52001AE1313

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 685/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Απριλίου 2001, περί κατανομής μεταξύ των κρατών μελών των αδειών τις οποίες λαμβάνουν βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ρουμανίας και περί θεσπίσεως ορισμένων όρων για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών"

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 036 της 08/02/2002 σ. 0027 - 0028


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 685/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Απριλίου 2001, περί κατανομής μεταξύ των κρατών μελών των αδειών τις οποίες λαμβάνουν βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ρουμανίας και περί θεσπίσεως ορισμένων όρων για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών"

(2002/C 36/05)

Στις 12 Ιουλίου 2001, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 71 της ΣΕΚ, να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανωτέρω πρόταση.

Το τμήμα "Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών" στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 25 Σεπτεμβρίου 2001 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Kielman.

Κατά την 385η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου) η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 128 ψήφους υπέρ έναντι 1 αποχής την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1. Εισαγωγή

1.1. Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε στις 7 Δεκεμβρίου 1995 την Επιτροπή να διαπραγματευθεί τη σύναψη μιας ή περισσοτέρων συμφωνιών οδικής διαμετακόμισης όσον αφορά τις μεταφορές εμπορευμάτων με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος στις σχέσεις των οδικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών, ιδίως μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής αδειών εκτέλεσης οδικών μεταφορών.

1.2. Οι αποφάσεις για τη σύναψη των συμφωνιών με την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 19 Μαρτίου 2001.

1.3. Στις 4 Απριλίου 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλίο και το Συμβούλιο ενέκριναν τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 685/2001, περί κατανομής μεταξύ των κρατών μελών των αδειών τις οποίες λαμβάνουν βάσει των συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας περί θεσπίσεως ορισμένων όρων για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και την προώθηση των συνδυασμένων.

1.4. Στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρουμανία αναφέρεται ότι η ΕΕ λαμβάνει ετησίως από τη Ρουμανία 14000 άδειες η κατανομή των οποίων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να ρυθμιστεί σε κανονισμό.

1.5. Στόχος της παρούσας πρότασης είναι συνεπώς η ρύθμισης της κατανομής μεταξύ των κρατών μελών των αδειών διαμετακόμισης με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) 685/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Απριλίου 2001(1).

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Η Επιτροπή εξήγαγε τη βάση υπολογισμού για την κατανομή των αδειών μεταξύ των κρατών μελών από τις διαμετακομιστικές στατιστικές στην Ουγγαρία.

2.2. Δεδομένου ότι ο διαπραγματευτικός στόχος της ΕΕ είναι η προαγωγή των διαμετακομιστικών μεταφορών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών μέσω ενός διαδρόμου που διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, οι στατιστικές της Ουγγαρίας είναι οι πιο χρήσιμες. Όντως, από τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να προκύπτει ότι οι διελεύσεις με προορισμό "τα άλλα κράτη μέλη" πραγματοποιήθηκαν μέσω του διαδρόμου αυτού.

2.3. Οι διαθέσιμες στατιστικές της Ουγγαρίας προσφέρουν τη δυνατότητα διάκρισης ως προς

- τη χώρα αναχώρησης

- τη χώρα στην οποία είναι ταξινομημένο το όχημα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει επιλογή των διελεύσεων που:

- έχουν αφετηρία την Ελλάδα και

- πραγματοποιούνται από οχήματα ταξινομημένα σε ένα κράτος μέλος.

2.3.1. Δεδομένου ότι υπάρχουν στατιστικά δεδομένα για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 1998 στην Ουγγαρία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την κατανομή των αδειών μεταξύ των κρατών μελών.

2.3.2. Η ΟΚΕ είναι της άποψης ότι, λόγω της έλλειψης αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων για τις οδικές διαμετακομιστικές μεταφορές, η επιλογή να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμες στατιστικές στην Ουγγαρία για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 1998 είναι η πιο ορθή.

2.3.3. Οι προαναφερθείσες στατιστικές χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την κατανομή των αδειών που χορηγήθηκαν δυνάμει των συμφωνιών με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

2.3.4. Η ΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί αυτή η στατιστική βάση για την κατανομή των αδειών που χορηγήθηκαν από τη Ρουμανία, δεδομένου ότι καταδεικνύει τον αριθμό των διαμετακομιστικών διελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του διαδρόμου αυτού (συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας) από φορτηγά οχήματα ταξινομημένα σε ένα κράτος μέλος.

3. Ειδικές παρατηρήσεις

3.1. Με βάση τις στατιστικές της Ουγγαρίας, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι, τα πρώτα τρία τρίμηνα του 1998, ο συνολικός αριθμός των διαμετακομιστικών διελεύσεων από την Ελλάδα, μέσω Ουγγαρίας, από φορτηγά οχήματα ταξινομημένα σε ένα κράτος μέλος ανήλθε σε 6723. Από αυτές 6646, δηλαδή σχεδόν 99 %, πραγματοποιήθηκαν από οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα.

3.1.1. Για τέσσερα κράτη μέλη (Ισπανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) δεν καταχωρήθηκε καμία διέλευση.

3.2. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή κρίνει ότι το ενδεδειγμένο συμπέρασμα είναι ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να παραχωρηθεί στην Ελλάδα το 99 % των αδειών.

3.2.1. Η ΟΚΕ είναι της γνώμης ότι, όταν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντικειμενικά κριτήρια για να διαφανεί η πραγματικότητα, η Επιτροπή δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια εντελώς αυθαίρετη και υποκειμενική άποψη και να μεταχειρίζεται δυσμενώς ένα κράτος μέλος. Προτείνει, συνεπώς, να τύχει η Ελλάδα της ίδιας μεταχείρισης με τα άλλα κράτη μέλη.

3.3. Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει να χορηγηθούν σε κάθε κράτος μέλος κατ' αποκοπή 100 άδειες, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1 % του συνόλου, και το υπόλοιπο να διανεμηθεί με βάση τον πραγματικό αριθμό διαμετακομιστικών διελεύσεων από την Ουγγαρία τα πρώτα τρία τρίμηνα του 1998.

3.3.1. Δεδομένου ότι υπάρχουν τέσσερα κράτη μέλη τα οποία δεν πραγματοποίησαν καμία διαμετακομιστική διέλευση τα πρώτα τρία τρίμηνα του 1998 και άλλα έξη που πραγματοποίησαν λιγότερες από 5, η ΟΚΕ είναι της γνώμης ότι ο κατ' αποκοπή αριθμός των 100 αδειών που ορίζει η Επιτροπή είναι υπερβολικός και προτείνει να μειωθεί σε 50. Ο αριθμός αυτός μπορεί να προσαρμοσθεί ενδεχομένως υπό το φως των μελλοντικών εμπειριών. Έτσι, εναπομένουν άλλες 750 άδειες οι οποίες μπορούν να διανεμηθούν ανάλογα με τον αριθμό διαμετακομιστικών διελεύσεων τα πρώτα τρία τρίμηνα του 1998.

3.4. Σύμφωνα με την ΟΚΕ, μια παρόμοια κατανομή είναι δικαιότερη και ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα. Από διάφορα δεδομένα προκύπτει ότι ο δεδομένος αριθμός αδειών είναι 750 και όχι 1500 που υποστηρίζει η Επιτροπή και ότι, παράλληλα, η Ελλάδα θα παραλάβει για τη Ρουμανία 13098 και όχι 12357 άδειες. Η ΟΚΕ κρίνει ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού συμφωνεί περισσότερο με την αιτιολογική σκέψη της Επιτροπής στον κανονισμό (ΕΚ) 685/2001 της 4ης Απριλίου 2001 σύμφωνα με την οποία "η χορήγηση των αδειών πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια δια των οποίων θα λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ροές χερσαίων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπων κρατών μελών".

3.5. Εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ΟΚΕ σχετικά με την ανεύρεση μιας καλύτερης κλείδας κατανομής, θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως το παράρτημα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται.

4. Περίληψη και συμπεράσματα

4.1. Η ΟΚΕ είναι της γνώμης ότι με τις ουγγρικές διαμετακομιστικές στατιστικές, όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΚ) 685/2001 της 4ης Απριλίου 2001, η Επιτροπή επέλεξε την καλύτερη δυνατή στατιστική βάση για να υποβάλει πρόταση σχετικά με την κατανομή των αδειών.

4.2. Όσον αφορά την πρόταση κατανομής, η ΟΚΕ είναι της γνώμης ότι, εάν από τα στατιστικά δεδομένα προκύπτει ότι ένα κράτος μέλος δικαιούται υψηλό ποσοστό των αδειών, θα πρέπει να του παραχωρούνται οι άδειες αυτές.

4.3. Επιπλέον, η ΟΚΕ κρίνει ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να χορηγηθούν σε κάθε κράτος κατ' αποκοπή 100 άδειες μέλος, εκτός άλλων επειδή ο αριθμός των αδειών είναι περιορισμένος. Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία προκύπτει όντως ότι πολλά κράτη μέλη δεν πραγματοποιούν παρά ελάχιστες διαμετακομιστικές χερσαίες διελεύσεις μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών μελών. Η ΟΚΕ κρίνει ότι αρκεί να χορηγηθούν κατ' αποκοπή 50 άδειες σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2001.

Ο Πρόεδρος

της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Göke Frerichs

(1) ΕΕ L 108 της 18.4.2001, σ. 1.