52002DC0263

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφεριών - eEurope 2005: Κοινωνία της πληροφορίας για όλους - Σχέδιο δράσης που υποβάλλεται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης, 21/22 Ιουνίου 2002 /* COM/2002/0263 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - eEurope 2005: Κοινωνία της πληροφορίας για όλους - Σχέδιο δράσης που υποβάλλεται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης, 21/22 Ιουνίου 2002

Εκτενής περίληψη

Στόχος του παρόντος σχεδίου δράσης είναι να εξασφαλιστεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα, να εκσυγχρονιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες, και να δοθεί σε όλους η δυνατότητα συμμετοχής στην παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας. Το σχέδιο eEurope στοχεύει κατά συνέπεια στην ενθάρρυνση της εμφάνισης ασφαλών υπηρεσιών, εφαρμογών και περιεχομένου βάσει ευρύτερα διαθέσιμης ευρυζωνικής υποδομής.

I.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης κάλεσε την Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης eEurope, εστιάζοντας στην: "εκτεταμένη διάθεση και χρήση των ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη την Ένωση έως το 2005 και στην ανάπτυξη του Πρωτοκόλλου IPv6 του διαδικτύου .... καθώς και στην ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, το ηλεκτρονικό κράτος, την ηλεκτρονική μάθηση, την ηλεκτρονική υγεία και το ηλεκτρονικό εμπόριο" [1].

[1] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, συμπεράσματα της Προεδρίας, παράγραφος 40 (http://ue.eu.int/el/Info/eurocouncil/index.htm)

Το εν λόγω σχέδιο δράσης θα διαδεχθεί το σχέδιο δράσης eEurope 2002 που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα. τον Ιούνιο του 2000. Το σχέδιο δράσης eEurope 2002 αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Λισαβόνας, με την οποία αποσκοπείται να καταστεί η Ευρώπη η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης έως το 2010.

Το σχέδιο eEurope 2002, με τις κοινές προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων, επέφερε ήδη μείζονες αλλαγές και αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών και των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένοι με το Ίντερνετ. Συνέβαλε στην αναδιαμόρφωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στα δίκτυα και τις υπηρεσίες επικοινωνιών και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ άνοιξε το δρόμο για νέες γενιές κινητών και πολυμεσικών υπηρεσιών. Παρέχει σε άτομα ευκαιρίες κοινωνικής συμμετοχής και συμβάλλει ώστε το εργατικό δυναμικό να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται μέσα σε μια οικονομία της γνώσης. Εισάγει τους υπολογιστές και το Ίντερνετ στα σχολεία, σε κοινοτική κλίμακα, συνδέει τις κυβερνήσεις ηλεκτρονικά και εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη επίτευξης ενός ασφαλέστερου ηλεκτρονικά συνδεδεμένου κόσμου.

II.

Η κοινωνία της πληροφορίας διαθέτει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της ζωής. Το δυναμικό αυτό αυξάνεται χάρις στις τεχνολογικές εξελίξεις της ευρυζωνικής τεχνολογίας και της πολυπλατφορμικής πρόσβασης, δηλαδή της δυνατότητας σύνδεσης με το Ίντερνετ με άλλα μέσα εκτός του προσωπικού υπολογιστή, όπως η ψηφιακή τηλεόραση και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G). Με τις εξελίξεις αυτές διανοίγονται σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες. Οι νέες υπηρεσίες, εφαρμογές και περιεχόμενο θα δημιουργήσουν νέες αγορές και θα παράσχουν τα μέσα για την αύξηση της παραγωγικότητας, κατά συνέπεια και της μεγέθυνσης και απασχόλησης σε ολόκληρη την οικονομία. Θα εξασφαλίσουν επίσης στους πολίτες ευκολότερη πρόσβαση σε εργαλεία πληροφοριών και επικοινωνιών.

Οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται από την αγορά για την ανάπτυξη νέων απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις, οι περισσότερες από τον ιδιωτικό τομέα. Υφίσταται όμως ένα πρόβλημα: η χρηματοδότηση περισσότερο ανεπτυγμένων πολυμεσικών υπηρεσιών εξαρτάται από τη διάθεση ζωνικού εύρους για τη λειτουργία τους, ενώ η χρηματοδότηση της ευρυζωνικής υποδομής εξαρτάται από τη διάθεση νέων υπηρεσιών που θα το χρησιμοποιήσουν. Απαιτείται ανάληψη δράσης για την ενθάρρυνση και τόνωση υπηρεσιών και υποδομής ώστε να δημιουργηθεί το δυναμικό όπου η μία πλευρά θα εξελίσσεται από την αύξηση της άλλης. Τόσο η ανάπτυξη υπηρεσιών όσο και η δημιουργία υποδομών αποτελούν κατά κύριο λόγο εργασίες του ιδιωτικού τομέα. το σχέδιο eEurope θα δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τούτο δεν σημαίνει μόνο την ανάπτυξη ευνοϊκού νομικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αλλά επίσης και την ανάληψη δράσης για την τόνωση της ζήτησης και, επομένως, τον περιορισμό της αβεβαιότητας των επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα.

Με το σχέδιο eEurope 2005 εφαρμόζονται διάφορα μέτρα που απευθύνονται ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές της εξίσωσης: στην πλευρά της ζήτησης, δράσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική υγεία, την ηλεκτρονική μάθηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο, προβλέπονται για την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών. Εκτός από την παροχή καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών στους πολίτες, οι δημόσιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους αξία για την συγκέντρωση της ζήτησης και την εξασφάλιση της καθοριστικής ώθησης για την δημιουργία νέων δικτύων. Στην πλευρά της προσφοράς, δράσεις που αφορούν την ευρυζωνική τεχνολογία και την ασφάλεια αναμένεται ότι θα προωθήσουν την εξάπλωση της υποδομής.

Η στρατηγική της Λισαβόνας δεν περιορίζεται απλώς στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, αλλά αφορά επίσης την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Το σχέδιο eEurope 2005 θέτει τους χρήστες στο κέντρο. Θα ενισχύσει τη συνοχή, θα προσφέρει ευκαιρίες για όλους και θα βελτιώσει τις δεξιότητες. Περιέχει μέτρα που αφορούν την ηλεκτρονική ένταξη (καταπολέμηση του ηλεκτρονικού αποκλεισμού) σε όλες τις γραμμές δράσεις. Ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η εξασφάλιση παροχής υπηρεσιών σε πολλαπλές πλατφόρμες. Είναι γενικά αποδεκτό ότι δεν πρόκειται όλοι να θελήσουν να αποκτήσουν προσωπικό υπολογιστή. Η εξασφάλιση ότι οι υπηρεσίες, ιδίως οι δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες, διατίθενται μέσω διαφόρων τερματικών, όπως οι τηλεοπτικές συσκευές ή τα κινητά τηλέφωνα, είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας πολίτης.

III.

Το σχέδιο δράσης eEurope βασίζεται σε δύο ομάδες δράσεων που αλληλοενισχύονται. Αφενός αποσκοπεί στην τόνωση υπηρεσιών, εφαρμογών και περιεχομένου, καλύπτοντας τόσο τις δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες όσο και το ηλεκτρονικό επιχειρείν. αφετέρου, αντιμετωπίζει την υποκείμενη ευρυζωνική υποδομή και θέματα ασφάλειας.

Έως το 2005, η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει:

- σύγχρονες δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες

ηλεκτρονική διακυβέρνηση

ηλεκτρονικές υπηρεσίες μάθησης

ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας

- δυναμικό περιβάλλον ηλεκτρονικού επιχειρείν

και, ως καταλύτη για αυτές,

- διαδεδομένη διάθεση ευρυζωνικής πρόσβασης σε ανταγωνιστικές τιμές

- ασφαλή υποδομή πληροφοριών

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τέσσερα διακριτά αλλά αλληλοσυνδεόμενα εργαλεία.

Πρώτον, μέτρα πολιτικής για την ανασκόπηση και προσαρμογή νομοθεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. για να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία δεν προβάλει περιττά εμπόδια σε νέες υπηρεσίες. για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαλειτουργικότητας. για τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληθώρα δικτύων. και, για να υπογραμμιστεί η πολιτική βούληση. Στο σχέδιο eEurope προσδιορίζονται τα πεδία όπου η παρέμβαση του δημοσίου μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία και επομένως εστιάζει σε περιορισμένη δέσμη μέτρων σε πεδία προτεραιοτήτων. Ορισμένοι βασικοί στόχοι είναι:

* Η ευρυζωνική σύνδεση δημοσίων διοικήσεων, σχολείων, υγειονομικής περίθαλψης

* Αναλογικές δημόσιες υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους και παρεχόμενες σε πολλαπλές πλατφόρμες

* Η δικτυακή παροχή υπηρεσιών υγείας

* Η άρση εμποδίων για την εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων

* Ανασκόπηση της νομοθεσίας που αφορά το ηλεκτρονικό επιχειρείν

* Η συγκρότηση ομάδας ειδικού έργου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Δεύτερον, θα διευκολυνθούν οι ανταλλαγές εμπειριών, ορθής πρακτικής και έργων επίδειξης, αλλά επίσης και η κοινοποίηση των διδαγμάτων από τις αποτυχίες. Θα δρομολογηθούν έργα επιτάχυνση της εξάπλωσης εφαρμογών και υποδομών αιχμής.

Τρίτον, τα μέτρα πολιτικής θα παρακολουθούνται και θα εστιάζονται καλύτερα μέσω συγκριτικής αξιολόγησης της πορείας για την επίτευξη των στόχων και των πολιτικών που στηρίζουν τους στόχους.

Τέταρτον, ο συνολικός συντονισμός των υφιστάμενων πολιτικών θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνεργίας μεταξύ προτεινόμενων δράσεων. Μια διευθύνουσα ομάδα θα εξασφαλίζει την καλύτερη εποπτεία των εξελίξεων πολιτικής και την καλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και του ιδιωτικού τομέα. Η εν λόγω διευθύνουσα ομάδα θα καταστήσει επίσης δυνατή την έγκυρη συμμετοχή των υποψήφιων χωρών.

IV.

Το παρόν σχέδιο δράσης αποτελεί πρόταση προς τα κράτη μέλη ώστε να αναλάβουν ορισμένες μακρόπνοες δεσμεύσεις. Αποτελεί πρόσκληση που απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, για να εργαστεί μαζί με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στην κατεύθυνση πραγματοποίησης των στόχων του eEurope. Καθορίζει τις πρωτοβουλίες που πρόκειται ή προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή. Συνολικά, με το σχέδιο δράσης καθορίζεται το πεδίο για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή μεθοδολογία πολιτικής σε θέματα της κοινωνίας της πληροφορίας. Το σχέδιο δράσης eEurope θα πρέπει να επικυρωθεί ως κύριο στοιχείο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Εάν επιτύχει, το σχέδιο αυτό θα ασκήσει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕNA

1. Οι στόχοι

2. Η μέθοδος

3. Οι δράσεις

3.1. Μέτρα πολιτικής

3.1.1. Σύγχρονες δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες

3.1.2. Δυναμικό περιβάλλον για το ηλεκτρονικό επιχειρείν

3.1.3. Ασφαλής υποδομή πληροφοριών

3.1.4. Ευρυζωνική τεχνολογία

3.2. Ανάπτυξη, ανάλυση και διάδοση ορθής πρακτικής

3.3. Συγκριτική αξιολόγηση

3.4. Μηχανισμός συντονισμού για πολιτικές της κοινωνίας της πληροφορίας

3.5. Χρηματοδότηση

4. Συμπεράσματα

1. Οι στόχοι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης κάλεσε την Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης eEurope, εστιάζοντας στην:

"εκτεταμένη διάθεση και χρήση των ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη την Ένωση έως το 2005 και στην ανάπτυξη του Πρωτοκόλλου IPv6 του διαδικτύου ... καθώς και στην ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, το ηλεκτρονικό κράτος, την ηλεκτρονική μάθηση, ηλεκτρονική υγεία και το ηλεκτρονικό εμπόριο" [2]

[2] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, συμπεράσματα της Προεδρίας, παράγραφος 40 (http://ue.eu.int/el/Info/eurocouncil/index.htm)

Το εν λόγω σχέδιο δράσης θα διαδεχθεί το σχέδιο δράσης eEurope 2002 που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα. τον Ιούνιο του 2000. Το σχέδιο δράσης eEurope 2002 αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Λισσαβόνας, με την οποία αποσκοπείται να καταστεί η Ευρώπη η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης έως το 2010. Συμπληρώθηκε από την πρωτοβουλία eEurope+ [3] που δρομολογήθηκε από τις υποψήφιες χώρες σε ανταπόκριση στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υιοθετήσουν τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Πολλοί από τους στόχους του eEurope2002 έχουν ήδη επιτευχθεί, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους [4].

[3] http://europa.eu.int/eeuropeplus

[4] Το πλήρες κείμενο του σχεδίου δράσης eEurope 2002, άλλα έγγραφα αναφοράς και τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης eEurope βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://europa.eu.int/eeurope.

Για τη δημιουργία οικονομίας της γνώσης, το σχέδιο eEurope 2002 εστίαζε στην επέκταση της ιντερνετικής συνδετικότητας στην Ευρώπη. Για τη δημιουργία ανάπτυξης πρέπει η συνδετικότητα να μεταγλωττιστεί σε οικονομική δραστηριότητα. Εδώ εστιάζει το σχέδιο eEurope 2005: τόνωση υπηρεσιών, εφαρμογών και περιεχομένου που δημιουργούν νέες αγορές και περιορίζουν το κόστος, τελικά δε αυξάνουν την παραγωγικότητα μέσω της οικονομίας. Η ανάπτυξη περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών, καθώς και η εξάπλωση της συναφούς υποδομής αποτελεί κατά κύριο λόγο υπόθεση της αγοράς. Το σχέδιο δράσης θα συγκεντρωθεί κατά συνέπεια στα πεδία όπου η δημόσια πολιτική μπορεί να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία και να συμβάλει στη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η ταχεία πρόοδος των ψηφιακών τεχνολογιών και η πτώση των τιμών εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφοριών είχαν ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν επιχειρήσεις και καταναλωτές ισχυρότερες συσκευές. Οι επενδύσεις ψηφιακού εξοπλισμού παρουσίασαν αύξηση κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν όμως οι υπολογιστές διασυνδέθηκαν, με την εδραίωση του Παγκόσμιου Ιστού στα μέσα του 1990, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Τη συμβολή του Ίντερνετ στην παραγωγικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, ιδίως στην Ευρώπη, είναι κατά συνέπεια σχετικά πρόσφατη και δεν έχει ακόμα εξαντληθεί. Δύο νέες εξελίξεις θα έχουν μείζονα αντίκτυπο για την περαιτέρω εξέλιξη του Ίντερνετ: η πρόσβαση ανεξαρτήτως πλατφόρμας (σύγκλιση) και η ευρυζωνική σύνδεση [5].

[5] Δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός του 'ευρυζωνικού', τα κύρια όμως χαρακτηριστικά του είναι η υψηλή ταχύτητα και η συνεχής σύνδεσης. Ευρυζωνική πρόσβαση παρέχεται επί του παρόντος κυρίως μέσω του χάλκινου τηλεφωνικού δικτύου, με χρήση τεχνολογίας ADSL ή μέσω καλωδιακών τηλεοπτικών δικτύων με χρήση καλωδιακού διαποδιαμορφωτή. Ευρυζωνική πρόσβαση μπορεί επίσης να παρασχεθεί μέσω νέας υποδομής, κυρίως οπτικής ίνας, σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA), συστημάτων κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς, τοπικών ραδιοδικτύων (R-LAN) που λειτουργούν σε ζώνες συχνοτήτων ελεύθερες αδείας, καθώς και μέσω δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών.

Διατίθενται πλέον νέες επικοινωνιακές πλατφόρμες, εκτός της ιντερνετικής πρόσβασης βάσει προσωπικού υπολογιστή. Ιδιαίτερα η διαλογική ψηφιακή τηλεόραση και οι συσκευές κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς (3G) που διέπονται από κοινά πρότυπα, διανοίγουν δυνατότητες πολυπλατφορμικής πρόσβασης σε υπηρεσίες μπορούν να είναι ταυτόχρονα υποκατάστατο και συμπλήρωμα των υφισταμένων δυνατοτήτων. Το ίδιο ισχύει για τα δίκτυα υποστήριξης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης τόνισε τη σημασία των ανοικτών πλατφορμών για τη σύγκλιση [6].

[6] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης κάλεσε "την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν τη χρησιμοποίηση ανοικτών προτύπων ώστε να παρέχεται στους πολίτες ελευθερία επιλογής όσον αφορά την πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, και δη μέσω των προτύπων ψηφιακής τηλεόρασης και κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς άλλων μέσων που πιθανόν να προσφέρει στο μέλλον η τεχνολογική σύγκληση." Κάλεσε επίσης την Επιτροπή να υποβάλει "έκθεση όπου θα αναλύονται συνολικά τα εμπόδια που απομένουν για: την επίτευξη διαδεδομένη πρόσβασης σε νέες υπηρεσίες και επιλογές της κοινωνίας της πληροφορίας μέσω ανοικτών προτύπων της ψηφιακής τηλεόρασης και των κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς, την πλήρη διάδοση των κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ηλεκτρονικού κράτους και το ρόλο τον οποίο θα μπορούσαν να παίξουν στη συνάρτηση αυτή τα εθνικά συστήματα ταυτοποίησης και αναγνώρισης της γνησιότητας" (παράγραφος 41).

Με τις ευρυζωνικές συνδέσεις αυξάνεται σημαντικά η ταχύτητα της μετάδοσης μεταξύ υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, τηλεοπτικών αποκωδικοποιητών και άλλων ψηφιακών συσκευών. Βελτιώνεται έτσι η ποιότητα της πρόσβασης στο Ίντερνετ, γίνεται περισσότερο εύχρηστη και εξυπηρετική για τους χρήστες ενώ καθίσταται δυνατή η υλοποίηση ολόκληρου του φάσματος των πολυμεσικών εφαρμογών.

Η επόμενη γενιά υπηρεσιών θα βασίζεται στα χαρακτηριστικά αυτά. Με την πλήρη εκμετάλλευσή τους, οι ευρυζωνικές τεχνολογίες θα βελτιώσουν την αποδοτική χρήση των δικτύων αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα και την απασχόληση. Η πρόσβαση σε πληροφορίες οποτεδήποτε και από οποιοδήποτε σημείο θα συμβάλει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγικότητας μέσω αποδοτικής χρήσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την τροποποίηση της οικονομικής συμπεριφοράς όσον αφορά την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και την προσαρμογή των επιχειρηματικών διεργασιών, τη δικτυακή παροχή των δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων.

Για την υλοποίηση του ευρυζωνικού δυναμικού απαιτείται καθένας να έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να απολαύσει και να αξιοποιήσει τον πλούτο και τα οφέλη που παρέχει (λόγου χάρη όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις). Τούτο σημαίνει ότι ο στόχος του σχεδίου δράσης eEurope 2002 'επίτευξη της κοινωνίας της πληροφορίας για όλους' παραμένει ισχυρός και για το eEurope 2005. Υποστηρίζοντας την εμφάνιση εναλλακτικών πλατφορμών πρόσβασης, όπως η ψηφιακή τηλεόραση ή τα συστήματα κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς, το νέο σχέδιο δράσης θα διευκολύνει περαιτέρω την ηλεκτρονική ένταξη, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στο βαθμό που τα δίκτυα και οι υπολογιστές καθίστανται ουσιώδες τμήμα της επαγγελματικής και της καθημερινής ζωής, αποκτά και η ασφάλεια επιτακτικότερο χαρακτήρα. Εξαιτίας της αξίας των τρεχουσών και των αναμενόμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών, πρέπει τα δίκτυα και τα συστήματα πληροφοριών να είναι ασφαλή. Η ασφάλεια αναδεικνύεται έτσι σε κύριο καταλύτη για τον ηλεκτρονικό επιχειρείν και προαπαιτούμενο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η διεθνοποίηση της διαχείρισης του Ίντερνετ θα αποτελέσει επίσης βασική παράμετρο για την αρμονική ανάπτυξή του. η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή του στόχου.

Συνοψίζοντας, οι ευρυζωνικές επικοινωνίες, σε συνδυασμό με τη σύγκλιση, θα αποδώσουν οφέλη, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Θα συμβάλουν στην ηλεκτρονική ένταξη των πολιτών, στη συνοχή και στην πολιτιστική ποικιλομορφία. Θα προσφέρουν το δυναμικό για τη βελτίωση και την απλοποίηση της ζωής όλων των Ευρωπαίων και θα μεταβάλουν τον τρόπο επαφής και αλληλεπίδρασης, όχι μόνο στην εργασία αλλά και με τους φίλους, την οικογένεια, την κοινότητα και τους θεσμούς και τους τρόπους λειτουργίας των εταιρειών. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους χρήστες και από εκεί ξεκινά το σχέδιο eEurope 2005. Στόχος του παρόντος σχεδίου δράσης είναι η τόνωση της προσφοράς ασφαλών υπηρεσιών, εφαρμογών και περιεχομένων βάσει ευρύτερα διαθέσιμης ευρυζωνικής υποδομής.

2. Η μέθοδος

Το σχέδιο δράσης eEurope 2002 απεδείχθη χρήσιμο και επιτυχημένο όχημα και βάση για παρόμοιες δράσεις όχι μόνο στις υποψήφιες χώρες (eEurope+), αλλά και σε τρίτες χώρες. Η μέθοδός του, αποτελούμενη από i) επιτάχυνση της θέσπισης νέων νομοθετικών μέτρων, ii) επανεστίαση υφιστάμενων προγραμμάτων υποστήριξης και iii) καθορισμός σαφών στόχων προς επίτευξη, σε συνδυασμό με τη συγκριτική αξιολόγηση είχαν σημαντικό αντίκτυπο. Το νέο σχέδιο δράσης θα στηριχθεί στις επιτυχίες αυτές και το eEurope θα διατηρηθεί ως σύμβολο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξέλιξη της κοινωνίας της πληροφορίας. Πρέπει, ωστόσο, να προσαρμοστεί όσον αφορά τις απαιτήσεις.

1. Η ευρυζωνική τεχνολογία μετασχηματίζει το Ίντερνετ και διανοίγει νέες δυνατότητες για διαλογικές πολυμεσικές υπηρεσίες που είναι δυνατές μόνο σε πολύ υψηλές ταχύτητες μετάδοσης. Οι επενδύσεις σε υποδομή εξαρτώνται από τη διάθεση περιεχομένων και υπηρεσιών, ενώ η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και περιεχομένων εξαρτάται από την εξάπλωση της υποδομής. Η υποδομή εξελίσσεται και αναβαθμίζεται στο βαθμό που εμφανίζονται νέες υπηρεσίες και εφαρμογές και αντιστρόφως. Με το σχέδιο eEurope 2005 θα επιδιωχθεί η δημιουργία θετικής ανάδρασης μεταξύ αναβάθμισης της υποδομής - τόσο ευρυζωνικής όσο και πολυπλατφορμικής - και ανάπτυξης των υπηρεσιών.

2. Εφαρμόζονται ήδη πολλά μέτρα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη στήριξη της οικονομίας της γνώσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη διαθέτουν εθνικά σχέδια δράσης για την πολιτική τους στην κοινωνία της πληροφορίας, πολλά από τα οποία εμπνεύσθηκαν από το eEurope 2002. Οι δράσεις του eEurope 2005 θα πρέπει επομένως να υπερακοντίζουν τις τρέχουσες πολιτικές θέτοντας τη δική τους σφραγίδα. Πρέπει επίσης να συμβαδίζουν με τα συμπεράσματα της Βαρκελώνης [7] και να λαμβάνουν υπόψη τις συζητήσεις του άτυπου Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών [8] στη Vitoria της Ισπανίας.

[7] http://ue.eu.int/el/Info/eurocouncil/index.htm

[8] Αποτελέσματα της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας, Φεβρουάριος 2002 - Vitoria, http://www.ue2002.es/

3. Πριν από το τέλος του παρόντος σχεδίου δράσης είναι πιθανό ότι ορισμένες από τις υποψήφιες χώρες για προσχώρηση στην ΕΕ θα έχουν καταστεί μέλη της. Θα αποτελέσει πρόκληση για αυτές (καθώς και για τα σημερινά κράτη μέλη) η εκπλήρωση των στόχων και η υλοποίηση των δράσεων που περιέχονται στο eEurope 2005. Το σχέδιο eEurope 2005 χρειάζεται επομένως να διαθέτει εγγενή ευελιξία ενώ θα πρέπει να προβλέπεται ενδιάμεση ανασκόπηση των δράσεων ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή ένταξη των νέων μελών στο σχέδιο δράσης.

Για την κάλυψη των εν λόγω στόχων, το σχέδιο δράσης eEurope βασίζεται σε δύο ομάδες δράσεων που αλληλοενισχύονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Η πρώτη αφορά υπηρεσίες, εφαρμογές και περιεχόμενο, και καλύπτει δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και ηλεκτρονικό επιχειρείν, ενώ η δεύτερη αφορά την υποκείμενη ευρυζωνική υποδομή και θέματα ασφαλείας. Οι στόχοι του eEurope 2005 μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Έως το 2005, η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει:

- σύγχρονες δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες

ηλεκτρονική διακυβέρνηση

ηλεκτρονικές υπηρεσίες μάθησης

ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας

- δυναμικό περιβάλλον ηλεκτρονικού επιχειρείν

και, ως καταλύτη για αυτές,

- διαδεδομένη διάθεση ευρυζωνικής πρόσβασης σε ανταγωνιστικές τιμές

- ασφαλή υποδομή πληροφοριών

Το σχέδιο δράσης διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις αλληλοσυνδεόμενες γραμμές:

Πρώτον, μέτρα πολιτικής για την ανασκόπηση και προσαρμογή της νομοθεσίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαλειτουργικότητας, για την ευαισθητοποίηση, καθώς και για την υπογράμμιση της πολιτικής βούλησης.

Δεύτερον, η εφαρμογή μέτρων πολιτικής υποστηρίζεται από την ανάπτυξη, ανάλυση και διάδοση ορθής πρακτικής. Θα δρομολογηθούν έργα για την επιτάχυνση της εξάπλωσης εφαρμογών και υποδομής αιχμής.

Τρίτον, τα μέτρα πολιτικής θα παρακολουθούνται και θα εστιάζονται καλύτερα μέσω συγκριτικής αξιολόγησης της επιτευχθείσας προόδου στην επίτευξη των στόχων και των πολιτικών που υποστηρίζουν τους στόχους αυτούς.

Τέταρτον, ο συνολικός συντονισμός των υφιστάμενων πολιτικών θα επιφέρει συνέργεια μεταξύ προτεινόμενων δράσεων. Μια διευθύνουσα επιτροπή θα παρέχει καλύτερη εποπτεία των εξελίξεων όσον αφορά τις πολιτικές και θα εξασφαλίζει ικανοποιητική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και του ιδιωτικού τομέα.

3. Οι δράσεις

3.1 Μέτρα πολιτικής

3.1.1. Σύγχρονες δικτυακές δημόσιες υπηρεσίες

i) ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Αφετηρία

Βάσει του σχεδίου δράσης eEurope 2002, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι, έως το τέλος του 2002, θα έχει εξασφαλισθεί η δικτυακή παροχή όλων των βασικών υπηρεσιών. Στο πεδίο αυτό επετεύχθησαν πολλά, πολλές όμως από τις υπηρεσίες παρουσιάζουν περιορισμένο διαλογικό χαρακτήρα. Η Επιτροπή και η βελγική Προεδρία διοργάνωσαν το Νοέμβριο του 2000 διάσκεψη σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποσκοπώντας στον εντοπισμό και τη διάδοση υποδειγμάτων ορθής πρακτικής. Οι υπουργοί που συμμετείχαν στη διάσκεψη ενέκριναν δήλωση [9] όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω εξέλιξης της ανταλλαγής ορθής πρακτικής καθώς και ότι, η παροχή δικτυακών δημόσιων υπηρεσιών θα γίνεται με ασφάλεια και χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό. Η ανάπτυξη ασφαλούς και ομαλής πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξαρτάται από την εξάπλωση και την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών μέσων επαλήθευσης της ταυτότητας. Θα συνεχισθεί η δράση που αφορά την υποστήριξη της εδραίωσης της έξυπνης κάρτας, που θα μπορούσε να συμβάλει στο σκοπό αυτό παρέχοντας επίσης ασφαλή διάταξη υποστήριξης της ηλεκτρονικής υπογραφής.

[9] http://europa.eu.int/information_society/eeurope/egovconf/index_en.htm

Η βελτίωση της πρόσβασης σε δημόσιους δικτυακούς τόπους για άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελεί στόχο του eEurope 2002. Τον Οκτώβριο του 2001, το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την «ηλεκτρονική ένταξη» [10] και, το Μάρτιο του 2002 [11], περαιτέρω ψήφισμα όπου δηλώνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για υλοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών της 'πρωτοβουλίας για την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό'. [12] Η πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες μπορεί να διευκολυνθεί με την παροχή πολυγλωσσικού περιεχομένου και τη διάθεσή του σε διάφορες πλατφόρμες.

[10] ΕΕ αριθ. C 292 της 18.10.2001.

[11] EE αριθ. C 86 της 10.4.2002.

[12] http://www.w3.org/TR/WCAG10/

Πρωτοβουλίες αναφορικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υφίστανται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες αυτές πλαισιώνονται από δράσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο: το πρόγραμμα IDA [13] υποστηρίζει τη διαλειτουργικότητα σε διεργασίες γραφείου διεκπεραίωσης, τυποποίηση και παροχή πανευρωπαϊκών υπηρεσιών, ενώ με το πρόγραμμα ΤΚΠ (IST) [14] χρηματοδοτούνται ερευνητικές δραστηριότητες. Η Επιτροπή προετοιμάζει πρωτοβουλία που θα διαδεχθεί την ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία κοινοτικού πλαισίου για την εκμετάλλευση πληροφοριών του δημόσιου τομέα [15]. Κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν τη δημιουργία ενιαίας (μονοαπευθυντικής) 'ιστοσελίδας ευρωπαϊκής πληροφόρησης για θέματα επαγγελματικής κινητικότητας'. Η δικτυακή πύλη των υπηρεσιών της ΕΕ, που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος IDA, θα αποτελέσει πολυγλωσσικό σημείο πρόσβασης για δικτυακή πληροφόρηση και υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν διασυνοριακή κινητικότητα. Η δικτυακή πύλη IDA θα χρησιμεύσει ως κλίνη δοκιμών για πολυπλατφορμικές τεχνολογίες. Σημαντική σχετικά θα είναι η χρήση και η βελτίωση συστημάτων αυτόματης μετάφρασης για την πλήρη κάλυψη της γλωσσικής ποικιλομορφίας των ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποιούν ανάλογες ιστοθέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης κάλεσε επίσης την Επιτροπή να αναλύσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου γνησιότητας για την άρση εμποδίων στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

[13] Ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δημοσίων διοικήσεων http://europa.eu.int/ispo/ida

[14] Τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας www.cordis.lu/ist

[15] COM(2001) 607 τελικό, της 23.10.2001.

Προτεινόμενες δράσεις

Ευρυζωνική σύνδεση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ως στόχο την εξασφάλιση ευρυζωνικής σύνδεσης για όλες τις δημόσιες διοικήσεις έως το 2005. Δεδομένου ότι οι ευρυζωνικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται σε διαφορετικές τεχνολογικές πλατφόρμες, δεν θα πρέπει οι εθνικές και περιφερειακές αρχές να προβαίνουν σε διακρίσεις μεταξύ τεχνολογιών κατά την αγορά των συνδέσεων (π.χ. σε ανοικτούς διαγωνισμούς υποβολής προσφορών).

Διαλειτουργικότητα: Έως τα τέλη του 2003 η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει συμφωνημένο πλαίσιο διαλειτουργικότητας για την υποστήριξη της παροχής πανευρωπαϊκών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για πολίτες και επιχειρήσεις. Θα αφορά περιεχόμενο πληροφοριών και συνιστώμενες τεχνικές πολιτικές καθώς και προδιαγραφές για τη σύγκλιση των συστημάτων πληροφοριών των δημόσιων διοικήσεων σε κοινοτική κλίμακα. Θα βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα και θα ενθαρρύνεται η χρήση λογισμικού ανοικτής πηγής.

Διαλογικές δημόσιες υπηρεσίες. Έως το τέλος του 2004, θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν εξασφαλίσει ότι οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες παρέχονται σε διαλογική βάση, όπου αρμόζει είναι προσβάσιμες για όλους, και ότι αξιοποιούν τόσο το δυναμικό των ευρυζωνικών δικτύων όσο και της πολυπλατφορμικής πρόσβασης. Προς τούτο θα απαιτηθεί αναδιοργάνωση [16] των γραφείων διεκπεραίωσης που θα αντιμετωπισθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας προαγωγής της ορθής πρακτικής. Συνεπάγεται επίσης την αντιμετώπιση της πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως οι μειονεκτούντες ή οι ηλικιωμένοι. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν κοινό κατάλογο δημόσιων υπηρεσιών, επιθυμητό στοιχείο των οποίων θα είναι ο διαλογικός χαρακτήρας και η διαλειτουργικότητα.

[16] Ο ανασχεδιασμός εσωτερικών διοικητικών διαδικασιών που αναφέρονται π.χ. στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων, την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών, το συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών.

Δημόσιες συμβάσεις. Έως το τέλος του 2005 θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν επιτύχει την ηλεκτρονική διεξαγωγή σημαντικού μέρους των δημοσίων συμβάσεων. Από την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα προκύπτει ότι ο πλέον αποδοτικός τρόπος για τον περιορισμό του κόστους επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης του Ίντερνετ στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών προμηθειών. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να θεσπίσουν το ταχύτερο δυνατό την νομοθετική δέσμη σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Δημόσια σημεία πρόσβασης στο Ίντερνετ: Όλοι οι πολίτες θα πρέπει στους δήμους ή τις κοινότητές τους να διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στα εν λόγω σημεία, εξοπλισμένα κατά προτίμηση με ευρυζωνική σύνδεση. Κατά τη δημιουργία των εν λόγω σημείων θα πρέπει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν διαρθρωτικούς πόρους και να συνεργάζονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό ή/και εθελοντικό τομέα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η Επιτροπή επιδιώκει να συνεχίσει την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης στο πρόγραμμα έρευνας και υποδειγματικών περιπτώσεων ορθής πρακτικής, στο βαθμό του δυνατού μέσω του προγράμματος που θα διαδεχθεί το πρόγραμμα PROMISE.

Πολιτισμός και τουρισμός. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον ιδιωτικό τομέα και τις περιφερειακές αρχές θα καθορίσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την προώθηση της Ευρώπης και για την παροχή εύχρηστων δημόσιων πληροφοριών. Οι εν λόγω ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως το 2005 και να βασίζονται σε διαλειτουργικές διεπαφές, να χρησιμοποιούν ευρυζωνικές επικοινωνίες και να είναι προσβάσιμες από κάθε τύπο ψηφιακού τερματικού.

ii) ηλεκτρονική μάθηση

Αφετηρία

Τα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά στους φιλόδοξους στόχους του eEurope 2002. Τα περισσότερα σχολεία είναι πλέον συνδεδεμένα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την παροχή πρόσφορης πρόσβασης στο Ίντερνετ και σε πολυμεσικούς πόρους για σχολεία, διδάσκοντες και μαθητές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης έθεσε ως στόχο προς επίτευξη έως το τέλος του 2003, αναλογία 15 μαθητών ανά συνδεδεμένο υπολογιστή για εκπαιδευτικούς σκοπούς [17] στα σχολεία της ΕΕ. Τα διευρωπαϊκά δίκτυα που συνδέουν εθνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα αναβαθμίστηκαν σημαντικά αλλά λίγα μόνο σχολεία είναι μέχρι στιγμής συνδεδεμένα.

[17] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης ζήτησε επίσης την ανάπτυξη της ψηφιακής εγγραματοσύνης μέσω της γενίκευσης ενός πιστοποιητικού χρήστη υπολογιστή και Ίντερνετ για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και να πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας για να εντοπιστούν διάφορες δυνατότητες υποβοήθησης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εγκαινιάσουν ή να ενισχύσουν τη διαδικτυακή σύνδεση με αδελφά σχολεία σε άλλα μέρη της Ευρώπης (παράγραφος 44).

Η Επιτροπή συνέβαλε στη χρηματοδότηση ορισμένων από τις δράσεις αυτές μέσω του προγράμματος ΤΠΚ (IST), της πρωτοβουλίας για την ηλεκτρονική μάθηση και άλλων δράσεων που συντονίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική μάθηση. Στα κοινοτικά μέτρα περιλαμβανόταν υποστήριξη για την παροχή εξοπλισμού, συνεργασία και ανταλλαγή ορθής πρακτικής, κατάρτιση διδασκόντων, παιδαγωγική έρευνα, καθώς και η ανάπτυξη περιεχομένου και υπηρεσιών για την ηλεκτρονική μάθηση.

Προτεινόμενες δράσεις

Ευρυζωνικές συνδέσεις. Έως το τέλος του 2005, θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν ως στόχο ότι όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα διαθέτουν ιντερνετική πρόσβαση για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και παρεμφερή ιδρύματα που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ηλεκτρονική μάθηση θα πρέπει επίσης να συνδεθούν με ευρυζωνικά δίκτυα.

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης. Έως το τέλος του 2002, η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει πρόταση για ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά την ηλεκτρονική μάθηση. Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην υλοποίηση των στόχων του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική μάθηση από εκπαιδευτική σκοπιά και θα διαρκέσει από το 2004 έως το 2006. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης ανάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς για την ηλεκτρονική μάθηση, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα. Θα προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης στην αγορά και θα αναλύσει νομικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα με σκοπό τον προσδιορισμό εμποδίων στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικής μάθησης στην Ευρώπη και, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα διατυπώσει προτάσεις για την αποκατάστασή τους.

Εικονική πανεπιστημιούπολη για όλους τους φοιτητές. Έως το τέλος του 2005, τα κράτη μέλη, υποστηριζόμενα από τα προγράμματα eLearning και eTEN [18], θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι όλα τα πανεπιστήμια παρέχουν δικτυακή πρόσβαση για φοιτητές και ερευνητές για τη μεγιστοποίηση της ποιότητας και απόδοσης των μαθησιακών διεργασιών και δραστηριοτήτων.

[18] το πρώην πρόγραμμα TEN-Telecom (διευρωπαϊκά δίκτυα στις τηλεπικοινωνίες).

Σύστημα συνεργασίας με τη βοήθεια υπολογιστή, σε πανεπιστήμια και στην έρευνα: Έως το τέλος του 2003, η Επιτροπή θα δρομολογήσει δράσεις που θα καταστήσουν δυνατή την εξάπλωση δικτύων και πλατφορμών με τη βοήθεια υπολογιστών σε ευρωπαϊκή κλίμακα, βάσει υπολογιστικής υποδομής υψηλών επιδόσεων και τεχνολογιών πλέγματος (GRID) [19]. Θα παράσχουν τη δυνατότητα συλλογικής εργασίας για επίλυση σύνθετων προβλημάτων, εικονικής πρόσβασης, κοινής χρήσης μαθησιακών πόρων και υπολογιστικής ισχύος σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

[19] κατανεμημένοι υπολογιστές ευρείας περιοχής που χρησιμοποιούν το παγκόσμιο Ίντερνετ για τη δημιουργία υποδομών κατανεμημένων υπολογιστών και επικοινωνιών.

Επανεκπαίδευση-απόκτηση δεξιοτήτων για την κοινωνία της γνώσης: Έως το τέλος του 2003, τα κράτη μέλη, κατά περίπτωση χρησιμοποιώντας διαρθρωτικούς πόρους και με την υποστήριξη της Επιτροπής, θα πρέπει να δρομολογήσουν δράσεις για την παροχή σε ενήλικες (π.χ. άνεργους, γυναίκες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας κλπ.) με τις βασικές δεξιότητες [20] που απαιτούνται για την κοινωνία της γνώσης, ώστε να βελτιωθεί η απασχολησιμότητά τους και η εν γένει ποιότητα ζωής τους. Οι δράσεις αυτές θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες που παρέχει η ηλεκτρονική μάθηση.

[20] Στις βασικές δεξιότητες περιλαμβάνονται οι βασικές δεξιότητες υπολογιστή (ψηφιακή εγγραμματοσύνη) και δεξιότητες ανώτερης τάξης, όπως ομαδική εργασία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση έργων κλπ.

iii) ηλεκτρονική υγεία

Αφετηρία

Το έργο του ιατρικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα αποκτά μεγαλύτερη ένταση πληροφοριών με την συνεχώς ευρύτερη χρήση εξελιγμένου ιατρικού εξοπλισμού και εφαρμογών υπολογιστών. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι απαιτήσεις των προϋπολογισμών για την υγεία ενόψει της προόδου στην ιατρική και την επιστήμη, της γήρανσης του πληθυσμού και των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των ασθενών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες καθίστανται σημαντικότερες στη διαχείριση της υγείας, τόσο σε επίπεδο μεμονωμένου ιατρού όσο και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Παρέχουν τη δυνατότητα μείωσης των διοικητικών δαπανών, παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης εξ αποστάσεως, αποφυγή περιττής επανάληψης εξετάσεων. Επιπλέον, το Ίντερνετ χρησιμοποιείται διαρκώς περισσότερο από τους πολίτες για τη λήψη ιατρικών πληροφοριών. Με βάση τα παραπάνω είναι καθοριστικής σημασίας η αποτελεσματική ανάπτυξη ηλεκτρονικού περιεχομένου και υπηρεσιών για την υγεία και η διάθεσή του σε όλους, καθώς και η συμμόρφωση των συναφών με την υγεία ιστοθέσεων με καθιερωμένα ποιοτικά κριτήρια.

Έχει πραγματοποιηθεί υπερδεκαετής έρευνα και ανάπτυξη στην τηλεματική της υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΠΚ (IST). Παραδείγματα αποτελεσμάτων είναι τα ενοποιημένα δίκτυα πληροφοριών υγείας, τα τυποποιημένα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες τηλεϊατρικής (τηλεπίσκεψη και τηλεπαρακολούθηση κατ'οίκον), καθώς και προσωπικά συστήματα ώστε οι πολίτες να υποστηρίζουν και να διαχειρίζονται την κατάσταση της υγείας τους. Άλλη σημαντική δράση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα συμβάλει στο eEurope 2005 είναι η βελτίωση της χρήσης της τηλεματικής στο κοινοτικό ρυθμιστικό σύστημα φαρμακευτικών ουσιών (π.χ. Eudravigilance για την ασφάλεια των φαρμάκων, βάση δεδομένων Europharm ή ηλεκτρονική υποβολή για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και βιομηχανίας) τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στα τέλη του 2003. Το σχέδιο eEurope προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού των προσπαθειών σε μια στρατηγική που θα αποφέρει ορατά αποτελέσματα με την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης. Τα σχετικά με την υγεία δεδομένα έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρακτήρα και όλες οι δράσεις στο πεδίο αυτό πρέπει να συνοδεύονται από την ανάπτυξη τεχνικών και οργανωτικών μέσων για την εξασφάλιση της προστασίας των πληροφοριών υγείας των πολιτών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, αποκάλυψη και παραποίηση.

Προτεινόμενες δράσεις

Ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, ότι η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας θα αντικαταστήσει τα έντυπα σε χαρτί που έως τώρα απαιτούνταν για υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση πριν από το εαρινό Συμβούλιο του 2003. Η Επιτροπή προτίθεται να υποστηρίξει κοινή μέθοδο για μέσα ταυτοποίησης ασθενών και αρχιτεκτονική ηλεκτρονικού μητρώου υγείας μέσω τυποποίησης και θα υποστηρίξει την ανταλλαγή ορθής πρακτικής αναφορικά με πιθανά πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως στοιχεία για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και ασφαλή πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες υγείας.

Δίκτυα πληροφοριών υγείας. Έως το τέλος του 2005, θα πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν αναπτύξει δίκτυα πληροφοριών υγείας μεταξύ σημείων περίθαλψης (νοσοκομεία, εργαστήρια και κατοικίες), κατά περίπτωση με ευρυζωνική συνδετικότητα. Παράλληλα, πρόκειται η Επιτροπή να καταρτίσει πανευρωπαϊκά δίκτυα πληροφοριών για δεδομένα δημόσιας υγείας και να συντονίσει δράσεις για ταχεία απόκριση σε απειλές για την υγεία, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Δικτυακές υπηρεσίες υγείας. Έως το τέλος του 2005, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα έχουν εξασφαλίσει ότι παρέχονται στους πολίτες δικτυακά υπηρεσίες υγείας (π.χ. πληροφορίες για υγιεινή διαβίωση και πρόληψη ασθενειών, ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, τηλεπίσκεψη, ηλεκτρονική επιστροφή δαπανών). Ορισμένες από τις υπηρεσίες υγείας και τις συναφείς προληπτικές υπηρεσίες (π.χ. δικτυακή πληροφόρηση για την ποιότητα του αέρα και των νερών) θα μπορούσαν να επεκταθούν σε διευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του προγράμματος eTEN. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει δράσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη για την μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα πληροφοριών υγείας στους πολίτες, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων όσον αφορά ιστοθέσεις.

3.1.2. Δυναμικό περιβάλλον για το ηλεκτρονικό επιχειρείν

Αφετηρία

Στο ηλεκτρονικό επιχειρείν περιλαμβάνονται το ηλεκτρονικό εμπόριο (ηλεκτρονικές αγορές και πωλήσεις) και η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών διεργασιών ώστε να γίνεται η βέλτιστη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Έπειτα από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το 1997 [21], η Επιτροπή ανέπτυξε σφαιρική πολιτική στο εν λόγω πεδίο. Μεταξύ των επιτευγμάτων ήταν και η ταχεία θέσπιση από την ΕΕ σειράς οδηγιών [22], που στόχευαν στην καθιέρωση εσωτερικής αγοράς για υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και σειρά πρωτοβουλιών που δεν έχουν νομοθετικό χαρακτήρα και στόχευαν στην προώθηση της αυτορρύθμισης, ιδίως στο πεδίο της 'ηλεκτρονικής εμπιστοσύνης' και την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών (ODR) [23], καθώς και τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας 'Go Digital' που θα συμβάλλει στην καλύτερη χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν από τις ΜΜΕ. Επίσης, προσαρμόστηκε και απλουστεύτηκε το φορολογικό περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως μέσω της θέσπισης οδηγίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση [24], καθώς και οδηγίας και κανονισμού σχετικά με τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά [25].

[21] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, COM(1997) 157 τελικό, 16.4.1997.

[22] Οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2000 για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ΕΕ αριθ. L 178 της 17.7.2000, Οδηγία 1999/93/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1999 σχετικά με κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές, ΕΕ αριθ. L 13 της 19.1.2000, Οδηγία 2001/29/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2001 για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας, ΕΕ αριθ. L 167 της 22.6.2001, Οδηγία 97/7/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 1997 για την προστασία των καταναλωτών κατά τις εξ αποστάσεως συμβάσεις, ΕΕ αριθ. L144 της 4.6.1997.

[23] Η Επιτροπή έχει καθιερώσει ένα εναλλακτικό δίκτυο επίλυσης διαφορών (ΕΕJ net) για τη χρησιμοποίηση και προώθηση μηχανισμών επίλυσης διαφορών για την επίλυση διασυνοριακών διαφορών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, σε ολόκληρη την ΕΕ.

[24] Οδηγία 2001/115/EΚ του Συμβουλίου της 20.12.2001, ΕΕ αριθ. L 15 της 17.1.2002.

[25] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 792/2002 του Συμβουλίου της 7.5.2002, ΕΕ αριθ. L 128 της 15.5.2002 και οδηγία 2002/38/ΕΚ του Συμβουλίου της 7.5.2002, ΕΕ αριθ. L 128 της 15.5.2002.

Η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης [26] συζήτηση σχετικά με το μέλλον της πολιτικής για τον καταναλωτή, για τον κανονισμό και την εφαρμογή του. Τονίζεται η ανάγκη εξάλειψης των κανονιστικών διακρίσεων μεταξύ ηλεκτρονικού και μη ηλεκτρονικού κόσμου, καθώς επίσης και ότι η μελλοντική κανονιστική ρύθμιση πρέπει να δημιουργηθεί κατά τρόπο ώστε να μην καταστεί περιττή ούτε να καταπνίξει την καινοτομία και την νέα τεχνολογία.

[26] Πράσινη Βίβλος για την προστασία των καταναλωτών 2001, COM(2001) 531 τελικό, η συνέχεια της ανακοίνωσης βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Η Επιτροπή βασιζόμενη στην ευρωπαϊκή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα [27] και στην ανακοίνωση για την ηλεκτρονική οικονομία [28], συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την υποστήριξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ευρώπη. Σκοπός είναι η προώθηση της εδραίωσης του ηλεκτρονικού επιχειρείν με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, ανθρώπινων πόρων (ιδίως των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων) και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Το σχέδιο eEurope 2005 θα προσφέρει τα μέσα για την εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής.

[27] Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής: Έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα 2001, SEC(2001) 1705.

[28] «Ο αντίκτυπος της ηλεκτρονικής οικονομίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: οικονομική ανάλυση και συνέπειες πολιτικής» - COM(2001) 711 τελικό, 29.11.2001.

Προτεινόμενες δράσεις

Νομοθεσία. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα προβεί σε ανασκόπηση της συναφούς νομοθεσίας, κατά περίπτωση αποσκοπώντας στον προσδιορισμό και την άρση των παραγόντων που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Η ανασκόπηση αυτή θα στοχεύει ιδιαίτερα στην επέκταση των υφιστάμενων ευνοϊκών κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην μη ηλεκτρονική διανομή αγαθών και υπηρεσιών ώστε να υπάρξουν ισότιμες συνθήκες μεταξύ των διαφόρων τρόπων εμπορίου (ηλεκτρονικό/μη ηλεκτρονικό). Η ανασκόπηση που θα είναι ανοικτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αρχίσει με μια σύνοδο κορυφής για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, το 2003, όπου υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να περιγράψουν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κατά τη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

ΜΜΕ. Έως το τέλος του 2003, η Επιτροπή προτίθεται να καθιερώσει ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης του ηλεκτρονικού επιχειρείν, συνενώνοντας υφιστάμενους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς συντελεστές στο πεδίο αυτό με σκοπό την ενδυνάμωση και τον συντονισμό δράσεων υποστήριξης των ΜΜΕ στο πεδίο του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Η Επιτροπή θα ενισχύσει γεωγραφικές και κλαδικές δέσμες ΜΜΕ που εργάζονται σε ηλεκτρονική δικτύωση ώστε να ενθαρρυνθεί η καινοτομία στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, η κοινή χρήση ορθής πρακτικής και η προώθηση κατευθυντηρίων γραμμών και προτύπων.

Ηλεκτρονικές δεξιότητες. Έως το τέλος του 2003, η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα δημοσιεύσει ανάλυση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρονικών δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν κοινοπραξίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη συνεργασία όλων των σχετικών ενδιαφερομένων με σκοπό την ανάπτυξη πανευρωπαϊκού ορισμού όσον αφορά τις ηλεκτρονικές δεξιότητες.

Διαλειτουργικότητα. Έως το τέλος του 2003, θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας, με την υποστήριξη της Επιτροπής και των κρατών μελών, να έχει αναπτύξει διαλειτουργικές λύσεις ηλεκτρονικού επιχειρείν για συναλλαγές, ασφάλεια, υπογραφές, συμβάσεις και πληρωμές. Τούτο θα διευκολύνει τις υπηρεσίες καθιστώντας εφικτή τη διεξαγωγή ομαλών, ασφαλών και εύκολων διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών και εμπορίου μέσω κινητών επικοινωνιών.

Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Έως το τέλος του 2003, η Επιτροπή, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, οργανώσεις καταναλωτών και τα κράτη μέλη, θα εξετάσει δυνατότητες καθιέρωσης πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος επίλυσης διαφορών. Για τη διευκόλυνση διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών για ΜΜΕ, πρόκειται η Επιτροπή να υποστηρίξει περαιτέρω την καθιέρωση ηλεκτρονικών συστημάτων πληροφόρησης σε νομικά θέματα. Η Επιτροπή θα εργαστεί μαζί με τους ενδιαφερόμενους όσον αφορά απαιτήσεις για σήματα εμπιστοσύνης με σκοπό την έκδοση σύστασης για θέματα εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

".eu company". Έως το τέλος του 2003, η Επιτροπή θα εξετάσει τις δυνατότητες παροχής σε ευρωπαϊκές εταιρείες πρόσθετων χαρακτηριστικών που συνδέονται με την ονομασία τομέα .eu, όπως την πιστοποιημένη κυβερνοταυτότητα και άλλες λειτουργίες υποστήριξης, π.χ. σήματα εμπιστοσύνης και πρόγραμμα επαλήθευσης ταυτότητας.

3.1.3. Ασφαλής υποδομή πληροφοριών

Αφετηρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δρομολογήσει σφαιρική στρατηγική, βασισμένη στις ανακοινώσεις για την ασφάλεια των δικτύων [29], τις αξιόποινες πράξεις στον κυβερνοχώρο [30], καθώς και στην ισχύουσα [31] και στην επόμενη οδηγία για την προστασία των δεδομένων όσον αφορά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η υποδειχθείσα μέθοδος υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω στο ψήφισμα του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 [32] και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου όσον αφορά επιθέσεις εναντίον συστημάτων πληροφοριών [33].

[29] Ασφάλεια δικτύου και πληροφοριών: Πρόταση ευρωπαϊκής πολιτικής, COM(2001) 298, 6 Ιουνίου 2001.

[30] Δημιουργία ασφαλέστερης κοινωνίας της πληροφορίας με τη βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών πληροφοριών και με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, COM(2000) 890, 22.1.2001.

[31] Οδηγία 99/66/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 1997 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τηλεπικοινωνιακό τομέα (ΕΕ αριθ. L 24 της 30.1.1998).

[32] http://register.consilium.eu.int/pdf/en/01/st15/15152en1.pdf

[33] http://europa.eu.int/comm/dgs/justice_home/index_el.htm, COM(2002) 173 τελικό, 19.4.2002

Βάσει του ψηφίσματος της 28ης Ιανουαρίου θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2002 να έχει ολοκληρωθεί μια σειρά πρωτοβουλιών (π.χ. η συγκρότηση ομάδας ειδικού έργου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, προώθηση ορθής πρακτικής και βελτιωμένη ανταλλαγή μηχανισμών πληροφόρησης). Τούτο θα αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες προς την κατεύθυνση ασφαλούς υποδομής πληροφοριών. Θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν οι εργασίες για τη δημιουργία υποδομής για ασφαλή ευρωπαϊκή έξυπνη κάρτα καθώς και να εντατικοποιηθεί η εξάπλωση των εφαρμογών.

Η κοινοτική ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα ασφάλειας θα συνεχιστεί στο 6ο πρόγραμμα πλαίσιο. Προτεραιότητες θα είναι: αξιόπιστες υποδομές δικτύων και πληροφοριών με έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες (π.χ. ευρυζωνική, ασύρματες αρχιτεκτονικές, νοήμον περιβάλλον). ο εντοπισμός ευπαθών σημείων και αλληλεξαρτήσεων σε υποδομές. Επιδιώκεται επίσης η υποστήριξη της τυποποίησης αποσκοπώντας σε ευρύτερη χρήση ανοικτών προτύπων και λογισμικού ανοικτής πηγής. Στις ερευνητικές δραστηριότητες θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί ο 'ανθρώπινος παράγοντας' στην ασφάλεια, π.χ. βασικά πρότυπα ασφάλειας, ευχρηστία συστημάτων.

Προτεινόμενες δράσεις

Ομάδα ειδικού έργου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (CSTF). Έως τα μέσα του 2003 θα πρέπει να έχει καταστεί επιχειρησιακή. Με βάση πρόταση την οποία η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει μέσα στο 2002, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να θεσπίσουν το ταχύτερο δυνατό την απαραίτητη νομική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών που αφορά όλους τους πυλώνες της κοινοτικής πολιτικής. Τα κράτη μέλη και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες της CSTF, ώστε να καταστεί κέντρο τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας, π.χ. να αναπτύξει μαζί με κράτη μέλη αρχές σχεδιασμού για ένα ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού σε περιπτώσεις επιθέσεων κατά υπολογιστών. να διευκολύνει τη σχετική συζήτηση ευρύτερα, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. να προαγάγει τη διασυνοριακή συνεργασία.

Εμπέδωση 'κλίματος ασφάλειας'. Έως το τέλος του 2005 θα πρέπει να έχει εμπεδωθεί 'κλίμα ασφάλειας' στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προϊόντων πληροφοριών και επικοινωνιών. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αναπτύξει πρότυπα και ορθή πρακτική προωθώντας την συνεπή εφαρμογή τους. Η Επιτροπή επιδιώκει να υποστηρίξει έργα και θα εργαστεί για την περαιτέρω συνειδητοποίηση όλων των χρηστών όσον αφορά τους κινδύνους για την ασφάλεια. Στα τέλη του 2003 θα εκδοθεί ενδιάμεση έκθεση της πραγματοποιηθείσας προόδου, ενώ η τελική αξιολόγηση θα δημοσιευθεί στο τέλος του 2005.

Ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών. Έως το τέλος του 2003 η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα εξετάσουν τις δυνατότητες καθιέρωσης ασφαλούς περιβάλλοντος επικοινωνιών για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων κυβερνητικών πληροφοριών.

3.1.4. Ευρυζωνική τεχνολογία

Αφετηρία

Οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν σε παγκόσμια κλίμακα και σε διαρκώς μεγαλύτερο βαθμό ότι η ευρυζωνική πρόσβαση θα είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους. Η ευρύτερη διάθεση ευρυζωνικών επικοινωνιών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, διάφορα δε κράτη της ΕΕ έχουν αρχίσει την επανεξέταση της κατάστασης όσον αφορά την ευρυζωνική προσφορά στην επικράτειά τους. Κοινός τους στόχος είναι η επιτάχυνση της εξάπλωσής του. Η σημασία της 'ευρείας διάθεσης και χρήσης ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη την Ένωση έως το 2005' αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης. Οι προτεινόμενες δράσεις στο παρόν σχέδιο ανταποκρίνονται στην προτεραιότητα αυτή.

Οι επενδύσεις για ευρυζωνική πρόσβαση θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Στις ευρύτερες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής, η Επιτροπή συνέστησε ότι "τα κράτη μέλη θα πρέπει: ... να ενθαρρύνουν τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στα τοπικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ('τοπικός βρόχος') για την επιτάχυνση της εξέλιξης του ευρωπαϊκού ευρυζωνικού δικτύου". Ο ανταγωνισμός αναμένεται ότι θα ωθήσει τις επενδύσεις, θα δημιουργήσει καινοτομία και θα συμπιέσει τις τιμές. Η δημόσια πολιτική θα πρέπει κατά συνέπεια να εστιάσει σε θέματα όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι αποτελεσματικός ή όπου πρέπει να εξασφαλισθούν πολιτικοί στόχοι, π.χ. η κάλυψη της επικράτειας αποβλέποντας στη συνοχή.

Το νέο πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων που θα ισχύσει σε όλα τα κράτη μέλη από τον Ιούλιο του 2003 λαμβάνει πλήρως υπόψη τον συγκλίνοντα χαρακτήρα της ευρυζωνικής τεχνολογίας. Ρητοί στόχοι των ρυθμιστικών αρχών είναι η ενθάρρυνση αποτελεσματικών επενδύσεων σε υποδομή (από νεοεισερχόμενους και εγκατεστημένους φορείς εκμετάλλευσης) καθώς και η προώθηση της καινοτομίας. Τούτο σημαίνει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη επαρκούς απόδοσης των επενδύσεων, ανάλογα με τους επενδυτικούς κινδύνους που αναλαμβάνονται. Τούτο σημαίνει επίσης ότι πρέπει να περιοριστεί κατά το δυνατό η αβεβαιότητα των επενδυτών όσον αφορά τις ισχύουσες κανονιστικές ρυθμίσεις.

Στο ευρύτερο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου της Έρευνας, η Επιτροπή υποστηρίζει την πλήρη εκμετάλλευση ευρυζωνικών δικτύων από την ερευνητική κοινότητα. Τούτο θα συνεχισθεί και στο 6ο πρόγραμμα πλαίσιο, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα προτεραιότητας - τα δίκτυα αριστείας και τα ενοποιημένα έργα. Συγκεκριμένα, θα υποστηριχθεί η αναβάθμιση και απόδοση τεχνολογίας για δίκτυα πρόσβασης οπτικής ίνας, κινητές ευρυζωνικές ασύρματες υπηρεσίες (πέραν της τρίτης γενιάς), ευρυζωνικά δορυφορικά συστήματα πρόσβασης (συνεκτιμώντας τις ανάγκες του συστήματος Galileo), σύγκλιση σταθερών και κινητών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο πρωτόκολλο του Ίντερνετ νέας γενιάς (IPv6) και λαμβάνοντας υπόψη θέματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής (ασύρματο, συνεχής σύνδεση) κλπ. Η Επιτροπή έχει ήδη καθορίσει τα απαιτούμενα βήματα για την υποστήριξη του Ίντερνετ της επόμενης γενιάς, στην ανακοίνωσή της [34], "Ίντερνετ νέας γενιάς - προτεραιότητες της δράσης για μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο Ίντερνετ IPv6". οι συστάσεις αυτές πρέπει να ακολουθηθούν.

[34] COM(2002) 96 τελικό της 21ης Φεβρουαρίου 2002.

Η ευρυζωνική στρατηγική αποτελεί σύνθετο καθήκον καθώς επηρεάζεται από πολλές και διαφορετικές πολιτικές: πολεοδομία και χωροταξία, ερευνητική πολιτική, φορολόγηση και κανονιστική ρύθμιση. Οι πολιτικές αυτές διεξάγονται σε όλα τα επίπεδα: διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, καθώς και από φάσμα διαφόρων συντελεστών, στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή θα εμβαθύνει την ανάλυση των πολιτικών επιλογών και των υφιστάμενων εμποδίων για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών επικοινωνιών, ιδίως αποβλέποντας στην ευρύτερη πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες μέσω ανοικτών πλατφορμών, στην ψηφιακή τηλεόραση και στις επικοινωνίες τρίτης γενιάς, σύμφωνα με την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης.

Προτεινόμενες δράσεις

Πολιτική ραδιοφάσματος. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει το νέο πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων για την πολιτική ραδιοφάσματος ώστε να εξασφαλισθεί η διάθεση και αποδοτική χρήση του φάσματος από ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες (π.χ. W-LAN) και για τη συνεργασία με τα κράτη μέλη όσον αφορά την εισαγωγή των υπηρεσιών αυτών. Η Επιτροπή θα προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τις νέες μεθόδους αποτίμησης του φάσματος και εμπορίας δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων.

Ευρυζωνική πρόσβαση σε λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες. Τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή, θα πρέπει, όπου απαιτείται, να υποστηρίζουν την εξάπλωση σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές, και κατά το δυνατόν να χρησιμοποιούν διαρθρωτικούς πόρους ή/και οικονομικά κίνητρα (με την επιφύλαξη τήρησης των κανόνων περί ανταγωνισμού). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις πλέον απόμακρες περιφέρειες.

Περιορισμός των φραγμών για την εξάπλωση ευρυζωνικών δικτύων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση σε δικαιώματα διάβασης, ιστούς και αγωγούς για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, λόγου χάρη μέσω της άρσης νομοθετικών εμποδίων. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει σχετικά, ενθαρρύνοντας και οργανώνοντας ανταλλαγή εμπειριών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και κοινοπραξίες ιδιωτών/δημοσίου.

Πολυπλατφορμικό περιεχόμενο. Οι δημόσιες αρχές στα κράτη μέλη και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να στοχεύουν στην προσφορά του περιεχομένου τους σε διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως η διαλογική ψηφιακή τηλεόραση, οι επικοινωνίες τρίτης γενιάς κλπ. Η Επιτροπή επιδιώκει να υποστηρίξει έργα επίδειξης και έρευνας. Πρόκειται επίσης να εντοπίσει κανονιστικά εμπόδια που αφορούν τη χρήση ψηφιακής τηλεόρασης για παροχή διαλογικών υπηρεσιών [35].

[35] Όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης.

Μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή. Για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, θα πρέπει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν συνθήκες διαφάνειας όσον αφορά τους όρους της σκοπούμενης μετάβασης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, έως τα τέλη του 2003, να δημοσιεύσουν τις προθέσεις τους όσον αφορά την ενδεχόμενη μετάβαση: θα μπορεί να περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα και αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς, καθώς και ενδεχομένως ημερομηνία τερματισμού των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών, που θα επέτρεπε την ανάκτηση και τον αναδασμό των συχνοτήτων. Τα εθνικά σχέδια μετάβασης θα πρέπει επίσης να παρέχουν τη δυνατότητα για ψηφιακή τηλεόραση ανεξάρτητα από πλατφόρμα, λαμβάνοντας υπόψη ανταγωνιστικούς μηχανισμούς μετάδοσης (κυρίως δορυφορικά, καλωδιακά και επίγεια).

3.2. Ανάπτυξη, ανάλυση και διάδοση ορθής πρακτικής

Σε όλα τα πεδία του σχεδίου eEurope 2005 αναπτύσσονται εμπορικές και δημόσιες εφαρμογές, λειτουργούν προγράμματα υποστήριξης και δοκιμάζονται πειραματικές εφαρμογές. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν πολύτιμο πόρο γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης. Σημειώνεται ταχεία αλλά άνιση πρόοδος, λόγου χάρη μία δημόσια διοίκηση ή ένα σχολείο ενδέχεται να επιχειρεί την ανάπτυξη ή χρήση μιας εφαρμογής που λειτουργεί ήδη κάπου αλλού ή για την οποία υφίσταται βιώσιμη λύση στον ιδιωτικό τομέα.

Σκοπός του σχεδίου eEurope 2005 είναι να βασισθεί στις εμπειρίες αυτές. Δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση ορθής πρακτικής, αλλά θα τις προωθήσει περαιτέρω, ως υποδειγματικές περιπτώσεις, ώστε να χρησιμεύσουν για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου eEurope. Οι δραστηριότητες ορθής πρακτικής θα είναι επομένως συμπληρωματικές προς τις δράσεις πολιτικής. Προτείνεται προσέγγιση σε τρία βήματα:

i. Εντοπισμός και επιλογή υποδειγμάτων ορθής πρακτικής.

Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, υποψήφιες χώρες και τον ιδιωτικό τομέα, θα προσδιορίσει υποδείγματα ορθής πρακτικής σε παγκόσμια κλίμακα. Θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα παραδείγματα από τον δημόσιο τομέα και εμπορικές εφαρμογές στα πεδία του σχεδίου δράσης.

ii. Επιλεγμένες περιπτώσεις ορθής πρακτικής πρόκειται κατά περίπτωση να βελτιωθούν ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα εφαρμογής τους, ενώ θα διεξαχθεί ανάλυση για την παραγωγή υποδείγματος ή κατευθυντηρίων γραμμών ορθής πρακτικής.

Τα σχετικά παραδείγματα θα επεκταθούν ως προς το πεδίο εφαρμογής (π.χ. πολυπλατφορμικά αντί μιας μόνο πλατφόρμας ή με επιπλέον χρήστες) ή θα συμπληρωθούν με πρόσθετες εξελίξεις (π.χ. μεγαλύτερη λειτουργικότητα ή πολυγλωσσική αλληλεπίδραση). Θα ενισχυθούν πτυχές των εν λόγω έργων που αφορούν την επίδειξη και την αξιολόγηση, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση εις βάθος ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

Η λεπτομερής ανάλυση της ορθής πρακτικής θα πρέπει να καταλήγει σε υποδείγματα ή κατευθυντήριες γραμμές. Πρόκειται για δοκιμασμένες και καλά τεκμηριωμένες μεθόδους για εγγυημένες και δοκιμασμένες εφαρμογές ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ο χαρακτήρας τους θα είναι δομοστοιχειωτός και προσαρμόσιμος για κάθε επιμέρους χρήστη, αποτελούμενος τυπικά από μια μεθοδολογία, μια δέσμη συναφών εργαλείων και από λογισμικό ανοιχτής πηγής. Θα προκύψει έτσι κριτική αξιολόγηση παραγόντων επιτυχίας και διδαγμάτων από αποτυχίες, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα τη μεταφορά και διάδοση ορθής πρακτικής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ιδίως στις λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες.

iii. Θα διαδοθούν ορθή πρακτική και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των έργων.

Για τη διάδοση περιπτώσεων ορθής πρακτικής, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τις Προεδρίες του Συμβουλίου, θα διοργανώσει εκστρατείες προώθησης σε ολόκληρη την ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες, βάσει των ακόλουθων μηχανισμών:

* Διασκέψεις/συναντήσεις εργασίας: Η διάσκεψη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με τις σχετικές επιδείξεις υποδειγμάτων ορθής πρακτικής, αποτελεί επιτυχημένο μοντέλο ανταλλαγής εμπειριών και διδαγμάτων. Για το πρώτο εξάμηνο του 2003 προγραμματίζεται διάσκεψη για την ηλεκτρονική υγεία, η οποία θα ακολουθήσει το μοντέλο αυτό, καθώς επίσης και διάσκεψη για την ηλεκτρονική μάθηση και δεύτερη διάσκεψη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που προτείνονται για την ιταλική Προεδρία. Οι εν λόγω διασκέψεις απευθύνονται κατά κανόνα σε υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής. Συνοδεύονται από ειδικές συναντήσεις εργασίας των συντελεστών της εκάστοτε στρατηγικής. Κατά τη διάρκειά τους θα εξετασθούν λεπτομερώς υποδείγματα, μοντέλα και κατευθυντήριες γραμμές ορθής πρακτικής.

* Δίκτυα υποστήριξης: Τα αποτελέσματα θα διαδοθούν μέσω υφιστάμενων επιχειρηματικών, πανεπιστημιακών, ερευνητικών δικτύων και δικτύων χρηστών - π.χ. τα δίκτυα υποστήριξης του ηλεκτρονικού επιχειρείν για ΜΜΕ ή το ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων - και μέσω άλλων ανάλογων διαύλων, σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Θα αναζητηθούν συγκρίσιμα δίκτυα για συντελεστές σε όλα τα πεδία του σχεδίου eEurope, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τη διατήρηση ανοικτού διαλόγου με δίκτυα όπως τα TeleCities, Eris@ και Elanet. Τα νέα προγράμματα για τις καινοτόμες δράσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) παρέχουν στις περιφέρειες (ιδίως στις λιγότερο ευνοημένες και στις περιοχές υπό αναδιάρθρωση) τη δυνατότητα να δοκιμάσουν καινοτόμα μέσα και να ανταλλάξουν ορθή πρακτική όσον αφορά ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε περιφερειακή κλίμακα. Τούτο θα συμβάλει θετικά στις στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης και επομένως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο δράσης eEurope 2005.

* Παρουσία στον παγκόσμιο ιστό: Σε ειδική ιστοθέση θα δημοσιευθούν συνδέσεις με υποδείγματα ορθής πρακτικής και κατευθυντήριες γραμμές, παρέχοντας επίσης εργαλεία για τη χρήση τους και μηχανισμούς ανεύρεσης.

3.3. Συγκριτική αξιολόγηση

Η συγκριτική αξιολόγηση του σχεδίου eEurope είναι διαδικασία με 3 φάσεις.

i. Καθορισμός δεικτών

Για το σχέδιο eEurope 2002, χρησιμοποιήθηκαν 23 δείκτες. Το σκεπτικό για τη χρήση τους ήταν η εστίαση στα αποτελέσματα, δηλαδή στον τελικό στόχο της πολιτικής και όχι στην πολιτική αφεαυτή (π.χ. % νοικοκυριών συνδεδεμένων με το Ίντερνετ και όχι μέτρηση του βαθμού αποδεσμοποίησης στον τοπικό βρόχο). Ο στόχος της συγκριτικής αξιολόγησης είναι η ανάπτυξη πολιτικής. τούτο σημαίνει ότι έχει ουσιαστική σημασία η επίτευξη πολιτικής στήριξης των δεικτών [36]. Οι δείκτες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν για το σχέδιο eEurope 2005 ώστε να αντικατοπτρίζουν τους αναθεωρημένους πολιτικούς στόχους. Μετά το 2004, δηλ. έπειτα από το τέλος του σχεδίου eEurope+, ο νέος κατάλογος δεικτών θα χρησιμεύσει επίσης ως βάση και στις υποψήφιες χώρες. Κατά περίπτωση θα αναπτυχθούν και περιφερειακοί δείκτες.

[36] Οι δείκτες υποστηρίχθηκαν από το Συμβούλιο Εσωτερικής Αγοράς, το Νοέμβριο του 2000 (13493/00 ECO 338).

ii. Μετρήσεις και ανάλυση

Οι έγκυρες στατιστικές σχετικά με το Ίντερνετ έχουν μικρή διάρκεια ζωής, ενώ οι μετρήσεις δεικτών πρέπει να διατίθενται αμέσως ώστε να έχουν σημασία για την χάραξη πολιτικής. Είναι αναπόφευκτος ο συμβιβασμός μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας. Για τη βελτίωση της ποιότητας πρέπει η μέτρηση των δεικτών του eEurope 2005 να γίνεται χρησιμοποιώντας περισσότερο τις επίσημες στατιστικές των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και της Eurostat. Για να καταστεί δυνατή τακτική και συγκρίσιμη συλλογή δεδομένων στα κράτη μέλη απαιτείται νομική βάση για τις στατιστικές που αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας. Η Επιτροπή θα προτείνει σχετική νομική βάση πριν από το τέλος του 2002.

Η ανάλυση των παραγόντων στις οποίες βασίζονται οι τιμές των δεικτών αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την αξιοποίηση των δεδομένων με σκοπό τη χάραξη πολιτικής. Η πρώτη ανάλυση δεικτών του eEurope 2002 έγινε στην έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης της Επιτροπής [37]. Τα αποτελέσματα επικαιροποιούνται τακτικά στην ιστοθέση eEurope, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν τις δικές τους αναλύσεις [38]. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη περιφερειακής συγκριτικής αξιολόγησης, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών για την κοινωνία της πληροφορίας.

[37] Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης του σχεδίου δράσης eEurope, COM(2002) 62 τελικό, http://europa.eu.int/information_society/eeurope/news_library/documents/index_en.htm

[38] http://europa.eu.int/eeurope

iii. Ανάπτυξη πολιτικής

Η αξία της συγκριτικής αξιολόγησης για την ανάπτυξη και χάραξη πολιτικής προκύπτει στην εαρινή έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [39], καθώς και στην έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης που απετέλεσαν προωθητική δύναμη για το σχέδιο δράσης eEurope 2005.

[39] "Η στρατηγική της Λισαβόνας - για την επίτευξη της αλλαγής", COM(2002) 14 καθώς και το συνοδευτικό έγγραφο των υπηρεσιών SEC(2002) 29, 15.1.2002.

Μπορεί να γίνει περαιτέρω αξιοποίηση της συγκριτικής αξιολόγησης με την ανταλλαγή ορθής πρακτικής όσον αφορά επιμέρους πολιτικές. Προς τούτο, η Επιτροπή θα αναλύσει τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης για να προσδιορίσει περιπτώσεις ορθής πρακτικής όσον αφορά επιμέρους πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών πολιτικών των κρατών μελών ή άλλων χωρών που, με βάση τους δείκτες, παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προτεινόμενες δράσεις

Έως το τέλος του 2002, βάσει πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θεσπίζει κατάλογο δεικτών και μεθοδολογία για την συγκριτική αξιολόγηση.

Στις αρχές του 2003 η Επιτροπή θα δημοσιεύσει αξιολόγηση του σχεδίου δράσης eEurope 2002, που θα βασίζεται στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης και θα παρέχει την αναλυτική βάση για την αποτίμηση της προόδου στο σχέδιο eEurope 2005.

Η Επιτροπή θα διεξαγάγει συγκριτική αξιολόγηση, θα δημοσιεύσει ενδιάμεση έκθεση στις αρχές του 2004 και θα επικαιροποιεί τακτικά τα δεδομένα αυτά στην ιστοθέση eEurope.

3.4. Μηχανισμός συντονισμού για πολιτικές της κοινωνίας της πληροφορίας

Κατά τα τελευταία έτη δρομολογήθηκαν πολλές πρωτοβουλίες πολιτικής, είτε ως άμεση απόκριση στην ηλεκτρονική οικονομία είτε για να προσδοθεί ηλεκτρονική διάσταση σε υφιστάμενες πολιτικές. Παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολιτικές, όπως η περιφερειακή (π.χ. υποστήριξη του σχεδίου eEurope σε διαρθρωτικά ταμεία [40]), η αναπτυξιακή (π.χ. dotforce - η πρωτοβουλία της ομάδας G8), εκπαιδευτική (π.χ. ηλεκτρονική μάθηση), πολιτική απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση), πολιτική εμπορίου (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο στον ΠΟΕ) και το σχέδιο δράσης eEurope+. Επίσης, σε εθνικό επίπεδο, έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες πολιτικής που αναφέρονται στην δικτυακή οικονομία. Δεν είναι πάντοτε δεδομένο ότι τα διάφορα εθνικά μέτρα γνωστοποιούνται ικανοποιητικά σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Η βελτίωση της εποπτείας καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων συντελεστών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που αναφέρονται στην κοινωνία της πληροφορίας.

[40] Σημαντικό ποσό των διαρθρωτικών πόρων, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, προβλέπεται για δράσεις της κοινωνίας της πληροφορίας κατά τη χρονική περίοδο 2000-2006, κυρίως για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών την προώθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν και την αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συγκροτηθεί μια διευθύνουσα ομάδα eEurope, προεδρευόμενη από την Επιτροπή (και αποτελούμενη από εκπροσώπους κρατών μελών και υποψηφίων χωρών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, όπου κρίνεται απαραίτητο, από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και ομάδων καταναλωτών, χρηματοδοτούμενη δε από τη συνέχεια του προγράμματος PROMISE). Η διευθύνουσα αυτή ομάδα θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου δράσης eEurope, με σκοπό τη βελτίωση της εφαρμογής του eEurope 2005. Θα λειτουργεί επίσης ως βήμα ανταλλαγής εμπειριών. Θα παρέχει τη δυνατότητα συμπερίληψης του ιδιωτικού τομέα και θα δίνει στις υποψήφιες χώρες τη δυνατότητα έγκαιρης συμμετοχής τους. Η ομάδα θα συνεδριάζει κατά κανόνα δύο φορές ετησίως σε υψηλό επίπεδο, ασχολούμενη με θέματα στρατηγικής.

3.5 Χρηματοδότηση

Το σχέδιο δράσης θέτει φιλόδοξους στόχους και προτείνει δράσεις για τις οποίες απαιτούνται σημαντικοί πόροι. Τούτο θα επιτευχθεί με τη χρήση και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, την επανεστίαση υφιστάμενων προγραμμάτων. Για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόκειται η Επιτροπή να χρησιμοποιήσει πλήρως τα προγράμματα eTEN και IDA. Και τα δύο προγράμματα βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση αναπροσανατολισμού για την υποστήριξη των στόχων του eEurope. Ιδίως ο χρηματοοικονομικός κανονισμός όσον αφορά το πρόγραμμα eTEN πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να καταστεί κατάλληλο μέσο.

Όπου αυτό είναι δυνατό, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει επίσης διαθέσιμους πόρους του προγράμματος eContent, σε συνέχεια του προγράμματος PROMISE [41], το πολυετές πρόγραμμα για επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα, καθώς και τις γραμμές του προϋπολογισμού που αφορούν την τυποποίηση, την εσωτερική αγορά και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Το επόμενο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική μάθηση θα υποστηρίξει επίσης συναφείς δραστηριότητες του eEurope. Η χρήση των πόρων των εν λόγω προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη βασική βάση τους.

[41] Πολυετές πρόγραμμα υποστήριξης της δημιουργίας της κοινωνίας της πληροφορίας στην Ευρώπη (http://europa.eu.int/ISPO/promotion/i_promise.html)

Έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος ΤΚΠ (IST) έχουν άμεση σχέση με το σχέδιο δράσης eEurope 2002. η νέα προτεραιότητα ΤΚΠ (IST) στο 6ο πρόγραμμα πλαίσιο προορίζεται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και επίδειξης που καλύπτουν τα εν λόγω πεδία, συμβάλλοντος έτσι (κυρίως έμμεσα) στους στόχους του eEurope.

Προτεινόμενες δράσεις

Έως το τέλος του 2002, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, βάσει πρότασης της Επιτροπής, πρέπει να αυξήσουν το όριο χρηματοδότησης για τη φάση υλοποίησης των έργων eTEN από 10% σε 30%, με την επιφύλαξη των λοιπών προγραμμάτων ΤΕΝ.

Έως το τέλος του 2002, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν θεσπίσει την πρόταση τροποποίησης του προγράμματος IDA για τον αναπροσανατολισμό του σύμφωνα με τους στόχους του eEurope.

Έως το τέλος του 2002,, το Συμβούλιο, βάσει πρότασης της Επιτροπής και συνεκτιμώντας τη γνώμη του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να έχει θεσπίσει το διάδοχο πρόγραμμα του PROMISE καθώς και τη νομική βάση για την ομάδα ειδικού έργου που αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Έως το τέλος του 2002, η Επιτροπή σκοπεύει να υιοθετήσει πρόταση για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα eLearning.

Έως το τέλος του 2002, η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάγκη προσαρμογής του δεύτερου προγράμματος εργασιών eContent όσον αφορά τους στόχους eEurope και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα διατυπώσει σχετική πρόταση.

Έως το τέλος του 2003, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για διάδοχο πρόγραμμα του eContent.

4. Συμπεράσματα

Το παρόν σχέδιο δράσης αποτελεί πρόταση ώστε τα κράτη μέλη να αναλάβουν ορισμένες μακρόπνοες δεσμεύσεις. Συνιστά πρόσκληση προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε να εργαστεί με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για υλοποίηση των στόχων του eEurope. Καθορίζονται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή. Το σχέδιο δράσης ορίζει το γενικό πλαίσιο για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική μεθοδολογία σε θέματα της κοινωνίας της πληροφορίας. Το σχέδιο δράσης eEurope επιβεβαιώθηκε ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Εφόσον επιτύχει, το σχέδιο αυτό θα ασκήσει σημαντική επίδραση στην οικονομική μεγέθυνση και την παραγωγικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

Ένα από τα διδάγματα του eEurope 2002 είναι ότι είναι χρήσιμη η ανασκόπηση των δράσεων κατά την πορεία του σχεδίου δράσης. Τούτο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι διάφορα κράτη μέλη θα προσχωρήσουν στην Κοινότητα κατά τη διάρκεια ισχύος του σχεδίου eEurope 2005. Κατά συνέπεια, προτείνεται η πραγματοποίηση ενδιάμεσης ανασκόπησης, που θα συνέβαλε με την προτεινόμενη ενδιάμεση έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης, που θα υποβληθεί πριν από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2004.

Αναμένεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης θα εγκρίνει σχέδιο δράσης και θα καλέσει το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να θεσπίσουν το ταχύτερο δυνατό τα απαραίτητα νομικά κείμενα και τα μέσα του προϋπολογισμού για την υλοποίησή του.