51998IE1164

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη «Διατλαντική Οικονομική Σύμπραξη»

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 407 της 28/12/1998 σ. 0263


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη «Διατλαντική Οικονομική Σύμπραξη»

(98/C 407/45)

Στις 26 Μαρτίου 1998 και σύμφωνα με το άρθρο 23, παράγραφος 3, του Εσωτερικού Κανονισμού της, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να καταρτίσει γνωμοδότηση για τη «Διατλαντική Οικονομική Σύμπραξη».

Το τμήμα εξωτερικών σχέσεων, εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, συνέστησε ομάδα μελέτης και όρισε ως γενική εισηγήτριά του την κ. Davison.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κατά τη 357η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 1998), όρισε την κ. Davison ως γενική εισηγήτρια, και αποφάσισε να μεταβάλει τον τίτλο της γνωμοδότησης σε «Διατλαντική Οικονομική Σύμπραξη» και υιοθέτησε με 55 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 αποχές την εξής γνωμοδότηση.

1. Ιστορική αναδρομή

1.1. Οι υπό εξέταση προτάσεις αποτελούν την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο πλαίσιο μίας σειράς πρωτοβουλιών. Το 1990, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέτασαν το ενδεχόμενο σύναψης μίας νέας Συνθήκης, προκειμένου να εξευρεθεί βάση για την εποικοδομητική συνέχιση των διατλαντικών σχέσεων κατά την εποχή μετά τον ψυχρό πόλεμο. Την εποχή εκείνη υπήρχε τάση για μία περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση υπό τη μορφή της Διατλαντικής Δήλωσης (TAD) το Νοέμβριο του 1990. Η Διατλαντική Δήλωση, ουσιαστικά, κωδικοποίησε τις ήδη υπάρχουσες διευθετήσεις συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως το ζήτημα των ανά διετία πραγματοποιούμενων Διασκέψεων Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, και προέβλεψε την επέκταση της συνεργασίας τόσο στον οικονομικό και εμπορικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Το 1994, ο φόβος της ενδεχόμενης ενίσχυσης των τάσεων απομονωτισμού των ΗΠΑ οδήγησε ορισμένους από τους πολιτικούς ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών στην υποβολή προτάσεων για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μέσω της δημιουργίας της Διατλαντικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (TAFTA). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ AFL-CIO ζήτησαν, επίσης, τη δημιουργία μίας Διατλαντικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (TAFTA) ως εναλλακτικής λύσης προς τη Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου. Η συγκρατημένη υποδοχή που επεφύλαξαν οι ΗΠΑ στις εν λόγω προτάσεις, καθώς και ο φόβος ότι η σύναψη μίας επίσημης συμφωνίας ήταν δυνατόν να υποσκάψει την αξιοπιστία του νεοσυσταθέντος ΠΟΕ είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μίας περισσότερο ρεαλιστικής άτυπης προσέγγισης υπό τη μορφή του Νέου Διατλαντικού Προγράμματος και του αντίστοιχου Κοινού Προγράμματος Δράσης ΕΕ-ΗΠΑ, το οποίο υιοθετήθηκε στη Μαδρίτη το Δεκέμβριο του 1995 και το οποίο καλύπτει τόσο τις πολιτικές όσο και τις εμπορικές σχέσεις. Κατά την ίδια περίοδο, θεσμοθετήθηκε ο Διατλαντικός Διάλογος για Επιχειρηματικά Θέματα με σκοπό τη διασφάλιση της συμμετοχής της επιχειρηματικής κοινότητας στον διατλαντικό διάλογο.

1.2. Η διμερής εμπορική συνεργασία γνώρισε σημαντική πρόοδο μετά το 1995. Εν πρώτοις, συνήφθη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης ΕΕ-ΗΠΑ (MRA) που καλύπτει έναν περιορισμένο αριθμό τομέων και είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του Διατλαντικού Διαλόγου για Επιχειρηματικά Θέματα (TABD) και της συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως οι επιστήμες και η εργατική πολιτική. Έχει συναφθεί μία χρήσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσον αφορά τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει κάθε πλευρά στις αγορές της άλλης. Επίσης, η ανάληψη κοινών προσπαθειών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση ορισμένων πολυμερών διαπραγματεύσεων, όπως η Συμφωνία για την Τεχνολογία των Πληροφοριών (ΙΤΑ) και άλλες τομεακές συμφωνίες σχετικά με τις βασικές τηλεπικοινωνίες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για τις Συναλλαγές στον τομέα των Υπηρεσιών (GATS). Παρά τις εν λόγω θετικές εξελίξεις, έχουν παρουσιασθεί ορισμένες σοβαρές διμερείς εμπορικές διαφωνίες, όπως αυτές που αφορούν τους Νόμους Helms-Burton και D'Amato, και ορισμένα θέματα σχετικά με την ασφάλεια των ειδών διατροφής.

1.3. Το Μάρτιο του 1998, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις όσον αφορά τον τρόπο πολλαπλασιασμού των προσπαθειών για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Αυτές είχαν ως επίκεντρο το εμπόριο και έλαβαν τη μορφή Ανακοίνωσης προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για Συμφωνία Νέας Διατλαντικής Αγοράς.

1.4. Η Επιτροπή, μέσω των προτάσεών της, επιδίωκε την επίτευξη των ακόλουθων τριών στόχων:

- την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ και την επικέντρωση εποικοδομητικού ενδιαφέροντος σε πτυχές των διμερών εμπορικών σχέσεων, οι οποίες, άλλως, θα είχαν ως κύριο αντικείμενο την επίλυση διαφορών 7

- την αξιοποίηση των οικονομικών οφελών που θα προκύψουν από την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και για τους καταναλωτές με την παράλληλη διασφάλιση των πολιτικών της ΕΕ στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας 7

- την προώθηση της πολυμερούς ελευθέρωσης μέσω ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να εξετασθεί ο τρόπος περαιτέρω ελευθέρωσης και να προσδιορισθεί ένα πρότυπο που θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη ευρύτερων συμφωνιών.

1.5. Κατά την περίοδο εξέτασης εκ μέρους της ΟΚΕ της εν λόγω ανακοίνωσης, επετεύχθη συμφωνία, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ του Μαΐου, μεταξύ άλλων και επί μίας Διατλαντικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (TEP). Η εν λόγω συμφωνία υπερκαλύπτει τις προτάσεις της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η παρούσα γνωμοδότηση επικεντρώνεται στα στοιχεία που περιλαμβάνει η Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.

1.6. Συγκρινόμενη με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για μία Νέα Συμφωνία για τη Διατλαντική Αγορά (ΝΤΜΑ), η δήλωση για μία Διατλαντική Οικονομική Εταιρική Σχέση (ΤΕΡ), η οποία υιοθετήθηκε το Μάϊο του 1998, εκφράζει τη συνέχεια της ad hoc προσέγγισης όσον αφορά τη διατλαντική εμπορική πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τα τελευταία έτη. Στην ΤΕΡ περιλαμβάνεται ένας αριθμός σημαντικών στοιχείων των προτάσεων της Επιτροπής για την ΝΤΜΑ, όπως η επικέντρωση στα νομοθετικά εμπόδια για την πρόσβαση στην αγορά. Αλλά σε αντίθεση με τη ΝΤΜΑ, η ΤΕΡ δεν αποτελεί μία σφαιρική συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί ως προς όλα τα μέρη της. Η εφαρμογή της εξαρτάται από το σχέδιο δράσης το οποίο θα πρέπει να αποφασισθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Βάσει αυτής της περισσότερο ad hoc προσέγγισης, κάθε μέρος θα διαθέτει, στο πλαίσιο της συμφωνίας, τη δυνατότητα να αποκλείει ή να παραχωρεί χαμηλότερη προτεραιότητα σε «λεπτά» θέματα. Ως αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος της ΤΕΡ θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιλεκτικός όσον αφορά τις συνέπειές της.

1.7. Το ριζοσπαστικότερο στοιχείο των προτάσεων της Επιτροπής, η διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, έχει αποδυναμωθεί στην προσέγγιση της ΤΕΡ, όπως συμβαίνει και με τις προτάσεις για την εγκαθίδρυση μίας διμερούς διαδικασίας για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

1.8. Συγκρινόμενη με τις προτάσεις για τη ΝΤΜΑ, η ΤΕΡ δίδει μεγαλύτερη έμφαση στην πολυμερή επίλυση των προβλημάτων όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά ή στις πολυμερείς προσεγγίσεις για συμφωνία σε θέματα νομοθετικής πολιτικής.

2. Η εμπορική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ

2.1. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποτελούν αμοιβαία τις σημαντικότερες πηγές και προορισμούς ξένων άμεσων επενδύσεών τους. Η οικονομική σχέση είναι εξισορροπημένη κατά αξιοσημείωτο τρόπο. Κάθε πλευρά αντιπροσωπεύει ποσοστό 19 % περίπου του συνολικού εμπορίου αγαθών της άλλης. Ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει ποσοστό υψηλότερο του 66 % επί της συνολικής προστιθέμενης αξίας όσον αφορά τις οικονομίες της ΕΕ και ποσοστό υψηλότερο του 70 % όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ. Κατά το 1996, οι επενδύσεις της ΕΕ στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 372 δισεκατ. δολάρια, ενώ οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ ανήλθαν σε 348 δισεκατ. δολάρια ().

2.2. Τρία εκατ. εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εξαρτώνται άμεσα από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ, χάρη στην άμεση απασχόλησή τους από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Άλλα τρία εκατ. θέσεις απασχόλησης εξαρτώνται έμμεσα από τις εν λόγω επενδύσεις. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη εκτιμάται ότι στηρίζουν ακόμη ένα εκατ. θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ. Παρόμοιος αριθμός θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη εξαρτάται από τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ().

3. Γενική απάντηση

3.1. Η προώθηση ενός ενεργητικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή αναφορικά με τη μελέτη του θέματος των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, αν και εκφράζει την απογοήτευσή της επειδή το επίκεντρο αποτελούν μόνο οι εμπορικές σχέσεις. Σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε ο ΠΟΕ, συνιστάται η παραχώρηση προτεραιότητας, στο πλαίσιο καθαρά οικονομικών και επιστημονικών θεμάτων, στις θεμιτές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ανησυχίες. Ζητήματα παρόμοιας φύσης θα πρέπει να τεθούν και στο πλαίσιο της προτεινόμενης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Αν και η ΕΕ μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη προβάλλοντας τους τομείς στους οποίους η άρση των εμποδίων εκ μέρους των ΗΠΑ θα ευνοούσε τους εξαγωγείς μας, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες για να γίνει κατανοητό το κοινωνικό και πολιτιστικό πρότυπο της ΕΕ. Για παράδειγμα, μπορεί οι ΗΠΑ να κατόρθωσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια της απασχόλησης, τους πραγματικούς μισθούς και την κοινωνική ασφάλεια. Επιπλέον, η συμμετοχή των ΗΠΑ στη διεθνή δράση για το περιβάλλον υπήρξε απογοητευτική με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έλθουν σε αντίθεση με τη στάση της ΕΕ έναντι της αρχής της προφύλαξης, κυρίως όταν πρόκειται για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ επιδοκιμάζεται, στο βαθμό που συνοδεύεται από προσπάθειες για την εμβάθυνση της κατανόησης και στα προαναφερόμενα θέματα.

H OKE θα επιθυμούσε την πληρέστερη εκτίμηση του αντίκτυπου επί της απασχόλησης και της αναδιάρθρωσης τομέα προς τομέα Ωστόσο, υποστηρίζει την προσπάθεια διευθέτησης ορισμένων από μακρού υφιστάμενων τομέων όπου οι εξαγωγείς της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσχέρειες και συμμερίζεται το στόχο για την προώθηση της διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας, στο βαθμό που αυτό συμφωνεί με τις πολυμερείς αρχές που τέθηκαν στο πλαίσιο της GATT και άλλων πολυμερών συμφωνιών.

3.2. Η ΟΚΕ συνειδητοποιεί ότι υφίσταται πλέον επιτακτικά η ανάγκη να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό των θεμάτων συζήτησης στο πλαίσιο των διμερών και πολυμερών διαπραγματεύσεων όσον αφορά την εμπορική πολιτική, κυρίως επειδή ορισμένες σημαντικές αποφάσεις του ΠΟΕ δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις μας. Πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουν ότι, αν και οι ΗΠΑ δεν διολισθαίνουν προς τον απομονωτισμό, όπως φοβόντουσαν ορισμένοι από εκείνους που πρότειναν το 1994 την αρχική TAFTA, εντούτοις επιδεικνύουν λιγότερη ικανότητα και βούληση να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο στη διεθνή εμπορική διπλωματία απ' ό,τι στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει την έλλειψη υποστήριξης του Κογκρέσου για την ανάληψη εμπορικών πρωτοβουλιών. Αυτό ανακλάται, για παράδειγμα, στις δυσχέρειες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ταχεία έγκριση της εξουσιοδότησής της προκειμένου να προβεί σε διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να αρθεί ακόμη μία σειρά εμποδίων στο εμπόριο, τα οποία επισημαίνονται στην Έκθεση της Επιτροπής για τα εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ του 1997. Ως εκ τούτου, η υποβολή εκ μέρους της ΕΕ προτάσεων ήταν τόσο προς όφελος της ίδιας Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των διατλαντικών σχέσεων. Η ΟΚΕ υποστηρίζει, επίσης, τον ενεργητικό ρόλο της Επιτροπής και του Συμβουλίου στις πιέσεις για ένα νέο κύκλο πολυμερών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

3.3. Η ΟΚΕ συμμερίζεται την ενεργητικότερη προσέγγιση όσον αφορά τη διεθνή εμπορική πολιτική, η οποία ανακλάται στη συμφωνία για Διατλαντική Οικονομική Εταιρική Σχέση.

3.3.1. Οι παρούσες προτάσεις για στενότερη διατλαντική συνεργασία που περιλαμβάνονται στην ΤΕΡ δεν έχουν ως στόχο τη δημιουργία μίας διατλαντικής κοινής αγοράς. Συνιστούν μέσο ανταπόκρισης στη μεταβαλλόμενη φύση των εμπορικών σχέσεων και εμποδίων πρόσβασης στην αγορά. Το επίκεντρο των συζητήσεων για την πρόσβαση στην αγορά, επί του παρόντος, τοποθετείται στα νομοθετικά εμπόδια. Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά νομοθετικά εμπόδια πρόσβασης στην αγορά, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και κυρίως σε υπο-ομοσπονδιακό (δηλαδή πολιτειακό) επίπεδο. Τα εν λόγω εμπόδια πρόσβασης στην αγορά πλήττουν τους ευρωπαίους προμηθευτές και τεκμηριώθηκαν στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Εμπόδια που υφίστανται στις ΗΠΑ όσον αφορά το Εμπόριο και τις Επενδύσεις. Σ'αυτά περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η νομοθεσία όσον αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η οποία περιορίζει την πρόσβαση των ευρωπαίων προμηθευτών στην αγορά ραδιοφωνικών επικοινωνιών και κινητών και δορυφορικών υπηρεσιών.

Και τα υπο-ομοσπονδιακά εμπόδια πρόσβασης στην αγορά είναι σημαντικά. Δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αναμένουν ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να διατηρεί ανοιχτές τις αγορές της, τη στιγμή που διαθέτουν εκτεταμένα πεδία νομοθετικής πολιτικής που περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά, επειδή απλώς η εν λόγω νομοθεσία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπο-ομοσπονδιακού επιπέδου.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι στόχο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης δεν πρέπει να αποτελεί η δημιουργία μίας κοινής αγοράς, αλλά η αναλογική ανταπόκριση στη μεταβαλλόμενη φύση της εμπορικής πολιτικής, η οποία προϋποθέτει κυρίως τη συμπερίληψη των εμποδίων στο υπο-ομοσπονδιακό επίπεδο των ΗΠΑ που συστηματικά έχουν αποκλεισθεί από τις πολυμερείς συμφωνίες. Αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από συμφωνία για κοινωνικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά θέματα.

3.4. Εφαρμογή

Στη γνωμοδότηση του 1996 για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών (CES 701/96), η ΟΚΕ υποστήριξε την πραγματιστική προσέγγιση της ΤΜΡ, έναντι της σύναψης οποιασδήποτε επίσημης διατλαντικής συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο, επειδή φοβόταν ότι μία TAFTA θα ήταν εναντίον του πολυμερούς πνεύματος που ανακλάται στη σύσταση του ΠΟΕ. Το σαφές μειονέκτημα μίας τομέα προς τομέα πραγματιστικής προσέγγισης, σε περίπτωση εμφάνισης δυσχερειών σ' ένα τομέα, συνίσταται στην έλλειψη διατομεακής δυναμικής, η οποία θα συνέβαλε στην προώθηση μίας συμφωνίας. Ελλείψει μίας τέτοιου είδους διατομεακής δυναμικής, η πρόοδος εξαρτάται από την ικανότητα των μερών να εξευρίσκουν κοινές λύσεις, καθώς και από την πολιτική βούληση. Αφετέρου, η επιφυλακτική αντιμετώπιση κάθε νέας εμπορικής συμφωνίας στις ΗΠΑ σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η πρώιμη επίτευξη ορατών αποτελεσμάτων. Λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η επίτευξη προόδου τομέα ανά τομέα, σε συνδυασμό με την τήρηση σαφών καταληκτικών προθεσμιών. Στη γνωμοδότηση του 1996, η ΟΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της επειδή η ΤΜΡ δεν προβλέπει ουδεμία επίσημη ή τακτική διαδικασία επισκόπησης, η οποία να διασφαλίζει την επίτευξη προόδου στις τομεακές διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, η πρόοδος για την επίτευξη των στόχων της ΤΜΡ ήταν βραδεία, με αποτέλεσμα να απαιτείται η ανάληψη μίας νέας πρωτοβουλίας.

3.5. Η ΟΚΕ επιμένει στην άποψη ότι οποιαδήποτε επίσημη συμφωνία στο πλαίσιο των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, η οποία θα αποτελούσε τετελεσμένο γεγονός για τον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να υπονομεύσει το πνεύμα του ΠΟΕ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ ανησυχεί επειδή, για άλλη μία φορά, πραγματισμός θα μπορούσε να σημαίνει έλλειψη προόδου. Επίσης, η ΤΕΡ, μέχρι στιγμής, δεν προβλέπει οποιαδήποτε καταληκτική προθεσμία, η οποία θα βοηθούσε να δοθεί περισσότερη προσοχή στα υπό διαπραγμάτευση τομεακά θέματα. Εάν δεν εφαρμοσθεί μέχρι τα μέσα του 2000, η εν λόγω πρωτοβουλία απειλείται με αποτυχία.

3.6. Η ΟΚΕ ζητεί στο Σχέδιο, το οποίο πρέπει να καταρτισθεί, όπως αναφέρεται στο τέλος της ΤΕΡ, να τίθενται σαφείς καταληκτικές προθεσμίες και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει επίσημες εκθέσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο για την επίτευξη των στόχων της ΤΕΡ και την κοινωνικοπεριβαλλοντική ατζέντα.

3.7. Διμερείς εναντίον πολυμερών διαπραγματεύσεων

Η ΤΕΡ θέτει δέκα κοινούς στόχους για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Με την επιφύλαξη των λεπτομερών παρατηρήσεων, η ΟΚΕ υποστηρίζει ευρέως αυτούς τους κοινούς στόχους. Η ΟΚΕ παρατηρεί ότι η ΤΕΡ δίδει στους κοινούς στόχους για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις σημαντικότερο ρόλο, σε σύγκριση με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει αυτή την αναβάθμιση της έμφασης.

3.8. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι προτάσεις για την εμβάθυνση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων είναι σύμφωνες με τη θέση της ΕΕ υπέρ της εξεύρεσης πολυμερών λύσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι η σύναψη ακόμη και μίας ανεπίσημης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα δημιουργούσε προηγούμενο για τις μελλοντικές πολυμερείς διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ. Η συμφωνία ΤΕΡ της 18ης Μαΐου 1998 αναφέρεται ειδικά στον τρόπο με τον οποίο «η ενισχυμένη εταιρική σχέση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική με την κατάρτιση μίας ατζέντας για ένα περισσότερο ανοιχτό και προσιτό σύστημα για το παγκόσμιο εμπόριο». Για να καταστεί ένα τέτοιου είδους εμπορικό σύστημα πολυμερές, θα απαιτηθεί η υποστήριξη και άλλων μελών του ΠΟΕ κυρίως για την επιτυχία ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ: Εντούτοις, η υποστήριξη εκ μέρους και άλλων μελών του ΠΟΕ είναι απίθανο να υπάρξει, εάν η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει τη μορφή τετελεσμένου γεγονότος. Η έκκληση για την «υιοθέτηση κοινών θέσεων» προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η Συμφωνία για τα Σχετιζόμενα με το Εμπόριο Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (TRIP), η οποία περιλαμβάνεται στην ΤΕΡ, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί από άλλα μέλη του ΠΟΕ ως τετελεσμένο γεγονός.

3.9. Προκειμένου να αποφευχθεί όπως οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και των ΗΠΑ υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες, είναι απαραίτητο οι σχετικές εργασίες να πραγματοποιούνται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Δεδομένου του προγράμματος εργασίας του ΠΟΕ που καταρτίσθηκε στην διυπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ στη Σιγκαπούρη το 1996, καθώς και της δέσμευσης για την προετοιμασία ενός νέου γύρου που αναλήφθηκε στη διυπουργική διάσκεψη της Γενεύης, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου της GATT, το Μάιο του 1998, είναι δύσκολο να εξευρεθούν πεδία πολιτικής καλυπτόμενα από την ΤΕΡ, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

3.10. Η ΟΚΕ συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών να διασφαλίσουν ότι οι εργασίες στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ διεξάγονται εκ παραλλήλου με τις προπαρασκευαστικές εργασίες στον ΠΟΕ για τον προσεχή γύρο των πολυμερών διαπραγματεύσεων.

3.11. Το θέμα που τίθεται είναι κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις για την ΤΕΡ θα μπορούσαν να διαθέσουν πόρους από το σημαντικότερο μελλοντικό Γύρο του ΠΟΕ. Η ΟΚΕ θεωρεί τις προτάσεις επαρκώς ρεαλιστικές και αποδεκτές από τους επιχειρηματικούς κύκλους σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ανιχνευτικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ, και κυρίως εάν συνοδεύονται από συνεννόηση όσον αφορά τις κοινωνικοπεριβαλλοντικές πτυχές.

3.12. Συνεπής με τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών του κόσμου, η ΟΚΕ συμμερίζεται πλήρως τους στόχους που τίθενται στο μέρος 8 της Δήλωσης της ΤΕΠ σχετικά με τους κοινούς στόχους ΕΕ και ΗΠΑ για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Θα επιθυμούσε, ωστόσο, να επισημάνει τα ακόλουθα σημεία:

3.13. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει τη δέσμευση στη Δήλωση για συνεργασία προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα επωφεληθούν από το πολυμερές σύστημα εμπορίου. Αυτό προϋποθέτει γενική βελτίωση των πολιτικών τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ στους τομείς του εμπορίου, του χρέους και της παροχής βοήθειας, ιδιαίτερα στην Αφρική. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει την αυξανόμενη συνεργασία στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έθεσε στην προηγούμενη γνωμοδότησή της και αναμένει, επί του παρόντος, σημαντικά αποτελέσματα.

3.14. Η ΟΚΕ ελπίζει ότι η εταιρική σχέση σε παγκόσμιο επίπεδο συνεπάγεται μεγαλύτερη δέσμευση για συνεργασία στην ευρύτερη κλίμακα της υπερπόντιας βοήθειας, του περιβάλλοντος, των εργατικών και καταναλωτικών προτύπων, των νομισματικών υποθέσεων και των σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε περίπτωση που δεν αναγνωρισθούν κατά τις εμπορικές συζητήσεις οι θεμιτές εργατικές, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ανησυχίες, υπάρχει ο κίνδυνος εξασθένησης της δημόσιας υποστήριξης στις ΗΠΑ για οποιαδήποτε εμπορική πρωτοβουλία.

4. Το θέμα της υπερεδαφικότητας

Νόμοι Libertad (Helms-Burton) και ILSA (D'Amato)

4.1. Κατά τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ της 18ης Μαΐου φάνηκε ότι εξευρέθηκαν τουλάχιστον επί μέρους λύσεις για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι Νόμοι των ΗΠΑ Libertad και ILSA 7 οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για την εφαρμογή των νόμων αυτών εκτός της επικράτειάς τους, και συγκεκριμένα στην ΕΕ, δημιούργησαν σοβαρές εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις. Στην εν λόγω διάσκεψη εξευρέθηκε μία λύση αποτελούμενη από τρία μέρη.

4.2. Οι αρχές των ΗΠΑ συμφώνησαν να παραιτηθούν των κυρώσεων, βάσει του Νόμου ISLA, εναντίον εταιρειών της ΕΕ που επενδύουν στον τομέα ενέργειας του Ιράν. Συμφωνήθηκε, επίσης, να επιδιωχθεί η έγκριση του Κογκρέσου για την τροποποίηση του τίτλου IV του Νόμου Libertad, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει τη βάση για επ'αόριστον διαγραφή των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος εταιρειών της ΕΕ. Οι αρχές των ΗΠΑ επιθυμούν, επίσης, να διερευνήσουν τις προθέσεις του Κογκρέσου και να προβούν σε διαβουλεύσεις μ' αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί η παρέκκλιση από τις διατάξεις του τίτλου ΙΙΙ.

4.3. Σε απάντηση προς αυτή τη θέση των ΗΠΑ, η ΕΕ συμφώνησε επί μίας Συνεννόησης σχετικά με τους Κανόνες για την Ενίσχυση της Προστασίας των Επενδύσεων. Πρόκειται για μία πολιτική διευθέτηση, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να την υποβάλουν από κοινού στον ΠΟΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη πολυμερής προστασία έναντι των κατασχέσεων. Η υποστήριξη της ΕΕ εξαρτάται από την εφαρμογή της εκ μέρους των ΗΠΑ.

4.4. Το τρίτο μέρος της συμφωνίας αποτελεί μία δήλωση για Διατλαντική Εταιρική Σχέση Πολιτικής Συνεργασίας, με την οποία επιδιώκεται η αποφυγή στο μέλλον αντιπαραθέσεων, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τους δύο νόμους των ΗΠΑ. Στο εν λόγω μέρος της συμφωνίας τέθηκαν οι αρχές που πρέπει να ισχύουν κατά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Αναφέρεται ότι θα πρέπει να προτιμώνται κυρώσεις που συμφωνήθηκαν σε πολυμερές επίπεδο και που εγκρίθηκαν, κατά προτίμηση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη δήλωση δίνεται η δυνατότητα στα δύο μέρη να επιβάλουν ελεύθερα κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί πολυμερής υποστήριξη, αλλά υποχρεούνται τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ να μην επιδιώκουν ή να προτείνουν, και αντίθετα να αποφεύγουν, τη θέσπιση νομοθεσίας για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων με πεδίο εφαρμογής που υπερβαίνει την επικράτειά τους. Δηλαδή, οι αρχές των ΗΠΑ υποχρεούνται τώρα να αντιτίθενται σε νόμους του τύπου Helms-Burton/D'Amato που ψηφίζει το Κογκρέσο.

4.5. Αυτό αποτελεί σαφή έκφραση της βούλησης των αρχών των ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει τρόπος διασφάλισης της επιτυχούς άρνησης εκ μέρους των εν λόγω αρχών των νόμων που ψηφίζει το Κογκρέσο. Πράγματι, δεν είναι βέβαιο κατά πόσον θα υπερψηφισθεί το Νομοσχέδιο Hamilton-Crane-Luger, το οποίο προβλέπει δυνατότητες εξαίρεσης από κυρώσεις και προσφέρει στον Πρόεδρο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αν και οι επιχειρηματικοί κύκλοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ευρέως το εν λόγω νομοσχέδιο, το Κογκρέσο φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί, εν αναμονή και των επερχόμενων εκλογών (της 3ης Νοεμβρίου). Ενόψει των εκλογών αυτών, οι πιέσεις των κουβανών εξόριστων και άλλων ομάδων προώθησης συμφερόντων καθίστανται εντονότερες.

Σε αντάλλαγμα, «ο εταίρος που δεν επιβάλλει κυρώσεις» είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει «με τον τρόπο του» τους κοινούς πολιτικούς στόχους, όπως είναι η θέσπιση πολιτικών μεταρρυθμίσεων σε μία συγκεκριμένη χώρα. Δηλαδή, οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν μία πολιτική κριτικής δέσμευσης, όπως αυτή που ακολουθούν έναντι του Ιράν.

4.6. Η ΟΚΕ επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει την υπερεδαφική νομοθεσία των ΗΠΑ και ζητεί την ανάληψη ταχείας δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ.

4.7. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόοδο που σημειώθηκε για την εξάλειψη των εντάσεων στις διατλαντικές σχέσεις, τις οποίες προκάλεσαν οι άστοχες προσπάθειες των ΗΠΑ να εφαρμόσουν υπερεδαφικά τη νομοθεσία τους, και ζητεί την πραγματοποίηση προόδου και όσον αφορά την εφαρμογή, από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, των πολιτικών διευθετήσεων που επιτεύχθηκαν κατά τη διάσκεψη κορυφής του Μαΐου 1998 μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Υφίσταται η ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των αρχών του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων.

- Η ΟΚΕ επικροτεί τη στενή συνεργασία της ΕΕ και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της αυξανόμενης οργανωμένης εγκληματικότητας και του εμπορίου ναρκωτικών.

Στα ανωτέρω πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

- Επίσης, η ΟΚΕ υποστηρίζει και επιδοκιμάζει τις προτάσεις της Επιτροπής για την επιβράβευση, στο πλαίσιο του νέου Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικής εξωτερικού εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της επέκτασης των αρχών του κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων.

5. Τεχνικά εμπόδια που παρεμβάλλονται στο εμπόριο

5.1. Ο περιορισμός ή/και εξάλειψη των τεχνικών εμποδίων που παρεμβάλλονται στο εμπόριο αποτελούσαν έναν από τους κύριους στόχους της ανακοίνωσης της Επιτροπής και συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση της ΤΕΡ. Στη δήλωση της ΤΕΡ ζητείται η καταβολή προσπαθειών για την οικοδόμηση επί της υφιστάμενης επιτυχίας των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, οι οποίες υπογράφηκαν κατά τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 18 Μαΐου στο Λονδίνο. Σ' αυτόν τον τομέα, η ΤΕΡ αναφέρεται λεπτομερέστερα στον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου. Η προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί είναι βασικά μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για την εξάλειψη των τεχνικών εμποδίων που παρεμβάλλονται στο εμπόριο, δηλαδή πρόκειται για την καταβολή προσπαθειών για την ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις διαδικασίες και τις πρακτικές των δύο μερών και, όπου είναι αυτό δυνατόν, της σύγκλισης. Αυτό θα καθιστούσε δυνατή όχι μόνο την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, αλλά και την αποδοχή της ισοδυναμίας της νομοθεσίας και της πιστοποίησης του εταίρου μέρους. Στην ΤΕΡ ζητείται ακόμη η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των επιστημονικών και λοιπών συμβούλων, των φορέων επιβολής κανόνων και των ρυθμιστικών υπηρεσιών. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι θα απαιτηθούν ορισμένες τροποποιήσεις των όρων αναφοράς των ρυθμιστικών φορέων, προκειμένου αυτοί να ενθαρρυνθούν σοβαρά να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για το εμπόριο. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα καταναλωτικά και περιβαλλοντικά συμφέροντα κατά την οποιασδήποτε τροποποίηση των συναφών προτύπων.

5.2. Η ΟΚΕ συμμερίζεται, όπως αναφέρει και στη γνωμοδότηση του 1996, την επέκταση τέτοιου είδους προσπαθειών για την εξάλειψη των εμποδίων που παρεμβάλλονται στο εμπόριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα συναφή μη εμπορικά συμφέροντα λαμβάνονται πλήρως υπόψη. Συμμερίζεται, επίσης, την επιλογή των τομέων των τηλεπικοινωνιών, των χημικών προϊόντων και των αυτοκινήτων στις προτάσεις της Επιτροπής ως τομέων στους οποίους θα πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες για αμοιβαία αναγνώριση.

5.3. Στη δήλωση της ΤΕΡ επισημαίνεται ότι η Συμφωνία του ΠΟΕ για τα Τεχνικά Εμπόδια στο Εμπόριο (ΤΒΤ) (στο άρθρο 6) προβλέπει και ενθαρρύνει πραγματικά τη σύναψη συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των μελών του ΠΟΕ. Ως εκ τούτου, η σύναψη συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Επομένως, με τη σύναψη διμερών συμφωνιών αναγνώρισης, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν πρωτοπόρο ρόλο στο πλαίσιο του ΠΟΕ, όπως προβλέπεται στην ΤΕΡ. Επίσης, αυτό θα είναι σύμφωνο με τη Συμφωνία ΤΒΤ που προβλέπει τη διάθεση πληροφοριών σε τρίτα μέρη σχετικών με τις εργασίες της ΕΕ και των ΗΠΑ σ' αυτόν τον τομέα.

5.4. Η ΟΚΕ ζητεί επειγόντως από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλάβουν εργασίες για αμοιβαία αναγνώριση στο πλαίσιο της ΤΕΡ, να διαθέσουν πληροφορίες στον ΠΟΕ σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας τους και να ενισχύσουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο πρωιμότερο δυνατόν στάδιο.

5.5. Στην ΤΕΠ ζητείται η ενίσχυση της συνεργασίας βάσει ρυθμίσεων στον τομέα της ανθρώπινης, φυτικής και ζωικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της βιοτεχνολογίας, και αναγνωρίζεται ότι αυτός αποτελεί αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι με τέτοιου είδους πρότυπα συνεργασίας «θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθεί το υφιστάμενο επίπεδο προστασίας». Αν και στην ΤΕΡ επισημαίνεται ότι θα διατηρηθούν «υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας όσον αφορά την υγεία, τους καταναλωτές και το περιβάλλον», εντούτοις αυτή δεν περιλαμβάνει μνεία στην προστατευτική ρήτρα. Δεδομένου ότι εξακολουθεί να υφίσταται μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της προσέγγισης της ΕΕ, η οποία χρησιμοποιεί την αρχή της προφύλαξης, και της βασιζόμενης περισσότερο στα επιστημονικά δεδομένα προσέγγισης των ΗΠΑ, θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα θέματα σχετικά με την μία ή την άλλη προσέγγιση.

5.6. Στη γνωμοδότηση του 1996, η ΟΚΕ ζητούσε τη συμπερίληψη των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων στις εμπορικές συζητήσεις, επειδή αυτά είναι δυνατόν να συμβάλουν στη δημιουργία ή την εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στο διάλογο με τους εκπροσώπους των καταναλωτών και των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

5.7. Στις προτάσεις της ΕΕ για την εφαρμογή της ΤΕΡ, η ΟΚΕ θα επιθυμούσε την ύπαρξη εχεγγύων για τη μη αποδυνάμωση των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ ως αποτέλεσμα της συνεργασίας βάσει ρυθμίσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, ζητεί διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διαφυλαχθούν αυτά στις ενδεχόμενες συμφωνίες με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλισθεί η μη αποδυνάμωση των προτύπων της ΕΕ.

5.8. Η ΟΚΕ ζητεί, στο πλαίσιο του νέου διαλόγου με τους καταναλωτές και του διαλόγου με τους καλλιεργητές, να συζητηθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι τομείς αλληλοεπικάλυψης όσον αφορά τα πρότυπα τροφίμων και τα εμπορικά θέματα.

6. Βιομηχανικοί δασμοί

6.1. Η ΟΚΕ υποστηρίζει ως καταληκτική προθεσμία το 2010 για την εξάλειψη για τις Περισσότερο Ευνοημένες Χώρες (MFN) όλων των βιομηχανικών δασμών, υπό την προϋπόθεση ότι ένας σημαντικός αριθμός και άλλων μελών του ΠΟΕ θα επιθυμούσε να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Αυτή η προσέγγιση ακολουθεί το πρότυπο της Συμφωνίας για την Τεχνολογία των Πληροφοριών (ΙΤΑ) του 1996. Η ΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για την ανεπαρκή σχετική αναφορά στην ΤΕΡ, καθώς και για την απουσία καταληκτικής προθεσμίας.

6.2. Η ΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή και το Συμβούλιο να επιδιώξουν τον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την εξάλειψη όλων των βιομηχανικών δασμών βάσει μίας κρίσιμης μάζας (ισοδύναμης εκείνης που χρησιμοποιήθηκε για την ΙΤΑ).

7. Γεωργία

7.1. Η ΟΚΕ υποστηρίζει σθεναρά τον αποκλεισμό της γεωργίας από τη διμερή συμφωνία ΤΕΡ. Στην ΤΕΡ προβλέπεται ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ελευθέρωση της γεωργίας θα προέλθει, αντίθετα, στο πλαίσιο των πολυμερών διαπραγματεύσεων. Το μοναδικό στοιχείο γεωργικής πολιτικής που αναφέρεται στην ΤΕΡ είναι η ανάληψη εργασιών για συνεργασία βάσει ρυθμίσεων σε τομείς όπως τα διατροφικά και υγειονομικά πρότυπα.

7.2. Στην προηγούμενη γνωμοδότησή της για τις διατλαντικές σχέσεις του 1996, η ΟΚΕ αναγνώριζε τη σύνδεση μεταξύ της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ και της περαιτέρω ελευθέρωσης της πρόσβασης στην αγορά στο γεωργικό τομέα. Το 1996, η ΟΚΕ ήταν της γνώμης ότι υπήρχαν άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να σημειωθεί ταχύτερη πρόοδος σε σύγκριση με τον τομέα της γεωργίας και ότι θα ήταν απαραίτητη η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ προκειμένου να επιτραπεί στην ΕΕ να υιοθετήσει αξιόπιστη στάση στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τη γεωργία, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να αρχίσει το 1999.

7.3. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η ΟΚΕ υποστηρίζει τον έγκαιρο καθορισμό μίας σαφούς στάσης της ΕΕ ενόψει των πολυμερών διαπραγματεύσεων οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν το 1999/2000. Ο καθορισμός μίας τέτοιου είδους στάσης θα είναι προς όφελος της ΕΕ και του διεθνούς εμπορίου. Αλλά η ΕΕ είναι δυνατόν να διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο μόνο εάν τηρήσει μία αξιόπιστη διαπραγματευτική στάση. Η ΟΚΕ είναι της γνώμης ότι μία τέτοιου είδους αξιόπιστη διαπραγματευτική στάση δεν είναι δυνατή χωρίς την περαιτέρω μεταρρύθμιση της γεωργίας και ειδικότερα της ΚΓΠ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ατζέντας 2000.

7.4. Η ΟΚΕ υποστηρίζει μία προσέγγιση όσον αφορά τη γεωργία, η οποία να θέτει τις διαπραγματεύσεις εντός ενός πολυμερούς πλαισίου. Η ΟΚΕ είναι της γνώμης ότι η ΕΕ οφείλει να υιοθετήσει μία αξιόπιστη στάση ενόψει των περαιτέρω διαβουλεύσεων για τη συνέχιση της προόδου της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 20 της Γεωργικής Συμφωνίας του ΠΟΕ.

8. Υπηρεσίες

8.1. Στην ΤΕΡ υιοθετείται ο στόχος της «ουσιαστικής βελτίωσης της πρόσβασης στην αγορά», αλλά αποκλείονται οι τομείς των οπτικοακουστικών υπηρεσιών και των θαλάσσιων μεταφορών. Η ΟΚΕ θα προτιμούσε την επικέντρωση των διαπραγματεύσεων σε ειδικούς τομείς μάλλον, παρά τις γενικευμένες διαπραγματεύσεις.

8.2. Βεβαίως, μία σειρά θεμάτων καθιστούν μη ενδεδειγμένη τη συμπερίληψη του οπτικοακουστικού τομέα. Πέραν των σημαντικών προβλημάτων της γλώσσας και του πολιτισμού, επισημαίνεται η έλλειψη διεθνώς συμφωνηθέντων προτύπων, όπως για παράδειγμα όσον αφορά τη βία. Όσον αφορά αυτό το πεδίο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του περιεχομένου των διαλόγων.

8.3. Εξάλλου, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές (για παράδειγμα, το σύστημα κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ είναι ασύμβατο με τα συστήματα του υπόλοιπου κόσμου) για αυξημένη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών. Οποιαδήποτε ελευθέρωση στον τομέα των διατλαντικών ή πολυμερών υπηρεσιών πρέπει να προβλέπει σαφείς εξαιρέσεις για τη διασφάλιση του αποτελεσματικού προληπτικού ελέγχου και της προστασίας των καταναλωτών, όπως αυτών που κατοικούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αποκλείονται τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και η συνεργασία των εργαζομένων στο πλαίσιο συστημάτων αλληλοβοήθειας. Η ΟΚΕ δεν θα επιθυμούσε την εξασθένιση τέτοιου είδους συνεργατικών συστημάτων, τα οποία ενθαρρύνουν την ενίσχυση των αδύναμων από τους ισχυρούς.

8.4. Ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ, για παράδειγμα, είναι σχετικά ανοιχτός. Οι νομοθετικές απαιτήσεις είναι οι ίδιες τόσο για τις τράπεζες των ΗΠΑ που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ όσο και για τις τράπεζες της ΕΕ. Εντούτοις, η απουσία ομοιογένειας στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ καθιστά δυσχερή τη διείσδυση των τραπεζών της ΕΕ στις διάφορες πολιτειακές αγορές. Η επίτευξη προόδου στον εν λόγω τομέα είναι σημαντική, καθώς η ΕΕ διαθέτει ισχυρό τομέα τραπεζικών υπηρεσιών.

8.5. Η ΟΚΕ τάσσεται υπέρ μίας επιφυλακτικής προσέγγισης, η οποία να παραχωρεί προτεραιότητα στην επίτευξη προόδου στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών και στο άνοιγμα των αγορών των ΗΠΑ που προστατεύονται από την πολιτειακή νομοθεσία και από την έλλειψη ομοιογένειας του νομοθετικού συστήματος των ΗΠΑ.

8.6. Όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων, η συντασσόμενη ατζέντα περιλαμβάνει έναν αριθμό λεπτών θεμάτων, όπως είναι οι κανόνες για την «καταγωγή» και την προστασία βάσει της GATS. Η ΟΚΕ πιστεύει ότι η εν λόγω θέσπιση κανόνων θα πρέπει να συζητηθεί μάλλον στο πλαίσιο πολυμερών και όχι διμερών συνομιλιών.

8.7. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των ειδικοτήτων.

8.8. Εντούτοις, η ΟΚΕ πιστεύει ότι θα πρέπει να συζητηθεί πολυμερώς η θέσπιση κανόνων στον τομέα των υπηρεσιών.

9. Επενδύσεις, ανταγωνισμός, δημόσιες συμβάσεις και περιβάλλον

9.1. Η ΤΕΡ αναφέρεται στο στόχο ανάπτυξης κοινών προσεγγίσεων σε κατάλληλα πολυμερή βήματα συζητήσεων όσον αφορά τα ανωτέρω θέματα.

9.2. Επενδύσεις

9.2.1. Έχουν πραγματοποιηθεί διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις στο πλαίσιο της ΜΑΙ (Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις). Πολλές από τις δυσχέρειες που προέκυψαν στη ΜΑΙ οφείλονται στις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Εξάλλου, στον τομέα των επενδύσεων, σε αντίθεση με εκείνους του ανταγωνισμού και των δημόσιων επενδύσεων, διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι αναπτυσσόμενες χώρες να μη βρεθούν ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

9.2.2. Ένα μείζον πρόβλημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ΜΑΙ είναι η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των επενδύσεων, αφενός, και εργατικών κανόνων και λοιπών προτύπων επιχειρηματικής συμπεριφοράς, αφετέρου. Όπως αναφέρεται και ανωτέρω, η ΟΚΕ υποστηρίζει τη θέση ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τις επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει κατά τον κατάλληλο τρόπο τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές εταιρείες.

9.2.3. Η ΟΚΕ έχει ήδη διασαφηνίσει τη θέση της για τις επενδύσεις, στην οποία περιλαμβάνεται η άποψη ότι οποιαδήποτε πολυμερής συμφωνία θα πρέπει να περικλείει, κατάλληλα, τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές εταιρείες. Ελπίζει, ακόμη, ότι ο διάλογος για εργατικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά θέματα θα ενθαρρύνει την υποστήριξη της ΕΕ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις αρχές αυτές.

9.3. Πολιτική ανταγωνισμού

9.3.1. Στην ΤΕΡ αναφέρεται ότι αμφότερες οι πλευρές θα επιδιώξουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά την πολιτική ανταγωνισμού. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσθέσει μία διάταξη «συμφωνίας κυρίων» όσον αφορά τη διμερή συνεργασία μεταξύ τους στον τομέα της πολιτικής ανταγωνισμού. Αυτή προβλέπει ότι, σε περίπτωση που το ένα μέρος θεωρεί ότι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην επικράτεια του άλλου μέρους θίγουν την αγορά του, μπορεί να ζητήσει από τις αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές του άλλου μέρους να λάβουν μέτρα εναντίον των εν λόγω πρακτικών.

9.3.2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεδίωξε να περιλάβει την πολιτική ανταγωνισμού στο πρόγραμμα των πολυμερών διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Κατά τη Διυπουργική Διάσκεψη της Σιγκαπούρης του 1996, συστάθηκε μία ομάδα εργασίας για τη διεθνή πολιτική ανταγωνισμού στους κόλπους του ΠΟΕ, η οποία οφείλει να υποβάλει σχετική έκθεση στο τέλος του 1998. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτής της ομάδας, η ΕΕ ζήτησε κατά κύριο λόγο τη θέσπιση, στο πλαίσιο της ΠΟΕ, πολυμερών αρχών που να διέπουν τον ανταγωνισμό. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατή ούτε απαραίτητη η υιοθέτηση πολυμερούς προσέγγισης και ότι μέσω της διμερούς συνεργασίας είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα.

9.3.3. Μία συμφωνία για την πολιτική του ανταγωνισμού θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός προτύπου για τις αναπτυσσόμενες χώρες και στην απάντηση στις κριτικές όσον αφορά την ισχύ ορισμένων πολυεθνικών, όπως αυτές για παράδειγμα που εμπορεύονται σπόρους.

9.3.4. Η ΟΚΕ πιστεύει ότι οι εργασίες οι σχετικές με τις πολυμερείς αρχές για τον ανταγωνισμό θα πρέπει να συνεχισθούν στους κόλπους του ΠΟΕ. Οι εργασίες στους κόλπους του ΠΟΕ θα πρέπει να προωθηθούν εξ ίσου με εκείνες στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

9.4. Δημόσιες συμβάσεις

9.4.1. Στην ΤΕΡ πραγματοποιείται γενική αναφορά στην ανάγκη «να αυξηθεί και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές δημόσιων συμβάσεων» (δηλαδή τις κυβερνητικές/κρατικές αγορές). Η αυξημένη πρόσβαση στις αγορές δημόσιων συμβάσεων των ΗΠΑ είναι σημαντική, εξαιτίας κυρίως μίας σειράς προγραμμάτων «buy US». Η πρόσβαση στις αγορές θα μπορούσε να διευκολυνθεί μέσω της ευρύτερης χρήσης της ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών, καθώς και της χρήσης ηλεκτρονικών διαδικασιών για την ίδια την υποβολή προσφορών.

9.4.2. Προς το παρόν, δεν υφίσταται πολυμερής συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις, παρά μόνο μία συμφωνία βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία επετεύχθη το 1994 ως μέρος της διαδικασίας του Γύρου της Παραγουάης. Κατά συνέπεια, η διμερής πρόοδος σ' αυτό τον τομέα δεν έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε πολυμερή προσέγγιση. Εντούτοις, ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (GPA) του ΠΟΕ υπογράφηκε μόνο από περιορισμένο αριθμό χωρών, είναι η πολυπλοκότητά της και, κατά συνέπεια, το υψηλό κόστος που απαιτεί η εφαρμογή της σε σύγκριση με τα δυνητικά κέρδη των μικρότερων ή αναπτυσσόμενων χωρών μελών του ΠΟΕ. Ως εκ τούτου, η απλούστευση της GPA θα συνέβαλε στην ευρύτερη εφαρμογή της, χωρίς, εντούτοις, να επιβληθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

9.4.3. Η ΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να συνεχίσει τις πιέσεις της για τη βελτιωμένη κάλυψη των δημόσιων συμβάσεων των ΗΠΑ, κυρίως στο επίπεδο των πολιτειών.

9.4.4. Η ΟΚΕ συνιστά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις διμερείς συνομιλίες για τις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να απλουστευθεί η υφιστάμενη πολυμερής συμφωνία, επιδιώκοντας τη συμμετοχή σ' αυτή περισσότερων χωρών.

10. Επέκταση του Διατλαντικού Διαλόγου

10.1. Στη δήλωση της ΤΕΡ περιλαμβάνεται, επίσης, αναφορά στην επιθυμία αμφοτέρων των πλευρών να προωθήσουν την ευρύτερη συμμετοχή στο Διατλαντικό Διάλογο. Αυτό αποτελεί στόχο, τον οποίο επισήμανε η ΟΚΕ, το 1996, στη γνωμοδότησή της για τις διατλαντικές σχέσεις. Ως εκ τούτου, χαιρετίζει αυτό τον ευρύ στόχο, αλλά παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της επειδή δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Αν και ο Διατλαντικός Επιχειρηματικός Διάλογος ήταν επιτυχής και επί του παρόντος περιλαμβάνει το Διάλογο Μικρών Επιχειρήσεων, άλλα μέρη του διαλόγου σημείωσαν ελάχιστη ή καθόλου πρόοδο.

10.2. Ο Διάλογος για Περιβαλλοντικά Θέματα πρόκειται να αρχίσει το προσεχές φθινόπωρο στη Βιέννη, στο πλαίσιο μίας υψηλού επιπέδου διάσκεψης, αλλά, δυστυχώς, ο Διάλογος για Καταναλωτικά Θέματα, ο οποίος αναμενόταν να αρχίσει το καλοκαίρι, χρειάστηκε να αναβληθεί. Καθώς η χρηματοδότηση αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, είναι σημαντικό στους διαλόγους αυτούς να συμμετέχουν και ιδρύματα. Ο Διάλογος για Εργατικά Θέματα παρουσίασε περιορισμένη πρόοδο και παρά το γεγονός ότι, στο πλαίσιο του, πραγματοποιήθηκαν άτυπες συναντήσεις, θα πρέπει ακόμη να συνταχθεί πρόγραμμα εργασιών με συγκεκριμένα θέματα. Ο Διάλογος για Γεωργικά Θέματα είναι ακόμη ανεπίσημος. Η συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κυβερνήσεων στους διαλόγους θα συνέβαλε στην αναβάθμιση της εικόνας τους.

10.3. Ο Διάλογος για Θέματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ήταν επιτυχής, με τη διοργάνωση μίας υψηλού επιπέδου διάσκεψης στο Akron Ohio στις αρχές του 1998 για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και ενός επακόλουθου συνεχιζόμενου σεμιναρίου στο Λονδίνο το Μάιο για την πρόσβαση στην απασχόληση των μειονεκτούντων ατόμων. Αναμένεται ότι οι εν λόγω διασκέψεις θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μίας σειράς εταιρικών σχέσεων.

10.4. Πρόβλημα συνιστά η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των ανωτέρω διαλόγων. Ο Διατλαντικός Διάλογος για την Κοινωνία των πολιτών, ο οποίος θα μπορούσε να συμπεριλάβει όλα τα θέματα, έχει περιορισθεί σε ένα Διατλαντικό Διάλογο Δωρητών. Για παράδειγμα, η ιδέα, η προερχόμενη από τη διάσκεψη στο Akron και από μία γνωμοδότηση της ΟΚΕ, για την καθιέρωση ενός διατλαντικού βραβείου για επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλουν στην κατάρτιση ή την απασχόληση μειονεκτούντων ατόμων, πρόκειται να σημειώσει επιτυχία μόνο εάν υπάρξει συνεργασία με το Διάλογο για Επιχειρηματικά Θέματα. Η ΟΚΕ προτίθεται να ενθαρρύνει κάτι τέτοιο.

10.5. Ένα από τα θέματα στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων, το οποίο δεν αντιμετωπίσθηκε ακόμη, είναι αυτό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

10.6. Η ΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία της επειδή τα επιτεύγματα στο πλαίσιο του Διατλαντικού Διαλόγου για Επιχειρηματικά Θέματα (TABD) αναμένεται σύντομα να περιορισθούν εξαιτίας της έλλειψης συναίνεσης στις ΗΠΑ σχετικά με τα οφέλη από το διεθνές εμπόριο. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κριτική που ασκείται από ορισμένους κύκλους εργατικών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών συμφερόντων, η ΟΚΕ συνιστά ο Διατλαντικός Διάλογος για Επιχειρηματικά Θέματα να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τους εν λόγω κύκλους συμφερόντων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω μίας περισσότερο επίσημης κάλυψης του διατλαντικού οικονομικού και κοινωνικού διαλόγου. Ελπίζει, ακόμη, ότι οι επιχειρηματικοί κύκλοι των ΗΠΑ θα καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να πεισθεί η κοινή γνώμη των ΗΠΑ για τα πλεονεκτήματα της δέσμευσης σε διεθνές επίπεδο.

10.7. Ως εκ τούτου, η ΟΚΕ θα επιθυμούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση κατά την εφαρμογή της ΤΕΡ στην ενίσχυση των διαπροσωπικών δεσμών. Αυτό σημαίνει την ενίσχυση και ενθάρρυνση των υφιστάμενων και προτεινόμενων διατλαντικών διαλόγων, καθώς και τη δημιουργία ενός βήματος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους. Η ΟΚΕ προτείνει τη διοργάνωση ετήσιας συνάντησης, στην οποία θα λαμβάνουν μέρος όλοι οι εκπρόσωποι ομάδων οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της ΕΕ που συμμετέχουν στους διατλαντικούς διαλόγους και εκπρόσωποι από θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να εξετάζεται η πρόοδος που σημειώθηκε και να συζητείται το πρόγραμμα εργασίας του επόμενου έτους. Αυτό θα βελτίωνε τη διαφάνεια, θα διευκόλυνε την υιοθέτηση κοινής στάσης εκ μέρους της ΕΕ και θα πρόσφερε τη βάση για ένα γενικευμένο διατλαντικό οικονομικό και κοινωνικό διάλογο, στη διοργάνωση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλει η ΟΚΕ.

Σύνοψη/Συμπεράσματα

Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Προτιμά την περισσότερο περιορισμένη εμπορική ατζέντα που τέθηκε στο πλαίσιο της Διατλαντικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις) από τις ευρύτερες εμπορικές προτάσεις για τη Νέα Διατλαντική Αγορά.

Ωστόσο, η ΟΚΕ είναι απογοητευμένη από την επικέντρωση αποκλειστικά σε εμπορικά θέματα και από το γεγονός ότι οι εργατικοί, περιβαλλοντικοί και καταναλωτικοί κύκλοι παραμένουν αμέτοχοι στις εμπορικές συζητήσεις. Η ίδια απογοήτευση εκφράζεται και από τις οργανώσεις των εταίρων μας στις ΗΠΑ. Η ΟΚΕ θα επιθυμούσε την ανάληψη νέων προσπαθειών στους τομείς που προβάλλει στη γνωμοδότηση της 30ης Μαΐου 1996 ().

Κατά πρώτον, θα υπήρχε περισσότερη εμπιστοσύνη στην εμπορική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ εάν αυτή ενισχυόταν από καρποφόρες συζητήσεις για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με την κατάλληλη κοινωνική προστασία. Εν πάση περιπτώσει, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης αποτελεί μείζονα στόχο της ΤΕΡ.

Κατά δεύτερον, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για περιβαλλοντικά θέματα, δεν επετεύχθη συμφωνία για την ανάληψη επαρκούς δράσης ως απάντηση στην παγκόσμια προειδοποίηση που εκφράσθηκε κατά τη Διάσκεψη του Κιότο το Νοέμβριο του 1997. Απαιτείται η ανάληψη νέων προσπαθειών για να βοηθηθούν οι ΗΠΑ να εξεύρουν μία αποδεκτή από τους εκλογείς τους μέθοδο για να ανταποκριθούν στις σχετικές σημαντικές διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Κατά τρίτον, η ΟΚΕ αναμένει πρόοδο στον τομέα της υπερπόντιας βοήθειας, κατά προτίμηση κατόπιν διαβουλεύσεων και με την Ιαπωνία, προκειμένου να παραχωρηθεί η απαιτούμενη υψηλή πολιτική προτεραιότητα στις ανάγκες κυρίως της Αφρικής.

Κατά τέταρτον, οι νέοι διατλαντικοί διάλογοι πρέπει να είναι αυτοτροφοδοτούμενοι και υψηλού πολιτικού επιπέδου, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν τη δική τους συμβολή στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Βρυξέλλες, 10 Σεπτεμβρίου 1998.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Tom JENKINS

() Η Νέα Διατλαντική Αγορά, 11.3.1998 - ΕΕ Επιτροπή.

() Η Νέα Διατλαντική Αγορά: Ανάλυση του οικονομικού αντίκτυπου, 15.4.1998.

() CES 706/96 - ΕΕ C 212 της 22.7.1996.