51998AC0100

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Πρόταση Κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1210/90 του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 1990, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών και Παρατηρήσεων σχετικά με το περιβάλλον»

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 095 της 30/03/1998 σ. 0004


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Πρόταση Κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1210/90 του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 1990, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών και Παρατηρήσεων σχετικά με το περιβάλλον»

(98/C 95/02)

Στις 18 Νοεμβρίου 1997, και σύμφωνα με το άρθρο 130 S της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

Το τμήμα περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και κατανάλωσης, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 6 Ιανουαρίου 1998 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Sαnchez Miguel.

Κατά την 351η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 1998), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 109 ψήφους υπέρ και 3 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1. Εισαγωγή

1.1. Βάσει της αρχής της διαφάνειας όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού των οργανισμών της ΕΕ, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την τροποποίηση εννέα Κανονισμών σχετικά με τους εν λόγω οργανισμούς δεύτερης γενεάς που κατά τη δημιουργία τους αποτέλεσαν αντικείμενο διαφορετικής δημοσιονομικής ρύθμισης από εκείνη η οποία ίσχυε τότε για τους οργανισμούς πρώτης γενεάς.

1.2. Οι οργανισμοί πρώτης γενεάς () διαθέτουν ένα σύστημα έγκρισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού το οποίο βασίζεται στην έγκριση εκ μέρους του Κοινοβουλίου, μετά από διαβούλευση με το Συμβούλιο, της διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στους οργανισμούς δεύτερης γενεάς () το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει τη διαχείριση του διευθυντή διότι αυτός είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

1.3. Μετά την εξέταση της λειτουργίας αυτών των οργανισμών δεύτερης γενεάς και αφού εδραιώθηκαν όσον αφορά τα καθήκοντά τους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να τροποποιήσουν τους Κανονισμούς τους όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της διαχείρισης του προϋπολογισμού.

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Η Επιτροπή δηλώνει ότι το Κοινοβούλιο ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο του προϋπολογισμού των οργανισμών δεύτερης γενεάς 7 ωστόσο δεν παρατίθεται η αιτιολογία της εν λόγω πρότασης, οπότε είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως ένα μέτρο εναρμόνισης των δύο συστημάτων προκειμένου το ίδιο το Κοινοβούλιο να έχει τις αρμοδιότητες της έγκρισης της διαχείρισης.

2.2. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν:

2.2.1. Τη δυνατότητα έγκρισης της διαχείρισης που θα ακολουθεί τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 206 της Συνθήκης, σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο μετά από διαβούλευση με το Συμβούλιο εγκρίνει τη διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

2.2.1.1. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής θεσπίζεται παρέκλιση για τους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται πλήρως ή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από ιδίους πόρους (), υπό την έννοια ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει τη διαχείριση, ύστερα από σύσταση του Κοινοβουλίου

2.2.2. Τους ιδίους πόρους των οργανισμών 7 καθώς διαπιστώνεται ότι ορισμένοι οργανισμοί χρηματοδοτούνται πλήρως ή κατά μεγάλο ποσοστό από ίδιους πόρους, η Επιτροπή προτείνει τη ρύθμισή τους με την ένταξή τους στους ιδίους πόρους της Κοινότητας.

2.2.2.1. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι οργανισμοί που διαθέτουν ιδίους πόρους δεν τους αποκτούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, διότι αυτοί μπορούν να προέρχονται από την παροχή συμβουλών, πώληση εκδόσεων, τέλη κ.λπ. 7 ωστόσο, καθώς πρόκειται για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, είναι δυνατόν να δημιουργούνται αποθεματικά των εν λόγω πόρων εφόσον δεν υπερβαίνουν ορισμένα ποσά και το Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συγκατάθεση και την προηγούμενη έγκριση του Κοινοβουλίου, τα καταλογίζει ως αποθεματικά.

2.2.3. Το δημοσιονομικό έλεγχο 7 ως σύστημα ελέγχου των λογαριασμών, προτείνεται ο δημοσιονομικός έλεγχος των εν λόγω οργανισμών να πραγματοποιείται από το δημοσιονομικό ελεγκτή της Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό τηρείται η αρχή της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας ως προς τους λογαριασμούς.

3. Ειδικές παρατηρήσεις

3.1. Η τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1210/90 αφορά το άρθρο 13, παράγραφοι 2 και 4. Το ισχύον σήμερα σύστημα αντιστοιχεί στο πρότυπο του οργανισμού δεύτερης γενεάς, στα πλαίσια του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει τη διαχείριση του διευθυντή, όπως επίσης και το διορισμό του δημοσιονομικού ελεγκτή.

3.2. Η πρόταση θεσπίζει το ενιαίο σύστημα έγκρισης εκ μέρους του Κοινοβουλίου της διαχείρισης του διευθυντή κατόπιν συστάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ΟΚΕ () θεωρεί θετική την τροποποίηση αυτή στο βαθμό που καθίσταται αντικειμενικός ο δημοσιονομικός έλεγχος του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να αφαιρούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο οι δυνατότητες λήψης αποφάσεων.

3.3. Ως προς τον έλεγχο του προϋπολογισμού και των δαπανών, τροποποιείται η παράγραφος 2 ώστε να θεσπίζει ότι την αρμοδιότητα αυτή θα την έχει ο ελεγκτής της Επιτροπής. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος το έχει ήδη πράξει οικειοθελώς, με αποτέλεσμα στην πράξη να μην πραγματοποιείται καμία αλλαγή. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η βούληση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος να υποβάλλει τους ετήσιους λογαριασμούς της σε εξωτερικό έλεγχο.

3.4. Τέλος, η ΟΚΕ θεωρεί ότι οποιοδήποτε μέτρο τελειοποιεί το παρόν σύστημα και επιτρέπει να καταστούν αντικειμενικοί οι έλεγχοι του προϋπολογισμού είναι θετικό για την ομαλή λειτουργία των κοινοτικών οργανισμών.

Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 1998.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Tom JENKINS

() Οργανισμοί που ιδρύθηκαν κατά το 1975: το CEDEFOP (Θεσσαλονίκη) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας (Δουβλίνο).

() Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, Μεταφραστικό Κέντρο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Αξιολόγηση των Φαρμακευτικών Προϊόντων, Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας.

() Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Αξιολόγηση των Φαρμακευτικών Προϊόντων, Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών.

() Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τη σύνοδο ολομέλειας.