52002XC0328(05)

Γενική συνοπτική έκθεση για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν σε κοινοτικό επίπεδο από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 22 της οδηγίας 95/53/ΕΚ του Συμβουλίου

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 077 της 28/03/2002 σ. 0037 - 0038


Γενική συνοπτική έκθεση για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν σε κοινοτικό επίπεδο από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 22 της οδηγίας 95/53/ΕΚ του Συμβουλίου(1)

(2002/C 77/07)

1. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Το άρθρο 22 της οδηγίας 95/53/ΕΚ του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 1995, για τον καθορισμό των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων(2) ορίζει ότι τα κράτη μέλη καταρτίζουν ετήσια προγράμματα στα οποία διευκρινίζονται τα εθνικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται για την επίτευξη του στόχου της οδηγίας. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, και να διευκρινίζουν τη φύση και τη συχνότητα των ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάθε έτος πριν από την 1η Απριλίου τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή κάθε σχετική πληροφορία όσον αφορά την εκτέλεση, κατά το προηγούμενο έτος, των ανωτέρω προγραμμάτων διευκρινίζοντας:

- τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση αυτών των προγραμμάτων,

- τον αριθμό και τη φύση των διενεργηθέντων ελέγχων,

- τα αποτελέσματα των ελέγχων και ιδίως τον αριθμό και τη φύση των παραβάσεων που έχουν διαπιστωθεί,

- τα μέτρα που ελήφθησαν σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Κάθε έτος πριν από την 1η Οκτωβρίου η Επιτροπή υποβάλλει γενική συνοπτική έκθεση για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται σε κοινοτικό επίπεδο συνοδευόμενη από πρόταση σύστασης σχετικά με το συντονισμένο πρόγραμμα ελέγχων για το επόμενο έτος.

2. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σκοπός του άρθρου 22 της οδηγίας 95/53/ΕΚ είναι να παρέχει κάθε χρόνο μία συνολική εικόνα σχετικά με το βαθμό υλοποίησης των κοινοτικών διατάξεων στον τομέα της διατροφής των ζώων στα κράτη μέλη.

Έτσι, η παροχή στοιχείων αξιολόγησης όσον αφορά την ομοιόμορφη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, οι πληροφορίες που παρέχονται θα συμβάλλουν στον εντοπισμό ειδικών καταστάσεων ή κρίσιμων πεδίων κοινού ενδιαφέροντος όπου ενδεχομένως απαιτείται κοινή προσέγγιση σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινής αγοράς είναι η αρχή ότι ο έλεγχος τήρησης των κοινοτικών διατάξεων διεξάγεται στον τόπο προέλευσης, γεγονός που καθιστά περιττή τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στο τόπο προορισμού. Η διεξαγωγή ελέγχων στη χώρα προορισμού παρουσιάζει όντως μεγαλύτερες δυσκολίες και συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Η ανταλλαγή πληροφοριών για τις δραστηριότητες ελέγχου αποτελεί λοιπόν πρωταρχική ανάγκη για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή παραθέτει περίληψη των ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη το 2000 με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.

3. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΟ 2000

Όλα τα κράτη μέλη υπέβαλαν εγγράφως πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα επιθεώρησης που διεξήγαγαν το έτος 2000 για την τήρηση των κοινοτικών διατάξεων στον τομέα της διατροφής των ζώων.

Πάρα ταύτα κάποια από αυτά υπέβαλαν πληροφορίες μετά την εκπνοή της προθεσμίας του Απριλίου 2001 και μερικά από τα κράτη μέλη περιορίστηκαν στην υποβολή προκαταρκτικών πληροφοριών. Η κατάσταση παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 1999, που ήταν και το πρώτο έτος εφαρμογής του άρθρου 22 παράγραφος 2 της οδηγίας, αλλά δεν είναι ακόμα ικανοποιητική.

1. Τα περισσότερα κράτη μέλη παρουσίασαν με σαφήνεια τα κριτήρια που εφαρμόζουν κατά το σχεδιασμό των προγραμμάτων επιθεώρησης.

Τα περισσότερα κράτη μέλη συμπεριέλαβαν στις εκθέσεις τους κάποιες πληροφορίες αναφορικά με το σύστημα ελέγχου και προγραμμάτισαν τις δραστηριότητες επιθεώρησης με βάση τα στοιχεία που διέθεταν σχετικά με την παραγωγή, το εμπόριο, την κατανάλωση αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Στην περίπτωση ορισμένων κρατών μελών δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί αποτελεσματικά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται ένα ετήσιο λεπτομερές πρόγραμμα ελέγχου για το σύνολο της εθνικής επικράτειας καθώς υπάρχουν τοπικές διαφορές.

Γενικά είναι δυνατόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, όποτε οι εκθέσεις των κρατών μελών συμπεριλαμβάνουν ένα κεφάλαιο με βασικά στατιστικά στοιχεία, η κατανόηση του προγραμματισμού των ενεργειών είναι ευκολότερη.

2. Υποβλήθηκαν στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό και το είδος των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Τα περισσότερα κράτη μέλη εφαρμόζουν ένα διπλό σύστημα ελέγχου:

- περιοδικοί έλεγχοι λειτουργίας ή επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις, όπου ανά διαστήματα που επιλέγουν οι αρχές εξετάζονται οι διαδικασίες επεξεργασίας, με βάση κριτήρια που δεν περιγράφονται πάντοτε αλλά συχνά περιλαμβάνουν τον όγκο της παραγωγής·

- ειδικοί έλεγχοι αναφορικά με θέματα ιδιαίτερης φύσης που προκύπτουν σε εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο και θεωρείται ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως η περίπτωση της μόλυνσης από σαλμονέλα SP, η χρήση προσθέτων στις ζωοτροφές και βαρέων μετάλλων.

Και τα δύο είδη ελέγχων συνήθως περιλαμβάνουν δειγματοληψία και δοκιμή.

3. Αναφορικά με το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων τα κράτη μέλη έχουν υποβάλει στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των παραβάσεων που εντοπίσθηκαν. Παρά ταύτα η ερμηνεία των στοιχείων αυτών παρουσιάζει μερικές φορές δυσχέρειες καθώς είναι δύσκολο να συνταχθεί έκθεση για τη σχετική σοβαρότητα κάθε παράβασης.

4. Τα περισσότερα κράτη μέλη αναφέρουν σε ποιες ενέργειες προχώρησαν μετά τον εντοπισμό κάποιας παράβασης. Ωστόσο, σπάνια υποβλήθηκαν στοιχεία άλλα από τον αριθμό των διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων που ενδεχομένως επιβλήθηκαν, όπως για παράδειγμα όσον αφορά την επιβολή επι τόπου διορθωτικών μέτρων.

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η μορφή των εκθέσεων που υποβλήθηκαν στερείται ομοιομορφίας και από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν είναι δυνατόν να συνάγουμε σαφή συμπεράσματα ως προς το σε ποιους τομείς απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες σε κοινοτικό επίπεδο. Είναι συνεπώς απαραίτητο να επεξεργασθούμε ένα κατάλληλο υπόδειγμα αναφοράς που θα θεσπισθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 23 της οδηγίας 95/53/ΕΚ.

Στο μεταξύ, στις συζητήσεις στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν συστάσεις για τη διεξαγωγή συγκεκριμένων ελέγχων σε κοινοτικό επίπεδο, για το 2002, στους ακόλουθους τομείς:

- ύπαρξη διοξινών σε ιχνοστοιχεία και ανόργανες ζωοτροφές·

- ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε ιχνοστοιχεία και ανόργανες ζωοτροφές·

- ύπαρξη μυκοτοξίνων σε ζωοτροφές·

- επιβολή περιορισμών σχετικά με τη χρήση ζωικών πρωτεϊνών που έχουν υποστεί επεξεργασία για την προστασία από μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

(1) Σύσταση 2002/214/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 70 της 13.3.2002, σ. 20).

(2) ΕΕ L 265 της 8.11.1995, σ. 17.