52001DC0141

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οικονομική και κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των περιφεριών - Η εισαγωγή κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η τρέχουσα κατάσταση και η περαιτέρω πορεία /* COM/2001/0141 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, TΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Η εισαγωγή κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η τρέχουσα κατάσταση και η περαιτέρω πορεία

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Περίληψη

1. Εισαγωγή

2. Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

2.1. Tο περιβάλλον των κανονιστικών ρυθμίσεων

2.2. Το οικονομικό πλαίσιο

2.3. Απόκτηση εμπειρίας στην νέα αγορά

2.4. Εκκρεμή θέματα τεχνικού χαρακτήρα

3. Υπενθύμιση των στόχων πολιτικής

4. Δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε επίπεδο ΕΕ

5. Συμπέρασματα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Επισκόπηση της αδειοδότησης 3G στα κράτη μέλη

Περίληψη

Στη χρονική στιγμή κατά την οποία 11 από τα 15 κράτη μέλη έχουν εκδώσει άδειες τρίτης γενιάς (3G) και επίκειται η εγκατάσταση των πρώτων δικτύων τρίτης γενιάς, η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί συνοπτική καταγραφή της κατάστασης ενώ προσδιορίζονται εν προκειμένω τέσσερα κρίσιμα επίπεδα που ενδέχεται να επηρεάσουν την επιτυχή ανάπτυξη των υπηρεσιών τρίτης γενιάς κατά τα επόμενα έτη:

*Tο κανονιστικό περιβάλλον

*To οικονομικό πλαίσιο

*Η απόκτηση εμπειρίας της νέας αγοράς

*Εκκρεμή τεχνικά θέματα

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη που έχει η Επιτροπή στις προοπτικές της αγοράς 3G, υπενθυμίζοντας τους βασικούς στόχους πολιτικής όσον αφορά την οικοδόμηση της κοινωνίας της πληροφορίας, την κεφαλαιοποίηση της επιτυχίας των συστημάτων 2G, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση και επέκταση του προβαδίσματος που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κινητές επικοινωνίες, όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εξάπλωση των υπηρεσιών.

Για να ξεπεραστούν πιθανές δυσκολίες, προτείνονται στην ανακοίνωση γραμμές δράσης που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη μετάβαση από τη δεύτερη στη τρίτη γενιά. Tα μέτρα αναφέρονται στην βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση εκκρεμών θεμάτων τεχνικού χαρακτήρα και την υποστήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων, ασύρματων εφαρμογών και προσφορών όσον αφορά το περιεχόμενο, καθώς επίσης και τη διασφάλιση της συνέχισης των προσπαθειών Ε&Α στον τομέα, σε κοινοτικό επίπεδο.

1. Εισαγωγή

Στην αρχή του 2001, ποσοστό 63% των πολιτών της EΕ διέθεταν κινητό τηλέφωνο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους (235 εκατ.) ήταν συνδρομητές υπηρεσιών GSM [1]. Η κοινοτική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υπερβαίνει πλέον σε αξία τα 200 δισεκατ. EUR, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,5%. Οι κινητές επικοινωνίες, που αυξήθηκαν κατά περίπου 38% στη διάρκεια του 2000, καταλαμβάνουν ήδη ποσοστό 30% περίπου των συνολικών εσόδων του τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ΕΕ. Η ΕΕ κατέστη έτσι η ηγετική παγκοσμίως δύναμη στις κινητές επικοινωνίες, ενώ οι κοινοτικοί κατασκευαστές εξοπλισμού και φορείς εκμετάλλευσης συγκαταλέγονται στις πλέον καινοτόμες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρίες του κλάδου.

[1] Στο τέλος του κειμένου περιλαμβάνεται γλωσσάριο όπου επεξηγούνται τα αρκτικόλεξα (παράρτημα 1)

Στην Eυρώπη, η "πρώτη γενιά" αναλογικών συστημάτων κινητών επικοινωνιών συνεχίστηκε με τις GSM (η λεγόμενη δεύτερη γενιά, 2G). Τώρα έρχεται η "τρίτη γενιά" κινητών επικοινωνιών (3G), συνδυάζοντας την ασύρματη κινητή τεχνολογία με υψηλές χωρητικότητες μετάδοσης δεδομένων. Τα συστήματα 3G υπόσχονται πρόσβαση σε υπηρεσίες Διαδικτύου, ειδικά προσαρμοσμένες για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μετακινούμενων ατόμων, μέσω πολυμεσικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν εικόνα, βίντεο, ήχο, καθώς και φωνή. Η εγγενής στην 3G σύγκλιση των δύο κύριων τεχνολογικών τάσεων των τελευταίων ετών, του Διαδικτύου και των κινητών επικοινωνιών, θα έχει επομένως μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτυχία του συστήματος GSM οδήγησε σε συνεχείς προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων για την προετοιμασία συντονισμένης και συνεκτικής εξάπλωσης των δικτύων και υπηρεσιών τρίτης γενιάς στην ΕΕ. Συμπεριλήφθηκε και η ανάπτυξη κοινής τεχνολογικής πλατφόρμας (UMTS, μέρος της σύστασης της ITU για την IMT-2000, την οικογένεια προτύπων τρίτης γενιάς), η εναρμόνιση του ραδιοφάσματος και ο καθορισμός του περιβάλλοντος των κανονιστικών ρυθμίσεων. Η ΕΕ διαθέτει σήμερα την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα κατασκευής εξοπλισμού που είναι απαραίτητες για την επιτυχή δρομολόγηση της 3G. Επιπλέον, ο δυναμισμός της αγοράς κινητών επικοινωνιών δεύτερης γενιάς ευνόησε την ανάδειξη ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού δικτύου, καθώς και φορέων εκμετάλλευσης υπηρεσιών που ήταν σε θέση να εμπλακούν σε ευρεία κλίμακα σε συστήματα τρίτης γενιάς.

Το παρόν έγγραφο δεν αποσκοπεί να καλύψει το πλήρες φάσμα των θεμάτων που αφορούν την εισαγωγή των προηγμένων κινητών υπηρεσιών δεδομένων στην ΕΕ, όπως οι κοινωνικές επιπτώσεις, η προστασία των χρηστών ή τα νομικά θέματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο. Αντίθετα, επικεντρώνεται κυρίως σε ορισμένα κανονιστικά και τεχνικά θέματα, τα οποία είναι κρίσιμα για την επιτυχία της τεχνολογίας 3G στην EΕ, σύστημα το οποίο θα επιτρέψει την εισαγωγή των εν λόγω νέων υπηρεσιών. Τέλος, το έγγραφο προτείνει ορισμένες δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω θέματα σε επίπεδο Κοινότητας.

2. Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ανάπτυξη των δικτύων 3G στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αρχίσει κατά τους επόμενους μήνες, ενώ οι αρχικές εμπορικές υπηρεσίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες και να εξαπλωθούν προοδευτικά στη διάρκεια του 2002.

Στην παρούσα χρονική στιγμή κατά την οποία η πλειονότητα των κρατών μελών έχει χορηγήσει άδειες τρίτης γενιάς, πρέπει να παρακολουθηθούν εκ του σύνεγγυς τέσσερα θέματα, τα οποία θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον της 3G:

*Tο περιβάλλον των κανονιστικών ρυθμίσεων

*To οικονομικό πλαίσιο

*Η απόκτηση εμπειρίας στη νέα αγορά

*Εκκρεμή θέματα τεχνικού χαρακτήρα

2.1. Tο περιβάλλον των κανονιστικών ρυθμίσεων

Οι όροι όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις, στην Κοινότητα, για εναρμονισμένη εισαγωγή του νέου συστήματος κινητών επικοινωνιών βασίζονται σε υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τους όρους αδειοδότησης. Επιπλέον, βάσει κοινοτικής απόφασης [2] ορίζονται οι δυνατότητες των νέων υπηρεσιών 3G, ζητείται χρήση εναρμονισμένου φάσματος και καθορίζεται χρονικό πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να έχουν προετοιμάσει τα συστήματα αδειοδότησής τους έως την 1η Ιανουαρίου 2000. Tο χρονικό αυτό όριο, συμφωνημένο από όλα τα μέρη, θεωρήθηκε απαραίτητο ώστε οι συντελεστές της αγοράς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή αγορά να διαθέτουν τη δυνατότητα συντονισμένης και σταδιακής εισαγωγής εμπορικών υπηρεσιών 3G έως την 1η Ιανουαρίου 2002.

[2] Απόφαση αριθ. 128/1999/EΚ του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 1998 σχετικά με τη συντoνισμένη εισαγωγή συστήματος τρίτης γενιάς κινητών και ασύρματων επικοινωνιών (UMTS) στην Κοινότητα (ΕΕ L 17, 22.01.1999, σ. 1).

Στο κανονιστικό αυτό πλαίσιο, αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους είναι να καθορίσει τον μηχανισμό αδειοδότησης φάσματος και να ορίσει τους όρους αδειοδότησης που ισχύουν στην επικράτειά του. Τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες αρχές που καθορίζονται στην κοινοτική νομοθεσία [3], βάσει των οποίων απαιτείται η χορήγηση των αδειών με ανοικτές, αμερόληπτες και διαφανείς διαδικασίες, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που καθορίζονται εκ των προτέρων.

[3] Οδηγία 13/1997/EΚ του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Aπριλίου 1997 σχετικά με κοινό πλαίσιο γενικών και ειδικών αδειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Έντεκα κράτη μέλη [4] έχουν ήδη εκδώσει άδειες 3G, που αντιστοιχούν σε 48 αδειοδοτημένα δίκτυα. Οι χώρες αυτές καλύπτουν ποσοστό περίπου 90% της σημερινής αγοράς 2G (GSM). Οι όροι αδειοδότησης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των εν λόγω κρατών μελών (βλ. παράρτημα 2). Χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές διαδικασίες επιλογής: πλειστηριασμοί, συγκριτικές επιλογές, ή συνδυασμός και των δύο. Ο αριθμός των αδειών που προτείνονται για κάθε χώρα κυμαίνεται από 4 έως 6, ενώ τα τέλη για τις άδειες κατ' αναλογία του πληθυσμού κάθε χώρας ανέρχονται κατά μέσο όρο μεταξύ 0 και 650 EUR ανά κάτοικο. Οι άδειες έχουν διαφορετική διάρκεια και τίθενται σε ισχύ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι όροι ανάπτυξης (νομικές απαιτήσεις κάλυψης και όροι κοινής χρήσης δικτύου) διαφέρουν επίσης σημαντικά. Η εκχώρηση φάσματος ανά φορέα εκμετάλλευσης δεν είναι εναρμονισμένη. Τέλος, οι όροι πρόσβασης σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών 2G (δηλ. εθνική περιαγωγή) δεν αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο.

[4] Στις 20 Mαρτίου 2001: Aυστρία, Bέλγιο, Γερμανία, Iταλία, Φινλανδία, Γαλλία (δεν έχουν επίσημα εκδοθεί οι άδειες, υπάρχουν δύο υποψήφιοι για άδειες 3G), Κάτω χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι αναπόφευκτο ότι η διαφοροποίηση των παραπάνω όρων θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στον τρόπο εισαγωγής των δικτύων και υπηρεσιών τρίτης γενιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανάπτυξη της αγοράς σε κάθε χώρα θα μπορεί να επηρεάζεται από τον αντίκτυπο που θα προκύψει από τις αποκλίνουσες συνθήκες αδειοδότησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σε βαθμό που οι δαπάνες και ο χρονικός προγραμματισμός των αδειών που χορηγούνται σε άλλες χώρες ενδέχεται να επηρεάσει πανευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης στις αποφάσεις τους για ενδεχόμενη είσοδο σε κάποια εθνική αγορά.

2.2. Το οικονομικό πλαίσιο

Μέχρι στιγμής τα συνολικά τέλη αδειοδότησης που έχουν συγκεντρωθεί υπερβαίνουν τα 130 δισεκατ. EUR [5]. Οι φορείς εκμετάλλευσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον ανάλογες δαπάνες για την ανάπτυξη των νέων δικτύων και για το προώθηση νέων υπηρεσιών 3G. O τομέας επιβαρύνεται επομένως, γενικότερα, με μεγάλες αρχικές δαπάνες.

[5] Συνολικό κόστος τελών αδειοδότησης, εξαιρουμένων των τελών αδειοδότησης που καλύπτουν διοικητικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των δύο αδειών που αναμένεται να εκδοθούν στη Γαλλία και των αναθεωρημένων τελών στην Ισπανία.

Για την χρηματοδότηση των απαιτήσεων επενδύσεων για 3G (καθώς και για τη συνεχιζόμενη γενική εδραίωση στον τομέα), oι φορείς εκμετάλλευσης στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η επακόλουθη ταυτόχρονη ζήτηση εξωτερικών πόρων και το υψηλό χρέος των περισσότερων από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς εκμετάλλευσης, οδήγησαν σε διάφορες περιπτώσεις σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και σε επακόλουθες αποκλίσεις επιτοκίων. Με τη σειρά της, η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας είχε επιπτώσεις στην κεφαλαιοποίηση στις αγορές των φορέων εκμετάλλευσης, επηρεάζοντας έτσι περαιτέρω την δυνατότητά τους για χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων.

Όλες οι παραπάνω δυσχέρειες δεν αφορούν αποκλειστικά τις 3G, συγκλίνουν όμως σε μια κατάσταση παγκόσμιας αβεβαιότητας στις μετοχές TMT (Τεχνολογίες, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Τηλεπικοινωνίες). Από την αρχή της μαζικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο , που ενισχύθηκε από τη διάθεση και ευχρηστία των γραφικών φυλλομετρητών του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), ο τομέας αυτός γνώρισε ραγδαία αύξηση της αγοραίας αξίας του, με ανώτατο σημείο την άνοιξη του 2000. Έκτοτε, ωστόσο, παρατηρήθηκε διαρκής καθοδική τάση στην αγορά για τις εν λόγω μετοχές.

Από το καλοκαίρι του 2000, μειώθηκε το ενδιαφέρον για άδειες 3G στην Ευρώπη, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης ή πιθανοί νεοεισερχόμενοι επανεκτίμησαν τους κινδύνους που συνδέονται με την 3G. Η εκκρεμούσα διαδικασία αδειοδότησης στη Γαλλία λ.χ., προσέλκυσε μόνο δύο φορείς εκμετάλλευσης για τέσσερεις άδειες. Παρομοίως, στο Βέλγιο μόνο τρεις φορείς εκμετάλλευσης υπέβαλαν αίτηση για τέσσερεις άδειες. Η εμπορική αξία του φάσματος 3G (όπως φαίνεται και από τον αριθμό των φορέων εκμετάλλευσης που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν) έχει επομένως μειωθεί σημαντικά, έπειτα από τους πλειστηριασμούς του προηγούμενου έτους, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία.

Οι αναπροσαρμοσμένες οικονομικές προοπτικές του τομέα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγοράς, δεδομένου ότι το οικονομικό βάρος θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους νεοεισερχόμενους που δεν διαθέτουν ακόμα εγκατεστημένα δίκτυα και παρουσία στην αγορά. Παρομοίως, οι μεγάλες αρχικές δαπάνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις προβλεπόμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών 3G, περιορίζοντας την ανάπτυξη μεγάλης καταναλωτικής βάσης.

2.3. Απόκτηση εμπειρίας στην νέα αγορά

Μέχρι στιγμής οι δυνατότητες της αγοράς για νέες υπηρεσίες 3G παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέες κινητές υπηρεσίες δεδομένων θα μπορούσαν σύντομα να δημιουργήσουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Αυτό αποδεικνύεται από την ισχυρή υιοθέτηση καινοτόμων ασύρματων υπηρεσιών δεδομένων στην Ιαπωνία, όσο και από την γεωμετρική αύξηση των μηνυμάτων SMS στην Eυρώπη, που ήδη καταλαμβάνει ποσοστό 10% των εσόδων ορισμένων φορέων εκμετάλλευσης 2G. Είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κατασκευαστές εξοπλισμού, φορείς εκμετάλλευσης, παρόχους υπηρεσιών και καταναλωτές) να εξοικειωθούν με τις νέες ασύρματες εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκοί φορείς εκμετάλλευσης GSM και οι πάροχoι υπηρεσιών χρησιμοποιούν ήδη το WAP (πρωτόκολλο ασύρματων εφαρμογών) για τη δρομολόγηση καινοτόμων υπηρεσιών. Μολονότι η αρχική αφομοίωση υπηρεσιών WAP δεν εκπλήρωσε όλες τις προσδοκίες, παρέσχε χρήσιμο υλικό εκ μέρους των καταναλωτών προς το σύνολο της βιομηχανίας, σε σχέση με τη στρατηγική προώθησης στην αγορά , τη δημιουργία υπηρεσιών και τούς τρόπους σχεδιασμού.

Η αναγγελθείσα μετάβαση προς τις λεγόμενες υπηρεσίες "2,5G" αναμένεται να αυξήσει την υιοθέτηση δημιουργικών νέων ασύρματων υπηρεσιών δεδομένων στην ΕΕ. Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης έχουν ήδη αναβαθμίσει τα δίκτυα GSM που διαθέτουν, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες GPRS, που προσφέρουν τη λειτουργία "always on" (μεταγωγή κατά πακέτα) που παρέχει ενδιάμεσες ταχύτητες μετάβασης δεδομένων, μεταξύ των σημερινών δικτύων GSM και των μελλοντικών δικτύων τρίτης γενιάς. Εξετάζεται επίσης μία επιπλέον εξελικτική δυνατότητα, η λεγόμενη EDGE, με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης.

Η δρομολόγηση υπηρεσιών 2,5G ενδέχεται να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την ικανοποιητική υιοθέτηση της 3G, επιτρέποντας τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς και τις εκτεταμένες δοκιμές εφαρμογών "παρεμφερών με αυτές της 3G", παρέχοντας έτσι στην μελλοντική αγορά αξιόπιστα στοιχεία για τις πραγματικές υπηρεσίες 3G και συγκροτώντας την αρχική βάση πελατών μέσω σχετικά περιορισμένων επενδύσεων αναβάθμισης δικτύου στα υφιστάμενα δίκτυα GSM.

2.4. Εκκρεμή θέματα τεχνικού χαρακτήρα

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η έγκυρη διάθεση συσκευών χειρός 2,5G και 3G. Εκκρεμεί ακόμα η παράδοση μεγάλων ποσοτήτων τερματικών GPRS, που συμβάλλει στις καθυστερήσεις προσφοράς υπηρεσιών 2,5G. Η ανάπτυξη προϊόντων για τερματικά 3G δεν έχει, βασικά, προχωρήσει πέρα από το στάδιο των πρωτοτύπων, ενώ εκκρεμεί η επαλήθευση των βασικών εφαρμογών τις οποίες θα υπηρετούν οι εν λόγω συσκευές χειρός. Παρομοίως, τα δίτροπα (2G-3G) τερματικά που απαιτούνται στο πλαίσιο της περιαγωγής εκτός της αρχικής περιοχής κάλυψης 3G, βρίσκονται ακόμα σε φάση σχεδιασμού και αρχικών δοκιμών.

Οι υψηλές επενδύσεις των φορέων εκμετάλλευσης για την απόκτηση αδειών 3G καθιστούν κρίσιμης σημασίας παράγοντα την ταχεία εγκατάσταση αξιόπιστου και σταθερού δικτυακού εξοπλισμού. Με την παρουσία περίπου 50 φορέων εκμετάλλευσης δικτύου που επιδιώκουν τη δρομολόγηση των δικτύων τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να προκύψουν δυσχέρειες στην παράδοση του εξοπλισμού, με στρεβλωτικά αποτελέσματα για τους φορείς εκμετάλλευσης. Επίσης, η υψηλή αυτή ζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, αντίθετα με την περίπτωση σταδιακής εισαγωγής.

Υφίσταται ήδη μια αρχική δέσμη προδιαγραφών που παρέχει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να δημιουργούν τερματικά και στοιχεία δικτύου για την 3G, βάσει της τεχνολογίας δικτύου GSM (3GPP έκδοση 99). Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης τάσσονται, ωστόσο, υπέρ της εφαρμογής μιας λύσης που θα είναι πλήρως συμβατή με το πρωτόκολλο Διαδικτύου, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένων πολυμεσικών λύσεων.

Η τρέχουσα υλοποίηση του πρωτοκόλλου Διαδικτύου (έκδοση 4, IPv4) θεωρείται ότι περιορίζει μακροπρόθεσμα την πλήρη ανάπτυξη των υπηρεσιών 3G. Η προτεινόμενη νέα έκδοση IΡ (IPv6) θα μπορούσε να υπερβεί την εν λόγω έλλειψη, παρέχοντας συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, όπως εγγυημένη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών και ασφάλεια. Η υλοποίηση κινητών δικτύων IPv6 θα επιτρέψει επίσης την ασύρματη διασύνδεση μηχανής με μηχανή, προωθώντας έτσι σημαντικά την εφαρμογή της 3G. Κάθε καθυστέρηση στην μετάβαση σε δίκτυα πλήρως IPv6, για τα οποία απαιτούνται αρκετά χρόνια προσπαθειών, κινδυνεύει να παρακωλύσει την μετέπειτα ανάπτυξη των προηγμένων αυτών χαρακτηριστικών υπηρεσίας 3G.

3. Υπενθύμιση των στόχων πολιτικής

Η βιομηχανία φέρει την κύρια ευθύνη για την επιτυχία της 3G στην Eυρώπη. Η επιτυχία της 3G και του "ασύρματου Διαδικτύου " θα εξαρτηθεί κατά κύριο και πρώτο λόγο από την παράδοση υπηρεσιών που το κοινό θέλει να χρησιμοποιήσει σε προσιτές τιμές. Μολαταύτα, η επιτυχής ανάπτυξη των νέων κινητών υπηρεσιών έχει σαφή πολιτικό αντίκτυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους κύριους στόχους της κοινοτικής πολιτικής είναι να φέρει όλους τους Eυρωπαίους στην κοινωνία της πληροφορίας με την προώθηση της αφομοίωσης των υπηρεσιών του Διαδικτύου [6]. Ενώ ο ρυθμός διείσδυσης των κινητών επικοινωνιών στην ΕΕ έφθασε το 63%, η διείσδυση του σταθερού Διαδικτύου είναι αρκετά χαμηλότερη (28% συνδεδεμένων νοικοκυριών) [7]. Η ταχεία και ομαλή εξάπλωση των υπηρεσιών 3G στην Eυρώπη θα βελτιώσει την επίτευξη του εν λόγω στόχου. Ενώ η κανονιστική ρύθμιση (όπως η αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου [8]) ή η αφομοίωση άλλων τεχνολογιών (π.χ. διαλογική τηλεόραση ή σταθερές δορυφορικές υπηρεσίες) μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του συνολικού ποσοστού πρόσβασης στο Διαδίκτυο εντός της EΕ, η 3G είναι απαραίτητη για να παράσχει πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες δεδομένων τύπου Διαδικτύου , προσαρμοσμένες σε διαφορετικά περιβάλλοντα χρήσης (κινητικότητας, εντοπισμένα και χρονοεξαρτώμενα δεδομένα).

[6] « Σχέδιο δράσης eEurope 2002», το οποίο καταρτίστηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα, στις 19-20 Ιουνίου 2000, (Bρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2000).

[7] Ανησυχία προξενεί το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός υποκρύπτει πολύ μεγάλες ανισότητες στην ΕΕ, από 54% των νοικοκυριών στις Κάτω Χώρες έως 11% στην Ελλάδα. (πηγή: Eυρωβαρόμετρο, 10/2000).

[8] Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου (υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2000).

Η 3G θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 1996, ο τομέας GSM έχει δημιουργήσει περί τις 445.000 θέσεις εργασίας στην Eυρώπη, ενώ ο σωρευτικός όγκος των επενδύσεων σε GSM μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου 70 δις EUR [9]. Η εισαγωγή υπηρεσιών 3G προσφέρει επίσης υψηλό δυναμικό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πέραν του τομέα των κινητών επικοινωνιών (πάροχοι περιεχομένου Διαδικτύου, εμπόριο μέσω κινητών επικοινωνιών, τραπεζικές τηλεσυναλλαγές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες...).

[9] Πηγή: GSM Association, 2001.

Υπάρχει σήμερα συγκεκριμένη δυνατότητα παγκόσμιας σύγκλισης των συχνοτήτων και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες επικοινωνίες. Η 3G θα εισαχθεί στην Ιαπωνία τον Mάϊο του 2001, βάσει αδειών που χορηγούνται άνευ τελών, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πρόσφατα καταβάλει προσπάθειες για επιλογή και πλειστηριασμό φάσματος για την 3G σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα [10]. Και άλλες χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση της εφαρμογής συστημάτων 3G. Η άμεση εισαγωγή υπηρεσιών 3G θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και ηγεμονία στον εν λόγω τομέα και θα προωθήσει την παγκόσμια σύγκλιση των νέων συστημάτων κινητών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

[10] Όπως ορίζεται στο μνημόνιο του προέδρου Κλίντον της 13ης Oκτωβρίου 2000. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πρέπει ακόμα να καθορίσουν τις αρχικές ζώνες συχνοτήτων και τους όρους λειτουργίας της 3G.

4. δράσεις που πρεπει να αναληφθουν σε επιπεδο εε

Το κόστος του χαμηλού βαθμού εναρμόνισης των μεθόδων και των όρων αδειοδότησης έχει γίνει προφανές κατά τον τρέχοντα γύρο αδειοδότησης 3G. Οι εμφανείς στρεβλώσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών απαιτούν ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ.

*Πρώτον, ενώ αποτελεί καθήκον των ιδιωτικών επιχειρήσεων να συμβάλουν στην εμπορική επιτυχία των μελλοντικών ασύρματων υπηρεσιών, αποτελεί ευθύνη της Κοινότητας να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλων κανονιστικών όρων για το μέλλον.

*Δεύτερον, μπορεί να παρασχεθεί συντονισμένη δράση προς υποστήριξη των μελλοντικών ασύρματων υπηρεσιών μέσω των υφιστάμενων κοινοτικών πολιτικών, όπως τα ερευνητικά προγράμματα και το σχέδιο δράσης eEurope.

*Τρίτον, έχουν προσφάτως ανακύψει κανονιστικά θέματα που συνδέονται με τον τρέχοντα γύρο αδειοδότησης - ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας - τα οποία μπορούν ακόμη να αυξήσουν τον κατακερματισμό, εάν δεν αναληφθεί δράση.

4.1. Θέσπιση του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για το μέλλον

Τα κράτη μέλη έχουν παραδοσιακά επιδείξει προτίμηση σ' ένα ελάχιστο επίπεδο εναρμόνισης των διαδικασιών αδειοδότησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα αυτή ήταν η προσέγγιση τους σχετικά με τις υπηρεσίες οι οποίες προϋποθέτουν τη χρήση του ραδιοφάσματος.

Τον Ιούλιο του 2000 η Επιτροπή πρότεινε δέσμη νομοθετικών μέτρων για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για όλες τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών [11]. Ένας από τους στόχους της προτεινόμενης νομοθεσίας είναι να απαιτηθεί από τις εθνικές αρχές να προβαίνουν σε μεταξύ τους διαβουλεύσεις πριν από την αδειοδότηση, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή όσον αφορά τις μεθόδους και τους όρους αδειοδότησης για υπηρεσίες που προσφέρονται από φορείς εκμετάλλευσης σε διαφορετικά μέρη της ενιαίας αγοράς.

[11] Οι νομοθετικές προτάσεις υποβάλλονται επί του παρόντος σε πρώτη ανάγνωση για συναπόφαση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Βάσει της προτεινόμενης οδηγίας πλαίσιο [12], τα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη χρήση του ραδιοφάσματος και προβλέπονται από ένα κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλονται στη διαδικασία διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή είναι αυτή που τελικώς αποφασίζει να απαιτήσει από κράτος μέλος να τροποποιήσει ή να αποσύρει το προτεινόμενο μέτρο, εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους πολιτικής του νέου πλαισίου. Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει επίσης τη δευτερογενή εμπορία του ραδιοφάσματος, προβλέποντας αυξανόμενη ευελιξία όσον αφορά τη χρήση του εν λόγω σπάνιου πόρου.

[12] Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, COM(2000)393, 12 Ιουλίου 2000.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή πρότεινε απόφαση επί του κανονιστικού πλαισίου για την πολιτική του ραδιοφάσματος. Η εν λόγω απόφαση προβλέπει μια πλατφόρμα πολιτικής σε επίπεδο Κοινότητας για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη χρήση του ραδιοφάσματος. Προβλέπει έναν μηχανισμό για την εναρμόνιση της κατανομής, της εκχώρησης και των όρων χρήσης του ραδιοφάσματος για όλους τους μη στρατιωτικούς σκοπούς (κυρίως τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ραδιοφωνικές μεταδόσεις και έρευνα) στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα είναι σε θέση να συζητήσουν με διαρθρωμένο και οργανωμένο τρόπο θέματα, όπως τα πλεονεκτήματα των διαφόρων μεθόδων εκχώρησης του φάσματος (πλειστηριασμοί και διαδικασίες επιλογής) και τους όρους που συνδέονται με τις άδειες. Η εν λόγω απόφαση καλύπτει όλους τους τομείς της κοινοτικής πολιτικής που στηρίζονται στη χρήση του ραδιοφάσματος.

Η Επιτροπή εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα εν λόγω μέτρα θα βοηθήσουν στη μείωση των διαφορών όσον αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης και τους όρους αδειοδότησης στο μέλλον και, κατά συνέπεια, στην αποφυγή του κατακερματισμού ο οποίος παρατηρείται σήμερα.

Τέλος, εκτός από την αδειοδότηση, οι προτάσεις περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία, τα οποία είναι σημαντικά για την επιτυχία των μελλοντικών ασύρματων υπηρεσιών. Επί παραδείγματι, η αποφυγή της υπερβολικής εκ των προτέρων ρύθμισης όσον αφορά τον έλεγχο της τιμής είναι σημαντική στον εν λόγω τομέα, ο οποίος απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Η ανύψωση του κατώτατου επιπέδου της κανονιστικής παρέμβασης και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο δίκαιο περί ανταγωνισμού είναι σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για επενδύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας κάλεσε τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας να εγκρίνουν το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο έως τα τέλη του 2001.

4.2. Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας και η eEurope υποστηρίζουν τις μελλοντικές ψηφιακές ασύρματες υπηρεσίες

Η ιδιωτική βιομηχανία, τα κράτη μέλη και η Κοινότητα χρειάζεται να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο έρευνας στις ασύρματες τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των τεχνολογιών πέραν της 3G. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τα κοινοτικά προγράμματα πλαίσια είναι σχετικώς μικρά εν συγκρίσει με τους προϋπολογισμούς του εθνικού και του ιδιωτικού τομέα ΕΤΑ. Παρέχουν όμως σημαντικές πλατφόρμες για συνεργατική, προ-ανταγωνιστική έρευνα στις τεχνολογίες των πληροφοριών. Τον Φεβρουάριο του 2000 η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση της σημασίας των κινητών και ασύρματων επικοινωνιών στην πρότασή της για το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη [13].

[13] Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το πολυετές πρόγραμμα πλαίσιο 2002-2006 - COM (2001) 94 τελικό - 21η Φεβρουαρίου 2001.

Οι υπηρεσίες δεδομένων που η 3G θα παράσχει στους χρήστες αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία της. Οι κινητές υπηρεσίες Διαδικτύου θα βασίζονται στον εντοπισμό, θα είναι προσωπικές και ολοένα και περισσότερο φιλικές προς τον χρήστη. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένα ελκυστικό πολυγλωσσικό και εξατομικευμένο από πολιτισμική άποψη ευρωπαϊκό περιεχόμενο, τόσο για τους μεμονωμένους χρήστες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Η παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου είναι και πάλι πρωτίστως θέμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα για δράση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για τη δημιουργία του πολυγλωσσικού ευρωπαϊκού περιεχομένου. Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι δημόσιες αρχές (γεωγραφικές πληροφορίες, δεδομένα για την κυκλοφορία) αποτελούν αξιόλογη πηγή για τη δημιουργία υπηρεσιών δεδομένων προστιθέμενης αξίας. Η υπέρβαση των φραγμών για την εκμετάλλευσή τους γίνεται ολοένα και σημαντικότερη. Επιπλέον, η προσφορά επιγραμμικών (on-line) υπηρεσιών δημοσίου τομέα σε μορφή πυ επιτρέπει την πρόσβαση μέσω κινητών τερματικών θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στις προσφορές υπηρεσιών της 3G. Το σχέδιο δράσης eEurope 2002 [14] και το πρόγραμμά του eContent, τα οποία εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [15] παρέχουν σε κοινοτικό επίπεδο την πλατφόρμα για την ενίσχυση της δημιουργίας ευρωπαϊκού περιεχομένου.

[14] Σχέδιο δράσης eEurope 2002, το οποίο εκπονήθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα, στις 19-20 Ιουνίου 2000, (Bρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2000).

[15] Απόφαση του Συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται το Πολυετές Κοινοτικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα και για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας της κοινωνίας της πληροφορίας, 2001/48/EΚ, 18 Ιανουαρίου 2001.

Το πλήρες δυναμικό των υπηρεσιών της 3G δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τη βαθμιαία εισαγωγή του νέου πρωτοκόλλου του Διαδικτύου (IPv6). Ένα ώριμο κινητό Διαδίκτυο , όπου κάθε κινητό τερματικό θα έχει διεύθυνση στο Διαδικτύου, απαιτεί έναν ευρύτερο χώρο για διευθύνσεις από ό,τι μπορεί να προσφέρει το παρόν πρωτόκολλο IPv4. Εν καιρώ, η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να παρουσιάσει έλλειψη διευθύνσεων στο Διαδίκτυο, εάν δεν αναληφθεί από τώρα συντονισμένη δράση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με τη βιομηχανία, στο πλαίσιο μιας ad hoc ομάδας, η οποία πρέπει να υποβάλει προτάσεις έως τα τέλη του 2001, προκειμένου να επισπευσθεί η εισαγωγή του IPv6. Η Επιτροπή θα αυξήσει επίσης την υποστήριξή της για τις κλίνες δοκιμών, μέσω των προγραμμάτων της IST και TEN Telecom.

4.3. Διευκόλυνση της ανάπτυξης των δικτύων 3G στο πλαίσιο της παρούσας νομοθεσίας

Η κατανομή των αδειών 3G που χορηγήθηκαν έως τώρα στην ΕΕ έγινε βάσει του υφιστάμενου κοινοτικού και εθνικού δικαίου και η Επιτροπή δεν προτίθεται να θέσει υπό αμφισβήτηση εκ των υστέρων την εγκυρότητα των εν λόγω αδειών, δεδομένου ότι αυτές χορηγήθηκαν σύμφωνα με τη κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει και να θέτει σε ισχύ τους κανόνες περί ανταγωνισμού στον τομέα των κινητών επικοινωνιών.

Εντούτοις, αυτή τη στιγμή ανακύπτουν πολλά σημαντικά κανονιστικά θέματα που σχετίζονται με τον παρόντα γύρο αδειοδότησης, ως συνέπεια του συνεχώς υψηλότερου οικονομικού βάρους το οποίο επωμίζονται οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς εκμετάλλευσης. Τα περισσότερα από τα θέματα είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη και οι εθνικές αρχές αντιμετωπίζουν τον ίδιο τύπο προβλημάτων. Υπάρχει κίνδυνος ενός ακόμη μεγαλύτερου κατακερματισμού του κανονιστικού περιβάλλοντος στην ΕΕ, εκτός εάν επιδιωχθούν κοινές ευρωπαϊκές προσεγγίσεις.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτίθεται να δρομολογήσει χωρίς καθυστέρηση, εντός του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας [16], διάλογο με τα κράτη μέλη, τους φορείς εκμετάλλευσης και τους κατασκευαστές εξοπλισμού, προκειμένου να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα μέσα διευκόλυνσης της ανάπτυξης των δικτύων και των υπηρεσιών 3G. Τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

[16] Βλέπε ειδικότερα το άρθρο 8.4 της οδηγίας 13/97/EΚ, το οποίο επεξηγεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι όροι αδειοδότησης δύνανται να αλλάξουν.

Ψ τη νομική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξάπλωση της 3G, όσον αφορά τις υποχρεώσεις εξάπλωσης, τη διάρκεια της άδειας και τον αντίκτυπο των ταυτόχρονων απαιτήσεων εξάπλωσης στα διάφορα κράτη μέλη.

Ψ τους όρους που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να καταστεί δυνατή η κοινή χρήση της υποδομής δικτύου, την οποία η Επιτροπή καταρχήν εξετάζει θετικά, λόγω του δυνητικού οικονομικού κέρδους, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι κανόνες περί ανταγωνισμού και οι διατάξεις του λοιπού σχετικού κοινοτικού δικαίου.

Ψ την ευελιξία των αδειοδοτημένων φορέων εκμετάλλευσης να επιλέγουν την τεχνική πλατφόρμα για την παράδοση των ασύρματων υπηρεσιών.

Ψ τον τρόπο χειρισμού του αχρησιμοποίητου ραδιοφάσματος, μετά από τον πρώτο γύρο έκδοσης αδειών 3G και τη διοργάνωση των μεταγενέστερων γύρων αδειοδότησης.

Ψ τα θέματα προμήθειας και αγοράς θέσεων για σταθμούς βάσης, όπως αυτά που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές.

Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου διαλόγου θα είναι χρήσιμα, όχι μόνο από τη άποψη της εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τις υπηρεσίες 3G. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον ορισμό των μελλοντικών τρόπων αδειοδότησης, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν στο μέλλον τα αρνητικά αποτελέσματα του κατακερματισμού και να αντιμετωπιστούν τα θέματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση των επόμενων γύρων αδειοδότησης [17].

[17] Εδώ περιλαμβάνονται οι επόμενοι γύροι αδειοδότησης στα κράτη μέλη, προκειμένου να εκχωρηθεί το επιπλέον ραδιοφάσμα το οποίο προσδιορίζεται στο WRC-2000 για τις εφαρμογές IMT-2000. Το επιπλέον φάσμα θα χρειαστεί μεταξύ 2005 και 2010, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση της κυκλοφορίας των επικοινωνιών 3G.

Τέλος, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η επίσπευση του ορισμού των τεχνικών προδιαγραφών για την 3G που βρίσκονται επί του παρόντος καθ'οδόν στο πλαίσιο της 3GPP [18], κυρίως νέες εκδόσεις προδιαγραφών που επιτρέπουν την πλήρη δυναμικότητα των πολυμέσων. Από τη στιγμή που συμφωνηθούν οι εν λόγω εκδόσεις, πρέπει να αναληφθεί δράση προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δοκιμές των νέων προδιαγραφών (παραδείγματος χάριν με χρηματοδότηση πειραματικών έργων) προκειμένου αυτές να διατεθούν στην αγορά το συντομότερο δυνατόν.

[18] Το Έργο Εταιρικής Συνεργασίας 3ης γενιάς είναι μια διεθνής πρωτοβουλία τυποποίησης που αρχικά ξεκίνησε από το ETSI (Eυρώπη), το ARIB (Ιαπωνία) και το T1 (ΗΠΑ).

5. Συμπέρασματα

Η Επιτροπή υπενθυμίζει τις υψηλές οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες που θα προσφέρουν οι μελλοντικές ασύρματες υπηρεσίες. Παρά την τρέχουσα αβεβαιότητα στις αγορές, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η 3G έχει οικοδομηθεί σε πολύ ισχυρά θεμέλια και ότι, στο προβλέψιμο μέλλον, είναι η μόνη βιώσιμη, ευρύτερα υποστηριζόμενη κοινή πλατφόρμα για όλες τις ευρυζωνικές κινητές εφαρμογές Διαδικτύου. Η 3G θα παράσχει στους χρήστες νέα ποιότητα ασύρματων υπηρεσιών, βάσει παγκόσμιας δυνατότητας περιαγωγής: εξατομικευμένες υπηρεσίες, κινητή μετάδοση δεδομένων, υπηρεσίες συναλλαγών και εντοπισμένες υπηρεσίες. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι συντελεστές να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα και τις ανησυχίες που εκφράζονται από την εισαγωγή των ασύρματων υπηρεσιών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ πρέπει να εξακολουθήσει να καλλιεργεί τις συνθήκες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μελλοντικών ψηφιακών κινητών υπηρεσιών. Το κύριο καθήκον για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι η προετοιμασία του κατάλληλου περιβάλλοντος κανονιστικών ρυθμίσεων που θα παράσχει τον απαραίτητο βαθμό εναρμόνισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα εξασφαλίζει βεβαιότητα ως προς τις κανονιστικές ρυθμίσεις, περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ασκήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οι μελλοντικοί συντελεστές 3G. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή έχει προτείνει νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική ραδιοφάσματος. Είναι κρίσιμης σημασίας οι εν λόγω κανονιστικές πρωτοβουλίες να εγκριθούν και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

EDGE Enhanced Data for GSM Evolution (βελτιωμένα δεδομένα για εξέλιξη GSM)

GPRS General Packet Radio Service (γενική πακετομεταγόμενη ραδιοϋπηρεσία)

GSM Global System for Mobile communications (παγκόσμιο σύστημα κινητών επικοινωνιών)

IMT-2000 International Mobile Telecommunications 2000 (διεθνείς κινητές τηλεπικοινωνίες 2000)

IP Πρωτόκολλο Διαδικτύου

IST the Information Society Technologies programme in the European Union (το κοινοτικό πρόγραμμα για τεχνολογίες στην κοινωνία της πληροφορίας)

ITU International Telecommunications Union (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών)

ΕΤΑ Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη

SMS Short Messaging Service (υπηρεσία μικρών μηνυμάτων)

TEN Trans-European Networks (Διευρωπαϊκά Δίκτυα)

TMT Telecoms, Media, Technology (Τηλεπικοινωνίες, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Τεχνολογία)

ULL Unbundling of the Local Loop (αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου)

UMTS Universal Mobile Telecommunications System (παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών

WAP Wireless Application Protocol (πρωτόκολλο ασύρματων εφαρμογών)

WRC World Radiocommunications Conference (Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών)

1G Analogue mobile systems (αναλογικά συστήματα κινητών επικοινωνιών)

2G GSM (στην Ευρώπη)

2,5G GPRS και EDGE (στην Ευρώπη)

3G Systems and services based on the ITU IMT-2000 family of standards (συστήματα και υπηρεσίες που βασίζονται στην οικογένεια προτύπων IMT-2000 της ITU)

3GPP Standardisation initiative called the 3rd Generation Partnership Project (πρωτοβουλία τυποποίησης "έργο εταιρικής συνεργασίας 3ης γενιάς").

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Επισκόπηση της αδειοδότησης 3G στα κράτη μέλη (στις 20 Μαρτίου 2001)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>