51998IR0045

Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ» CdR 45/98 fin -

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 251 της 10/08/1998 σ. 0046


Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ»

(98/C 251/09)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ,

έχοντας υπόψη την «Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ» () 7

έχοντας υπόψη την απόφασή της στις 12 Μαρτίου 1998, σύμφωνα με το άρθρο 189 Γ παράγραφος 4 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να καταρτίσει γνωμοδότηση για το ανωτέρω θέμα και να αναθέσει τις σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες στην επιτροπή 6 (Απασχόληση, οικονομική πολιτική, ενιαία αγορά, βιομηχανία, ΜΜΕ) 7

έχοντας υπόψη το σχέδιο γνωμοδότησης (CdR 45/98 rιv.) που υιοθέτησε η επιτροπή 6 στις 6 Απριλίου 1998 (εισηγήτρια: η κ. Oldfather) 7

υιοθέτησε, κατά την 23η σύνοδο ολομέλειάς της, της 13ης και 14ης Μαΐου 1998 (συνεδρίαση της 13ης Μαΐου), την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1. Εισαγωγή

1.1. Στη γνωμοδότησή της για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Σεπτέμβριος 1996) (), η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει την υποστήριξή της για την ΟΝΕ. Δηλώνει ότι «η καθιέρωση ενιαίου νομίσματος αποτελεί λογική συνέπεια της εσωτερικής αγοράς και συντελεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο» (σημείο 2.2).

1.2. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές φέρουν τεράστιες ευθύνες όσον αφορά την παιδεία και την οικονομική ανάπτυξη. Αποτελούν ακόμη τη βαθμίδα διακυβέρνησης που ευρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη και, συνολικά, μια από τις μεγαλύτερες πηγές απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές χρειάζεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε σχέση με την καθιέρωση του ευρώ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρηματιών όσον αφορά το εν λόγω θέμα.

1.3. Σχεδόν όλες οι τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες ή διοικητικές περιοχές θα επηρεασθούν από την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος 7 συνεπώς, εκτός από το ρόλο που αναφέρεται ανωτέρω, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να συμμετάσχουν με ενεργό τρόπο στις προετοιμασίες για την καθιέρωση του ευρώ, τόσο σε εθνική όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

1.4. Η στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ χρειάζεται να εξετασθεί σε σχέση με άλλα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα οποία παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος. Για την εκπόνηση της παρούσας γνωμοδότησης, η ΕΤΠ άντλησε ιδίως ιδέες από την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Πρακτικές πλευρές της εισαγωγής του ευρώ: πρόοδος των προετοιμασιών» ().

1.5. Επειδή η καθιέρωση του ευρώ είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τη χάραξη ολοκληρωμένων στρατηγικών, στις οποίες θα συμμετέχουν όλες οι βαθμίδες διακυβέρνησης και θα συνεργάζονται στενά με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εκστρατείες ενημέρωσης θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των εν λόγω στρατηγικών και θα πρέπει να απευθύνονται όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και σε στελέχη των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μέλη του προσωπικού τα οποία θα έχουν καθημερινές επαφές με το κοινό.

1.6. Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις, η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ.

1.7. Η Επιτροπή των Περιφερειών εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν απευθύνεται μόνο στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και «στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, στους συναλλασσόμενους του ιδιωτικού τομέα και σε πολλές άλλες ομάδες των οποίων οι δραστηριότητες θα επηρεασθούν από την άφιξη του ευρώ». Λόγω της εγγύτητάς τους με τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινότητες, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα είναι οι πλέον αρμόδιες για να εξετάσουν τις πρακτικές συνέπειες του ευρώ μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και άλλες ομάδες.

2. Παρατηρήσεις όσον αφορά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ

α) Οι δράσεις επικοινωνίας για το ευρώ: στόχοι και ρόλοι

2.1. Σε αυτό το τμήμα της ανακοίνωσης εξετάζεται η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του 1996 και συμπεριέλαβε δράσεις βάσει του προγράμματος πληροφόρησης του Ευρωπαίου πολίτη (Prince). Η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει έντονα το πρόγραμμα PRINCE από την έναρξη της εφαρμογής του. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές έλαβαν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα με ενεργό τρόπο και συχνά συνεργάσθηκαν στενά με άλλους εταίρους όπως οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, με σκοπό τη διοργάνωση διαλέξεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων και τη δημοσίευση κειμένων, ώστε οι πολίτες να λάβουν γνώση των θεμάτων που συνδέονται με την ΟΝΕ και την καθιέρωση του ευρώ.

2.2. Οι αρχικοί στόχοι της στρατηγικής πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν οι ακόλουθοι:

- να ενισχύσει την ιδέα, σε ολόκληρη την Ένωση, ότι η ΟΝΕ θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και

- να συνειδητοποιήσουν οι τράπεζες, όσοι παρέχουν χρηματοδοτικές υπηρεσίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις ότι έπρεπε να προετοιμαστούν χωρίς καθυστέρηση για τη μετάβαση στο ευρώ.

2.3. Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή προτείνει τώρα νέους στόχους για τη στρατηγική πληροφόρησης και επιθυμεί να εστιάσει την προσοχή της στο ευρύ κοινό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς και να εξασφαλίσει ότι «η ΟΝΕ θα γίνει επαρκώς κατανοητή από τους πολιτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς παράγοντες των τρίτων χωρών».

2.4. Η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί αυτούς τους νέους στόχους και εκτιμά ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν να συνεργασθούν με τα ευρωπαϊκά όργανα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Οι ανάγκες των πολιτών και των ΜΜΕ διαφέρουν ανά την ΕΕ και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να βοηθήσουν όσον αφορά την αναζήτηση των κατάλληλων στόχων κατά τη διοργάνωση της εκστρατείας.

2.5. Η Επιτροπή των Περιφερειών λαμβάνει υπό σημείωση το γεγονός ότι η σημασία της προστασίας των καταναλωτών λαμβάνεται υπόψη στη στρατηγική για την πληροφόρηση του κοινού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να καθιερώσει τοπικά «παρατηρητήρια», των οποίων ο ρόλος θα είναι να παρακολουθούν τον αντίκτυπο των εθνικών δράσεων πληροφόρησης για το ευρώ. Η ΕΤΠ υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η προστασία των καταναλωτών εμπίπτει κανονικά στην αρμοδιότητα των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Η παρακολούθηση αυτής της πτυχής που επηρεάζει η καθιέρωση του ευρώ πρέπει να εξασφαλισθεί από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές αντί των «τοπικών παρατηρητηρίων».

2.6. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι «η προετοιμασία του συνόλου του πληθυσμού για το ευρώ δεν είναι αποκλειστικό έργο των δημοσίων αρχών» και περιγράφει το ρόλο των κέντρων πληροφόρησης, των τομεακών και επαγγελματικών ενώσεων, των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, των εταιρειών, των λιανεμπόρων και των προσώπων που παρέχουν χρηματοδοτικές υπηρεσίες. Αυτό το ευρύ φάσμα οργανώσεων καθιστά απαραίτητο τον ορθό συντονισμό της στρατηγικής πληροφόρησης σε ευρωπαϊκή, εθνική, περιφερειακή και τοπική κλίμακα.

β) Η πρόκληση της επικοινωνίας: ρόλοι και ευθύνες

2.7. Στην ανακοίνωση σκιαγραφούνται οι ρόλοι και οι ευθύνες των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι συμπράξεις με τα ευρωπαϊκά όργανα. Η Επιτροπή των Περιφερειών εκτιμά ότι έχει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι μπορεί να ενθαρρύνει μια συζήτηση μεταξύ τοπικών και περιφερειακών αρχών και να προωθήσει ορθές πρακτικές.

2.8. Η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί τους στόχους που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη στρατηγική της. Φρονεί ότι η τελευταία πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο όσον αφορά το συντονισμό των δράσεων και την παραγωγή υλικού. Ωστόσο, η ΕΤΠ εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι τα κονδύλια που διατίθενται για το πρόγραμμα είναι περιορισμένα σε σχέση με το ευρύ φάσμα των επιδιωκόμενων στόχων. Οι σχετικές πιστώσεις ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια Ecu και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορθώς δηλώνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει πλέον να συμβάλλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση των εκστρατειών.

2.9. Η Επιτροπή των Περιφερειών αναγνωρίζει επίσης τον κεντρικό ρόλο που θα διαδραματίσουν τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης. Η παροχή πληροφοριών θα αποτελέσει σημαντική μέριμνα των εθνικών σχεδίων μετάβασης. Τα σχέδια αυτά έχουν ζωτική σημασία διότι αντανακλούν τις διαφορετικές οικονομικές, κυβερνητικές και πολιτιστικές διαρθρώσεις που υπάρχουν ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

γ) Πρακτική προσέγγιση των δράσεων επικοινωνίας

2.10. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμφωνεί ότι το κοινό θα επιδείξει εντονότερο ενδιαφέρον μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών του Μαΐου 1998, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα κράτη μέλη που θα προσχωρήσουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θα είναι μια ιδανική ευκαιρία για την ένταση των προσπαθειών πληροφόρησης, δεδομένου ότι η ζήτηση πληροφοριών για το ευρώ θα αυξηθεί.

2.11. Το κοινό θα αισθανθεί ακόμη πιό έντονα την ανάγκη για αναζήτηση πληροφοριών από την 1η Ιανουαρίου 1999 και μετά, όταν το ευρώ θα καταστεί αυτόνομο νόμισμα και θα καθορισθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του τελευταίου και των εθνικών νομισμάτων.

δ) Μετάδοση ειδικών μηνυμάτων για τις χώρες που βρίσκονται στο στάδιο της προσύνδεσης

2.12. Σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης, η Επιτροπή των Περιφερειών επιθυμεί να διατυπώσει ορισμένες παρατηρήσεις όσον αφορά τα κράτη μέλη τα οποία δεν θα συμπεριληφθούν στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα προσχωρήσουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Σύμφωνα με την ειδική ορολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη αυτά αποκαλούνται «pre-ins» (κράτη που βρίσκονται στο στάδιο της προσύνδεσης). Στο σημείο 4.3.2 της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «τα κράτη μέλη που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο ... θα πρέπει να προετοιμάσουν συγκεκριμένα μηνύματα για την κοινή γνώμη τους». Τα μηνύματα αυτά θα μπορούσαν να περιλάβουν τα ακόλουθα στοιχεία:

- εξηγήσεις σχετικά με τις πρακτικές συνέπειες από τη μη συμμετοχή του κράτους μέλους στη ζώνη ευρώ 7

- πληροφορίες, που θα απευθύνονται στο κοινό σχετικά με τις προσπάθειες που χρειάζεται ακόμη να καταβάλουν τα συγκεκριμένα κράτη για να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες χώρες 7

- πληροφορίες σχετικά με το ευρώ.

2.13. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ότι ορισμένα κράτη μέλη αποφάσισαν εσκεμμένως να μην προσχωρήσουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ότι, επομένως, ορισμένοι από τους προαναφερθέντες στόχους που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της στρατηγικής πληροφόρησης, ενδέχεται να είναι ακατάλληλοι.

2.14. Είναι οπωσδήποτε σημαντικό να συνεργασθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θα λάβουν μέρος στην ΟΝΕ, προκειμένου να εντοπίσει τις ανάγκες τους όσον αφορά την παροχή πληροφοριών. Η δημιουργία της ΟΝΕ θα επηρεάσει και τους εξαγωγείς προς τρίτες χώρες, ενώ τα άτομα που θα επισκέπτονται τη ζώνη ευρώ θα χρειάζονται και αυτά πληροφορίες. Οι κοινοτικές ενισχύσεις και τα δάνεια θα χορηγούνται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε ευρώ. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη χάραξη μιας στρατηγικής πληροφόρησης των κρατών που ευρίσκονται στο στάδιο της προσύνδεσης.

ε) Μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης

2.15. Στην ανακοίνωση περιγράφεται ένα ευρύ φάσμα μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της στρατηγικής πληροφόρησης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- το ραδιόφωνο και η τηλεόραση,

- ενημερωτικά φυλλάδια,

- το Internet και τα CD-ROM,

- υπηρεσίες απάντησης στους πολίτες,

- διασκέψεις και σεμινάρια,

- επικοινωνία με τη βάση (κινητές εκθέσεις και «infobus»),

- πειραματικές δράσεις για συγκεκριμένες πληροφορίες.

Έτσι παρέχεται μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων για τη μετάδοση των μηνυμάτων και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τοπική και περιφερειακή διοίκηση μπορεί να συμμετάσχει στην εν λόγω στρατηγική.

στ) Ο ρόλος της εκπαίδευσης κατά την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης

2.16. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει το ρόλο της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της στρατηγικής πληροφόρησης. Στο έγγραφο COM(98) 61 τελικό με τίτλο «Πρακτικές πλευρές της εισαγωγής του ευρώ: πρόοδος των προετοιμασιών» περιγράφονται εν συντομία οι εργασίες μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων όσον αφορά το σχετικό τομέα. Κατά την εξέταση του θέματος της εκπαίδευσης, η ομάδα εμπειρογνωμόνων προβαίνει στις ακόλουθες δηλώσεις:

- το εκπαιδευτικό σύστημα θα αποτελέσει στην πραγματικότητα έναν από τους πιό πρόσφορους τομείς ανάπτυξης της εκστρατείας ενημέρωσης, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει στο ευρύ κοινό 7

- οι νέοι σχολικής ηλικίας ασκούν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που μεταδίδεται στο οικογενειακό περιβάλλον 7

- η πληροφόρηση για το ευρώ επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στη ύλη διδασκαλίας και να εντάσσεται στην εκπαιδευτική διεργασία.

2.17. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εστίασε την προσοχή της στην εκπαίδευση νέων. Τούτο γίνεται δεκτό, αλλά ο ρόλος της εκπαίδευσης των ενηλίκων και της κοινότητας, καθώς και οι πτυχές της επαγγελματικής κατάρτισης, θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό μέρος μιας στρατηγικής πληροφόρησης. Τα μέτρα που θα ληφθούν στον τομέα της εκπαίδευσης μπορούν ακόμη να εφαρμοσθούν στον πληθυσμό σε ευρύτερη κλίμακα, και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ηλικιωμένων.

3. Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών κατά την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης

3.1. Η Επιτροπή των Περιφερειών εκτιμά ότι η Επιτροπή πρέπει να επιτρέψει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης, ιδίως επειδή ένας από τους βασικούς στόχους που επιδιώκονται είναι η προσέγγιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πολίτη και επειδή η καθιέρωση του ευρώ θα έχει έντονες επιπτώσεις στην περιφερειακή και την τοπική οικονομία και στην ανταγωνιστικότητά τους.

3.2. Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και οι υπεύθυνοι των δημοσίων διοικήσεων» εκλαμβάνονται ως τμήμα του κοινού στο οποίο απευθύνεται η στρατηγική πληροφόρησης και όχι ως εταίροι (βλ. σημείο 4.3 της ανακοίνωσης, σλ. 7). Ωστόσο, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές έχουν μεγάλη ειδίκευση στη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης που απευθύνονται στους πολίτες και στις ΜΜΕ. Έχουν επίσης αποκτήσει εμπειρία στην καθιέρωση εταιρικών σχέσεων με άλλους οικονομικούς παράγοντες. Η εμπειρία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο κατά τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής πληροφόρησης για την καθιέρωση του ευρώ.

3.3. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι προετοιμασίες για τη μετάβαση στο ευρώ είναι πολύ πιό προχωρημένες στο επίπεδο των δημοσίων διοικήσεων σε σχέση με τις τοπικές αρχές και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και για το λόγο ότι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν στενότερες και πιό τακτικές επαφές με τους πολίτες.» (σημείο 4.3 της ανακοίνωσης, σλ. 7). Δεδομένου ότι η καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος υπάγεται στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου (το οποίο θα αντικαταστήσει αργότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και των κρατών μελών, δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι τα σχέδια των δημοσίων διοικήσεων βρίσκονται σε πιό προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης σε σύγκριση με τα σχέδια των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Η δράση των τοπικών και περιφερειακών αρχών πρέπει να αναλαμβάνεται σε σχέση με τα εθνικά σχέδια και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές επανειλημμένα συνεργάσθηκαν στενά με τις δημόσιες διοικήσεις, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το ευρώ 7 οι συμπράξεις αυτές σκιαγραφούνται στον πίνακα 1 κατωτέρω.

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

3.4. Εκτός από τη δραστηριότητα αυτή, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές λαμβάνουν μέρος και σε ορισμένες καινοτόμους δράσεις. Στην Ιταλία, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, εφαρμόσθηκε για ένα εξάμηνο ένα πειραματικό σχέδιο, βάσει του οποίου, παράλληλα με το υφιστάμενο νόμισμα, εκδόθηκαν χαρτονομίσματα και κέρματα σε ευρώ για την πραγματοποίηση συναλλαγών σε καταστήματα, τράπεζες και γραφεία. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, μια τράπεζα της Φλωρεντίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβαν μέρος στο εν λόγω σχέδιο.

3.5. Ορισμένες ενώσεις τοπικών αρχών και ορισμένες τοπικές και περιφερειακές αρχές έχουν εκπονήσει εγχειρίδια και/ή έντυπα με οδηγίες σχετικά με την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος. Για παράδειγμα, η Φινλανδική Ένωση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συντάξει δύο φυλλάδια που παρέχουν οδηγίες όσον αφορά την καθιέρωση του ευρώ. Στο πρώτο φυλλάδιο περιγράφεται μια γενική εικόνα της κατάστασης, ενώ στο δεύτερο περιλαμβάνονται οδηγίες όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν τα συμβούλια που είναι μέλη της ένωσης στην πράξη. Οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται πειραματικά σε έναν ή δύο ΟΤΑ και θα επανεξετασθούν αργότερα. Το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχει επίσης εκπονήσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ΟΤΑ του, το οποίο συμπεριλαμβάνει και οδηγίες. Το κρατίδιο αυτό έχει προβεί σε διαβουλεύσεις με τοπικά ταμιευτήρια και την Deutsche Bank σχετικά με την καθιέρωση του ευρώ. Στην Αυστρία, ομοίως, κρατίδια, πόλεις και κοινότητες έχουν καταστρώσει προγράμματα δράσης για την χρήση του ευρώ στη διοίκηση

3.6. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές έχουν ακόμη συνεργασθεί στενά με οργανώσεις όπως η FEE (Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Ορκωτών Λογιστών) για την εκπόνηση υλικού που περιγράφει μια στρατηγική προσέγγιση ως προς την καθιέρωση του ευρώ.

3.7. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να χαράξουν μια στρατηγική για την καθιέρωση του ευρώ η οποία να αποτελέσει σημαντικό μέρος της στρατηγικής πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η στρατηγική των τοπικών και περιφερειακών αρχών χρειάζεται να λάβει υπόψη το ευρύ φάσμα αλλαγών που σημειώθηκαν στα οικονομικά συστήματα και στην τεχνολογία των πληροφοριών, την κατάρτιση στελεχών και τον αντίκτυπό της στην παροχή υπηρεσιών και, ιδίως, την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της οικονομίας, η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητα πολλών τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ΕΕ.

4. Συμπεράσματα

4.1. Η Επιτροπή των Περιφερειών επικροτεί την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με μια στρατηγική πληροφόρησης για την καθιέρωση του ευρώ και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έγγραφο στην πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

4.2. Η Επιτροπή των Περιφερειών και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές εκτιμούν ότι έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην ενθάρρυνση της συζήτησης σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, βάσει του προγράμματος Prince.

4.3. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμφωνεί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική πληροφόρησης και εκφράζει την άποψη ότι η εκστρατεία πρέπει να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

4.4. Όσον αφορά τα πειραματικά σχέδια που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, η Επιτροπή των Περιφερειών επισημαίνει ότι οι τοπικές αρχές βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να απευθυνθούν στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αναλφάβητοι, οι φτωχοί, οι νέοι και οι μετανάστες. Οι ομάδες αυτές θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη δυσκολία να ενημερωθούν σχετικά με το ευρώ και να εξοικειωθούν μαζί του. Στις ομάδες αυτές μπορεί να απευθυνθεί καλύτερα ο οργανισμός που είναι πιο κοντά τους 7 και αυτός είναι η τοπική τους αυτοδιοίκηση.

4.5. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ότι, κατά την εφαρμογή της στρατηγικής πληροφόρησης, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να θεωρηθούν ως εταίροι σε πλήρη βάση. Στην παρούσα γνωμοδότηση περιγράφονται ορισμένες σημαντικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές σχετικά με την καθιέρωση του ευρώ.

4.6. Η Επιτροπή των Περιφερειών εκτιμά, αφενός, ότι η εκστρατεία πληροφόρησης πρέπει να τύχει προσεκτικής εξέτασης στις χώρες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα προσχωρήσουν στην ΟΝΕ και, αφετέρου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καθιερώσει ένα διάλογο με αυτές τις χώρες.

4.7. Η Επιτροπή των Περιφερειών λυπάται για τη μικρή ή ανύπαρκτη προσοχή που δίδεται στον ρόλο του τύπου. Ο τύπος έχει μεγάλη ευθύνη για την ενημέρωση του κοινού 7 συνεπώς, είναι λογική η συμμετοχή του και η χρήση των υφιστάμενων διαύλων. Ως εκπρόσωπος των ΟΤΑ, η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ιδιαίτερα το ρόλο του τοπικού και περιφερειακού τύπου ως μέσου πολύ πλησίον του κοινού. Η χρησιμοποίηση των υφιστάμενων ΜΜΕ θα αποδειχθεί ένας πολύ αποτελεσματικός από πλευράς κόστους τρόπος για να προσεγγισθεί το κοινό αυτό. Είναι γνωστό ότι τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ αποτελούν μια από τις σοβαρότερες πηγές ενημέρωσης των περισοτέρων πολιτών.

4.8. Η Επιτροπή των Περιφερειών υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση κατά την εφαρμογή μιας στρατηγικής πληροφόρησης και την παροτρύνει να λάβει δεόντως υπόψη τις σχετικές παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο για τις «πρακτικές πλευρές της εισαγωγής του ευρώ».

4.9. Η Επιτροπή των Περιφερειών επιθυμεί να συνεργασθεί στενά με τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα όσον αφορά την καθιέρωση του ευρώ. Θα ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ των τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και τις ορθές πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα.

Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 1998.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών

Manfred DAMMEYER

() COM(98) 39 τελικό.

() ΕΕ αριθ. C 34 της 3.2.1997, σ. 1.

() COM(98) 61 τελικό.