4.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 419/1


Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (1 Ιανουαρίου 2021 — 30 Ιουνίου 2024)

(2020/C 419/01)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

1.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ το άρθρο 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία ο αθλητισμός είναι ένας τομέας στον οποίο η δράση σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών.

2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι η Ένωση συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων στον χώρο του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις ιδιαιτερότητές του, τις δομές του που βασίζονται στον εθελοντισμό καθώς και τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο (1).

3.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας τη δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών και των αθλητριών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους (2).

4.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι ο αθλητισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη των ευρύτερων πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, και ιδίως των στόχων διαφόρων άλλων τομέων πολιτικής όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η νεολαία, οι κοινωνικές υποθέσεις, η απουσία διακρίσεων, η ισότητα, η ισότητα των φύλων, η αστική και αγροτική ανάπτυξη, οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός, η απασχόληση, η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση, και η οικονομία· και ότι οι εν λόγω τομείς πολιτικής θα μπορούσαν να στηρίξουν την προώθηση του αθλητισμού στη βάση διατομεακής συνεργασίας.

5.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι, σύμφωνα με το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, ο αθλητισμός αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης (3) και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

6.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ το ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τα προγράμματα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για τις περιόδους 2011-2014 (4), 2014-2017 (5) και 2017-2020 (6).

7.

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό για την περίοδο 2017-2020, καθώς και για την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητά του (7).

8.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την ανάγκη κατάλληλης συνεργασίας με το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους καθώς και με τους αρμόδιους διεθνείς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA).

ΘΕΣΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024:

9.

Οι ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ του παρόντος προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (εφεξής «πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ») είναι οι εξής:

Να ενισχύσει στην ΕΕ έναν αθλητισμό βασισμένο στην ακεραιότητα και στις αξίες.

Να ενισχύσει την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα στην κρίση του αθλητικού τομέα κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19.

Να στηρίξει μια βιώσιμη και τεκμηριωμένη πολιτική για τον αθλητισμό.

Να αυξηθεί η συμμετοχή στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας προκειμένου να προωθηθεί ένας ενεργός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής, η κοινωνική συνοχή και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στα κοινά.

Να διασφαλιστεί, μέσω διατομεακής συνεργασίας, ευαισθητοποίηση άλλων τομέων πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στην κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, στην ψηφιοποίηση καθώς και στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και στη μελλοντική ανθεκτικότητα, καθώς και για την επίτευξη των ΣΒΑ.

Να ενισχυθεί η διεθνής διάσταση της πολιτικής της ΕΕ για τον αθλητισμό, ιδίως μέσω ανταλλαγών και συνεργασίας με κυβερνήσεις και ενδιαφερόμενους εκτός της ΕΕ.

Να δοθεί συνέχεια στα προηγούμενα τρία προγράμματα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό και σε άλλα έγγραφα της ΕΕ σχετικά με τον αθλητισμό, όπως συμπεράσματα του Συμβουλίου και ψηφίσματα.

Να συνεχιστεί η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Επιτροπής.

Να εντατικοποιηθεί ο διάλογος και η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ με το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους και θεσμούς, τόσο εντός όσο και εκτός του τομέα του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης.

Να στηριχθεί καταλλήλως η υλοποίηση του κεφαλαίου για τον αθλητισμό του προγράμματος Erasmus+.

10.

Το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ ασχολείται με τους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

Προστασία της ακεραιότητας και των αξιών στον αθλητισμό·

Κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του αθλητισμού·

Προαγωγή της συμμετοχής στον αθλητισμό και της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας.

Τα συγκεκριμένα κύρια ζητήματα, θεματικοί τομείς, στόχοι, συνθέσεις εργασίας, πιθανά αποτελέσματα, οι ημερομηνίες-στόχοι και οι αρμοδιότητες καθορίζονται και επεξηγούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ του παρόντος εγγράφου.

11.

Το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ είναι ένα ευέλικτο μέσο. Ίσως χρειασθούν επακόλουθες αλλαγές ή τροποποιήσεις προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση σε επικείμενες ή απρόβλεπτες εξελίξεις και πιεστικά θέματα στον τομέα του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις προτεραιότητες των μελλοντικών Προεδριών του Συμβουλίου.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

12.

Να εργαστούν για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ όπου αρμόζει και να συμβάλλουν με την εμπειρογνωμοσύνη και την πείρα τους στις διάφορες συνθέσεις του.

13.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν υπόψη τις γνώσεις και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ κατά την ανάπτυξη αθλητικών ή άλλων σχετικών πολιτικών σε εθνικό και υποεθνικό επίπεδο, σεβόμενα παράλληλα την αρχή της επικουρικότητας και της αυτονομίας του αθλητισμού.

14.

Να ενημερώνουν, και κατά περίπτωση να συμβουλεύονται, το εθνικό αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ και να διαδίδουν τις γνώσεις και τα αποτελέσματα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρακτική συνάφεια και προβολή των δραστηριοτήτων.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

15.

Να λαμβάνουν υπόψη το παρόν πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ κατά την εκπόνηση του προγράμματός τους και να αξιοποιούν τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί.

16.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο διοργάνωσης συναντήσεων σε επίπεδο εργασίας με αρμόδιους εκπροσώπους του αθλητικού κινήματος και άλλους αθλητικούς φορείς μεταξύ άλλων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ, για την αναζήτηση από κοινού φιλοδοξιών και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις προγραμματισμένες προτεραιότητες των προσεχών Προεδριών του Συμβουλίου (8).

17.

Στο τέλος της περιόδου που καλύπτει το παρόν ψήφισμα και βάσει έκθεσης που θα εκπονήσει η Επιτροπή, να προτείνουν νέο σχέδιο προγράμματος εργασιών της ΕΕ για την επόμενη περίοδο, εφόσον αυτό είναι σκόπιμο.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

18.

Να εργαστεί, μαζί με τα κράτη μέλη, το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους, υπέρ της εφαρμογής του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ και να στηρίξει τα κράτη μέλη με την εμπειρογνωμοσύνη και την πείρα της από όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής, σύμφωνα με τα παραρτήματα Ι και ΙΙ του παρόντος ψηφίσματος.

19.

Να συμβάλει στην κατάρτιση τεκμηριωμένων πολιτικών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της ιδίως μέσω μελετών και ερευνών.

20.

Να συνεχίσει να ενημερώνει τα κράτη μέλη, το αθλητικό κίνημα και άλλους συναφείς ενδιαφερόμενους σχετικά με τις τρέχουσες και προγραμματισμένες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης στον τομέα του αθλητισμού καθώς και σε άλλους τομείς πολιτικής της ΕΕ που σχετίζονται με τον αθλητισμό και, κατά περίπτωση, να διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη εκ των προτέρων, μέσω των συναφών προπαρασκευαστικών οργάνων και διαύλων του Συμβουλίου (9), σχετικά με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών του προγράμματος εργασιών της ΕΕ.

21.

Να προωθήσει την ενσωμάτωση της διάστασης του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε άλλους τομείς πολιτικής της ΕΕ.

22.

Να διαδώσει τη γνώση και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται κατά την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική συνάφεια και προβολή των δραστηριοτήτων.

23.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής επιγραμμικής πλατφόρμας για την αποθήκευση και ανταλλαγή εκθέσεων, βέλτιστων πρακτικών ή σχετικών εγγράφων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

24.

Να υποβάλλει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και με βάση προαιρετικές συμβολές των κρατών μελών, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση πιθανού διάδοχου προγράμματος εργασιών της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ:

25.

Να συνεργαστούν με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ και να συμβάλλουν με την εμπειρογνωμοσύνη και την πείρα τους στις διάφορες συνθέσεις του.

26.

Να εξετάσουν τη διάδοση των γνώσεων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται κατά την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ και να τα λάβουν υπόψη στις δικές τους δραστηριότητες.

(1)  Βλ. άρθρο 165 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

(2)  Βλ. άρθρο 165 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ.

(3)  Σύνδεσμος: https://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/70/1&Lang=E, βλ. παράγραφο 37.

(4)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011, σ. 1.

(5)  ΕΕ C 183 της 14.6.2014, σ. 12.

(6)  ΕΕ C 189 της 15.6.2017, σ. 5.

(7)  Έγγρ. 9469/20 + ADD 1.

(8)  Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε για παράδειγμα να πραγματοποιείται στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό. Από πλευράς ΕΕ, στη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της τρέχουσας τριάδας Προεδριών, η επερχόμενη τριάδα Προεδριών και η Επιτροπή.

(9)  Ιδίως, την Ομάδα «Αθλητισμός» του Συμβουλίου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Τομέας προτεραιότητας: Προστασία της ακεραιότητας και των αξιών στον αθλητισμό

Βασικό ζήτημα

Θεματικός τομέας

Στόχος

Σύνθεση εργασίας

(ενδεχ.) Αποτέλεσμα και ημερομηνία-στόχος

Επικεφαλής (ένας ή περισσότεροι)

Ασφαλές περιβάλλον στον αθλητισμό (1)

Πρόληψη της παρενόχλησης, της κακοποίησης και της βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και κάθε μορφής διακρίσεων

Ευαισθητοποίηση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση σχετικά με την προστασία των νέων αθλητών και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών στον αθλητισμό (2016) (2) και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό (3)

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου ή συζήτηση προσανατολισμού

Δεύτερο εξάμηνο του 2023

Ισπανική Προεδρία

Μέτρα κατά της φαρμακοδιέγερσης (4)

Διασφάλιση του συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδίως στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του WADA και της CAHAMA

Προετοιμασία των θέσεων της ΕΕ και των κρατών μελών της για τις συνεδριάσεις της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής για τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά της Φαρμακοδιέγερσης (CAHAMA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) σύμφωνα με το ψήφισμα των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την εκπροσώπηση των κρατών μελών της ΕΕ στο διοικητικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) και τον συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών πριν από τις συνεδριάσεις του WADA (5) (ή οποιοδήποτε μεταγενέστερο σχετικό έγγραφο)

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα (με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, κατά περίπτωση)

(ενδεχ.) Συντονισμός και θέση της ΕΕ

(2021 - 2024)

Προεδρίες, Επιτροπή

Αθλητισμός και Εκπαίδευση

Ο αθλητισμός ως πλαίσιο για προσωπικές, κοινωνικές και μαθησιακές δεξιότητες και για την προώθηση της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης, της ενσωμάτωσης καθώς και άλλων αθλητικών αξιών και αξιών της ΕΕ (6)

Ευαισθητοποίηση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για την προώθηση των κοινών αξιών της ΕΕ μέσω του αθλητισμού (7)

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών (δραστηριότητα αλληλοδιδαχής από ομότιμους)

2021 – 2022

Γερμανία

Συνέδριο σχετικά με τη θέση και τον αντίκτυπο του αθλητισμού στη ζωή των παιδιών

Πρώτο εξάμηνο του 2022

Γαλλική Προεδρία

Συνάντηση Γενικών Διευθυντών (με ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες αθλητές και στα αθλητικά κινήματα ως πρότυπα)

Δεύτερο εξάμηνο του 2022

Τσεχική Προεδρία

Δεξιότητες και προσόντα στον αθλητισμό: αθλητές και προσωπικό, ιδίως προπονητές

Διάσκεψη

2021 – 2023

Επιτροπή

 

Διπλή σταδιοδρομία των αθλητών

Ευαισθητοποίηση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τη διπλή σταδιοδρομία των αθλητών (8)

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

Συζήτηση προσανατολισμού

(Δεύτερο εξάμηνο του 2021)

Σλοβενική Προεδρία

Ισότητα των φύλων

Αύξηση του ποσοστού των γυναικών, ειδικά σε θέσεις προπονητή και σε ηγετικές θέσεις αθλητικών οργανώσεων και αθλητικών συλλόγων

Ισότιμοι όροι (συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής) γυναικών και ανδρών αθλητών, προπονητών, διαιτητών, προσωπικού, κλπ.

Αύξηση της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των αθλητικών αγώνων γυναικών, καταπολέμηση των στερεοτύπων, κλπ.

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2014, για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό (9), στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση όσον αφορά την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό (2016) (10)

Διάσκεψη

2022 – 2023

Επιτροπή

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου (δεύτερο εξάμηνο του 2023)

Ισπανική Προεδρία

Αθλητική διπλωματία

Αθλητική διπλωματία στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την αθλητική διπλωματία (11)

Διάσκεψη

Πρώτο εξάμηνο του 2021

Πορτογαλική Προεδρία

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

Πρώτο εξάμηνο του 2023

Κροατία

Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού

Αντίκτυπος των κλειστών αθλητικών διοργανώσεων στο σύστημα του οργανωμένου αθλητισμού, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας του αθλητισμού

Πιθανές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές αθλητικές οργανώσεις και ομοσπονδίες (προσωρινός τίτλος)

Ανάπτυξη γνώσεων

Ανάλυση της πραγματικής και νομικής κατάστασης

Ευαισθητοποίηση

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου (δεύτερο εξάμηνο του 2021)

Σλοβενική Προεδρία

(ενδεχ.) Μελέτη

2022

Επιτροπή

Δικαιώματα των αθλητών

Δικαιώματα και συνθήκες εργασίας των αθλητών, ιδίως σχετικά με τη συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις (μεταξύ άλλων δικαιώματα εμπορίας, ελευθερία έκφρασης, νομική προστασία, απουσία διακρίσεων)

Ευαισθητοποίηση

Ανάπτυξη γνώσεων

Ανάλυση της πραγματικής και νομικής κατάστασης

Σεμινάριο

2023

Επιτροπή

(ενδεχ.) Μελέτη

 

Επιτροπή

Ανάπτυξη και προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό

Εντοπισμός των εμποδίων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του αθλητισμού όσον αφορά τη διακυβέρνηση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Συγκριτική αξιολόγηση

Διάσκεψη

2022 – 2023

Βουλγαρία

Σουηδία

Καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων

Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων («Σύμβαση Macolin»)

Εξέταση, μαζί με την Επιτροπή, τρόπων επίλυσης του αδιεξόδου όσον αφορά τη Σύμβαση με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη μέλη της να ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες διαδικασίες κύρωσης και να προσχωρήσουν στη Σύμβαση

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό (12)

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

2021 – 2022

Προεδρίες

Επιτροπή

Τομέας προτεραιότητας: Κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του αθλητισμού

Βασικό ζήτημα

Θεματικός τομέας

Στόχος

Σύνθεση εργασίας

(ενδεχ.) Αποτέλεσμα και ημερομηνία-στόχος

Επικεφαλής (ένας ή περισσότεροι)

Καινοτομία και ψηφιοποίηση

Καινοτομία στον αθλητισμό σε κάθε διάσταση και σε όλα τα επίπεδα του αθλητικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αθλητικών συλλόγων)

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τον αθλητισμό ως κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη (13)

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την καινοτομία στο χώρο του αθλητισμού

(Πρώτο εξάμηνο του 2021)

Πορτογαλική Προεδρία

Σεμινάριο

Πρώτο εξάμηνο του 2021

Πορτογαλική Προεδρία

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

Πρώτο εξάμηνο του 2021

Βουλγαρία

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών (με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση ψηφιακών εργαλείων στην εκπαίδευση των προπονητών (14))

2021 - 2022

Γερμανία

Κροατία

Σεμινάριο

Δεύτερο εξάμηνο του 2023

Βέλγιο

Πράσινος αθλητισμός

Εκπαίδευση για βιώσιμο αθλητισμό

Φιλικές προς το περιβάλλον αθλητικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις

Εξέλιξη του αθλητισμού και της εξάσκησής του υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Ευαισθητοποίηση

Εκπόνηση πρότασης για κοινό πλαίσιο με κοινές δεσμεύσεις, λαμβανομένου υπόψη του ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

2021 – 2023

Επιτροπή

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

2021 - πρώτο εξάμηνο του 2022

Γαλλική Προεδρία

 

 

Κάτω Χώρες

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Ψήφισμα του Συμβουλίου για ένα πράσινο σύμφωνο για τον αθλητισμό, πιθανώς συνοδευόμενο από δήλωση πολλαπλών ενδιαφερόμενων φορέων

(Πρώτο εξάμηνο του 2022)

Γαλλική Προεδρία

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Βιώσιμος σχεδιασμός, κατασκευή και συντήρηση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Ευαισθητοποίηση

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών (δραστηριότητα αλληλοδιδαχής από ομότιμους)

2021

Γερμανία

Διάσκεψη

Δεύτερο εξάμηνο του 2022

Τσεχική Προεδρία

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις βιώσιμες και προσβάσιμες αθλητικές υποδομές (δεύτερο εξάμηνο του 2022)

Τσεχία

Προεδρία

Μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις

Το μέλλον της Ευρώπης ως τόπος φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων

Συνδιοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων από διάφορες χώρες

Βιώσιμος σχεδιασμός και υλοποίηση

Θετική κληρονομιά για τις πόλεις ή τις περιφέρειες υποδοχής (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των νέων)

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (15) και στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με την οικονομική διάσταση του αθλητισμού στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ιδίως όσον αφορά πτυχές που σχετίζονται με την παρακαταθήκη με έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα (2016) (16)

Συνέχεια στη δήλωση που υπεγράφη κατά την άτυπη υπουργική σύνοδο της 31ης Μαΐου 2018 στο Παρίσι (17)

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών ή διάσκεψη

Δεύτερο εξάμηνο του 2021

Φινλανδία

 

2022 – 2023

Κάτω Χώρες

 

2024

Ισπανία

Η αθλητική προοπτική της ΕΕ στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Συνάντηση ΓΔ

Πρώτο εξάμηνο του 2022

Γαλλική Προεδρία

Επενδύσεις στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση

Συμβολή του αθλητισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη

Δυνατότητες χρήσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), React-EU, Διαρθρωτικά Ταμεία και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ)

Ανάλυση της κατάστασης

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για την οικονομική διάσταση και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη του αθλητισμού (18)

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και την ανάκαμψη του τομέα του αθλητισμού (19)

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

2021

Ιταλία

Συνεδρίαση θεματικής ενότητας

2022

Επιτροπή

Ενίσχυση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας στην κρίση του αθλητικού τομέα κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19

Μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας στον επαγγελματικό αθλητισμό, τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων και τον μαζικό αθλητισμό

Ενδεχόμενη ανάγκη διαρθρωτικών τροποποιήσεων στο αθλητικό σύστημα

Ρόλος των δημόσιων αρχών

Δυνατότητες χρηματοδότησης

Ανάλυση κατάστασης

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη στρατηγικής

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και την ανάκαμψη του τομέα του αθλητισμού (20)

Διάσκεψη

2021

Ισπανία

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

2021 – 2023

Επιτροπή

Τομέας προτεραιότητας: Προαγωγή της συμμετοχής στον αθλητισμό και της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας

Βασικό ζήτημα

Θεματικός τομέας

Στόχος

Σύνθεση εργασίας

Αποτέλεσμα και ημερομηνία-στόχος

Επικεφαλής (ένας ή περισσότεροι)

Δημιουργία κατάλληλων ευκαιριών για τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση για όλες τις γενιές

Στρατηγική ανάπτυξη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε τοπικό επίπεδο

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ανάπτυξη γνώσεων

Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση των κινητικών δεξιοτήτων και της σωματικής και αθλητικής δραστηριότητας των παιδιών (21).

Ομάδα ενδιαφερόμενων κρατών μελών

2021 - 2022

Γερμανία

Ανάπτυξη της θέσης και του αντίκτυπου του αθλητισμού στη ζωή των παιδιών

Διάσκεψη

Πρώτο εξάμηνο του 2022

Γαλλική Προεδρία

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου (πρώτο εξάμηνο του 2022)

Γαλλική Προεδρία

Προώθηση της σωματικής άσκησης

Παρακολούθηση της διά βίου σωματικής άσκησης

Διατομεακή συνεργασία με τα αρμόδια ιδρύματα (μεταξύ άλλων με σχολεία)

Ρόλος των μέσων ενημέρωσης

Ευαισθητοποίηση

Ανάπτυξη γνώσεων

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Διάσκεψη

Δεύτερο εξάμηνο του 2021

Σλοβενική Προεδρία

Συμβούλιο και προπαρασκευαστικά όργανα

(ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου (δεύτερο εξάμηνο του 2021)

Σλοβενική Προεδρία


(1)  Άρθρο 165 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ: «Η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο [...] να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, [...] προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.».

(2)  https://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetailDoc&id=25000&no=1

(3)  ΕΕ C 419 της 12.12.2019, σ. 1.

(4)  Άρθρο 165 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ: Η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο [...] να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων [...].

(5)  ΕΕ C 192 της 7.6.2019, σ. 1.

(6)  Άρθρο 165 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ: «Η Ένωση συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων στον χώρο του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα [...] τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο.».

(7)  ΕΕ C 196 της 8.6.2018, σ. 23.

(8)  ΕΕ C 168 της 14.6.2013, σ. 10.

(9)  ΕΕ C 183 της 14.6.2014, σ. 39.

(10)  https://ec.europa.eu/assets/eac/sport/library/policy_documents/expert-group-gender-equality_en.pdf

(11)  ΕΕ C 467 της 15.12.2016, σ. 12.

(12)  ΕΕ C 416 της 11.12.2019, σ. 3 (βλ. παράγραφο 26).

(13)  ΕΕ C 436 της 5.12.2014, σ. 2.

(14)  Συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τον ρόλο των προπονητών στην κοινωνία (ΕΕ C 423 της 9.12.2017, σ. 6) και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με θέμα την ενδυνάμωση των προπονητών μέσω της ενίσχυσης των ευκαιριών απόκτησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων (ΕΕ C 196 της 11.6.2020, σ. 1).

(15)  ΕΕ C 212 της 14.6.2016, σ. 14.

(16)  https://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetailDoc&id=23271&no=1

(17)  https://www.sports.gouv.fr/IMG/pdf/declarationjop2024_europe_en.pdf

(18)  ΕΕ C 449 της 13.12.2018, σ. 1.

(19)  ΕΕ C 214Ι της 29.6.2020, σ. 1.

(20)  Βλ. υποσημείωση 28.

(21)  ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 46.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Αρχές που αφορούν τις συνθέσεις εργασίας και την υποβολή εκθέσεων

1.   

Το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό θα υλοποιηθεί ιδίως μέσω ομάδων εμπειρογνωμόνων, ομάδων ενδιαφερόμενων κρατών μελών (δηλ. αλληλοδιδακτικών δραστηριοτήτων), συνεδριάσεων θεματικών ενοτήτων, συμπερασμάτων του Συμβουλίου, διασκέψεων και μελετών.

2.   

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων έχουν σχεδιαστεί για ευρύτερη συμμετοχή από τα κράτη μέλη, με την εμπλοκή του αθλητικού κινήματος και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων σε επίπεδο ΕΕ. Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη ανά πάσα στιγμή. Τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν (επίσης) το ενδεχόμενο διορισμού, σε κατάλληλες περιπτώσεις, εκπροσώπων του εθνικού τους αθλητικού κινήματος σε ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η προεδρία των ομάδων εμπειρογνωμόνων ασκείται από την Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης C(2016) 3301 (1). Κατά την επιλογή εκπροσώπων του αθλητικού κινήματος και άλλων ενδιαφερόμενων από τον τομέα του αθλητισμού, η Επιτροπή καλείται να λάβει υπόψη κατ’ ελάχιστον τη συνάφεια του σχετικού οργάνου και την εμπειρογνωμοσύνη των ειδικά διορισμένων εκπροσώπων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

3.   

Ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θα οργανώνουν ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών, μεταξύ άλλων με σκοπό την λεπτομερέστερη ανταλλαγή πληροφοριών για συγκεκριμένα ζητήματα και θέματα. Η συμμετοχή σε ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη. Σε αυτές μπορούν επίσης να συμμετέχουν εκπρόσωποι του αθλητικού κινήματος ή άλλοι σχετικοί ενδιαφερόμενοι. Τα κράτη μέλη είναι επίσης ελεύθερα να συγκροτούν ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών για ζητήματα που δεν απαριθμούνται στο παράρτημα Ι.

Οι ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών μπορούν, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο, να ορίζουν δικές τους μεθόδους εργασίας και δομές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και τα αποτελέσματα. Η Επιτροπή συμμετέχει στις εργασίες αυτών των ομάδων και, εφόσον πληρούνται οι δημοσιονομικοί όροι, η Επιτροπή μπορεί να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για τις εργασίες των ομάδων ενδιαφερόμενων κρατών μελών (ως αλληλοδιδακτική δραστηριότητα).

4.   

Οι συνεδριάσεις θεματικών ενοτήτων διοργανώνονται από την Επιτροπή για συγκεκριμένο θεματικό τομέα, για την παρουσίαση των εργασιών και των αποτελεσμάτων των σχετικών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του κεφαλαίου του προγράμματος Erasmus+ για τον αθλητισμό ή άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ.

5.   

Η συμμετοχή των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος εργασιών είναι προαιρετική.

6.   

Οι συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων, ομάδων ενδιαφερόμενων κρατών μελών, οι διασκέψεις και οι συνεδριάσεις θεματικών ενοτήτων μπορούν επίσης να πραγματοποιούνται σε εικονική μορφή σε κατάλληλες περιπτώσεις.

7.   

Η Επιτροπή θα υποβάλλει στην Ομάδα «Αθλητισμός» εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο των εργασιών των ομάδων εμπειρογνωμόνων και σχετικά με τις διασκέψεις/συνεδριάσεις θεματικών ενοτήτων/μελέτες και θα παρουσιάζει τα αποτελέσματά τους. Οι Προεδρίες του Συμβουλίου θα πράττουν το ίδιο όσον αφορά τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Οι ομάδες ενδιαφερόμενων κρατών μελών μπορούν να ορίζουν εκπροσώπους με ανάλογα καθήκοντα.

8.   

Οι ημερήσιες διατάξεις και οι εκθέσεις όλων των ομάδων τίθενται στη διάθεση όλων των κρατών μελών, ανεξαρτήτως του βαθμού συμμετοχής τους σε έναν δεδομένο τομέα. Τα αποτελέσματα των ομάδων θα δημοσιεύονται και θα διαδίδονται σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο μέσω των κατάλληλων διαύλων.


(1)  Απόφαση της Επιτροπής, της 30ής Μαΐου 2016, για τη θέσπιση οριζόντιων κανόνων σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής [C(2016) 3301 final]: https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2016/EN/3-2016-3301-EN-F1-1.PDF