52000XG1229

Δεύτερη ετήσια έκθεση δυνάμει της λειτουργικής διάταξης αριθ. 8 του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 379 της 29/12/2000 σ. 0001 - 0006


Δεύτερη ετήσια έκθεση δυνάμει της λειτουργικής διάταξης αριθ. 8 του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων

(2000/C 379/01)

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων θεσπίσθηκε στις 8 Ιουνίου 1998 και εγκαινίασε έναν μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών και διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, βάσει των κοινών κριτηρίων που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου το 1991 και της Λισαβόνας το 1992. Έθεσε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία διαδικασία σύγκλισης των εθνικών πολιτικών ελέγχου για τις εξαγωγές όπλων, συνοδευτική της αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Συμπεριφοράς προβλέπει διαδικασία ετήσιου απολογισμού. Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 3 Νοεμβρίου 1999(1), καθότι το Συμβούλιο αποφάσισε - κατόπιν επιθυμίας των κρατών μελών - να τη δημοσιοποιήσει.

Το παρόν έγγραφο αποτελεί τη δεύτερη ετήσια έκθεση και προβαίνει σε απολογισμό του δεύτερου έτους εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς. Το δεύτερο αυτό έτος χαρακτηρίστηκε από εδραίωση των κεκτημένων του πρώτου έτους και νέα βήματα προόδου, ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα προτεραιότητας που καθορίζονται στην πρώτη έκθεση. Τέλος, επειδή η εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία σύγκλισης και εναρμόνισης των πολιτικών ελέγχου όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, η έκθεση αυτή εκθέτει τους προσανατολισμούς των κρατών μελών για το μέλλον.

Ι. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ: ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ

Η πρώτη έκθεση είχε διαπιστώσει ότι είχε επιτευχθεί αξιόλογη πρόοδος σε μικρό χρονικό διάστημα και ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του κώδικα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ύπαρξής του ήταν ήδη θετικά. Κατά το δεύτερο έτος παρατηρήθηκε αισθητή ενίσχυση του κώδικα και εδραίωση των κεκτημένων του πρώτου έτους. Το έτος αυτό χαρακτηρίστηκε από μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού κοινοποιούμενων απορρίψεων και διαβουλεύσεων, όπως μαρτυρεί ο πίνακας που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της παρούσας έκθεσης. Η πρόοδος αυτή πιστοποιεί τη βούληση των κρατών μελών να θέσουν σε εφαρμογή μία νέα διαφάνεια όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να ενεργούν στον τομέα αυτόν με μεγαλύτερη συνεννόηση.

Η υλοποίηση του Κώδικα Συμπεριφοράς συμβάδισε με την ανάπτυξη της συνεννόησης μεταξύ κρατών μελών, τόσο ως προς τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή του κώδικα και τη βελτίωση αυτών όσο και ως προς τις πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών όπλων. Η ομάδα ΚΕΠΠΑ "εξαγωγές συμβατικών όπλων" (COARM) απετέλεσε το προνομιακό πλαίσιο της συνεννόησης αυτής. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αυτού έτους λειτουργίας του κώδικα, η ομάδα επεδίωξε ιδίως να ασχοληθεί με τα ζητήματα προτεραιότητας που καθορίσθηκαν στην πρώτη έκθεση. Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στον τομέα αυτό περιγράφονται στη συνέχεια. Η τακτική αύξηση του αριθμού των κοινοποιήσεων και των διαβουλεύσεων, επακόλουθο της ενδυνάμωσης του Κώδικα Συμπεριφοράς, συμβάλλει στην ενίσχυση του ουσιαστικού χαρακτήρα των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών στο πλαίσιο της ομάδας αυτής.

Η λειτουργική διάταξη 11 του Κώδικα Συμπεριφοράς ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παροτρύνουν και άλλα κράτη που εξάγουν όπλα να προσυπογράψουν τις αρχές του Κώδικα Συμπεριφοράς. Η πρώτη έκθεση είχε ήδη αναφέρει την προσχώρηση στις αρχές του κώδικα των συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου, των Χωρών της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Καναδά. Έκτοτε, η Τουρκία και η Μάλτα δήλωσαν ότι προσυπογράφουν τις αρχές του Κώδικα Συμπεριφοράς. Υπό την έννοια αυτή, τα κράτη αυτά δεσμεύθηκαν να προσαρμόσουν ανάλογα την πολιτική εξαγωγών τους, αλλά - αν παραστεί ανάγκη - και το κανονιστικό τους πλαίσιο. Τα κράτη μέλη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι αρχές του κώδικα αναγνωρίζονται ολοένα και ευρύτερα και είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία αυτή.

Παράλληλα με την υλοποίηση του Κώδικα Συμπεριφοράς, τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν, σε εθνικό επίπεδο και έκαστο σε ό,τι το αφορά, σε μια διαδικασία ανάπτυξης της διαφάνειας. Κατά τον τρόπο αυτό τα περισσότερα από τα κράτη μέλη που εξάγουν όπλα δημοσιεύουν πλέον εθνικές εκθέσεις για τις εξαγωγές όπλων. Ο κατάλογος των εκθέσεων αυτών και η σχετική διεύθυνση Ιντερνέτ, εφόσον είναι διαθέσιμες οn line, επισυνάπτονται στο παρόν έγγραφο. Τα κράτη μέλη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, η οποία συμβάλλει στην εδραίωση του Κώδικα Συμπεριφοράς.

ΙΙ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η πρώτη ετήσια έκθεση είχε προσδιορίσει τέσσερα βασικά ζητήματα που έπρεπε κατά προτεραιότητα να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και δράσης των κρατών μελών, προκειμένου να ενισχυθεί ο κώδικας και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια. Η πρόοδος που σημειώθηκε ως προς τα ζητήματα αυτά κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής του κώδικα εκτίθεται κατωτέρω:

Κοινός κατάλογος πολεμικού υλικού

Στην πρώτη έκθεση είχε υπογραμμισθεί ότι η οριστικοποίηση του κοινού καταλόγου πολεμικού υλικού που προβλέπεται στη λειτουργική διάταξη 5 του κώδικα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αφού ο κατάλογος αυτός συνιστά ακρογωνιαίο λίθο του Κώδικα Συμπεριφοράς.

Ο κατάλογος αυτός εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 13 Ιουνίου 2000 και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 8ης Ιουλίου 2000, καθότι το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με την αρχή της ευρείας διαφάνειας που διέπει την εφαρμογή του κώδικα, να τον δημοσιοποιήσει.

Η έγκριση του κοινού καταλόγου πολεμικού υλικού αποτελεί σημαντικό βήμα και αξιόλογη συμβολή στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Κώδικα Συμπεριφοράς. Αποτελεί ένα βήμα προς τη σύγκληση των πρακτικών των κρατών μελών στον τομέα του ελέγχου εξαγωγών συμβατικών όπλων. Εφεξής τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν τα στοιχεία του κοινού καταλόγου για τις κοινοποιήσεις απόρριψης (με αναδρομική ισχύ για τις ήδη κοινοποιηθείσες απορρίψεις), πράγμα που θα προσδώσει στις μεταξύ τους σχετικές ανταλλαγές σαφήνεια και απλότητα.

Ο κοινός κατάλογος πολεμικού υλικού ισοδυναμεί με πολιτική δέσμευση στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Κατά την έννοια αυτή, όλα τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει την πολιτική δέσμευση να εξασφαλίσουν ότι η εθνική νομοθεσία τους επιτρέπει να ελέγχουν την εξαγωγή όλων των αγαθών του καταλόγου. Ο κοινός κατάλογος πολεμικού υλικού θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς στους εθνικούς καταλόγους στρατιωτικού υλικού των κρατών μελών, χωρίς ωστόσο να τους υποκαθιστά ευθέως.

Λόγω του εξελικτικού χαρακτήρα του κοινού αυτού καταλόγου, τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να τον ενημερώουν τακτικά στο πλαίσιο της ομάδας COARM.

Τα κράτη μέλη επεσήμαναν τέλος ότι θα υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια ώστε τα αγαθά του κοινού καταλόγου στρατιωτικού υλικού που δεν περιέχονται στον στρατιωτικό κατάλογο Wassenaar να προταθούν προς εξέταση στο πλαίσιο της συμφωνίας Wassenaar.

Έννοια της "κατ' ουσίαν ταυτόσημης συναλλαγής"

Η δεύτερη προτεραιότητα που ορίζεται στην πρώτη έκθεση αφορούσε τον καθορισμό μιας κοινής ερμηνείας της έννοιας της κατ' ουσίαν ταυτόσημης συναλλαγής. Η έννοια αυτή βρίσκεται πράγματι στο κέντρο των λειτουργικών διατάξεων του Κώδικα Συμπεριφοράς και υπάρχει καταφανής ανάγκη ερμηνείας, αναγνωρισμένης από το σύνολο των κρατών μελών, του πεδίου των κατ' ουσίαν ταυτοσήμων συναλλαγών.

Τα κράτη μέλη συνέχισαν τους σχετικούς προβληματισμούς τους στο πλαίσιο της ομάδας COARM. Μολονότι σημειώθηκε πρόοδος, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος μιας κοινής ερμηνείας. Πρόκειται πράγματι για μια πολύπλοκη έννοια και οι προσανατολισμοί που θα επικρατήσουν σχετικά θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική λειτουργία του κώδικα.

Τα κράτη μέλη προτίθενται να συνεχίσουν το έργο των ανταλλαγών και της εναρμόνισης στον τομέα αυτόν. Η ύπαρξη κοινού καταλόγου στρατιωτικού υλικού αποτελεί πλέον μία αναγνωρισμένη βάση που θα επιτρέψει την πρόοδο προς μια κοινή ερμηνεία της έννοιας της κατ' ουσίας ταυτόσημης συναλλαγής.

Βαθμός ακρίβειας των κοινοποιούμενων απορρίψεων

Η πρώτη έκθεση είχε επίσης σημειώσει την ανάγκη μιας πληρέστερης περιγραφής των αιτιών απόρριψης όσον αφορά τις κοινοποιήσεις, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να κατανοούν καλύτερα το σκεπτικό που διέπει τις κοινοποιούμενες απορρίψεις και να μπορούν να αποφασίζουν, ενδεχομένως, αν χρειάζονται διαβουλεύσεις.

Προς το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη αναγνώρισαν ότι οι κοινοποιήσεις απόρριψης θα πρέπει να περιέχουν τα ακόλουθα δεδομένα:

- χώρα προορισμού,

- λεπτομερή περιγραφή του οικείου αγαθού (με τον αντίστοιχο αριθμό του κοινού καταλόγου),

- αγοραστή (με διευκρίνιση του αν ο αγοραστής είναι κρατικός φορέας, αστυνομία, στρατός, ναυτικό, αεροπορία, παραστρατιωτικές μονάδες ή αν ο αγοραστής είναι ιδιώτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, επίσης δε, όταν η απόρριψη στηρίζεται στο κριτήριο 7, του ονόματος του φυσικού ή νομικού προσώπου),

- περιγραφή της τελικής χρήσης,

- λόγους της απόρριψης (όπου θα πρέπει να αναφέρονται όχι μόνον αριθμητικώς το ή τα κριτήρια, αλλά και τα στοιχεία επί των οποίων στηρίχθηκε η αξιολόγηση),

- ημερομηνία της απόρριψης (ή πληροφορίες για την ημερομηνία έναρξης ισχύος αυτής, εφόσον δεν ισχύει ήδη).

Τα κράτη μέλη συμφωνούν επίσης ότι θα πρέπει επίσης να κοινοποιείται και η άρνηση να επιτραπεί μία συναλλαγή κατ' ουσίαν ταυτόσημη με συναλλαγή για την οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί απόρριψη από άλλο κράτος μέλος.

Εμπάργκο εξαγωγών όπλων

Στην πρώτη έκθεση είχε τέλος υπογραμμισθεί η σημασία τα κράτη μέλη να συνεχίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για την ερμηνεία σε εθνικό επίπεδο των εμπάργκο που κηρύσσουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή η Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη ανέπτυξαν παράλληλα τη συνεννόησή τους όσον αφορά τις εθνικές πολιτικές ελέγχου εξαγωγών όπλων προς ορισμένες χώρες ή περιοχές που δεν υπόκεινται μεν σε εμπάργκο, αλλά αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης επαγρύπνησης (ύπαρξη εσωτερικής ή εξωτερικής σύρραξης, κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.λπ.).

III. ΆΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ COARM ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Τα κράτη μέλη συνέχισαν το έργο της βελτίωσης και εναρμόνισης των λεπτομερειών για την εφαρμογή του μηχανισμού του Κώδικα Συμπεριφοράς.

Πέραν των ζητημάτων που εθίγησαν ανωτέρω, εξέτασαν ιδίως τις λεπτομέρειες των διαδικασιών διαβουλεύσεων και, ειδικότερα, τα προβλήματα που σχετίζονται με την εμπιστευτικότητα των ανταλλαγών αυτών, που είναι μεν αναγκαία, αλλά δεν πρέπει να αντιστρατεύεται το στόχο της διαφάνειας που διέπει τον Κώδικα Συμπεριφοράς.

Τα κράτη μέλη ενέκυψαν εξάλλου στο πρόβλημα του πολεμικού υλικού που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ιδίως μάλιστα επιχειρήσεις ανθρωπιστικής άρσης ναρκοπεδίων για το οποίο εξετάστηκε η δυνατότητα καθιέρωσης εξαιρέσεων μέσω νομικής πράξης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς, τα κράτη μέλη ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα του ελέγχου της πρακτόρευσης όπλων. Για την τελευταία έγινε λόγος επανειλημμένα, οργανώθηκε μάλιστα και σύσκεψη εμπειρογνωμόνων αφιερωμένη ειδικά σ' αυτήν. Τα κράτη μέλη έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τις συζητήσεις τους όσον αφορά τον ακριβή τρόπο με τον οποίο πρέπει να ελέγχονται οι δραστηριότητες των πρακτόρων όπλων, προκειμένου το ιδιαίτερο αυτό ζήτημα - η σημασία του οποίου είναι ωστόσο αναγνωρισμένη - να ενταχθεί στη διαδικασία σύγκλισης των πολιτικών ελέγχου των κρατών μελών.

Τέλος, ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών του 2001 σχετικά με το παράνομο εμπόριο φορητών όπλων και ελαφρύ οπλισμού σε όλες τις πτυχές του, τα κράτη μέλη άρχισαν να καθορίζουν κοινούς προσανατολισμούς και να ενισχύουν το συντονισμό τους όσον αφορά τον έλεγχο των μεταβιβάσεων φορητών όπλων και ελαφρύ οπλισμού, χρησιμοποιώντας την κτηθείσα μέσω της εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς, εμπειρία.

ΙV. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ

Η εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας και προαγωγής της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των εξαγωγών συμβατικών όπλων.

Όπως είχε επισημανθεί στην πρώτη έκθεση, αυτή η διαδικασία είναι μέχρι σήμερα μοναδική. Η εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς αποτελεί ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, μέσω της προαγωγής μεγαλύτερης διαφάνειας μεταξύ των κρατών και έναντι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με την προοδευτική εκπόνηση εναρμονισμένων πολιτικών.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν όσον αφορά τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του κώδικα είναι ήδη σημαντικά. Η εφαρμογή του κώδικα χρήζει ωστόσο εμβάθυνσης και ενοποίησης προκειμένου να καταστεί εφικτή η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του.

Με την προοπτική της βελτίωσης και εμβάθυνσης της εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς, στην παρούσα έκθεση έχουν ήδη αναφερθεί διάφορα ζητήματα που πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο κοινών προβληματισμών.

Ως συμπλήρωμα εξάλλου των προαναφερομένων ζητημάτων, τα κράτη μέλη καθόρισαν ορισμένους προσανατολισμούς σχετικά με θέματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αποφάσεων ή προβληματισμών στο εγγύς μέλλον:

1. Οριστικοποίηση κοινού καταλόγου μη στρατιωτικών αγαθών ασφαλείας και αστυνόμευσης

Τα κράτη μέλη εκτιμούν ότι οι εξαγωγές ορισμένων μη στρατιωτικών αγαθών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για σκοπούς εσωτερικής καταστολής θα έπρεπε να ελέγχονται από τις εθνικές αρχές με βάση κοινοτικούς κανόνες - εφόσον πρόκειται για αγαθά πολιτικής χρήσης - ώστε να αποφεύγεται τυχόν χρήση υλικών προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πράξεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προς το σκοπό αυτό, η ομάδα COARM ανέλαβε την εκπόνηση κοινού καταλόγου μη στρατιωτικών αγαθών ασφάλειας και αστυνόμευσης η εξαγωγή των οποίων θα πρέπει να ελέγχεται βάσει του δευτέρου κριτηρίου του κώδικα: "σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τελικού προορισμού". Ο κατάλογος που θα εκπονηθεί από την ομάδα θα διαβιβασθεί στην Επιτροπή στην οποία εναπόκειται η λήψη πρωτοβουλίας για πρόταση σχεδίου κοινοτικού μηχανισμού ελέγχου της εξαγωγής μη στρατιωτικού εξοπλισμού που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς εσωτερικής καταστολής. Το έγγραφο αυτό θα διακρίνεται από τις λειτουργικές διατάξεις του Κώδικα Συμπεριφοράς, θα είναι ωστόσο συνδεδεμένο με αυτόν αφού ο έλεγχος θα εφαρμόζεται βάσει του κριτηρίου 2 του κώδικα ("σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων").

Το Συμβούλιο λαμβάνει γνώση της πρόθεσης της Επιτροπής να υποβάλει το ταχύτερο δυνατό πρόταση βάσει του καταλόγου με σκοπό τη θέσπιση κοινοτικού καθεστώτος ελέγχου.

2. Ανάπτυξη των ανταλλαγών πληροφοριών για τις εθνικές πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών όπλων προς ορισμένες χώρες ή περιφέρειες που θεωρούνται ως χρήζουσες ιδιαίτερης προσοχής

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών για τις εθνικές πολιτικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο επίκεντρο του επιδιωκόμενου από τον Κώδικα Συμπεριφοράς στόχου. Τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να προωθήσουν το διάλογο αυτό. Το ήδη αξιόλογο corpus των απορρίψεων που κοινοποιούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού του κώδικα αποτελεί το ουσιαστικό έρεισμα των ανταλλαγών αυτών.

3. Εναρμόνιση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού μηχανισμού του κώδικα

Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν το έργο εναρμόνισης που έχουν ήδη αρχίσει. Ειδικότερα, θα επιχειρήσουν να διευκρινίσουν και να ενισχύσουν το μηχανισμό διμερών διαβουλεύσεων, να καθορίσουν τον τρόπο ανάκλησης ορισμένων κοινοποιήσεων κατ' αίτηση του κοινοποιούντος κράτους (πλην των περιπτώσεων άρσης εμπάργκο, για την οποία υπάρχουν ήδη αναγνωρισμένες διαδικασίες) και, τέλος, να μελετήσουν την έννοια του κατωτάτου ορίου για τις κοινοποιήσεις εξαγωγών.

4. Εναρμόνιση των ετήσιων εθνικών εκθέσεων για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς

Η ετήσια έκθεση για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς καταρτίζεται βάσει των εκθέσεων των κρατών μελών. Ωστόσο, ο ενίοτε δύσκολα συγκρίσιμος χαρακτήρας ορισμένων διαβιβαζομένων στοιχείων, ειδικότερα μάλιστα των στατιστικών στοιχείων, καθιστά το έργο της σύνθεσης πιο πολύπλοκο και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κοινή προσπάθεια για διαφάνεια. Προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αυξηθεί η ενημερωτική αξία της ετήσιας έκθεσης, τα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, να καθορίσουν ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για τις εθνικές εκθέσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία.

5. Συντονισμός των εθνικών θέσεων των κρατών μελών στους πολυμερείς φορείς που εξετάζουν ζητήματα ελέγχου εξαγωγών όπλων

Προκειμένου να υλοποιηθεί η λειτουργική διάταξη 7 του Κώδικα Συμπεριφοράς, τα κράτη μέλη θα εργασθούν, υπό την καθοδήγηση της Προεδρίας, για την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών τους θέσεων με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους διεθνείς φορείς που εξετάζουν ζητήματα ελέγχου των εξαγωγών όπλων.

6. Προαγωγή των αρχών του κώδικα σε τρίτες χώρες

Η λειτουργική διάταξη 11 του Κώδικα Συμπεριφοράς προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παροτρύνουν και άλλα κράτη που εξάγουν όπλα να προσυπογράψουν τις αρχές του Κώδικα Συμπεριφοράς. Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν ενεργά τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή και θα ενισχύσουν το διάλογο με τις χώρες που δήλωσαν ότι προσχωρούν στις αρχές του κώδικα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για την παροχή συνδρομής στις χώρες που συναντούν δυσχέρειες κατά την εφαρμογή τους. Τα κράτη μέλη σημείωσαν επίσης με ενδιαφέρον τη ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την "προαγωγή διεθνούς Κώδικα Συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων" και χαιρέτισαν το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπράττουν έτσι σε μια πορεία όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισε ρόλο πρωτοπόρου. Τα κράτη μέλη εκτιμούν ότι θα ήταν ευχής έργο να εργασθούν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προαγωγή στις τρίτες χώρες κοινών αρχών για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων.

(1) ΕΕ C 315 της 3.11.1999, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Πληροφορίες για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων και την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς τα κράτη μέλη για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 1999 (Σημείωση: Οι αριθμοί που αναφέρονται εντός παρενθέσεων αντιστοιχούν στην περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2000).

Η συλλογή στατιστικών στοιχείων ποικίλλει σε κάθε κράτος μέλος, χωρίς να ακολουθεί ενιαίο πρότυπο. Για το λόγο αυτό δεν μπόρεσαν όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν τις πληροφορίες στον πίνακα λόγω των υφισταμένων διαδικασιών στον τομέα ελέγχου εξαγωγών όπλων ή της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων.

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>