52003DC0707

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή και την επιτροπή των Περιφερειών - Αποτελέσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Τηλεπικοινωνιών 2003 (WRC-03) /* COM/2003/0707 Τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - Αποτελέσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Τηλεπικοινωνιών 2003 (WRC-03)

1. Εισαγωγή

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών 2003 (WRC-03) της ITU, διάρκειας 4 εβδομάδων, έλαβε χώρα τoν Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2003, παρέχοντας ένα παγκόσμιο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ περισσοτέρων από 2500 αντιπροσώπων από 150 χώρες και άλλα συμφέροντα σχετικά με την ενημέρωση της κατανομής του ραδιοφάσματος και των όρων χρήσης του ανά τον κόσμο, όπως αυτοί ορίζονται από τους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU.

Τα αποτελέσματα που συνάχθηκαν στην WRC-03 αποτελούν το τελευταίο ορόσημο στη διαδικασία προετοιμασίας που πραγματοποιήθηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Για την Ευρώπη, αυτό σήμαινε τη συνεργασία των ειδικών επί του ραδιοφάσματος από εθνικές διοικήσεις στο πλαίσιο της CEPT [1] για τη θεμελίωση κοινών ευρωπαϊκών διαπραγματευτικών θέσεων [2]. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τη διαδικασία αυτή, προσδιορίζοντας τους στόχους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης [3] στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής ημερήσιας διάταξης [4] Τόσο οι στόχοι της ΕΕ όσο και οι διαπραγματευτικές θέσεις της CEPT επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών [5].

[1] Ανατρέξτε στο γλωσσάρι για επεξήγηση των ακρωνυμίων.

[2] Αποκαλούμενες Ευρωπαϊκές κοινές προτάσεις, ECP. Ανατρέξτε στη διεύθυνση http://www.ero.dk

[3] Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (πρώτος πυλώνας της ΕΕ). Ωστόσο, για λόγους σαφήνειας, και επειδή η διάκριση μεταξύ πυλώνων αναμένεται να καταργηθεί σύντομα, σε όλο το κείμενο χρησιμοποιείται ο όρος "ΕΕ", με εξαίρεση συγκεκριμένες αναφορές (π.χ. "Συνθήκη ΕΚ").

[4] COM(2003) 183

[5] Συμπεράσματα του Συμβουλίου 9131/03.

Η παρούσα ανακοίνωση στοχεύει να ανταποκριθεί στην αίτηση που διατυπώθηκε από το Συμβούλιο στην Επιτροπή για αναφορά των αποτελεσμάτων της WRC-03. Συνεπώς, η παρούσα ανακοίνωση αποσκοπεί στα παρακάτω:

* να τονίσει τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων της διάσκεψης στις πολιτικές της ΕΕ (κεφ. 2),

* να αξιολογήσει την επίτευξη των στόχων της ΕΕ στην WRC-03 σχετικά με συγκεκριμένα θέματα (κεφ. 3),

* να προσδιορίσει την πιθανή κανονιστική δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την WRC-03 (κεφ. 4),

* να εξετάσει τα συμφέροντα της ΕΕ που πιθανώς διακυβεύονται στην επόμενη διάσκεψη, WRC-07 (κεφ. 5),

* να αξιολογήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της WRC-2003 (κεφάλαια 6 και 7).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά διαπραγματευτικά θέματα, τις συναφείς πολιτικές της EΕ και το πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά το ραδιοφάσμα είναι διαθέσιμες στην ανακοίνωση της Επιτροπής που ετοιμάστηκε ενόψει της WRC-03, η οποία παρέχει επίσης κατάλογο και των 48 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της διάσκεψης.

2. Ο αντίκτυπος της WRC-03 στις πολιτικές της ΕΕ

Πριν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης για συγκεκριμένες ραδιοϋπηρεσίες και τεχνολογίες που καθορίστηκαν από την ITU, σκόπιμο είναι να αξιολογηθούν τα κύρια αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της WRC-03 εντός του συνολικού πλαισίου των καθιερωμένων πολιτικών της ΕΕ.

Κοινωνία της πληροφορίας

Στόχος της ΕΕ όσον αφορά την πολιτική αυτή είναι η εξασφάλιση ότι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα έχουν στη διάθεσή τους διαρκώς πιο πλούσιες, προηγμένες και διαφοροποιημένες υπηρεσίες πληροφοριών. Ο στόχος αυτός υποστηρίχθηκε από τις αποφάσεις της διάσκεψης, ιδιαίτερα για την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος RLAN σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέποντας στα προηγμένα δίκτυα ευρυζωνικής ραδιοπρόσβασης να συνεχίσουν τη ραγδαία πρόοδο στον τομέα αυτό, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη με τα δίκτυα wi-fi [6], και ως βασική συμβολή στους ευρυζωνικούς στόχους της eEurope [7]. Μια δεύτερη σημαντική απόφαση εξασφάλισε την προστασία της λειτουργίας των κινητών υπηρεσιών IMT-2000 στην Ευρώπη (επίσης γνωστές ως τρίτης γενιάς ή "3G"), ενώ ταυτόχρονα η διάσκεψη ξεκίνησε προετοιμασίες για τις μελλοντικές απαιτήσεις του ραδιοφάσματος για προηγμένα κινητά δίκτυα. Τα αποτελέσματα της WRC προάγουν επίσης εναλλακτικά μέσα για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών πληροφοριών, μέσω δορυφορικών πλατφορμών που συνδέουν τους χρήστες στο έδαφος, επί αεροσκαφών και επί πλοίων.

[6] Πρότυπο IEEE 802.11b, λειτουργία στα 2,4 GHz.

[7] http://europa.eu.int/information_society/eeurope/2005/index_en.htm

Μεταφορές

Η κοινή πολιτική μεταφορών αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μεταφορικά μέσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν οι συζητήσεις της WRC σχετικά με το σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης Galileo, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με πλήρως θετικά αποτελέσματα για αυτό το ευρωπαϊκό έργο. Οι αεροπορικές υπηρεσίες, όπου υπάρχει αυξημένη έκθεση σε επιζήμιες παρεμβολές, υποστηρίζονται στην ΕΕ με την πρωτοβουλία του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού [8]. Τα απαραίτητα αεροναυτιλιακά συστήματα, όπως το πρωτεύον ραντάρ και το DME, προστατεύονταν από το RNSS και άλλες υπηρεσίες. Ένα άλλο στοιχείο της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ, η ναυτιλία [9], βελτιώθηκε μέσω των αποφάσεων για τους ESV (Επίγειοι σταθμοί επί πλοίων), αλλά και για τις διαδικασίες ασφαλείας στη θάλασσα που βασίζονται στις ραδιοεπικοινωνίες.

[8] http://europa.eu.int/comm/transport/air/single_sky/reform_en.htm

[9] http://europa.eu.int/comm/transport/maritime/index_en.htm

Έρευνα και ανάπτυξη

Στόχος της πολιτικής έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που μπορεί να προκύψει από την τεχνολογική καινοτομία στην ευρωπαϊκή κοινωνία, μέσω του συντονισμού των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και της ενθάρρυνσης της δικτύωσης των ερευνητικών ομάδων. Ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής αυτής είναι η χρηματοδότηση της προανταγωνιστικής έρευνας και ανάπτυξης με σημαντικά ποσά από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ασύρματων τεχνολογιών και εφαρμογών, καθώς και για την υποστήριξη επιστημονικών δραστηριοτήτων, όπως η υπηρεσία ραδιοαστρονομίας. Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ έρευνας στις ασύρματες τεχνολογίες υποστηρίχθηκε από τις αποφάσεις της διάσκεψης, με στόχο τη ρύθμιση της πρόσβασης στο ραδιοφάσμα των συστημάτων IMT-2000 και των μετέπειτα συστημάτων, καθώς και διαφόρων δορυφορικών πλατφορμών [10]. Χορηγήθηκαν επίσης πρόσθετες συχνότητες στην Υπηρεσία διαστημικής έρευνας στα 26 GHz, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από διαστημικά τηλεσκόπια για την αποστολή μεγάλων ροών δεδομένων στη γη.

[10] Ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέας ζήτησης για ραδιοφάσμα, η ΕΤΑ μπορεί επίσης να δημιουργεί τόσο προβλήματα όσο και λύσεις για τη ρύθμιση των παρεμβολών μεταξύ ασύρματων υπηρεσιών. Ανατρέξτε στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας της ΕΚ στη διεύθυνση http://www.cordis.lu/ist/directorate_d/cnt/pubar/wshop/wshop_101003.htm

Διαστημική στρατηγική

Όπως το ραδιοφάσμα, το διάστημα αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό πόρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση κάποιων από τους απώτερους στόχους της σε τομείς όπως οι ρ/τ εκπομπές, οι επικοινωνίες, οι αειφόρες μεταφορές και κινητικότητα, η πρόγνωση καιρού, η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα αποτελέσματα της WRC ήταν ευνοϊκά ως προς αυτές τις πολιτικές που αφορούν το διάστημα, καθώς επέκτειναν την προστασία που παρέχεται στην ενεργό δορυφορική υπηρεσία εξερεύνησης της γης στη ζώνη των 5 GHz, ενώ κατανεμήθηκε ραδιοφάσμα στα συστήματα αισθητήρων EESS στη ζώνη των 432-438 MHz, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή μελετών για την παγκόσμια προειδοποίηση.

Πολιτική στον οπτικοακουστικό τομέα

Η WRC-03 δεν εξέτασε άμεσα το κύριο ζήτημα του ραδιοφάσματος που απασχολεί επί του παρόντος την πολιτική της ΕΕ στον οπτικοακουστικό τομέα, τη διαδικασία μετάβασης από αναλογικές σε ψηφιακές ρ/τ εκπομπές. Οι τεχνικές βάσεις για το συντονισμό των ψηφιακών ρ/τ εκπομπών και το μερισμό (κοινή χρήση) του φάσματος στην Ευρώπη θα αναπτυχθούν στην Περιφερειακή Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών της ITU που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος (RRC-04/06). Οι περισσότερες από τις τεχνικές εργασίες για τις ρ/τ εκπομπές στην WRC-03 αφορούσαν την επανεξέταση των συνθηκών χρήσης των ζωνών υψηλών συχνοτήτων (HF) για ραδιοεπικοινωνίες με βραχέα κύματα (SW), με σκοπό την ενθάρρυνση της εισαγωγής αποτελεσματικών τεχνολογιών ραδιοφάσματος, όπως το νέο ψηφιακό σύστημα DRM. Επανεξετάστηκε επίσης το νέο σχέδιο για την υπηρεσία δορυφορικών ρ/τ εκπομπών Η WRC-03 αποφάσισε να μετακινήσει τους ευρωπαϊκούς φορείς ρ/τ εκπομπών εντός της ζώνης των 7 MHz από το 2009 και έπειτα, και θα πρέπει τώρα να κάνουν μερισμό (κοινή χρήση) ενός τμήματος της εν λόγω ζώνης με άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί πλήρης αναδιοργάνωση των ζωνών HF σε αυτή τη διάσκεψη και το εν λόγω θέμα θα επανεξεταστεί στην WRC-07 (βλ. κεφάλαιο 5). Επανεξετάστηκε επίσης το νέο σχέδιο για την υπηρεσία δορυφορικών ρ/τ εκπομπών που συμφωνήθηκε στην WRC-00, καθώς και η πιθανότητα χρήσης τμημάτων των ζωνών επίγειων εκπομπών UHF/VHF από άλλες ραδιοϋπηρεσίες. Το θέμα θα επανεξεταστεί στην επόμενη διάσκεψη.

Συντονισμός της πολιτικής προστασίας

Η εν λόγω πολιτική της ΕΕ αποσκοπεί στη βελτίωση του συντονισμού και της λειτουργικότητας των εθνικών ομάδων επέμβασης από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού επικοινωνιών. Η WRC-03 ασχολήθηκε με την αναζήτηση εναρμονισμένου ραδιοφάσματος για την υλοποίηση μελλοντικών προηγμένων λύσεων σε παγκόσμιο ή τοπικό επίπεδο. Οι διάφορες περιφέρειες της ITU προσδιόρισαν τις δικές τους ζώνες για συστήματα PPDR και, ενώ έχει πραγματοποιηθεί εναρμόνιση σε κάποιο βαθμό μεταξύ της Περιφέρειας 2 (Αμερική) και της Περιφέρειας 3 (Ασία-Ειρηνικός), δεν ήταν δυνατή η εναρμόνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στη ζώνη που χρησιμοποιείται ήδη από την Ευρώπη για συστήματα PPDR [11]. Επιπλέον, αν και το τοπικά εναρμονισμένο ραδιοφάσμα που προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί για ψηφιακά στενοζωνικά συστήματα PPDR αναγνωρίστηκε από όλες τις περιφέρειες, η Ευρώπη δεν αναγνώρισε το ραδιοφάσμα σε υψηλότερες συχνότητες για μελλοντικά προηγμένα συστήματα PPDR, σε αντίθεση με τις άλλες περιφέρειες. Συνεπώς, η πρόοδος επί του θέματος αυτού ήταν περιορισμένη από τη σκοπιά της ΕΕ.

[11] Απόφαση CEPT ERC 96(03),

3. Αξιολόγηση συγκεκριμένων ζητημάτων υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της ΕΕ

Οι προτεραιότητες όσον αφορά τις πολιτικές της ΕΕ στην WRC-03 περιγράφηκαν σε μια ανακοίνωση της Επιτροπής πριν από τη διάσκεψη και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών. Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της WRC-03 που σχετίζονται ιδιαιτέρως με τις πολιτικές της ΕΕ, ορίστηκαν οι παρακάτω κύριοι στόχοι:

* Προστασία του κατανεμημένου φάσματος που αποκτήθηκε στην WRC-2000 από τις IMT-2000 και GALILEO, με σκοπό την προώθηση των στόχων της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και της πολιτικής μεταφορών.

* Πρόοδος στην περιφερειακή και παγκόσμια εναρμόνιση συχνοτήτων για συστήματα PPDR (Προστασία των πολιτών και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών), με σκοπό την ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ για την πολιτική προστασία.

* Υποστήριξη της καθιέρωσης εναλλακτικών ασύρματων πλατφορμών πρόσβασης, και ιδιαίτερα τοπικών δικτύων ραδιοεπικοινωνιών (RLAN), με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή.

Ακολουθεί μια περιγραφή των επιτεύξεων της WRC-03 για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με στόχους πολιτικής:

3.1 Κινητές επικοινωνίες τρίτης γενιάς (3G) (IMT-2000):

Σχετικά με τα συστήματα 3G στην Ευρώπη, ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι η λειτουργία των συστημάτων IMT-2000 ήταν δυνατή χωρίς υπερβολικούς τεχνικούς περιορισμούς σε μια ζώνη ραδιοφάσματος που επιλέχθηκε από την Ευρώπη, προστατεύοντας τα εν λόγω συστήματα από επιζήμιες παρεμβολές δορυφορικών εκπομπών (ήχου) στην Ασία. Ταυτόχρονα, σημαντική ήταν και η ενθάρρυνση που θα μπορούσε να παρέχει αυτή η προστασία στην παγκόσμια εναρμόνιση ραδιοφάσματος για τις IMT-2000.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει τις ζώνες συχνοτήτων 2500-2690 MHz έως την 1η Ιανουαρίου 2008 [12] για τις IMT-2000, εκτός από τις συχνότητες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για τις πρώτες υπηρεσίες 3G [13]. Ωστόσο, τμήμα της ζώνης αυτής θα χρησιμοποιηθεί επίσης εκτός Ευρώπης από τη δορυφορική υπηρεσία εκπομπών (ήχου) (BSS) που θα τεθεί σε εφαρμογή σε ορισμένες ασιατικές χώρες.

[12] Απόφαση CEPT ECC (02)06, σύμφωνα με την Εντολή 4 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

[13] Σημειώστε ότι οι "άκρες" της ζώνης (20 MHz και από τις δύο πλευρές), κατανεμημένες επίσης στην MSS από την ITU, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δορυφορικό στοιχείο των IMT-2000 στην Ευρώπη. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο αυτής της ημερήσιας διάταξης, ειδικά μεταξύ των ασιατικών αντιπροσωπειών με αντικρουόμενα συμφέροντα και πολιτικές σχετικά με την παροχή ασύρματων υπηρεσιών. Οι ρυθμίσεις προστασίας που συμφωνήθηκαν τελικά στη διάσκεψη προβλέπουν ένα συνδυασμό "αυστηρών ορίων" εκπομπής ισχύος κάτω από μια συγκεκριμένη γωνία ανύψωσης, κάτω από την οποία οι δορυφόροι BSS μπορούν να είναι ορατοί από την Ευρώπη, με την υποχρέωση οι διοικήσεις να "συντονίζουν" τα συστήματά τους (δηλ. να εξασφαλίζουν ότι δεν προκαλούνται παρεμβολές μεταξύ τους) πέρα από την εν λόγω γωνία. Επιπλέον, ορισμένες διαδικασίες των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της ITU έγιναν πιο "αυστηρές", για να εξασφαλιστεί ότι οι διοικήσεις θα εφάρμοζαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα συστήματα BSS.

Το αποτέλεσμα αυτό ικανοποιεί το ευρωπαϊκό αίτημα για αυστηρή προστασία των ζωνών που προβλέπονται στην Ευρώπη για τα συστήματα IMT-2000 από το 2008 και έπειτα. Ωστόσο, ο κίνδυνος παρεμβολών σε επίγεια κινητά συστήματα από την BSS παραμένει μεγαλύτερος στην Ασία και, συνεπώς, η απόφαση αυτή δεν θα παρακινήσει τις χώρες της περιφέρειας αυτής να επιλέξουν τη ζώνη 2500-2690 MHz για τις IMT-2000 που έχει ήδη επιλεχθεί από την Ευρώπη, μειώνοντας ως εκ τούτου τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη παγκόσμια εναρμόνιση [14].

[14] Το θέμα, ωστόσο, θα εξεταστεί ξανά στην επόμενη Διάσκεψη, βλ. κεφάλαιο 5.

Το δεύτερο ζήτημα για τις IMT-2000 στη διάσκεψη αφορούσε τον ορισμό των μελλοντικών εργασιών σε προηγμένα κινητά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των IMT-2000. Η θέση που τήρησε η ΕΕ σχετικά με το εν λόγω θέμα ήταν να διατηρήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω προσδιορισμό φάσματος κατά το μέλλον για τα συστήματα IMT-2000 και για μετέπειτα συστήματα, βάσει εμπειριών της σημερινής αγοράς καθώς και των τεχνολογικών προόδων. Η μετάβαση μεταξύ κινητών τεχνολογιών αποτελεί μια μακροπρόθεσμη εξελικτική διαδικασία και ήταν προτιμότερο να αποφευχθεί η λήψη πρόωρων αποφάσεων για μια επόμενη γενιά κινητών υπηρεσιών, ενώ συνεχίζεται η εμπορική καθιέρωση των υπηρεσιών τρίτης γενιάς, και να δοθεί χρόνος στον κλάδο και στους φορείς εκμετάλλευσης ώστε να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους σε σταθερό πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων.

Η θέση της Ευρώπης στη διάσκεψη ήταν ότι θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετο ραδιοφάσμα για προηγμένα επίγεια κινητά συστήματα σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά το 2010. Ωστόσο, ήταν απαραίτητο να υπάρχει σαφέστερη εικόνα της αγοράς προτού εξεταστεί λεπτομερέστερα η πιθανότητα επιπλέον συμπληρωματικών συχνοτήτων για μελλοντικά κινητά συστήματα. Επιπλέον, οποιοσδήποτε νέος προσδιορισμός ραδιοφάσματος για τα συστήματα αυτά θα έπρεπε να βασίζεται στην τεχνολογική πρόοδο και σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της απαιτούμενης ποσότητας πρόσθετου φάσματος, καθώς και της περιοχής εντοπισμού του. Το αίτημα της Ευρώπης προς την ITU να συνεχίσει τις σχετικές μελέτες για τη μελλοντική εξέλιξη των IMT-2000 και των μετέπειτα συστημάτων και να θέσει το ζήτημα αυτό στην WRC-07 [15] υποστηρίχθηκε από τη διάσκεψη και ήταν σύμφωνο με τους στόχους της ΕΕ.

[15] Βλ. επίσης κεφάλαιο 5

3.2 Δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GALILEO):

Στόχος της Ευρώπης ήταν η επιβεβαίωση από την WRC-03 των τεχνικών χαρακτηριστικών της κατανομής συχνότητας που χορηγήθηκε στη δορυφορική πλοήγηση στην WRC-00, για να εξασφαλιστεί ότι το Galileo θα μπορούσε να παρέχει όλες τις προγραμματισμένες υπηρεσίες του. Προκειμένου να συμβεί αυτό, το Galileo, άλλα συστήματα RNSS και τα συστήματα πολιτικής αεροπορίας έπρεπε να συνυπάρξουν, χωρίς να παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα το ένα το άλλο. Σχετικά με τα θέματα μελλοντικού συντονισμού των διαφόρων συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, στόχος της ΕΕ ήταν η αποφυγή κάθε πιθανής κανονιστικής διάκρισης εις βάρος του συστήματος Galileo. Υψίστης σημασίας ήταν η επί ίσοις όροις πρόσβαση στο ραδιοφάσμα που έχει κατανεμηθεί μεταξύ των συστημάτων RNSS, βάσει διαλειτουργικότητας και αμοιβαία συμφωνημένων επιπέδων παρεμβολών.

Για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας άλλων σημαντικών υπηρεσιών, όπως τα βοηθήματα ραδιοπλοήγησης για την πολιτική αεροπορία, ορισμένα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του RNSS σε δύο από τις ζώνες κατερχόμενης ζεύξης που προσδιόρισε η WRC-00 παραπέμφθηκαν προς επιβεβαίωση στη διάσκεψη αυτή. Στη συζήτηση για τη ζώνη 1215-1300 MHz συμπεριλήφθηκε η προστασία του πρωτεύοντος αεροναυτικού ραντάρ. Το αποτέλεσμα, το οποίο έγινε αποδεκτό από τις κοινότητες RNSS και αεροπορίας, ήταν η αντιμετώπιση με αμοιβαία προστασία μέσω συντονισμού, αντί για επιχειρησιακά όρια. Σχετικά με τη ζώνη 1164-1215 MHz, η συμφωνία που υιοθετήθηκε τελικά για την προστασία της λειτουργίας των αεροναυτικών συστημάτων εξοπλισμού μέτρησης αποστάσεων προβλέπει όλα τα συστήματα RNSS να έχουν κοινά μέγιστα όρια εκπομπής ισχύος. Το αποτέλεσμα είναι θετικό για την αεροπορία, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα το σύστημα Galileo.

Άλλο ένα ζήτημα που προσέλαβε μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αφορούσε διαδικασίες δορυφορικού συντονισμού προς εφαρμογή μεταξύ διαφόρων συστημάτων RNSS και άλλων δορυφόρων στο πλαίσιο ενός κλάδου που μεταβαίνει από ένα ιστορικό μονοπωλιακό σύστημα (GPS) προς ένα περιβάλλον πολλών συστημάτων. Το εν λόγω ζήτημα δεν επιλύθηκε παρά μόνο στο τέλος της διάσκεψης, εξαιτίας της ανένδοτης αντίδρασης στον επίσημο συντονισμό της ITU από την αντιπροσωπεία των Η.Π.Α. και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συναίνεση που επιτεύχθηκε σε άλλους τομείς. Ούτε οι αβάσιμοι ισχυρισμοί, ότι η Ευρώπη προσπαθούσε να επιτύχει "πλεονεκτική θέση" για το σύστημα Galileo σε σχέση με άλλα συστήματα RNSS (ιδίως το μελλοντικό σύστημα GPS-3) μέσω του συντονισμού της ITU δεν βοήθησαν στην εξεύρεση μιας γρήγορης λύσης.

Η θέση που διατήρησε με συνέπεια η Ευρώπη υπέρ του αντικειμενικού και αμερόληπτου ("Άρθρο 9") συντονισμού της ITU υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των αντιπροσωπειών, αλλά παρά τον πολύ αργό ρυθμό προόδου των διαπραγματεύσεων, η Ευρώπη επέλεξε να αποφύγει μια ψήφο της διάσκεψης στο ζήτημα αυτό και συνέχισε την αναζήτηση κοινού εδάφους και τελικής συναίνεσης. Παρά τις συνεχείς εξωτερικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, η ενότητα των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών, υποστηριζόμενη από την καθοδήγηση βάσει των πολιτικών της Επιτροπής πριν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με την ικανότητα και τη δέσμευση των ευρωπαίων διαπραγματευτών στο ζήτημα αυτό, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή επίλυση του εν λόγω θέματος για την ΕΕ, με τεχνικούς συμβιβασμούς που υποστήριζαν πλήρως τους συνολικούς στόχους πολιτικής για το σύστημα Galileo.

Έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις, η διάσκεψη τελικά αποδέχτηκε την αρχή του πλήρους συντονισμού όλων των συστημάτων RNSS στην ITU. Οι διαδικασίες της ITU για συντονισμό μεταξύ όλων των συστημάτων RNSS (υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών) θα τεθούν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου του 2005. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δορυφορικά συστήματα που έχουν "καταχωριστεί" (δηλ. που έχουν κοινοποιηθεί επίσημα στην ITU) μετά τα μέσα του 2004 θα πρέπει να συντονιστούν με τα υπάρχοντα συστήματα. Έχουν επίσης εγκριθεί ορισμένες διατάξεις για την αντιμετώπιση των πλασματικών δορυφορικών συστημάτων RNSS (τα οποία αποκαλούνται "δορυφόροι επί χάρτου"), μέσω μιας "μεθόδου σταδίων" (δηλ. ελέγχου αποδεικτικών στοιχείων, όπως ύπαρξη συμβάσεων για την κατασκευή ή την εκτόξευση δορυφόρων, προκειμένου να καθοριστεί εάν τα κοινοποιημένα συστήματα είναι "πραγματικά").

Τα συνολικά αποτελέσματα της WRC-03 είναι ιδιαίτερα θετικά για την Ευρώπη και το σύστημα Galileo, καθώς στη διάσκεψη:

* διευκρινίστηκαν και καθιερώθηκαν οι συνθήκες χρήσης του ραδιοφάσματος για τα συστήματα RNSS, καθιστώντας συνεπώς τις συνθήκες λειτουργίας του Galileo προβλέψιμες, προστατεύοντας ταυτόχρονα άλλες σημαντικές υπηρεσίες και ιδίως την αεροπορία. επιβεβαιώθηκαν οι προδιαγραφές σημάτων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των μελετών καθορισμού του Galileo.

* εισήχθη μέσω της διαδικασίας συντονισμού των RNSS ένας δομημένος μηχανισμός για τον επί ίσοις όροις μερισμό (κοινή χρήση) του ραδιοφάσματος μεταξύ των πραγματικών, τρεχόντων συστημάτων RNSS και των προβλεπόμενων συστημάτων RNSS, αποφεύγοντας μιαν "άτυπη" διμερή διαδικασία συντονισμού εκτός της ITU, η οποία θα επέτρεπε στο GPS να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών για το RNSS δεν θα επανεξεταστούν πάλι στην WRC-07, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη επιχειρησιακή ασφάλεια στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα RNSS.

3.3 Προστασία των πολιτών και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να ληφθούν αποφάσεις για την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος στην WRC-03, οι οποίες θα συνέβαλλαν στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων ικανοτήτων συντονισμού και τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού των ευρωπαϊκών ομάδων πολιτικής προστασίας, ενόψει των μηχανισμών ενισχυμένου συντονισμού που δημιουργήθηκαν στην ΕΕ για αυτό το είδος παρέμβασης. Μεγαλύτερη εναρμόνιση του ραδιοφάσματος εντός της ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού σε ενέργειες προστασίας των πολιτών και αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών από την ΕΕ.

Ωστόσο, ήταν σαφές ότι, δεδομένου του υφιστάμενου εκτεταμένου κατακερματισμού του ραδιοφάσματος για χρήση σε συστήματα PPDR και της απουσίας ενός κοινού οράματος σχετικά με την αντιμετώπιση των λειτουργικών απαιτήσεων του τομέα, τυχόν πρόσθετα βήματα προς την εναρμόνιση θα έπρεπε να είναι σταδιακά.

Η WRC-03 εξέτασε την ενδεχόμενη εναρμόνιση ραδιοφάσματος, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, για μελλοντικά συστήματα προστασίας των πολιτών και αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών, για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα του ραδιοφάσματος παρέχονται για λειτουργίες ασφαλείας και επείγοντα περιστατικά σε εθνικό επίπεδο, αλλά χρησιμοποιώντας συχνά διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων. Επίσης, τα περισσότερα συστήματα PPDR βασίζονται σήμερα σε αναλογικές στενοζωνικές τεχνολογίες και οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί σχετικά με την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος για μελλοντικές τεχνολογίες θα πρέπει να συμβάλλει στην υλοποίηση νέων ψηφιακών συστημάτων μεγάλου αριθμού δεδομένων που υποστηρίζουν καλύτερα τις σύγχρονες ανάγκες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η WRC-03 δεν κατάφερε να προσδιορίσει κοινές παγκόσμιες ζώνες για τα συστήματα PPDR. Η διάσκεψη εξέδωσε ψήφισμα που ενθάρρυνε τις διοικήσεις να χρησιμοποιούν ραδιοφάσμα εναρμονισμένο σε περιφερειακό επίπεδο, διατηρώντας ταυτόχρονα την εθνική ευελιξία. Για μελλοντικές ευρυζωνικές εφαρμογές PPDR (ζωντανό βίντεο κ.λπ.), άλλες περιφέρειες εκτός της Ευρώπης έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων, παρέχοντας, συνεπώς, σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και κατασκευαστές εξοπλισμού ένα "χάρτη πορείας" για το μέλλον και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στην ανάπτυξη κατάλληλων τεχνολογιών. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν είχε επαρκή εσωτερική συναίνεση προκειμένου να συσχετιστεί με την προσέγγιση αυτή, αφ' ενός εξαιτίας της ασυμφωνίας σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες για PPDR, αφ' ετέρου επειδή μία από τις ζώνες (4900-4990 MHz) που προτάθηκαν από άλλες περιφέρειες χρησιμοποιείται ήδη από το στρατό (εναρμονισμένη ζώνη του NATO).

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σημειωθεί πρόοδος στην εναρμόνιση του ραδιοφάσματος PPDR επιτεύχθηκε σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Οι ψηφιακές στενοζωνικές εναρμονισμένες ζώνες PPDR που προσδιορίστηκαν ήδη από την Ευρώπη επιβεβαιώθηκαν από την WRC-03 για την Περιφέρεια 1 (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης), αλλά όχι για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό δεν θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές ομάδες επέμβασης που δρουν εκτός Ευρώπης να επικοινωνούν επαρκώς με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των χωρών που τους φιλοξενούν και να αποφεύγουν προβλήματα παρεμβολών.

3.4. Τοπικά δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών (RLAN)

Ο προσδιορισμός των ζωνών συχνοτήτων στην περιοχή 5 GHz για συστήματα ασύρματης πρόσβασης (WAS, συμπεριλαμβανομένων των RLAN) σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ένας βασικός στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην WRC-03, δεδομένου ότι θα μείωνε το κόστος και θα αύξανε τις εμπορικές ευκαιρίες για το συστήματα αυτά, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός άλλου προσιτού μέσου για πρόσβαση στις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας. Οι πρόσθετες ζώνες είναι σημαντικές στην ανάπτυξη της εφαρμογής αυτής, δεδομένου ότι η ζώνη 2,4 GHz που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τα RLAN θα είναι όλο και πιο επιρρεπής σε επιζήμιες παρεμβολές και κορεσμό στο μέλλον. Ταυτόχρονα, η προστασία των άλλων ραδιοϋπηρεσιών που χρησιμοποιούν ήδη τη ζώνη συχνοτήτων 5 GHz ήταν απαραίτητη, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών περιορισμών σε όλα τα συστήματα.

Η συζήτηση στην WRC-03 επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της παγκόσμιας εναρμόνισης εξοπλισμού RLAN, μέσω της εισαγωγής παγκόσμιας πρωτογενούς κατανομής για την κινητή υπηρεσία στα 5150-5350 και στα 5470-5725 MHz, επιτρέποντας στα εν λόγω συστήματα να χρησιμοποιούν από κοινού το ραδιοφάσμα με τα αεροναυτικά στρατιωτικά ραντάρ και διάφορες άλλες εμπορικές και επιστημονικές δορυφορικές υπηρεσίες. Μια τέτοια κατανομή θα προστάτευε επίσης τα συστήματα RLAN από πρόσθετους περιορισμούς, που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε αυτά από μελλοντικές υπηρεσίες στις ζώνες αυτές. Η Ευρώπη υποστήριξε συμφωνία στο πλαίσιο της WRC-03 με βάση τις τεχνικές περιστολής που έχουν ήδη εγκριθεί από την CEPT [16], (ιδίως την ανίχνευση και αποφυγή από τα συστήματα RLAN των διαύλων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από αεροναυτικά ραντάρ).

[16] Απόφαση CEPT ERC (99)23.

Η εξεύρεση μιας προσέγγισης παγκόσμιας εναρμόνισης κατέστη ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας των πολλών διαφορετικών υπηρεσιών που λειτουργούν ήδη σε διάφορες δευτερεύουσες ζώνες GHz, υπηρεσίες που είναι επίσης σημαντικές για τις πολιτικές της ΕΕ, όπως συστήματα αισθητήρων EESS και αεροναυτικά και ναυτιλιακά ραντάρ. Διάφορες περιοχές του κόσμου τήρησαν διαφορετικές στάσεις όσον αφορά την προστασία των υπηρεσιών αυτών. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη θεώρησε ότι για την προστασία των EESS, τμήμα της ζώνης 5 GHz θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από το RLAN μόνο για ενδοκτιριακή χρήση. Ο διαπραγματευτικός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο ζήτημα αυτό επιτρέπει την εξωτερική χρήση, ενθαρρύνοντας όμως τις χώρες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης αυτής. Η WRC-03, επίσης, διαχώρισε ρητώς τα μέσα για την επίτευξη της προστασίας των στόχων για εξωτερική χρήση των RLAN από συγκεκριμένες και υποχρεωτικές τεχνικές περιστολής. Η στάση αυτή συμβαδίζει με τις αρχές και τις προσεγγίσεις της ΕΕ σχετικά με την τοποθέτηση εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνιών στην αγορά [17], με τον οποίο θα επιτευχθεί προστασία από παρεμβολές μέσω συγκεκριμένων τεχνικών μεθόδων, ενώ θα διατηρηθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές καινοτόμες τεχνολογίες που θα καλύψουν τις απαιτήσεις προστασίας με άλλους τρόπους.

[17] Οδηγία 1999/5/EC σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό

Οι στόχοι της ΕΕ για τα RLAN επιτεύχθηκαν. Η WRC-03 συμφώνησε για πρωτεύουσες κατανομές σε παγκόσμια κλίμακα στην κινητή υπηρεσία ενός σημαντικού τμήματος ραδιοφάσματος (περίπου 455 MHz) για RLAN στις απαραίτητες ζώνες. Η συμφωνία θα επιτρέψει στα συστήματα RLAN να χρησιμοποιήσουν νέες, λιγότερο επιβαρυμένες ζώνες συχνοτήτων στα 5 GHz και θα υποστηρίξει την αποδοχή αυτών των ασύρματων συστημάτων παγκοσμίως. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα συστήματα RLAN θα μετακινούνται εύκολα μεταξύ των συνόρων χάρη στο χαμηλό τους κόστος και το αναμενόμενο καθεστώς ελεύθερης αδείας, η παγκόσμια κανονιστική εναρμόνιση θα αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο εκ των πραγμάτων εναρμόνισης στην αγορά άλλων ραδιοϋπηρεσιών, με την εισαγωγή εξοπλισμού από χώρες που χρησιμοποιούν διαφορετικές παραμέτρους λειτουργίας.

3.5 Άλλες πλατφόρμες ευρυζωνικής πρόσβασης

Εκτός από τα RLAN, υπήρχαν και άλλα θέματα στην WRC-03 σχετικά με την παροχή και την εναρμόνιση ραδιοφάσματος για ραδιοσυστήματα με δυνατότητα παροχής άλλων μέσων πρόσβασης σε υπηρεσίες φωνής και δεδομένων υψηλού εύρους ζώνης.

3.5.1. Σταθερές δορυφορικές υπηρεσίες υψηλής πυκνότητας

Τα εμπορικά βιώσιμα συστήματα HDFSS θα μπορούσαν να συμβάλουν στους στόχους της πολιτικής της EE για την ενίσχυση των βιώσιμων πλατφορμών για μελλοντικές ευρυζωνικές διαλογικές υπηρεσίες, σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν δραστήρια οι μελλοντικές απαιτήσεις συχνοτήτων για τα συστήματα αυτά, κατά τρόπο πάντως που δεν θα εμπόδιζε τη λειτουργία των υφιστάμενων ραδιοϋπηρεσιών. Περαιτέρω παγκόσμια εναρμόνιση των συχνοτήτων λειτουργίας θα συνέβαλε επίσης στη μείωση του κόστους και την αύξηση της ελκυστικότητας των υπηρεσιών HDFSS στον πελάτη.

Το θέμα που εξετάστηκε από τη διάσκεψη ήταν ο πιθανός προσδιορισμός πρόσθετης κατανομής συχνοτήτων για δορυφορικά συστήματα που λειτουργούν με μικρά, οικονομικά τερματικά χρηστών και παρέχουν ευρυζωνικές διαλογικές υπηρεσίες. Η αναμενόμενη ευρεία διάδοση επίγειων σταθμών HDFSS σημαίνει εν γένει ότι δεν ενδείκνυται τεχνικός συντονισμός με άλλες υπηρεσίες, ανά θέση (όπως συμβαίνει σε άλλα δορυφορικά συστήματα).

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την WRC-03 συμφωνούν με τους αρχικούς στόχους της ΕΕ και συμβαδίζουν με τις προτάσεις της CEPT, και το ενδεχόμενο ανάπτυξης μεγάλων δικτύων από μικρούς επίγειους σταθμούς ενισχύθηκε από οικονομίες κλίμακας σε τερματικά χρηστών. Οι νέες κατανομές που προσδιορίζονται κάτω από τα 20 GHz θεωρούνται χρήσιμες για εμπορικές υπηρεσίες, παρόλο που το κόστος για την τεχνολογία αυτή πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Προσδιορίστηκαν επίσης κατανομές στη ζώνη των 40 GHz, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη η τεχνογνωσία σχετικά με τη λειτουργία στις ζώνες αυτές με οικονομικό τρόπο.

3.5.2. Ευρυζωνικές υπηρεσίες επί αεροσκαφών

Η ΕΕ υποστήριξε την ανάπτυξη κανονιστικών συνθηκών που θα συμβάλουν στην εισαγωγή εμπορικών υπηρεσιών ευρυζωνικών επικοινωνιών επί αεροσκαφών. Με δεδομένο το διεθνές βεληνεκές της αεροπορίας, η ευνοϊκή αντιμετώπιση της παγκόσμιας ρύθμισης της εν λόγω υπηρεσίας θεωρείται σημαντική για την επιτυχία της.

Οι διαπραγματεύσεις στην WRC-03 υποκινήθηκαν από την πρόσφατη πρόοδο στην εισαγωγή νέων ευρυζωνικών συστημάτων επί αεροσκαφών που παρέχουν "εν πτήσει πρόσβαση στο Ίντερνετ" για τους επιβάτες των αεροπλάνων. Ορισμένες χώρες εκδήλωσαν ανησυχία για παρεμβολές στα επίγεια συστήματά τους από διερχόμενα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν αυτό το νέο σύστημα. Συνεπώς, έπρεπε να επιλυθούν διάφορα θέματα, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό επιπέδων προστασίας για τις υπηρεσίες τους. Μετά την επιβολή επιχειρησιακών περιορισμών στην AMSS στη ζώνη αυτή, η διάσκεψη παραχώρησε στην AMSS (κινητή δορυφορική υπηρεσία αεροναυτιλίας) μια "δευτερεύουσα" κατανομή, στην επιλεγμένη της ζώνη.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στην WRC-03 συμβαδίζουν με τον ευρωπαϊκό στόχο για υποστήριξη της παροχής υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας παντού, και επί αεροσκαφών, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό υπηρεσιών μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών δεδομένων σε επιβάτες αεροσκαφών.

3.5.3. Κινητές δορυφορικές υπηρεσίες (MSS)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε στην WRC-03 την ενισχυμένη παροχή ραδιοφάσματος για συστήματα κινητής δορυφορικής υπηρεσίας, ως εναλλακτική λύση στην παροχή υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας στους πελάτες, σύμφωνα με ρεαλιστικές προβολές αγοράς, προστατεύοντας άλλες συναφείς ραδιοϋπηρεσίες που ενδεχομένως να επηρεαστούν από τις νέες κατανομές των MSS.

Κατόπιν αρκετών ατελέσφορων συζητήσεων σε προηγούμενες Διασκέψεις, η WRC-03 μπόρεσε να προσδιορίσει δύο πρόσθετες ζώνες 7 MHz για τις MSS. Η κατανομή αυτή στις ζώνες συχνοτήτων 1518-1525 MHz και 1668-1675 MHz δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης MSS ένα βελτιωμένο κανονιστικό περιβάλλον για την παροχή εμπλουτισμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών, κυρίως σε επαγγελματίες χρήστες που χρειάζονται υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, ενώ βρίσκονται εν κινήσει εκτός της ζώνης των κυψελοειδών δικτύων. Μια άλλη αίτηση της κοινότητας MSS για μεγαλύτερο ραδιοφάσμα στις ζώνες συχνοτήτων σε συμφόρηση κάτω του 1 GHz απορρίφθηκε.

Ενώ μια νέα, πραγματικά παγκόσμια κατανομή των MSS θα ήταν προτιμότερη για τους φορείς εκμετάλλευσης δορυφορικών υπηρεσιών, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη συμφωνούν με τις αρχικές διαπραγματευτικές προτάσεις της CEPT και συμβαδίζουν εν γένει με το στόχο της πολιτικής της ΕΕ να επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση προηγμένων υπηρεσιών.

3.5.4. Σταθμοί πλατφορμών μεγάλου ύψους (HAPS)

Η ΕΕ υποστήριξε στην WRC-03 επαρκές ραδιοφάσμα για HAPS, ως εναλλακτική και συμπληρωματική τοπολογία δικτύου για την ασύρματη παροχή διαφόρων ευρυζωνικών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή προστασία όλων των λοιπών υφιστάμενων υπηρεσιών, ιδίως των επίγειων σταθμών βάσης IMT-2000.

Μελλοντικές πλατφόρμες κεραιών με χειρισμό από αεροσκάφη ή αερόπλοια, ψηλά στην ατμόσφαιρα (περ. 20 χλμ.), προβλέπεται να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό επίγειων αναμεταδοτών και να παράσχουν πρόσθετη ευελιξία δικτύου. Η WRC-03 εξέτασε το ενδεχόμενο προσδιορισμού πρόσθετης κατανομής συχνοτήτων για HAPS εκτός από την τρέχουσα κατανομή γύρω στα 47 GHz, όπου η λειτουργία περιορίζεται ορισμένες φορές από απορρόφηση υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκτός Ευρώπης διατέθηκαν νέες ζώνες στα 28 και 31 GHz σε πρόσθετες χώρες της Αμερικής και της Ασίας. Στην Ευρώπη, η προστασία επίγειων και επιστημονικών υπηρεσιών απέκλειε την επιλογή αυτή.

Η WRC-03 επανεξέτασε επίσης τους περιορισμούς στη λειτουργία των HAPS στο ραδιοφάσμα IMT-2000 στα 2,1 GHz, που καθορίστηκε στην WRC-00, και τις κατάλληλες κανονιστικές και τεχνικές διατάξεις για την προστασία άλλων υφιστάμενων ή προγραμματιζόμενων σταθερών ή κινητών υπηρεσιών από σταθμούς πλατφορμών μεγάλου ύψους οι οποίοι λειτουργούν ως σταθμοί βάσης IMT-2000.

Και για τα δύο αυτά θέματα, τα αποτελέσματα συμβάδιζαν με τις ευρωπαϊκές θέσεις και ήταν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ανάπτυξης βιώσιμων συστημάτων HAPS στο μέλλον.

3.5.5. Άλλα θέματα

Η WRC-03 εξέτασε επίσης άλλα θέματα με κοινοτικό ενδιαφέρον. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικότερα:

* Επίγειοι σταθμοί επί πλοίων (ESV): το θέμα αυτό αφορούσε την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων επί πλοίων. Ορισμένες χώρες εκδήλωσαν ανησυχία για παρεμβολές με τα δικά τους παράκτια επίγεια συστήματα, ιδιαίτερα με μικροκυματικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών στη σταθερή υπηρεσία, αλλά επιτεύχθηκε ικανοποιητικός συμβιβασμός, επιτρέποντας τη συνέχιση της νέας υπηρεσίας μέσω ESV.

* Προστασία της αεροπορίας: πέρα από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνύπαρξη των αεροπορικών υπηρεσιών με τις RNSS (βλέπε κεφάλαιο 3.2), αντιμετωπίστηκαν θέματα αερομεταφορών σχετικά με την προστασία εναέριων μετεωρολογικών ραντάρ και μικροκυματικών συστημάτων προσγείωσης στη ζώνη των 5 GHz, η οποία επιτεύχθηκε ικανοποιητικά. Μια πρωτεύουσα κατανομή παραχωρήθηκε επίσης στην κινητή υπηρεσία αεροναυτιλίας πάνω από τα 108 MHz, με ορισμένους περιορισμούς στους τύπους αεροπορικών υπηρεσιών που παρέχονται για την προστασία των ραδιοεκπομπών στα FM. Η κατανομή αυτή θα βοηθήσει στη μελλοντική εισαγωγή του GBAS, ενός συστήματος που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ακρίβειας της ραδιοπλοήγησης.

* Διάρκεια των εκχωρήσεων δορυφορικών συχνοτήτων της ITU: ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες χρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, για να προτείνουν την εφαρμογή αυστηρών χρονικών περιορισμών στις δορυφορικές άδειες, μετά το οποίο διάστημα οι συχνότητες και οι τροχιές θα επιστρέφονται αυτόματα στην ITU για περαιτέρω εκχώρηση. Η πρόταση αυτή, ωθούμενη από την επιθυμία για πιο "ισότιμο μερισμό" των πόρων, παρουσιάστηκε μαζί με διάφορες διατάξεις για την προστασία ορισμένων κεκτημένων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η αρχή του χρονικού περιορισμού αυτή καθαυτή δεν ήταν αποδεκτή από την πλειοψηφία των χωρών και από ολόκληρο το δορυφορικό κλάδο και ως εκ τούτου δεν υιοθετήθηκε [18].

[18] Η επί ίσοις όρους πρόσβαση σε πόρους ραδιοφάσματος συζητήθηκε επίσης στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής των Η.Ε. για την κοινωνία της πληροφορίας (WSIS), βλ. http://www.itu.int/wsis/index.html.

* Μερισμός ραδιοφάσματος μεταξύ στρατιωτικών και εμπορικών χρηστών: ο δορυφορικός κλάδος ζήτησε από την WRC-03 να συμφωνήσει σε μια μείωση του μέγιστου μεγέθους των κεραιών λήψης FSS που λειτουργούν στη ζώνη 14 GHz (προς το παρόν 4,5 μ.). Η μεγάλη αυτή διάμετρος κεραίας υιοθετήθηκε για να περιοριστεί ο αριθμός των συστημάτων FSS που κάνουν κοινή χρήση της ζώνης αυτής με τα στρατιωτικά και επιστημονικά συστήματα των Η.Π.Α. Η Ευρώπη στην ουσία πέτυχε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας περισσότερων υπηρεσιών FSS στη ζώνη αυτή επιτρέποντας τη χρήση μικρότερων και φθηνότερων δορυφορικών κεραιών (αποκαλούμενων VSAT, ελάχ. διάμετρος 1,2 μ.), αλλά με επαρκείς κανονιστικές διατάξεις για την προστασία των λοιπών υπηρεσιών.

* Δορυφόροι εξαιρετικά έκκεντρης τροχιάς (HEO): η WRC-03 επεδίωκε να ρυθμίσει αυτά τα νέα δορυφορικά συστήματα, τα οποία εξαιτίας της έκκεντρης τροχιάς τους μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν πολλά άλλα ραδιοσυστήματα. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του θέματος, η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην παρούσα διάσκεψη ήταν περιορισμένη και θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες, για παράδειγμα σχετικά με τις πιθανές ρυθμίσεις για συστήματα HEO BSS, για μερισμό της ζώνης 620-790 MHz με επίγειες ρ/τ εκπομπές.

* Θέματα σχετικά με ραδιοερασιτέχνες: η WRC-03 αποφάσισε να μεταφέρει την υπηρεσία ραδιοφωνικών εκπομπών εκτός της ζώνης 7100-7200 KHz έως το 2009, για να παραχωρήσει στους ραδιοερασιτέχνες μια παγκόσμια, πλήρως εναρμονισμένη ζώνη 200 KHz σε αυτήν τη ζώνη βραχέων κυμάτων, αναστρέφοντας μια απόφαση που λήφθηκε σε προηγούμενη διάσκεψη (Κάιρο 1938). Η διάσκεψη κατάργησε επίσης την παγκόσμια απαίτηση γνώσης του κώδικα Μορς για τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες.

4. Υλοποίηση των αποτελεσματων της WRC-03 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα αποτελέσματα της WRC-03 απαιτούν τώρα ταχεία υλοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση [19], για να βελτιωθεί η κοινή και ωφέλιμη χρήση του ραδιοφάσματος. Μέχρι στιγμής, η υλοποίηση των αποτελεσμάτων της WRC που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΕ αναλαμβανόταν από τις διοικήσεις των κρατών μελών, οι οποίες εργάζονταν ατομικά ή ομαδικά στο πλαίσιο της CEPT, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα νομικής εξασφάλισης μιας κατάλληλης, συντονισμένης υλοποίησης σε επίπεδο ΕΕ [20]. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να ενισχύσει το συντονισμό ραδιοφάσματος μέσω της απόφασης για το ραδιοφάσμα [21] παρέχει ένα μηχανισμό για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου σε λύσεις που συντονίζονται σε κοινοτικό επίπεδο από μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ εθνικών διοικήσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της CEPT. Όπου είναι απαραίτητο, η Επιτροπή εκδίδει εντολές προς την CEPT για την ανάπτυξη μέτρων τεχνικής υλοποίησης για την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια μέτρα μπορούν να καταστούν νομικά δεσμευτικά στην ΕΕ μέσω μιας απόφασης της Επιτροπής, όπου απαιτείται, μετά την έγκρισή τους από την πλειοψηφία των κρατών μελών στην επιτροπή ραδιοφάσματος.

[19] Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη προγραμματίσει μια δομημένη υλοποίηση των συναφών αποτελεσμάτων της WRC-03, βλ. http://www.ntia.doc.gov/ntiahome/press/2003/ImplementationPlan080703.htm, ενώ επίσης μελετά βελτιώσεις στη διαδικασία της προετοιμασίας της WRC, βλ. http://www.ntia.doc.gov/ntiahome/frnotices/2003/wrcrfc_10202003.htm.

[20] Πέρα από τις απαιτήσεις που ορίστηκαν στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 7, τα κράτη μέλη της ITU επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή ή όχι πολλών τέτοιων κανονισμών, ενώ σε τυχόν μη συμμόρφωση δεν επιβάλλεται ποινή σε υλική μορφή, αλλά μόνο μέσω "ομότιμης πίεσης". Πράγματι, ορισμένες χώρες ακόμη καταφεύγουν σε ενεργή "παρεμβολή" σε ξένες τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές που δεν εγκρίνουν.

[21] Απόφαση αριθ. 676/2002/EΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Μαρτίου 2002 σχετικά με κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Πιθανές βοηθητικές ενέργειες για την υλοποίηση με μεταφορά των αποτελεσμάτων της WRC-03 στη νομοθεσία της ΕΚ:

RLAN: η πρόοδος που σημειώθηκε με προσπάθεια στην WRC-03 σχετικά με την παγκόσμια εναρμόνιση της ζώνης των GHz αποτελεί ένα κίνητρο για περαιτέρω ευρωπαϊκή εναρμόνιση, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη κανονιστικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αφού ορισμένα από αυτά π.χ. δεν επιτρέπουν RLAN στην άνω ζώνη συχνοτήτων 5 GHz (5470-5725 MHz). Το θέμα αυτό έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή ραδιοφάσματος (RSC) και πρόκειται να μελετηθεί περαιτέρω υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της WRC. Η πρόοδος όσον αφορά την έγκριση της εισόδου συστημάτων RLAN δεύτερης γενιάς στις ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να είναι ταχεία, προκειμένου να παραμείνει "συγχρονισμένη" με τις τεχνολογικές και εμπορικές εξελίξεις και με τις κανονιστικές αποφάσεις σε άλλες χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ, και να αποφευχθεί το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής απαγορευμένων συστημάτων στην Ευρώπη.

Κινητές επικοινωνίες: η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει εντολή προς την CEPT να ξεκινήσει μελέτες σχετικά με τη διαυλοποίηση των ευρωπαϊκών πρόσθετων συχνοτήτων για IMT-2000. Το αποτέλεσμα της εντολής αυτής αναμένεται για τον Νοέμβριο του 2004 και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιτροπή ραδιοφάσματος, για να μεταφέρει στη νομοθεσία της ΕΚ την εναρμόνιση ραδιοφάσματος συστημάτων 3G που θα έχει επιτευχθεί έως τότε στην Ευρώπη.

GALILEO: το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα προχώρησε με επιτυχία στη φάση ανάπτυξης και έγκρισης με τη σύσταση της κοινής επιχείρησης Galileo, που θα προετοιμάσει την επιχειρησιακή φάση του προγράμματος, καταλήγοντας στην επιλογή ενός ιδιωτικού αναδόχου για την ανάπτυξη και τις λειτουργίες ολόκληρου του δορυφορικού συστήματος. Για τους πρώτους δύο δορυφόρους έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις για πρώιμη χρήση και έγκριση των συχνοτήτων που κατανεμήθηκαν στην WRC-00 και επιβεβαιώθηκαν στην WRC-03.

Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα έχει τη δυνατότητα χρήσης των συχνοτήτων του Galileo κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης και επικύρωσης του Galileo, όπως και ο ανάδοχος του Galileo κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης. Για το σκοπό αυτό, όσες εθνικές διοικήσεις διαχείρισης συχνοτήτων της Ευρώπης έχουν καταχωρηθεί για τις συχνότητες του Galileo στην ITU [22] θα παραχωρούν τα δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων του Galileo στην κοινή επιχείρηση Galileo, διατηρώντας τα δικαιώματα για την ESA στη φάση ανάπτυξης, και στη μελλοντική εποπτική αρχή [23], η οποία θα ενεργήσει παρόμοια ως προς τον ανάδοχο του Galileo.

[22] Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι καταχωρίσεις αυτές δεν είναι πανομοιότυπες και έγιναν από την ITU σε διαφορετικές ημερομηνίες.

[23] COM(2003) 471 τελικό, πρόταση της Επιτροπής για Κανονισμό του Συμβουλίου για την καθιέρωση δομών για τη διαχείριση του Κανονισμού για την καθιέρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής ναυσιπλοΐας.

PPDR: το συγκεκριμένο θέμα δεν περιλαμβάνεται ρητώς στην ημερήσια διάταξη της WRC-07 και η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την προσέγγισή της στο θέμα υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της WRC-03. Αυτός ο φάκελος ραδιοφάσματος θα πρέπει να συσχετιστεί περισσότερο με τους μηχανισμούς της ΕΕ για το συντονισμό της πολιτικής προστασίας, ιδίως για την επίτευξη διαφάνειας στις διαφορετικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές απαιτήσεις των δύο διακριτών στοιχείων στον τομέα αυτό (προστασία των πολιτών, που είναι συνήθως μόνιμη και μακροπρόθεσμη, και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών, που δεν είναι). Μια συζήτηση σε υψηλό επίπεδο σχετικά με τους υποκείμενους στόχους της ΕE για την εναρμόνιση ραδιοφάσματος σχετικά με τα συστήματα PPDR προγραμματίζεται επίσης στην ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα.

Μια αρχική ενέργεια της ΕE για να επικυρώσει τα οφέλη μιας εναρμονισμένης προσέγγισης θα μπορούσε να είναι η ενθάρρυνση για πλήρη εναρμονισμένη αποδοχή των ζωνών 380-385 και 390-395 MHz, που έχουν ήδη προσδιοριστεί στην Ευρώπη για στενοζωνικά ψηφιακά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να εξεταστούν περαιτέρω ενέργειες για πιο προηγμένα συστήματα μακροπρόθεσμα, με στόχο την υποστήριξη των απαιτήσεων πολιτικής και των προσπαθειών της ΕΤΑ στον τομέα αυτό [24].

[24] Όπως το έργο MESA (http://www.projectmesa.org/) και το πρόγραμμα ΤΚΠ (IST) της ΕΕ http://europa.eu.int/information_society/istevent/2003/cf/vieweventdetail.cfm?ses_id=112&eventType=session

Τροποποίηση της χρήσης του ραδιοφάσματος TFTS: Η εφαρμογή των TFTS (επίγεια συστήματα τηλεφωνίας εν πτήσει), που αρχικά αναμενόταν να παρέχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες σε επιβάτες αεροπλάνων, δεν ήταν επιτυχής. Το ραδιοφάσμα που προσδιορίστηκε για την υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιηθεί συνεπώς για άλλες εφαρμογές. Μία από τις δύο ζώνες (1670-1675 MHz) που εναρμονίστηκε αρχικά στην Ευρώπη για τα TFTS κατανεμήθηκε τώρα στις MSS από την WRC-03 (βλ. κεφάλαιο 3.5.3). Για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να προωθήσει μια αποτελεσματική εναρμόνιση ραδιοφάσματος στην Ευρώπη, η δεύτερη ζώνη TFTS (1800-1805 MHz) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη για μία ή περισσότερες εναρμονισμένες εφαρμογές [25]. Η Επιτροπή σκοπεύει να συνεργαστεί με την επιτροπή ραδιοφάσματος και με την CEPT για το σκοπό αυτό.

[25] Η ζώνη που έχει κατανεμηθεί στην MSS στην WRC-03 μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη για πρόσθετες εναρμονισμένες χρήσεις.

5. Ημερήσια διάταξη για την επόμενη διάσκεψη (WRC-07)

Κάθε Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών πρέπει να προετοιμάζει την ημερήσια διάταξη για την επόμενη διάσκεψη. Αυτό επιτρέπει στις διοικήσεις να ξεκινούν αμέσως τις συνήθως εκτεταμένες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένων μελετών συμβατότητας και ζήτησης, για διάφορα θέματα.

Ενόψει της πληθώρας στον αριθμό και το πεδίο εφαρμογής των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στις πρόσφατες διασκέψεις, στόχος της ΕE ήταν να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για περιορισμό, ιεράρχηση και εξορθολογισμό του θεματολογίου της επόμενης διάσκεψης (WRC-07).

Η επιθυμία να περιοριστεί ο αριθμός των θεμάτων και να αντικατοπτρίζονται οι πραγματικές ανάγκες ραδιοφάσματος στη διάσκεψη εξασφάλισε την προετοιμασία μιας πιο περιορισμένης ημερήσιας διάταξης με 21 θέματα, η οποία αναμένει τελική έγκριση από το συμβούλιο της ITU. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της WRC-07 με ενδεχομένως μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πολιτικές της ΕΕ θα είναι:

IMT-2000 και μετέπειτα συστήματα: η WRC-07 έχει επιφορτιστεί με την πραγματοποίηση συζήτησης για "θέματα που σχετίζονται με τη συχνότητα" για τα IMT-2000 και μετέπειτα συστήματα. Το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των μετέπειτα συστημάτων αναμένεται να είναι μεταξύ του 2015 και του 2020. Η WRC-07 θα εξετάσει το διαθέσιμο ραδιοφάσμα σε σχέση με τις απαιτήσεις για αυτά τα κινητά συστήματα, προσδιορίζοντας ενδεχομένως το νέο ραδιοφάσμα το 2010. Οι ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται τώρα από συστήματα 2G πολύ πιθανόν να εξεταστούν για μετάβαση σε συστήματα πέραν της τρίτης γενιάς. Οι δυναμικές του θέματος αυτού θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση της αγοράς για προηγμένα κινητά συστήματα στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο Διασκέψεων, καθώς και από τις εξελίξεις στην ΕΤΑ.

Η WRC-07 θα μελετήσει επίσης το ενδεχόμενο προσδιορισμού ζωνών κάτω από 600 MHz για IMT-2000, δεδομένου ότι η κάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτές τις ζώνες συχνοτήτων και συνεπώς τα δίκτυα ενδεχομένως να είναι οικονομικότερα, βοηθώντας κατά συνέπεια τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αραιοκατοικημένες περιοχές να χρησιμοποιήσουν συστήματα τρίτης γενιάς στο μέλλον.

Ορισμένες δραστηριότητες της ΕE θα επηρεάσουν την προετοιμασία της WRC-07 σχετικά με το ζήτημα αυτό. Εκτός από την εντολή της Επιτροπής προς την CEPT σχετικά με τη ζώνη επέκτασης των IMT-2000, το πρόγραμμα εργασιών της ομάδας πολιτικής για το ραδιοφάσμα περιλαμβάνει μια ανάλυση υψηλού επιπέδου των συναφών αναγκών ραδιοφάσματος για διαφορετικές εμπορικές πλατφόρμες επικοινωνιών ασύρματης πρόσβασης, με στόχο να συμφωνήσει η Ευρώπη σε μια στρατηγική για την υποστήριξη αυτού του σημαντικού τομέα. Το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΤΑ IST διαπραγματεύεται επί του παρόντος ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης έργων κινητής τεχνολογίας. Ένα μέρος από αυτά, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας WWI ("ασύρματος κόσμος"), σχετίζεται άμεσα με τον προσδιορισμό των αναγκών ραδιοφάσματος για προηγμένα κινητά συστήματα και θα βοηθήσει από την άποψη αυτή.

Ενώ η προστασία του φάσματος για τις ΙΜΤ-2000 από δορυφόρους συζητήθηκε ήδη στην WRC-03 (βλ. κεφάλαιο 3.1), άλλα δορυφορικά συστήματα έχουν επίσης κατανομή στη ζώνη, εκτός από BSS (ήχο), και η WRC-07 θα επανεξετάσει τις συνθήκες μερισμού μεταξύ όλων των επίγειων και δορυφορικών συστημάτων στη ζώνη 2500-2690 MHz. Ενόψει της προβλεπόμενης χρήσης του ραδιοφάσματος αυτού στην Ευρώπη για τις IMT-2000, πιθανώς από το 2008, η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της με επαρκή προστασία των κινητών της δικτύων.

Μελλοντικές ανάγκες ραδιοφάσματος για την αεροπορία: οι μεταβαλλόμενες ανάγκες για το ραδιοφάσμα που έχει διατεθεί αποκλειστικά στα αεροναυτικά συστήματα θα συζητηθούν στην επόμενη διάσκεψη, ιδίως οι ανάγκες των επικοινωνιών άμεσης ορατότητας αέρος-γης, όπου η κατανεμημένη ζώνη VHF στη Ευρώπη ενδέχεται να κορεστεί έως το 2008, καθώς και οι ανάγκες ραδιοφάσματος των αεροναυτικών συστημάτων τηλεμετρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στον τομέα αυτό (πολιτική ενιαίου ουρανού) και θα προσπαθήσει να παράσχει επαρκές ραδιοφάσμα στον αεροναυτικό τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην απαιτούμενη αύξηση χωρητικότητας για την αντιμετώπιση της συμφόρησης, αυξάνοντας την ασφάλεια και προωθώντας ταυτόχρονα την έγκαιρη εισαγωγή πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών ραδιοφάσματος στον τομέα αυτό. Η επίσημη σχέση που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurocontrol [26] και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Εναέρια Ασφάλεια [27] θα βοηθήσουν να μεταφραστούν οι στόχοι πολιτικής σε τεχνικές θέσεις για την WRC-07.

[26] Απόφαση του Συμβουλίου για την υπογραφή και προσαρμογή του εγγράφου 11053/02 (Αεροναυτιλία 121) της 17 Ιουλίου 2002.

[27] Βλ. http://www.easa.eu.int/index.html.

Αναδιοργάνωση των ζωνών HF και άλλα θέματα ρ/τ εκπομπών: το ραδιοφάσμα υψηλών συχνοτήτων (ή βραχέων κυμάτων) είναι απαραίτητο για τη μετάδοση ραδιοσημάτων σε μεγάλες αποστάσεις και οι πιεστικές και συχνά αντικρουόμενες απαιτήσεις για τις ζώνες αυτές απαιτούν μελέτες σε βάθος σχετικά με την κατανομή και τη προστασία των ζωνών, ιδίως για τις ραδιοφωνικές εκπομπές βραχέων κυμάτων και την υπηρεσία κινητών επικοινωνιών για τη ναυτιλία, επηρεάζοντας έτσι τις σχετικές πολιτικές της ΕE στον οπτικοακουστικό τομέα και στις μεταφορές. Η επανεξέταση θα καλύψει τη ζώνη από 4 MHz έως 10 MHz, με εξαίρεση την απόφαση που λήφθηκε στα 7 MHz για τους ραδιοερασιτέχνες (βλ. κεφάλαιο 3.5.5). Το θέμα αυτό συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της WRC-03, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θεωρήθηκε αρκετά ώριμο για να ολοκληρωθεί στη διάσκεψη αυτή, δεδομένης της έντονης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ κινητών και σταθερών υπηρεσιών. Το σύνθετο εγχείρημα αναδιοργάνωσης των συχνοτήτων HF έχει πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές και αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στην WRC-07.

Οι "βασικές" ζώνες επίγειων ρ/τ εκπομπών επίσης θα συζητηθούν ξανά στην WRC-07, στη συνέχεια των αποτελεσμάτων της διάσκεψης σχεδιασμού RRC04/06, ενόψει των αιτημάτων για κατανομές σε κινητές, κινητές δορυφορικές και δορυφορικές ρ/τ υπηρεσίες στα πλαίσια των αποτελεσμάτων αυτών.

Υποστήριξη για επιστημονικές χρήσεις του ραδιοφάσματος: σε αυτές περιλαμβάνονται οι ενεργές και παθητικές δορυφορικές υπηρεσίες εξερεύνησης της Γης (EESS), μετεωρολογικοί δορυφόροι και συστήματα διαστημικής έρευνας, που είναι όλα συναφή με τις πολιτικές της ΕE στους τομείς του περιβάλλοντος, του διαστήματος και της ΕΤΑ. Πρόσθετες κατανομές ραδιοφάσματος θα ληφθούν υπόψη για EESS στα 9.8 GHz και μετεωρολογικούς δορυφόρους στα 18.3 GHz. Η προστασία των EESS, μετεωρολογικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ραδιοαστρονομίας θα επανεξεταστεί επίσης το 2007.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την υποστήριξη των υποκείμενων πολιτικών της ΕE και των συναφών πρωτοβουλιών, όπως η GMES [28], και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, με την οποία θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας.

[28] Βλ. http://www.gmes.info/.

Επανεξέταση διαδικασιών και απαιτήσεων των GMDSS (ναυτιλιακά συστήματα επικοινωνίας κινδύνου και ασφάλειας): το θέμα αυτό αποσκοπεί στην αξιολόγηση της καταλληλότητας των ραδιοφωνικών διατάξεων για το εν λόγω σύστημα επί πλοίων για τις ανάγκες όλων των κατηγοριών πλοίων, υπό το πρίσμα της εμπειρίας που αποκτήθηκε μέχρι σήμερα. Η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας για τη Ναυσιπλοΐα της ΕΕ θα φροντίσει να ληφθούν υπόψη τα κοινοτικά συμφέροντα ασφαλούς ν ναυσιπλοΐας.

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι, δεδομένου του γοργού ρυθμού τεχνολογικής προόδου και της εμπορικής ανάπτυξης/εγκατάστασης νέων ασύρματων συστημάτων, μπορεί να απαιτήσουν προσοχή πρόσθετα θέματα. Συνήθως, κάθε WRC έχει επαρκή ευελιξία για να εξετάσει θέματα που δεν περιλαμβάνονται ρητά στην ημερήσια διάταξή της, ιδίως όσον αφορά μελέτες των ομάδων εργασίας της ITU που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της WRC-07: πολλές αντιπροσωπείες υποστήριξαν ότι ορισμένα τοπικά θέματα ραδιοφάσματος, ιδίως σχετικά με τα κοινά κριτήρια πρόσβασης ραδιοφάσματος για τις SRD (συσκευές μικρού βεληνεκούς, όπως RFID, ιατρική τηλεμετρία, κ.λπ.) και UWB (ευρυζωνική τεχνολογία, όπως συστήματα τηλεπικοινωνιών μικρού βεληνεκούς υψηλού εύρους ζώνης), θα έπρεπε να συμπεριληφθούν ρητά στην ημερήσια διάταξη της WRC-07. Οι προτάσεις αυτές δεν υιοθετήθηκαν. Η απόφαση σχετικά με την κατανομή "παρθένων" συχνοτήτων στις άκρες του ραδιοφάσματος (πάνω από 275 GHz) αναβλήθηκε επίσης για το 2010, καθώς δεν θεωρήθηκε απαραίτητη για την επόμενη διάσκεψη, όπως και μια αίτηση για μελέτη της προστασίας των εξαιρετικά ευαίσθητων ραδιοτηλεσκοπίων επόμενης γενιάς, τα οποία σχεδιάζονται επί του παρόντος και τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια χρηματοδότησης ΕΤΑ [29] από την ΕE.

[29] Έργο RadioNET, βλ. ftp://ftp.cordis.lu/pub/improving/docs/ari_projects_brochure_radionet.pdf.

Η τεχνολογική ανάπτυξη καθιστά ανεπαίσθητες τις διαφορές μεταξύ των υπηρεσιών που καθορίζονται από την ITU, όπως μεταξύ δορυφορικών συστημάτων (FSS, BSS, MSS) [30]. Το θέμα να αντικατοπτρίζουν οι κατανομές συγκλίνουσες εφαρμογές μεταξύ σταθερών, ρ/τ και κινητών υπηρεσιών βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη για τη διάσκεψη μετά την WRC-07 [31], μολονότι πιθανώς θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί στην Ευρώπη νωρίτερα.

[30] Επίσης υπηρεσίες εντός της ITU. Για παράδειγμα, στην "επίγεια κινητή" υπηρεσία, η διάκριση μεταξύ των ορισμών της αγοράς για κυψελοειδή δίκτυα και δίκτυα PMR είναι όλο και πιο δύσκολη.

[31] Μέσω δύο προκαταρκτικών θεμάτων ημερήσιας διάταξης της WRC-10 "εξέταση κατανομών στις κινητές υπηρεσίες στη ζώνη 806-863 MHz στην Περιφέρεια 1, στη συνέχεια της μετάβασης από αναλογική σε ψηφιακή τηλεόραση" και "εξέταση της προόδου των μελετών της ITU-R όσον αφορά την ανάπτυξη και τις κανονιστικές απαιτήσεις των επίγειων ασύρματων διαλογικών πολυμεσικών συστημάτων".

Η προσέγγιση της ΕΕ στην WRC-07: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθήσει τη διαδικασία της WRC-07 όπως και στο παρελθόν, συντονίζοντας τις θέσεις και τα συμφέροντα της ΕΕ στη διάσκεψη και στηριζόμενη στην αξιόλογη εργασία των ευρωπαίων ειδικών που οργανώθηκε στα πλαίσια της CEPT για την προετοιμασία των τεχνικών προσεγγίσεων της Ευρώπης στη διάσκεψη και την επιτυχή διαπραγμάτευσή τους.

Είναι όλο και πιο απαραίτητο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εστιάζουν με περισσότερη προσοχή σε πολύπλοκες τεχνικο-κανονιστικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στον τομέα του ραδιοφάσματος. Εκτός από την WRC, αυτό ισχύει επίσης και για τις διασκέψεις για το σχεδιασμό του ραδιοφάσματος, όπως το πρόσφατο σχέδιο ψηφιακού ραδιοφώνου Μάστριχτ-02 της CEPT και η προσεχής Περιφερειακή Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών RRC04-06 της ITU για το σχεδιασμό της μετάβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες ρ/τ εκπομπών [32]. Μια "εποπτεία πολιτικής" σε κάποιο βαθμό θα διευκόλυνε την επίτευξη συναίνεσης σε γενικές κατευθύνσεις πολιτικής και επιλογές πριν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις αρχίσουν να περιορίζουν τις επιλογές αυτές. Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα [33] να καθιερώσει σαφείς στόχους πολιτικής της ΕΕ για την WRC-07, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στις τεχνικές προπαρασκευαστικές εργασίες της CEPT. Η προσέγγιση αυτή θα αποτελέσει επίσης μια χρήσιμη βάση για συζητήσεις πολιτικής που ενδέχεται να λάβουν χώρα σε κράτη εκτός της ΕΕ.

[32] http://www.itu.int/ITU-R/conferences/rrc/rrc-04/index.html

[33] http://rspg.groups.eu.int/documents/meeting_documents/index_en.htm

Προβλέπεται επίσης ότι όλα τα συναφή συμφέροντα στην Ευρώπη θα συσχετισθούν με τις δραστηριότητες αυτές μέσω δημόσιων συζητήσεων και διαβουλεύσεων, προκειμένου να προετοιμαστεί μια ανακοίνωση της Επιτροπής για την WRC-07 σε μικρό χρονικό διάστημα πριν από τη διάσκεψη αυτή, με σκοπό τη λήψη πολιτικής υποστήριξης από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών.

6. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Συντονισμός μεταξύ κρατών μελών της EU: Οι αντιπροσωπείες της ΕE, που εργάζονται στο πλαίσιο της CEPT και υποστηρίζονται από την Προεδρία και την Επιτροπή, συνεργάστηκαν στενά κατά τη διάρκεια τω διαπραγματεύσεων της WRC-03 και επέτυχαν να διασφαλίσουν την ενότητα της διεθνούς εκπροσώπησης της ΕΕ. Η Επιτροπή έλαβε μέρος στην WRC-03 εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης για το ραδιοφάσμα. Η συμμετοχή της Επιτροπής ήταν εξαιρετικά σημαντική για τα θέματα RNSS, όπου μια ομάδα που εργαζόταν εκ μέρος του προγράμματος Galileo διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, πείθοντας πολλές μη ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες για τα πλεονεκτήματα της θέσης της. Σε άλλους τομείς που επηρεάζουν πολιτικές της ΕΕ, όπως η κοινωνία της πληροφορίας και οι μεταφορές, η παρουσία της Επιτροπής ήταν περιορισμένη, όχι από έλλειψη ενδιαφέροντος για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, αλλά εξαιτίας της δυσκολίας ενεργούς κάλυψης τόσο πολλών και διάφορων ζητημάτων σε τέσσερις εβδομάδες και εκατοντάδες συνεδριάσεις.

Η σχέση μεταξύ της CEPT και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κατά κύριο λόγο συμπληρωματική και αποτελεσματική, ιδίως στις διαπραγματεύσεις για ευαίσθητα θέματα. Η σημαντική ενότητα που επέδειξαν οι αντιπροσωπείες της ΕE δεν αιτιολόγησε την εφαρμογή οποιαδήποτε επίσημης διαδικασίας συντονισμού της ΕE κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Η ενότητα αυτή ήταν απόρροια της προετοιμασίας των ευρωπαϊκών κοινών προτάσεων από εθνικούς φορείς ραδιοφάσματος, στους οποίους μπορούσαν να εγγραφούν οι περισσότερες διοικήσεις της ΕE και να τους υποστηρίξουν. Η κοινή δράση στο πλαίσιο της CEPT αποδείχτηκε επιτυχής και αποτελεσματική στις διαπραγματεύσεις. Από επιχειρησιακή άποψη, επέτρεψε σε όλες τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες να διατηρήσουν την επαφή τους με τις πολλές διαπραγματευτικές "γραμμές" στη διάσκεψη. Επιπλέον, όλα τα κράτη μέλη της ΕE, μολονότι δεν συνεργάζονταν όλες οι αντιπροσωπείες με την CEPT, τήρησαν πιστά το πνεύμα και το γράμμα των ρυθμίσεων της συμμετοχής της CEPT στην WRC.

Η συμμετοχή του κλάδου: η διαδικασία της WRC είναι πολύ σημαντική για βασικούς κλάδους που χρησιμοποιούν το ραδιοφάσμα, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι ρ/τ εκπομπές και οι μεταφορές. Συνήθως, η χρήση συγκεκριμένου εξοπλισμού επιτρέπεται ευκολότερα σε ένα φορέα εκμετάλλευσης ή κατασκευαστή από τις εθνικές διοικήσεις σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων, όταν συμβαδίζει με τις κατανομές και τις συστάσεις της ITU. Είναι επίσης ευκολότερο να πεισθούν πιθανοί επενδυτές να δεσμευθούν σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές στρατηγικές για τον ίδιο λόγο. Οι προτείνοντες νέες τεχνολογίες ή άλλα συμφέροντα που σχετίζονται με το ραδιοφάσμα αποσκοπούν συνεπώς στη συγκέντρωση ή τη διατήρηση "δυναμικής" στο πλαίσιο της ITU, προκειμένου να επηρεάσουν διοικήσεις, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει συνήθως ισχυρούς στόχους πολιτικής. Αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για τη συμπερίληψη συγκεκριμένων θεμάτων ραδιοφάσματος στην ημερήσια διάταξη μελλοντικών WRC [34].

[34] Στην περίπτωση αυτή υπεισέρχεται μια νέα πτυχή: η προετοιμασία ("διερεύνηση") του ζητήματος ενόψει της διάσκεψης - πρόκειται συνεπώς για το πεδίο εφαρμογής του θέματος, την εντολή και σύνθεσης της ομάδας μελέτης της ITU που ασχολείται με το ζήτημα, όπου ακόμη και οι τάσεις του προέδρου της ομάδας μελέτης αποκτούν σημασία.

Στο παρελθόν, σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους επικρατούσε η αντίληψη ότι ο ρόλος τους στην ITU δεν ήταν ανάλογος με την οικονομική τους σημασία. Για την εξέταση του θέματος αυτού, το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της βιομηχανίας και άλλων χρηστών του ραδιοφάσματος στη διαδικασία της WRC-03 και στις προετοιμασίες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η βιομηχανία της Ευρώπης διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και η υποστήριξη συνολικών ευρωπαϊκών θέσεων εκ μέρους της ήταν ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχή επίλυση πολλών σημαντικών θεμάτων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ευρεία και διαφανή συμμετοχή στη διαδικασία της WRC.

Διοργάνωση της διάσκεψης: η WRC-03 ήταν μια πολύ μεγάλη και καλά οργανωμένη εκδήλωση που απέφερε για άλλη μια φορά αποτελέσματα σχετικά με την παγκόσμια κατανομή ραδιοφάσματος τα οποία έγιναν αποδεκτά από τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη. Η επιτυχία και η ομαλή διεξαγωγή της διάσκεψης διευκολύνθηκε ιδιαίτερα από το μικρότερο αριθμό "πολιτικών συνδέσεων" μεταξύ διαφορετικών τεχνικών θεμάτων των οποίων η διαπραγμάτευση έγινε χωριστά, σε σχέση με τις προηγούμενες διασκέψεις, μια ευπρόσδεκτη τάση που υποβοηθήθηκε από τις επαφές εργασίας πριν από τη διάσκεψη μεταξύ όλων των τοπικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου διαρκώς αυξανόμενου αριθμού επαφών με αντιπροσώπους από αναπτυσσόμενες χώρες. Η σχεδόν καθ' ολοκληρία "χωρίς χαρτί" προσέγγιση που υιοθέτησαν οι διοργανωτές της διάσκεψης, επιλέγοντας ευρεία χρήση των υπηρεσιών RLAN στα 2,4 και 5 GHz, βοήθησε σημαντικά στην πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική διεξαγωγή της και αποτέλεσε μια επίδειξη σε πραγματικό χρόνο της προστιθέμενης αξίας αυτού του είδους ασύρματων εφαρμογών.

7. Η Διαδικασία Συντονισμού Ραδιοφασματος από την ITU και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι διαδικασίες της WRC διέπονται από την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ πολύ διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Μολονότι οι κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών (RR) της ITU έχουν το κύρος διεθνούς συνθήκης [35], συχνά επικυρωμένης σύμφωνα με εθνικές διαδικασίες, η επίτευξη "συναίνεσης" ενισχύεται από την ύπαρξη επαρκούς ευελιξίας των κρατών μελών της ITU για "συμμετοχή" ή "αυτοεξαίρεση" από συγκεκριμένες διατάξεις και μεγάλος αριθμός δημοσίων διοικήσεων χρησιμοποιούν "υποσημειώσεις/αστερίσκους" στη συνθήκη, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία εναρμόνισης του ραδιοφάσματος για πολλά θέματα [36]. Επιπλέον, εφόσον αυτό δεν παρεμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες που λειτουργούν σύμφωνα με τους RR, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες άλλων χωρών, μια διοίκηση μπορεί να εισαγάγει οποιαδήποτε εφαρμογή ραδιοεπικοινωνιών σε οποιαδήποτε ζώνη συχνοτήτων με τις λειτουργικές συνθήκες που θέλει (Άρθρο 4.4 του RR της ITU).

[35] Άρθρο 54 του Καταστατικού της ITU.

[36] Πράγματι, ενώ σε κάθε WRC, η ITU επιχειρεί να μειώσει τον αριθμό των "αυτοεξαιρέσεων" ή "υποσημειώσεων/αστερίσκων" στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, ο αριθμός αυτός τελικά παρουσίασε αύξηση στην WRC-03, φανερώνοντας αδυναμίες του εθελοντικού διοικητικού μοντέλου εναρμόνισης φάσματος.

Γενικά, μολονότι δεν συμμετέχει στην καθημερινή εργασία των ομάδων μελέτης της ITU, η Επιτροπή σκοπεύει να εξασφαλίσει ότι οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία και τη διαπραγμάτευση σε διασκέψεις της ITU συμβαδίζουν με τους στόχους και τις αρχές της ΕE που εφαρμόζονται στην κατανομή και την εκχώρηση ραδιοφάσματος [37]. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕE διατηρεί αρχές όπως η τεχνολογική ουδετερότητα, η νομική βεβαιότητα και η αναλογικότητα, καθώς και θεμελιώδεις στόχους της ΕE όπως η προώθηση του ανταγωνισμού, η εμπέδωση της ενιαίας αγοράς και η άρση τεχνικών φραγμών για το διεθνές εμπόριο.

[37] Για το πλαίσιο, βλ. την ανακοίνωση της Επιτροπής COM(2003) 526 τελικό, "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη: η επιλογή του πολυμερισμού".

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν είναι μέλος της ITU, ενώ τα κράτη μέλη είναι, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο της ITU πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της νομοθεσίας της ΕΚ. Αυτό επαναλήφθηκε σε μια επίσημη δήλωση που υπογράφηκε από τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ και τις 10 χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία προσχώρησης και κατατέθηκε στην ITU για να συμπεριληφθεί στις τελικές πράξεις της WRC-03 [38].

[38] Η δήλωση έχει ως εξής: "Οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμόσουν την αναθεώρηση των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών που υιοθετήθηκαν στην παρούσα Διάσκεψη σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της Συνθήκης ΕΚ."

8. Συμπεράσματα

Οι κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών της ITU βασίζονται στην επίτευξη και διατήρηση γενικής συναίνεσης σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ραδιοφάσματος παγκοσμίως, ένα θέμα που αφορά σε μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες. Για το σκοπό αυτό, οι Διασκέψεις WRC λήγουν συνήθως με συμφωνίες που υποστηρίζουν αυτό το γενικό πλαίσιο. Δηλώσεις "νίκης" μετά τη διάσκεψη υπέρ του ενός ή του άλλου θέματος της WRC-03 είναι ανάρμοστες και δεν συμφωνούν με το πνεύμα συναίνεσης που απαιτείται σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Σε γενικές γραμμές, η διάσκεψη κατάφερε για άλλη μία φορά να εξισορροπήσει πολλά διαφορετικά συμφέροντα σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος και συνεπώς εκπλήρωσε τους στόχους της. Οι βασικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσκεψη αυτή επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Το θετικό αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποστηρίξει βασικές πολιτικές της ΕΕ που βασίζονται στο ραδιοφάσμα. Η παγκόσμια εναρμόνιση των συνθηκών χρήσης ευρυζωνικών συστημάτων RLAN και η μακροπρόθεσμη προστασία των συμφερόντων του δορυφορικού συστήματος Galileo είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες από την άποψη αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα εκμεταλλευθούν το μηχανισμό που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτύξουν τη δική τους συνεκτική πολιτική για το ραδιοφάσμα, προκειμένου να εφαρμόσουν τα σχετικά αποτελέσματα της WRC-03. Η λήξη της WRC-03 σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας της επόμενης διάσκεψης (WRC-07), την οποία θα υποστηρίξει ξανά η Επιτροπή αναπτύσσοντας στόχους πολιτικής για τη διάσκεψη, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί τις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται στην CEPT και θα ενισχύει τη συμμετοχή ευρύτερων ομάδων χρηστών ραδιοφάσματος.

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

AMSS // Κινητή δορυφορική υπηρεσία αεροναυτιλίας (Aeronautical Mobile Satellite Service)

ARNS // Υπηρεσία αεροραδιοναυτιλίας (Aeronautical Radio-Navigation Service)

BSS // Υπηρεσία δορυφορικών ρ/τ εκπομπών (Broadcast Satellite Service)

CEPT // Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (European Conference of Post and Telecom Administrations)

DME // Εξοπλισμός μέτρησης αποστάσεων (Distance Measuring Equipment) επί αεροσκαφών

DRM // Ψηφιακό ραδιόφωνο Mondiale (Digital Radio Mondiale)

ECP // Ευρωπαϊκή κοινή πρόταση, εγκρίνεται από τη CEPT

EESS // Δορυφορικές υπηρεσίες εξερεύνησης της Γης (Earth Exploration Satellite Services)

ECC // Επιτροπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Electronic Communications Committee) της CEPT

ESV // Επίγειοι σταθμοί επί πλοίων (Earth Stations on board of Vessels)

FS // Επίγεια σταθερή υπηρεσία (Terrestrial Fixed Service)

FSS // Σταθερή δορυφορική υπηρεσία (Fixed Satellite Service)

GALILEO // Ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης

GBAS // Επίγειο σύστημα επαύξησης για αεροσκάφη (Ground-Based Augmentation System)

GMDSS // Παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα κινδύνου και ασφάλειας (Global Maritime Distress Safety System)

GMES // Παγκόσμια παρακολούθηση περιβάλλοντος και ασφάλειας (Global Monitoring for Environment and Security)

GPS // Παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης των ΗΠΑ (Global Positioning System of the United States)

HAPS // Συστήματα πλατφόρμας μεγάλου ύψους (High Altitude Platform System)

HDFSS // Σταθερή δορυφορική υπηρεσία υψηλής πυκνότητας (High-Density Fixed Satellite Service)

IMT-2000 // Διεθνείς κινητές τηλεπικοινωνίες για το έτος 2000 (International Mobile Telecommunications for 2000)

ITU // Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union)

MSS // Κινητή δορυφορική υπηρεσία (Mobile Satellite Service)

PPDR // Προστασία των πολιτών και αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών (Public Protection and Disaster Relief)

RAS // Υπηρεσία ραδιοαστρονομίας (Radio Astronomy Service)

RFID // Προσδιορισμός ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification)

RLAN // Τοπικό δίκτυο ραδιοεπικοινωνιών (Radio Local Area Network)

RNSS // Δορυφορικό σύστημα ραδιοπλοήγησης (Radio Navigation Satellite System)

RR // Κανονισμοί ραδιοεπικοινωνιών της ΔΕΤ/ITU

RSC // Επιτροπή ραδιοφάσματος (Radio Spectrum Committee)

RSPG // Ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα (Radio Spectrum Policy Group)

RTD // Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (Research & Technological Development)

TFTS // Επίγειο σύστημα τηλεφωνίας εν πτήσει (Terrestrial Flight Telephone system)

VSAT // Τερματικά με κεραία πολύ μικρού ανοίγματος (Very Small Aperture Terminals)

WRC // Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών (World Radiocommunications Conference)

WWI // Πρωτοβουλία "Ασύρματος κόσμος" (Wireless World Initiative)