52000AC0998

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση, για έβδομη φορά, της οδηγίας του Συμβουλίου 76/768/ΕΟΚ περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στα καλλυντικά προϊόντα»

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 367 της 20/12/2000 σ. 0001 - 0004


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση, για έβδομη φορά, της οδηγίας του Συμβουλίου 76/768/ΕΟΚ περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στα καλλυντικά προϊόντα"

(2000/C 367/01)

Στις 26 Μαΐου 2000, και σύμφωνα με το άρθρο 95 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την παραπάνω πρόταση κανονισμού.

Το τμήμα "ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση" στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών υιοθέτησε την γνωμοδότησή του με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Braghin, την 1η Σεπτεμβρίου 2000.

Κατά την 375η σύνοδο ολομέλειάς της, της 20ής Σεπτεμβρίου 2000 η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 87 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή την ακόλουθη γνωμοδότηση.

Προοίμιο

Ο κύριος στόχος της βασικής οδηγίας (οδηγία 76/768/ΕΟΚ) είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών, και προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της σημερινής κατάστασης της αγοράς μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι η οδηγία αυτή κατέστησε δυνατή τη διάθεση στην αγορά καλύτερων ποιοτικά καλλυντικών προϊόντων. Στη συνέχεια η οδηγία 93/768/ΕΚ του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 1993 (γνωστή ως "έκτη τροποποίηση" της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ) έθεσε ως πρόσθετο και πρωταρχικό στόχο τη μείωση των πειραμάτων σε ζώα, πειράματα τα οποία ωστόσο είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των καταναλωτών, με την εξεύρεση επικυρωμένων εναλλακτικών μεθόδων. Αλλά από την έγκρισή της, και παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, επικυρώθηκαν μόνο τρεις εναλλακτικές μέθοδοι.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό των πειραματόζωων έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το σύνολο των πειραμάτων που πραγματοποιούνται σε ζώα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων (ανεξάρτητες και έγκυρες εκτιμήσεις που βασίζονται στην Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον αριθμό των πειραμάτων που πραγματοποιούνται στην ΕΕ, δείχνουν ότι μόνο το 0,3 % των πειραμάτων αφορά δοκιμές για τα καλλυντικά), και πρέπει να εξεταστεί ότι αυτά δεν προβλέπουν ότι το ζώο θυσιάζεται ούτε ότι ταλαιπωρείται ιδιαίτερα. Τα ζώα που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι ινδικά χοιρίδια, ποντίκια, κουνέλια, ψάρια, εξαιρουμένων βέβαια των πιθήκων.

1. Εισαγωγή

1.1. Η 7η τροποποίηση της οδηγίας του Συμβουλίου 76/768/EΟΚ έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

- την εισαγωγή μόνιμης και οριστικής απαγόρευσης της διενέργειας πειραμάτων σε ζώα, προκειμένου περί τελικών καλλυντικών προϊόντων, στο έδαφος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

- την τροποποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών δοκιμασθέντων επί ζώων, μόλις θα είναι διαθέσιμες οι επικυρωμένες εναλλακτικές μέθοδοι (αναβολή της προθεσμίας που ισχύει σήμερα σε τρία έτη μετά την εφαρμογή της οδηγίας από τα κράτη μέλη)·

- τη συμμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους εφαρμογής σε νομικό και πρακτικό επίπεδο·

- την τακτική χρήση δηλώσεων που να αποδεικνύουν σαφώς ότι ένα συγκεκριμένο καλλυντικό προϊόν ή τα συστατικά του δεν έχουν υπάρξει αντικείμενο πειραμάτων σε ζώα, ούτως ώστε να βελτιωθεί η ενημέρωση των καταναλωτών και να αποφευχθεί η εξαπάτησή τους.

1.2. Ο ορισμός των "καλλυντικών προϊόντων" στην οδηγία 93/35/ΕΟΚ καλύπτει ένα φάσμα προϊόντων που δεν περιορίζεται μόνο στα κοινώς αποκαλούμενα προϊόντα καλλωπισμού. Πράγματι, στο άρθρο 1 αναφέρεται σαφώς ότι: "Ως καλλυντικό νοείται κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που προορίζεται να έλθει σε επαφή με διάφορα εξωτερικά μέρη του ανθρωπίνου σώματος ή με τα δόντια και τους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας, με αποκλειστικό ή κύριο στόχο τον καθαρισμό τους, τη μεταβολή της εμφάνισής τους ή/και διόρθωση των σωματικών οσμών ή/και την προστασία τους ή τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση".

1.2.1. Το παράρτημα Ι της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ διευκρινίζει σε ποίους τύπους προϊόντων γίνεται αναφορά, και αυτά μπορεί να είναι, ενδεικτικά, από σαπούνια τουαλέτας έως παρασκευάσματα για το λουτρό, από σαμπουάν έως προϊόντα για τα γένια, από οδοντόκρεμες έως αποσμητικά, από αντηλιακά έως υδατικές και θρεπτικές κρέμες, από αρώματα έως προϊόντα για το μακιγιάζ.

1.2.2. Από τη στιγμή που αυτά τα καλλυντικά προϊόντα συχνά χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση σε ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου, δεν πρέπει να έχουν επιβλαβείς συνέπειες ούτε άμεσα (π.χ. αλλεργικές αντιδράσεις) ούτε μακροπρόθεσμα (π.χ. καρκινογόνα ή τερατογόνα). Για την προστασία της ανθρώπινης υγείας πρέπει να εκτιμηθεί η ασφάλεια του τελικού προϊόντος και του καθενός των συστατικών που χρησιμοποιούνται στη σύνθεσή του, λαμβάνοντας υπόψη τα γενικά τοξικολογικά χαρακτηριστικά των συστατικών, την χημική δομή τους και τα επίπεδα εκθέσεως.

1.3. Για λόγους προστασίας των καταναλωτών δεν είναι δυνατό να καταργηθούν οι δοκιμές για την ασφάλεια των προϊόντων, και στην οδηγία περιλαμβάνονται ορισμένοι κατάλογοι απαγορευμένων ουσιών, όσων υπόκεινται σε περιορισμούς και διέπονται από όρους, καθώς και επιτρεπόμενων ουσιών. Οι κατάλογοι αυτοί προσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην τεχνολογική πρόοδο, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Καλλυντικά Προϊόντα και τα μη Εδώδιμα Προϊόντα (ΕΕΚΠΜΕΠ) που προορίζονται για τους καταναλωτές.

1.4. Αρχές δεοντολογικής φύσεως που αφορούν τη ζωή και υποστηρίζονται από την κοινή γνώμη, τις οποίες συμμερίζονται η επιστημονική κοινότητα και πολλά ιδρύματα καθώς και οι δημόσιες αρχές, οδηγούν στη μείωση του αριθμού των δοκιμών και των ζώων που χρησιμοποιούνται καθώς και της διάρκειας των πειραμάτων για τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ζώων και, όπου είναι δυνατό, την κατάργησή τους το συντομότερο δυνατόν, αρκεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών.

1.5. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα τα μέτρα που θα εγκριθούν, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που τίθενται από τους κανόνες εμπορικών συναλλαγών, και ιδιαίτερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Παράλληλα όμως πρέπει να αποφευχθεί η κατάργηση της εμπορίας καλλυντικών, που περιέχουν συστατικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα μετά τις 30 Ιουνίου 2000, να καταστεί μορφή διάκρισης που δεν συμφωνεί με το καθεστώς του ΠΟΕ και ιδιαίτερα με τις διατάξεις του άρθρου ΙΙ, §4 της ΓΣΔΕ.

1.6. Η πρόταση οδηγίας προτείνει ωστόσο για τα τελικά καλλυντικά προϊόντα την απαγόρευση δοκιμών σε ζώα στο έδαφος των κρατών μελών, από την ημερομηνία εφαρμογής της οδηγίας από τα κράτη μέλη, ενώ για τα συστατικά τους τρία έτη μετά από τη δημοσίευση, στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εναλλακτικής μεθόδου επικυρωμένης, ή αποδεκτής ως επιστημονικώς έγκυρης, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικύρωσης Εναλλακτικών Μεθόδων (ΕΚΕΕΜ) και αποδεκτής, ως εφαρμόσιμης στα καλλυντικά προϊόντα, από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Καλλυντικά Προϊόντα και τα μη Εδώδιμα Προϊόντα που προορίζονται για τον καταναλωτή (ΕΕΚΠΜΕΠ), αρκεί αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι να έχουν "ισοδύναμα επίπεδα προστασίας του καταναλωτή" (άρθρο 4 1.β). Η απαγόρευση αυτή των δοκιμών δεν σημαίνει όμως απαγόρευση της εμπορίας καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί επί ζώων, για να αποφευχθούν διακρίσεις μεταξύ προϊόντων διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, κατά παράβαση των εμπορικών κανόνων και του διεθνούς δικαίου.

1.7. Προκειμένου να βελτιωθεί η πληροφόρηση του καταναλωτή, η παρούσα πρόταση προβλέπει επίσης τη δυνατότητα, για τον παραγωγό ή για τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος, να δηλώνει σαφώς ότι δεν έχει προηγηθεί διεξαγωγή δοκιμών επί ζώων (άμεσα ή έμμεσα) όσον αφορά το προϊόν, το πρωτότυπό του ή τα συστατικά του, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνουν ειδικές ενδείξεις με στόχο την ομοιογένεια των εφαρμοζόμενων κριτηρίων, την εξασφάλιση ενιαίας ερμηνείας και κυρίως την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.

1.8. Η πρόταση οδηγίας περιλαμβάνει τέλος παρεμβάσεις τυπικού χαρακτήρα για την προσαρμογή του ονόματος της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Καλλυντικά Προϊόντα και τα μη Εδώδιμα Προϊόντα που προορίζονται για τον Καταναλωτή (ΕΕΚΠΜΕΠ) και της μόνιμης επιτροπής για τα καλλυντικά προϊόντα, καθώς και των διαδικασιών λόγω της υιοθέτησης της Απόφασης 1999/468/ΚΕ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή.

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Η ΟΚΕ συμφωνεί με τους στόχους της πρότασης οδηγίας, που στο πλαίσιο του κύριου στόχου που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αφορά τη διεξαγωγή τοξικολογικών δοκιμών για την εκτίμηση της ασφάλειας των καλλυντικών προϊόντων για την ανθρώπινη υγεία, αποσκοπεί, αφενός, στην κατάργηση των δοκιμών επί ζώων, σταδιακά και στο μέτρο του δυνατού και αφετέρου, αποσαφηνίζει τους όρους και τις προθεσμίες για να εφαρμοστεί η απαγόρευση διεξαγωγής παρόμοιων δοκιμών στο έδαφος των κρατών μελών.

2.2. Η πρόταση οδηγίας διευκρινίζει το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης όσον αφορά τα συστατικά και τους συνδυασμούς τους, σημείο που είχε οδηγήσει σε διαφορετικές ερμηνείες και εφαρμογές. Η πρόταση οδηγίας καθορίζει επίσης το χρόνο εφαρμογής της απαγόρευσης, που έχει οριστεί στα τρία έτη από την εφαρμογή της οδηγίας από τα κράτη μέλη, και ενδεχομένως να παραταθεί ακόμη δύο έτη εάν δεν έχουν αναπτυχθεί κατάλληλες εναλλακτικές μέθοδοι με την επιστημονική εξασφάλιση ισοδυνάμου επιπέδου προστασίας του καταναλωτή.

2.2.1. Η ΟΚΕ έχει πλήρη συνείδηση της πολυπλοκότητας και των δυσκολιών ανάπτυξης, επικύρωσης της τυποποίησης και της νομιμοποίησης των εναλλακτικών μεθόδων, όπως εξάλλου αναγνωρίζεται στην πρόταση της Επιτροπής όπου αναφέρεται ότι μόνο τρεις εναλλακτικές μέθοδοι έχουν επικυρωθεί μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την έγκριση της οδηγίας 93/35/ΕΟΚ (γνωστή ως "έκτη τροποποίηση" της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ), και όπου επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές έρευνας όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες και ορισμένες έντονες αντιδράσεις στο δέρμα και στα μάτια (δυσκολία τυποποίησης ορισμένων δοκιμών in vitro, όπως π.χ. ευαισθησία του δέρματος και ερεθισμός των ματιών).

2.2.2. H ΟΚΕ συμφωνεί να τεθούν σαφείς στόχοι για την προοδευτική μείωση και την τελική απαγόρευση των δοκιμών επί ζώων, και εκφράζει την επιθυμία να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την τήρηση των αναφερόμενων ημερομηνιών, αρκεί να μην απειλείται η ασφάλεια του καταναλωτή. Η ΟΚΕ προτείνει να παραταθεί οπωσδήποτε η προθεσμία που έχει προβλεφθεί αρχικά εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

2.3. Ο δεοντολογικός στόχος να καταστεί λειτουργικός ο "κανόνας ΥΜΕ" (αντικατάσταση της χρήσης ζώων - Υποκατάσταση, μείωση του αριθμού τους - Μείωση, και βελτίωση των μεθόδων - Εναλλακτικές μέθοδοι) συνεπάγεται ωστόσο αυξημένη προσπάθεια των Κοινών Κέντρων Ερευνών, της ιδιωτικής και πανεπιστημιακής έρευνας, καθώς και των εθνικών ιδρυμάτων έρευνας. Η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των κατάλληλων πόρων ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο του 5ου προγράμματος πλαισίου έρευνας και του ΕΚΕΕΜ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικύρωσης Εναλλακτικών Μεθόδων).

2.4. Η υποχρέωση της Επιτροπής να ανακοινώνει αμέσως τις εναλλακτικές μεθόδους που έχουν επικυρωθεί σε κοινοτικό επίπεδο ( εγκεκριμένες από το ΕΚΕΕΜ και με την σύμφωνη γνώμη της ΕΕΚΠΜΕΠ (Επιστημονική Επιτροπή για τα Καλλυντικά Προϊόντα και τα μη Εδώδιμα Προϊόντα που προορίζονται για τον καταναλωτή) όσον αφορά την εφαρμογή τους στον τομέα των καλλυντικών προϊόντων) για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συστατικών και των συνδυασμών συστατικών που χρησιμοποιούνται είναι καθόλα αποδεκτή, αρκεί οι μέθοδοι αυτές να παρέχουν ισοδύναμο επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. Οι μέθοδοι αυτές πρέπει να διαδίδονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα και η βιομηχανία θα πρέπει να τις εφαρμόζει το συντομότερο δυνατό.

2.5. Η ΟΚΕ συμμερίζεται την καινοτόμο προσέγγιση για την επικύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και την θεωρεί επαρκές μέσο για τη δρομολόγηση της νομοθεσίας όσον αφορά τα πειράματα με εναλλακτικές μεθόδους, πράγμα που θα αποτελέσει πρωτοπορία στην επικύρωση των εναλλακτικών μεθόδων χωρίς την πολυετή διαδικασία αποδοχής από όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ.

2.6. Η ΟΚΕ συμφωνεί και υποστηρίζει τη θέση της Επιτροπής να εντείνει τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για να εξασφαλιστεί στην πράξη η αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο των εναλλακτικών μεθόδων όσον αφορά τα πειράματα επί ζώων, και η αμοιβαία αναγνώριση των στοιχείων που αποδεικνύουν την ασφάλεια των προϊόντων και των συστατικών μέσω επικυρωμένων εναλλακτικών και τυποποιημένων μεθόδων (αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την επανάληψη μελετών σε ζωικά δείγματα).

2.7. Η ΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία της για το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα δε για τις ΜΜΕ, η απαγόρευση των δοκιμών επί ζώων, ειδικότερα όσον αφορά την συνολική ανταγωνιστικότητα, εάν στις τρίτες χώρες δεν εφαρμοστούν εγκαίρως οι ίδιες μέθοδοι που έχουν επικυρωθεί και έχουν γίνει αποδεκτές στην ΕΕ.

2.7.1. Η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να επαγρυπνεί προκειμένου η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία να μην δημιουργήσει στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και στις εμπορικές συναλλαγές με άλλες περιοχές εις βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

2.8. Η παρέμβαση της Επιτροπής, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη, όσον αφορά την επεξεργασία των κατευθυντήριων γραμμών για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, κατάχρηση, ή κίνδυνος εξαπάτησης του καταναλωτή. Η εμπειρία δείχνει ότι συχνά υπάρχουν αναγραφές που αφορούν τη μη χρήση δοκιμών επί ζώων για το τελικό καλλυντικό προϊόν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα συστατικά του, καθώς και μια τάση προβολής "φυσικών" συστατικών τα οποία από τη φύση τους μοιάζουν να απαλλάσσονται της ανάγκης πειραματισμών. Η ΟΚΕ αναγνωρίζει την εγκυρότητα του σχετικού έργου που εκτελεί η Επιτροπή, και προτείνει να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές επισήμανσης των προϊόντων για τα σημεία αυτά αμέσως μόλις είναι διαθέσιμοι, ανεξάρτητα από την νομοθετική εξέλιξη της παρούσης πρότασης οδηγίας που ενδέχεται να καθυστερήσει πολύ.

2.9. Η ετήσια έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την ανάπτυξη, την επικύρωση και τη νομιμοποίηση των εναλλακτικών μεθόδων (που η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει σύμφωνα με το πρώην άρθρο 4α) 3 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τη θέση σε ισχύ της απαγόρευσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1β του άρθρου 4α) πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό και τον τύπο των πειραμάτων επί ζώων που αφορούν τα καλλυντικά προϊόντα αλλά και να αναφέρει τις παρενέργειες που σημειώθηκαν (όπως προβλέπεται εξάλλου στην οδηγία 93/35/ΕΟΚ που δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως στα κράτη μέλη) καθώς και τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

2.10. Οι πληροφορίες που οφείλουν τα κράτη μέλη να παρέχουν στην Επιτροπή για τον τομέα που διέπεται από την οδηγία 76/768/ΕΟΚ και τις διαδοχικές τροποποιήσεις, και ιδιαίτερα από την οδηγία 93/35/ΕΟΚ, δεν είναι πάντα ακριβείς ούτε φθάνουν εγκαίρως. Η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο σχετικά με το θέμα αυτό, και να προβεί στην επεξεργασία ενός γενικού πλαισίου όσον αφορά τις νομικές διατάξεις, που έχουν υιοθετήσει τα κράτη μέλη εν τω μεταξύ, και την εφαρμογή τους.

3. Ειδικές παρατηρήσεις

3.1. Η ασφάλεια των καταναλωτών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ιδιαίτερα για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα τα παιδιά έως τριών ετών. Εν προκειμένω συνιστάται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης των περιορισμών, όσον αφορά για παράδειγμα τις αρωματικές ουσίες, στους καταλόγους των συστατικών που είναι αποδεκτά για προϊόντα που απευθύνονται στην νηπιακή ηλικία.

3.2. Η ολοένα εντονότερη εμφάνιση και διάδοση των αλλεργικών παθήσεων, που οφείλονται στην μόλυνση του αέρα και των τροφίμων, οδηγεί στη διεύρυνση του φάσματος των μεθόδων που πρέπει να χρησιμοποιούνται, ώστε να μην περιορίζονται μόνο στις τοξικολογικές δοκιμές, αλλά και να μελετώνται οι πιθανές πρόσθετες παρενέργειες και να αναγράφονται στην ετικέτα.

3.3. Η χρήση αρωματικών συνθέσεων και αρωμάτων, μέχρι σήμερα άγνωστη ή καλυμμένη από το εμπορικό απόρρητο, είναι πολύ διαδεδομένη σε όλο το φάσμα των καλλυντικών προϊόντων, και ακριβώς λόγω αυτής της δομικής πολυπλοκότητας είναι αδύνατη η αναγραφή των μεμονωμένων συστατικών στην ετικέτα. Είναι ωστόσο σκόπιμο οι ουσίες αυτές να αναγράφονται στην ετικέτα, με την κατάλληλη περιγραφή, τουλάχιστον όταν έχει αποδειχτεί ότι είναι αλλεργιογόνες.

3.4. Θα πρέπει να απαγορευθεί στα καλλυντικά παρασκευάσματα η χρήση καρκινογόνων, μεταλλαξιογόνων ή τοξικών για την αναπαραγωγή ουσιών, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών που προβλέπει η οδηγία 67/548/ΕΟΚ, και γενικότερα, πρέπει να απαγορευθεί η χρήση αποδεδειγμένα αλλεργιογόνων ουσιών, δεδομένης της παρατεταμένης χρήσης των καλλυντικών προϊόντων από τον καταναλωτή.

3.5. Οι παραγωγοί και οι προμηθευτές συστατικών και οι μεσάζοντες για τα καλλυντικά προϊόντα θα πρέπει να παρέχουν στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή πληροφορίες για τις μελέτες τοξικότητας που ήδη περιλαμβάνονται στο Safety Dossier και στο Material Safety Data Sheet (δελτίο δεδομένων περί ασφαλείας των υλικών) ούτως ώστε να καταστεί δυνατή μια ταχεία και αποτελεσματικότερη παρέμβαση για την προστασία του πολίτη.

3.6. Για να είναι σαφής και ταυτόχρονα πλήρης η ετικέτα είναι σκόπιμο να αναγράφεται η ημερομηνία λήξεως, κατόπιν προηγουμένου ελέγχου των στοιχείων σταθερότητας του τελικού προϊόντος που ο παραγωγός θα πρέπει να αναφέρει στο δελτίο.

3.7. Μεταξύ των εναλλακτικών μεθόδων δεν αναφέρονται σαφώς στο σημείο 2.2 της έκθεσης οι μέθοδοι που βασίζονται στην καλλιέργεια των κυττάρων ζωικής ή ανθρώπινης προέλευσης, οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν για ενδεχόμενη χρήση είτε στις βραχυπρόθεσμες τοξικολογικές μελέτες είτε στην ανάλυση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Βρυξέλλες, 20 Σεπτεμβρίου 2000.

Η Πρόεδρος

της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Beatrice RANGONI MACHIAVELLI