηση στην προσέγγιση της νομοθεσίας που αφορά τα τρόφιμα, ασυνέπεια ως ένα βαθμό και κενά, που θα ήταν δύσκολο να αιτιολογηθούν.

στ) Ευελιξία

Η εμπειρία στην Κοινότητα έχει δείξει ότι απαιτείται κάποια ευελιξία, ιδίως σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικότερα για εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Η πρόταση αποσκοπεί να εξασφαλίσει την ευελιξία αυτή, απαιτώντας από τα κράτη μέλη, με βάση την επικουρικότητα, να διασφαλίσουν το ενδεδειγμένο επίπεδο υγιεινής στις εν λόγω επιχειρήσεις, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της ασφάλειας των ζωοτροφών. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών αποτελούν τα καταλληλότερα όργανα για να κρίνουν σχετικά με τις ανάγκες σε αυτό το επίπεδο και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Το σύστημα αυτοελέγχων πρέπει να έχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ενδεχόμενη παρουσία διαφορετικών συνθηκών στην πράξη, ιδίως όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν οδηγοί πρακτικών που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του συστήματος HACCP.

IV. Η υγιεινή των ζωοτροφών και το λευκό βιβλίο της Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων

Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις αρχές της ασφάλειας των τροφίμων που διατυπώνονται στο λευκό βιβλίο για την ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [1] και ιδίως ότι:

[1] COM (1999) 719 τελικό, 12 Ιανουαρίου 2000.

- Η πολιτική «από το αγρόκτημα ώς το τραπέζι», η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της αλυσίδας των ζωοτροφών (συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής, της διατροφής των ζώων και της παραγωγής των ζωοτροφών), πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά.

- Η πολιτική για την ασφάλεια των ζωοτροφών πρέπει να στηρίζεται σε μια πλήρη και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

- Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών, οι παρασκευαστές και οι αγρότες έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των ζωοτροφών και των τροφίμων, ενώ ο ρόλος των αρμόδιων αρχών είναι η παρακολούθηση και η επίβλεψη της εφαρμογής των κανόνων.

- Η επιτυχία της πολιτικής για τα τρόφιμα εξαρτάται από την ανιχνευσιμότητα των ζωοτροφών και των τροφίμων, καθώς και των συστατικών τους.

- Η πολιτική για την ασφάλεια των ζωοτροφών πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση του κινδύνου.

Στην πρόταση αυτή λαμβάνονται επίσης υπόψη ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, όπως:

- Να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου και των ζώων, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος.

- Να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς όσον αφορά την ασφάλεια των ζωοτροφών.

- Να εξασφαλίζεται η ανιχνευσιμότητα των ζωοτροφών.

- Να έχουν την πρωταρχική αρμοδιότητα για την ασφάλεια των ζωοτροφών οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών.

- Να είναι τα κράτη μέλη υπεύθυνα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

- Να εξασφαλίζεται ότι στην αγορά διατίθενται μόνο ασφαλείς ζωοτροφές.

- Να έχουν την ευθύνη οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών, όταν τα προϊόντα ή οι δραστηριότητές τους μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ασφάλεια των ζωοτροφών.

Τέλος, με τον κανονισμό αυτόν προτείνεται η επέκταση ορισμένων γενικών όρων που αφορούν την ασφάλεια των ζωοτροφών, ώστε να καλυφθεί το ζήτημα της υγιεινής σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας των ζωοτροφών.

V. Σύνοψη

Η παρούσα πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις καθορίζοντας απαιτήσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα εγγραφής όλων των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών και απαιτήσεις για την παραγωγή των ζωοτροφών.

Ο κανονισμός αυτός θα καθορίσει επίσης τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις ζωοτροφών, με τις οποίες θα αντιμετωπιστούν ευρέως οι αιτίες στις οποίες οφείλονται τα προβλήματα στην ασφάλεια των ζωοτροφών και θα συμπεριλάβουν απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις ζωοτροφών σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής.

Οι γενικές αρχές και οι ορισμοί που αφορούν την παραγωγή των ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών αφενός και των αρχών των κρατών μελών αφετέρου, έχουν ήδη διατυπωθεί στον κανονισμό (ΕΚ) 178/2002 και στην πρόταση κανονισμού (ΕΚ) .../... της Επιτροπής σχετικά με τους ελέγχους στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές.

VI. Η μορφή των νομοθετικών πράξεων

Όπως εξηγείται στο πράσινο βιβλίο της Επιτροπής για τις γενικές αρχές που διέπουν τη νομοθεσία τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή πιστεύει ότι η θέσπιση κοινοτικής νομοθεσίας με τη μορφή κανονισμών παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως είναι η εξασφάλιση ομοιόμορφης εφαρμογής στην ενιαία αγορά, η μεγαλύτερη διαφάνεια της κοινοτικής νομοθεσίας και η δυνατότητα ταχείας ενημέρωσής της, προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική και επιστημονική πρόοδος. Για τους λόγους αυτούς η παρούσα πρόταση υποβάλλεται με τη μορφή κανονισμού.

2003/0071 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί του καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 37 παράγραφος 2 και 152 παράγραφος 4 στοιχείο β),

την πρόταση της Επιτροπής [2],

[2] ΕΕ C , , σ. .

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [3],

[3] ΕΕ C , , σ. .

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [4],

[4] ΕΕ C , , σ. .

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης [5],

[5] ΕΕ C , , σ. .

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η ζωική παραγωγή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον αγροτικό τομέα της Κοινότητας. Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση ασφαλών και καλής ποιότητας ζωοτροφών.

(2) Η επιδίωξη υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας του ανθρώπου και των ζώων αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, όπως διατυπώνεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων [6]. Στον κανονισμό αυτόν διατυπώνται επίσης και άλλες κοινές αρχές και ορισμοί για την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των ζωοτροφών στο εσωτερικό της Κοινότητας.

[6] ΕΕ 31, 1.2.2002, σ. 1.

(3) Η οδηγία 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1995 για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων και για τροποποίηση των οδηγιών 70/542/ΕΟΚ, 74/63/ΕΟΚ, 79/373/ΕΟΚ και 82/471/ΕΟΚ [7], θέσπισε τους όρους και τους κανόνες που εφαρμόζονται σε ορισμένες κατηγορίες εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων, για να μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους. Η πείρα απέδειξε ότι οι όροι και οι κανόνες αυτοί αποτελούν μια στέρεη βάση για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ζωοτροφών.

[7] EE L 332, 30.12.1995, σ. 15 Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 1999/29/ΕΚ (ΕΕ L 115, 4.5.1999, σ. 32).

(4) Η οδηγία 98/51/ΕΚ της Επιτροπής της 9ης Ιουλίου 1998 για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων [8] θέσπισε ορισμένα μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

[8] ΕΕ L 208 της 24.7.1998, σ. 43.

(5) Η οδηγία 95/69/ΕΚ θέσπισε τους όρους για την έγκριση των εγκαταστάσεων που παράγουν ορισμένες ουσίες οι οποίες ορίζονται στην οδηγία 82/471/ΕΟΚ [9] του Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου 1982 σχετικά με ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων.

[9] ΕΕ L 213 της 21.7.1982, σ. 8. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 1999/20/ΕΚ (ΕΕ L 80, 25.3.1999, σ. 20).

(6) Η οδηγία 98/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου 1998 για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων και κανονισμών [10] όρισε τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν τεχνικές προδιαγραφές.

[10] ΕΕ L 204, 21.7.1998, σ. 37. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 98/48/ΕΚ (ΕΕ L 217, 5.8.1998, σ. 18).

(7) Η πείρα απέδειξε επίσης πως είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις ζωοτροφών λειτουργούν σύμφωνα με τις εναρμονισμένες απαιτήσεις για την ασφάλεια και ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια γενική αναθεώρηση ώστε να ληφθεί υπόψη η αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος.

(8) Ο κύριος στόχος των κανόνων υγιεινής που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό είναι η διασφάλιση υψηλού επίπεδου προστασίας του καταναλωτή όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις ακόλουθες αρχές:

α) ο υπεύθυνος της επιχείρησης ζωοτροφών φέρει την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των ζωοτροφών.

β) την ανάγκη να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των ζωοτροφών σε όλη την τροφική αλυσίδα, ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή των ζωοτροφών και φτάνοντας έως και τη διατροφή των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.

γ) τη γενική εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), το οποίο, από κοινού με την εφαρμογή ορθής πρακτικής στον τομέα της υγιεινής, θα ενισχύσει την αρμοδιότητα των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών.

δ) οι οδηγοί ορθής πρακτικής αποτελούν ένα πολύτιμο μέσο που θα βοηθήσει τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων ζωοτροφών σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας των ζωοτροφών να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αρχές HACCP.

ε) τη θέσπιση μικροβιολογικών κριτηρίων με βάση τα επιστημονικά κριτήρια κινδύνου.

στ) την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι οι εισαγόμενες ζωοτροφές ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε ισότιμα πρότυπα με αυτά που εφαρμόζονται για τις ζωοτροφές που παράγονται στην Κοινότητα.

(9) Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ζωοτροφών από την πρωτογενή παραγωγή έως και τη διάθεσή τους στην αγορά ή την εξαγωγή τους.

(10) Σύμφωνα με τις αρχές τις αναλογικότητας και της επικουρικότητας, οι κοινοτικοί κανόνες δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιωτικής οικιακής παραγωγής ζωοτροφών και στη σίτιση ορισμένων ζώων ούτε στην άμεση διάθεση μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο και στη λιανική πώληση των τροφών για ζώα συντροφιάς.

(11) Είναι αναγκαίο οι πηγές κινδύνου για τις ζωοτροφές που παρουσιάζονται στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής να εντοπίζονται και να ελέγχονται κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού. Οι θεμελιώδεις αρχές των κανόνων του παρόντος κανονισμού πρέπει επομένως να εφαρμοστούν στα αγροκτήματα που παρασκευάζουν ζωοτροφές αποκλειστικά για τις ανάγκες της δικής τους παραγωγής, καθώς και στα αγροκτήματα που διαθέτουν ζωοτροφές στην αγορά. Αλλά στην περίπτωση της άμεσης διάθεσης μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο από τον παραγωγό προς τοπικά αγροκτήματα, πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ζωοτροφών μέσω κανόνων και οδηγιών.

(12) Η εφαρμογή των αρχών HACCP στην πρωτογενή παραγωγή των ζωοτροφών δεν είναι ακόμη γενικά εφικτή. Αλλά οι οδηγοί ορθής πρακτικής πρέπει να προωθούν τη χρήση των ανάλογων απαιτήσεων υγιεινής.

(13) Η ασφάλεια των ζωοτροφών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η νομοθεσία πρέπει να θεσπίζει ελάχιστες απαιτήσεις υγιεινής. Πρέπει να εφαρμόζονται επίσημοι έλεγχοι για να ελέγχεται η συμμόρφωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ή να ακολουθούν διαδικασίες για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας των ζωοτροφών.

(14) Το σύστημα HACCP μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων ζωοτροφών να επιτύχουν υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των ζωοτροφών. Το σύστημα HACCP δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μέθοδος αυτορρύθμισης και δεν αντικαθιστά τους επίσημους ελέγχους.

(15) Η εφαρμογή των αρχών του συστήματος HACCP απαιτεί την πλήρη συνεργασία και συμμόρφωση των υπαλλήλων των επιχειρήσεων ζωοτροφών.

(16) Στο σύστημα ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (ΗΑCCP) στην παραγωγή των ζωοτροφών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του Codex Alimentarius, αλλά και να προσφέρεται ικανοποιητικό επίπεδο ευελιξίας σε όλες τις περιπτώσεις. Σε ορισμένες επιχειρήσεις ζωοτροφών δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν κρίσιμα σημεία ελέγχου και, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ορθές πρακτικές μπορούν να αντικαταστήσουν την παρακολούθηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου. Ομοίως, η απαίτηση θέσπισης «κρίσιμων ορίων» δεν προϋποθέτει τον καθορισμό αριθμητικού ορίου σε κάθε περίπτωση. Πρέπει να υπάρχει ευελιξία όσον αφορά την απαίτηση για τη διατήρηση των εγγράφων, ώστε να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη επιβάρυνση των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

(17) Η ευελιξία είναι επίσης απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων ζωοτροφών που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η ευελιξία αυτή δεν πρέπει να υπονομεύει τους στόχους για την υγιεινή των ζωοτροφών. Επιπλέον, επειδή όλες οι ζωοτροφές που παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την Κοινότητα, η διαδικασία που επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευελιξία πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για συζητήσεις μέσα στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, με σκοπό την επίλυση τυχόν διαφωνιών.

(18) Η εγγραφή των εγκαταστάσεων και η συνεργασία των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών είναι αναγκαία εάν οι αρμόδιες αρχές επιθυμούν να πραγματοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τους επίσημους ελέγχους.

(19) Είναι σωστό να εφαρμοστεί ένα σύστημα έγκρισης για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων ζωοτροφών που είναι πιθανόν να παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο στην παρασκευή ζωοτροφών. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για διαδικασίες που θα επεκτείνουν το τρέχον πεδίο εφαρμογής του συστήματος έγκρισης, όπως προβλέπεται σήμερα από την οδηγία 95/69/ΕΚ.

(20) Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών για να λάβουν έγκριση πρέπει να πληρούν διάφορους όρους όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την παραγωγή, τον ποιοτικό έλεγχο, την αποθήκευση και την τεκμηρίωση, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των ζωοτροφών όσο και η ανιχνευσιμότητα του προϊόντος.

(21) Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την προσωρινή αναστολή, τροποποίηση, αφαίρεση ή ανανέωση της έγκρισης, εάν οι επιχειρήσεις αλλάξουν ή παύσουν τις δραστηριότητές τους ή εάν δεν πληρούν πλέον τους όρους που αντιστοιχούν στη δραστηριότητά τους.

(22) Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους πρέπει να εφαρμόσει ένα σύστημα εγγραφής και έγκρισης για όλες τις επιχειρήσεις ζωοτροφών ώστε να εξασφαλίζεται η ανιχνευσιμότητα από τον παρασκευαστή έως τον τελικό χρήστη.

(23) Η ανιχνευσιμότητα των ζωοτροφών και των συστατικών των ζωοτροφών σε όλη την τροφική αλυσίδα είναι ουσιώδες στοιχείο για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ζωοτροφών. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 περιλαμβάνει κανόνες για την εξασφάλιση της ανιχνευσιμότητας των ζωοτροφών και των συστατικών των ζωοτροφών και προβλέπει διαδικασία για την έγκριση κανόνων εφαρμογής σε συγκεκριμένους τομείς.

(24) Οι διαδοχικές κρίσεις στις ζωοτροφές έχουν αποδείξει ότι οι ελλείψεις σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας ζωοτροφών είναι δυνατόν να έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η παραγωγή των ζωοτροφών και η πολύπλοκη αλυσίδα διανομής τους δυσχεραίνουν την απόσυρση των ζωοτροφών από την αγορά. Το κόστος της αποκατάστασης των οικονομικών ζημιών στην αλυσίδα των ζωοτροφών και των τροφίμων τις περισσότερες φορές βαρύνει τα δημόσια ταμεία. Η αποκατάσταση των οικονομικών αυτών συνεπειών με χαμηλό κόστος για την κοινωνία είναι δυνατόν να βελτιωθεί εάν ο υπεύθυνος της επιχείρησης, οι δραστηριότητες της οποίας προκαλούν οικονομική ζημία στον τομέα των ζωοτροφών, φέρει την οικονομική ευθύνη. Έτσι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων έχουν ένα κίνητρο για να τηρούν τις υψηλές προδιαγραφές, οι οποίες είναι πιθανόν να μην τηρούνται εάν δεν υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα οικονομικής ευθύνης. Οι υπεύθυνοι πρέπει να παρέχουν την ανάλογη οικονομική εγγύηση, όπως μια ασφάλεια, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα της απόσυρσης προϊόντων από την αγορά, της επεξεργασίας και/ή της καταστροφής των ζωοτροφών και των τροφίμων που παράγονται από αυτά. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρακινήσει τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων να λάβουν μέτρα και να αναπτύξουν πρακτικές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους.

(25) Οι ζωοτροφές που εισάγονται στην Κοινότητα πρέπει να πληρούν τις γενικές απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και τους όρους για τις εισαγωγές που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) .../... σχετικά με τους επίσημους ελέγχους στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές [11].

[11] ΕΕ L

(26) Τα κοινοτικά προϊόντα που εξάγονται σε τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις γενικές απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002.

(27) Οι επιστημονικές συμβουλές πρέπει να αποτελούν τη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας για την υγιεινή των ζωοτροφών. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ζητείται η γνώμη, όποτε χρειάζεται, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

(28) Για να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική και επιστημονική πρόοδος, πρέπει να υπάρχει στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών μέσα στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων.

(29) Στον παρόντα κανονισμό λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις που καθορίζονται στην Υγειονομική και Φυτοϋγειονομική Συμφωνία του ΠΟΕ και τα διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων που περιλαμβάνονται στον Codex Alimentarius.

(30) Οι οδηγίες 95/69/ΕΚ και 98/51/ΕΚ πρέπει να καταργηθούν.

(31) Σύμφωνα με την οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Μαΐου σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες και προϊόντα στη διατροφή των ζώων [12], οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών δεν πρέπει να αναμειγνύουν προς αραίωση ζωοτροφές των οποίων η περιεκτικότητα σε μια ανεπιθύμητη ουσία υπερβαίνει το ανώτατο όριο.

[12] ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 10.

(32) Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για την παραβίαση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και εξασφαλίζουν την εκτέλεσή τους. Οι εν λόγω κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές.

(33) Οι απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού πρέπει να εφαρμοστούν ένα έτος μετά τη θέση σε ισχύ του κανονισμού, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις ζωοτροφών που επηρεάζονται από αυτόν να προασαρμοστούν.

(34) Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [13].

[13] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1 Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός ορίζει:

α) τους γενικούς κανόνες για την υγιεινή των ζωοτροφών.

β) τους όρους και τους κανόνες για την εξασφάλιση της πλήρους ανιχνευσιμότητας των ζωοτροφών.

Άρθρο 2 Πεδίο εφαρμογής

1. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται:

α) στις δραστηριότητες των υπευθύνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών σε όλα τα στάδια, από την πρωτογενή παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, έως και τη διάθεση στην αγορά των ζωοτροφών.

β) στη σίτιση ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.

γ) στις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

2. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:

α) στην ιδιωτική οικιακή παραγωγή ζωοτροφών για ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων με σκοπό την ιδιωτική οικιακή κατανάλωση και για ζώα που δεν εκτρέφονται με σκοπό την παραγωγή τροφίμων.

β) στη σίτιση ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων με σκοπό την ιδιωτική οικιακή κατανάλωση και ζώων που δεν εκτρέφονται με σκοπό την παραγωγή τροφίμων.

γ) στην άμεση διάθεση μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο από τον παραγωγό σε τοπικά αγροκτήματα.

δ) στη λιανική πώληση τροφών για ζώα συντροφιάς.

3. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες και οδηγίες που διέπουν τις δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Οι εθνικοί αυτοί κανόνες και οδηγίες εξασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του κανονισμού (EΚ) αριθ. 178/2002 σε συνδυασμό με τους ακόλουθους ειδικούς ορισμούς.

α) «υγιεινή των ζωοτροφών»: τα μέτρα και οι όροι που είναι αναγκαία για τον έλεγχο των πηγών κινδύνου και για την εξασφάλιση της καταλληλότητας μιας ζωοτροφής για κατανάλωση από τα ζώα, λαμβανομένης υπόψη της σκοπούμενης χρήσης τους.

β) «υπεύθυνος επιχείρησης ζωοτροφών»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού στην επιχειρήση ζωοτροφών για την οποία είναι υπεύθυνος.

γ) «πρόσθετες ύλες ζωοτροφών»: ουσίες ή μικροοργανισμοί η χρήση των οποίων στη διατροφή των ζώων έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (...) για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων.

δ) «μονάδα»: οποιαδήποτε μονάδα μιας επιχείρησης ζωοτροφών.

ε) «αρμόδια αρχή»: η αρχή ενός κράτους μέλους ή μιας τρίτης χώρας η οποία έχει οριστεί για να πραγματοποιεί επίσημους ελέγχους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Άρθρο 4 Γενικές υποχρεώσεις

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών εξασφαλίζουν ότι όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής υπό τον έλεγχό τους εκτελούνται σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές, που αναφέρονται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού, καθώς και ότι πληρούν όλες τις σχετικές απαιτήσεις που θεσπίζει ο τελευταίος.

2. Κατά τη σίτιση ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, οι εκτροφείς ζώων:

α) υιοθετούν μέτρα και διαδικασίες για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος βιολογικής, χημικής και φυσικής μόλυνσης των ζωοτροφών, των ζώων και των ζωικών προϊόντων.

β) εφαρμόζουν την ορθή πρακτική σίτισης των ζώων που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ.

Άρθρο 5 Ειδικές υποχρεώσεις

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής ζωοτροφών τηρούν τις διατάξεις του παραρτήματος Ι, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων σχετικών εργασιών:

α) μεταφορά, αποθήκευση και διαχείριση των πρωτογενών προϊόντων στο χώρο της παραγωγής με την προϋπόθεση ότι έτσι δεν αλλοιώνεται σημαντικά η φύση τους,

β) εργασίες μεταφοράς για την παράδοση των πρωτογενών προϊόντων, η φύση των οποίων δεν έχει αλλοιωθεί σημαντικά, από το χώρο παραγωγής στην επιχείρηση.

2. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών πέρα από τους υπευθύνους στην πρωτογενή παραγωγή ζωοτροφών τηρούν τις διατάξεις του παραρτήματος ΙΙ.

3. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών:

α) τηρούν ειδικά μικροβιολογικά κριτήρια.

β) υιοθετούν μέτρα ή διαδικασίες που απαιτούνται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Τα κριτήρια και οι στόχοι που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) θεσπίζονται βάσει της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2.

4. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών μπορούν να χρησιμοποιούν τους οδηγούς που αναφέρονται στα άρθρα 21 έως 23 για να βοηθώνται στην τήρηση των υποχρεώσεών τους βάσει του παρόντος κανονισμού.

5. Κατά τη σίτιση των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων οι εκτροφείς ζώων συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παραρτήματος ΙΙΙ.

Άρθρο 6 Σύστημα ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (ΗΑCCP)

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών εκτός από τους υπευθύνους στην πρωτογενή παραγωγή ζωοτροφών οφείλουν να σχεδιάσουν, να εφαρμόζουν και να διατηρούν μια μόνιμη διαδικασία ή διαδικασίες οι οποίες να βασίζονται στις αρχές του Συστήματος Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (ΗΑCCP).

2. Οι αρχές HACCP που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι οι εξής:

α) εντοπίζονται οι τυχόν πηγές κινδύνου, οι οποίες πρέπει να προληφθούν, να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα,

β) εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στο στάδιο ή στα στάδια στα οποία ο έλεγχος είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη ή την εξάλειψη ενός κινδύνου ή για τη μείωσή του σε αποδεκτά επίπεδα,

γ) καθορίζονται κρίσιμα όρια στα κρίσιμα σημεία ελέγχου με τα οποία χωρίζεται το αποδεκτό από το μη αποδεκτό όσον αφορά την πρόληψη, την εξάλειψη ή τη μείωση των πηγών κινδύνου που έχουν εντοπισθεί,

δ) καθορίζονται και εφαρμόζονται αποτελεσματικές διαδικασίες παρακολούθησης στα κρίσιμα σημεία ελέγχου,

ε) καθορίζονται διορθωτικά μέτρα, όταν η παρακολούθηση υποδεικνύει ότι ένα κρίσιμο σημείο ελέγχου βρίσκεται εκτός ελέγχου.

στ) καθιερώνονται διαδικασίες για να εξακριβώνεται ότι τα μέτρα που περιγράφονται στα στοιχεία α) έως ε) λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι διαδικασίες εξακρίβωσης εκτελούνται τακτικά.

ζ) καταρτίζονται έγγραφα και αρχεία ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος των επιχειρήσεων ζωοτροφών για να αποδεικνύεται η πραγματική εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στα στοιχεία α) έως στ).

3. Όταν πραγματοποιούνται τροποποιήσεις στο προϊόν, τη διαδικασία ή σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, της μεταποίησης, της αποθήκευσης και της διανομής, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών επανεξετάζουν τη διαδικασία και διεξάγουν τις απαραίτητες αλλαγές.

4. Στο πλαίσιο του συστήματος διαδικασιών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών μπορούν να χρησιμοποιούν οδηγούς ορθής πρακτικής σε συνδυασμό με οδηγούς για την εφαρμογή του HACCP, οι οποίοι καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 21.

5. Μπορούν να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2, για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του παρόντος άρθρου, που μπορούν να αφορούν και τις μικρές επιχειρήσεις.

Άρθρο 7 Έγγραφα σχετικά με το σύστημα HACCP

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών:

α) παρέχουν στην αρμόδια αρχή στοιχεία σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με το άρθρο 6 σύμφωνα με τη μέθοδο που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή.

β) εξασφαλίζουν ότι ενημερώνονται διαρκώς όσα έγγραφα περιγράφουν τις διαδικασίες που θεσπίζονται βάσει του άρθρου 6.

2. Η αρμόδια αρχή λαμβάνει υπόψη της τη φύση και το μέγεθος των επιχειρήσεων ζωοτροφών κατά τον καθορισμό απαιτήσεων σχετικά με τη μέθοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α).

3. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 26. Οι λεπτομέρειες αυτές μπορούν να διευκολύνουν την εφαρμογή των αρχών του HACCP, που θεσπίζονται βάσει των άρθρων 21 έως 23, από ορισμένους υπευθύνους των επιχειρήσεων ζωοτροφών με σκοπό τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 παράγραφος 1.

Άρθρο 8 Οικονομικές εγγυήσεις

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών εξασφαλίζουν οικονομικές εγγυήσεις, όπως η ασφάλιση, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των κινδύνων που αφορούν τις επιχειρήσεις τους. Οι εγγυήσεις αυτές καλύπτουν το συνολικό κόστος απόσυρσης από την αγορά, επεξεργασίας και/ή καταστροφής των ζωοτροφών και των τροφίμων που παράχθηκαν με αυτές.

Άρθρο 9 Επίσημοι έλεγχοι, κοινοποίηση και εγγραφή

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τη λοιπή κοινοτική νομοθεσία εν ισχύ ή, εν απουσία της, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

2. Η αρμόδια αρχή διατηρεί αρχείο των επιχειρήσεων

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών:

α) κοινοποιούν στην κατάλληλη αρμόδια αρχή τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον έλεγχό τους σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, της μεταποίησης της αποθήκευσης ή της διανομής ζωοτροφών σύμφωνα με τη μέθοδο που καθορίζει η αρμόδια αρχή με σκοπό την εγγραφή τους.

β) παρέχουν στην αρμόδια αρχή ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε επιχείρηση υπό τον έλεγχό τους όπως αναφέρεται στο στοιχείο α). Στην ενημέρωση αυτή συμπεριλαμβάνεται η κοινοποίηση στην αρμόδια αρχή οποιασδήποτε σημαντικής αλλαγής των δραστηριοτήτων καθώς και η παύση λειτουργίας των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Άρθρο 10 Έγκριση των επιχειρήσεων του κλάδου ζωοτροφών

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις υπό τον έλεγχό τους, που υπάγονται στον παρόντα κανονισμό, εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή όταν:

(1) οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγουν μια από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α) όταν παρασκευάζουν και/ή διαθέτουν στην αγορά πρόσθετες ύλες ζωοτροφών ή προϊόντα που διέπει η οδηγία 82/471/ΕΟΚ και αναφέρονται στο κεφάλαιο 1 του παραρτήματος ΙV του παρόντος κανονισμού,

β) όταν παρασκευάζουν και/ή διαθέτουν στην αγορά προμείγματα που κατασκευάζονται από τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που αναφέρονται στο κεφάλαιο 2 του παραρτήματος ΙV του παρόντος κανονισμού,

γ) όταν παρασκευάζουν (και/ή διαθέτουν στην αγορά) ή παράγουν για τις αποκλειστικές ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους, σύνθετες ζωοτροφές που περιέχουν προμείγματα που παρασκευάζονται από τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που αναφέρονται στο κεφάλαιο 3 του παραρτήματος ΙV του παρόντος κανονισμού,

(2) η εν λόγω έγκριση απαιτείται από την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση.

(3) η έγκριση κρίνεται απαραίτητο από απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 31 παράγραφος 2.

Άρθρο 11

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών δεν ενεργούν χωρίς:

α) την εγγραφή που προβλέπεται στο άρθρο 9, ή

β) την έγκριση, όταν απαιτείται βάσει του άρθρου 13.

Άρθρο 12 Υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους εθνικούς έγκρισης

Όλα τα κράτη μέλη που απαιτούν την έγκριση ορισμένων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην επικράτειά τους βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τους κανόνες που εφαρμόζουν.

Άρθρο 13 Έγκριση των επιχειρήσεων από την αρμόδια αρχή

Η αρμόδια αρχή εγκρίνει τις επιχειρήσεις μόνον όταν αποδειχτεί κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας ότι τηρούν τις σχετικές απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 14 Αναστολή της εγγραφής ή της έγκρισης από την αρμόδια αρχή

Η αρμόδια αρχή αναστέλλει προσωρινά την εγγραφή ή την έγκριση μιας επιχείρησης για μία, περισσότερες ή όλες τις δραστηριότητές της όταν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν τηρεί πλέον τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις δραστηριότητες αυτές.

Η αναστολή αυτή ισχύει μέχρις ότου η επιχείρηση συμμορφωθεί εκ νέου με τις προϋποθέσεις αυτές. Όταν οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρωθούν εντός ενός έτους, εφαρμόζεται το άρθρο 15.

Άρθρο 15 Ανάκληση της εγγραφής ή της έγκρισης από την αρμόδια αρχή

Η αρμόδια αρχή ανακαλεί την εγγραφή ή την έγκριση μιας επιχείρησης για μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητές της όταν:

α) η επιχείρηση παύσει μια ή περισσότερες από τις δραστηριότητές της.

β) διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν συμμορφώθηκε με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις δραστηριότητές της για περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.

Άρθρο 16 Τροποποιήσεις στην εγγραφή ή την έγκριση μιας επιχείρησης

Η αρμόδια αρχή τροποποιεί την εγγραφή ή την έγκριση μιας επιχείρησης όταν η επιχείρηση αποδείξει την ικανότητά της να διεξάγει πρόσθετες δραστηριότητες σε σχέση με τις δραστηριότητες για τις οποίες χορηγήθηκε η αρχική έγκριση ή δραστηριότητες που τις αντικαθιστούν.

Άρθρο 17 Ανανέωση έγκρισης

Η έγκριση των επιχειρήσεων ανανεώνεται κάθε πέντε έτη.

Η αρμόδια αρχή ανανεώνει την έγκριση των επιχειρήσεων μόνο όταν αποδειχτεί κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης ότι συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 18 Εξαιρέσεις από τις επιτόπιες επισκέψεις

Τα κράτη μέλη απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διενεργούν επιτόπιες επισκέψεις, όπως προβλέπονται στα άρθρα 13 και 17, στις επιχειρήσεις ζωοτροφών οι οποίες απλώς εμπορεύονται τα προϊόντα χωρίς να τα κρατούν στις εγκαταστάσεις τους.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις ζωοτροφών υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή δήλωση με την οποία βεβαιώνουν ότι οι ζωοτροφές που διατέθηκαν στην αγορά συμμορφώνονται με τους όρους του παρόντα κανονισμού.

Άρθρο 19 Μεταβατικά μέτρα

1. Οι επιχειρήσεις και οι ενδιάμεσοι που εγκρίνονται και/ή εγγράφονται σύμφωνα με την οδηγία 95/69/EΚ μπορούν να εξακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους για ένα έτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού με την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν στην κατάλληλη αρμόδια αρχή, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, αίτηση έγκρισης πριν από την ημέρα έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Στην αίτησή τους πρέπει να δηλώνουν ότι τηρούν τους όρους που θέτει ο παρών κανονισμός.

Οι αρμόδιες αρχές μπορεί να ζητήσουν από τις αιτούσες επιχειρήσεις να υποβάλουν μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που εγγυώνται τη συμμόρφωσή τους με τους όρους του παρόντος κανονισμού.

2. Οι επιχειρήσεις και οι ενδιάμεσοι για τους οποίους δεν απαιτείται ούτε έγκριση ούτε εγγραφή σύμφωνα με την οδηγία 95/69/EΚ αλλά απαιτείται εγγραφή σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό μπορούν να εξακολουθούν τις δραστηριότητες τους για ένα έτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, με την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν στην κατάλληλη αρμόδια αρχή, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, αίτηση εγγραφής πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Στην αίτησή τους πρέπει να δηλώνουν ότι τηρούν τους όρους που θέτει ο παρών κανονισμός.

Άρθρο 20 Κατάλογος των εγκεκριμένων επιχειρήσεων

1. Για κάθε δραστηριότητα η αρμόδια αρχή καταχωρεί τις επιχειρήσεις που έχει εγκρίνει βάσει του άρθρου 13 σε εθνικό κατάλογο με έναν ατομικό αριθμό αναγνώρισης.

2. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν τον κατάλογο των επιχειρήσεων που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σύμφωνα με τις αποφάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 14, 15 και 16 για την αναστολή, ανάκληση ή τροποποίηση της χορηγούμενης έγκρισης.

3. Ο κατάλογος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρέπει να καταρτίζεται σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα V κεφάλαιο Ι.

4. Ο αριθμός έγκρισης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 τηρεί τη μορφή που καθορίζεται στο παράρτημα V κεφάλαιο ΙΙ.

5. Κάθε κράτος μέλος δημοσιεύει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 13 για πρώτη φορά το [Νοέμβριο ...] και στη συνέχεια τον ενοποιημένο κατάλογο των τροποποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

ΟΔΗΓΟΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Άρθρο 21 Κατάρτιση, διάδοση και χρήση των οδηγών

1. Τα κράτη μέλη προωθούν τη σύνταξη εθνικών οδηγών ορθών πρακτικών στον κλάδο των ζωοτροφών καθώς και για την εφαρμογή των αρχών του HACCP σύμφωνα με το άρθρο 22.

Οι κοινοτικοί οδηγοί καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 23.

2. Οι αρμόδιες αρχές προωθούν τη διάδοση και τη χρήση των εθνικών και των κοινοτικών οδηγών.

3. Ωστόσο οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών μπορούν να χρησιμοποιούν εθελοντικά τους οδηγούς αυτούς.

Άρθρο 22 Εθνικοί οδηγοί

1. Οι εθνικοί οδηγοί ορθής πρακτικής καταρτίζονται και διαδίδονται από τον κλάδο των επιχειρήσεων ζωοτροφών σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των μερών τα συμφέροντα των οποίων μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων αρχών. Παράλληλα λαμβάνονται υπόψη:

α) οι σχετικοί κώδικες πρακτικής του Codex Alimentarius και

β) όταν οι οδηγοί αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, συνεκτιμώνται οι απαιτήσεις που θέτει το παράρτημα Ι.

2. Οι εθνικοί οδηγοί μπορούν να καταρτίζονται υπό την αιγίδα των εθνικών οργανισμών τυποποίησης που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 98/34/EΚ.

3. Τα κράτη μέλη αξιολογούν τους εθνικούς οδηγούς για να εξασφαλίσουν ότι:

α) καταρτίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1

β) το περιεχόμενο των οδηγών αυτών είναι δυνατό να εφαρμοστεί στους τομείς τους οποίους αφορούν,

γ) είναι κατάλληλοι ως οδηγοί συμμόρφωσης με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 στους τομείς και/ή για τις ζωοτροφές που αφορούν.

4. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν τους εθνικούς οδηγούς που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παραγράφου 2 στην Επιτροπή.

Η Επιτροπή θεσπίζει και εφαρμόζει σύστημα εγγραφής των οδηγών αυτών το οποίο θέτει στη διάθεση των κρατών μελών.

Άρθρο 23 Κοινοτικοί οδηγοί

1. Προτού καταρτιστούν οι οδηγοί ορθών πρακτικών υγιεινής ή εφαρμογής των αρχών του HACCP η Επιτροπή διαβουλεύεται με την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 1. Στόχος της διαβούλευσης είναι να αποτιμηθεί η ανάγκη έκδοσης των εν λόγω οδηγών, το πεδίο εφαρμογής και το θέμα τους.

2. Κατά τη σύνταξη των κοινοτικών οδηγών η Επιτροπή λαμβάνει μέριμνα έτσι ώστε να καταρτίζονται και να διαδίδονται:

α) σε διαβούλευση με τους κατάλληλους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού τομέα επιχειρήσεων ζωοτροφών καθώς και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών, όπως είναι οι ενώσεις καταναλωτών,

β) σε συνεργασία με τα μέρη τα συμφέροντα των οποίων μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων αρχών.

3. Κατά την κατάρτιση και διάδοση των κοινοτικών οδηγών συνεκτιμώνται:

α) οι σχετικοί κώδικες πρακτικής του Codex Alimentarius και,

β) όταν οι οδηγοί αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, συνυπολογίζονται οι απαιτήσεις που θέτει το παράρτημα Ι.

4. Η επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 1 αξιολογεί τα σχέδια κοινοτικών οδηγών για να εξασφαλίσει ότι:

α) καταρτίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 και 3.

β) το περιεχόμενο των οδηγών αυτών είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε όλη την Κοινότητα για τους τομείς τους οποίους αφορούν και

γ) είναι κατάλληλοι ως οδηγοί συμμόρφωσης με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 στους τομείς και/ή για τις ζωοτροφές που αφορούν.

5. Η Επιτροπή καλεί την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 1 να αναθεωρεί περιοδικά τους κοινοτικούς οδηγούς που καταρτίζονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο σε συνεργασία με τους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Σκοπός της εν λόγω αναθεώρησης είναι να διασφαλιστεί ότι οι οδηγοί αυτοί εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα εφαρμογής τους καθώς και για να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.

6. Οι τίτλοι και οι εγγραφές των κοινοτικών οδηγών που καταρτίζονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο δημοσιεύονται στην σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Άρθρο 24 Εισαγωγές

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών που εισάγουν ζωοτροφές από τρίτες χώρες εξασφαλίζουν ότι η εισαγωγή πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

α) η τρίτη χώρα αποστολής εμφαίνεται στον κατάλογο των τρίτων χωρών από τις οποίες επιτρέπονται οι εισαγωγές ζωοτροφών, που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 48 του κανονισμού (ΕΚ) .../... σχετικά με τους επίσημους ελέγχους ζωοτροφών και τροφίμων,

β) η επιχείρηση αποστολής εμφαίνεται στον κατάλογο των επιχειρήσεων από τις οποίες επιτρέπονται οι εισαγωγές ζωοτροφών, που καταρτίζεται και ενημερώνεται από την τρίτη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 48 του κανονισμού (ΕΚ) για τη διεξαγωγή επίσημων ελέγχων στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα,

γ) οι ζωοτροφές απεστάλησαν από την επιχείρηση αποστολής που μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί ζωοτροφές από μια άλλη επιχείρηση η οποία εμφαίνεται στον κατάλογο που αναφέρεται στο στοιχείο β), ή από την Κοινότητα.

δ) οι ζωοτροφές τηρούν:

(i) τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και κάθε άλλη κοινοτική πράξη που θεσπίζει ειδικούς κανόνες υγιεινής για ζωοτροφές. ή

ii) τους όρους που αναγνωρίζονται ως τουλάχιστον εφάμιλλοι από την Κοινότητα ή

iii) όταν υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ της Κοινότητας και της χώρας εξαγωγής, τις απαιτήσεις που προβλέπονται στη σχετική συμφωνία.

2. Είναι δυνατόν να εκδίδεται υπόδειγμα πιστοποιητικού εισαγωγής σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2.

Άρθρο 25 Ενδιάμεσα μέτρα

Εν αναμονή της κατάρτισης των καταλόγων που αναφέρονται στο άρθρο 24 παράγραφος 1 στοιχείο α) και β) κάθε αναφορά στους καταλόγους αυτούς ερμηνεύεται ως αναφορά στους καταλόγους που καταρτίζονται με βάση την οδηγία 98/51/EΚ [14].

[14] Οδηγία 98/51/ΕΚ της Επιτροπής της 9ης Ιουλίου 1998 για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων (ΕΕ L 208, 24.07.98, σελ. 43)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 26 Εκτελεστικά μέτρα

Είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα εφαρμογής σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 31 παράγραφος 2.

Άρθρο 27 Τροποποίηση των παραρτημάτων Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ

Τα παραρτήματα Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ μπορούν να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2 για να ληφθούν υπόψη:

α) η ανάπτυξη κωδικών ορθής πρακτικής,

β) η εμπειρία που έχει αποκομιστεί από την εφαρμογή των συστημάτων που βασίζονται στο HACCP σύμφωνα με το άρθρο 6,

γ) οι τεχνολογικές εξελίξεις,

δ) οι επιστημονικές συμβουλές, ιδίως η αξιολόγηση νέων κινδύνων, και

ε) ο καθορισμός νέων στόχων σχετικά με την ασφάλεια των ζωοτροφών.

Άρθρο 28 Παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των παραρτημάτων Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ

Παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ μπορούν να εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 31 παράγραφος 2, υπό τον όρο ότι οι εξαιρέσεις αυτές δεν θίγουν την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 29 Εθνικά μέτρα προσαρμογής των απαιτήσεων του παραρτήματος ΙΙ

1. Τα κράτη μέλη μπορούν, εάν δεν θίγονται οι στόχοι της υγιεινής των ζωοτροφών, να λαμβάνουν εθνικά μέτρα για την τροποποίηση των απαιτήσεων που θεσπίζει το παράρτημα ΙΙ σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 5 του παρόντος άρθρου.

2. Τα εθνικά μέτρα προσαρμογής των απαιτήσεων που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙ:

α) έχουν σκοπό να εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων ζωοτροφών που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πάσχουν από ειδικές γεωγραφικές δυσχέρειες ή

β) αφορούν την κατασκευή, διαρρύθμιση και εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.

3. Όποιο κράτος μέλος επιθυμεί να εκδώσει εθνικά μέτρα για την προσαρμογή των απαιτήσεων που καθορίζει το παράρτημα ΙΙ ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη. Η σχετική κοινοποίηση:

α) περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των απαιτήσεων που το κράτος μέλος κρίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούν καθώς και τη φύση της επιδιωκόμενης προσαρμογής,

β) περιγράφει τις σχετικές ζωοτροφές και επιχείρηση,

γ) εκθέτει τους λόγους της προσαρμογής (συμπεριλαμβανομένης, όπου κρίνεται σκόπιμο, μιας περίληψης της ανάλυσης πηγών κινδύνου που έχει πραγματοποιηθεί καθώς και όποιων μέτρων πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί ότι με την προσαρμογή δεν θίγονται οι στόχοι υγιεινής), και

δ) παρέχει οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

4. Τα άλλα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες από την παραλαβή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 3 για να αποστείλουν εγγράφως τα σχόλια τους στην Επιτροπή.

Σε περίπτωση προσαρμογών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου η περίοδος αυτή, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, παρατείνεται στους τέσσερις μήνες.

H Επιτροπή μπορεί να διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη και, όταν παραλαμβάνει γραπτά σχόλια από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, το πράττει στο πλαίσιο της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 1. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 2, εάν τα μέτρα που μελετώνται μπορούν να εφαρμοστούν μετά από τις κατάλληλες τροποποιήσεις, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες. Όπου κρίνεται σκόπιμο, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει μέτρα γενικής εφαρμογής σύμφωνα με τα άρθρα 27 ή 28.

5. Ένα κράτος μέλος μπορεί να λάβει εθνικά μέτρα για την προσαρμογή των απαιτήσεων του παραρτήματος ΙΙ μόνο:

α) σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε βάσει της παραγράφου 4, ή

β) όταν, ένα μήνα μετά την εκπνοή της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 4, η Επιτροπή δεν έχει ενημερώσει τα κράτη μέλη σχετικά με την παραλαβή γραπτών σχολίων ή εάν προτίθεται να προτείνει την έκδοση της απόφασης που αναφέρεται στο στοιχείο α)

Άρθρο 30 Κυρώσεις

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για την παραβίαση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η εκτέλεσή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες των παραβιάσεων και να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις διατάξεις αυτές στην Επιτροπή το αργότερο εντός 1 έτους μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του κανονισμού καθώς και χωρίς καθυστέρηση οποιεσδήποτε επακόλουθες τροποποιήσεις τις επηρεάζουν.

Άρθρο 31 Διαδικασία μόνιμης επιτροπής

1. Η Επιτροπή επικουρείται από τη μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων (η οποία στο εξής αποκαλείται «η επιτροπή») που συστήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002.

2. Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 8 της προαναφερθείσας απόφασης.

Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, ορίζεται σε τρεις μήνες.

3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 32 Διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η Επιτροπή διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα εμπίπτει στο πεδίο του παρόντος κανονισμού και το οποίο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία και ιδίως προτού προτείνει κριτήρια ή στόχους σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3.

Άρθρο 33 Κατάργηση

Καταργούνται οι παρακάτω οδηγίες, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών που αφορούν τις προθεσμίες μεταφοράς, με ισχύ από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού:

α) Οδηγία 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1995 για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων και για τροποποίηση των οδηγιών 70/524/ΕΟΚ, 74/63/ΕΟΚ, 79/373/ΕΟΚ και 82/471/ΕΟΚ,

β) Οδηγία 98/51/ΕΚ της Επιτροπής της 9ης Ιουλίου 1998 για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων.

Άρθρο 34 Μεταφορά της οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο πρόεδρος [...] [...] Ο πρόεδρος [...] [...]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις ζωοτροφών στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών στην πρωτογενή παραγωγή εξασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητές τους διοικούνται και εκτελούνται κατά τρόπο που να προλαμβάνονται, να εξαλείφονται ή να ελαχιστοποιούνται οι πηγές κινδύνου που δύνανται να θίξουν την ασφάλεια των ζωοτροφών, λαμβάνοντας στο μέτρο του δυνατού υπόψη, όπου κρίνεται κατάλληλο, την επακόλουθη μεταποίηση.

2. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών εξασφαλίζουν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ότι τα πρωτογενή προϊόντα που παράγονται, παρασκευάζονται, καθαρίζονται, συσκευάζονται, αποθηκεύονται και μεταφέρονται υπό την ευθύνη τους προστατεύονται κατά της μόλυνσης και της αλλοίωσης.

3. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών τηρούν τις υποχρεώσεις των παραγράφων 1 και 2 συμμορφούμενοι με τις κατάλληλες κοινοτικές και εθνικές νομοθετικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο των πηγών κινδύνου στην πρωτογενή παραγωγή, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

(i) μέτρα για τον έλεγχο της μόλυνσης που προέρχεται από τον αέρα, το έδαφος, τα ύδατα, τα λιπάσματα, τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα φυτοπροστασίας και τα βιοκτόνα, καθώς και από το χειρισμό και τη διάθεση των λυμάτων και

(ii) μέτρα σχετικά με την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων και την υγεία των φυτών που έχουν επιπτώσεις για την ασφάλεια των ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων.

4. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο:

α) για να διατηρούν καθαρές και, όταν κρίνεται αναγκαίο μετά τον καθαρισμό, να απολυμαίνουν με ενδεδειγμένο τρόπο τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τα δοχεία, τους κλωβούς και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την προετοιμασία, τη διαλογή, τη συσκευασία, την αποθήκευση και τη μεταφορά των ζωοτροφών.

β) για να εξασφαλίζουν, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, συνθήκες υγιεινούς παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης καθώς και καθαριότητας των ζωοτροφών.

γ) για να χρησιμοποιούν καθαρά ύδατα όπου είναι απαραίτητο για να αποτρέπονται οι μολύνσεις.

δ) να προλαμβάνουν, στο μέτρο του δυνατού, τη μόλυνση από επιβλαβείς οργανισμούς.

ε) να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται ξεχωριστά και με ασφάλεια τα απόβλητα και τις επικίνδυνες ουσίες ώστε να προλαμβάνουν τη μόλυνση.

στ) για να εξασφαλίζεται ότι τα υλικά συσκευασίας δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης των ζωοτροφών.

ζ) να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των σχετικών αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε δείγματα που λαμβάνονται από πρωτογενή προϊόντα ή άλλα δείγματα που έχουν σημασία για την ασφάλεια των ζωοτροφών.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών καταρτίζουν και τηρούν αρχείο σχετικά με τα μέτρα που θεσπίζουν για τον έλεγχο των πηγών κινδύνου με τον δέοντα τρόπο και για τη δέουσα περίοδο, σε συνάρτηση με τη φύση και το μέγεθος των επιχειρήσεων ζωοτροφών. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών πρέπει να διαθέτουν τις πληροφορίες που περιέχει το ανωτέρω αρχείο στην αρμόδια αρχή.

2. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών πρέπει ιδιαιτέρως να κρατούν αρχείο σχετικά με:

α) τη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και βιοκτόνων.

β) τη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

γ) οποιαδήποτε εκδήλωση επιβλαβών οργανισμών ή ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια των πρωτογενών προϊόντων.

δ) τα αποτελέσματα των αναλύσεων που ενδεχομένως πραγματοποιούνται σε δείγματα που λαμβάνονται από πρωτογενή προϊόντα ή σε άλλα δείγματα που έχουν ληφθεί για διαγνωστικούς σκοπούς, και που έχουν σημασία για την ασφάλεια των ζωοτροφών.

3. Άλλα άτομα, όπως κτηνίατροι, γεωπόνοι και γεωτεχνικοί, επικουρούν τους υπευθύνους των επιχειρήσεων ζωοτροφών στην τήρηση των μητρώων σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγουν στις εκμεταλλεύσεις.

ΟΔΗΓΟΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

1. Οι εθνικοί και οι κοινοτικοί οδηγοί που αναφέρονται στα άρθρα 21 έως 23 του παρόντος κανονισμού πρέπει να παρέχουν καθοδήγηση όσον αφορά τις ορθές πρακτικές για τον έλεγχο των πηγών κινδύνου της πρωτογενούς παραγωγής.

2. Οι οδηγοί ορθών πρακτικών πρέπει να περιλαμβάνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις πηγές κινδύνου που ενδέχεται να προκύψουν στην πρωτογενή παραγωγή και σχετικά με τις ενέργειες για τον έλεγχο των πηγών κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μέτρων που καθορίζονται στην κοινοτική και στην εθνική νομοθεσία ή των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, όπως:

α) ο έλεγχος μόλυνσης όπως οι μυκοτοξίνες, τα βαρέα μέταλλα και το ραδιενεργό υλικό.

β) η χρήση υδάτων, οργανικών αποβλήτων και λιπασμάτων.

γ) την ορθή και ενδεδειγμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βιοκτόνων και τη δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσής τους,

δ) την ορθή και ενδεδειγμένη χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων και των πρόσθετων υλών ζωοτροφών και τη δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσής τους,

ε) την (προετοιμασία, αποθήκευση και) ανιχνευσιμότητα των ζωοτροφών,

στ) την ορθή διάθεση των νεκρών ζώων, απορριμμάτων και περιττωμάτων,

ζ) προστατευτικά μέτρα για να εμποδίζεται η εμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών που μεταδίδονται στα ζώα από τις ζωοτροφές, και κάθε υποχρέωση ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής,

η) διαδικασίες, πρακτικές και μεθόδους για να εξασφαλίζεται ότι η παραγωγή, η διακίνηση, η συσκευασία, η αποθήκευση και η μεταφορά των τροφίμων πραγματοποιείται υπό τις ενδεδειγμένες συνθήκες υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού καθαρισμού και του ελέγχου των εντόμων και λοιπών επιβλαβών ζώων,

θ) μέτρα σχετικά με την τήρηση μητρώων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις ζωοτροφών εκτός από το επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

1. Οι εγκαταστάσεις μεταποίησης και αποθήκευσης των ζωοτροφών, ο εξοπλισμός, τα δοχεία, οι κλωβοί, τα οχήματα και η σε αυτά εγγύς περιοχή διατηρούνται καθαροί και σε αυτούς εφαρμόζονται αποτελεσματικά προγράμματα ελέγχου των παράσιτων.

2. Ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, η κατασκευή, η χωροθέτηση και οι διαστάσεις των χώρων τροφίμων πρέπει:

α) να επιτρέπουν τον κατάλληλο καθαρισμό ή/και απολύμανση.

β) έχουν την κατάλληλη μορφή έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο κίνδυνος σφάλματος καθώς και για να αποφεύγονται οι μολύνσεις, οι διασταυρούμενες μολύνσεις και γενικά οι τυχόν αντίξοες επιπτώσεις για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων. Τα μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με ζωοτροφές στεγνώνονται ύστερα από κάθε υγρό καθαρισμό.

3. Οι εγκαταστάσεις και το ο εξοπλισμός που προορίζονται για εργασίες ανάμιξης και/ή παρασκευής ελέγχονται κατάλληλα και τακτικά, σύμφωνα με τις γραπτές διαδικασίες που έχει προκαθορίσει ο παρασκευαστής των προϊόντων.

α) Όλοι οι ζυγοί και τα όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζωοτροφών είναι οι κατάλληλοι για το φάσμα των βαρών ή των όγκων που μετρώνται και ελέγχονται τακτικά για την ακρίβειά τους.

β) Όλοι οι αναμείκτες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζωοτροφών είναι οι κατάλληλοι για το φάσμα των βαρών και των όγκων που αναμιγνύονται και διαθέτουν την ικανότητα παρασκευής των κατάλληλων ομογενών μιγμάτων και ομογενών διαλυμάτων.

4. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν επαρκή φυσικό ή/και τεχνητό φωτισμό.

5. Οι αποχετευτικές εγκαταστάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον σκοπό για τον οποίο προορίζονται. πρέπει να είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με τρόπο για να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης των ζωοτροφών.

6. Τα ύδατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών πρέπει να είναι πόσιμης ποιότητας για ζώα. Οι αγωγοί ύδατος πρέπει να είναι αδρανούς φύσης.

7. Τα λύματα αποχέτευσης, τα υγρά απόβλητα και τα όμβρια ύδατα διατίθενται κατά τρόπο που να μην επηρεάζονται ο εξοπλισμός καθώς και η ποιότητα των ζωοτροφών. Διενεργούνται έλεγχοι κατά της αλλοίωσης και της σκόνης για να προλαμβάνεται η εισβολή παράσιτων.

8. Στα παράθυρα και στα άλλα ανοίγματα πρέπει, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, να προσαρμόζονται δικτυωτά προπετάσματα αντιπαρασιτικής προστασίας. Οι πόρτες πρέπει να είναι εφαρμοστές και να διαθέτουν αντιπαρασιτική προστασία.

9. Όπου κρίνεται απαραίτητο, το σχέδιο, η κατασκευή και το φινίρισμα των οροφών, ψευδοροφών και ό,τι είναι στερεωμένο σε αυτές πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μη συσσωρεύονται ρύποι και να περιορίζεται η συμπύκνωση υδρατμών, η ανάπτυξη ανεπιθύμητης μούχλας και η απόπτωση σωματιδίων που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ζωοτροφών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών πρέπει να διαθέτουν επαρκές προσωπικό με τις ικανότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για την παρασκευή των σχετικών προϊόντων. Πρέπει να καταρτίζεται οργανόγραμμα που να καθορίζει τα προσόντα (π.χ. τα διπλώματα, την επαγγελματική εμπειρία) και τις ευθύνες του προσωπικού επίβλεψης και να διατίθεται στις αρμόδιες αρχές που έχουν την ευθύνη των επιθεωρήσεων. Όλο το προσωπικό πρέπει να ενημερώνεται με σαφήνεια και εγγράφως για τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τις εξουσίες του, ιδιαίτερα κατά τη διενέργεια αλλαγών, κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η επιθυμητή ποιότητα των προϊόντων.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

1. Ένα ειδικευμένο άτομο πρέπει να ορίζεται ως υπεύθυνος παραγωγής.

2. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών πρέπει να μεριμνούν έτσι ώστε τα διάφορα στάδια παραγωγής να εκτελούνται σύμφωνα με τις προκαθορισμένες γραπτές διαδικασίες και εντολές που έχουν ως σκοπό τον καθορισμό, εξακρίβωση και έλεγχο των κρίσιμων σημείων στη διαδικασία παρασκευής.

3. Πρέπει να λαμβάνονται τεχνικά ή οργανωτικά μέτρα για να αποφεύγονται ή να ελαχιστοποιούνται, όπως αρμόζει, τυχόν διασταυρούμενες μολύνσεις και σφάλματα. Πρέπει να υπάρχουν επαρκή και κατάλληλα μέσα για τη διενέργεια ελέγχων κατά την παρασκευή.

4. Η παρουσία απαγορευμένων υλών ζωοτροφών, ανεπιθύμητων και απαγορευμένων ουσιών και παθογόνων όσον αφορά την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων παρακολουθείται και καταστρώνονται κατάλληλες στρατηγικές ελέγχου για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

5. Τα απόβλητα και τα υλικά που δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο πρέπει να απομονώνονται και να καθορίζονται. Τα τυχόν υλικά που παρουσιάζουν επικίνδυνα επίπεδα κτηνιατρικών φαρμάκων, προσμίξεων ή άλλους κινδύνους διατίθενται κατάλληλα και δεν χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

1. Ένα ειδικευμένο άτομο πρέπει να ορίζεται ως υπεύθυνος ελέγχου της ποιότητας.

2. Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών οφείλουν, στο πλαίσιο του συστήματος εξασφάλισης της ποιότητας, να διαθέτουν πρόσβαση σε εργαστήρια με το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό για να εξασφαλίζουν και να ελέγχουν, πριν από τη διάθεση των προϊόντων στην κυκλοφορία, ότι αυτά συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές που καθορίζει ο παρασκευαστής.

3. Πρέπει να καταρτίζεται εγγράφως και να υλοποιείται σχέδιο ελέγχου της ποιότητας που να περιλαμβάνει ιδίως τους ελέγχους στα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας επεξεργασίας, διαδικασίες δειγματοληψίας και τη συχνότητά τους, τις μεθόδους ανάλυσης και τη συχνότητά τους, τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές - και τον προορισμό σε περίπτωση μη συμμόρφωσης - από τις μεταποιημένες πρώτες ύλες στα τελικά προϊόντα.

4. Από κάθε παρτίδα προϊόντων που διατίθεται στην αγορά ή από κάθε συγκεκριμένο τμήμα της παραγωγής (στην περίπτωση συνεχούς παραγωγής) πρέπει να λαμβάνονται δείγματα των συστατικών σε επαρκή ποσότητα με βάση τη διαδικασία που έχει προκαθοριστεί από τον κατασκευαστή και να διατηρούνται για να εξασφαλίζεται η ανιχνευσιμότητα (σε τακτική βάση στην περίπτωση παρασκευής μόνο για τις ανάγκες του ίδιου του παρασκευαστή). Τα δείγματα πρέπει να σφραγίζονται και να φέρουν ετικέτα για να διευκολύνεται η αναγνώρισή τους. Πρέπει να αποθηκεύονται υπό συνθήκες που να προλαμβάνουν τυχόν ανώμαλες αλλαγές στη σύνθεση του δείγματος ή νοθεία. Πρέπει να τηρούνται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για κατάλληλο διάστημα, ανάλογα με τη χρήση για την οποία οι ζωοτροφές διατίθενται στην αγορά.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

1. Οι μεταποιημένες ζωοτροφές διαχωρίζονται από τις μη μεταποιημένες πρώτες ύλες ζωοτροφών και τις πρόσθετες ύλες για να αποφεύγονται διασταυρούμενες μολύνσεις των μεταποιημένων ζωοτροφών. Χρησιμοποιούνται κατάλληλα υλικά συσκευασίας.

2. Οι ζωοτροφές αποθηκεύονται και μεταφέρονται στους κατάλληλους περιέκτες. Αποθηκεύονται σε χώρους που σχεδιάζονται, προσαρμόζονται και συντηρούνται για να εξασφαλίζονται οι ορθές συνθήκες αποθήκευσης, στους οποίους διαθέτουν πρόσβαση μόνον άτομα εξουσιοδοτημένα από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων ζωοτροφών.

3. Οι ζωοτροφές αποθηκεύονται και μεταφέρονται κατά τρόπο που να αναγνωρίζονται εύκολα για να αποφεύγεται τυχόν σύγχυση ή διασταυρούμενες μολύνσεις και για να προλαμβάνεται η υποβάθμισή τους.

4. Οι περιέκτες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά, αποθήκευση, μετακίνηση, διαχείριση και ζύγιση των ζωοτροφών διατηρούνται καθαροί. Εισάγονται προγράμματα καθαρισμού και τα ίχνη απορρυπαντικών και απολυμαντικών περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό.

5. Κάθε αλλοίωση περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και διατηρείται υπό έλεγχο για τη μείωση της εισβολής παράσιτων.

6. Οι θερμοκρασίες διατηρούνται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο για να αποφεύγονται συμπυκνώσεις υδρατμών και αλλοιώσεις.

ΈΓΓΡΑΦΑ

1. Όλοι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων όσων μόνο εμπορεύονται τα προϊόντα χωρίς να τα κρατούν στις εγκαταστάσεις τους, διατηρούν σε μητρώο αρχεία με τα στοιχεία που αφορούν την αγορά, την παραγωγή και τις πωλήσεις έτσι ώστε να είναι δυνατή η ουσιαστική ανίχνευση από τη διάθεση στην αγορά ή την εξαγωγή έως τον τελικό προορισμό.

2. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών, εκτός από όσους μόνο εμπορεύονται τα προϊόντα χωρίς να τα κρατούν στις εγκαταστάσεις τους, κρατούν σε μητρώο τα ακόλουθα έγγραφα:

α) Έγγραφα σχετικά με τη διαδικασία παρασκευής και τους ελέγχους.

Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών πρέπει να διαθέτουν ένα σύστημα τεκμηρίωσης σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των κρίσιμων σημείων στη διαδικασία παρασκευής και για να καταρτίζεται και να εφαρμόζεται ένα σχέδιο ελέγχου της ποιότητας. Πρέπει να καταγράφουν τα αποτελέσματα από τους σχετικούς ελέγχους. Το σύνολο αυτό των εγγράφων πρέπει να διατηρείται έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνεύεται το ιστορικό παρασκευής κάθε παρτίδας προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και για να στοιχειοθετούνται τυχόν ευθύνες εάν προκύψουν καταγγελίες.

(β) Έγγραφα σχετικά με την ανιχνευσιμότητα

(i) Ουσίες προσθήκης

- η φύση και η ποσότητα των παραγόμενων πρόσθετων υλών, οι αντίστοιχες ημερομηνίες παρασκευής και, όπου κρίνεται σκόπιμο, ο αριθμός της παρτίδας ή του συγκεκριμένου τμήματος της παραγωγής σε περίπτωση συνεχούς παρασκευής,

- η φύση και η ποσότητα των πρόσθετων υλών που διατίθενται και, όπου κρίνεται σκόπιμο, ο αριθμός της παρτίδας ή του συγκεκριμένου τμήματος της παραγωγής σε περίπτωση συνεχούς παρασκευής,

(ii) Προϊόντα που υπάγονται στην οδηγία 82/471/ΕΟΚ:

- η φύση και η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, οι αντίστοιχες ημερομηνίες παρασκευής και, όπου κρίνεται σκόπιμο, ο αριθμός της παρτίδας ή του συγκεκριμένου τμήματος της παραγωγής σε περίπτωση συνεχούς παρασκευής,

- το όνομα και η διεύθυνση των επιχειρήσεων ή των χρηστών (επιχειρήσεις ή εκτροφείς) στους οποίους διατίθενται τα προϊόντα αυτά καθώς και λεπτομέρειες της φύσης και της ποιότητας των τελευταίων και, όπου κρίνεται σκόπιμο, ο αριθμός της παρτίδας ή του συγκεκριμένου τμήματος της παραγωγής σε περίπτωση συνεχούς παρασκευής.

(iii) Προμείγματα:

- το όνομα και η διεύθυνση των παρασκευαστών ή των προμηθευτών των πρόσθετων υλών, η φύση και η ποσότητα των πρόσθετων υλών που χρησιμοποιούνται και, όπου κρίνεται σκόπιμο, ο αριθμός της παρτίδας ή του συγκεκριμένου τμήματος της παραγωγής σε περίπτωση συνεχούς παρασκευής,

- η ημερομηνία παρασκευής του προμείγματος και ο αριθμός της παρτίδας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο,

- το όνομα και η διεύθυνση της επιχείρησης στην οποία διατίθεται το πρόμειγμα, η ημερομηνία διάθεσης, η φύση και η ποσότητα του προμείγματος που διατίθεται και ο αριθμός της παρτίδας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

(iv) Σύνθετες ζωοτροφές/πρώτες ύλες ζωοτροφών:

- το όνομα και η διεύθυνση των παρασκευαστών προμειγμάτων ή των προμηθευτών, η φύση και η ποσότητα των προμειγμάτων που χρησιμοποιούνται με τον αριθμό της παρτίδας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο,

- το όνομα και η διεύθυνση των προμηθευτών των πρώτων υλών ζωοτροφών και η ημερομηνία διάθεσης,

- η φύση και η ποσότητα των πρώτων υλών ζωοτροφών ή των σύνθετων ζωοτροφών που παράχθηκαν, σε συνδυασμό με την ημερομηνία παραγωγής και το όνομα και τη διεύθυνση του αγοραστή (π.χ. εκτροφέας, άλλες επιχειρήσεις ζωοτροφών).

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών εφαρμόζουν ένα σύστημα εγγραφής και επεξεργασίας των καταγγελιών.

2. Είναι σε θέση να εισάγουν, όπου αυτό αποδεικνύεται απαραίτητο, σύστημα για την ταχεία ανάκληση των προϊόντων από το δίκτυο διανομής. Καθορίζουν με έγγραφες διαδικασίες τον προορισμό τυχόν ανακαλούμενων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά, προτού επιστρέψουν στην κυκλοφορία, πρέπει να υπόκεινται εκ νέου σε αξιολόγηση ελέγχου της ποιότητας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

Ορθές πρακτικές σίτισης των ζώων

ΒΟΣΚΗΣΗ

Η βόσκηση σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης για να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η μόλυνση των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τις βιολογικές και χημικές πηγές κινδύνου.

Όπου κρίνεται απαραίτητο, πρέπει να τηρείται κατάλληλη περίοδος ανάπαυσης προτού επιτραπεί η βόσκηση των ζώων σε βοσκότοπους, καλλιέργειες και υπολείμματα καλλιεργειών καθώς και μεταξύ των εναλλαγών βόσκησης για να μειωθούν στο ελάχιστο οι βιολογικές διασταυρούμενες μολύνσεις από κόπρο, όταν μπορεί να παρουσιαστεί το πρόβλημα αυτό, και για να εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι περίοδοι απόσυρσης για γεωργικές χημικές εφαρμογές.

ΣΙΤΙΣΗ ΣΕ ΣΤΑΒΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ

Η μονάδα παραγωγής ζώων πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να καθαρίζεται εύκολα. Η μονάδα παραγωγής ζώων και ο εξοπλισμός σίτισης πρέπει να καθαρίζονται πλήρως και τακτικά για να προλαμβάνεται οποιαδήποτε συσσώρευση βιολογικών πηγών κινδύνου. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και την απολύμανση πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις εντολές και να αποθηκεύονται ξεχωριστά από τις ζωοτροφές και τους χώρους σίτισης.

Πρέπει να εφαρμόζεται σύστημα ελέγχου των παράσιτων για να ελέγχεται η πρόσβαση τους στη μονάδα παραγωγής των ζώων με σκοπό να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η δυνατότητα βιολογικής μόλυνσης των ζωοτροφών και της αχυροστρωμνής των μονάδων ζώων.

Τα κτίρια και ο εξοπλισμός σίτισης πρέπει να διατηρούνται καθαροί. Πρέπει να εφαρμόζονται συστήματα για την τακτική αφαίρεση του κόπρου, των αποβλήτων και άλλων πιθανών πηγών βιολογικής μόλυνσης των ζωοτροφών.

Οι ζωοτροφές και η αχυροστρωμνή που χρησιμοποιούνται στις μονάδες ζωικής παραγωγής πρέπει να αλλάζονται συχνά και να μην επιτρέπεται να αναπτύσσουν μούχλα.

ΣΙΤΙΣΗ

1. Αποθήκευση

Οι ζωοτροφές πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά από τα χημικά. Οι χώροι αποθήκευσης και οι περιέκτες διατηρούνται καθαροί, στεγνοί και προστατεύονται από παράσιτα που μπορούν να εισάγουν βιολογικούς ρυπαντές. Οι χώροι αποθήκευσης και οι περιέκτες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για αποφεύγονται οι διασταρούμενες μολύνσεις.

Οι σπόροι πρέπει να αποθηκεύονται κατάλληλα και έτσι ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση των ζώων.

Οι φαρμακευτικές ζωοτροφές, οι μη φαρμακευτικές ζωοτροφές και οι σύνθετες ζωοτροφές που προορίζονται για διαφορετικές κατηγορίες ή είδη ζώων πρέπει να αποθηκεύονται κατά τρόπο που να μειώνεται ο κίνδυνος διασταυρούμενης σίτισης.

2. Διανομή

Το σύστημα διανομής των ζωοτροφών στις εκμεταλλεύσεις πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι σωστές ζωοτροφές αποστέλλονται στο σωστό προορισμό. Κατά τη διανομή και τη σίτιση οι ζωοτροφές πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κατάλληλης διαχείρισης έτσι ώστε να μην προκαλούνται βιολογικές μολύνσεις από μολυσμένους χώρους αποθήκευσης και εξοπλισμό. Οι μη φαρμακευτικές ζωοτροφές πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής διαχείρισης από τις φαρμακευτικές ζωοτροφές για να προλαμβάνονται οι μολύνσεις.

Τα οχήματα μεταφοράς των ζωοτροφών και ο εξοπλισμός σίτισης που χρησιμοποιούνται για τη διάθεση και τη διανομή των φαρμακευτικών ζωοτροφών πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά.

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Οι εκτροφείς πρέπει να αξιολογούν και να περιορίζουν στο ελάχιστο τους κινδύνους βιολογικής ή χημικής μόλυνσης των ζώων από το πόσιμο νερό ή την άμεση επαφή με υδρόβια ζώα

Ο εξοπλισμός σίτισης και ποτίσματος πρέπει να σχεδιάζεται, να κατασκευάζεται και να τοποθετείται έτσι ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι μόλυνσης της τροφής και του ύδατος. Τα συστήματα ποτίσματος πρέπει να καθαρίζονται και να συντηρούνται τακτικά, όπου αυτό είναι δυνατόν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η σίτιση των ζώων ανατίθεται σε προσωπικό με κατάλληλες ικανότητες, γνώσεις και επαγγελματικά προσόντα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Πρόσθετες ύλες

- Αντιβιοτικά: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Κοκκιδοστατικά και άλλες φαρμακευτικές ουσίες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Αυξητικοί παράγοντες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Βιταμίνες, προβιταμίνες και χημικώς πλήρως καθορισμένες ουσίες ανάλογης δράσης: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Ιχνοστοιχεία: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Ένζυμα: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Μικροοργανισμοί: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Καροτινοειδή και ξανθοφύλλες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Ουσίες με αντιοξειδωτική δράση: μόνο αυτές με καθορισμένη μέγιστη περιεκτικότητα

Προϊόντα που καλύπτονται από την οδηγία 82/471/ΕΟΚ

- Πρωτεΐνες που προέρχονται από μικροοργανισμούς που ανήκουν στην ομάδα των βακτηρίων, ζυμών, φυκών, κατώτερων μυκήτων: όλα τα προϊόντα αυτής της ομάδας (εκτός αυτών της υποομάδας 1.2.1)

- Παραπροϊόντα από την παρασκευή αμινο-οξέων δια ζυμώσεως: όλα τα προϊόντα αυτής της ομάδας

- Αμινο-οξέα και τα άλατά τους: όλα τα προϊόντα αυτής της ομάδας

- Ανάλογα υδροξείδια αμινο-οξέων: όλα τα προϊόντα αυτής της ομάδας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Πρόσθετες ύλες

- Αντιβιοτικά: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Κοκκιδοστατικά και άλλες φαρμακευτικές ουσίες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Αυξητικοί παράγοντες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Βιταμίνες, προβιταμίνες και χημικώς πλήρως καθορισμένες ουσίες ανάλογης δράσης: Α και Δ

- Ιχνοστοιχεία: Cu και Se

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Πρόσθετες ύλες

- Αντιβιοτικά: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Κοκκιδοστατικά και άλλες φαρμακευτικές ουσίες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

- Αυξητικοί παράγοντες: όλες οι πρόσθετες ύλες αυτής της ομάδας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

I. 1. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

I. 2. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Ο αριθμός έγκρισης πρέπει να έχει την ακόλουθη δομή:

1. Το χαρακτήρα "α" εάν η επιχείρηση ζωοτροφών είναι εγκεκριμένη.

2. Τον κωδικό ISO του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας όπου βρίσκεται η επιχείρηση.

3. Τον εθνικό αριθμό αναφοράς, το πολύ έως οκτώ αλφαριθμητικών χαρακτήρων.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Tομέας πολιτικής: Yγεία και προστασία των καταναλωτών.

Δραστηριότητες: Ασφάλεια των τροφίμων, υγεία των ζώων, ορθή μεταχείριση των ζώων και υγεία των φυτών

ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

1. ΚΟΝΔΥΛΙΟ (-Α) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΤΙΤΛΟΣ (-ΟΙ)

Α 701: Έξοδα αποστολής, έξοδα ταξιδίου και απρόβλεπτες δαπάνες.

Α 703: Δαπάνες για επίσημες και άλλες συνεδριάσεις.

Α 704: Διάφορες δαπάνες για τη διοργάνωση διασκέψεων, συνεδρίων και άλλων συνεδριάσεων και δαπάνες συμμετοχής.

A 705: Μελέτες και παροχή συμβουλών

Α-707: Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης και πληροφόρησης

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1. Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B): εκατ. EUR σε ΠΑΥ

2.2. Περίοδος υλοποίησης:

Η ενέργεια θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2005

2.3. Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

(α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. ευρώ (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(β) Tεχνική και διοικητική συνδρομή (ΤΔΣ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ) (βλέπε σημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας(βλ. σημεία 7.2 και 7.3.)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

[X] Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

[...] Η πρόταση απαιτεί εκ νέου προγραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

[...] Η πρόταση ενδέχεται να συνεπάγεται την προσφυγή στις διατάξεις της Διοργανικής Συμφωνίας.

2.5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων

[X] Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

Ή

[...] Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

(Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό παράρτημα).

(εκατ. ευρώ μέχρι πρώτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να αναφερθεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού σειρών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού).

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρα 37 και 152(4)

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1. Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

5.1.1. Επιδιωκόμενοι στόχοι

Η πρόταση αντιστοιχεί στη δράση 25 του λευκού βιβλίου για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής καθώς επίσης και η προστασία της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος.

Επίσης, η παρούσα πρόταση:

- καθορίζει απαιτήσεις όσον αφορά την υγιεινή των ζωοτροφών σε όλα τα στάδια της χρήσης, της παραγωγής, της επεξεργασίας και της διανομής ζωοτροφών.

- επεκτείνει την υποχρέωση εγγραφής σε όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών (συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών παραγωγών) που επιθυμούν να διαθέσουν ζωοτροφές στην αγορά.

- απαιτεί έγκριση, σε ορισμένες περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών χρησιμοποιούν περισσότερο ευαίσθητες ουσίες - στις περιπτώσεις αυτές, η αρμόδια αρχή δίνει επίσημη έγκριση ύστερα από επιτόπια επίσκεψη για να ελέγξει τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές.

- επιβάλλει την υποχρέωση συμμόρφωσης με τις αρχές HACCP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου), όλων των υπεύθυνων επιχειρήσεων ζωοτροφών, εκτός από αυτούς της πρωτογενούς παραγωγής.

- ενθαρρύνει την ανάπτυξη εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής και οδηγών για την εφαρμογή του συστήματος HACCP καθώς επίσης και τη δημιουργία μητρώου γι αυτούς τους οδηγούς σε κοινοτικό επίπεδο.

- θεσπίζει τη δυνατότητα εναρμόνισης των οδηγών ορθής πρακτικής και των οδηγών HACCP σε κοινοτικό επίπεδο.

- διατηρεί ορισμένες απαιτήσεις για εισαγωγές από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον ισοδύναμες προδιαγραφές με αυτές που καθορίζονται από τον κανονισμό, και προβλέπει την ανάπτυξη λεπτομερών μέτρων υλοποίησης μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επίσημους ελέγχους σε ζωοτροφές και τρόφιμα.

- εξασφαλίζει την παροχή από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών οικονομικής εγγύησης, έτσι ώστε να καλύπτονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις τους.

- δημιουργεί συνθήκες ίσου και θεμιτού ανταγωνισμού.

5.1.2. Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

Στις 12 Ιανουαρίου 2000, η Επιτροπή εξέδωσε το λευκό βιβλίο για την ασφάλεια των τροφίμων (COM (1999) 719 τελικό). Το έγγραφο αυτό αποτελεί μια εκτενή αξιολόγηση της κοινοτικής πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επίτευξη του μέγιστου δυνατού επιπέδου προστασίας της υγείας των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ. Το λευκό βιβλίο περιέχει ένα σχέδιο για τη δραστική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, με βάση μια εκτενή και ολοκληρωμένη προσέγγιση (προσέγγιση "από το αγρόκτημα στο τραπέζι") και προβλέπει τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Το λευκό βιβλίο επισημαίνει, κυρίως, την ανάγκη για μια εκτενή νομοθεσία, έτσι ώστε να συμπληρωθούν οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις ζωοτροφών.

5.1.3. Μέτρα σχετικά με την εκ των υστέρων αξιολόγηση

Δεν ισχύουν

5.2. Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

Γενικοί στόχοι: σχέση με το συνολικό σκοπό

Πληθυσμός - στόχος: οι καταναλωτές είναι οι τελικοί αποδέκτες. ο στοχευόμενος πληθυσμός περιλαμβάνει παραγωγούς ζωοτροφών, παρασκευαστές ζωοτροφών και χρήστες ζωοτροφών.

Οι επιμέρους στόχοι και οι δράσεις που προβλέπονται για τον παρόντα κανονισμό είναι οι εξής:

* η εξασφάλιση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για την υγιεινή των ζωοτροφών σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της χρήσης, της επεξεργασίας και της διανομής ζωοτροφών. ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων και να ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται σε άλλες νομοθετικές πράξεις της Κοινότητας.

* η επέκταση της υποχρέωσης εγγραφής για όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών (συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών παραγωγών) που επιθυμούν να διαθέσουν ζωοτροφές στην αγορά.

* η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος έγκρισης για υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών που επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά ορισμένες ευαίσθητες ουσίες ή συστατικά ζωοτροφών που περιέχουν αυτές τις ουσίες και η πρόβλεψη της δυνατότητας επέκτασης αυτής της απαίτησης σε άλλα είδη προϊόντων μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας. αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

* η επιβολή της υποχρέωσης συμμόρφωσης με τις αρχές HACCP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου), όλων των υπεύθυνων επιχειρήσεων ζωοτροφών, εκτός από αυτούς της πρωτογενούς παραγωγής. ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων και να ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στην κοινοτική νομοθεσία.

* η ενθάρρυνση για την ανάπτυξη εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής και οδηγών για την εφαρμογή του συστήματος HACCP καθώς επίσης και η δημιουργία μητρώου σε κοινοτικό επίπεδο γι αυτούς τους οδηγούς. τα κράτη αξιολογούν αυτούς τους οδηγούς, ενώ η Επιτροπή θα δημιουργήσει και θα συντηρεί το κοινοτικό μητρώο. η δράση αυτή δεν θα απαιτήσει πρόσθετους ανθρώπινους πόρους, όμως θα απαιτηθούν κάποιοι οικονομικοί πόροι για την ανάπτυξη των συστημάτων διαχείρισης και πληροφόρησης.

* η θέσπιση της δυνατότητας εναρμόνισης των οδηγών ορθής πρακτικής και των οδηγών HACCP σε κοινοτικό επίπεδο. η δράση αυτή απαιτεί τη διαβούλευση με τη μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, με εμπειρογνώμονες, με τα ενδιαφερόμενα μέρη και με τα κράτη μέλη. για τις δαπάνες που θα προκύψουν από την εν λόγω δράση θα απαιτηθούν πόροι για αποστολές, συνεδριάσεις της μόνιμης επιτροπής και των ομάδων εργασίας καθώς και για τη διοργάνωση συνεδρίων, μελετών ή διαβουλεύσεων.

* η διατήρηση ορισμένων απαιτήσεων για εισαγωγές από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον ισοδύναμες προδιαγραφές με αυτές που καθορίζονται από τον κανονισμό, και η πρόβλεψη της ανάπτυξης λεπτομερών μέτρων υλοποίησης μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας, σύμφωνα με τον κανονισμό για τους επίσημους ελέγχους σε ζωοτροφές και τρόφιμα. για τις δαπάνες που θα προκύψουν από την εν λόγω δράση θα απαιτηθούν πόροι για αποστολές, συνεδριάσεις της μόνιμης επιτροπής και των ομάδων εργασίας καθώς και για τη διοργάνωση συνεδρίων, μελετών ή διαβουλεύσεων, με σκοπό την ανάπτυξη λεπτομερών μέτρων υλοποίησης μέσω κανονισμού της Επιτροπής.

* το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ), όσον αφορά τις ζωοτροφές, είναι αρμόδιο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων ώστε να πιστοποιείται η αποτελεσματική εφαρμογή από τα κράτη μέλη των υποχρεώσεων που προκύπτουν γι αυτά από τον παρόντα κανονισμό. οι επιθεωρήσεις μπορούν επίσης να επεκταθούν και σε τρίτες χώρες. είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο η παρούσα πρόταση θα αυξήσει τις εργασίες του ΓΤΚΘ, κυρίως λόγω του ότι οι απαιτήσεις για τις τρίτες χώρες θα θεσπιστούν αργότερα μέσω κανονισμού της Επιτροπής.σε περίπτωση που από τον κανονισμό της Επιτροπής απαιτηθούν επιπλέον εργασίες θα υποβληθεί ειδικό δημοσιονομικό δελτίο.

Δείκτες αντικτύπου: αριθμός υπεύθυνων επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί, αριθμός εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής και οδηγών για την εφαρμογή του συστήματος HACCP συμπεριλαμβανομένου του Κοινοτικού Μητρώου, αριθμός κοινοτικών οδηγών που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα, αριθμός αποφάσεων για μέτρα υλοποίησης σχετικά με εισαγωγές από τρίτες χώρες, αριθμός αποστολών επιθεώρησης του ΓΤΚΘ σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες.

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων: η διαδικασία έγκρισης που προβλέπει ο κανονισμός εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

5.3. Μέθοδοι υλοποίησης

Άμεση διαχείριση από το προσωπικό της Επιτροπής και, σε ορισμένες δράσεις, σε διαβούλευση με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της διατροφής των ζώων.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

(Η μέθοδος υπολογισμού των συνολικών ποσών που εμφαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί πρέπει να επεξηγηθεί με την κατανομή που γίνεται στον πίνακα 6.2. )

6.1.1. Δημοσιονομική παρέμβαση

ΠΑΥ (σε εκατ. ευρώ μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά προβλεπόμενο μέτρο στο μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

(Για περισσότερες από μία δράσεις, παραθέσατε λεπτομερή στοιχεία για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για κάθε δράση, έτσι ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν ο όγκος και το κόστος των αποτελεσμάτων).

ΠΑΥ (σε εκατ. ευρώ μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Ερμηνεία της μεθόδου υπολογισμού κατά περίπτωση

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2. Συνολικές δημοσιονομικές συνέπειες του ανθρώπινου δυναμικού

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν σε συνολικές δαπάνες δώδεκα μηνών.

7.3. Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν σε συνολικές δαπάνες 12 μηνών.

1 Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1. Επακόλουθα μέτρα

Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού:

- Τα κράτη ανακοινώνουν στην Επιτροπή τον κατάλογο εγκεκριμένων εγκαταστάσεων πριν από την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Κατόπιν σχετικού αιτήματος, η Επιτροπή λαμβάνει ενημερωμένη έκδοση αυτών των καταλόγων.

- Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη τους εθνικούς οδηγούς ορθής πρακτικής και τους οδηγούς εφαρμογής του συστήματος HACCP που θεωρούν ότι πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού.

- Όσον αφορά τρίτες χώρες, αναπτύσσονται κατάλληλα μέτρα υλοποίησης μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας, ενδεχομένως με την πρόβλεψη να μπορεί η Επιτροπή να παρακολουθεί τα μέτρα αυτά.

- Το ΓΤΚΘ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τον παρόντα κανονισμό, ο ρόλος δε αυτός μπορεί να επεκταθεί και σε τρίτες χώρες.

8.2. Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και χρονοδιάγραμμα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Η Επιτροπή εξετάζει σε ετήσια βάση την αποτελεσματικότητα του συστήματος με βάση τις πληροφορίες που υποβάλλουν τα κράτη μέλη και τις επιθεωρήσεις του ΓΤΚΘ.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Δεν ισχύουν για τους εν προκειμένω αντιμετωπιζόμενους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΜΕ)

ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών.

Αριθμός εγγράφου αναφοράς

Προταση

1. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της επικουρικότητας, γιατί η κοινοτική νομοθεσία είναι αναγκαία σε αυτόν τον τομέα και ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της;

Η παρούσα πρόταση αντιστοιχεί στη δράση 25 του λευκού βιβλίου για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής καθώς επίσης και η προστασία της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος.

Άλλοι στόχοι της παρούσας πρότασης είναι:

(α) σύμφωνα, μεταξύ άλλων, με τις δεσμεύσεις που περιέχονται στο λευκό βιβλίο για την ασφάλεια των τροφίμων, ο καθορισμός γενικών απαιτήσεων υγιεινής σε όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζωοτροφών από κτηνοτρόφους, με βάση τα εξής:

- ορθές αγροτικές και παρασκευαστικές πρακτικές.

- ορθές πρακτικές σίτισης.

(β) επέκταση του ισχύοντος συστήματος εγγραφής σε όλες τις επιχειρήσεις ζωοτροφών (από την πρωτογενή παραγωγή έως την εμπορία ζωοτροφών). ο στόχος αυτός περιέχεται στο πρόγραμμα δράσης του λευκού βιβλίου της Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων.

(γ) διατήρηση του ισχύοντος συστήματος έγκρισης για υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών που επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά ορισμένες ευαίσθητες ουσίες ή συστατικά ζωοτροφών που περιέχουν αυτές τις ουσίες.

(δ) επιβολή της υποχρέωσης συμμόρφωσης με τις αρχές HACCP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου), όλων των υπεύθυνων επιχειρήσεων ζωοτροφών, εκτός από αυτούς της πρωτογενούς παραγωγής.

(ε) ενθάρρυνση για την ανάπτυξη εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής και οδηγών για την εφαρμογή του συστήματος HACCP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου) καθώς επίσης και δημιουργία μητρώου σε κοινοτικό επίπεδο γι αυτούς τους οδηγούς.

(στ) θέσπιση της δυνατότητας εναρμόνισης των οδηγών για την εφαρμογή των αρχών του HACCP σε κοινοτικό επίπεδο.

(ζ) διατήρηση ορισμένων απαιτήσεων για εισαγωγές από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ισοδύναμες προδιαγραφές με αυτές που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, και πρόβλεψη της ανάπτυξης λεπτομερών μέτρων υλοποίησης μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας, σύμφωνα με τον κανονισμό για τους επίσημους ελέγχους σε ζωοτροφές και τρόφιμα.

(η) εξασφάλιση της παροχής από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών οικονομικής εγγύησης, έτσι ώστε να καλύπτονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις τους

(θ) δημιουργία συνθηκών ίσου και θεμιτού ανταγωνισμού.

Η παρούσα πρόταση θα αντικαταστήσει την οδηγία του Συμβουλίου 95/69/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1995 για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων [15] και την οδηγία της Επιτροπής 98/51/ΕΚ της 9ης Ιουλίου 1998 για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 95/69/ΕΚ του Συμβουλίου για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων [16].

[15] (ΕΕ L 332, 30.12.1995) σ. 15

[16] ΕΕ L 208, 27.7.1998. σ. 43

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στην παρούσα πρόταση και την οδηγία 95/69/ΕΚ συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Οδηγία 95/69/ΕΚ // ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Πεδίο εφαρμογής

Εγκαταστάσεις και ενδιάμεσοι που παράγουν ή χρησιμοποιούν ορισμένες πρόσθετες ύλες και υλικά ζωοτροφών για την παρασκευή ζωοτροφών // Πεδίο εφαρμογής

Υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών σε όλα τα στάδια, από την πρωτογενή παραγωγή έως και τη διάθεση στην αγορά ζωοτροφών. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:

- στην ιδιωτική οικιακή παραγωγή ζωοτροφών και στη σίτιση ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση.

- στην ιδιωτική οικιακή παραγωγή ζωοτροφών και στη σίτιση ζώων που δεν εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων.

- στον άμεσο εφοδιασμό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο από τον παραγωγό σε τοπικές μονάδες εκτροφής.

- στη λιανική πώληση τροφών για ζώα συντροφιάς

Απαιτήσεις για ορισμένες εγκαταστάσεις και ενδιάμεσους

Απαιτήσεις για την εξασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής ορισμένων εγκαταστάσεων. // Απαιτήσεις για όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών (συμπεριλαμβανομένων ενδιάμεσων) και χρήστες.

Καθορίζονται απαιτήσεις υγιεινής για όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών και τους χρήστες.

Εθνική καταγραφή εγκαταστάσεων και ενδιάμεσων: ο υπεύθυνος της επιχείρησης πρέπει να υποβάλει δήλωση των δραστηριοτήτων του στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους.

Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για:

εγκαταστάσεις που παράγουν ορισμένες πρόσθετες ύλες και προμείγματα

εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ορισμένες πρόσθετες ύλες στην παραγωγή ζωοτροφών.

ενδιάμεσους ορισμένων πρόσθετων υλών και προμειγμάτων. // Εθνική καταγραφή υπεύθυνων επιχειρήσεων ζωοτροφών: ο υπεύθυνος της επιχείρησης πρέπει να υποβάλει δήλωση των δραστηριοτήτων του στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους.

Όλοι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι που επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά ζωοτροφές πρέπει να καταγράφονται

Οδηγία 95/69/ΕΚ // ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Εθνική έγκριση εγκαταστάσεων: οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους. Η έγκριση χορηγείται εντός 6 μηνών ύστερα από την επιτόπια επαλήθευση.

Υποχρεωτική έγκριση για τις ακόλουθες εγκαταστάσεις και τους ενδιάμεσους από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών:

εγκαταστάσεις που παράγουν ορισμένες πρόσθετες ύλες, προμείγματα και υλικά ζωοτροφών (βιοπρωτεΐνες).

εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ορισμένες πρόσθετες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών.

ενδιάμεσοι ορισμένων πρόσθετων υλών προμειγμάτων και υλικών ζωοτροφών. // Εθνική έγκριση υπευθύνων επιχειρήσεων ζωοτροφών: οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους.

Απαιτείται έγκριση στις περιπτώσεις που υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών χρησιμοποιούν και διαθέτουν στην αγορά περισσότερο ευαίσθητες ουσίες ή ζωοτροφές που περιέχουν αυτές τις ουσίες, ενώ προβλέπεται η επέκταση αυτής της απαίτησης σε άλλα είδη προϊόντων μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας

Ειδικές απαιτήσεις υγιεινής

Μη ειδικές απαιτήσεις υγιεινής // Ειδικές απαιτήσεις υγιεινής

Ορθές πρακτικές εφαρμόσιμες σε όλες τις επιχειρήσεις ζωοτροφών και στη σίτιση ζώων που προορίζονται για την παραγωγή τροφίμων. Οι διαδικασίες που ακολουθούν τις αρχές του συστήματος HACCP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου) είναι υποχρεωτικές για όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών, εκτός αυτών που λειτουργούν στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Εθνικοί οδηγοί

Καμία σχετική διάταξη.

// Εθνικοί οδηγοί

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη εθνικών οδηγών ορθής πρακτικής και οδηγών για την εφαρμογή του συστήματος HACCP καθώς επίσης και τη δημιουργία μητρώου σε κοινοτικό επίπεδο.

Οδηγία 95/69/ΕΟΚ // ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Κοινοτικοί οδηγοί

Καμία σχετική διάταξη. // Κοινοτικοί οδηγοί

Θεσπίζει τη δυνατότητα εναρμόνισης των οδηγών ορθής πρακτικής και των οδηγών για την εφαρμογή του HACCP σε κοινοτικό επίπεδο.

Εισαγωγές από τρίτες χώρες

Διατάξεις για εισαγωγές από τρίτες χώρες βάσει της αρχής της ισοδυναμίας:

- κατάλογος τρίτων χωρών.

- κατάλογος εγκαταστάσεων σε αυτές τις τρίτες χώρες.

- δυνατότητα διεξαγωγής επιτόπιων ελέγχων.

Λεπτομερείς ρυθμίσεις για τις διατάξεις που θεσπίζονται μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας. // Εισαγωγές από τρίτες χώρες

Διατηρεί την αρχή της ισοδυναμίας και προβλέπει την ανάπτυξη λεπτομερών μέτρων υλοποίησης μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας σύμφωνα με τον κανονισμό για τους επίσημους ελέγχους ζωοτροφών και τροφίμων.

Χρηματικές εγγυήσεις

Καμία σχετική διάταξη. // Χρηματικές εγγυήσεις

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων παρέχουν οικονομικές εγγυήσεις για την κάλυψη κινδύνων που συνδέονται με τις επιχειρήσεις τους.

Κύριος στόχος της οδηγίας 1995/69/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1995 για τη θέσπιση των όρων και των κανόνων που εφαρμόζονται κατά την έγκριση και την εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων του τομέα της διατροφής των ζώων (όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία του Συμβουλίου 1999/29/ΕΚ της 22ας Απριλίου 1999) είναι να εξασφαλίσει ότι ορισμένες εγκαταστάσεις και ενδιάμεσοι που παρασκευάζουν, παράγουν ή θέτουν σε κυκλοφορία (συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής) ορισμένες πρόσθετες ύλες, προμείγματα, σύνθετες ζωοτροφές και προϊόντα που καλύπτονται από την οδηγία 82/471/ΕΟΚ έχουν λάβει έγκριση ή έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με τις τεχνικές προδιαγραφές που αναλύονται στα παραρτήματα.

Η θέση σε κυκλοφορία ορισμένων από τα προϊόντα απαιτεί μόνο εγγραφή, βάσει της προσπάθειας της επιχείρησης να συμμορφωθεί με μια σειρά προϋποθέσεων.

Η θέση σε κυκλοφορία ορισμένων άλλων προϊόντων απαιτεί την έγκριση της εγκατάστασης με βάση πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η έγκριση αυτή χορηγείται ύστερα από υποχρεωτική επιτόπια πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζει η οδηγία.

ο αντικτυποσ για τισ επιχειρήσεισ

2. Ποιοι επηρεάζονται από την πρόταση;

- ποιοι τομείς επιχειρήσεων: όλες οι επιχειρήσεις ζωοτροφών

- ποια μεγέθη επιχειρήσεων (ποια η συγκέντρωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων): όλα τα μεγέθη, σε όλα τα στάδια, από την πρωτογενή παραγωγή έως και τη διάθεση στην αγορά ζωοτροφών για τον τελικό χρήστη.

- βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Κοινότητας: η πρόταση έχει παρόμοιο αντίκτυπο σε όλη την Κοινότητα. Δεν αφορά μια συγκεκριμένη περιφέρεια. Επιχειρήσεις ζωοτροφών υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων περιφερειών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες γεωγραφικές δυσκολίες.

3. Τι μέτρα πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με την πρόταση;

Πρέπει να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, τήρηση μητρώων κλπ), την εφαρμογή κωδίκων ορθής πρακτικής, την εφαρμογή του συστήματος Ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) (εκτός του επιπέδου πρωτογενούς παραγωγής) και την παροχή οικονομικών εγγυήσεων για να λειτουργούν στον τομέα των ζωοτροφών.

4. Ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές συνέπειες;

- στην απασχόληση: ουδέτερη

- στις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων: Οι νέες υποχρεώσεις ενδέχεται να απαιτήσουν πρόσθετες οργανωτικές προσπάθειες, κυρίως η υποχρέωση για ορισμένες επιχειρήσεις ζωοτροφών να λάβουν έγκριση από την αρμόδια αρχή και η υποχρέωση εφαρμογής του πλήρους συστήματος HACCP. Αυτή τη στιγμή ισχύει ήδη ένα σύστημα έγκρισης και καταγραφής. Δεν αναμένεται οι προτεινόμενοι κανόνες να απαιτήσουν πρόσθετες επενδύσεις ώστε να φθάσουν οι επιχειρήσεις το απαιτούμενο πρότυπο, εκτός από τις διατάξεις για την παροχή οικονομικής εγγύησης για τη λειτουργία στον τομέα των ζωοτροφών.

- στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων: η πρόταση στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας των ζωοτροφών. Με τη σωστή εφαρμογή και την ανάληψη εκ μέρους των επιχειρήσεων των υποχρεώσεών τους, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα αυξηθεί, κάτι που θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις.

5. Περιλαμβάνονται στην πρόταση μέτρα για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; (λιγότερες ή διαφορετικές απαιτήσεις κ.τ.λ.);

Σχεδιάζονται μέτρα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του συστήματος Ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου σε μικρές επιχειρήσεις. Λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα των διαφόρων τρόπων παραγωγής και παρασκευής ζωοτροφών. Επίσης, τα κράτη μέλη μπορούν, χωρίς να θίγονται οι στόχοι για την υγιεινή των ζωοτροφών, να θεσπίσουν εθνικά μέτρα για την προσαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει ο κανονισμός. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αναγκών των επιχειρήσεων ζωοτροφών που εδρεύουν σε περιφέρειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες γεωγραφικές δυσκολίες ή να αφορούν την κατασκευή, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων.

Διαβουλευσεισ

6. Κατάλογος οργανώσεων με τις οποίες έγιναν διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση και παράθεση των κυριότερων απόψεών τους.

COPA-COGECA, FEDESA (European Federation of Animal Health), FEDIAF (Federation Europeenne de l'Industrie des aliments pour Animaux Familiers), FEFAC (European Feed Manufacturers Federation), FEFANA (European Federation of the Animal Feed Additive Manufacturers), COCERAL (Comitι du Commerce des cιrιales, aliments du bιtail, olιagineux, huile d'olive, huiles et graisses et agrofournitures), BEUC (The European Consumers' Organisation)

Οι οργανώσεις αυτές χαιρέτησαν την πρόταση, κυρίως σε ό,τι αφορά την υποχρέωση εγγραφής του συνόλου των επιχειρήσεων ζωοτροφών και την υποχρέωση εφαρμογής του συστήματος HACCP από όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών εκτός αυτών που λειτουργούν σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής (εκτροφεία).