52002DC0267

Έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Έκτη Έκθεση Προόδου σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες /* COM/2002/0267 τελικό */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Έκτη Έκθεση Προόδου σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες

Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες

Το κλίμα βελτιώνεται

- αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες

Έκτη Έκθεση Προόδου

Εισαγωγή - Αλλαγή του πολιτικού κλίματος

Το πρόγραμμα δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ΠΔΧΥ) βρίσκεται πια στα μισά του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του. Η τελευταία έκθεση προόδου [1] υπογράμμιζε την ανάγκη να σημειωθεί πραγματική και απτή πρόοδος. Η έκτη έκθεση, που εκπονήθηκε με την ομάδα πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ΟΠΧΥ) στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, συμπεραίνει ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση. Το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες βελτιώθηκε. πραγματοποιήθηκαν ορισμένες συμφωνίες, αλλά απομένουν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δράσης ως το 2003/5.

[1] Πέμπτη έκθεση : "Η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει έγκαιρα μία ενοποιημένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά" Νοέμβριος 2001 COM(2001)712 τελικό, διατίθεται στην ιστοθέση: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm

Η βελγική και η ισπανική προεδρία συνέβαλαν στη δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού κλίματος. Σημειώθηκε πρόοδος στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για πολλές προτάσεις. Στην ενδιάμεση επισκόπηση της 22ας Φεβρουαρίου 2002 για το πρόγραμμα δράσης [2] υπογραμμιζόταν ότι η χρηματοπιστωτική ενοποίηση θα αποφέρει πραγματικά οφέλη για τους ευρωπαίους πολίτες σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και διαρκή ευημερία.

[2] Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/02-36.htm

Το Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος δράσης αποτελούν βασική προτεραιότητα της ατζέντας της Λισσαβόνας για την οικονομική μεταρρύθμιση, και καθόρισε σαφείς προθεσμίες για την έγκριση οκτώ ειδικών μέτρων. Η άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών στο Oviedo στις 13 Απριλίου 2002 έδωσε περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία αυτή και αναγνώρισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα το πρόγραμμα δράσης (πλαίσιο 1).

ΠΛΑΙΣΙΟ 1

Προτεραιότητες της Βαρκελώνης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

- το ΠΔΧΥ πρέπει να εφαρμοστεί ως το 2005, και ως το 2003 για τις κινητές αξίες και τις αγορές επιχειρηματικών κεφαλαίων.

- το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν το 2002 τις οδηγίες για τη χειραγώγηση της αγοράς, τις εγγυήσεις, την εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τους ασφαλιστικούς ενδιάμεσους, τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, και τον κανονισμό για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Η συμφωνία του Oviedo (Άτυπη Συνεδριαση Ecofin)

- Σχετικά με τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση, το Συμβούλιο ήθελε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ΠΔΧΥ) ως το 2005, περιλαμβανομένης και της έγκρισης, το 2002, 8 σημαντικών νομοθετικών μέτρων όπως προβλέπεται από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι τα επιμέρους μέτρα πρέπει να πληρούν τους στόχους της ενοποίησης και της αποτελεσματικότητας. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η συνεκτική εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας (βλ. Επίσης Στόχος 3-Κανόνες προληπτικής εποπτείας και εποπτεία- στο κεφάλαιο Συνολική πορεία του προγράμματος δράσης).ζήτησε την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ. επέμεινε ως προς την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την προστασία τους.

- Σχετικά με την Enron: σημείωσε ότι τα περισσότερα από τα κανονιστικά ζητήματα που ανέκυψαν με την υπόθεση της Enron αντιμετωπίζονται ήδη στο πλαίσιο του ΠΔΧΥ (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τακτική υποβολή εκθέσεων) και αντιμετώπισε θετικά περαιτέρω εργασίες της Επιτροπής σχετικά με την ανεξαρτησία των ελεγκτών, που αποτελεί προτεραιότητα για την ελεγκτική στρατηγική της ΕΕ, των οικονομικών αναλυτών και των οργανισμών αξιολόγησης. Οι υπουργοί ήθελαν να επεκτείνουν την εντολή της ομάδας υψηλού επιπέδου από εμπειρογνώμονες του εταιρικού δικαίου προκειμένου να συστήσουν καλύτερες πρακτικές για την εταιρική διακυβέρνηση και ελεγκτικές πρακτικές.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και αποδοχή των μειζόνων πλεονεκτημάτων που θα αποφέρει η χρηματοπιστωτική ενοποίηση. Μία μελέτη που παράγγειλε το Στρογγυλό Τραπέζι για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εκτιμά ότι η ενοποίηση μπορεί να προσθέσει 0,5 - 0,7 % το χρόνο στο ΑΕΠ της ΕΕ [3] - που ισοδυναμεί με 43 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα δυνητικά αυτά πλεονεκτήματα υπογραμμίζουν πόσο επείγει να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος το ΠΔΧΥ και την ανάγκη να παρουσιαστεί το πρόγραμμα αυτό αποτελεσματικότερα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες [4]. Η Επιτροπή θα υποβάλει αργότερα φέτος έκθεση με μικρο- και μακροοικονομικές εκτιμήσεις των οικονομικών πλεονεκτημάτων.

[3] Έκθεση υποβληθείσα στο Στρογγυλό Τραπέζι για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: "The Benefits of a Working European Retail Market for Financial Services", www.zew.de/erfstudyresults/

[4] Η δανική προεδρία σκοπεύει να συζητήσει τα πλεονεκτήματα από τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση βάσει μελετών που διαβίβασε η Επιτροπή. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά μέσω της επόμενης έκθεσης προόδου.

Σημαντική πρόοδος ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου ενός έτους, επιτεύχθηκε συμβιβασμός με το Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης Lamfalussy για τις κινητές αξίες.

Επιπλέον, και με βάση το επιτυχημένο έργο της βελγικής προεδρίας, η ισπανική προεδρία αναζητεί τώρα τρόπους επίτευξης νομοθετικών συμφωνιών, βάσει των συμπερασμάτων της Βαρκελώνης, στα ακόλουθα ζητήματα:

- τελική έγκριση σε πρώτη ανάγνωση του εφαρμοστέου από το 2005 κανονισμού για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα [5]. Θα πρόκειται για μείζονα επιτυχία ειδικότερα μετά από τόσο σύντομη περίοδο διαπραγμάτευσης.

[5] COM(2001)80 - 13/02/2001

- οδηγίες για την εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών [6], για τις ασφάλειες [7] και για τους ασφαλιστικούς ενδιαμέσους [8] που όλες προβλέπεται να εγκριθούν ως τον Ιούνιο 2002.

[6] COM(1999)385 - 23/07/1999

[7] COM(2001)168 - 27/03/2001

[8] COM(2000)511 - 20/09/2000

- στις 7 Μαΐου 2002 επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο για τις προτάσεις οδηγιών σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς [9] και τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους [10], με σκοπό την έγκριση των προτάσεων το συντομότερο δυνατόν εντός του 2002;

[9] COM(2001)281 - 30/05/2001

[10] COM(2001)213 - 24/04/2001

- πολιτική συμφωνία για τις οδηγίες σχετικά με τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία [11] και τα ενημερωτικά δελτία [12], η οποία μπορεί να επιτευχθεί από την ισπανική προεδρία με τελική έγκριση ως τα τέλη του χρόνου για τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία και το 2003 για τα ενημερωτικά δελτία.

[11] COM(2000)507 - 11/10/2000

[12] COM(2001)280 - 30/05/2001

Η ΟΠΧΥ συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο που πραγματοποιήθηκε μετά την τελευταία έκθεση προόδου ειδικότερα εντοπίζοντας τα βασικά πολιτικά εμπόδια σε ορισμένες προτάσεις όπου υπήρχε κίνδυνος να μην τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη συμβιβαστική πολιτική βούληση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Είναι επίσης απαραίτητη η στενότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ώστε να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες στο πλαίσιο της διαδικασίας πρώτης ανάγνωσης ή της ταχείας διαδικασίας δεύτερης ανάγνωσης.

Παραμένουν ορισμένες ανησυχίες

Η πέμπτη έκθεση προόδου επισήμαινε τρεις εστίες προβληματισμού: το συνολικό ρυθμό προόδου, την πρόταση για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

- Οι ανησυχίες σχετικά με το γενικότερο ρυθμό της νομοθετικής διαδικασίας έχουν κάπως αμβλυνθεί.

- Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου από εμπειρογνώμονες εταιρικού δικαίου, η πρόταση για την οδηγία που αφορά τις εξαγορές θα αντιμετωπίζει τις τρεις κυριότερες ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: το θέμα των "ισότιμων όρων ανταγωνισμού", τον ορισμό της "δίκαιας τιμής" και τη δυνατότητα να εξαγοράζει ο μέτοχος πλειοψηφίας μετόχους μειοψηφίας (squeeze-out). Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της το συντομότερο δυνατόν μετά από συζητήσεις με πολλά ενδιαφερόμενα μέρη.

- Η πρόοδος σχετικά με τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες [13]. Ωστόσο, η ισπανική προεδρία πιέζει για την αναζήτηση συμφωνίας στο Συμβούλιο πριν από τα μέσα του 2002.

[13] Θεωρήθηκε εστία ανησυχίας σε διαδοχικές εκθέσεις προόδου: Τέταρτη έκθεση προόδου: "Πολιτικές προκλήσεις" COM (2001)286 τελικό, και Πέμπτη έκθεση προόδου: "Η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει έγκαιρα μία ενοποιημένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά" COM(2001) 712 τελικό. Διατίθεται στην ιστοθέση: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm

Παραμένουν και άλλες πηγές ανησυχίας. Πολλά σημαντικά θέματα - και ειδικότερα αυτά που σχετίζονται με τις ανάγκες των ΜΜΕ - θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να εγκριθεί χωρίς χρονοτριβή η οδηγία για τα ενημερωτικά δελτία. Η οδηγία για την εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο στο Κοινοβούλιο, όπου βρίσκεται για δεύτερη ανάγνωση. Θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία κατά την ολομέλεια του Μαΐου 2002 η οποία είτε θα ανοίξει το δρόμο για ταχεία έγκριση της οδηγίας είτε θα οδηγήσει σε περίπλοκη διαδικασία συνδιαλλαγής.

Συνολική πορεία του προγράμματος δράσης

Ένα παράρτημα [14] στην παρούσα έκθεση αναφέρει την πορεία των επιμέρους μέτρων στο πρόγραμμα δράσης για τα οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (τα μέτρα που έχουν εγκριθεί δεν εμφανίζονται πλέον αλλά συνοψίζονται για τελευταία φορά στην αρχή του παραρτήματος).

[14] Όπως και στο παρελθόν το παράρτημα διατίθεται στο Ιnternet και ενημερώνεται τακτικά στην ιστοθέση: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm

Στόχος 1 : Μια ενοποιημένη αγορά χονδρικής για τις υπηρεσίες.

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος του προγράμματος δράσης είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου για ολοκληρωμένες αγορές κινητών αξιών και παραγώγων μέσων. Η χρηματοπιστωτική ενοποίηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το στόχο αυτό. Η κατάρρευση της Enron οδήγησε την Επιτροπή να εξετάσει σε ποιο βαθμό το πρόγραμμα δράσης αντιμετωπίζει ήδη τα κανονιστικά θέματα που προκύπτουν από την υπόθεση αυτή και αν χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες. Υποβλήθηκε γγραφο εργασίας από τις υπηρεσίες της Επιτροπής [15] στο άτυπο Συμβούλιο Ecofin του Oviedo που έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τους υπουργούς. Το έγγραφο περιγράφει μία συνολική και συνεκτική στρατηγική για την πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων στην ΕΕ. Επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: την τακτική υποβολή εκθέσεων, τους ελέγχους, την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους οικονομικούς αναλυτές και τους οργανισμούς αξιολόγησης.

[15] Το έγγραφο διατίθεται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/news/ecofin_2004_04_enron_en.pdf

Μετά τον κανονισμό για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), οι εισηγμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν τους ενοποιημένους οικονομικούς τους λογαριασμούς σύμφωνα με τα ΔΛΠ ως το 2005. Συνεπώς, διασφαλίζεται η εφαρμογή λογιστικών προτύπων υψηλής ποιότητας. Για να διευκολυνθούν τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τη λογιστική τους νομοθεσία έτσι ώστε να προσαρμοστεί στα ΔΛΠ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα πρόταση για οδηγία σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της τέταρτης και έβδομης λογιστικής οδηγίας [16].

[16] Οδηγίες 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ

Η κατάλληλη εφαρμογή θα είναι ένα από τα κυριότερα θέματα της ανακοίνωσης που σύντομα θα καταρτίσει η Επιτροπή σχετικά με τις προτεραιότητες στον τομέα των ελέγχων. Η ανακοίνωση αυτή θα αφορά θέματα όπως η εφαρμογή των Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων, η δημόσια εποπτεία του επαγγέλματος των ελεγκτών, ο ρόλος των ελεγκτικών επιτροπών και θέματα δεοντολογίας. Επιπλέονμ ηΕπιτροπή εξέδωσε πρόσφατα σύσταση για την ανεξαρτησία των ελεγκτών [17]. Η σύσταση αυτή έχει κυρίως ως στόχο να μην βρίσκεται ο ελεγκτής σε θέση η οποία μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την αντικειμενική εκτίμηση των οικονομικών καταστάσεων. Αντί για την εισαγωγή ενός καταλόγου απαγορεύσεων, η Επιτροπή επέλεξε μια προσέγγιση βάσει αρχών η οποία τοποθετεί ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στα χέρια των επαγγελματιών του τομέα. Εφόσον η προσέγγιση αυτή δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά στην πράξη, η Επιτροπή θα επαναξιολογήσει την κατάσταση και θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης τις συζητήσεις της με την ευρωπαϊκή επιτροπή ρυθμιστικών αρχών για τις κινητές αξίες σχετικά με την κατάλληλη εποπτεία των οικονομικών λογαριασμών που δημοσιεύουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις.

[17] http://europa.eu.int/comm/internal_market/fr/company/audit/index.html Σύσταση της Επιτροπής 2001/6942 της 16ης Μαϊου 2002 σχετικά με την ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών στην ΕΕ: θεϴελιώδεις. Αρχές (C(2002)1873).

Η ομάδα υψηλού επιπέδου από εμπειρογνώμονες του εταιρικού δικαίου εξέδωσε τον Ιανουάριο την πρώτη έκθεσή της για θέματα που σχετίζονται με τις εξαγορές [18]. Οι συστάσεις που περιέχει η έκθεση θα βοηθήσουν την Επιτροπή να προετοιμάσει τη νέα πρόταση οδηγίας για τις εξαγορές. Στη δεύτερη έκθεσή της, η ομάδα θα προβεί σε συστάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κοινοτικού πλαισίου για το εταιρικό δίκαιο [19]. Στο άτυπο Συμβούλιο ECOFIN στο Oviedo, ζητήθηκε από την ομάδα να περιλάβει στην επισκόπησή της (που περιλαμβάνει ήδη την εταιρική διακυβέρνηση ως γενικό θέμα) ορισμένα θέματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση, όπως το ρόλο των μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών, την αμοιβή των διευθυντικών στελεχών και την ευθύνη της διεύθυνσης για την κατάρτιση των οικονομικών πληροφοριών. Προκαταρτικές απόψεις για τα θέματα αυτά θα υποβληθούν στο ECOFIN τον Ιούνιο. Τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να είναι έτοιμα για το Συμβούλιο ECOFIN του Σεπτεμβρίου. Η ομάδα θα αντιμετωπίσει και άλλα θέματα εταιρικού δικαίου όπως τη δημιουργία και τη λειτουργία εταιριών, τα δικαιώματα των μετόχων, τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις και την πιθανή ανάγκη νέων νομικών εταιρικών μορφών στο επίπεδο της ΕΕ. Η ομάδα θα υποβάλει την τελική έκθεσή της για τα θέματα αυτά το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα την πρότασή της για οδηγία σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις (10η οδηγία εταιρικού δικαίου).

[18] Διατίθεται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/news/02-24.htm

[19] Το έγγραφο διαβούλευσης διατίθεται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/modern/index.htm

Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης πριν από τα τέλη του 2002, προτάσεις για την ενημέρωση της οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες [20] και πρόταση για την τακτική υποβολή εκθέσεων [21]. Οι αντιδράσεις στις διαβουλεύσεις της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες έδειξαν την ανάγκη καταβολής περαιτέρω προσπαθειών σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση και το διακανονισμό. Θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση για την εκκαθάριση και το διακανονισμό.

[20] Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/mobil/isd/index.htm

[21] Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/mobil/transparency/index.htm

Στόχος 2 : Να καταστούν προσβάσιμες και ασφαλείς οι αγορές λιανικής

Από την ενδιάμεση επισκόπηση προέκυψε ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας πραγματικά ενοποιημένης και σε όλους προσβάσιμης λιανικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με βάση τις αρχικές πολιτικές πρωτοβουλίες του προγράμματος δράσης. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την πρόοδο στον τομέα αυτό. Η συμμετοχή εκπροσώπων των καταναλωτών στη διαδικασία χρηματοπιστωτικής ενοποίησης είναι απαραίτητη για τη δημιουργία αυτής της εμπιστοσύνης και τη συνειδητοποίηση των ζητημάτων που τίθενται. Ο οδικός χάρτης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες λιανικής [22] καθορίζει λεπτομερώς τις δράσεις για τις οποίες πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος:

[22] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το ΕΚ με τίτλο "Ηλεκτρονικό εμπόριο και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες" COM(2001)66 τελικό

- την ανακοίνωση για μία ενιαία αγορά πληρωμών [23] θα ακολουθήσει, το 2003, πρόταση θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για τις πληρωμές, το οποίο θα αποτελέσει το ακρογωνιαίο λίθο της ενιαίας αγοράς πληρωμών.

[23] COM(2000)36 - 31/01/2000

- το πρόγραμμα δράσης για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογραφίας όσον αφορά τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών [24] βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής με τη συνεργασία των εθνικών αρχών.

[24] COM(2001)11 - 09/02/2001

- η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση [25] με την οποία καλούνται όλοι οι πιστωτές να συμμορφωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2002 με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Συμφωνίας σχετικά με τις προσυμβατικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές από πιστωτές που χορηγούν στεγαστικά δάνεια. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή αυτού του κώδικα.

[25] COM(2001)477 - 01/03/2001

- η ανακοίνωση για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες παρακολουθείται από κοινού με τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και συνεκτική εφαρμογή της σε όλη την ΕΕ.

- εξετάζεται η θέσπιση συστημάτων εγγυήσεων για την προστασία των ασφαλισμένων σε περίπτωση εκκαθάρισης της ασφαλιστικής επιχείρησης, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλίας στο επίπεδο της ΕΕ (νομοθετικού ή άλλου χαρακτήρα).

- η πρωτοβουλία FIN-NET για τον εξώδικο διακανονισμό των διαφορών καταναλωτών [26] θα συνεχιστεί προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δικτύου αυτού και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την ύπαρξή του. Γενικά, είναι ανάγκη να συμμετέχει ο ευρωπαίος καταναλωτής-επενδυτής με πιο διαρθρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο στην κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

[26] Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/consumer/adr.htm

Στόχος 3 : Κανόνες προληπτικής εποπτείας και εποπτεία

Ο τρίτος στρατηγικός στόχος του προγράμματος δράσης, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός των κανόνων προληπτικής εποπτείας και της εποπτείας, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου εντάσσονται οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:

- η αρχική εξέταση των απαιτήσεων περιθωρίου φερεγγυότητας για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις [27] κατέδειξε την ανάγκη για μια πιο ουσιαστική επανεξέταση της παρούσας προσέγγισης ("φερεγγυότητα ΙΙ") καθώς και την ανάγκη θέσπισης πλαισίου για την εποπτεία της αντασφάλισης.

[27] Οδηγίες 2002/12/ΕΚ και 2002/13/ΕΚ

- σημαντική πρόοδος επιτελέστηκε όσον αφορά την ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ κατά του ξεπλύματος χρημάτων, και αυτό χάρη στην ταχεία έγκριση των τροποποιήσεων της οδηγίας για το ξέπλυμα χρημάτων [28]. Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων μέσω της έκδοσης τρίτης οδηγίας το 2003.

[28] Οδηγία 2001/97/ΕΚ

- ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα ενισχύει την εφαρμογή του αναθεωρημένου ρυθμιστικού πλαισίου της επάρκειας κεφαλαίων τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών μέχρι το 2006, κατόπιν των συζητήσεων της επιτροπής G-10 της Βασιλείας.

Το πρόγραμμα δράσης έχει ως στόχο να "επιτρέψει στην ΕΕ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπόνηση διεθνών προτύπων υψηλού επιπέδου στον τομέα των κανονιστικών ρυθμίσεων και της εποπτείας" και να "συμβάλει στη δημιουργία εποπτικών δομών στην ΕΕ που να μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη σε μια εποχή μεταβολών των δομών της αγοράς και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας". Οι κυριότεροι στόχοι είναι η ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και η προσαρμογή της στις εξελίξεις της αγοράς παράλληλα με την ιδιαίτερα αναγκαία σύγκλιση των εποπτικών πρακτικών. Λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως στον τομέα των αγορών κινητών αξιών, όπου τίθενται ήδη σε εφαρμογή οι συστάσεις της επιτροπής Lamfalussy. [29] Στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στον τομέα των κινητών αξιών απεστάλησαν ήδη οι πρώτες αιτήσεις τεχνικής γνωμοδότησης για την εφαρμογή μέτρων που αφορούν το ενημερωτικό φυλλάδιο και τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά. Αναλήφθηκαν νέες πρωτοβουλίες για την πληρέστερη διαβούλευση με την αγορά και τους καταναλωτές τόσο στο επίπεδο της προαναφερθείσας Επιτροπής Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών όσο και της ίδιας της Επιτροπής (π.χ., διαβουλεύσεις/ακροάσεις σχετικά με τη δεύτερη οδηγία για τις επενδυτικές υπηρεσίες (ΟΕΥ)).

[29] Αποφάσεις της Επιτροπής της 6ης Ιουνίου 2001 για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινητών Αξιών, COM 2001(1493) τελικό, και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στον τομέα των κινητών αξιών, COM 2001(1501) τελικό.

Στην έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ecofin για τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση, η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεσσάρων επιπέδων κανονιστική προσέγγιση των αγορών κινητών αξιών, η οποία προτάθηκε στην έκθεση Lamfalussy και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών. Το Συμβούλιο Ecofin της 7ης Μαΐου 2002 κάλεσε την Επιτροπή "αφού προηγουμένως διαβουλευτεί με τις ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές και τους Υπουργούς Οικονομικών και αφού λάβει υπόψη τις απόψεις του τομέα και των καταναλωτών, να υποβάλει το ταχύτερο δυνατό την έκθεσή της για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεκτική θέσπιση και εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και των εποπτικών πρακτικών, σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης της ΟΔΕ για τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση. η έκθεση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την έκθεση της ίδιας της ΟΔΕ."

Εξωτερική διάσταση / παγκοσμιοποίηση / διεύρυνση

Μία ενοποιημένη και ικανοποιητικά λειτουργούσα εγχώρια αγορά θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών. Η ύπαρξη ενός πιο αποτελεσματικού και ευρύτερου τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ θα ενισχύσει το διεθνή ρόλο του ευρώ. Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ είναι ένα ζήτημα που εμπίπτει σε αυτή την εξωτερική διάσταση. Οι διαπραγματεύσεις με την πρώτη ομάδα των υποψήφιων χωρών αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2002. Η Επιτροπή προτίθεται να καλέσει εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών των υποψηφίων χωρών σε μία ειδική συνεδρίαση της ΟΠΧΥ, πριν από τα τέλη του 2002, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και η διαδικασία της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ενοποίησης.

Αναμένεται να επιταχυνθούν οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την GATS (Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών), οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Doha για την ανάπτυξη. Τα επόμενα στάδια στην ενοποίηση και την ελευθέρωση της αγοράς της ΕΕ πρέπει να συνοδευτούν από ανάλογες δεσμεύσεις για άνοιγμα των αγορών εκ μέρους όλων των τρίτων χωρών. Διεξάγονται τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής και των αμερικανικών αρχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ανταλλαγή απόψεων με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τους περιορισμούς στις συναλλαγές και τα λογιστικά πρότυπα. Η Επιτροπή και οι αρχές των κρατών μελών συζήτησαν επίσης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα το ζήτημα των κανόνων προληπτικής εποπτείας που πρέπει να εφαρμόζονται στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Συμπεράσματα

Τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης όσο και το Συμβούλιο Ecofin κατά την άτυπη σύνοδό του στο Oviedo, καθώς και η ενδιάμεση επισκόπηση υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία και τα δυνητικά πλεονεκτήματα από την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, χρηματοπιστωτικής ισορροπίας ή δυνατοτήτων που θα δοθούν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις ώστε να επωφεληθούν πλήρως από την εισαγωγή του ευρώ. Η πρόοδος που σημειώθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ορισμένες προτάσεις φαίνεται να καταδεικνύει ότι η πολιτική δέσμευση για εφαρμογή του ΠΔΧΥ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών αρχίζει να μεταφράζεται σε πράξη με τη λήψη σταθερών πολιτικών αποφάσεων. Η συμφωνία για τη διαδικασία Lamfalussy αποτέλεσε καθοριστική εξέλιξη στον τομέα αυτό.

Για να τηρηθούν όμως οι προθεσμίες του 2005 πρέπει ο ρυθμός της πρόσφατης προόδου να διατηρηθεί στο μέλλον. Για όλα τα μέτρα οι συμφωνίες πρέπει να έχουν επιτευχθεί έως τα μέσα του 2004 το αργότερο ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη ο απαιτούμενος χρόνος για την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Η προσεχής ενδιάμεση έκθεση θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ecofin στα τέλη του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι 8 συμφωνίες που αναφέρθηκαν στη Βαρκελώνη. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια, η πραγματοποίηση σημαντικής και αμετάκλητης προόδου για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ενοποιημένου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα μέχρι το 2005 είναι δυνατή και είμαστε πλέον σε θέση να επιτύχουμε το στόχο αυτό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ο πίνακας που ακολουθεί παρέχει μία εικόνα της προόδου που επιτεύχθηκε όσον αφορά τις διάφορες δράσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (COM(1999) 232). Απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση προόδου και παρουσιάζει την εκτίμηση της Επιτροπής για το βαθμό επίτευξης των στόχων του προγράμματος δράσης εκ μέρους των κοινοτικών οργάνων και των κρατών μελών. Από τα 42 αρχικά μέτρα, τα 26 έχουν σήμερα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή: περιλαμβάνονται στον κατάλογο που βρίσκεται στην αρχή του παρόντος παραρτήματος.

Προστέθηκαν πέντε ακόμη μέτρα για να ληφθούν υπόψη οι γενικότερες εξελίξεις στην αγορά κατά τα τελευταία τρία έτη. Τα μέτρα αυτά, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρόγραμμα δράσης, αναφέρονται ξεχωριστά στο παράρτημα, στο τέλος καθενός από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους. Τα μέτρα αυτά περιλήφθηκαν για να προσφέρουν μία πλήρη εικόνα του σημερινού φόρτου εργασίας της Ένωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις εκθέσεις προόδου στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/index.htm

+ Σημείο συν: επιτεύχθηκε πρόοδος για την υλοποίηση των στόχων που καθορίζονται στο πρόγραμμα δράσης.

- Σημείο πλην: δεν σημειώθηκε πρόοδος.

ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΔΧΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ

(οι νομοθετικές προτάσεις παρατίθενται με έντονους χαρακτήρες)

(1) Ανακοίνωση της Επιτροπής για εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας βάσει του άρθρου 11 της οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες (ΟΕΥ) (διάκριση μεταξύ επαγγελματιών επενδυτών και μικροεπενδυτών). Εκδόθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2000, COM(2000)722

(2) Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της ΟΕΥ. Εκδόθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2000, COM(2000)729

(3) Τροποποιήσεις της 4ης και της 7ης οδηγίας εταιρικού δικαίου για την εισαγωγή κανόνων αποτίμησης στην εύλογη αξία: οδηγία 2001/65/ΕΚ εκδοθείσα στις 31 Μαΐου 2001

(4) Ανακοίνωση της Επιτροπής για την επικαιροποίηση της στρατηγικής για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση της ΕΕ. Εκδόθηκε στις 13 Ιουνίου 2000, COM(2000) 359

(5) Σύσταση για τη διασφάλιση της ποιότητας. Εκδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2000, C(2000) 3304

(6) Πολιτική συμφωνία για το καταστατικό της ευρωπαϊκής εταιρείας. Οδηγία 2001/86/ΕΚ και κανονισμός (ΕΚ)2157/2001 που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2001

(7) Αναθεώρηση των πρακτικών της ΕΕ για την εταιρική διακυβέρνηση. Η τελική έκθεση με τη συγκριτική μελέτη δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2002 (διατίθεται στην ιστοθέση της ΓΔ Markt: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/company/news/index.htm)

(8) Ανακοίνωση της Επιτροπής για τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Εκδόθηκε στις 11 Μαΐου 1999, COM (1999)134

(9) Έκδοση δύο οδηγιών για τους ΟΣΕΚΑ. Οδηγία 2001/107/ΕΚ και οδηγία 2001/108/ΕΚ, εκδοθείσες στις 21 Ιανουαρίου 2002.

(10) Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη σαφή και εύληπτη πληροφόρηση των αγοραστών. Οι εργασίες για την ανακοίνωση αυτή ενσωματώθηκαν στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (COM(2001)66 - 07/02/2001).

(11) Σύσταση για την προώθηση των καλύτερων πρακτικών όσον αφορά την πληροφόρηση (ενυπόθηκη πίστη). Εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 2001, COM(2001)477

(12) Έκθεση της Επιτροπής για τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ εθνικών ρυθμίσεων που διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τον τομέα ("Forum Group") και τους καταναλωτές. Οι συγκεντρωθείσες πληροφορίες είναι χρήσιμες για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Επιτροπής στον τομέα των λιανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

(13) Ερμηνευτική ανακοίνωση για την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και το γενικό συμφέρον στον τομέα των ασφαλειών. Εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2000, C (1999)5046

(14) Ανακοίνωση της Επιτροπής για μία ενιαία αγορά πληρωμών. Εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2000, COM(2000)36 τελικό

(15) Πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογραφίας στα συστήματα πληρωμών. Εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2001, COM(2001)11

(16) Ανακοίνωση της Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Εκδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2001, COM(2001) 66

(17) Έγκριση της πρότασης οδηγίας για την εξυγίανση και την εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οδηγία 2001/17/ΕΚ εκδοθείσα στις 19 Μαρτίου 2001

(18) Έγκριση της πρότασης οδηγίας για την εξυγίανση και την εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Οδηγία 2001/24/ΕΚ εκδοθείσα στις 4 Απριλίου 2001

(19) Έγκριση της πρότασης οδηγίας για το ηλεκτρονικό χρήμα. Οδηγία 2000/46/ΕΚ εκδοθείσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2000

(20) Τροποποίηση της οδηγίας για το ξέπλυμα χρήματος. Οδηγία 2001/97/ΕΚ εκδοθείσα στις 4 Δεκεμβρίου 2001

(21) Σύσταση της Επιτροπής για τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με χρηματοοικονομικά και άλλα μέσα. Εκδόθηκε στις 23 Ιουνίου 2000, C(2000) 1372

(22) Τροποποιήσεις των απαιτήσεων για το περιθώριο φερεγγυότητας στις ασφαλιστικές οδηγίες. Οδηγίες 2002/12/ΕΚ και 2002/13/ΕΚ εκδοθείσες στις 5 Μαρτίου 2002

(23) Τροποποίηση των ασφαλιστικών οδηγιών και της οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες. Οδηγία 2000/64/ΕΚ εκδοθείσα στις 7 Νοεμβρίου 2000

(24) Σύσταση δύο νέων επιτροπών για τις κινητές αξίες. Απόφαση της 6ης Ιουνίου 2001 για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινητών Αξιών - ΕΕΚΑ (C(2001)1493) και απόφαση της 6ης Ιουνίου 2001 για τη σύσταση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις κινητές αξίες - ΕΕΡΑΚΑ (C(2001)1501)

(25) Σύσταση της Επιτροπής 2001/6942 της 16ης Μαϊου 2002 σχετικά με την ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών στην ΕΕ: θεϴελιώδεις. Αρχές (C(2002)1873).

(26) Εξέταση της φορολόγησης προϊόντων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η δράση αυτή αναλήφθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη φορολόγηση των ταμείων επικουρικών συντάξεων (βλ. κατωτέρω).

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΆΛΥΨΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΆΛΥΨΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΆΛΥΨΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>